Вивчаємо відвідуваність сайту

1635
  • Реєстрація в Рамблер Топ 100 і отримання коду лічильника
  • Каталог Rambler Top 100 і статистика відвідуваності сайту
  • Підсумовуючи
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Судячи з наведеного нижче голосування, лічильник від Рамблера не користується особливою популярністю у користувачів (з істотним відривом лідирують Metrika і Liveinternet). Але він має місце бути, так і встановлювали його раніше не стільки для збору статистики, скільки для можливості потрапити у так званий каталог Рамблера ТОП100 (який хоч і не дотягував до Дмоза і Яндекс каталогу, але зайва посилання з жирного ресурсу мало кому здавалася зайвою, нехай і ціною установки коду лічильника на сайт).

    Вивчаємо відвідуваність сайту

    Днями ж сталося несподіване подія — каталог Rambler Top 100 таки оновився (реинкарнировался), та й сама система статистики стала наочною, змістовної і в неї вже не соромно зайти (дуже нагадує Метрику). Тому я вирішив переписати вже наявну статтю на цю тему (про отримання та встановлення коду лічильників відвідувань від Рамблера), хоча особливих надій на те, що власники спочилої в небуття пошукової системи і знаходиться при смерті сервісу електронної пошти Rambler разродятся шедевром у мене немає. Але раптом…

    Реєстрація в Рамблер Топ 100 і отримання коду лічильника

    Rambler Top 100 — найвідоміший рейтинг та каталог ресурсів російськомовної частини інтернету (рунета). Є й інші схожі рейтинги, наприклад, HotLog або OpenStat, але вони істотно менш популярні. Дітище ж Рамблера ви можете зустріти на багатьох ресурсах у вигляді інформера (лічильника) з відповідним написом. Так для чого ж потрібно встановлювати даний лічильник відвідуваності і що нам дає участь у ньому?

    Після реєстрації в сервісі ви отримуєте код інформера, встановлюєте його у себе на ресурсі і за результатами підрахунку відвідувачів, що побували на вашому проекті за добу, буде вираховуватися ваша позиція в рейтингу (каталозі). При великій відвідуваності ваш ресурс в ньому буде стояти досить високо. В результаті чого до вас будуть приходити відвідувачі ще і з цього ресурсу (крихти, звичайно ж, але хоч щось).

    Ну, і головне — ви отримуєте зворотне посилання з дуже трастового ресурсу. Раніше, коли Гугл показував тулбарное значення ПейджРанка, то найбільш відвідувані три десятки сайтів з моєї тематики потрапляли на сторінку з ПР=6 (мій блог баллансировал на межі Топа), що є дуже багато. Зараз все змінилося і сказати однозначно, що отримавши зворотне посилання з Рамблер Топ 100 ви значно поліпшите ранжирвоание свого сайту, сказати точно не можна, але можна сподіватися.

    Для початку реєстрації в рейтингу Рамблера Топ 100 вам потрібно буде перейти по вказаному посиланню, поставити галочку в полі «Я згоден» внизу вікна і натиснути кнопку «Почати реєстрацію».

    Регистрация в Rambler Top 100Вивчаємо відвідуваність сайту

    Введіть свій Емейл і придумуєте пароль:

    Данные для входа в каталог РамблераВивчаємо відвідуваність сайту

    Потім вам прийде лист з посиланням для якого потрібно буде клацнути, щоб завершити процес реєстрації в Рамблері Топ 100. Після цього перейдіть на сторінку «Мої сайти» і тиснете там на кнопку «Додати сайт»:

    Как добавить свой сайта в каталог RamblerВивчаємо відвідуваність сайту

    В результаті відкриється вікно, де ви повинні будете вказати Урл свого ресурсу (дизайн особистого кабінету зараз став сильно змахувати на інтерфейс рамблеровской пошти):

    Добавляем сайта на РамблерВивчаємо відвідуваність сайту

    На наступному кроці потрібно буде підправити при бажанні назву свого ресурсу, а також вибрати один з двох варіантів: буде відображатися лічильник на сайті (вкладка «віджет» дозволяє включити відображення інформера на сайті та поставити його колір) або не буде (вкладка «Піксель»):

    Настройка счетчика Rambler Top 100Вивчаємо відвідуваність сайту

    В оновленій версії з’явилася можливість відслідковувати дані по клікабельності окремих блоків на сторінках, але для цього до них потрібно додати відповідний атрибут. Далі залишиться тільки скопіювати код лічильника розміщений внизу вкладки «Лічильник» (зверніть увагу, що він може змінюватися залежно від зроблених вами вище налаштувань). Як я зрозумів, зараз-код представляє з себе асинхронний варіант, а значить він не повинен впливати на швидкість завантаження сторінок вашого сайту.

    Куди саме і як вставляти цей лічильник — вирішувати вам, але я вже писав: «Встановлення лічильника на Joomla» і WordPress — може бути щось цікаве там для себе почерпнете.

    Далі вам запропонують вибрати, чи хочете ви брати участь у рейтингу Рамблер Топ100 або «ну його на фіг» (хоча, навіщо тоді з цим лічильником взагалі морочитися?):

    Участвовать в рейтинге РамблераВивчаємо відвідуваність сайту

    Внизу будуть автоматично підібрані ключові слова, що характеризують ваш сайт (які ви при бажанні можете замінити на свої), а також потрібно буде визначитися з тематикою і типом доданого вами в каталог сайту. Тема буде визначати, в якому розділі рейтингу Рамблера буде потім знаходитися ваш сайт, тому поставтеся до цього з усією серйозністю.

    Ну, і в самому низу вкладки «Рейтинг ТОП-100» вам буде запропоновано відкрити статистику вашого майбутнього лічильника всім бажаючим, поставивши галочку у відповідному полі. Робити це чи ні — особистий вибір.

    Остання вкладка відповідає за налаштування доступу до статистику вашого сайту:

    Настройка доступа к статистике счетчика РамблераВивчаємо відвідуваність сайту

    Для чого це потрібно? Ну, відкривати статистику всім підряд я б не став, бо це загрожує «списуванням» від конкурентів. А ось потенційним реклам цілком зручно буде відкрити гостьовий доступ (з правами «тільки перегляд»). Тут же можна буде побачити список тих, кому вже відкрили доступ до статті (при необхідності цей доступ можна буде і закрити). В загальному, все в точності як у Метриці.

    В низу цієї сторінки буде розташована посилання «Перейти до моїх сайтів», скориставшись якою ви побачите список доданих вами ресурсів та їх статус в Rambler Top 100:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Відразу попереджаю, що прибравши або не поставивши зовсім код лічильника, ви автоматично вибуваєте і з рейтингу. Плюсом зараз є те, що можна поставити код-невидимку (аля Аналітікс), коли ніякого інформера на сайті виводитися не буде.

    Клацнувши по посиланню під назвою свого ресурсу у цьому списку, ви потрапите на сторінку з його статистикою відвідуваності:

    Выборка статистики по времениВивчаємо відвідуваність сайту

    Вгорі буде приведено випадаюче меню з купою параметрів, а нижче — формуються цифирьки і графіки, суть яких найкраще допоможе усвідомити стаття, розташована тут і розповідає про аналіз відвідуваності сайту. Праворуч вгорі розташовано меню, де можна вказати відрізок часу для відображення статті по ньому.

    Каталог Rambler Top 100 і статистика відвідуваності сайту

    Отже, при кліці по інформеру (якщо ви встановлювали на сайт) відвідувач вашого сайту потрапить в каталог Рамблера, а саме в ту його тематичну гілку, куди був віднесений ваш ресурс при реєстрації. Таким чином, можна оперативно подивитися яке місце в рейтингу ви займаєте (при ранжування враховуються, природно, свідчення встановленого у вас лічильника):

    Мой сайта в каталоге Рамблер Топ100Вивчаємо відвідуваність сайту

    Раніше ще можна було в настройках свого сайту додати анонс на одну з тих статей, які ви хочете просунути в пошукових системах, отримавши на неї додаткову зовнішню посилання, використовуючи в якості анкора (ссилки) основні ключові слова для неї. Зараз, на жаль, це не можливо. Та й сама посилання з каталогу стала закрита від індексації пошуковиками через rel nofollow. Зрозуміло, що посилання все одно якимось чином врахується, але бути впевненим у цьому не вийде.

    До речі, змінилася також і формула розрахунку рейтингу (позиції сайту в каталозі). Раніше сайти в Топі Рамблера ранжирувалися тупо по відвідуваності головної сторінки. Зараз же враховується набагато більше факторів і рейтинг апріорі повинен стати більш актуальним.

    Формула ранжирования в Рамблер каталогеВивчаємо відвідуваність сайту

    Як я писав на початку статті, цей каталог може приводити вам відвідувачів. Причому, чим вище позицію займає ваш проект в рейтингу, тим більше буде відвідувачів. Але трафік цей з’явиться тільки після досягнення певного рівня відвідуваності вашого ресурсу. Спочатку, звичайно ж, ніякого трафіку ви не помітите. На мій блог тільки зараз почали приходити відвідувачі з каталогу Rambler Top.

    Якщо ви (як і я) закрили доступ до статистики цього лічильника, то при переході із каталог по посиланню «Статистика https://» ви побачите лише загальну картину по відвідуваності сайту, без будь-якої деталізації:

    Общедоступная статистика посещаемости моего блога в РамблереВивчаємо відвідуваність сайту

    Подивитися детальну статистику відвідуваності дано лише власникові облікового запису, де доданий сайт, або того, кому цей самий власник відкрив доступ.

    Подробная статистика в Рамблер Топ 100Вивчаємо відвідуваність сайту

    Загалом-то, тут все правильно, на мій погляд.

    Підсумовуючи

    Ну, як би особисто для себе нічого революційного я в Топ 100 NEW від рамблера знайшов. Все те ж саме, але в новій блискучій обгортці (хіба що тільки клікабельність блоків можна відстежувати, так і функціоналу трохи додалося).

    До того ж, у мене з акаунтів на Rambler пропали додані раніше в рейтинг сайти (в каталозі вони є, але управляти ними і дивитися детальну стату не можу). Додати їх заново в акаунт система не дає, тому доводиться списуватися з техпідтримкою на предмет підтвердження прав на володіння сайтами (просять рядок коду додати в шаблон) і перенесення цих сайтів в мій акаунт. Довго, нудно і якось не технологічно (немає б майстер перенесення додали).

    Ну і, як я вже згадав, посилання тепер з цього каталогу закриті від індексації, не можна додати анонс RSS стрічку. В плані SEO це кілька (і це м’яко сказано) знижує інтерес до цього рейтингу і піднімає (особисто для мене) питання про доцільність подальшого використання цього коду лічильника на сайті. А ви що думаєте з цього приводу? Знімати або залишити?

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу