Використовуємо програми

3607
  • Чого не вистачає буферу обміну Windows
  • Clipdiary — розширюємо можливості буфера обміну
  • Налаштування менеджера буфера обміну Clipdiary
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Я вже досить докладно описав практично всі програми, які постійно використовую і без яких вже не мислю повноцінної роботи в ОС Windows. Це Тотал Командер, чудовий і дуже простий текстовий редактор Нотепад++, незамінний ФТП менеджер Файлзила, а так само став постійним жителем мого компа — менеджер паролів Кипас.

    Використовуємо програми

    Сьогодні ж хочу розповісти про дуже просту програму, вносить масу зручності в роботу вебмастера, так і будь-якого іншого більш-менш активного користувача ПК. Наш сьогоднішній герой належить до касти менеджерів буфера обміну і вміє істотно розширювати закладений в цей базовий інструмент Windows потенціал, а так само додавати до нього нові можливості. Звуть його Clipdiary.

    Трохи раніше я вже писав про дуже корисної утиліти для перемикання розкладки клавіатури Пунто Світчер, яка теж вміє трохи чаклувати з буфером обміну, але наш сьогоднішній герой робить це набагато краще, на мій погляд.

    Чого не вистачає буферу обміну Windows

    Взагалі, буфер обміну (clipboard) в Windows всім добре, окрім того, що його часто буває мало. Ну, в сенсі не те, щоб у нього щось велике не влазив, а в тому сенсі, що додаючи в буфер нову запис ви тим самим перете вже там існуючу.

    Дрібничка для тих, хто мало працює з комп’ютером, але в той же час величезна проблема для тих, хто за нього не вилазить і при цьому не зайнятий іграми, а якою-небудь роботою з текстами, файлами і т. п. речами. Загалом для тих, хто робить вигляд, що чогось робить, тобто для нас з вами, шановні вебмастера.

    Сам по собі буфер обміну був придуманий і використовується для перенесення даних з однієї програми в іншу. З них вміють працювати абсолютно всі програми написані під Windows і абсолютно всі з них розуміють ті гарячі клавіші, які зазвичай ми використовуємо для копіювання, вставки або вирізки якого-небудь фрагмента тексту, файлу зображення або Html коду.

  • Копіювання в буфер: Ctrl+C або Ctrl+Ins.
  • Вирізати, тобто вилучити фрагмент тексту або файл(и) і запам’ятати їх у клипборде: Ctrl+X або Shift+Del .
  • Вставити з буфера обміну: Ctrl+V або Shift+Ins
  • Я взагалі операції копіювання і вставки в кліпборд повісив на бічні кнопки миші, бо це реально найбільш часто виконувані мною операції при роботі з комп’ютером.

    Зрозуміло, що з буфером обміну можна працювати і з допомогою команд контекстного меню (клацання правою кнопкою миші по виділеному фрагменту тексту або виділених файлів), а так само з допомогою меню, яке має місце у переважної більшості віндовий програм.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Все це чудово, але нова запис в clipboard затирає попередню, а значить операції, що вимагають багаторазового копіювання і вставлення фрагментів тексту або файлів між різними додатками, стають не дуже зручними, і це ще м’яко сказано. Тут просто катастрофічно не вистачає можливості подивитися історію буфера обміну.

    Цілком логічно було б припустити, що в Windows для цієї мети може використовуватися якийсь файлик, в якості бази даних для зберігання історії записів у кліпборд. Отже, потрібно буде просто дізнатися де фізично знаходиться буфер обміну. Звичайно ж, інформація, скопійована в нього висить в оперативній пам’яті, але є і спеціальний файлик, де вона дублюється, можливо, на випадок збою.

    У Windows XP він називався clipbrd.exe і жив в системній папці (C:\WINDOWS\system32\). У сучасних версіях Віндовс, файл резервного зберігання даних з буфера обміну знаходиться приблизно там же, але зветься він інакше — clip.exe. Толку правда від нього особливого не буде, але сам факт його існування (твердої копії кліпборда) можна вважати підтвердженим.

    На жаль, у ньому не зберігаються всі попередні вставки, тобто історію записів в clipboard Віндовс не веде. Можливо, що це пов’язано з якимись питаннями безпеки. Не знаю. До речі, теж саме стосується і питання про те, як очистити буфер обміну? Та дуже просто.

    При цьому не треба знати, де знаходиться згаданий трохи вище файл, а досить лише скопіювати в нього (Ctrl+C або з контекстного меню) будь-яке слово з будь-якої відкритої зараз програми (браузера, текстового ректора або файлового менеджера). Нова запис зітре попередню, яка могла бути дуже об’ємною і займати досить багато місця в оперативній пам’яті вашого комп’ютера.

    Тобто залишається не вирішеною лише завдання збереження і можливості перегляду всього того, що ми коли-небудь копіювали в кліпборд. Бажано, щоб при цьому була можливість пошуку по збережених даних, перегляду вмісту буфера за допомогою гарячих клавіш, можливість очищення історії, ну, і ще що-небудь таке корисне.

    Без цього стандартний clipboard Windows можна порівняти з закупівлею в супермаркеті без можливості користуватися кошиком або візком, з кожним окремим предметом (товаром) ви змушені бігати на касу. Це дуже сильно уповільнює роботу і викликає сильне подразнення. Не у всіх, звичайно ж, але у більшості активних користувачів ПК.

    Зрозуміло, що я не відкрив Америку і про це недоліку буфера обміну відомо давно, сторонніми розробниками було написано та успішно використовується величезна кількість різних менеджерів кліпборда, які відрізняють один від одного як функціоналом, так і зручністю використання. Навіть розробники Мікрософт додали розширювач буфера в свій офісний пакет.

    За останні п’ятнадцять років я перепробував, напевно, з десяток подібних програм і мене майже завжди щось у них не влаштовувало. Можливо, що де-то я просто не зміг докопатися до того, як здійснюються необхідні мені дії, де не зміг зрозуміти як відключається те, що мені було не потрібно і заважало при повсякденній роботі в Windows.

    Тому й не кажу, що сьогоднішній герой по імені Clipdiary є ідеальним варіантом менеджера буфера обміну з можливістю зберігання історії вставок за як завгодно тривалий період часу. Звичайно ж, немає. Кожному своє, але для мене саме ця програма останні п’ять років є ідеалом в даній області.

    Що приємно, вона поширюється безкоштовно, якщо ви плануєте використовувати її для некомерційних цілей. Також є і портативний її варіант, який буде з успіхом працювати з флешки. Історію буфера вона зберігає в базі даних, яка являє собою звичайний файл на жорсткому диску вашого комп’ютера, а для зменшення його розміру Clipdiary всі записи стискає в архів.

    Кілька років тому в мене був неприємний момент, в якому ключову рятівну роль зіграв саме цей менеджер. Я писав чергову статтю в блозі все йшло чудово і велика частина роботи вже була виконана. Я відчував приємне відчуття від добре виконаної роботи і вже готовий був фіналізувати її, тобто публікувати статтю.

    Працював я в своєї коханої (на той момент) Опері, де була відкрита адмінка Вордпресс. Не пам’ятаю вже точно, чи комп у мене перевантажився мимовільно, толі Упси не витримали кидка по харчуванню, бо в них давно не замінювалися батареї, але я втратив все, над чим працював до цього довгих годин п’ять.

    Відчуття було непередаване. Готовий був рвати і метати. Опера, зараза, не зберегла вводиться в адмінці текст (до речі, використовуваний мною зараз для роботи з сайтом Гугл Хром вміє відновлювати при краху системи або самого браузера, у зв’язку з чим при написанні статей я тільки ним і користуюсь теперича).

    Оскільки це був мій перший подібний сумний досвід, то за традицією (поки грім не вдарить — українська не перехреститься) резервні копії вже написаного тексту я не робив. Надій на відновлення практично ніяких у мене не було і лише машинально я став перебирати все, що могло мені допомогти не починати роботу над статтею заново.

    Виявилося, що зовсім незадовго до сумної події я навіщось скопіював весь текст статті в буфер обміну (це зручно робити, натискаючи комбінацію клавіш Ctrl+A для виділення всього тексту в вікні редагування в адмінці Вордпресс, а потім Ctrl+C для копіювання в кліпборд). Природно, що Clipdiary ці дані зберіг, бо відразу ж їх записує в свій файл-базу. Радості моїй не було меж.

    Clipdiary — розширюємо можливості буфера обміну

    Загалом, програма чудова і зараз спробую коротко описати її можливості. Як я вже згадував, скачати Clipdiary можна абсолютно безкоштовно.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Якщо вам більше подобаються портабл версії програм, то можете завантажити портабельный менеджер буфера обміну.

    При встановленні вам запропонують вибрати мову інтерфейсу і що приємно, російська входить у число доступних варіантів:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Відразу після установки Clipdiary почне жити у вас в треї і подгружаться разом з Windows. Як тільки будуть відбуватися копіювання в буфер обміну, ця програма отримає повідомлення і негайно збереже цю інформацію з кліпборда в свою базу даних. У цьому плані її робота для вас буде фактично непомітна.

    Якщо ви виявите, що вона не перехоплює чомусь інформацію поміщається в кліпборд, то клацніть по її значку в треї правою кнопкою миші і перевірте наявність галочки в полі «Стежити за буфером обміну»:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    При першому запуску вам буде запропоновано розшарити інформацію про існування такої чудової програми, як Clipdiary, у ваші акаунти Твіттера і Фейсбук. Особисто я так і зробив після недавнього оновлення до останньої актуальної версії.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Всі. Тепер історія всіх операцій з буфером обміну у вашій ОС буде вам доступна. За замовчуванням, для виклику вікна потрібно буде натиснути Ctrl+D на клавіатурі або клацнути лівою кнопкою миші по іконці програми в треї.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Як я вже говорив, Clipdiary зберігає все, що ви скопіювали в буфер обміну з того моменту, як встановили цю програму. За замовчуванням показується тільки останні 50 збережень, а для доступу до інших можна скористатися кнопками переходу на попередню сторінку, розташованими внизу вікна праворуч.

    У рядках відкритого вікна відображається тільки початок фрагмента тексту або ж назви файла, а його більш розгорнуту версію ви зможете спостерігати, натиснувши один раз по ній мишею — з’явиться спливаюче вікно, яке видно на наведеному вище скріншоті. Подвійний клік по рядку призведе до вставки, що зберігається там інформації в те місце, де у вас в даний момент було встановлено курсор миші.

    Власне, це і є основний спосіб використання Clipdiary, щоб витягнути з його бази те, що ви скопіювали в буфер обміну колись. За замовчуванням, після вставки потрібного фрагмента вікно програми автоматично згортається в трей, щоб вам не заважати.

    Але якщо вам потрібно буде в одне і те ж місце вставити відразу кілька фрагментів або ж файлів з цього менеджера кліпборда, то відкривши вікно (Ctrl+D), достатньо буде натиснути на Ctrl+F2, щоб воно вже не закривалася при черговій вставці. Коли вам це набридне, то ще раз натисніть Ctrl+F2.

    Що примітно, можна перенести в буфер обміну Windows збережених в Clipdiary записів або файл, навіть не відкриваючи вікно цієї програми. Для цього достатньо скористатися поєднанням клавіш Ctrl+Shift+стрілка вгору або вниз. Трохи докладніше.

    Не важливо, де саме у вас в даний момент знаходиться курсор миші. Просто натискаєте комбінацію клавіш Ctrl+Shift+стрілка вгору і у вас почнеться прокрутка історії буфера обміну у зворотний бік (ретроспектива). Це важко показати на скріншоті, але в середині екрана з’явиться область з текстом (або назвою файла) колись поміщених у буфер обміну і вміст цієї області, а так само його розмір будуть міняти по мірі натискання вами на стрілочку вгору на клавіатурі.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Коли знайдете потрібний фрагмент, то просто відпустіть клавіші. Все — він буде поміщений в кліпборд і для його вставки тепер ви повинні будете поставити курсор в потрібне місце і скористатися Ctrl+V або контекстним меню.

    У самому низу вікна з історією операцій з буфером обміну буде розташована область для пошуку по базі Clipdiary чогось такого, що ви не можете знайти візуально переглядаючи всі записи. У мене така необхідність виникає часто, наприклад, для пошуку посилань достатньо буде ввести у вікно пошуку «http://».

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Щоб повернутися до перегляду всієї історії кліпборда натисніть на кнопку «Скинути», розташовану правіше.

    Можливі й групові операції з фрагментами збереженими в цій програмі. Для цього, утримуючи Ctrl або Shift, виділіть декілька рядків в вікні Clipdiary і виберіть з контекстного меню (можна використовувати і верхнє меню пункту «Кліп» або ж верхню панель інструментів) потрібний вам варіант.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Виділені фрагменти можна видалити з бази цієї програми, або вставити їх всіх відразу в буфер обміну або в те місце, куди ви захочете. Причому, можна очистити текст від форматування при вставці, якщо це необхідно.

    Налаштування менеджера буфера обміну Clipdiary

    Ось фактично і всі можливості цієї чудової програми, а нам залишилося тільки розглянути її налаштування, деякі з яких можуть додати трохи зручності.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    На вкладці «Загальні» ви можете змінити мову інтерфейсу, ну а все інше навряд чи має сенс чіпати. На наступній вкладці «Гарячі клавіші» ви можете перепризначити те, що вам пропонує Clipdiary за замовчуванням:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Особисто я перепризначив лише виклик вікна з історією буфера обміну, бо це поєднання клавіш мені здалося більш зручним для повсякденного використання.

    На вкладці «вигляд» ви можете задати спосіб виділення тих фрагментів, які вже вставляли з вікна цієї програми. Ці фрагменти з історії буфера обміну у них обзиваються кліпи. Можна виділяти кольором тексту або кольором фону.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Насправді річ досить зручна, бо при написанні статті, наприклад, я постійно вставляють назви програми, сервісу або чогось ще (на латиниці не вмію друкувати наосліп) про що зараз пишу. Але крім цього в кліпборд постійно попадає і ще купа всякої всячини, в результаті чого мої часто містяться фрагменти було б важкувато знайти, якщо б не їх підсвічування.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Вкладка «База даних» дозволяє вам при необхідності змінити місце її зберігання (або дізнатися його, якщо захочете перенести її на інший комп’ютер).

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Там же можна задати кількість збережених у ній кліпів, а якщо вам необхідно очищати її вміст після закриття програми (вимикання Windows), наприклад, щоб ваш співмешканець з комп’ютерного простору не зміг у ній покопатися, то поставте нулик в цьому полі.

    Вкладка «Налаштування вставки» призначена для вирішення можливих проблем. У мене вони виникають при роботі з Оперою — вставляється не той кліп, який мені потрібен, а той, що живе на даний момент в клипборде.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Збільшення часу затримки мені не допомогло, тому я зняв галочку «Відновлювати вміст буфера обміну після вставки кліпу».

    В області «Додатково» можна залишити за замовчуванням, але я, наприклад, збільшив кількість кліпів відображаються на одній сторінці до 300 (за замовчуванням було 50). Чому? Та тому що за час написання однієї статті ті кліпи, що постійно використовував для вставки відповзав на другу сторінку, а там уже виділення кольором не працювало.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    До речі, за замовчуванням Clipdiary останні п’ять копіювань в буфер обміну тримає в пам’яті і якщо ви ще раз спробуєте скопіювати щось дублююче з цієї п’ятірки, то в історію цей кліп повторно записаний не буде. Тут ви можете це все підналаштувати так, як вам буде зручніше.

    За замовчуванням цей менеджер історії буфера обміну не буде перехоплювати проходять через кліпборд паролі з різних спеціалізованих програм (менеджерів паролів, навроде, Кипаса, посилання на опис якого я наводив на початку цієї публікації), які використовують метод відправки «Clipboard Viewer Ignore». Якщо ви хочете скасувати, то зніміть галочку.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Ну, і так само програма може починати вести пошук відразу після введення вами декілька символів (схоже на те, що використовується в Гуглі, коли ви там вводите запит — як правильно гуглити я якраз недавно писав). У налаштуваннях ви можете задати їх точну кількість.

    P. S. Повідомив через форму зворотнього зв’язку на сторінці цієї програми про те, що написав про Clipdiary статтю. Через деякий час мені відповів сам розробник. Виявилося, що я не правильно зрозумів кілька речей в алгоритмі роботи буфера обміну Windows.

    По-перше, Clipbrd.exe виявився не файлом, де зберігається вміст кліпборда (живе останній виключно в оперативній пам’яті), а програмою, яка просто цей вміст може зчитувати. Призначення Clipbrd.ex для самого розробника є загадкою.

    По-друге, дуже важко уявити собі вміст буфера, яке могло б наїсти хоч скільки-небудь значуща кількість оперативної пам’яті, особливо в сучасних комп’ютерах. Якого б розміру файл ви не запхали в кліпборд, зберігатися в ньому буде лише шлях до цього файлу та інформацію про те, що він скопійований. Всі.

    Але правда та частину моєї публікації, що була присвячена безпосередньо менеджеру історії буфера, була відзначена досить схвальними коментарями, а в знак подяки я отримав іменну версію програми (мені дали ключик для неї), чим я зараз і не премину похвалитися:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу