Просуваємо свій сайт

3571
  • Важливі мета-теги title, description і keywords для SEO
  • Description і keywords — мета-теги не впливають на ранжирування
  • Title вирішує хто буде в Топі, а хто…
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні хочу трохи докладніше, ніж я це робив у статті про просування сайтів, зупинитися на мета-тегах title, description і keywords, які ось уже понад п’ятнадцять років є факторами, що впливають на успішність розкрутки вебпроектов.

    Але чи так вже вони корисні для вашого сайту? А може, саме вони є причинами животіння або дуже млявого руху вперед вашого інтернет проекту? На це питання я спробую відповісти в цій статті.

    Просуваємо свій сайт

    При написанні цього матеріалу я враховував не тільки свій досвід, але і досвід спеціалістів, які вважаються авторитетними в цій області (по більшій частині вони увійшли в мій список кращих Сео форумів та блогів). Вводити вас знову в курс початківця Seo-бійця не буду, бо вже писав досить детально про це тут.

    Також і по багатьом зустрічається питань і термінам буду відсилати вас до більш докладним матеріалів, щоб не витрачати даремно ваш і свій час. Ну, а тепер давайте швидше приступати до розв’язання інтриги — чому тайтл може бути небезпечним?

    Важливі мета-теги title, description і keywords для SEO

    Отже, щоб зрозуміти хід моїх думок і не збитися, потрібно почати спочатку, а саме з далеких 90х, коли «великі і жахливі» мета-теги (читай про те, що таке теги взагалі) були основними чинниками ранжирування для наявних на той момент пошукових систем. Тоді ще не була реалізована прийшла в голову Ларрі Пейджу (одному із засновників компанії Гугл) ідея використання Page rank для визначення веб сторінок найбільш релевантних запиту введеному користувачем в пошуковий рядок.

    А значить основним чинником, за яким пошуковик вирішував проблему релевантності (відповідності документа до того питання, яке задав пошуковій системі користувач), був аналіз тексту на предмет вмісту в ньому слів з запиту користувача. Враховувалася не тільки щільність (частота використання) ключів у статті, але також розглядалося з усією пристрастю вміст мета-тег keywords, description і в особливості title.

    Саме з тих дуже далеких часів і йде повір’я, що ці самі мета-теги є запорукою успіху в просуванні вашої статті. Але це вже далеко не так і навіть більш того — все встало з ніг на голову. Вони можуть бути причиною попадання вашого сайту під фільтр, або ж просто будуть вставляти палиці в колеса при спробі його розкрутки. Чому ж так відбувається? Давайте спробуємо розібратися.

    Спочатку трохи теорії. При створенні мови Html батьком засновником всесвітньої павутини (Тімом Бернерсом-Лі) в далекому 1989 році, в її синтаксисі були передбачені спеціальні теги (meta), які служили для різних цілей і в тому числі для того, щоб автор статті міг би сказати пошуковій системі:

  • про що саме йде мова в його публікації (description)
  • який заголовок у цього шедевра (title)
  • і, нарешті, за якими ключовими словами слід пошуковику ранжувати це творіння (keywords)
  • Причому, мета-теги є тільки description і keywords, а title є просто тегом. Правда, об’єднує їх те, що вони прописуються в коді всередині спеціального контейнера Head (між відкриваючим і закриваючим тегами Head). Цей контейнер має таку особливість, що всі, щоб ви всередині нього не прописали, ніяк не буде відображатися на веб сторінці (яким саме чином це реалізовано, можете прочитати в статті про CSS правило display none).

    Виглядати все це неподобство в коді може приблизно так:


    Вони заважають просуванню

    Власне, знати синтаксис складання дискрипшена, тайтла і кейвордса вам буде потрібно в основному тільки для проформи (ну, або якщо ви створюєте статичний сайт на Html файлах).

    Якщо ж ви створюєте проект на сучасній CMS (движку сайту), то вам там буде надаватися можливість просто заповнити поля форми, після чого вміст буде вставлено в тайтл, дескріпшн або кейвордс код веб-сторінки. Але це не суть важливо, бо ми говоримо не про деталі (про них трохи нижче по тексту), а про глобальні речі — чому ці безневинні речі можуть бути вбивчим фактором для просування сайту.

    Так от, спочатку ці метатеги повинні були служити благої мети — полегшити життя пошукових систем по виявленню найбільш релевантних пошуковому запиту сторінок. Як кажуть, благими намірами вистелена дорога в пекло. Якщо якийсь час і існувала ідилія, то лише до тих пір, поки не з’явилася конкуренція за Топ видачі (трафік йде в основному тільки з першої сторінки видачі пошукових систем по будь-якому пошуковому запиту), а саме наявність ресурсу в Топі не стало безпосередньо впливати на вигоду одержувану його власником.

    Почалося повсюдне заспамливание ключовими словами, мета-тегів description і keywords, ну і тайтлу теж діставалося. Орієнтуватися при ранжируванні на такі легко піддаються накрутці фактори пошуковики вже не могли і поступово значення слів, укладених в дескріпшн і кейвордс, повністю було нівельовано (можливо, що і не до нуля, але дуже близько до цього).

    З title за якихось причин пошуковики так жорстко надійти не зважилися. Слова укладені всередині цього диво-тега, як і раніше, мають першорядне значення при ранжируванні, але відносно недавно навіть цей постулат просування (який протримався близько п’ятнадцяти років) став вже не таким неколебимым.

    Description і keywords — мета-теги не впливають на ранжирування

    Отже, проведемо проміжний підсумок. Keywords можна викидати на смітник? Ну… Напевно, немає. Особисто я намагаюся (якщо не забуваю) прописувати в ньому ключі, але обов’язково тільки ті, які найчастіше зустрічаються в статті. Справа в тому, що вони практично повністю перестали впливати в позитивну сторону на просування. Але обгадити всю малину кейвордс як і раніше здатний. Покарання за спам в мета-тегах пошуковики ще не скасували.

    Що за description? Тут все не однозначно. Чому? Знову ж переспам ключами в ньому може негативно позначитися на просуванні. Навіщо ж він тоді потрібен, якщо ключевики укладені в ньому не враховуються при ранжируванні, але одночасно можуть нашкодити?

    Справа в тому, що вміст дескрипшена пошуковою системою Гугл досить часто може бути використано в якості фрагменту, особливо на перших порах. Так, наприклад, моя недавня стаття про секрети транслітерації у видачі Google за запитом «трансліт» виглядає так:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Це не весь текст з description, бо Гугл і Яндекс враховують тільки певну кількість символів (можете порахувати самі, але зазвичай орієнтуються на 150 символів з пробілами):

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Я говорив, що сніппет таким чином формує найчастіше Google і Яндекс іноді теж не нехтує цією можливістю. Все по тому ж запитом «трансліт», фрагмент у його видачі знову ж таки поки що складається зі слів укладених в описі цієї вебсторінки:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Як ви можете бачити, в отриманому сніппеті обох пошуковиків ключові слова запиту (які я використовував і при складанні опису) були виділені жирним, що трохи підвищує шанси переходу саме на мій сайт, бо привертає до оголошення додаткову увагу.

    В цьому і полягає основне призначення description для просування сайту — фрагментом, створений пошукачем на його основі, повинен привертати увагу користувачів і закликати вибрати саме ваш ресурс для переходу.

    Чи буде в підсумку використовуватися прописаний вами дескріпшн як фрагменту — це питання інше. Ваша справа його прописати з обов’язковим згадуванням ключових слів, а також з інтригуючим і експлуатуючим цікавість користувачів змістом (вклавшись в 150 літер).

    Однак цей мета-тег є лише одним з багатьох способів, що дозволяють підказати пошуковикам, який саме текст їм слід використовувати в якості фрагменту. Причому, спосіб цей не самий надійний і не дає ніяких гарантій, але зате простий і прямолінійний — потрібно тільки звикнути завжди заповнювати поля опису перед публікацією статті.

    Зрозуміло, що якщо ви стоїте в Топі за запитом «пластикові вікна», то будете використовувати весь арсенал способів впливу на сніппет (наприклад, такий), бо це може вилитися в просто фантастичні суми прибутку через збільшення CTR вашого оголошення (в купе з title). Але я особисто задовольняюся тільки обов’язковим заповнення description, ну ще й keywords (до купи, але зараз від останнього вже відмовився, бо ну його).

    Title вирішує хто буде в Топі, а хто…

    У чому полягає основна відмінність Тайтла від дескрипшена? За переспам ключовими словами у всіх трьох метатегах ви можете серйозно поплатитися просіданням позицій в пошукових системах. Це їх об’єднує і робить досить небезпечним інструментом у невмілих руках.

    Але Title (заголовок сторінки) є одна відмінність. Якщо ви не пропишіть інші два мета-тега, то нічого страшного за великим рахунком не станеться, а от якщо ви забудете прописати титл для вебсторінки, то швидше за все вона не буде брати участь у пошуку, тобто не додасться в індекс (як працюють пошукові системи).

    Інша справа, що практично всі CMS автоматично формують тайтл заголовок вашої статті, а можливість вручну змінювати його зазвичай надається опціонально (наприклад, з допомогою відповідних розширень). Тому дбати про обов’язкове його прописуванні варто тільки власникам статичних сайтів.

    Але сама по собі наявність заповненого заголовка у абсолютно всіх сторінок вашого сайту ще не робить погоди. Існує цілий ряд нюансів, які потрібно дотримуватися на автоматі при складанні текстів для тайтлов і які можуть дуже сильно вплинути як в позитивну, так і негативну сторону на розкрутку вашого сайту.

    Причому слід зазначити, що цей тег виконує дві дуже важливі ролі:

  • По-перше, він допомагає вам потрапити в Топ пошукової видачі за тими ключовими словами, які ви будете в ньому використовувати. Якщо ключів там не буде, то просування по цим пошуковим запитам досить сильно ускладниться, бо вони мають найбільшу вагу при ранжируванні. Тому зміст ключових слів в тайтлі є обов’язковою умовою просування, але зовсім не достатнім (пам’ятаєте подібні тиради з шкільного курсу математики).
  • По-друге, Title допомагає вже і після попадання вашого сайту в Топ пошукової видачі. В Гуглі і Яндексі майже завжди заголовок оголошення формується на основі вмісту цього тега (правда Яндекс останнім часом став намагатися формувати заголовки сам, але тим не менше).

    Якщо вміст заголовка сторінки гостре, цепляющее або будить цікавість, то це може підвищити ймовірність кліка саме вашого оголошення (таким чином ви можете підвищити CTR або, іншими словами, поліпшити поведінкові характеристики).

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

  • Ось саме з обліку цих двох концепцій і слід виходити при складанні оптимального тексту тайтла. На цьому можна було б і закінчити розмову про нього, але не все так просто. Давайте спробуємо розжувати все це в подробицях і звернути особливу увагу на ті помилки, які можуть призвести до фатальних наслідків.

    Почнемо, мабуть, з впливу тега титл на ранжування (з точки зору вебмастера — на просування):

  • Як я вже згадував, головною умовою успішного просування має бути наявність заголовків у всіх вебсторінок вашого сайту. Немає тайтла — немає пошукового трафіку.
  • Другою важливою умовою є те, щоб цей тег був використаний в коді веб-сторінки тільки один раз і тільки всередині контейнера < Head (а не Body). Взагалі, за це повинна відповідати використовувана вами ЦМС (система управління контентом), але перевірити правильність її роботи не завадить. Для цього достатньо переглянути вихідний код будь-якої сторінки вашого сайту і переконатися в наявності і правильності вставки тега title в цей самий код.

    Переглянути вихідний код сторінки сайту можна, клацнувши правою кнопкою миші у вашому браузері і виберіть пункт контекстного меню «Вихідний код» (Opera), або «Вихідний код сторінки» (в Firefox), або «Перегляд коду сторінки» Google Chrome), або «Перегляд HTML-коду» (IE).

  • Заголовки всіх сторінок вашого сайту повинні відрізнятися один від одного (унікальними). Досягти на практиці такої досить складно (у мене, наприклад, головна сторінка має пагінацію і ці самі нумеровані підсторінки не можуть похвалитися унікальними титлами), однак, для тих сторінок, які ви просуваєте, це правило потрібно обов’язково дотримуватися. Велика кількість сторінок з однаковим тайтлом кажуть пошуковцям про те, що даний сайт схожий на ГС.
  • Порядок проходження ключових слів усередині тега title теж враховується пошуковими системами (в основному Гуглом), тому важливо розташовувати на його початку найбільш частотні ключі (про це вам розповість Яндекс Вордстат), а далі вже за спаданням частотності. Реалізувати це завдання на практиці не так-то просто, бо заголовок сторінки при цьому повинен залишатися читабельним і, по можливості, завлекательным.
  • Деякі ЦМС (наприклад, Joomla 1.5) формують за замовчуванням заголовок сторінки йде спочатку назви сайту, а вже потім додають назву статті. Слідуючи логіці попереднього пункту, так робити не можна, бо ви погіршуєте ранжування (просування) свого ресурсу (посилання на матеріали ви зможете знайти в статті про оптимізацію сайту самостійно). Хоча відомий фахівець з Сео спростовує своїм прикладом такий принцип:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Виняток з цього правила може бути зроблено для відомих брендів, одне згадування яких може бути стимулом для кліка по оголошенню (наприклад, Вікіпедія).

  • Останнім часом Яндекс і Гугл стали іноді не використовувати тайтл в якості заголовка сайту в пошуковій видачі. Швидше за все це відповідь на те, що даний тег не відображає або не повністю відображає вміст статті. Звідси робимо висновок — слова, виведені вами у нього, повинні бути повністю релевантні тексту веб-сторінки, інакше пошуковик все перековеркает на свій смак і колір.
  • Більшість фахівців радять обмежувати довжину title певною кількістю символів (близько 70), але особисто я цього правила не завжди дотримуюсь, бо не виходить складати короткі заголовки. В принципі, Яндекс вміє вибирати фрагменти з ключовими словами з цього тегу будь-якої довжини, що дозволяє оптимізувати статтю під більшу кількість запитів. Виглядати це буде не айс, але цілком прийнятно, на мій погляд:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Правда Гугл, на жаль, такого робити не вміє і користувач може взагалі не побачити ключові слова свого запиту у заголовку оголошення для мого блогу:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

  • Є ще один момент, який особисто я не реалізую при складанні титлов для свого блогу. За замовчуванням у багатьох CMS він формується з тексту заголовка статті, який найчастіше буде укладено в теги H1. Т. к. наявність ключів в H1 само по собі є фактором ранжирування (хоча і не таким потужним, як title), то має сенс прописувати заголовок сторінки трохи відрізняється від заголовка статті. Я особисто цього не роблю (ламає), та й у мене в тегах H2 вони живуть, а не в H1.

    В WordPress для прописування унікальних тайтлов зазвичай використовують плагін All in One SEO Pack, ну а в Joomla так, як описано в статті про адмінку джумлы.

  • Взагалі, дуже важливо не переборщити. З одного боку, стислість — сестра таланту, але просте перерахування ключів в тайтлі може призвести до сумних наслідків (зниження позицій або навіть повний виліт сторінки з індексу). З іншого боку, з метою зменшення його розміру бажано поменше в ньому використовувати порожніх (стоп) слів (сполучники, частки, займенники), які ніяк не можуть вплинути на ранжування. Загалом, треба шукати золоту середину.
  • Як написати Тайтл експлуатує цікавість

    Трохи вище ми розглянули технічні аспекти, що впливають насамперед на вдале ранжування ваших документів (їх просування). Але от про другу задачу, яку виконує Тайтл, ми поговорили поки що лише дуже поверхово. Я кажу про створення чіпляється заголовка, який може дуже істотно підвищити частоту кліків вашого оголошення в пошуковій видачі Яндекса або Гугла (ctr).

    Реалізувати всі описані нижче поради на практиці буде дуже навіть не просто (у мене не виходить), але якщо вийде, то це може в підсумку підвищити відвідуваність вашого сайту. Ідея полягає в тому, щоб зробити заголовок сторінки (титл) не тільки відповідним всім описаним вище вимогам, але і здатним пробуджувати цікавість у більшості користувачів його прочитали.

    Отже, давайте розглянемо основні принципи створення заголовків, що здатні пробуджувати одну з найпотужніших рушійних сил пізнання — цікавість. Заради задоволення виниклого в нього інтересу, користувач зможе прочитати вашу статтю від кірки до кірки, головне потрібно буде підтримувати виник інтерес протягом усієї статті і не розчарувати користувача в її кінці (не переходьте межу і не опускайтеся до того, що називають кликбейтом).

  • Найбільше викликають цікавість у користувачів такі заголовки (title, в тому числі), утвердження в яких кидають виклик усталеним поняттям. Особливо це буде дієвим для читача, якому дана тема знайома, але ваш заголовок ламає усталені у нього стереотипи і йому починається здаватися, що він, напевно, чогось не знає (щось упустив, не врахував або ж є якийсь секрет, який він не знає).

    Розгорається бажання у всьому цьому розібратися, а це вам і потрібно було. Прикладом, напевно, може в деякій мірі служити заголовок цієї статті (проба пера, так сказати).

  • Отже, описаним вище способом ви створюєте певний безлад (розбрат) в голові читача, тим самим намагаючись простимулювати його на прочитання вашої статті. Але не все так просто. Багато читачів будуть собі на умі (люди схильні оцінювати свої пізнання, як правило, вище, ніж вони мають місце бути).

    Вони вирішать, що і так знають, про що піде мова в вашій статті. Потрібно написати заголовок так, щоб вони зрозуміли, що ви знаєте про те, що вони знають, але говорити ви будете в статті про ще їм невідоме.

  • Ну і непогано було б, щоб текст статті відповідав з таким трудом складеним тайтлу. Кожен абзац повинен підтримувати інтригу і цікавість, відповідаючи потихеньку на питання читача.

    Загалом, справа ясна, що справа темна. Якщо у вас є талант, то скориставшись цими порадами скласти чіпляючий title у вас вийде, а якщо ні, то і не вийде (як у мене, наприклад).

  • Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу