Використовуємо соцмережі

3348
  • Можливості Pinterest
  • Налаштування і додавання фото Пінтересті
  • Як користуватися Pinme?
  • Кнопки Пними і Пинтерест для сайту
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . В світі, і в Рунеті зокрема, існує досить багато соціальних мереж. Деякі з них вже стали класикою жанру (такі як Фейсбук або його рунетовское дзеркало Вконтакте), а деякі тільки мріють про це (Google+).

    Деякі соцмережі мають яскраво виражену орієнтацію, наприклад, горезвісний Твіттер зі своїми короткими повідомленнями та відсутністю графіки або Ютуб, який виріс в соціалку з сервісу відеохостингу. Сьогодні я хочу поговорити про соціальної мережі, але не простий, а розважальної (як, наприклад, Пикабу) з ухилом у фото (щось подібне Инстаграму, але для комп’ютера).

    Використовуємо соцмережі

    Вона як раз відноситься до неклассическому варіанту. Цей сервіс називається Пинтерест (pinterest.com) і на даний момент в Америці він впевнено вийшов на третє місце за популярністю після Твіттера і Фейсбук. У рунеті він ще не так відомий, але всі хто з ним знайомиться, починають відчувати стійку залежність від цієї мережі.

    Чому ж так відбувається, що відрізняє російський клон Пинми (Pinme.ru) від оригіналу і чому Пинтерест може бути цікавий власникам сайтів читайте в продовженні цієї статті.

    Pinterest — можливості та реєстрація в соціальній мережі

    Познайомився з цією соціалкою я зовсім недавно, хоча вона і існує аж з 2010 року. До середини 2012 потрапити в Пинтерест можна було лише за запрошеннями, бо розробники таким чином намагалися захиститися від спаму. А захищати було що — дана мережа може представляти реальний інтерес для продажу своїх товарів, популяризації сайтів насичених графікою, так і просто для отримання зворотних посилань.

    Знаєте, в установах досить часто можна зустріти коркову дошку з пришпиленими до неї оголошеннями, документами, фотографіями та іншою інформацією. Без такої, доступною всім бажаючим дошки, незручно було б доносити новини та просто цікаві факти до всього колективу.

    Розробники Pinterest просто перенесли цю ідею в інтернет, надали можливість користувачам створювати необмежену кількість таких дощок і додавати туди необмежену кількість фоток (пінів або в російській інтерпретації, кнопок, на які вішають фото на дошку в офлайні). Зображення можна буде не тільки закачати зі свого комп’ютера, але і скопіювати з будь-якого сайту, який вам зустрінеться на шляху серфінгу по інтернету.

    Причому, до взятої з сайту фотографії, при її додаванні в Пинтерест, автоматично проставится посилання на сторінку, де зображення було вами виявлено. Таким чином власник сайту не буде на вас в образі, а навіть скаже спасибі за рекламу його ресурсу.

    Саме така можливість і цікава в першу чергу власникам інтернет магазинів, фотографам продають свої шедеври і власникам будь-яких інших ресурсів, де мають місце бути цікаві або красиві фотографії, малюнки або інші графічні файли.

    Можливість додавання фоток з вподобаних сайтів в Пинтерест реалізована за допомогою невеликого скрипта, який додається в браузер користувача простим перетягуванням миші. Якщо ви власник сайту, який зацікавлений у розшарювання фоток зі своїх сторінок, то ви можете самі додати для своїх користувачів кнопку цій соціальній мережі.

    Так само як і в Твіттері, в цій диво-соціалці є можливість підписуватися (фоловится) на цікаві вам дошки, додавати лайки до вподобаним фоткам, залишати до них коментарі, а так само здійснювати їх ретвіт, тобто рєпін на свої власні дошки. Загалом робити все те, що можна робити в поважаючій себе соціальної мережі. Як я вже говорив, Pinterest подобається жінкам і тому даю слово її представниці:

    Використовуємо соцмережі«alt=»»>

    Ну, а зараз давайте про все це по порядку і трохи детальніше. Отже, реєстрація Пінтересті до неподобства проста:

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Якщо у вас є аккаунт або в Твіттері, або в Фейсбуці, то ви зможете відразу їх пов’язати з цією фотосетью (менше полів потрібно буде в підсумку заповнювати):

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Якщо не захочете зв’язуватися з обліковими записами цих двох соціалок, то доведеться клікнути по не дуже прикметною посиланням, показаної на попередньому знімку вікна і традиційно вказувати і підтверджувати свою поштову скриньку (мені подобається Гмаил з його двоступеневої аутентифікацією — не нав’язливо і безпечно).

    Щоб відразу вас залучити (підсадити) в процес, майстер реєстрації Пинтереста ненав’язливо запропонує вам в обов’язковому порядку (кнопки «Пропустити» я там не помітив) зафоловить не менше п’яти дощок, щоб ви вже точно не зіскочили з голки.

    Після кожного акту підписки буде закрашиваться по одному червоному кружечку у верхній правій частині вікна. Коли свершите п’ять дійств, то, нарешті, з’явиться довгоочікувана кнопка, що дозволяє перейти до наступного кроку реєстрації:

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Але на цьому ваші муки ще не закінчені. Адже ще необхідно буде створити дошки, де стануть розміщуватися додані вами в Pinterest фотки. Хоча, для початку буде досить і однієї. Потрібно вибрати розділ і клацнути по кнопці «Створити» напроти найбільш відповідного підрозділу. Відкриється вікно з превьюшки зображень, що мають відношення до обраної вами тематики, де вас просять отрепинеть яке-небудь з них.

    Після натискання на кнопку Repin ви зможете у спливаючому вікні вибрати іншу або створити нову дошку, а так само додати коментар до фотографії.

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Тиснете на Pin It, після чого вас перекине на головну сторінку офіційного сайту pinterest.com, де ви окрім свого рєпіна буде спостерігати останні надходження на тих п’яти дошках, які вас зобов’язали зафоловить при реєстрації.

    Налаштування і додавання фото в Пинтерест

    Підвівши курсор миші до будь-якої фотографії, ви побачите меню з трьох кнопок, дозволяє зробити рєпін цієї фотки (скопіювати її на свою дошку — якщо до фотці була прив’язана посилання, то це прив’язка збережеться), лайкнути її або прокоментувати:

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Інтерфейс Пинтереста, на жаль, поки що не має російської локалізації, що, власне, і послужило появі багатьох російськомовних клонів, включаючи і описаний трохи нижче багатомільйонний Пинми. Однак, налаштувань тут не так вже й багато, і всі вони інтуїтивно зрозумілі.

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Наприклад, з верхнього меню і з випадаючого списку з вашої аватарки і логіном можна буде вибрати:

  • «Дошки» для створення і редагування вже створених вами дощок
  • «Піни» — для перегляду всіх доданих або отрепиненных вами фоток на Pinterest
  • «Лайки» — всі фотки, яким ви поставили лайк
  • ADD+ — служить для завантаження фоток з вашого комп’ютера на одну з дощок
  • «Налаштування» можна змінити облікові дані (логін, пароль, мова интефейса), включити або вимкнути зв’язок зі своїми акаунтами в Фейсбуку чи Твітері, додати посилання на свій сайт (причому його потрібно буде ще верифікувати, наприклад, з допомогою завантаження в його корінь певного файлу або прописки мета тега — прям як в описаному в попередній статті кабінеті вебмайстрів від Майл.ру). Посилання з публічного профілю буде, до речі кажучи, без rel=nofollow, а відтак ніщо не завадить пошуковикам її проіндексувати.
    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі
  • Це все добре, але адже головна фішка Pinterest не в цьому, а в тому, що ви, серф по інету, можете додавати свої дошки сподобалися фото і разом з ними будуть додаватися і посилання на сторінки, звідки ви це добро насмикали. Застосувань цього можна придумати багато.

    Одна дівчина, наприклад, розхвалювала цю соціалку за можливість додавати вподобані їй в інтернет магазині товари не в корзину, яка може скидатися у разі форс-мажору з куками, а на спеціально створену для цього дошку на Пінтересті. Про як!

    Тепер, власне, про додавання. Заходьте зі свого браузера на цю сторінку сервісу і бачите в її верхній частині кнопочку «Pin It».

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Її треба буде схопити лівою кнопкою миші (крім IE, де потрібно буде з контекстного меню правої кнопки миші вибрати варіант додавання в обране) і перетягнути на панель закладок у вашому улюбленому браузері.

    Причому найзручніше розташувати цю кнопку Pinterest під рукою, а саме у верхній панелі закладок, яка знаходиться під адресним рядком. В деяких браузерах ця панель не відображаються за промовчанням. В опері, наприклад, для її активації потрібно буде з контекстного меню кнопки «Опера» вибрати «Панелі інструментів» — «Панель закладок».

    В Хромі можна буде натиснути Контрол+Шифт+В(латинське), а в Фаєрфокс — з контекстного меню кнопки «Firefox» вибрати «Налаштування» — «Панель закладок». Хоча, можна і з бічного або випадаючого меню закладок вибирати кожен раз «Pin It», але це вже не так зручно і оперативно виходить.

    Тепер для проби можете відкрити будь-яку сторінку мого блогу і клацнути по цій кнопці в панелі закладок свого браузера. Сайт відійде на другий план, а поверх нього з’явиться вікно зі слайдами зображень, які на цій сторінці сайту мали місце бути.

    Знаходьте серед цього різноманіття потрібну вам картинку і, підвівши до неї курсор миші, клацаєте по з’явилася кнопці «Pin It»:

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    У результаті з’явиться вікно, де вам запропонують вибрати або створити нову дошку на Пінтересті для розміщення фотки, поміняти її опис за необхідності, а так само можна буде поставити галочку поруч з Твіттером, щоб посилання і опис потрапило б ще і в цей сервіс мікроблогів:

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    На наступному кроці вас привітають з успішним расшариванием, а так само запропонують піти помилуватися на Pinterest в Твіттері. Після цього у вашому публічному облікового запису (якщо ви не налаштовували приватність) з’явиться на загальний огляд расшаренная фотка, яка буде доступна в пошуку по цій соціальній мережі:

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Тепер будь-який зареєстрований в цій соціальній мережі користувач зможе його репиннуть, лайкнути або відкоментувати. При клацанні по зображенню воно відкриється в повнорозмірному варіанті. Над ним буде розміщено посилання на сторінку сайту, де це зображення було расшарено, та й сама картинка буде посиланням на цю сторінку:

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Клацаєте по ній і потрапляєте на сторінку Пинтереста, де це зображення проживає. Любителів халявних посилань трохи остужу заявою, що вони хоч і не є редиректными, але все одно будуть закриті від індексації пошуковиками з допомогою rel=nofollow (кажуть, що раніше було дофолоу). Однак існує думка, що прабатько цього атрибута (Гугл), за великим рахунком, керується зовсім іншими принципами при обліку посилань, а не rel=nofollow.

    Думаю, що все буде залежати від ступеня заспамленности даної соціальної мережі на даний момент і, отже, ступеня довіри до соціальних сигналів з нього у Гугла. Про Яндекс говорити в цьому випадку досить складно.

    Pinme — найуспішніший російськомовний клон Пинтереста

    Як я вже згадував трохи вище, деяка нерозторопність соціалки Pinterest в плані охоплення російськомовної аудиторії зіграла на руку деяким вітчизняним розробникам. З’явилася ціла плеяда клонів, основна маса яких продовжує перебувати в безвісності.

    На їх тлі вигідно виділяється проект Пинми, успіх якого насамперед пов’язаний з дуже серйозним фінансуванням, яке було направлено в основному на рекламу цієї вітчизняної фото-соціалки.

    Pinme.ru веде свою історію з грудня 2011 року і за цей час встиг набрати достатньо велику кількість російськомовних користувачів. Розробники, маючи у своїй команді представника мега успішною в рунеті соціалки «Однокласники» і більш ляма зелені, вирішили особливо не морочитися з дизайном і функціоналом свого дітища і просто злизали все з описаного трохи вище Пинтереста.

    Чи добре це? Думаю, що користувачам все одно — головне, щоб працювало і мало дружній російськомовний інтерфейс. Хоча за суб’єктивними відчуттями швидкість завантаження сторінок з фотками на буржуйському сервісі буде вище, ніж у клону, але, можливо, що це була просто тимчасова проблема. Крім цього на Пинми є можливість додавати на дошки не тільки фото, але і відео, що може бути корисним.

    Зареєструватися в Пинми можна на цій сторінці, але в них як і раніше в ходу запрошення (інвайти), тому не все так просто.

    Вам пропонують на вибір зайти в одну з ваших соціалок (однокласники, вконтакте, фейсбук або твіттер) і попросити інвайт — вам навіть настукають на тих ваших друзів, які в Pinme вже зареєстровані. Зрозуміло, що вони так борються з потенційними спамерами, але і потенційних користувачів вони таким чином можуть відлякати (благо є куди піти).

    Дивно, але в мережі багато інвайтів засвічено і, взявши один з них, я зміг отримати можливість зареєструватись (ось він — 14UVEZ25). Можливо, що інвайт багаторазові. Але не суть. На другому кроці вам запропонують зареєструватися через одну з чотирьох соцмереж:

    pinmeВикористовуємо соцмережі

    В іншому реєстрація на Пинми не відрізняється від описаної трохи вище — знову запропонують вибрати тематики, які вам цікаві, але на відміну від pinterest тут обов’язковим є вибір тільки одного з них. Ну, і на третьому кроці вам запропонують перетягнути їх кнопку на панель закладок вашого браузера.

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Примітно, що притороченное до цієї сторінці відео з ютуба не фуричить, бо було видалене. Сервіс по русски, як я розумію. Дивує, куди вони вклали мільйони доларів, отримані від інвесторів, якщо навіть такі баги виловлювати нікому.

    Ну, і врешті-решт нададуть вам інвайт для запрошення друзів у ПинМи. Я вас запрошую:

    14UVKW51

    Тиснете на кнопку «Завершити реєстрацію» і потрапляєте на головну сторінку сайту pinme.ru. Але все ж реально гальмує завантаження фоток на сторінку порівняно з англомовним аналогом — мабуть і на хостинг вони особливо не розорялися.

    Збір медіа контенту з сайтів відбувається при натисканні на додану у панель закладок браузера їх кнопку. Приємно, що скрипт витягує зі сторінки не тільки зображення, але і відео:

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    По початку вам запропонують створити нову колекцію та вибрати для неї тематику:

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Ну, а потім відправити в неї дане відео або фото, додавши до нього опис:

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Після відправки вам ще пропонують розповісти про цю подію в будь-якій соціальній мережі (ще б — PinMe адже потрібно розкручуватися). Якщо на попередньому скріншоті галочку навпроти Твіттера не знімете, то туди повідомлення відлетить автоматично.

    Ну, все інше дуже схоже на описане трохи вище для pinterest.com. Давайте ще трохи поговоримо про те, що може зробити корисного з подібних соціалок вебмастер.

    Що можуть дати Пинтерест і Пинми вебмайстру

    Взагалі, я до недавнього часу не звертав уваги на подібні новомодні соціалки, бо не дуже товариський. Однак, останнім часом мене сильно цікавила тематика SMO (область стосується отримання соціальних сигналів — посилань з соцмереж), бо звичайні посилання з сайтів, у разі просування інформаційних ресурсів, не здатні вирішити всіх проблем.

    Багато фахівців у цій області сходяться на думці, що реальний інтерес можуть представляти тільки чотири соціалки: Твіттер, Фейсбук, Гул з плюсом, ну і герой сьогоднішнього опусу — Пинтерест, який незважаючи на відсутність російського інтерфейсу вже посилено намагаються спамити наші співвітчизники.

    Не варто плутати область SMO, пов’язану з SEO просуванням за рахунок посилань з соцмереж, наприклад, за рахунок розшарювання анонсів, з SMM. Останній має на увазі під собою соціальний маркетинг (залучення) і для нього будь-яка соціалка хороша, бо трафік буде йти безпосередньо з цих мереж.

    Для SMO ж важлива індексація та облік соціальних сигналів (посилань) пошуковими системами, бо таким чином ми намагаємося підвищити трафік відвідувачів йдуть на наш ресурс саме з пошуку. SMM я не володію, та й не сприймаю, а ось SMO мене дійсно зараз дуже цікавить.

    Ось саме з такого шкурного інтересу і почалося моє знайомство з Pinterest, хоча більшість користувачів приваблює в цій мережі зовсім інше. А саме велика кількість красивих і цікавих зображень, можливість створювати свої колекції, додавати в них все, що ви знайдете на просторах мережі, вести пошук по зображеннях в Tineye і багато, багато іншого. Вважається, що в ній велику частину аудиторії складають жінки, але це і зрозуміло, бо краща половина людства завжди тягнулася до прекрасного.

    Тим не менш, будь-якого вебмайстра буде на користь, якщо зображення з його сайту буде расшарено Пінтересті або Пинми, адже з нього буде проставлена посилання, яка якщо і не буде врахована пошуком, то, принаймні, зможе служити доріжкою для користувачів з цих соціалок на ваш сайт.

    Можна, звичайно ж, і самому розшарювати свій контент в ці соціальні мережі, що, власне, і роблять багато інтернет-магазини (додай до пинам цінник і вийде виїзної філія вашого шопа), особливо це стосується жіночої тематики. При цьому потрібно буде намагатися отримати як можна більше фоловерів і лайків, щоб мати постійний приплив відвідувачів або покупців.

    Шанси на успіх можуть мати бренди і магазини з приємним оку контентом і товаром (ось буржуйсткий Топ найуспішніших). Спроба рекламувати щось виходять за рамки інтересів аудиторії швидше за все приречене на провал.

    Але так само непоганим варіантом буде додавання кнопки розшарювання в Pinterest або Pinme медіа-контенту вашого сайту. Це стане непоганим доповненням до вже наявних у вас кнопок соціальних мереж від Яндекс, Гугл+1, Мені подобається та ін.

    Код цієї кнопки Пінтересті можна отримати тут:

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Виглядає це все чудово, але є один облом. У зазначені поля ви повинні будете ввести URL адресу сторінки свого сайту, адреса зображення, яке буде расшариваться, а так само опис до нього. Прикиньте, ця кнопка для однієї єдиної картинки. По-моєму, абсурд. Тому, як у старому анекдоті, доведеться «всі необроблені деталі обробляти напилком».

    Для блогу на WordPress варіантів кілька:

  • Використовувати плагіни для WordPress. Наприклад, такі:
  • Pin It Button For Images — при наведенні миші на будь-яке зображення, на ньому з’явиться кнопка «PinIt» для розшарювання цієї картинки в цій фотосоциалке. Здорово, але підійде скоріше всього тільки для інет магазинів, фотоблогов і подібних ресурсів.
  • Pin It On Pinterest — кнопка вставляється в кінці посту блогу на WordPress і дозволить користувачеві вибирати, що саме віддавати в фотосеть. Поки не пробував, але обов’язково спробую.
  • «Pin It» Button — судячи з опису і скріншотам досить прикольний плагін з безліччю налаштувань. Треба буде спробувати.
  • А ось розробники Пинми мене порадували. Їх кнопка «Pin me» працює саме так, як і повинна (наші робили для наших — скрипт можна взяти звідси). При натисканні на неї сайт трохи затінюється і з’являється спливаюче вікно з можливістю шляхом прокручування вибрати будь-який з наявних на сторінці зображень або відеороликів.

    Ви так само можете вибрати колекцію, куди все це добро складати або створити її з нуля. У фотки можна змінити опис (за замовчуванням береться з атрибута ALT тега зображення IMG):

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Що примітно, якщо ви хочете розшарити в PinMe не одне зображення, а кілька, то вам зовсім не обов’язково постійно клацати по цій кнопці. На наступному кроці вам пропонують додати ще фоток в стек, розташований внизу над кнопкою «Відправити». Коли додасте все, що хотіли, тисніть на згадану кнопку і все.

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Можете спробувати її роботу на прикладі цієї статті:

    Ця кнопка, на мій погляд, є вагомим аргументом на користь Пинми щодо буржуйського аналога, але все ж і у російськомовного клону є згадані трохи вище недоліки. Вибирати, як завжди, доводиться вам. Обов’язково повідомте свої міркування про перспективи цих соціалок в коментарях, бо цікаво послухати вашу думку.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу