Як створити інтернет-магазин

2620
  • Налаштування реєстрації користувачів в VirtueMart
  • Створення нового поля форми реєстрації в VirtueMart
  • Внесення інформації про магазині
  • У попередніх статтях цієї серії ми розглянули глобальні налаштування компонента інтернет магазину VirtueMart, розташовані на вкладці «Загальні».

    Як створити інтернет-магазин

    Сьогодні ми продовжимо розглядати необхідні налаштування VM, які дозволять змінити зовнішній вигляд і функціонал ЇМ під ваші конкретні завдання.

    Налаштування реєстрації користувачів в VirtueMart

    Розглянемо, як прибрати непотрібні поля при реєстрації відвідувачів, як додати відсутні потрібного формату, як ввести обмеження за віком, і ще раз зупинимося на можливих варіантах, які допоможуть покупцям зареєструватися швидко і без зайвого нервування.

    В адмінці компонента ми зможемо налаштувати три варіанти реєстрації. Вибрати їх можна в глобальних налаштуваннях Виртуемарта. Вам потрібно буде зайти в його адмінку (для цього попередньо увійшовши в адмінку Joomla) і вибрати з верхнього меню «Компоненти» — «VirtueMart». Далі виберіть пункт меню «Настройка», а потім вкладку «Загальні».

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    В області «Реєстрація користувачів» з випадаючого списку «Тип» можна вибрати найбільш підходящий вам варіант:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Своїм покупцям ви можете запропонувати такі нав’язливі і ненав’язливі способи зареєструватися:

  • Нормальне створення облікового запису в VirtueMart — звичайна реєстрація аккаунта, коли відвідувач сам придумує і вводить логін і пароль. Надалі він зможе змінювати зазначені дані, переглядати свої покупки зроблені у вашому магазині, змінювати адресу доставки
  • Приховане створення облікового запису – в цьому випадку відвідувач тільки заповнює поле зі своїм E-mail адресою або телефоном для зворотного зв’язку (тут написано про створення форм зворотного зв’язку), а аккаунт при цьому створюється автоматично.

    Згенеровані логін і пароль надіслано йому на Емайл, який він в обов’язковому порядку повинен був вказати. В якості логіна використовується адреса його поштової скриньки, але він може його потім поміняти.

    Форма реєстрації при цьому не буде відлякувати потенційного покупця своєї монструозностью і виглядати вона може приблизно так:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

  • Обліковий запис взагалі не створюється – варіант без реєстрації користувача. Він в цьому випадку просто надає нам контактну інформацію. Ніякого запису, в якому покупець міг би переглянути свою історію покупок, не створюється
  • Опціональне створення облікового запису – в цьому випадку відвідувачу надається право самому вибрати варіант реєстрації, який йому більше сподобається
  • Припустимо, що ми обрали «Нормальне створення облікового запису». Коли відвідувач вашого сайту захоче пройти процес реєстрації і клацне по однойменній кнопці, то перед ним відкриється сторінка з безліччю полів, які йому буде запропоновано заповнити. Таке різноманіття може відлякати його, і він вважатиме за благо покинути ваш магазин так нічого на ньому і не купивши. Тому слід прибрати зайві поля цієї форми.

    Для цього в адмінці VirtueMart потрібно вибрати «Налаштування» – «Управління полями, заповнюваними користувачами».

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    На сторінці, що відкриється, ви побачите всі створені на даний момент поля форми реєстрації. Налаштування цих полів здійснюється встановленням або зняттям галочок у рядку навпроти з їх назвою.

    Розглянемо детальніше призначення стовпців у таблиці:

  • У стовпці «Потрібно» галочку слід встановлювати для полів, заповнення яких при реєстрації буде обов’язковим. Без їх заповнення покупцеві не вийде зареєструватися
  • Хрестик у стовпці «Опублікувати» означає, що це поле взагалі не буде показуватися. Відповідно, галочки потрібно встановлювати тільки навпроти тих полів, які ви хочете бачити у формі вашого інтернет-магазину
  • «Показати в реєстраційній формі» – виберете ті поля, які ви хочете бачити
  • «Показувати у розділі керування обліковим записом користувача VirtueMart» – вибрані в цьому стовпці області будуть доступні користувачу для заповнення або зміни, при його вході в свій аккаунт (під своїм логіном та паролем). Тут можна вказати поля для вказівки додаткової інформації про себе, яку було б зайвим питати на першому етапі
  • Якщо ви клацніть по назві якого-небудь поля, то потрапите на сторінку налаштувань, де ви зможете змінити його назву та опис, вказати розмір цієї області в символах. Для того, щоб прибрати з публікації відразу багато полів форми реєстрації, ви можете поставити галочки навпроти них у стовпці перед назвами, а потім натиснути угорі сторінки на кнопку «Сховати».

    Створення нового поля форми реєстрації в VirtueMart

    Для його створення потрібно натиснути на кнопку «Новий».

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    У рядку «Тип поля» можна вибрати з випадаючого списку бажаний тип. Можна створити текстове поле або таке, де потрібно буде поставити одну або кілька галочок (Check Box), а так само поле для підтвердження досягнення певного віку (Age Verification), для введення дати (з випадного календаря можна буде вибрати дату) і багато іншого.

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    У рядку «Назва поля» ви повинні ввести назву латинськими буквами без прогалин, т. к. це буде назва таблиці в базі даних MySql. У рядках заголовків і опису можна писати російською. Далі вибираємо з випадаючих списків, де має відображатися створюване нами поле і натискаємо на кнопку «Зберегти» вгорі сторінки. В результаті ви знову повернетеся на сторінку налаштування.

    Для того, щоб вибрати місце для новоствореного поля, щодо інших полів у формі реєстрації вашого інтернет-магазину, потрібно стовпець сортування їх положення вписати бажаний номер позиції для нього, а потім натиснути на дискетки в заголовку стовпця сортування для збереження налаштованої вами нумерації.

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Внесення інформації про магазині

    Розглянемо, де можна внести інформацію про вашому магазині, як задати мінімальну суму замовлення (формування замовлення на меншу суму буде просто не можливо), а так само, як задати відображення ціни на товари в різних валютах.

    Для проведення цих налаштувань вам потрібно в адмінпанелі VirtueMart вибрати з меню «Магазин» пункт «Інформація». В області «Магазин» ви можете внести основну інформацію. Усі поля в цій області заповнюються згідно з їх назвами.

    У розділі «Інформація» можна натиснути кнопку «Огляд» в полі «Завантажити зображення» для того, щоб додати логотип на сторінку інформації. У полі «Мінімальна сума замовлення» вводимо суму, яку обов’язково повинен буде перевищити замовлення відвідувача вашого магазину, інакше замовлення просто не оформиться.

    В області «Опис» ви можете ввести опис вашого НИМ. При цьому можна використовувати для оформлення зовнішнього вигляду даного опису візуальний редактор (той самий, що у вас налаштований для використання за замовчуванням в Joomla). В області «Умови обслуговування» ви можете при бажанні ввести свій текст, знову ж таки використовуючи для його оформлення візуальний редактор.

    У розділі «Контактна інформація» ви вказуєте те, що вважаєте за потрібне повідомити відвідувачам вашого інтернет-магазину. В області «Стиль відображення валюти» в полі «Валюта» ви зможете обрати потрібний вам варіант, в якому будуть вказані всі ціни на товари та в ній же, відповідно, будуть здійснюватися розрахунки.

    У полі «Символ валюти» ви можете написати, наприклад, руб.»» для рублевих розрахунків або знак $»» — для доларових. В полі «Кількість розрядів» ви вказуєте, скільки знаків після коми буде відображатися в цінах і сумах замовлення.

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Десятковий роздільник, до речі, теж можна вказати в однойменному полі. У полі «Формат позитивного значення» для рублів найкраще буде вибрати з випадаючого списку варіант 00 Simb. У цьому випадку В ціні спочатку буде йти сума цифрами, а потім через пробіл буде вказано символ валюти (для рублів вийде, наприклад, 12.34 руб.»»). Для доларів ж можна буде залишити значення за умовчанням Simb00 (вийде, наприклад, $12.56″»). У полі «Формат від’ємного значення» робіть все за аналогією.

    В адмінці VirtueMart у полі «Список допустимих валют» ви можете вибрати кілька валют (клацаєте по ним мишею, утримуючи при цьому натиснутою клавішу CTRL на клавіатурі), які можуть відображатися у вашому магазині. По закінченні налаштувань не забудьте натиснути на кнопку Зберегти.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу