Як розкрутити сайт самому

4124
  • Що нового з’явилося в Топвизоре?
  • Проблематика збору повноцінного семантичного ядра
  • Збірка семядра для сайту в TopVizor
  • Автоматична угрупування запитів в Топвизоре
  • Резюме
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Трохи більше року тому я написав огляд онлайн-сервісу Топвизор, що спеціалізується на перевірці позицій сайту в різних пошукових системах рунета.

    Приємним моментом для мене стала можливість фактично безкоштовного знімання позицій за рахунок делегування цього сервісу моїх лімітів в Яндекс XML (див. що таке Яндекс XML і навіщо потрібні ліміти). Крім цього, сервіс постійно розвивається, і працювати з ним одне задоволення.

    Однак, «кролики — це не тільки цінне хутро, але й …». Загалом, Топвизор спочатку володів інструментом, що допомагає зібрати семантичне ядро (пул запитів, під які будуть написані нові матеріали або оптимізовані вже існуючі). Але от саме, що лише «допомагають», бо процес цей досить об’ємний, багатоетапний, що вимагає знань і трудовитрат. Модуль збору семядра мені здався тоді навіть дуже зручним, але все ж доповненням до основного функціоналу — знімання позицій та їх аналітики.

    Як розкрутити сайт самому

    Але за минулий рік Топвизор в цьому, як мені здавалося раніше, другорядному модулі додав настільки багато функціоналу, що тепер його можна сміливо рекомендувати і чисто для збору семантичного ядра.

    Саме повноцінного збору, т. к. з’явилася можливість використовувати в ньому запити, висмикнуті з Яндекс Метрики і Аналитикса (інструмент «Магніт») і, що найцінніше — автоматично групувати ці запити під майбутні або вже існуючі сторінки сайту. Останнє є не тривіальною задачею, бо далеко не всі схожі запити можна успішно просувати на одній сторінці, ну, а з вигляду простий варіант «один запит — одна сторінка» зараз зовсім не є ідеальним рішенням.

    Що нового з’явилося в Топвизоре?

    Коротко нагадаю, що онлайн-сервіс Топвизор вміє пробивати позиції вашого сайту по видачі різних пошукових систем і різних регіонах. Перевірка можете здійснюватися як вручну, так і планово. Наприклад, можна налаштувати зняття позицій після чергового апдейта Яндекс (тим більше, що тепер за апамі стежить спеціально створений цією ж командою безкоштовний сервіс Апометр).

    Як розкрутити сайт самому«alt=»»>

    До речі, налаштувань планової перевірки позицій сайту зараз теж істотно додалося:

    Настройка интервалов проверки позиций в ТопвизореЯк розкрутити сайт самому

    З’явилася можливість вибирати день тижня, а також скасовувати запланований збір, якщо в цей день ви його проводили вручну (галочка показано на скріншоті). Крім цього, тепер можна задати інтервал часу після Апдейта Яндекса для початку збору позицій (на устаканивание видачі).

    Зверніть увагу, що на наведеному вище скріншоті в лівому меню є вкладка «Конкуренти». В кінці минулого року Топвизор став дозволяти додавати до 5 конкурентів (безкоштовно) і до 10 (за додаткову плату), щоб не створювати окремих кампаній по зніманню позицій їх сайтів по тим же самим запитам, що ви перевіряєте і для свого проекту. Дуже зручно, на мій погляд (і не вимагає додаткової плати, якщо обмежитися п’ятьма конкурентами)

    До речі, TopVizor потихеньку допиливает новий інтерфейс, який ви можете спробувати вже прямо зараз, перейшовши в налаштування свого профілю (мої скріни будуть виконані саме в ньому).

    Как включить новый интерфейс в ТопВизореЯк розкрутити сайт самому

    Багато нововведень з’явилося на вкладках «Позиції» і «Аналітика» (в новому інтерфейсі вони розташовані зліва вгорі на одну колонку і виконані у вигляді відповідних іконок). При перегляді позицій тепер, наприклад, можна переходити на сторінку видачі (посилання з’являється при підведенні курсору миші до цифри займаної позиції), а також можна використовувати фільтр «Останні тридцять перевірок» (дат або тільки апдейтів), що знов-таки дуже зручно, на мій скромний погляд.

    Як ви напевно пам’ятаєте з моєї статті однорічної давнини, до TopVizor можна було «пристебнути» статистику Яндекс Метрики (і дані з Вебмастера), що істотно розширювало можливості блоку аналітики. Тепер додався і Гугл Аналітікс, який теж можна буде з успіхом інтегрувати.

    Як розкрутити сайт самому

    Це дозволить отримувати дані про пошуковому трафіку (загалом по сайту і окремо по кожному з перевіряємих вами запитів), зворотніх посилань і про індексацію сторінок сайту (з Яндекс і Гугл Вебмайстрів). Ну, і в зборі семядра нам безумовно допоможе (про це мова піде нижче).

    З’явилося в арсеналі Топвизора і розширення для Google Chrome. Воно виконує невелику функцію, але дуже корисну для Seo-шників — нумерує результати видачі. Яндекс з якоїсь причини перестав відображати цифри (номер позиції) у своїй видачі. Можливо, що це підвищило клікабельність блоків з рекламою, які розташовані прямо над нею і їх легше зараз сплутати з органічними результатами, так як останні не помічені циферками.

    Как отобразить номер позиций в выдаче ЯндексаЯк розкрутити сайт самому

    Після встановлення розширення «Топвизор — номери позицій в пошуку», власне, нічого налаштовувати не потрібно — просто відкрийте видачу або поновіть сторінку, якщо вона була відкрита раніше. Шукані циферки з’являться в звичному місці.

    Інші новинки, які я помітив, вже відносяться до області збору семантичного ядра.

    Проблематика збору повноцінного семантичного ядра

    Цілком логічно, що сервіс, здійснює моніторинг позицій сайту по різних ключовим запитам, може допомогти ці самі запити підібрати. Взагалі, процес складання повного пулу запиту досить складний. Як правило, багато оптимізаторів відбуваються лише збором малої частини ядра, тим самим істотно ускладнюючи шлях до успіху свого сайту (читайте про п’ять основних помилок при просування комерційного сайту).

    Найбільш повне ядро можна зібрати, якщо використовувати всі наявні інструменти (а не тільки Yandex Wordstat). Можна, наприклад, проаналізувати ті запити, за якими на сайт вже приходять відвідувачі (в Топвизоре це дозволяє зробити «Магніт»), можна зібрати ключі по всім можливим сервісів, призначеним для рекламодавців контекстної реклами, а також можна підключити пошукові підказки і ключі, зібрані в панелях пошукових систем для вебмайстрів.

    Однак, навіть при повному охопленні всього пулу запитів з даної тематики (що, за великим рахунком, малоймовірно з-за величезного «довгого хвоста»), цей список ще можна буде назвати повноцінним семантичним ядром, бо не вирішено головне питання. Полягає він у тому, що ж з цими самими зібраними запитами робити.

    Можна спробувати відвести під кожну з них окрему сторінку і написати відповідні тексти (читайте про 8 основних помилок і 6 порад по оптимізації текстів для успішного просування сайту). Але це буде просто нерентабельно, так і практично не реалізується для ядра в десятки або навіть сотні тисяч запитів. Що ж робити?

    Загалом, варіант тільки один — групувати запити для оптимізації під окремі групи окремих сторінок вашого сайту. Але при цьому постає ще одне не менш важливе питання — які запити можна об’єднувати в групи, а які не можна?

    Потрібно розуміти, що об’єднати-то потрібно не просто за своїм бажанням, а щоб вони зуміли потрапити в Топ (точніше цілий ряд Топів за кількістю об’єднаних запитів) при тому, що розміщені вони всі будуть на одній сторінці. Тому питання зводиться до наступного — які запити можна об’єднати на одній сторінці без шкоди для їх просування.

    Є різні методики (від аналітики до інтуїції), які використовують укладачі семантичних ядер. На мій погляд, непоганим принципом може служити: одна проблема — одна сторінка з її рішенням. Або щось подібне. Але все ж це ворожіння на кавовій гущі, бо в Яндексі за цю справу відповідає бездушна машина під назвою Матрікснет, яка з людською логікою вважається не завжди.

    Однак, нам може допомогти одна з п’яти наведених вище недоробок оптимізаторів — аналіз конкурентів. Можна ж уважно подивитися на тих конкурентів, які потрапили в Топ по багатьом з пропонованих вами ключовим словами, і проаналізувати, які саме групи запитів вони об’єднували на одній сторінці, щоб повторити за ними, бо це, апріорі, спрацювало принаймні один раз і може спрацювати знову.

    Інша річ, що робити це все вручну дуже трудомістке. Якщо з невеликим числом высокачастотных і середньочастотних запитів при належному підході можна впоратися, то низкочастотники, і вже тим більше «довгий хвіст» (понад низькочастотні запити) охопити вручну не вийде, як не старайся. Та й взагалі, людино-годинах можна буде знайти куди більш краще застосування, ніж займатися тим, що може зробити машина (програма або алгоритм).

    Власне, з недавніх пір всю цю рутину взяв на себе TopVizor. Збір семантичного ядра через нього частково платний (за окремі операції), але, по суті, це сущі копійки за таку роботу. Адже це основа для всього майбутнього і поточного просування сайту, без якої нічого досягти путнього не вийде. Давайте подивимося алгоритм роботи модуля «Ядро» в Топвизоре і окремо зупинимося на його родзинку — кластеризації запитів на основі видачі Яндекс або Google.

    Збірка семядра для сайту в TopVizor

    Отже, в інтерфейсі сайту Топвизор переходите з лівого меню вкладку «Ядро» (друга іконка вгорі) і осматривайтесь.

    Як розкрутити сайт самому

    За минулий рік набір інструментів у верхній панелі істотно розширився (мабуть, позначилася щільна робота з користувачами сервісу, які висловлювали свої сподівання та побажання).

    Як розкрутити сайт самому«alt=»»>

    Додалася, наприклад, можливість перемикання з режиму перегляду «у вигляді блоків (який використовується за замовчуванням) в режим «таблиць» (здвоєна піктограма на початку панелі інструментів). Блоки добре підходять для перекидання ключових слів між групами, а таблиці краще підходять для вивчення ключів всередині однієї групи (більше даних і підвищується наочність).

    Далі йде іконка активує маркер можна буде вибрати колір для позначок визначених ключів в групах), а за нею знаходяться іконки для експорту та імпорту запитів. Примітно, що запити тепер можна імпортувати (завантажувати) у вигляді списків із зазначенням груп, до яких повинні належати ті чи інші слова (формат запису у цих списках повинен бути такий — «запит;урл цільової сторінки;назва групи»).

    Ще кілька дрібниць, які істотно підвищують зручність роботи, на мій погляд. Для видалення непотрібного запиту досить підвести до нього курсор миші і клацнути по значку кошика, що з’явилася зліва від нього. Однак, всі ми люди, а отже можемо запросто видалити щось потрібне з необережності. Тепер в панелі інструментів з’явилася кнопку «Кошик», де зберігаються два десятки віддалених останніми запитів, які при бажанні можна буде відновити.

    Корзина в TopVizorЯк розкрутити сайт самому

    Поруч з нею зліва ви побачите кнопку з оком, що дозволяє тимчасово прибрати з екрану не потрібні вам в даний момент роботи блоки (групи запитів), щоб вони не заважали займаючи місце і надмірно заплутуючи вас. Зручно. Там же ви знайдете іконку фільтра (з лійкою), яка допоможе вам змінити, наприклад, тільки ВЧ запити, якщо виникне така необхідність. Ну, і природно рядок пошуку, куди можна почати вводити слова запиту і відразу бачити результат фільтрації.

    Ну і, звичайно ж, заслуговує всіх похвал реалізація механізмів перетягування мишею ключових слів всередині або між групами (для перенесення всіх запитів з блоку підведіть курсор до правого нижнього краю до появи інсульту), а також вибудовування блоків (хапаючи їх мишею за «шапку») в потрібному вам порядку. Замість використання кнопки «око» можна не потрібні поки блоки з групами перетягнути за область перегляду, створивши тим самим другий екран, на який можна буде перейти по натисненню на інформацію, що з’явилася вгорі точку (як у слайдера). Зручно, навіть дуже.

    Власне, пора починати. Збір ядра можна почати з інструментів пошукових систем, таких як Яндекс Вордстат, Google Keyword Planner і т. п. В Топвизоре все це можна зробити, натиснувши на кнопку «Підбір ключових слів» у верхній панелі інструментів.

    Як розкрутити сайт самому

    З випадаючого списку можна вибрати для початку Яндекс Вордстат (можна і буде поставити галочку, щоб збиралися дані не тільки зліва, але і правої колонки Вордстата). В розташованої трохи нижче формою потрібно буде вписати початкові ключові слова, від яких ми будемо танцювати. Де їх взяти? З голови, у конкурентів або яким ще способом.

    Кожен з цих початкових запитів (зазвичай це високочастотник) буде прогоняться через Вордстат, і в результаті ви отримаєте десятки, сотні або навіть тисячі утворених від нього фраз, які вводять користувачі пошукової системи Яндекс. Поки ми їх всі просто збираємо, а трохи пізніше вже виявимо пустушки і відкинемо невідповідні ще з якихось причин.

    Якщо ви прагнете зібрати взагалі все, що тільки можна, то крім Вордстата варто зібрати ключі і Google Keyword Planner (Адвордса), а також панелі вебмастерова Майл.ру і панелі Bing. Крім цього, дещо корисне можна витягнути і з пошукових підказок (фраз, які ви бачите під пошуковим рядком у момент набору запиту).

    Подбор ключевых слов в TopVizorЯк розкрутити сайт самому

    Повторювані запити, зібрані в різних системах, Топвизор автоматично відсіє, що дуже зручно. В результаті ми отримаємо досить пристойний список унікальних запитів з цієї тематики. Однак, не всі можливі варіанти первинних ключів можна передбачити. Найчастіше, щось істотне залишається за кадром. Тому потрібно буде продовжити збір ключів.

    Для цього ми використовуємо наступну іконку з верхньої панелі інструментів з зображенням магніту. Називається вона «Підбір ключових слів по трафіку з Я. Метрики і Google Analytics», що вже багато про що говорить. Якщо ви ще не провели інтеграцію з Метрикою і Аналитиксом, прокрутіть цю статтю вгору та негайно виправити це упущення.

    У вікні «магніту» можна буде вибрати статистику, з якої будуть висмикувати ключі, а також трохи правіше вибрати період часу, за який буде здійснюватися вибірка.

    Подбор ключевых слов по трафику из Я.Метрики и Google AnalyticsЯк розкрутити сайт самому

    Запитів буде, швидше за все, багато. В моєму випадку видається по три тисячі штук з кожної системи статистики (мабуть, це стеля). Всі їх або тільки частину можна позначати галочками, після чого вибрати вже існуючу групу (або ввести назву нової) і натиснути на кнопку «Імпорт». Всі позначені галочками ключі будуть переміщені в неї і ви зможете почати з ними працювати. Природно, що вивантаження проводиться безкоштовно.

    Тепер у нас має величезна купа унікальних запитів відповідних потрібної тематики. Однак, не всі з них однаково корисні, бо багато з них користувачі взагалі ніколи не використовують при своєму зверненні до пошукових систем, а значить просування по ним абсолютно не дасть ніякого результату. Так як же виявити ці самі «пустушки»?

    Досить просто — потрібно буде зібрати за ним точну або фразову частотність (читайте про оператори Вордстата). У Топвизоре для цієї мети є окремий інструмент, який можна активувати натисканням по іконці «Перевірка частотності» на верхній панелі інструментів:

    Проверка частотности в ТопвизореЯк розкрутити сайт самому

    «Пробивати» частотність можна по трьох систем: Вордстату (Директу), Адвордсу і Вебмайстру Майл.ру. Широке відповідність не дозволить вам виявити пустушки, тому вибираємо або фразова (враховуються запити користувачів містять тільки ці слова і фрази, але в будь словоформі), або точне (враховується ще й словоформа — рід, число, відмінок). Також можете вибрати регіон. Вартість перевірки буде залежати від числа ваших запитів і типів частотності, які ви хочете знімати.

    Потім ставите фільтр, за яким відсіваються запити, що мають частотність менше заданої вами. Який саме поріг вибрати, залежить від тематики вашого сайту. Наприклад, у нерухомості запит з одиничною частотністю може привести до однієї продажу в рік, а це по-любому окупить витрати на його просування. В інший же тематиці запити нижче сотні можуть бути рентабельними в просуванні.

    Ну, і тепер ми підійшли до найцікавішого. Якщо ви зробили все правильно, то в сухому залишку у вас зараз є величезна купа ваших цільових запитів, які бажано було б використовувати при просуванні. Але писати під кожен з них текст (відводити окрему сторінку) було б верхом нерентабельність і марнотратства. Тому їх треба об’єднати в групи, під які буде оптимізуватися підсумкові сторінки вашого сайту.

    Автоматична угрупування запитів в Топвизоре

    Ось якраз цього фінального акорду і не вистачало в TopVizor, але тепер він з’явився. Це кнопочка «Кластеризація ядра» у верхній панелі інструментів. Потрібно розуміти, що після виконання кластеризації всі створені вами раніше групи буду розбиті, а запити переміщені між новоствореними.

    Кластеризация ядра в TopVizorЯк розкрутити сайт самому

    В інструменті угрупування ви можете вибрати пошукову систему, на підставі даних якої буде здійснюватися групування. Що вибрати? Ну, очевидно той пошуковик, під який ви збираєтеся просуватися і штурмувати Вершини. Те ж саме стосується і регіону (якщо ви його не виділіть, то вибірка буде здійснюватися по регіону Росія).

    Як розкрутити сайт самому«alt=»»>

    Трохи поясню принцип, використовуваний при групуванні. По кожному із запитів вашого семядра в пошукову систему буде відправлений запит і будуть зняті дані з Топ 10 (Урли сторінок потрапили в Топ — веб-документи). Потім система аналізує, які сторінки зуміли потрапити відразу в кілька Топів (за різними запитами). Що це означає? А означає те, що дані запити цілком можна об’єднати (згрупувати) для просування на одній сторінці в одному веб-документі), і це не домисли, а факти, підтверджені самої пошуковою системою.

    Назва такої групи Топвизор задасть відповідно з самим частотним запитом у цій групі. Якщо з якихось запитам не буде знайдено повторень посадкових сторінок (веб-документів), то вони будуть поміщені в окрему групу «Запити без зв’язків». В цьому випадку потрібно буде подумати або про розширення семядра у бік використання співзвучних з ними запитів, або відводити під просування кожного з них окрему сторінку на вашому сайті (виходячи з їх частотності і доцільності цього дійства).

    У TopVizor кластеризацію можна робити і для зібраного в ньому ж семядра (як у нашому прикладі), і для імпортованого списку ключових слів (якщо вам вже хтось підібрав запити і їх залишилося тільки розподілити по сторінках). Вартість перегрупування становить 0,01 руб. за запит.

    У вікні «Кластеризація» також є можливість вказати ступінь угруповання. Що це таке? Фактично це число документів у видачі, за наявності яких в Топах буде здійснюватися групування запитів. Наприклад, якщо вибрати одиницю, то досить буде знайти у Топ 10 один документ, який за даними запитам туди потрапив, і на основі цих даних можна складати групу.

    Але один факт адже це ще не тенденція, тому краще, щоб таких збігів було б хоча б штуки три. З ходу напевно не зовсім все ясно, але може бути гайд від розробників буде вам більш зрозумілий, ніж мої розлогі пояснення:

    Степень группировки запросовЯк розкрутити сайт самому

    Сам процес кластеризації займе якийсь час (залежить від кількості запитів у вашому семантичному ядрі, бо 1000 запитів обробляється приблизно дві-три хвилини). По закінченні ви побачите багато блоків із знову створеними групами, які вже можна сміливо починати переносити на окремі сторінки сайту (одна група — одна сторінка) у вигляді написаних і оптимізованих під них текстів.

    Само собою зрозуміло, що з’їм позицій за цим знову згрупованим запитам поки вестися не буде (зліва від назви групи буде показана червона крапка). Для запуску ж знімання позицій за ним (наприклад, після публікації сторінки вашого сайту під них оптимізованих) досить буде клацнути по цій самій червоній точці в потрібній групі, щоб вона стала зеленою.

    Ну і, звичайно ж, буде доречно подивитися на результат, який може вийти після автогруппировки запитів в Топвизоре — приклад (файлик у форматі CSV).

    автогруппировка запросов в ТопвизореЯк розкрутити сайт самому

    Як би дуже навіть зручно. Запити розбиті на групи під окремі сторінки, а також відсортовані по частоті. Залишається тільки написати під них тексти, або дооптимизировать вже існуючі.

    А в цілому TopVizor…

    Ідея реалізувати в Топвизоре повноцінну ланцюжок інструментів для покрокового складання семантичного ядра мені дуже сподобалася. Можна буде включиться в цю справу як із самого початку, так і на будь-якому кроці, імпортувавши вже наявні у вас запити і добравши всі запити до отримання повноцінно семядра.

    Ну, а модуль кластеризації дозволив цього справа оформити в завершену логічний ланцюжок, коли на виході отримуємо список ключових слів з посторінковим прив’язкою. Залишиться тільки передати його оптимізаторам, щоб ті склали завдання для копірайтерів. Або зробити все самому.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу