Освоюємося з інтернет-грошима

3051
  • Навіщо потрібні альткоины, коли є биткоин?
  • Топ кращих альткоинов
  • Як вибрати altcoin для інвестування
  • Де купити, продати і торгувати альткоинами
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Не так давно я в міру своїх скромних сил намагався простими словами написати про крипто-гроші і ту технологію під назвою BlockChain, на основі якої він працює. Але ви, напевно, вже знають, що крім биткоина існують ще десятки, сотні і навіть тисячі різних криптовалют.

    У кожній з цих криптовалют є своя назва — Лайткоин, Эфириум, Нео, Рипл, Догекоин, Монеро і т. д. Але в той же час всі їх досить часто об’єднують під одним загальною назвою — альткоины, що означає альтернативні монети. Альтернативні вони, природно, биткоину, як монеті основоположною.

    Освоюємося з інтернет-грошима

    Що таке AltCoin? Ну, очевидно, що це будь-яка криптовалюта, крім великого і жахливого биткоина. Його ми як би виносимо за дужки, як першоджерело (прабатька), а все інше, що з’явилося пізніше об’єднуємо під загальним терміном альткона. Іноді це зручно, бо не треба перераховувати всі ці назви, а можна сказати одним словом.

    Інша справа, що деякі альткоины вже майже зрівнялися з биткоином по капіталізації, а ті, що ще не встигли набрати вагу, часто показують такі темпи зростання і доходу, що жодне інше вкладення в світі не може з цим посперечатися. Погодьтеся, що зростання курсу в рази за місяць, тиждень і навіть добу мало де можливий, а от на ринку молодих криптовалют це майже норма.

    Навіщо потрібні альткоины, коли є биткоин?

    Напевно, це очевидно, але я все ж поясню. Будь-який успішний проект викликає бажання повторити цей успіх. У будь-якого вдалого починання з’являються продовжувачі, які бажають створити щось схоже в надії отримати хоча б частину того, що випало на частку першопрохідника.

    Якщо ви вже в курсі що таке криптовалюта і як вона функціонує, то ви можете мені заперечити, що творець чергового альткоина не буде його власником і не буде навіть його по суті контролювати. Це так, але зовсім не так.

    Сатоши Накамото (засновник биткоина, так і залишився анонімом) на самому початку за короткий час заробив на його майнинге як мінімум мільйон коін (монет), а зараз це десятки мільярдів доларів. Але це було, швидше за все, непреднамерено, бо ніхто не припускав такого успіху першої в світі криптовалюте.

    Зате зараз, наприклад, спритний засновник нової системи і люди вклалися в цей альткоин на ранньому етапі, коли ці монети коштували копійки або не коштували взагалі нічого) можуть використовувати свою фору (велика кількість монет) і зіграти на популяризації цієї криповалюты (створюючи ажіотах, наприклад, скупкою монет у самих себе і піднімаючи тим самим курс), щоб потім ці монети продати в десятки або навіть сотні разів дорожче.

    Саме це (можливість заробити шалені гроші на нових альткоинах) і привертає величезну увагу до них стражденних збагатитися за короткий термін. Люди вивчають перспективи нових криптовалют, дивляться за тим хто їх підтримує і намагаються купити перспеспективный altcoin за низькою ціною в розрахунку його скоро продати, але вже набагато дорожче.

    Можливості тут відкриваються унікальні і навіть хайпи (піраміди) не приносять таких грошей. Наприклад, ще нікому не відомий півроку тому altcoin Нео виріс за ці півроку в 200 разів. В 200 раз, Карл! Вклади ви влітку в нього кілька тисяч вічнозелених і були б зараз доларовим мільйонером:

    Рост курса альткоиновОсвоюємося з інтернет-грошима

    Якщо вам це все цікаво, то трохи нижче я наведу сервіси, що допомагають тримати руку на пульсі і виявляти перспективні альтконы, купівля яких з більшою ймовірністю принесе вам прибуток, а не збитки. Хоча від останнього ніхто не застрахований, крім тих, хто керує цим процесом (так званих «китів», тобто власників великої кількості монет нової кріптовалюти і створюють потрібну їм рух на ринку).

    Але крім шкурних (грошових) інтересів у появі нових альткоинов можуть бути винні і ентузіасти криптовалют (бессеребренники), яким істина важливіше грошей.

    Справа в тому, що першопроходець (bitcoin) далеко не ідеальний (як багато хто інші успішні кріптовалюти), бо лежить в його основі програмному забезпеченні (і навіть в принципах побудови) є вади, які виявилися з часом. Тому стало неминуче поява поліпшених (або навіть працюють на інших принципах) версій, об’єднаних під загальною назвою altcoin.

    Світом рухає жадібність і перфекціонізм. І від цього нікуди не піти.

    Топ кращих альткоинов

    Досить цікаво те, що ті кріптовалюти, які ми нещодавно з легкою душею називали перспективними альткоинами (ефір, нео, лайткоин, даш та інші), зараз вже по суті зрівнялися з биткоином. Їх вже не можна назвати другим ешелоном, бо вони вже наздогнали і утворили разом з биткоином пелатон лідерів.

    Їх капіталізація (обчислюється як загальна кількість випущених момент помножене на їх поточну вартість) вже не є величиною непомітною на тлі биткоина. По суті, вони практично зрівнялися. Це вже не ті «темні конячки», ставки на які можуть принести величезну прибути, а цілком собі усталені кріптовалюти, курс яких хоч і мінливий, але не так як у молодих альткоинов.

    Є такий чудовий ресурс КоинМаркетКар, де в реальному часі формуєте CoinMarketCap (биткоин ще лідирує, але найближчий altcoin відстає зовсім небагато):

    Топ альткоиновОсвоюємося з інтернет-грошима

    По кожній з криптовалют в цьому рейтингу (а їх на даний момент вже близько півтора тисяч!) можна подивитися детальну статистику і графік зміни курсу за зацікавив вас період. Для цього достатньо клікнути по цікавить вас альткоину.

    Останнім часом зростання курсів провідних криптовалют дещо сповільнилося і часом навіть спостерігаються спади. Причому це помітно майже на всіх альткоинах з Топа. Але монети не входять в Топ, а тільки починають своє сходження на олімп, продовжують демонструвати лавинне зростання (не всі, звичайно, але якщо пошукати, то завжди знайдете куди вигідно вкластися).

    Якщо ви плануєте вкластися в потенційно перспективний altcoin, то має сенс для цієї мети використовувати ресурс під назвою КоинГеко (він до того ж має російський варіант інтерфейсу):

    Выбираем альткоины для инвестицийОсвоюємося з інтернет-грошима

    Як бачите, тут Топ дещо відрізняється від того, що сформований на сервісі створює рейтинг криптовалют по одному лише значенням ринкової капіталізації.

    Як вибрати altcoin для інвестування (вкладень)

    Звичайно ж, ринкова капіталізація — це дуже важливий фактор, але є й інші аспекти, на які потрібно звертати увагу при виборі альткоинов для інвестицій (тим більше, що у новачків ринку ніякої особливо капіталізації і не буде):

  • Ліквідність кріптовалюти — по суті, це синонім її популярності. Ніж на більшому числі майданчиків (криптобирж, мова про яких піде нижче) торгується цей altcoin і чим більше обсяги проведених з ним угод, тим краще, бо це говорить про інтерес до нього трейдерів, як до перспективного інструменту заробітку.
  • Розробка і підтримка — теж важлива характеристика, що дозволяє судити, наскільки часто активно розробники трудяться над вдосконаленням системи, не покинута вона і є у неї перспективи на майбутнє в технічному плані. Гальмівна, глючна і не відповідає сучасним вимогам криптовалюта популярною не стане.
  • Спільноти — наскільки багато і часто обговорюють дану криптовалюту на форумах, соцмережах і інших майданчиках. Чи є у цього альткоина спільноти йому присвячені з групою підтримки, які цікавляться долею і намагаються впливати на його розвиток. Теж дуже важливий аспект, здатний вплинути на майбутній успіх.
  • Публічний інтерес — наскільки часто цю криповалюту шукають в пошукових системах, наскільки часто в мережі створюються посилання з її назвами і т. п. Показує ступінь інтересу у звичайних мешканців мережі до цієї монеті, що може так само показувати тренд її поточного і майбутнього розвитку.
  • Прогнози експертів — не доморощених, звичайно ж, а тих, кому хоча б трохи можна довіряти. Не всі прогнози йдуть від чистого серця і часто їх використовують для маніпуляції великі гравці «кити» для створення потрібної їм спрямованості ринку. Але трохи поварившись у всьому цьому ви потихеньку почнете відрізняти зерна від полови.
  • У будь-якому випадку, інвестуйте тільки в ті монети, які більш-менш вивчили і склали думку про перспективи цього альткоина. Так само раджу не вкладати більше, ніж ви готові втратити (не кажучи вже про влезании в борги).

    Це ризик (нехай з можливістю високого і навіть надвисокого доходу на виході), а ризик повинен завжди бути розумним. Як раніше говорили — підходити до справи потрібно з гарячим серцем, але холодним розумом.

    Де купити, продати і торгувати альткоинами

    Питання може виявитися непростим, якщо обрана вами для спекуляцій монета не належить до Топ найпопулярніших. Все ті ж биткоины, лайткоины, ефіри і іже з ними можна купити (продати) у будь-якому обміннику:

  • 24PayBank
  • Ramon Cash
  • 60сек
  • Ychanger
  • Platov
  • BaksMan
  • ProstoCash
  • І на будь-якій біржі криптовалют:

  • BitexBook
  • Binance
  • BitMEX
  • EXMO
  • LocalBitcoins
  • А ось нові монети, які щойно з’явилися і набирають популярність, можуть торгуватися тільки на окремих майданчиках, які ще доведеться пошукати. Погодьтеся, що важко собі уявити біржу криптовалют працює з валютними парами по всім з півтора тисяч існуючих на даний момент альткоинов.

    Тому власники криптовалютных бірж змушені вибирати що включати, а що не включати в торги, бо при великому числі торгуються монет і великому числі торгують (а на хороших біржах їх мільйони) ніяких потужностей не вистачить. Причому їхнє рішення не завжди збігається з реальною картиною складається на ринку криптовалют.

    Якщо ж біржа все-таки працює з великою кількістю альткоинов, то можуть бути інші проблеми перешкоджають її використанню: ви не з тієї країни (цим страждає, наприклад, полоникс і ряд корейських бірж), занадто висока комісія, повільна робота, складності введення\виводу грошей, низький рівень довіри до біржі і багато іншого.

    Буду радий, якщо в коментарях ви доповніть мене, але зараз мені бачиться лише два прийнятних варіанти торгівлі перспективними, але поки ще недостатньо популярними альткоинами:

  • KuCoin
  • Binance
  • Обидві ці біржі з’явилися в середині минулого року, але встигли завоювати більшу (навіть можна сказати величезну) популярність низькою комісією, швидкістю роботи і великою кількістю що беруть участь в торгах монет, що додаються кожну тиждень за загальним рішенням учасників цих бірж.

    Їх локалізація на російську мову залишає бажати кращого, але було б підозріло, якби зовсім вже все було ідеально 🙂 Як там торгувати, як вводити і виводити кошти, як скористатися всіма наявними плюшками можна почитати в оглядовій статті на біржі Бинанс. KuCoin дуже схожа на неї і, думаю, самі розберетеся що та як.

    Єдина проблема цих бірж — можливість торгів та введення\виводу тільки альткоинов і биткоинов. Тобто це в чистому вигляді критповалютные біржі, не працюють ні з фиатными грошима (рублями, доларами, євро), ні з електронними (адвакеш, пейер, перферкт мані). Печалька, але зате у всьому іншому — це вах!

    Тому для виведення з них грошей в рублях я використовую в якості посередника вітчизняну криптовалютную біржу Ексмо, де як раз з висновком фіатних грошей все добре (вигідно і надійно). Імхо.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу