Просуваємо бізнес-сайти

1786
  • Серп, Топ, фрагмент і тайтл…
  • Індекс, ранжування, фільтри та денс…
  • Афіліат, асесор, протяг і стоп-слова…
  • СДЛ, ГС, конверсія і аліас…
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Люди, що працюють в якійсь галузі, використовують у своєму спілкуванні терміни, які допомагають швидко пояснити суть справи не відволікаючись на деталі.

    З-за цього розмова професіоналів часто здається незрозумілим непідготовленому слухачеві, якій ці деталі, ох як важливі для розуміння. Те ж саме відбувається і в SEO галузі, де спілкування відбувається з використанням усталеної термінології.

    Просуваємо бізнес-сайти

    Всі ми, звичайно ж, люди меткі й за контекстом можемо домислити зміст незрозумілих слів, але все ж краще буде разом з усіма ними ознайомитися, щоб потім не ламати над цим голову. Власне, у цій статті я і зібрав ті фрази, якими рясніє мова Сеошників або тих, хто хоче ними здаватися. Якщо щось упустив або допустив помилку в інтерпретації, то попинайте в коментарях.

    Серп, Топ, фрагмент і тайтл

  • SERP (видача) — сторінка пошукової системи, яку бачить користувач у відповідь на введений їм запит. Складається він з двох частин — органічна видача (по десять результатів на одній сторінці) і контекстна реклама (кілька блоків зверху, знизу або збоку від основних результатів пошуку). Як раз за потрапляння в Топ 10 органіки і ведуть боротьбу SEO фахівці.

    Серп или органическая выдача - что это такоеПросуваємо бізнес-сайти

    Органічна видача складається з вебсторінок, які визнані пошуковою системою релевантними запитом. Найчастіше один сайт у видачі представлений тільки один раз, але бувають і винятки. Наприклад, у серпі за брендовим запитам.

    Саме оголошення для кожної такої веб-сторінки у видачі (серпі) оформлений за певними правилами. В Яндексі і Гуглі їх зовнішній вигляд трохи відрізняється (наприклад, в Яндексі є фавиконы, а в Google можуть бути фото авторів статей).

    Как устроена органическая выдача поисковой системыПросуваємо бізнес-сайти

    Заголовок оголошення зазвичай береться з тайтла сторінки (метатега Title, взятого з вихідного Html коду) представленого сайту, але можуть бути варіанти і використання в якості оного проміжних заголовків наявних на цій сторінці.

  • Сниппет — розташовується у видачі трохи нижче тайтла і Урла будь оголошення. Являє собою фрагмент тексту, взятого з вебсторінки потрапила в серп. Іноді пошуковики формують його на основі вмісту метатега description (опис сторінки), але також цей текст може бути взятий з самого тіла статті. Так само сніппет зрідка може представляти із себе напис «Посилання на сторінку містять», коли пошуковий запит не зустрічається на сторінці, а присутня тільки в текстах посилань, ведучих на неї. Приклад дивіться трохи нижче при поясненні терміну НПС.

    По суті, це короткий зміст веб-сторінки, яке береться з її тексту або вмісту мегатега дескрипшен. За нього користувач пошукової системи може скласти думку про сторінку без переходу на неї. Сеошники намагаються впливати на фрагменти, бо це дозволить залучити більше відвідувачів. Як це зробити? Думаю, що ми ще поговоримо про це детальніше.

  • Топ — як правило, під цим мається на увазі перша сторінка видачі пошукової системи. За замовчуванням, на ній відображається десять найбільш релевантних запиту вебсторінок різних сайтів. Це можна назвати Топ 10. Однак, у Сеошників бувають різні завдання, тому зустрічаються такі речі, як Топ 1, 3, 5, які показують той стелю, якого вони хочуть досягти в результаті просування (потрапити на перше місця серпа, в трійку або в п’ятірку перших). Відсоток переходів з різних місць першої сторінки видачі настільки відрізняється, що бійка за Топ йде не на життя, а на смерть.
  • Тайтл (title) — в Сео термінології під цим розуміють заголовок веб-сторінки. Фізично це текст, який в Html коді оточується тегами title і розташовується в головній частині (між тегами head).

    Как найти тайтл в исходном коде страницыПросуваємо бізнес-сайти

    У браузері його можна подивитися, підвівши курсор миші до однієї з відкритих вкладок.

    Как посмотреть тайтл страницы в браузереПросуваємо бізнес-сайти

    Ув’язнені в нього ключові слова будуть мати більшу вагу для пошукачів, і його зміст часто використовується в якості заголовка оголошення в пошуковій видачі (див. скріншот вище).

  • Індекс, ранжування, фільтри та денс

  • Індекс — база даних пошукових систем, де вони зберігають у розібраному на слова вигляді весь вміст інтернету, яке їм вдалося проіндексувати. Пошук ведеться не за «живим» текстів на сайтах, а саме за словами в цьому індексі, що в сотні разів прискорює процес. Для того, щоб почати просування сторінки сайту, треба спочатку дочекатися того, поки вона потрапить в індекс і почне брати участь у ранжируванні по релевантним її ключовими словами запитам (ці терміни описані трохи нижче).
  • Ранжування — сортування сайтів в пошуковій видачі. У пошукових систем існує безліч факторів (сотні) для ранжирування. Зазвичай, серед них виділяють такі групи, як внутрішні (оптимізація сайту, внутрішня перелінковка), зовнішні (статичний і динамічний вага проставлених з поза посилань), поведінкові фактори (поведінка користувачів в видачі і на самому сайті), а також соціальні (розшарювання сторінок в соцмережах, лайки, коментарі тощо).
  • Ключові слова — вони характеризують вміст веб-сторінки, щоб пошуковій системі було легше зрозуміти про що йде мова і яким запитам релевантна дана сторінка. В SEO це архіважливе термін, бо від правильного підбору ключових слів та їх подальшого використання на сторінках сайту, а також в анкор посилань залежить успіх просування.
  • Пошукові запити — те, що користувачі вводять в пошуковий рядок Яндекса, Гугла і інших систем. Де можна подивитися статистику пошукових запитів, щоб на їх підставі вибрати собі ключові слова? Правильно, в самих пошукових системах. У них є інструменти, що допомагають користувачам контекстної реклами отримати доступ до цієї інформації. Читайте про це у статті за наведеним посиланням.
  • Релевантність — відповідність пошукового запиту вмісту веб-сторінки. Всі релевантні запиту документи потрапляють на стадію ранжирування, щоб визначити їх позицію у підсумковій видачі. Хочете більше інформації? Читайте статтю про релевантність і ранжування.
  • Песимізація — зниження сторінок сайту у видачі по якихось окремих або навіть по всім пошуковим запитам (ключовими словами). По суті, це штучне заниження релевантності. Зазвичай є наслідком будь-яких виявлених порушень в оптимізації або просуванні. В наслідок цього знижується трафік на сайт і сеошник починає шукати і виправляти причини накладення фільтра і песимізм сайту.
  • Фільтри — способи автоматичної боротьби пошукових систем з сайтами, які шляхом накруток намагаються зайняти місце вище, ніж вони того заслуговують. За допомогою фільтрів пошуковці намагаються нівелювати дії накруток. Щоб вийти з під фільтра, потрібно усунути причину його накладення (наприклад, переоптімізацію тексту, як це було в моєму випадку).
  • Бан — повне виключення сторінок сайту з індексної бази пошукової системи. Накладається за дуже грубе порушення ліцензії використання пошукових систем (наприклад, невидимий текст, клоакінг і інше). Більш детально про фільтри, пессимізації і бан в Яндексі ви можете почитати за наведеним посиланням.
  • Апдейт (ап) — в загальному розумінні слова, це оновлення. Стосовно до Сео і пошуковим системам це може бути апдейт алгоритму ранжирування і викликане цим оновлення бази даних (розрахованих на основі цих алгоритмів), яке відбувається не відразу, а від апа до апу. Це призводить до зміни серпа (видачі), тобто змінюються позиції сайтів по тим чи іншим запитам. Це і є апдейт видачі, який найчастіше і розуміють під загальним терміном апдейта стосовно SEO. Можете почитати про апдейти, які бувають в Яндексі.
  • Денс — процес зміни видачі, який ми спостерігаємо моніторячи позиції свого сайту (вони при цьому можуть стрибати на десятки і навіть сотні місць вгору або вниз). Справа в тому, що пошукову видачу не можливо оновити одномоментно після оновлення чи підкручення алгоритму (програмного забезпечення пошуковиків). Це пов’язано з обмеженістю технічних можливостей. Крім цього, самі алгоритми мають зворотний зв’язок і підлаштовуватися можуть постійно, тому денс може триває днями, так і місяцями, поки все більш-менш не устаканиться.
  • Кеш (збережена копія) — html версія вебстарницы з видачі, яка хранитяс в базі пошукових систем. Її можна подивитися, наприклад, в Яндексі, скориставшись посиланням «Сохранная ккопия», яка з’явиться при кліці по спойлеру у вигляді маленької стрілочку в кінці URL адреси сторінок:

    Как найти сохраненную копию в выдаче ЯндексаПросуваємо бізнес-сайти

    Іноді, це посилання допомагає побачити сторінку на сайті, який зараз тимчасово недоступний (є ще й архів інтернету, але це вже возитися треба). Кеш потрібний пошукачам для того, щоб мати можливість формувати текстові фрагменти для своєї видачі, бо витягнути його із зворотного індексу вкрай важко, а лазити постійно на сторінку-джерело досить накладно.

  • Афіліат, асесор, протяг і стоп-слова

  • Афіліат — у видачі по якомусь запиту найчастіше представлені різні сайти. Однак, у багатьох виникає бажання окупувати весь Топ10. Але як це зробити? Правильно, потрібно створити десять різних сайтів, які будуть належати вам і всі їх просувати в Топ. Це і буде афіліат. Яндекс і Гугл з цим борються, визначаючи інтернет-магазини та інші комерційні сайти належать одному власнику, і залишають в індексі тільки одні з них. Цим, до речі, користуються і шахраї, викидаючи з індексу таким чином сайти конкурентів.
  • Трафік — досить загальний термін (що таке трафік), але в SEO зазвичай під цим розуміють трафік на сторінку або на сайт (кількість відвідувачів, які прийшли за певний проміжок часу, наприклад, за добу). Трафік буває пошуковий (з видачі Яндекса, Гугла та інших пошукачів), з закладок (маються на увазі закладки в браузері), покупною і т. п.
  • Контент — я вже досить докладно писав про те, що таке контент і наскільки він важливий для просування сайту. Поняття це дещо більш широке, ніж просто текст, але при розмові про Сео мається на увазі саме його текстова складова. Дуже часто йде розмова про унікальному контенті, про захист контента від копіювання і т. п. речі, бо пошукові системи видаляють дублі зі своїх серверів і вони не беруть участь в пошуку. Існують спеціальні біржі контенту, де при бажанні можна замовити або придбати вже готову статтю.
  • Копіпаст — банально скопійований вміст. Я не скажу, що, використовуючи копіпаст на своєму сайті, ви гарантовано потрапите під фільтр, але однозначно ні до чого хорошого це не призведе. Тим не менш, це одна з основних складових сучасного інтернету.
  • Копірайтинг — унікальні тексти написані «з нуля». Кращий вид контенту для СДЛ (термін описаний нижче), бо при належному підході має всі шанси займати високі позиції у видачі.
  • Рерайт — щось середнє між двома описаними вище термінами. Береться якийсь текст і переписується іншими словами із збереженням змісту. Загалом-то, це краще, ніж копіпаст, але пошукачами «палітся на раз», тому використовуйте рерайт тільки високого класу, а ще краще переходьте на копірайтинг.
  • Асесор — штатний співробітник Яндекса або Гугла, в завдання якого входить оцінка пошукової видачі по певним критеріям (і для визначених запитів), яка була отримана в результаті роботи алгоритму. Ці оцінки служать зворотним зв’язком, що дозволяє вносити зміни в цей самий алгоритм, щоб користувачі пошуковика залишалися задоволені, а видача була б релевантної (див. термін трохи нижче) запитом.
  • Донор (віддає) — в Сео під цим терміном розуміють вебсторінку (або на сайті), з якої проставлено посилання на цю вами сторінку. Мається на увазі, що донор передає частину своєї ваги (крові) за цим посиланням (при цьому свій власний вагу не втрачаючи, як не парадоксально це звучить). Якщо я з цієї статті поставлю посилання на вашу статтю, то стану донором, а ви акцептором.
  • Акцептор (приймає) — веб-сторінка, на яку веде посилання з донора. По суті вся мережа пронизана донор-акцепторними зв’язками, бо це було закладено при визначенні що таке буде інтернет Тімом Бернерсом-Лі (технологія гіпертексту з гіперпосиланнями в якості сполучних елементів).
  • Беклінків (зворотні посилання) — посилання на ваш сайт з інших ресурсів (донорів).
  • Анкор — текст посилання (те, що знаходиться між відкриваючим і закриваючим Html тегами гіперпосилання). Тут не додати, не відняти. Посилання можуть бути анкорными і безанкорными. Дуже важливий Сео термін, який враховується при ранжируванні пошуковими системами, і ви можете зустріти в мережі безліч порад про відсотковому співвідношенні використання ключових слів в анкор зворотних посилань (трохи нижче цей термін дивіться). Є такі поняття, як прямі входження ключа в анкорі, розбавлені або безанкорниє. Читайте докладніше про анкор тут.
  • Статична вага посилання — пошукові системи в ранжируванні враховують не тільки динамічний вага посилань (анкор), але і статичний, який визначається початковим вагою сторінки донора і числом вебсторінок, на які вона посилається. Подробиці читайте у згаданій трохи вище статті.
  • Жирна посилання — так називають посилання (беклінків) отриману з дуже трастового ресурсу (з високим Тиц, наприклад). Ще краще, якщо це посилання буде проставлена з головної сторінки, наприклад, як у випадку зі студією Лебедєва, на яку веде беклінків з головною самого Яндекса. До одержання жирних посилань всі прагнуть, бо це піднімає траст всього ресурсу в цілому і може спричинити за собою зростання трафіку.
  • НПР — знайдено за посиланням (зараз у видачі Яндекса це позначається трохи по іншому: «Посилання на сторінку містять»). Справа в тому, що при ранжируванні вебсторінок враховуються також і анкор (тексти) посилань, які ведуть на цю сторінку. Тому при відповіді на ваш запит пошукова система може пропонувати документи, у яких вводиться вами запит не зустрічається, але зате є провідні на нього посилання, що містять ці слова.

    Пример найдено по ссылке или ссылки на страницу содержатПросуваємо бізнес-сайти

    Відповідно, не маючи можливості сформувати фрагментом зі словами запиту, Яндекс пише «Посилання на сторінку містять: текст запиту». Років сім-вісім тому можна було загнати в Топ будь-яку сторінку з будь-яким змістом, просто проставивши на неї купу анкорных посилань з потрібними ключовими словами.

  • Протяг — наскрізна посилання, яка має місце бути на всіх сторінках сайту. Наприклад, на моєму блозі це посилання з назви блогу або з лічильника відвідувань, розміщеного на всіх сторінках. Сеошники при купівлі наскрізних посилань намагаються якимось хитрим чином отримати у них різні анкор, щоб в очах пошукових систем вона не склеїти, тобто приравнялась до одного.
  • Перелінковка — найчастіше під цим мається на увазі внутрішня перелінковка, яка може служити як зручності користування сайтом, так і для перерозподілу статичної ваги між сторінками сайту відповідним чином. Реалізовуватися може як вручну (з контексту статей), так і автоматично (хлібні крихти, хмара тегів, меню, схожі матеріали, карта сайту тощо).
  • Стоп-слова — в російській мові існують службові частини мови (сполучники, прийменники), які при аналізі тексту практично не впливають його зміст (семантику). При розборі тексту, в пошукових системах і створення зворотного індексу, найчастіше вони просто відкидаються для спрощення та економії ресурсу. Іноді їх ще називають мінус-словами.
  • Пасажі — при індексації сайтів пошуковики з завантаженого Html коду веб-сторінки витягують текст видимий відвідувачам, видаляють з нього все стоп-слова (сполучники, прийменники) і розділові знаки. Отриманий в результаті набір слів б’ють на так звані пасажі. По суті це пропозиції, але з деякими допущеннями. Пасажі, як і пропозиції, об’єднуються смисловою закінченістю, але оперувати саме пропозиціями при машинному аналізі російського тексту практично не можливо (в силу його «великости і могучести»). Тобто аналіз ведеться не за фізичною (спочатку наявними в тексті) пропозицій, а по новоствореним (машинним), які й назвали пасажами.
  • СДЛ, ГС, конверсія і аліас

  • СДЛ (сайт для людей) — такі ресурси створюються і розвиваються в безпосередньому контакті зі своїми відвідувачами. Загалом, нормальні сайти, якими вони і повинні бути. Існують СДЛ, як правило, балансуючи між потребами відвідувачів і бажанням власників побільше заробити (на рекламі, продажу посилань і т. п. речі, описаних в статті про заробіток на СДЛ).
  • ГС (го-але сайти) — створюються виключно для обману пошукових машин і заробітку на залученого пошуковому трафіку (або на продажу посилань зі сторінок, які потрапили в індекс пошуковиків). Багато ГС можна з першого погляду відрізнити від СДЛ, але пошуковики не можуть бачити, а тому таких ресурсів досі повним-повнісінько у видачі. Зараз Яндекс і Google активно з ними борються, але ГС живіший за всіх живих. У Яндекса є фільтри АГС (анти ГС) з номерами 17, 30 та 40, які покликані викошувати цих паразитів.
  • Дорвей (дор) — автоматично створюваний ГС. Технології їх виготовлення мені не відомі (використовуються доргены, по-моєму). За деякими запитам і в Яндексі та в Гуглі можна спостерігати засилля доров, що не є гуд. Живуть вони в індексі пошуковиків не довго, але в силу автоматизації їх створення на зміну померлого приходить парочка нових.
  • MFA — сайт, створений під заробіток на Адсенс (Made for AdSense), хоча і під Рекламну мережа Яндекса, напевно, теж роблять. По суті, це різновид ГС. Оптимізуються MFA під пошукові системи, в той же час не маючи на своїх сторінках численних) чогось, що може зацікавити користувача. Потрапляючи туди, відвідувач часто крім оголошень Адсенс для себе нічого цікавого не бачить, тому клікає по ним із завидною регулярністю (на радість власника).
  • Морда — головна сторінка сайту (хом’як). Це сторінка сайту, яка відкривається при наборі в адресному рядку браузера основного хоста (, наприклад). В Сео посилання з морди коштують істотно дорожче, ніж посилання з внутрішніх сторінок.
  • Конверсія — характеризує співвідношення загальної кількості відвідувачів (трафіку) прийшли на сайт до числа тих з них, хто скоїв цільове дію (купив товар, заповнив форму, подав заявку на послугу, зробив дзвінок тощо). Для розрахунку конверсії число правильних відвідувачів ділиться на їх загальне число число і множиться на сто відсотків.
  • Соплі — Supplemental Results або, іншими словами, додатковий індекс пошукової системи Google. Цей пошуковик настільки великий, що може дозволити собі індексувати все підряд, проте не все потрапляє в основний індекс, за яким, власне, і ведеться пошук. Можете визначити відсоток сторінок свого сайту, що знаходяться в соплях, за допомогою сервісу, описаного з наведеної вище посиланням або все в тому ж РДС барі.
  • Быстробот — пошуковий робот, який покликаний наповнювати видачу наисвежайшими матеріалами. Він відвідує сайти, де часто з’являється нова інформації (наприклад, блоги RSS стрічкою або новинні ресурси). Знайдені сторінки він ранжує, спираючись лише на деякі внутрішні чинники, і вони миттєво з’являються у видачі із зазначенням дати їх створення. У мене не раз траплялися сплески відвідуваності, коли нова стаття потрапляла в Топ Яндекса стараннями быстробота. Але на наступний день позиції різко погіршувалися після приходу основного робота індексування.
  • Пузомірки — Тиц, ПейдРанк, АлексаРанк та інші показники, які можуть так або інакше охарактеризувати успішність розвитку сайту.
  • Чайник — це профан або початківець користувач. Переважна частина користувачів інтернету (близько 90%) є чайниками і саме вони визначають багато аспектів функціонування мережі. По суті, весь інтернет налаштований на них, а значить, це потрібно враховувати при створенні свого сайту.
  • Яндексоид — співробітник Яндекса.
  • Платон Щукін — збірний образ працівника техпідтримки Яндекса.
  • Адурилка — форма для додавання нових сторінок в пошукові системи. За посиланням ви знайде статтю з посиланнями на найбільш відомі аддурілкі.
  • Аліас — псевдонім або ж додаткове доменне ім’я, яке наводить на один і той же фізичний сайт. Про найпоширеніший аліас я писав у статті про домени з WWW без оного.
  • Дзеркало — копія основного сайту на іншому домені. Така ситуація може виникнути, наприклад, при перенесенні сайту на нове доменне ім’я. В індексі пошуковика новий сайт (основний) з’явиться тільки після того, коли робот дзеркальник виконати свою роботу іноді доводиться чекати місяцями його приходу). Так само дзеркала можуть використовуватися для розподілу навантаження на сервера або для перерозподілу трафіку між регіонами.
  • Серч (searchengines.guru) — один з найбільш популярних в рунеті форумів присвячених SEO просування. Там обговорюють нововведення пошуковиків, вирішуються різні проблеми, ну, і просто іноді дуже цікаво буває почитати думки з того чи іншого питання.
  • У продовження цього матеріалу раджу ознайомитися зі статтею: Нюанси створення і способи просування комерційного сайту.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу