Як розкрутити сайт самому

3055

Здрастуйте, шановні читачі блогу . Це підсумкова стаття за 2011 рік. Якщо ви не проти, то привітання та побажання у зв’язку з наступаючим Новим Роком я залишу на потім, а зараз у звичайній манері чуйний (скромно суча ніжкою) похвалюся тим, чого вдалося досягти за минулий рік.

Як розкрутити сайт самому

Дивно, але схоже, що я вже перебуваю у тому віці, коли починаєш журитися про те, що рік пролетів непомітно, та й саме життя проходить дуже швидко (не встигаєш озирнутися). Тим не менш, 2011 я можу занести в актив, бо він був на всі 200% успішним для блогу .

Найголовнішим досягненням, звичайно ж, я вважаю те, що «збулася мрія ідіота», яку я озвучив в минулорічної підсумковій статті — вдалося подолати планку в 10 000 відвідувачів за добу. Що примітно, ще влітку я однозначно впевнений, що мені це не вдасться, однак, попри все вийшло.

Як побороти жабу і вкластися в відвідуваність

Давайте я спочатку поговорю саме за відвідуваність, раз про це обмовився. Рівно рік тому я міг похвалитися досить вагомою цифрою 4 500 осіб, які відвідували мій ресурс за 24 години. На початку весни цього року відвідуваність зросла до 6 000 і це мене втішило в гонитві за заповітної циферкой.

Проте, ряд експериментів по організації структури матеріалів на сайті внесли свої сумні корективи і я знову повернутися до того, з чого почав. Так тривало приблизно до початку літа, коли мені вдалося стабілізуватися на рівні десь в районі 5000. Всі вироблені навесні зміни я відкотив назад, а так само в розпачі зумів задушити свою жабу і почав витрачати гроші на просування (через майже 2 роки з моменту відкриття блогу).

На що я витрачав гроші? Ну, зрозуміло, що на покупку посилань. Від оренди посилань в Сапі я відмовився апріорі (що це означає?), бо не бачу в цьому сенсу при просуванні свого власного проекту. Хоча, багато хто заперечать, але мені здається, що вічні (нехай навіть і умовно) посилання в цьому випадку рулять. Ще більше рулять статті, де можна розмістити одночасно до трьох посилань на різні матеріали свого проекту.

Статті примітні ще й тим, що посилання у них з’являються одночасно з контентом (з точки зору індексації сайту Яндексом і Гуглом), що робить ймовірність їх обліку пошуковими системами більш високою, ніж при розміщенні постового, який часто проставляють у вже давно опублікованій статті. Посилання ж з Сапі взагалі програють в цьому компоненті під чисту, т. к. вони стоять поза основного вмісту веб-сторінки. Хоча, і такі посилання в якійсь мірі враховуються Яндексом і Гуглом.

Взагалі, з посиланнями досить багато туману. Ніхто не може сказати напевно — враховуються беклинки з даного конкретного сайту пошуковими системами, а якщо враховуються, то з яким саме знижувальним коефіцієнтом. Зрозуміти це за якимось зовнішніми показниками (Тиц, Pagerank, Alexa Rank, кількість сторінок в індексі Яндекс і Гугл, кількість зовнішніх і внутрішніх посилань на сторінці) досить важко. Можна лише знизити ймовірність помилки.

Тому, напевно, єдино можливим способом є килимове бомбардування, яка потребує досить великий закупівлі беклинков, серед яких обов’язково трапляться добрі. Особисто я особливу увагу приділяв таким показником, як відвідуваність сайту донора (понад 100 відвідувачів в добу я вважав цілком доброю ознакою), бо ГС дуже часто трапляються з хорошими пузомеркамі, але при цьому відвідуваність прагне до нуля. До речі, відвідуваність та інші показники донорів дуже зручно дивитися з допомогою плагіна для браузера Файрфокс під назвою Rds bar.

Закупівля на ГС загрожує тим, що через деякий час вони неминуче потрапляють в бан і ваші вкладення в них (нехай і невеликі) виявляться марною тратою грошей і часу. Взагалі, занурившись у все це я вирішив не упускати моменту і написати на цю тему низку статей. По свіжій пам’яті писати легко і навіть корисно, бо здійснюється закріплення матеріалу і відбувається виявлення раніше не помічених нюансів.

Я зустрічав людей, будучи студентом, які не могли готуватися до іспиту або заліку не ведучи якихось записів, хоча б у вигляді шпаргалок. В першу чергу мене цікавило питання анкорів посилань, тобто тих текстів, які полягають в теги гіперпосилання та які в обов’язковому порядку враховують пошукові системи при ранжируванні. Дуже важливим є питання передачі не тільки статичної, але і динамічної (анкорного) ваги, а так само важливо не переспамить анкор лист, щоб не звести нанівець всі зусилля.

Що ще примітно просування вічними посиланнями, так це тим, що тут дуже складно або взагалі не можливо влаштувати «посилальний вибух», про який досить часто попереджають тих, хто просувається за допомогою Сапі. Але зате буде потрібно кропітка робота по створенню компанії і ручного відбору донорів. Як я вже говорив, за минулий рік я встиг написати багато статей по темі і в тому числі мануал по роботі з біржею статей Miralinks. Біржі, де ви зможете не тільки займатися просуванням своїх або чужих проектів, але й заробляти на розміщенні статей.

До речі, досить таки приємно отримувати гроші (і часто досить таки пристойні) за те, що ви всього лише погоджуєтесь опублікувати на своєму сайті абсолютно унікальну статтю цілком прийнятного для пошукових систем розміру. Я використовую Міралінкс для заробітку (є, звичайно ж, і ще маса способів заробити в інтернеті без вкладень) на кількох своїх практично занедбаних невеликих проектах, які завдяки цьому одержують нові матеріали і не виглядають покинутими в очах стартової сторінки Яндекса і рунетовской пошукової системи Google.ru.

Але для просування в Міралінкс вам знадобляться статті, які ви можете або писати самі (я спробував написати штуки три і вичерпався), або купувати їх на біржах копірайтингу (контенту). Я використовую другий варіант, а як біржі копірайтингу вибрав Адвего (за посиланням докладний мануал по купівлі статей в Advego і по заробітку на цій біржі), хоча, звичайно ж, на цій біржі світ клином не зійшовся і ніхто не заважає вам використовувати textsale або етхт.

Чим мені подобається Адвего? Якщо чесно, то прийнятними цінами на статті (я їх навіть повністю і не читаю, а просто проставляю потрібні посилання додаю в Міралінкс), ну і тим, що статті мені там дістаються абсолютно безкоштовно. Точніше, я плачу за них (по 1$ за тисячу знаків), але при цьому не трачу ні копійки своїх грошей. Звучить нелогічно, але тут все насправді просто.

Профіт Партнер — це Цоп (центр обслуговування партнерів) рекламної мережі Яндекса. Чули про Яндекс Директ? Ну, так от, якщо ваш сайт має посещалку в районі 300 унікальних відвідувачів в добу, то ви можете стати партнером Яндекса по бізнесу і розміщувати у себе його оголошення з Яндекс Діректа (читайте про додавання сайту в РМЯ). Що чудово — ці оголошення будуть тематичны контенту вашого сайту і не будуть вступати з ним в дисонанс.

Але не це головне. Головне те, що працювати з Яндексом вигідно не безпосередньо, а через Цоп. Чому? Тому що Цоп змушений вас чимось приваблювати і утримувати (їм яндекс платить за кожного залученого партнера). Звідси і ростуть ноги у такий чудово речі, як бонуси в Профіт Партнері. На кожен зароблений в РМЯ (рекламна мережа Яндекса) рубль ви отримуєте один бонус (1000 рублів — 1000 бонусів, все просто).

Ну, а самі бонуси можна витратити на всілякі корисні і непотрібні в господарстві речі, включаючи купівлю статтею на різних біржах копірайтингу. Я замовляю обмін бонусів на долари Адвего і маю можливість замовляти статті для просування в Міралінкс абсолютно безкоштовно:

Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

Загалом, ось така ось халявка утворилася. Але крім Міралінкс я активно використовую і біржу посилань Gogetlinks (мануал по роботі з ГоГетЛинксом читайте за посиланням). Правда, обов’язковою умовою я висловлюю розміщення зворотнього посилання в новому пості і не внизу тексту. Як би, більшість вебмайстрів ставляться до моїх побажань з розумінням. Біржею задоволений.

В черговий раз зверну вашу увагу на те, що зворотні посилання не повинні всі вести на головну сторінку вашого сайту, а повинні вести на цільові сторінки, які ви намагаєтеся загнати в ТОП 10 по потрібним вам ключовими словами. Це архіважливо і є поширеною помилкою новачків в Сео. Про те, як підібрати ключові слова і скласти семантичне ядро я вже досить докладно писав.

Ваше завдання тепер полягає в тому, щоб підсилити ті ключові слова, під які оптимізована ваша стаття зовнішніми посиланнями, текст яких теж буде містити ці ж ключі в чистому або розбавленому вигляді. Пошуковик їх як би підшиє до тексту вашої статті і отранжирует з урахуванням анкорів всіх зворотних посилань ведуть на дану конкретну сторінку. Якщо ви все покупні посилання проставите на головну, не відносяться до неї анкорами, то толку від цього буде мало (лише наганяння статичної ваги).

Не варто проставляти багато зовнішніх посилань з однаковими анкорами (для внутрішньої перелінковки це не так критично), бо це може бути прийнято пошуковими системами за спам, так само як і не варто вживати занадто часто ключі в тексті статей, бо це буде розцінено як спроба вплинути на ранжування з подальшим покаранням.

Зрозуміло, що GetGoodLinks.ru не далеко пішов від розглянутого трохи вище варіанти платного просування і там практично все теж саме, що і в ГГЛ, але загальний рівень донорів (Тіц, відвідуваність тощо) трохи нижче, але й ціни на постові теж трохи нижче будуть (мається на увазі зі сторінок без ПР).

Як виявилося, непогані варіанти можна знайти і при купівлі посилань в Ротапост. Доведеться покопатися, але за прийнятні гроші можна знайти дуже пристойних донорів. Правда, при використанні для просування відразу чотирьох бірж виникає проблема з повторною покупкою посилань з тих ресурсів, де ви вже купували лінки, але через іншу біржу.

Насправді це суттєвою проблемою не є. У всіх біржах існують чорні списки, які просто потрібно буде наповнювати тими адресами сайтів, на яких ви вже зробили закупівлю на інших біржах. Ну і до того ж, зовсім не погано буде отримати кілька посилань з різних сторінок сайту на різні сторінки вашого ресурсу. Ех, якби знати робочих донорів, я б з них за десятки посилань купив, але — на жаль і ах.

Трошки поясню. За умови, що ви маєте можливість використовувати десять абсолютно однакових донорів з однаковим передаються по посиланнях вагою, найбільш економним варіантом буде купити за однією з посиланням кожного. Таким чином ви досягнете максимального ефекту за одні і ті ж гроші (ну, і на Тіц це може позитивно вплинути). Але це виходить «сферичний кінь у вакуумі», тому що може виявитися, що оптимальним було б покупка всіх посилань на одному донора, який був робочим, а всі інші з тих чи інших причин не передавали б за посиланням ніякої ваги.

Загалом, для економії бюджету краще купувати по одному лінком з одного донора, але потім, коли тематичні вашого ресурсу донори закінчаться, можна буде повторно використовувати ті ресурси, які відповідають вимоги «дешево і сердито» (їх, як правило, теж не багато). Ну, це все моє ІМХО, до того ж, поки що ще знаходиться в стадії формування, т. ч. особливо на це на іупирайте.

Власне, чому я так багато говорю про платне просування? Судіть самі. У травні я почав планомірну покупку лінків. З початку вересня і до початку грудня я спостерігав фантастичний зростання відвідуваності з 5 500 тисяч до 12 000 унікальних відвідувачів на добу. Я за цей час навіть толком зрозуміти не встиг. Хоча, з 9 грудня у мене по Яндексу має місце бути певний регрес (відкат близько десяти відсотків).

Що ще було зроблено і які результати

Зараз спостерігається традиційний сезонний передсвятковий спад (який, до речі, триватиме аж до лютого), але навіть на його тлі відвідуваність мене все ще вражає. Напевно, вийшла ситуація, коли зовнішні посилання впали у вигляді зерен на підготовлену і удобрений Seo копірайтингом грунт. Тренд останнього часу — це комплексне просування.

На тлі зростання відвідуваності я спостерігав невелике погіршення таких показників, як глибина перегляду і час проведений відвідувачами на сайті. Хоча, це і не основні з передбачуваних багатьма поведінкових факторів, але тим не менше я намагався зробити все можливе для їх підтримання на належному рівні. Правда, придумати чогось екстраординарного мені не вдалося.

Я додав «якусь загадкову штуку», яку назвав як «Навігатор» (зроблено на Html кадрів frame), додав до багатьох статей відеоролики по темі (розважальні мені здалися вже побитою темою), а так само прикрутив «карусельку» внизу статей з «подібними матеріалами» (Slider благополучно помер після апгрейда до WP 3.3). Ну, і все.

Допомогло це чи ні, я не знаю. Показники відмови стабілізувалися. Хоча, кажуть, що вони зовсім не так сильно впливають на ранжирування, як це багато підносять. Ще я використовував і альтернативні платні способи отримання зворотних посилань, про який писав у статті Як просунути сайт. Ну, і звичайно ж, безкоштовні і трудомісткі методи як тО база трастових сайтів.

Напевно, завдяки тому, що я намагався закуповуватися тільки з тематичних сайтів (в сенсі з донорів спорідненої моєму блогу тематики), істотно зріс Тіц (в кілька разів). ПР теж збільшився на одиницю за минулий рік і склав цілком вагому цифирьку 5, хоча і були повернення до вже набридлої 4 (ось вліпить 2 Google за такі слова треба б обережніше висловлюватися).

Кількість передплатників за версією лічильника Feedburner зросла, але не так вражаюче, як відвідуваність. Останнім часом спостерігаю таку картину — як тільки виходить стаття про мову Html або з розділу Довідник CSS, то відразу ж до мене на пошту приходять повідомлення від Фидбернера, що такий то передплатник порахував мою розсилку нікчемною і гнівно від неї відписався.

Пару разів навіть приходили листи з проханням пояснити, як же відписатися від цієї проклятої розсилки. Причому, 90 відсотків відписуються саме після статей на зазначені тематики. Мабуть це або нудно, або тривіально, хоча я особисто так не вважаю, особливо в світлі того, скільки мені приходить листів з питаннями, яких могло б не бути навіть при поверхневому знайомстві з Html і CSS (ну, це ж аз-бу-ка та без неї багато чого стає недоступним). Ну, да ладно, зате після статей Seo тематики передплатників відразу додається, причому, відчутно.

Тема Seo взагалі благодатна і на ній виросло й розцвіло дуже багато популярних Seo блогів і форумів, ну і продовжує цвісти і розквітати. Проблема в тому, що суть теорії Сео вкрай проста (зразок арифметики), але складність полягає в жахливої ретельності здійснення даного процесу на протязі багатьох років. Ні, звичайно ж, алгоритми пошуковиків складні, але загальна позиція при просуванні видно досить чітко.

Просто для успішного здійснення всього того, що потрібно зробити, потрібен певний склад характеру, а всі ті дірки, що є у пошукачів зараз і якими можна скористатися для досягнення швидкого результату, неминуче закриваються, а ті, хто на них побудував свій успіх, неминуче повернуться до розбитого корита. Енто аксіома, підтверджена численними фактами.

Хоча я сам теж обожнюю почитати про що-небудь таке з нових спаленных тим. Дещо адже можна застосувати без побоювання для здоров’я сайту. Так, давайте повернемося до наших баранів, а саме до похвальбу. Хотів похвалитися Alexa Rank, який знизився до не бачених нині низин (пам’ятаєте, що він тим крутіше, чим нижче), однак не тут то було.

Alexa Rank за рік виріс незважаючи на кратне зростання відвідуваності. ЧуднО, але цілком зрозуміло, як мені здається. Просто в рунеті стало більше людей бродити по інтернету з встановленим Алекса Тулбаром і ту накрутку, яку я створював собі сам (я працюю з сайтом у браузері за встановленим Алекса Тулбаром і це не Опера), тепер вже не так видно на тлі збільшеної вибірки.

Зате місця, займані в Українському, Білоруському і Казахстанському регіональних рейтингах Олекси (і навіть китайському), істотно покращилися і наблизилися до Російським. Що, власне, зайвий раз підтверджує висловлену мною теорію «змови». Про китайців це, звичайно, перебільшення, але тим не менш:

Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

Мені приходило пропозицію про розміщення банера від китайського магазину гаджетів, правда, ми не домовилися (через гугл перекладач), але факт, тим не менш примітний. Напевно, хода Гугл Хром по планеті великою мірою торкнулося піднебесну, бо в Хромі є інтегрована можливість перекладу сторінок з будь-якої мови на будь (перебільшено, звичайно ж).

Ну, власне, десь так і минув 2011 рік. Пора, напевно, переходити до планів на 2012. Дуже не хочеться загадувати, але, в принципі, цифирьки в 25 000 мені подобається. Чергова божевільна ідея. Ось. Ну, а вам, шановні читачі, побажаю не відписуватися від моєї розсилки щоб дізнатися про результати і поглумитися.

А якщо серйозно, то, звичайно ж, в першу чергу бажаю всім здоров’я, а в другу чергу — щастя і успіхів всім вашим проектам і справам!

З наступаючим Новим 2012 роком! Ура!!!!!

Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу