Способи заробітку в мережі

4668
  • Реєстрація, вхід і деякі особливості Лінкедін
  • Надавати пароль від поштової скриньки?
  • Як зупинити розсилку запрошень
  • Чи варто платити за додаткові можливості?
  • Вхід, заповнення профілю і знайомство з Linkedin
  • Налаштування сторінки загальнодоступний профіль
  • Зв’язку, спілкування і відстеження вакансій в Linkedin
  • Налагодження контактів
  • Групи за професійними інтересами в ЛинкедИне
  • Сторінки компаній і пошук вакансій на роботу
  • Деякі поради по роботі в Лінкедін
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Як не дивно, але Linkedin стоїть в одному ряду з такими добре знайомими нам інструментами, як Вконтакте, Фейсбук або Однокласники. Так, так, це соціальна мережа.

    Але не проста, а з діловим ухилом. Люди в неї заходять в більшості своїй не для розваг, а по справі. Що це можуть бути за справи? Ну, в основному — пошук роботи. Не обов’язково строковий, але з доробком на майбутнє, бо навіть маючи синицю в руках ми не проти вхопити журавля в небі.

    Способи заробітку в мережі

    Якщо сильно перебільшувати (що це означає?), у Лінкедін ви залишаєте своє детальне резюме і сподіваєтеся, що вас помітять рекрутери або безпосередньо ваші майбутні роботодавці. Однак, у цьому випадку вийшов би просто дошка оголошень, а не соціальна мережа, тому в Linkedin можна спілкуватися, створювати і вступати до спільноти (групи), додавати свої бізнес-сторінки (актуально для компаній), коментувати повідомлення, вивчати профілі інших учасників мережі, встановлювати ділові контакти і робити багато чого іншого.

    Але все це не для розваги, а саме у справі (пошук віддаленої роботи, замовлення на фріланс, пошук працівників або виконавців). Тому в цій соціалці не зависають цілодобово, а приходять щось швиденько знайти, подивитися, перевірити і при необхідності використовувати. Здавалося б, що у цієї затії не буде послідовників, але їх виявилося вже кілька сотень мільйонів, а інтерфейс Лінкедін перекладений на кілька десятків мов, включаючи російську. Тому раджу хоча б у загальних рисах ознайомитися з цим сервісом — може знайдете за допомогою нього роботу своєї мрії або налагодите плідні зв’язки.

    Реєстрація, вхід і деякі особливості Лінкедін

    При заході на головну сторінку Лінкедін вам відразу запропонують зареєструватися. Цілком логічно, бо без цього ні заповнити профіль (фактично це еквівалент вашого резюме), ні в групу вступити, ні залишити коментар ви не зможете. Хоча, наприклад, пошукати людини в цій мережі можна і без реєстрації (рядок пошук знаходиться трохи нижче форми реєстрації на головній сторінці). Але, тим не менше, краще буде зареєструватися для повноцінної роботи:

    Регистрация в LinkedinСпособи заробітку в мережі

    Тут все простіше нікуди (хіба що тільки потім, за традицією, доведеться підтвердити свій Емайл, перейшовши за посиланням у отриманому від сервісу листі). На наступному кроці вам відразу запропонують створити свій профіль в цій соціальній мережі. Справа це набагато більш важливе, ніж при реєстрації в Контакті чи Однокласниках, бо це фактично резюме для прийому на роботу. Причому, краще вказувати саме реальні ваші посади, досягнення та інші речі, бо в Linkedin вашу брехню або перебільшення можуть викрити ті, хто з вами працював і теж зараз цієї соцмережею користується.

    Заполнение профиля в деловой соцсетиСпособи заробітку в мережі

    Спочатку цей сервіс з’явився на просторах Америки (у 2003 році) і велика частина її користувачів саме звідти, хоча і в інших країнах (в тому числі і в Росії) вона набирає популярність. Так ось, за даними американських же дослідників, анкети Лінкедін містять менше брехні, ніж звичайні резюме, бо велика ймовірність викриття неправдоподібної інформації зазначеної в профілі. У Росії, звичайно ж, все не так «запущено», але не розраховуючи отримання хорошого місця не варто починати з брехні. ІМХО.

    Надавати пароль від поштової скриньки в Linkedin?

    Власне, ще на етапі реєстрації або відразу після входу в соціальну мережу вас можуть звернутися з такою пропозицією:

    Расширяем сеть контактов в LinkedinСпособи заробітку в мережі

    Досить складним виглядає пропозиція надати пароль від поштової скриньки, який ви вказали при реєстрації. Навіщо? Там у вас особисті повідомлення, паролі від якихось сервісів, і все це відкрити незрозуміло кому? Але зверніть увагу, що цей крок не є обов’язковим, хоча і кнопка «Пропустити цей крок» зроблена не дуже помітною. Однак, все ж поясню, що станеться, якщо ви повідомите Linkedin пароль від своєї поштової скриньки.

    Буде зчитана наявна там адресна книга і вам буде запропоновано (відразу або через деякий час) усім цим контактам надіслати пропозиції про приєднання до вас в цій соціальній мережі. З одного боку, річ хороша, бо на сторінці вашого профілю буде зростати кількість створених контактів (еквівалент кількості друзів в інших соцмережах):

    Способи заробітку в мережі

    Але з іншого боку, це не завжди доречно, так і наполегливість Лінкедін межує зі спамом. Пару років тому користувачі десь в Європі колективний позов подавали проти цього сервісу. Справа в тому, що розсилка ведеться до переможного. Якщо користувач, з яким прийшло запрошення не приєднався до мережі, то через деякий час його знову бомбордируют листами (поки він не здасться або поки не заблокується відправника). Можливо, що зараз це справа поправили, але все ж будьте обережніше.

    Тут потрібно розуміти для чого ви це робите. Якщо ви вказали при реєстрації свій домашній Емайл, то зовсім нема чого тягнути в Linkedin і налагоджувати там контакти з вашим сусідом по сходовій площадці, дівчиною або ще кимось, кому це ділова мережа взагалі не вперлася. Це навіть буде мати негативний ефект, бо ваші контакти стануть «муссорными» і не вселяють довіри.

    Якщо ж при реєстрації ви вказали e-mail, що використовується для робочої та ділової переписки, то, звичайно ж, було б не зайвим законтачиться в цій соцмережі з деякими з ваших абонентів. Це тільки посилить список контактів і піде вам на користь. Коли вам надійде пропозиція про розширення списку контактів за рахунок користувачів з вашої адресної книги, то зверніть увагу, що до деяких з них можна зняти галочки:

    Добавление контактов в ЛинкедИнСпособи заробітку в мережі

    Причому Лінкедін буде періодично перевіряти адресну книгу у цьому поштовому ящику, і по мірі появи там нових кандидатів на підключення (як правило, всіх кому ви відповіли на повідомлення потрапляють в адресну книгу автоматично) вам буде пропонуватися розіслати їм листи з пропозицією про приєднання до ділової соціальної мережі.

    Як заборонити доступ LinkedIn до вашої скриньки на Google і зупинити розсилку запрошень

    Якщо ви вказали при реєстрації-таки пароль від вашого «не ділового» поштової скриньки, а потім по неуважності або випадково активували розсилку запрошень (при вході з мобільного це можна зробити запросто), то першу хвилю розсилки ви, швидше за все, вже не скасуєте. Але ось від повторної розсилки запрошень у Linkedin можна буде спробувати відмовитися, а заодно і зв’язок з цим «не діловим» поштовою скринькою розірвати.

  • Якщо поштова скринька Джимаил, то перейдіть по цьому посиланню, виберіть рядок з LinkedIn, а потім натисніть на кнопку «Заборонити доступ». Все, тепер ця соцмережа доступу до вашої адресної книги, мати не буде.
  • Увійдіть у свій обліковий запис на Лінкедін і клацніть по будь запрошення, а на сторінці, що відкрилася, натисніть на кнопку «Скасувати».

    Способи заробітку в мережі

    Після цього знову повертаєтеся назад і вибираєте наступне запрошення. Таким ось суто «ручним» методом можна буде зупинити випадково активовану розсилку запрошень, якщо виникне така необхідність.

  • До речі, якщо дійсно вказали при реєстрації в Linkedin «домашній» Емайл, а зараз вирішили поміняти його на «робочий», то зробити це досить просто:

    Изменить основой ЕмайлСпособи заробітку в мережі

    Щоб увійти в мережу вас на черговому кроці попросять підтвердити зазначений Емайл, шляхом переходу по ссилці в отриманому на нього листі. Тут все стандартно.

    Чи варто платити за додаткові можливості в Лінкедін?

    А от далі вам підступно запропонують вибір — працювати з Лінкедін безкоштовно або купити платний аккаунт.

    Способи заробітку в мережі

    Скажу своє ІМХО — платний аккаунт вам практично нічого такого не дасть. Ні, комусь він безумовно потрібен, але це скоріше ті, хто шукає працівників (рекрутерам), а от самим претендентам платити по кілька десятку доларів в місяць (є кілька можливих тарифів) буде досить накладно і не виправдано.

    Як показує досвід тих, хто платив гроші за розширення функціоналу цієї ділової соцмережі, багато інформації з того хто дивився ваш профіль не выудишь. Крім цього, дійсно, за замовчуванням у цій соцмережі немає можливості дізнатися Емайл з анкети користувача, і ця послуга доступна лише на платному акаунті.

    Але можна схитрувати, який вас цікавить, надіславши запит користувачу на встановлення контакту і при цьому редагувати особиста примітка до цієї заявці належним чином. Голота на вигадку хитра. Додасться на платному акаунті також і розумний пошук, який дозволить, наприклад, шукати людей тільки в якійсь окремій групі, але це знову ж таки дуже рідко кому потрібно. Зрештою — вирішувати вам.

    Вхід, заповнення профілю і знайомство з Linkedin

    Перш, ніж починати зав’язувати контакти, варто грамотно заповнити профіль, щоб ваші запрошені розуміли хто ви такий і що з себе представляєте. Це ж ділова мережу і однієї фотки так статусу для зав’язування відносин буде недостатньо.

    Хоча ви й самі це зрозумієте, бо Linkedin вам буде про це постійно нагадувати і тикати носом (пропонувати послуги свого майстра по підвищенню ефективності вашого профілю). Власне, одразу після реєстрації ви зможете спостерігати при вході в цю мережу (синя область з жовтою кнопкою):

    Способи заробітку в мережі

    Значимість профіль у цій соцмережі підкреслює ще й розташований праворуч індикатор його ефективності. Після першого входу в мережу він буде досить низьким і перебувати в червоній зоні. Ваше завдання підвищити його і дістатися до зони синьої, як це, наприклад, зробив я на своєму основному обліковому записі.

    Потрібно розуміти, що цей показник буде навіть впливати на ранжирування вашого профілю в пошуковій видачі ЛинкедИна, ну і, звичайно ж, він буде говорити про серйозність ваших намірів щодо пошуку роботу.

    Профиль в ЛинкедИнСпособи заробітку в мережі

    Настроювати профіль можна як за допомогою майстра, так і вручну. Для цього можна перейти на вкладку «Профіль» — «Редагувати профіль», або прямо на сторінці профілю додавати нові відомості або редагувати вже старі (просто клікайте по них мишею і у вас з’явиться можливість внести зміни). Мабуть, що необхідний мінімум буде виглядати так:

  • Фото викликає розташування
  • Область діяльності і географічне місцезнаходження
  • Назва займаної вами посади зараз
  • Вкажіть хоча б пару вами раніше займаних посад
  • Подробненько про освіту заповніть всі
  • П’ять-десять навичок вкажіть
  • Не полінуйтеся і зав’яжіть хоча б для початку півсотні контактів
  • Вкажіть декілька груп ваших інтересів
  • Ну і, звичайно ж, якісь загальні відомості не забудьте додати
  • Раджу клікнути по спойлеру «Подивитися ще» (розташований трохи нижче), щоб заповнити всі наявні поля резюме.

    Налаштування сторінки загальнодоступний профіль

    Зверніть увагу, що ви можете змінити адресу сторінки з загальнодоступного профілем у Лінкедін на свій розсуд. Наприклад, у мене він такий:

    https://www.linkedin.com/in/ktonanovenkogoru

    В принципі, не новина якась мулька, але все ж. Зробити це можна, клікнувши на сторінці свого профілю (потрапити на неї можна, вибравши однойменний пункт меню з верхнього меню) по кнопці з адресою сторінки, розташованої під вашою фотографією:

    Способи заробітку в мережі

    А на сторінці, в правій колонці ви неодмінно помітите кнопку «Створити персональний URL-адресу, за якою і не застосуйте клацнути. Все, залишиться тільки ввести бажане закінчення до Урлу вашого профілю і справа в капелюсі.

    Трохи нижче ви зможете налаштувати публічність вашого профілю і при необхідності прибрати з пабліка (що це таке?) якусь частину інформації.

    Способи заробітку в мережі

    Ну, а ще трохи нижче (все в тій же правій колонці) вам запропонують скопіювати код візитки загальнодоступного профілю, яка після вставки на сайт або форум буде виглядати приблизно так:

    См. профиль пользователя Дмитрий Иванецку в LinkedInСпособи заробітку в мережі См. профіль користувача Дмитро Иванецку

    Зв’язку, спілкування і відстеження вакансій у компаніях Linkedin

    З усього вище сказаного можна зробити висновок, що головне — це повністю заповнити сам профіль, так як це фактично ваше резюме для рекрутерів і потенційних роботодавців. Особисто я, звичайно ж, схалтурив, але цьому є пояснення. Роботу через Лінкедін я не шукаю (поки, в усякому разі), а використовую його для кроспостинга анонсів нових статей мого блогу.

    У мене стоїть плагін Uptolike Share Buttons, з допомогою якого я і расшариваю анонси нових статей. Хоча можна це робити і вручну — просто заходити на головну цієї соцмережі, клікати по «Поділитися оновленням» і вводити Урл нової статті:

    Поделиться обновлением на сайте в LinkedinСпособи заробітку в мережі

    У мене правда завжди видирається вміст H1 (однакове для всіх сторінок), тому доводиться правити заголовок простим кліком по ньому і введенням правильного варіанту. Оцінити перспективність використання ЛинкедИна для таких шкурних і не специфічних цілей мені важко, але нехай буде. Хоча при цьому сама соцмережа мене зацікавила і я вирішив написати по свіжій пам’яті цю статтю.

    Налагодження контактів

    При перегляді чужого профілю ви можете спробувати налагодити контакт з цією людиною:

    Установит контактСпособи заробітку в мережі

    Проте, на наступному кроці у вас попросять ввести Емайл цієї людини, і без цього надіслати запрошення не вийде. Мабуть, це зроблено для того, щоб уникнути спаму. Адже це не Контакт, де можна пропонувати дружбу всім підряд. Тому є два основних способи зав’язування контактів.

  • По-перше, можна запросити своїх колег, однокурсників або друзів (а потім вже будувати зв’язку з їх контактами). Знайти їх можна буде за допомогою вбудованого пошуку, встановивши фільтр в лівій колонці в положення «люди» (а також можна вибрати регіон або навіть компанію):
    Способи заробітку в мережі
  • По-друге, можна скористатися щедрим пропозицією Linkedin і зафоловить частина адресної книги з вашої поштової скриньки. Для цього достатньо буде вибрати з верхнього меню пункт «Мережа» — «Додати контакти»:

    Добавить контактСпособи заробітку в мережі

    Правда доведеться вказувати пароль від свого ящика і миритися з агресивним маркетингом в Linkedin, але про це ми вже говорили на початку цієї публікації.

  • З вже відбулися контактами ви можете працювати в Адресній книзі, яку знайдете все в тому ж пункті верхнього меню «Мережа»:

    Способи заробітку в мережі

    Якщо захочете їх згрупувати, то вам в цьому допоможуть теги. Ставте галочки навпроти тих користувачів, яких ви хочете помістити в одну групу, і тисніть на кнопку «Редагувати теги». Створюєте тег, він з’являється в лівій колонці, і при його відкритті ви побачите доданих туди користувачів. Інструмент «Органайзер профілів» доступний, як я зрозумів, лише на платному акаунті.

    Групи за професійними інтересами в ЛинкедИне

    Як і в будь-якій поважаючій себе соціальної мережі тут є можливість створювати, вступати і спілкуватися в групах. У більшості своїй вони розбиті за професійним інтересам, але бувають і винятки. Після того, як ви заповните профіль і налагодите перші контакти, саме час рухатися далі. Спілкування в потрібних групах дозволить вам розширити свою мережу контактів, почерпнути щось потрібне по цікавить вас тематики і, звичайно ж, показати себе з кращого боку (підняти свій імідж).

    Группы в LinkedinСпособи заробітку в мережі

    Для початку вам потрібно буде вибрати з випадаючого верхнього меню «Інтереси» пункт «Групи». Тут вам буде запропонований список груп, які Linkedin підібрав для вас на основі залишених вами в профілі та інших місцях мережі даних.

    Якщо він промахнувся, то в лівій колонці ви знайде кнопку «Знайти групу», і навіть зможете створити свою власну, якщо нічого з вже існуючого вам не підійде.

    Поиск по группамСпособи заробітку в мережі

    Пошук по групах є різновидом загального пошуку. За замовчуванням вам пропонується список груп саме на вашій мові, але в фільтрах ви можете додати інші мови. До речі, групи бувають відкритими і закритими. У перші можна вступити без проблем (натиснувши на кнопку «Приєднатися»), а от закриті групи можна тільки переглядати.

    Группы в ЛинкедИнеСпособи заробітку в мережі

    В тій групі, до якої приєдналися, зможете створювати повідомлення (обговорення), коментувати вже існуючі і робити інші властиві групам речі. В правій колонці буде відображатися індикатор вашої активності в цій групі, що може бути дуже корисно при серйозний намір використовувати Лінкедін для пошуку цікавої вам роботи.

    Сторінки компаній і пошук вакансій на роботу

    Власне, крім груп в Linkedin є й сторінки компанії (аналог бізнес-сторінки у Фейсбуці, але тільки набагато серйозніше). В принципі, можна створити сторінку своєї компанії, але вони в цій мережі не служать мети спілкування з потенційними клієнтами або брендування. Більш того, за надто активну додавання нової інформації на сторінку компанії можна отримати пенальті від модераторів.

    Компании в ЛинкедИнеСпособи заробітку в мережі

    На сторінці можна подивитися список співробітників, які є користувачами ЛинкедИна, а також почитати новини і, можливо, оголошення про прийом на роботу. Тому має сенс натиснути на розташовану у верхньому правому куті кнопку «Відстежувати», щоб бути в курсі всіх оновлень цієї сторінки і щоб не упустити з’явилася вакансію.

    Страница WebMoney в LinkedinСпособи заробітку в мережі

    На цій сторінці ще можете виявити, що хтось з ваших контактів або контактів ваших контактів працює або працював у цій компанії. Це може стати неоціненним джерелом інформації перед тим, як ви подасте у неї своє резюме для прийому на роботу. ІМХО.

    Природно, що можна не тільки заповнити свій профіль і чекати, але і намагатися активно шукати вакансії засобами, наявними в цій ділової мережі. Для цього призначена окрема кнопка «Вакансії» у верхньому меню. За замовчуванням Linkedin вам вже щось підбере виходячи з зазначених вами в профілі даних і наявних підходящих робочих місць (якщо ви є работадателем, то для вас буде актуальна розташована праворуч кнопка «Розмістити вакансію»).

    Поиск вакансийСпособи заробітку в мережі

    Як мінімум, варто їх переглянути. Якщо нічого підходящого там не знайдеться, то скористайтеся розташованої вгорі рядком пошуку (або розширеним пошуком, який живе під однойменною спойлером). Якщо пошук роботи для вас зараз як не можна актуальне, то ви можете підписатися на оповіщення по Емайлу, скориставшись показаної на скріншоті посиланням.

    Деякі поради по роботі в Лінкедін

    В принципі, все основне я вже розповів, але є деякі деталі, які вам можуть стати в нагоді, наприклад, коли ви будете шукати з допомогою нього собі роботу.

    Припустимо, що ви вирішили почати підшукувати нове місце роботи ще перебуваючи на старій (цілком собі оптимальне рішення). Однак, якщо ваша компанія представлена в ЛинкедИне і співробітники мають там акаунти, то цілком імовірно, що зміни в профілі або початок відстеження якихось компаній (в надії зловити вакансію) стануть відомі вашого поточного роботодавця.

    Однак, цього можна уникнути простим відключенням оповіщень про вашої активності в цій соціальній мережі. Для цього клікніть по іконці з вашої фоткою в правому верхньому кутку і виберіть з контекстного меню пункт «Конфіденційність і налаштування»:

    Поиск работы в секрете от начальникаСпособи заробітку в мережі

    На сторінці, що відкриється на вкладці «Профіль» (з лівого меню виберіть пункт «Увімкнути або вимкнути сповіщення про вашої активності». Відкриється спливаюче вікно, де вам потрібно буде зняти наявну там галочку і натиснути на кнопку «Зберегти зміни».

    При активному пошуку роботи ви самі будете, швидше за все, активно переглядати профілі тих людей, які вас цікавлять в плані пошуку нової роботи. А отже, важливо, щоб вони, у випадку необхідності, могли отримати інформацію про вас (є в Linkedin така можливість отримувати інформацію про тих, хто переглядав ваш профіль, якщо вона відкрита для доступу).

    На всяк випадок перевірте, що у вас встановлено в «Вказати, що будуть бачити інші, якщо ви дивилися їхні профілі» (шлях до цього пункту такий же, як і в налаштуванні, описаного трохи вище).

    Способи заробітку в мережі

    Також хочу сказати, що з допомогою ЛинкедИна можна досить добре вивчити людей, які будуть приймати рішення про прийом вас на роботу. Уважніше последив за ними в мережі, вивчивши профіль та інші запису ви зможете знайти щось корисне. Та й просто проявити активність в тих же місцях мережі, де її виявляли вони. Може, вас помітять і запам’ятають, що може стати в нагоді надалі.

    Ще при заповненні профілю краще не залишати підозрілих прогалин. Нехай ви в цей період і займалися зовсім не відносяться до бажаної роботи справами, але краще все ж це вказати і детально розписати. Цілісна картина виглядає завжди краще, та й не знаєш, коли і кому знадобляться ваші, здавалося б, не мають відношення до справи навички.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу