Створюємо Емайл розсилки

3381
  • Навіщо потрібна розсилка новин вашого сайту поштою?
  • Служба безкоштовних E-mail розсилок Subscribe
  • Створення і відправка випуску поштової розсилки
  • Автоматичне створення і відправки випусків Subscribe
  • Налаштування зовнішнього вигляду листів
  • Створення меню у листі з поштовою розсилкою
  • «ЗаРаз!» в Subscribe для автоматичної відправки випуску
  • Розміщення на сайті форми і лічильника Сабскрайбе
  • Доробка коду форми швидкої підписки
  • Здравствуйте, шановні читачі. Цю статтю вирішив присвятити безкоштовним поштових розсилок. Крім безкоштовних існують варіанти ведення їх за гроші, але в цьому випадку ви зможете розраховувати на серйозну рекламу і піар своєї. Незважаючи на деяку архаїчність цього способу залучення нових відвідувачів на сайт, пошта є дуже дієвим і результативному варіантом, особливо це буде помітно на початковому етапі просування вашого проекту.

    Створюємо Емайл розсилки

    Яким же чином можна залучити додаткових відвідувачів на свій ресурсу з допомогою підписок? Головну роль у цьому процесі покликана зіграти найстаріша і найбільша на даний момент служба — Subscribe. Справа в тому, що вона надасть вам унікальну можливість — тиждень безкоштовної розкрутки і реклами вашої розсилки. За цей час, при вдалому збігу обставин, ви можете отримати в середньому від 300 до 800 передплатників.

    Навіщо потрібна розсилка новин вашого сайту поштою?!

    Чудово, правда? Мені вдалося отримати приблизно 450 передплатників за цей тиждень безкоштовної розкрутки, але я не одразу зрозумів змінити наявне опис на більш привабливе для передплатників. Назва та опис повинні бути стимулюючими бажання підписатися, але і не вводити передплатників в оману, інакше вони потім все одно отпишутся. Потрібно лише придумати вдалу назву і опис, це допоможе вам отримати більшу кількість передплатників.

    Content.Mail належить відомому мега-порталу (який починав свій шлях, надаючи безплатні поштові скриньки під брендом Mail.ru) і не практикує безкоштовну розкрутку, тому відразу ви не отримаєте великої кількості передплатників.

    Але кожен день будуть підписуватися один-два людини і з часом загальна кількість передплатників на Content.Mail, думаю, зможе зрівнятися або навіть перевищити аналогічну кількість на Сабскрайбе.

    Справа в тому, що читачів Content.Mail значно менше і тому потенційному передплатнику вдається без праці підібрати в каталозі цікаві йому тематики. На сервісі ж Subscribe письменників настільки багато, що після тижня безкоштовної розкрутки (коли ваш шедевр штучно буде піднято на видне місце) вже сподіватися на подальших приплив читачів не доводиться.

    Служба MailList мені, загалом-то, не сподобалася, і мої стосунки з нею не склалися. На даний момент я не відправляю свої анонси через цю службу. Справа в тому, що там спостерігаються якісь незрозумілі труднощі при бажанні потрапити в каталог — потрібно подати заявку, яка розглядається модераторами.

    Я три рази надсилав заявку, але моя в каталог так і не потрапив, а відтак, на неї ніхто не міг підписатися. Причому, жодної відповіді, чому так відбувається, не було. Довелося самому питати у них і, у результаті, я кожен раз отримував відповідь, що у мене на сайті не знайдена форма для підписки на поштову розсилку MailList.

    Треба визнати, що перший раз цієї форми дійсно не було на моєму блозі, а стояв тільки лічильник передплатників взятий з MailList, через який, правда, теж можна було прекрасно підписатися. Але потім я додав форму підписки.

    Але схоже, що це модераторів Майллиста не влаштувало. Напевно, форму для підписки потрібно було розміщувати в сайдбарі або шапці блогу для того, щоб вона була доступна на всіх сторінках.

    P. S. Цей сервіс ще досі живий і потрапити в нього можна. Один з моїх проектів був доданий в Майллист, але, дійсно, довелося розмістити для цього їх форму на всіх сторінках (протяг).

    Служба безкоштовних E-mail розсилок Subscribe — тиждень халявної розкрутки

    Відразу обмовлюся, безкоштовна розкрутка почнеться не відразу, а тільки після того, як ви разошлете близько 5 випусків і подасте заявку на переказ у розряд срібних. Саме після того, як цей переклад відбудеться і вам надішлють листа з підтвердженням про переведення в розряд срібних, анонс розсилки буде опублікована на головній сторінці Сабскрайбе і в розділі «Відкрито нещодавно». Але про все по порядку.

    Для початку потрібно зареєструватися в якості автора. Після цього раджу ознайомитися з довідковою інформацією з основ ведення, а потім вам потрібно буде відкрити, перейшовши на сторінку «Відкриття».

    При цьому вас попросять ввести логін і пароль, які ви отримали під час реєстрації, як автор. В середині відкритої сторінки знайдіть посилання «відкрити Бронзову» і клацніть по ній. Чому саме бронзову? Ну, тому що це єдиний тип, який ви можете отримати на даний момент. Для переводу її в розряд срібних потрібно буде трохи попрацювати.

    Взагалі, всі безкоштовні поштові розсилки на Сабскрайбе діляться на три класи:

  • Бронзові — всі розсилки спочатку стають бронзовими. Для цього вони не повинні відповідати якимось спеціальним вимогам, але зате вони ніяк не просуваються системою Subscribe (не анонсуються). Їх навіть не буде в основному каталозі. Це як би пробний етап, але через невеликий проміжок часу ви зможете подати заявку на переказ у розряд Срібних, а це вже інша пісня.
  • Срібні — до них пред’являються підвищені вимоги , але головне, що при переході з «Бронзовою» в «Срібну» ви отримуєте безкоштовну розкрутку та рекламу:
  • анонсом на головній сторінці Subscribe.ru в розділі «10 останніх відкритих списків»,
  • дебютом в «Новинах»
  • розміщенням протягом тижня в розділі Каталогу «Відкрито нещодавно»
  • переведенням в основний каталог
  • Це якраз те, заради чого і варто заводити на розсилку Subscribe

  • Золоті — навряд ви потрапить у цей розряд, т. к. до золотих пред’являються дуже жорсткі вимоги, виконуючи які ми відійдемо від принципу дешево і сердито. Але ви самі можете ознайомитися з умовами переведення в розряд золотих.
  • Отже, для початку вам потрібно перейти на сторінку створення бронзової. Заповнюйте всі поля. З першого випадаючого списку ви повинні будете вибрати розділ в каталозі, який найбільше підходить до тематики вашої E-mail розсилки.

    Моє творіння в Сабскрайбе називається «Уроки створення, просування і заробітку на сайті» та міститься у розділі «Комп’ютери, ПО і Інтернет/Інтернет/Вебстроительство». В полі «Завершення коду» ви повинні написати будь-яке слово (у мене — ktonanovenkogo). Це слово буде завершувати її адреса в каталозі, наприклад, в моєму випадку це: http://subscribe.ru/catalog/inet.webbuild.ktonanovenkogo.

    Зверніть увагу, що сторінки з моєю поштовою розсилкою мається PR=3 і ТІЦ=7100 (читайте про Тиц і PR детальніше — що це таке і як їх впізнати для свого сайту). А внизу лівої колонки, під описом, на цій сторінці є пряма і відкрита для індексації пошуковими системами зворотній посилання на мій блог:

    Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

    Це ще один величезний плюс ведення розсилки на Сабскрайбе. Я взагалі принципово не використовую для розкрутки блогу платні методи просування (купівля посилань, постових тощо). Але тим не менше за чотири роки існування показники приросту PR і ТИЦ досить пристойні: PR=5 і ТІЦ=425. Думаю, що зворотні посилання, подібні до цієї, внесли істотний внесок у приріст пузомерок.

    У разі необхідності завжди можна буде відмовитися від підписки у Subscribe, причому для цього потрібно всього лише одне клацання мишею по посиланню в самому низу листи «unsubscribe now»:

    Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

    Далі ви повинні обрати періодичність виходу E-mail розсилки (моя виходить раз на тиждень по понеділках), а так само її назва, короткий і повний опис. Ще раз звертаю вашу увагу, що дуже важливо правильно заповнити поля назви і опису, оскільки багато в чому від цього буде залежати, скільки саме передплатників ви отримаєте за тиждень безкоштовної розкрутки при переведенні її в розряд срібних.

    Створення і відправка випуску поштової розсилки Сабскрайбе

    Після завершення реєстрації вам прийде лист з докладною інструкцією про те, як треба її вести. Все, тепер вам потрібно переходити безпосередньо до створення першого випуску. Дозвольте дати вам кілька порад щодо спрощення цього процесу. Подивіться спочатку на вид одного з моїх випусків.

    Це просто копія анонсів матеріалів мого блогу , які виводяться на головній сторінці. Для того, щоб створити подібне, знадобиться не більше п’яти хвилин. Тобто суть створення нового випуску в Subscribe буде полягати в копіюванні HTML коду анонсів статей, які вийшли з моменту виходу попереднього випуску. HTML теги можна копіювати з коду головної сторінки сайту.

    Тому я просто відкриваю головну сторінку, потім клацаю правою кнопкою миші по цій веб і вибираю з контекстного меню браузера щось на кшталт «Показати вихідний код сторінки» (зміст напису залежить від використовуваного браузера). Знаходьте Html код нових анонсів статей і копіюєте його в текстовий Html редактор Нотепад++ , де видаляєте все зайве і додаєте, наприклад, на початку фразу:

    Здрастуйте, шановні передплатники! Запрошую вас ознайомитися з новими матеріалами блогу для початківців вебмайстрів —

    Все, випуск безкоштовної E-mail розсилки готовий, залишилося лише зайти на сервіси всіх систем, які ви використовуєте і ввести створений вище HTML код цього випуску у відповідні поля, а потім розіслати її негайно або ж призначити певну дату та час відправлення її передплатникам. Дуже просто. Тепер розглянемо детальніше, як це зробити для системи Subscribe.

    Заходьте в авторський розділ і вибираєте з лівого меню в розділі «Випуски» пункт «Проста форма». У полі «HTML версія» вставляєте створений і відредагований раніше код поштової розсилки (скомпільований з коду головної сторінки вашого сайту, наприклад).

    Обов’язково потім натисніть на кнопку «Показати, як буде виглядати лист», розташовану під цією формою, щоб переконатися, що з даним випуском все в порядку і виглядає він так, як ви й хотіли.

    Далі, в полі «Тема листа» ви можете, наприклад, дописати «Випуск 1», але це зовсім не обов’язково. В області «Вид відправлення» обов’язково поставте галочку навпроти одного з варіантів відправки цього випуску безкоштовної E-mail розсилки.

    Я зазвичай випуски відправляю весь час у понеділок в годину ночі, тому ставлю галочку навпроти рядка з вибором дати та часу відправлення, а потім вибираю з випадаючих списків потрібні значення. Все, тепер натисніть на кнопку «Відправити». В залежності від обраних налаштувань відправки ваш випуск буде надіслано негайно або у вказаний вами час.

    Автоматичне створення і відправки випусків Subscribe

    Як тільки вас переведуть в ранг срібних, крім тижні безкоштовної розкрутки і реклами, вам представиться можливість автоматизувати створення та надсилання вашої поштової розсилки. Це дозволить взагалі забути про те, що потрібно щось робити руками, за вас це зробить сервіс Сабскрайбе.

    Інформація для нових випусків буде братися з вашої RSS стрічки (читайте також про те, як створити RSS канал в Joomla і Вордпресс), а розклад виходу випусків вашої E-mail розсилки ви поставите самі. Зручно, не чи правда?

    Для початку потрібно буде додати адресу своєї RSS стрічки на сторінці Автоматизація випуску в полі «Адреса RSS-потоку». Ви так само можете поставити галочку «Забезпечувати випуск коротким списком входять в нього новин для зручності сприйняття і навігації», потім натиснути на кнопку «Створити».

    Тепер ваша поштова розсилка буде виходити раз на годину в разі, якщо у вашій RSS стрічці з’являться нові записи. Якщо вас це не влаштовує, то можете налаштувати розклад виходу, клацнувши по однойменній ссылке:

    Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

    Перейшовши на сторінку «Розклад» ви можете вибрати (клацнувши мишею) потрібний час виходу, а так само вибрати або день (або кілька днів) тижні, з яким вона буде виходити, або зазначити конкретні числа місяця, за якими буде виходити поштова розсилка.

    Можна відзначити як дні тижня, так і конкретні числа одночасно. Так само можна вказати дату початку та дату закінчення автоматичної відправки саме за цим розкладом. Для цього потрібно клацнути мишею в полі «дата почала» і вибрати з випав календаря потрібну дату, а потім проробити теж саме для поля «дата закінчення».

    Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

    Я налаштував в Сабскрайбе вихід випусків по понеділках в годину ночі тривалістю на рік:

    Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

    Натисніть кнопку «Додати правило в розклад». В таблиці з розкладами, розташованої вгорі сторінки, ви можете видалити створене за замовчуванням правило відправлення щогодини, поставивши навпроти нього галочку в стовпці «Видалити» і натиснувши на кнопку «Готово» під таблицею.

    Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

    Налаштування зовнішнього вигляду листів

    Раз ви дочитали статтю до цього місця, то можна вважати, що я вас переконав у необхідності використання сервісу Сабскрайбе і ви хочете дізнатися, як зробити свою поштову розсилку більш привабливою для читачів. Для цієї мети є можливість створити шаблон оформлення (або кілька шаблонів).

    Для створення шаблону потрібно пройти за цим посиланням. Якщо ви ще не увійшли в свій аккаунт на сервісі Subscribe, то вам запропонують ввести свій логін і пароль, і тільки після цього вас перекине на сторінку «Оформлення розсилки».

    В якості першого кроку створення шаблону оформлення вам потрібно буде в полі «Новий шаблон» вписати бажану назву і натиснути кнопку «Створити».

    Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

    В області «Оформлення випуску» можете задати кольори для тексту і фону листа (для вибору потрібного відтінку клацніть по прямокутника з прикладом поточного кольору, праворуч від назви поля), причому в якості фону можна буде використовувати зображення, шлях до якого (фонове зображення знайдете в пошуку Тинай, Яндекс або Google картинках), а потім завантажити на свій сайт або ж на один із сервісів фотохостингу) потрібно прописати в полі «фонова картинка».

    Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

    Так само маєте право задати колір посилання в листі. Можна окремо поставити відтінок звичайних посилань, активних (колір при наведенні курсору миші на посилання) і вже відвіданих користувачем. Так само можна задати відступи тексту від верхнього і лівого краю листа. Для завдання кольору посилань, тексту і фону скористайтеся однією з програм для визначення кольору на екрані (читайте про Html коди кольорів і способи їх отримання, включаючи палітру Яндекс кольору).

    Створення меню у листі з поштовою розсилкою

    З пропонованих у налаштуваннях можливостей я використовував ще поля «Вміст тега » і «Шаблон меню для HTML-листи». У першому полі я додав кілька властивостей файлу CSS (знаходиться в папці з файлами теми оформлення вашого сайту — тут читайте про шаблони Joomla, тут про теми WordPress, тут про теми SMF), що відповідають за оформлення зовнішнього вигляду заголовків.

    Таким чином, заголовки в листі розсилки Subscribe будуть виглядати аналогічно заголовків на сайті.

    Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

    У полі Шаблон меню для HTML-листи» я додав перелік посилань на рубрики, наявні на моєму WordPress блозі.

    Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

    Тепер у кожному листі розсилки буде, крім анонсів нових матеріалів, ще й меню з посиланнями на рубрики сайту. При створенні листа ви зможете вибрати, де буде виводитися дане меню вгорі, ліворуч або праворуч).

    Для того, щоб подивитися, як буде виглядати лист на основі створеного вами шаблону потрібно натиснути на кнопку «Приклад листа», розташовану у верхній правій частині сторінки. Перед тим, як натиснути на цю кнопку, ви можете вибрати з випадаючого списку, розташованого поруч, де повинно бути розташоване меню (якщо ви плануєте його використовувати):

    Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

    Після того, як закінчите налаштовувати зовнішній вигляд листа, збережіть створений вами шаблон. Для цього натисніть на кнопку «Внести зміни», яка є і вгорі, і внизу сторінки:

    Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

    Раніше я розповідав, як швидко і просто створити черговий випуск розсилки. Тепер розглянемо створення виробництва з використанням створеного шаблону оформлення. Перейдіть на сторінку створення нового випуску. У верхній її частині, в області «Оформлення», виберіть з випадаючих списків потрібний вам шаблон і місце розташування меню в листі:

    Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

    В області «HTML версія» вставляєте код випуску вашої безкоштовної поштової розсилки, який можна скопіювати з RSS стрічки вашого сайту. В області «Вид відправлення» вибираєте час відправки створеного вами випуску.

    Якщо в коді є картинки, то для того, щоб відображались картинки в листах, які отримають ваші передплатники, вам необхідно в області «Прикріплюються файли з вашого комп’ютера» завантажити ці зображення з вашого комп’ютера, або в області «Прикріплюються файли, які знаходяться на вебі» — прописати шлях до файлів зображень, використовуваних в листі. Не забудьте поставити галочки поруч з фотками, які повинні будуть відображатися в листі розсилки:

    Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

    У цьому випадку в листах, які отримають ваші передплатники, будуть відображатися передбачені там картинки. Все, тепер вам залишиться тільки натиснути на кнопку «Відправити».

    «ЗаРаз!» в Subscribe для автоматичної відправки випуску

    Як я вже писав раніше, сервіс Subscribe дозволяє налаштувати автоматичне створення чергових випусків безкоштовної E-mail розсилки на основі RSS стрічки вашого сайту. Але крім цього, він уміє відправляти створений таким чином випуск не тільки вашим передплатникам на самому Сабскрайбе, але і вашим передплатникам в сервісах Content Mail і MailList.

    Тобто можна, по ідеї, налаштувати повну автоматизацію створення і надсилання нових випусків на всіх трьох основних сервіси поштових розсилок: Subscribe, Content Mail і MailList.

    Для реалізації цієї можливості потрібно спочатку зареєструватися Content Mail і MailList в якості автора (напишу про це докладно в наступній статті цієї серії).

    Потім зайти на сторінку налаштування сервісу «ЗаРаз!», де потрібно буде заповнити всі поля в області «Параметри для випуску сервісом ЗаРаз! через MailList.Ru» і «Параметри для випуску сервісом ЗаРаз! через Mail.Ru», а так само поставити » галочку «Використовувати» для обох сервісів E-mail розсилки:

    Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

    Після закінчення налаштувань не забудьте натиснути на кнопку «Змінити» вгорі чи внизу сторінки. Все, тепер ваші випуски розсилки, створеної на Subscribe, будуть відправлятися вашим передплатникам на всіх трьох системах.

    Розміщення на сайті форми і лічильника Сабскрайбе

    Як я вже говорив раніше, після того, як ви відправите кілька випусків своєї бронзової поштової розсилки, вам можна буде подати заявку на переклад її в розряд срібних. Якщо ваше прохання задовольнять, то протягом тижня після перекладу сервіс Сабскрайбе буде безкоштовно її розкручувати і ви зможете отримати від декількох сотень до декількох тисяч передплатників.

    Але для того, щоб ваше прохання про переведення в срібні задовольнили, необхідно щоб розсилка відповідала ряду вимог, де сказано, що на вашому сайті в обов’язковому порядку на видному місці повинна бути форма підписки. В іншому випадку ваше прохання буде відхилена модераторами.

    Форму підписки можна встановити тільки на час, а коли вас вже переведуть у розряд срібних і ви наберете за тиждень розкрутки купу нових передплатників, її можна прибрати або ж перенести в глиб сайту.

    На блозі на момент переведення з бронзовою у срібну, була обумовлена форма і виглядала вона приблизно так:

    Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

    Для того, щоб отримати її код, вам потрібно буде перейти на цю сторінку і клацнути по картинці сподобалася вам форми. Далі можете скопіювати її код для подальшого його розміщення в шаблоні вашого сайту. В моєму випадку код виглядав так:

    Приклад




    Все для початківців вебмайстрів

    Підписатися листом

    Доробка коду форми швидкої підписки

    Можна буде закрити від індексації зовнішні посилання з допомогою атрибута REL для Html тега посилання A ( тут можете почитати про гіперпосилання в Html) з параметром NOFOLLOW (нофоллоу і його вплив на індексацію в Яндексі і Гуглі).

    Особисто я віддаю перевагу, щоб посилання на сторінки інших ресурсів з мого блогу, відкривалися в новому вікні. Для реалізації відкрити посилання в новому вікні потрібно всього лише додати в код посилання (Html тег A) атрибут TARGET _BLANK (див. посилання в попередньому абзаці), або замінити параметр _TOP у вже наявному в посиланні атрибут TARGET на параметр _BLANK.

    Так само непогано було б додати невелику фічу в пропонований код. За замовчуванням, при завантаженні сторінки з формою підписки у поле для введення адресу знято з підписки буде присутній лише напис «ваш емайл» і користувачеві, для того, щоб вписати свою адресу, потрібно спочатку стерти цей напис. Це не дуже зручно і я пропоную реалізувати варіант, при якому, як тільки відвідувач клацає мишею по полю — напис автоматично зникне. Начебто дрібничка, а приємно і зручно.

    Досягається це за допомогою додавання до Html тега INPUT реалізує текстове поле для введення адресу знято з підписки атрибута ONFOCUS з відповідними параметрами. Остаточно доопрацьований код буде виглядати приблизно так:




    Підписатися листом

    Тепер вставляємо цей код в потрібне місце шаблону вашого ресурсу. Також можете укласти дану Html форму в відкриваючий і закриваючий теги DIV з прописаним, для створеного таким чином контейнера (блоку), атрибутом CLASS з назва параметра, наприклад, forma_podp (
    ).

    Потім у файлі CSS шаблону налаштовуєте точне позиціонування даного DIV контейнера щодо інших елементів дизайну вашого сайту за допомогою float (тут детальніше читайте про Float і clear в CSS) і margin (тут читайте про Padding, margin та border).

    Вийде так:

    …тут фрагмент коду…

    а властивість CSS, описує позиціонування цього блоку (контейнера), буде виглядати, наприклад, так:

    #sidebar .forma_podp {
    float:left;
    margin-top:10px;
    margin-left:95px;
    }

    Я вже розповідав на своєму блозі про роботі з каскадними таблицями стилів (див. посилання вище і читайте рубрику. Уроки CSS вам в допомогу, однак поясню рядки:

  • Рядок float:left; — задає вирівнювання (притиснення) даного DIV контейнера до лівого краю. Якщо зліва розташований інший елемент дизайну, то цей контейнер буде притиснутий до нього
  • Рядок margin-top:10px; — задає відступ DIV контейнера від іншого елемента дизайну, розташованого зверху
  • Рядок margin-left:95px; — допомагає відсунути на 95 пікселів контейнер від лівого сусіднього елемента дизайну, до якого даний DIV контейнер притиснутий з допомогою першого рядка float:left;
  • Крім цього, ви можете так само отримати код лічильника передплатників у Сабскрайбе. Це кнопка-лічильник має стандартний розмір 88×31. При клацанні по ній ви перейдете на сторінку з описом вашої розсилки і списком вже наявних випусків. Там же можна буде не неї підписати. Виглядати ця кнопка-лічильник буде, наприклад, так:

    Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

    Для отримання коду кнопки-лічильника вам необхідно буде перейти на сторінку і скопіювати його поруч з сподобалася вам картинкою.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу