Тестуємо онлайн-сервіси

2611
  • Що нового з’явилося в Яндекс Картинках
  • Гугл картинки (Google Images) — знайдіть три відмінності
  • Пошук зображень за зразком файлу в Tineye (тинай) і Google
  • SEO оптимізація зображень для пошуку по картинках
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні мова піде про двох спеціалізованих пошуках від Яндекса і Google по картинках, а також про унікальний сервіс пошуку фоток з графічного файлу під назвою Tineye (тинай). Пошукові системи вже досить давно навчилися агрегувати графіком знайдену в інтернеті і надавати можливість пошуку по ним всім бажаючим.

    Згадані сервіси отримали на даний момент дуже велику популярність, їх власники намагаються зробити їх максимально зручними і функціональними. Про те, чого вдалося досягти кращим пошуковикам інтернету в цьому напрямку, і піде сьогодні мова.

    Тестуємо онлайн-сервіси

    Особисто я бачу три очевидних можливості їх використання для вебмастера. По-перше, хто б що не говорив, але більшість використовують знайдені там фото для своїх сайтів (найчастіше досить сильно переробляючи їх, хоча б у snagit або FastStone Image Viewer), але для уникнення проблем з правовласниками краще використовувати картинки і іконки з IconFinder або Freepik (я саме так і роблю останнім часом).

    По-друге, там можна перевірити унікальність фоток на своєму ресурсі (в TinEye або Google). Ну і, по-третє, пошук по картинкам від Google (більшою мірою) і від Яндекса (меншою) здатний приводити відвідувачів на ваш проект. Звичайно ж, цей трафік буде актуальним не для всіх проектів (так само як і трафік з соціальних мереж), але деякі саме на цьому роблять акцент на просуванні.

    Що нового з’явилося в Яндекс Картинках

    Давайте розглянемо для початку можливості, що надаються користувачу сервісом пошуку по зображеннях від Яндекса, а потім вже поговоримо через Google. Отже, він знаходиться за адресою http://images.yandex.ru. Але ніхто не заважає вам задати запит на головній сторінці Yandex.ru, а вже потім вибрати з верхнього меню пункт «Картинки».

    Історично пошук по фотографіях виділився із загальної ще в далекому 2002 році. Точніше кажучи, в цьому році він став ілюстрованим, тобто став агрегувати в собі знайдені в інтернеті, графічні файли. До цього можна було лише перейти за посиланням на сайт, де зображення було знайдено. Зараз їм вже проіндексовано близько 5 мільярдів зображень, причому більше половини з них було знайдено не в рунеті, що говорить про Yandex, як про світової пошукової системи (хоча б у цій галузі пошуку).

    У 2007 році Яндекс картинки обзавелися своїм власним пошуковим роботом (а так само з’явився новий сервіс Yandex Фотки), який покликаний знаходити та індексувати нові графічні файли відповідного формату на просторах рунета і всього світового інтернету. Тоді ж було введено ранжування за колірною ознакою і типу зображення (фото, графіка, кліпарт). А в 2008 році він навчився розрізняти особи і з’явився в інтерфейсі відповідний фільтр:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    На цьому скріншоті я вибрав відразу кілька фільтрів: особа (або ж портрет), чорно-білі і маленьке дозвіл (щоб зняти фільтри, досить буде клацнути по хрестиків поруч з ними). Всі можливі фільтри виведені у вигляді лівого меню, що, на мій погляд, набагато зручно.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Також ви зможете поставити фільтр «Шпалери», що дозволить відобразити лише графічні файли розміром найбільш популярним дозволами моніторів (800×600, 1024×768, 1152×864, 1280×768, 1280×800, 1280×960, 1280×1024, 1400×1050, 1440×900, 1600×1200, 1680×1050, 1920×1200 і 2048×1536). Зрозуміло для якої мети.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Тепер перейдемо до зручності роботи з Яндекс.Картинками. Раніше внизу першої сторінки з 20 результатами пошуку по зображеннях можна було побачити традиційну посторінкову навігацію, а зараз нова сторінка підвантажується автоматично після того, як ви прокрутіть попередню до кінця. Правда це працюєте не до нескінченності і після декількох автоподгрузок вас все ж запитають про ваші подальші наміри.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    У новій версії сервісу мало що змінилося при перегляді окремих фоток. Клацаєте при перегляді нескінченної стрічки мініатюр за потрібною фото і воно розгортається у спливаючому вікні. Є мінімальний набір інструментів — перехід до наступного і попереднього файлу, показ слайд-шоу, розгортання на весь екран і вибір іншого розміру для цієї ж фотографії з випадаючого списку.

    Ах так, головна відмінність від попередніх версій — це чорний колір фону, який, за великим рахунком, дуже вигідно відтіняє картинки при їх перегляді.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Ще у вас буде можливість відкрити з допомогою відповідних посилань зображення того розміру, який вам найбільше підходить. На мій погляд дуже зручно, що воно відкриється в новому вікні. Якщо підходящого розміру ви не побачите, перейдіть за посиланням «Усі розміри» і пошукайте, що там ще має місце бути у Яндекс.Картинок в загашнику.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Якщо підводити підсумок, то зміни зовнішнього вигляду сервісу пошуку по фоткам практично не позначилося на зручності користування, і лише кілька осучаснив цей корисний інструмент.

    Не зовсім зрозуміло виділення в окрему категорію «демотиваторів» у лівій колонці з фільтрами (читайте про те, як створити демотиватор в онлайн редакторі), але «великого і жахливого» видніше. Так, тут наткнувся на фотку, де дзеркало рунету відкриває завісу того, який обсяг зображень планується бути проіндексованим в Яндекс.Картинках:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Напевно, варто ще згадати мобільний пошук, який має ту особливість, що завантажувані фотки автоматично адаптуються (за розміром) під дозвіл вашого стільникового телефону. Це дозволяє економити час та гроші за трафік (можна буде шукати і міняти шпалери без гальм і не побоюючись залишитися без коштів на рахунку).

    Що примітно, Яндекс веде історію ваших пошуків по фото, що можете допомогти потім відновити хід подій. Але може виникнути і зворотна ситуація, коли ви захочете видалити історію в Яндексі, щоб очиститися від компрометуючих матеріалів вас. Зробити це досить просто — дивіться статтю за наведеною трохи вище посиланням.

    Гугл картинки (Google Images) — знайдіть три відмінності

    Сервіс Гугл Картинки з’явився приблизно на рік раніше аналога від Yandex, тобто в 2001. В індексі у них вже більше 10 мільярдів фоток, що дещо більше, ніж у основного конкурента в рунеті.

    Нещодавно цей сервіс зазнав істотні зміни, які дозволили зробити його інтерфейс кілька більш зручним для користувачів. Мініатюри фоток на сторінці пошуку стали розташовуватися практично впритул один до одного, що дозволило декілька збільшити їх розмір, так і кількість вміщається на одному екрані.

    Сторінка з результатами пошуку стала дуже довгою (до 1000 фоток). Тепер для перегляду інформації про зацікавив вас фото перегляду збільшеної копії, досить буде клацнути по ньому мишею. В результаті відкриється вікно дуже схоже на аналог від Яндекса, але з деякими своїми особливостями:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Як ви бачите, в Google Images має місце бути область «Схожі», де наведено мініатюри схожих з даними зображень. Також є можливість вибрати «Інші розміри» цього ж фото. Їх суть і призначення ідентичні розглянутим вище.

    Якщо клацнути мишею по сподобалася фотці, то вона відкриється на тому сайті, де її і виявив Google. Крім цього ви можете скористатися кнопкою «Відкрити зображення в повний розмір» (у новому вікні) і можете провести пошук з цього графічного файлу, тобто саме з фізичного файлу фотки, а не за текстом, що його оточує, або значенням атрибутів Alt і Title. Детальніше про це читайте трохи нижче по тексту.

    Мабуть не дивно, що в пошуку гугл ви знайдете практично все ті ж інструменти і фільтри, які були біля дзеркала рунета. Так, в Google Images ви зможете відфільтрувати графіком по колірному відтінку, за розміром, за того, що саме зображено на фото (особи, кліпарти, чорно-білі малюнки) і навіть за типом ліцензій (щоб можна було легально використовувати на сайті стокові фотографії з безкоштовних фотобанків, по яких Гугл теж здійснює пошук). Всі ці фільтри будуть вам доступні з лівої колонки:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Зробили вони теж саме, що і у звичайній видачі (читайте про те, як правильно шукати в Гуглі). А раніше у них набір фільтрів розташовувався зліва, точно так само, як і в Яндекса зараз:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Крім цього в Google картинках є можливість розбити всі знайдені фотки за темами, що буває дуже корисно. Наприклад, за запитом «тигр» зображення тварини може чергуватися з зображенням відомого танка, а вибравши вгорі потрібний варіант ви чітко відокремити зерна від плевел і зможете обрати перегляд фоток тільки цікавить вас тематики. В Яндекс.Картинках я аналогічної фічі не знайшов.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Можна попросити Гугл показувати розміри знайдених зображень прямо на них з допомогою активації «Показати розмір», а ще можна відфільтрувати тільки свіжі зображення потрапили в індекс, наприклад, за останній тиждень.

    Загалом, Google images і їх аналог від Яндекса відрізняються тільки реалізацією одних і тих же фіч, ну, а вам потрібно вибирати той сервіс, який найбільш зручний і надає на ваш погляд більш релевантні вашим запитом результати. По зручності мені більше подобається дзеркало рунета, а от щодо повноти та релевантності лідер світового пошуку, мабуть, виграє. ІМХО.

    Пошук зображень за зразком файлу в Tineye (тинай) і Google

    Однак, сервіс від Google володіє однією чудовою можливістю. Ви можете шукати фотки не за введеними вами в пошуковому рядку словами, а перетягнувши графічний файл з провідника або тотал командер прямо на пошуковий рядок. Для цього відкриваєте головну сторінку Google Images:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Далі у вас буде дві можливості:

  • Перетягнути потрібний файл з фоткою (наприклад, з файлового менеджера Windows) на головну сторінку Google картинок, відкриту у вашому браузері:
    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси
  • Або ви можете натиснути в пошуковому рядку на кнопку з фотоапаратом (див. скріншот вище), а потім вказати URL-адресу цікавить вас фото або ж безпосередньо завантажити його з свого комп’ютера:
    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси
  • В результаті побачите всі сайти, на яких даний графічний файл є:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Причому збірне зображення буде назад розкладено на складові і всі вони будуть знайдені окремо. Штука досить потужна і дозволяє перевірити, наприклад, унікальність графіки на вашому сайті (читайте про дотримання авторського права (копірайту)) або ж знайти схожі картинки.

    Але піонером в області пошуку з графічного файлу став не Google, а сервіс TinEye (в російській транскрипції — тинай). По суті, він зробив революцію в цій галузі, бо для пошуку по графіку використав ключові слова приписані в атрибутах ALT або Title і не метадані фотки. Він використовував код самого графічного файлу.

    У зв’язку з усім вищесказаним, TinEye можна використовувати як інструмент для перевірки унікальності фото, наприклад, коли ви його купуєте. А також з допомогою цього сервісу можна захищати свої авторські права, своєчасно виявляючи незаконне копіювання та висуваючи вимоги про припинення плагіату. Ну і також можна буде за допомогою цього сервісу знайти більш якісне фото, навіть якщо у вашому розпорядженні є лише невелика і неякісна мініатюра.

    Працює TinEye.com досить просто. На головній сторінці ви зможете завантажити графічний файл двома способами (безпосередньо з комп’ютера, або ж вказавши його УРЛ адреса в інтернеті):

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Якщо в базі Тиная знайдуться дублікати або складові завантаженого вами зображення, то ви зможете не тільки побачити, але й перейти на сторінки сайтів, де вони були знайдені:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Оптимізація зображень для їх просування в пошуку по картинках

    Взагалі, навіть за той короткий час, що я активно цікавлюся тематикою вебмастеринга, сервіси пошуку графічних файлів зазнали дуже серйозні зміни і зараз стали дуже зручними інструментами агрегирующими у собі мільярди фото і малюнків. Особисто мені, більше зручним сервісом здається Яндекс.Картинки (про нього я і хочу поговорити спочатку), але найчастіше в Гугл мені вдається знайти те, що не вдалося знайти у лідера пошуку рунета.

    Я не буду безпосередньо порівнювати два цих сервісу, а лише детально опишу їх можливості, а ви вже самі вирішите, що вам ближче. Слід враховувати, що в першу чергу вони націлені на залучення уваги безпосередньо до Яндексу та Google, а не для того, щоб приводити користувачів на ваш сайт. Все там спрямоване на створення комфортних умов для користувачів (адже пошукові системи працюють саме для них, а не для вебмайстрів, яких, за великим рахунком, вони просто використовують).

    Багато користувачі пошуку по картинках знаходять все, що їм було потрібно, не звертаючи увагу навіть на те, де саме пошуковик знайшов дане фото. Але так буде не для всіх інтернет-проектів і не у всіх випадках. Для деяких типів сайтів графічний трафік може бути переважаючим (адалт, наприклад, та й не тільки) і їм має сенс прагнути оптимізувати свій ресурс під це діло.

    Дізнатися те, яку частку в общерунетовском пошуковому трафіку зараз займають Гугл і Яндекс картинки, можна досить просто. При перегляді статистики лічильника Ливинтернет досить ввести в якості адреси сайту «ru» і спробувати таким чином виміряти середню температуру по лікарні:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Виходить, що очікуваний трафік з Google images буде приблизно в три рази більше вітчизняного аналога. Взагалі, незважаючи на те, що пошукові системи стали незрівнянно розумніший в аналізі зображень (можуть виділяти фотки з особами, можуть знаходити схожі файли або ж певної колірної гами), спільний пошук і ранжування, швидше за все, як і раніше, здійснюється з допомогою обліку даних описують фото (атрибути Alt і Title Html тега Img) і навколишнього тексту, якщо такий має місце бути.

    Звідси й випливають основні правила оптимізації під ці сервіси — прописувати завжди потрібні атрибути тега Img (без спаму і краще різні тексти для Alt і Title) і оточувати їх текстом містить потрібні ключові слова, за якими ви хочете займати гідне місце в Гугл і Яндекс картинках.

    У пошуку Яндекса по зображеннях беруть участь тільки графічні файли форматів JPEG, GIF і PNG (фонові зображення не індексуються). Ще дуже важливою умовою є те, щоб сторінки з вашої графікою, а також папки на сервері вашого сайту, де безпосередньо лежать файли, були б дозволені для індексації у вашому файлі robots.txt.

    Хоча для Гугла заборона robots.txt не завжди є перешкодою для індексації, тому якщо ви маєте намір закрити від пошукачів графіком, то краще прописати в мета тег Robots забороняє відповідну директиву.

    Крім цього на ранжування графічних файлів впливають і проставлені посилання з цього ж (наприклад, з маленького зображення на його велику копію) або інших сайтів на просувні фотки (з потрібними ключовими словами в анкор), а ще бажано прописувати ключові слова у назвах файлів графічних зображень транслітом (наприклад, yandeks-kartinki.png). Дуже зручно отримувати транслітерацію з російських фраз за допомогою гарячих клавіш Punto Switcher (Alt+Scroll/Lock).

    Причому, всі описані способи оптимізації не є звичайними дозвільними домислами, а мають під собою підставу у вигляді рекомендацій з хелп «великого і жахливого» дзеркала рунета:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Крім цього, воно дзеркало при ранжируванні буде також звертати увагу на якість ресурсу і якість самих фоток (чим більше дозвіл, тим краще):

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Ще важливо розуміти, що зображення повинно подгружаться на веб сторінку саме з папки на вашому сайті (з вашого домену), тільки тоді користувачі з Google або Yandex пошуку по картинках будуть приходити саме на ваш ресурс, а не на той, де фотка хоститься. Ну і, природно, сторінка з графікою повинна знаходитися в індексі пошуковиків. Багато фотохостинги для прискорення та покращення індексації фоток створюють спеціальну карту зображень у вигляді XML-файлу.

    Інша проблема для вебмайстрів, яка виникає внаслідок високої популярності Яндекс і Google Images, це повальне копіювання і тиражування ваших вдалих і унікальних зображень. Загалом-то, вдіяти тут, на жаль, нічого не можна, бо пошуковики в цьому питанні відходять у бік і кажуть, що ми мовляв всього лише дзеркало інтернету і з нас нічого не візьмеш. Так що проблема копіпаста має місце бути не тільки по відношенню до текстів, але і по відношенню до графічного контенту.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу