Просуваємо бізнес-сайти

3149
  • Хто такі асесори Яндекса і що входить в їх завдання?
  • Як вплинути на оцінки асесорів і позиції сайту?
  • Висока оцінка від асесорів за контакти
  • Як вони оцінюють «асортимент і зручність вибору»
  • Оцінка асесорами «довіри і якості послуги»
  • Що напевно не сподобається асесорам на сайті?
  • Підсумовуємо
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Останнім часом при ранжируванні по комерційним запитам Яндекс став все більше звертати увагу на дизайн сайту, його якість, довіру до нього відвідувачів і багато інших речей, які, здавалося б, досить важко оцінити з допомогою машинних алгоритмів. Яким же чином пошуковій системі вдається поглянути претендентів на потрапляння в Топ очима людини?

    Просуваємо бізнес-сайти

    Відповідь криється у злагодженій роботі самообучающегося алгоритму Матрікснет і тих, хто його навчає і одночасно є оцінювачем коректності його роботи — асесорів. Хто вони такі, в чому полягає їх робота в Яндексі, які оцінки вони можуть давати сайтів і як можна на це вплинути читайте в продовженні даної публікації. Сподіваюся, що буде цікаво.

    Хто такі асесори Яндекса і що входить в їх завдання?

    Хто такі асесори? Це живі люди, які виконують свою нелегку роботу у кожному регіоні, де пошукова система Яндекс має скільки-небудь значиму аудиторію. По суті, вони подібні фрілансерам (хто це такі?), які можуть виконувати свою роботу не виходячи з дому (їх кількість вимірюється вже сотнями). Їх головним завданням є оцінка сайтів по різних параметрах, щоб на основі зібраної інформації Матрікснет (самонавчальний алгоритм ранжирування, що враховує майже тисячу факторів, що впливають на ранжирування) міг вносити корективи у свою роботу.

    Фактично вони створюють реперні точки алгоритму. Прямого впливу оцінки сайту (позитивної або негативної) на його положення у видачі очікувати не варто. Воно можливе, але вже опосередковано шляхом коригування алгоритмів розрахунку релевантності:

  • Асесори, по суті, навчають Матрікснет, кажучи йому які сайти хороші, а які погані.
  • Крім цього вони виступають в якості негативного зворотного зв’язку, оцінюючи якість пошукової видачі, яку створює алгоритм ранжирування. За результатами цих оцінок вносяться корективи (подкручиваются гвинтики), щоб покращувалося видача.
  • Матрікснет не вміє оцінювати сайти з точки зору людини (для цього і потрібні асесори), але він може вимірювати і враховувати при розрахунках до восьми сотень факторів (характеристик). Ті сайти, які асесори позначають як релевантні запиту, піддаються всебічному вивченню алгоритмом (з них знімається повний комплект характеристик, які система може виміряти) і створюється «портрет релевантного сайту» очима робота.

    Після цього всі інші ресурси, які претендують на потрапляння в Топ за даним запитом, порівнюються з цим «портретом». Робот визначає «смак» сайту не маючи можливість його спробувати, але знаючи, якими непрямими ознаки повинен мати «смачний сайт». Процес збору «смаків» асесорами багаторазово повторюється, тим самим все більше і більше даючи Матрикснету інформації, на основі якої йому буде простіше будувати відповідає запитам видачу (з точки зору користувачів Яндекса).

    Для підвищення рівня точності оцінки сайтів асесорами, над ними, швидше за все, стоять контролюючі структури, які здійснюють вибірково перевірку якості їх роботи. У всякому разі, у паблике є інформація, що поточна точність оцінки сайтів асесорами Яндекса дуже близька до ста відсотків.

    Дізнатися про асессорах з перших рук ви зможете подивившись цей відеоролик, де про їх нелегку долю розповідає керівник одного з центральних підрозділів:

    Просуваємо бізнес-сайти «alt=»»>

    У пошуковій системі Гугл теж є штат асесорів, але говорити сьогодні ми будемо в основному за Яндекс, бо саме він представляє найбільшу комерційну цінність в плані залучення цільової аудиторії. Система асессорской оцінки сайтів зародилася близько семи років тому разом з появою самообучающегося алгоритму ранжирування (читайте про історію Яндекса), як невід’ємна його частина (асесори навчають Матрікснет, даючи неупереджену «людську» оцінку деяких сайтів).

    Що входить в завдання асесорів Яндекса? У них є робочий інтерфейс, де підвантажується потік пошукових запитів, за якими їм належить оцінити видачу. Методика оцінки досить складна і багатогранна, яка до того ж може різнитися в залежності від приналежності сайту до тієї чи іншої тематики. Але основні етапи оцінки, як правило, однакові. Ось саме про них ми сьогодні і спробуємо поговорити детальніше.

    Скріншоти інтерфейсів робочого місця асесорів ви можете знайти багато в інтернеті. За минулі роки він зазнавав, мабуть, багато оновлень, але суть його залишилася фактично незмінною. Він чимось нагадує надбудову над браузером, де відображається пошуковий запит і Урл сайту, який за нього ранжується. Ну і також є панель інструментів, з допомогою якої можна буде цей сайт оцінити. За день асесора доводиться оцінювати сотні запитів.

    З доступної в паблике інформації можна судити про те, за якою шкалою оцінюється асесором релевантність сайту даному пошуковому запиту (тут слід розуміти, що оцінка проводиться саме у зв’язці «запит — конкретна сторінка сайту, що намагається на нього відповісти):

  • Вітальний сайт — він однозначно повинен стояти на першому місці за даним запитом, тому, апріорі, є найбільш повним і вичерпним відповіддю. Наприклад, за запитом таким сайтом буде мій блог і ніякий інший ресурс його потіснити з цього місця не зможе при всьому бажанні. Не кожен пошуковий запит передбачає існування вітального сайту, але іноді таких відповідей може бути кілька.

    Просуваємо бізнес-сайтиПросуваємо бізнес-сайти

    Офіційні сайти в більшості випадків теж будуть вважатися вітальними по відповідним запитам (зазвичай це якісь бренди, вжиті в запиті без уточнюючих слів). На вітальні сайти можна взагалі ніяких посилань не купувати і ніяк їх не оптимізувати, а вони все одно будуть стояти на першому місці у видачі і ніяк їх звідти не зрушити.

  • Корисний — така оцінка ставиться, як правило, авторитетного сайту (містить багато інформації не тільки в рамках даного пошукового запиту), який дає повний і корисний для користувачів відповідь на запит. Прикладом може служити все та ж Вікіпедія (що це?), де інформація по багатьом запитам представлена широко і інформативно. Потіснити вітальний сайт йому, звичайно ж, не вдасться, але от за місця трохи нижче він зможе поборотися (читайте про видачу та інші СЕО-терміни). Дивіться наведений трохи вище скріншот
  • Релевантний з плюсом — сайт з такою оцінкою в цілому відповідає на пошуковий запит, але до «корисного» йому не вистачило небудь авторитету, або повноти відповіді. У попередньому прикладі про кунсткамеру такими сайтами є ті, що розташовані під «корисною» Вікіпедією:
    Просуваємо бізнес-сайтиПросуваємо бізнес-сайти
  • Релевантний з мінусом — ресурс відповідає на цей запит лише частково, хоча і має до нього якесь відношення.
  • Нерелевантні — сайт (а конкретно одна з розглянутих його сторінок) не відповідає на цей запит користувача пошукової системи Яндекс.
  • Не про то — на сайті зустрічаються слова запиту, але сторінка не відображає той же самий сенс, який закладав користувач пошукової системи. Або на відкритій сторінці взагалі не зустрічаються слова запиту, і не зрозуміло з яких причин вона взагалі потрапила на видачу (тобто типовий казус).
  • Спам — під цю оцінку підпадають ресурси або окремі їх сторінки, які є дорвеями та іншими різновидами ресурсів, що просуваються «чорними» методами оптимізації (ГС, які не несуть ніякої корисної для користувача пошукової системи навантаження). Подробиці термінології дивіться вище про наведеної посиланням.
  • Вірус — така оцінка видається сайтів, на яких був виявлений який-небудь шкідливий код (запросто можна подібну гидоту зловити навіть не підозрюючи про це — читайте про перевірку свого сайту на віруси).
  • Сторінка не знайдена — після переходу з видачі пошукової системи на вказаний сайт отримано повідомлення про помилку 404, говорить про те, що такий документ на сервері за вказаною шляху знайдений не був.
  • Як вплинути на оцінки асесорів і позиції вашого сайту?

    Що впливає на оцінки асесорів? Це дуже важливе питання, бо знання відповіді на нього може допомогти вашому сайту суттєво піднятися у видачі, часто навіть не вдаючись до якихось глобальних доопрацюванням або змінам. Якщо малювати картину великим мазками, то оцінка комерційного сайту ведеться за таким основним критеріям (які, до речі кажучи, практично повністю збігаються з оцінками реальних відвідувачів вашого сайту):

  • Дизайн — повинен бути сучасним, а не тим, що був на зорі становлення інтернету. Винятки можуть становити реально «старі» сайти (близько або більше десяти років від народження), які Матрікснет як і раніше, іноді дуже добре ранжує (але це тимчасове явище). У будь-якому випадку, подібні винятки з правил ні в якому разі не повинні надавати бадьорості молодим сайтів з отвратным дизайном.
  • Асортимент — при заході на сайт (прямо на головній сторінці) має бути зрозуміло, який асортимент товарів або послуг нам пропонується. Реалізується це зазвичай за рахунок системи меню.
  • Юзабіліті (зручність вибору) — наявність асортименту саме по собі не означає, що знайти (вибрати) потрібний вам предмет серед безлічі буде просто. Потрібно не просто меню, а добре продумана навігація по сайту, системи фільтрів (швидкий пошук по параметрам) і інші корисні штуки (калькулятори, помічники тощо). Кожна окрема сторінка сайту повинна вирішувати одну проблему користувача, який до вас звернувся.
  • Якість наданої послуги — наявність телефонів (включаючи безкоштовні, що починаються з 800), ціни, якісних фото товарів, безкоштовної доставки, прикладів виконаних робіт (для деяких видів послуг), акцій, відгуків і т. п. речей
  • Рівень викликається довіри — формується різними факторами, у тому числі і зовнішнім виглядом сайту. Також важливо наявність контактів, розгорнутої інформації про компанії, адреси магазинів чи офісів, схеми проїзду, оглядів, відео і т. п.
  • Виконуючи всі озвучений вище вимоги, тобто підлаштовуючи свій сайт під вимоги асесорів (з метою зайняти вище місце в Топі), ви волею-неволею підлаштовуєте свій комерційний ресурс і під ваші вимоги відвідувачів (клієнтів). В результаті отримуєте подвійний або навіть потрійний виграш. Але все-таки винести з загальних тез яку-небудь вигоду буде досить-таки складно, тому ми спробуємо все це деталізувати.

    Отже, давайте спробуємо перерахувати ознаки, що характеризують якості сайту на думку асесорів (і звичайних відвідувачів вашого сайту).

    Яка контактна інформація необхідна на сайті для отримання високої оцінки від асесора

    Контакти — навіть на моєму інформаційному ресурсі я намагаюся відобразити дану опцію у верхньому меню, ну а для комерційних сайтів без цього взагалі можна забути про Топ і хорошу оцінку від асесора. При цьому бажано, щоб були в наявності:

  • Контактні дані e-mail, телефон (у тому числі і безкоштовний з 800, якщо бюджет дозволяє), адреси офісів або магазинів.
  • Схема проїзду — може представляти із себе просто малюнок або ж інтерактивний об’єкт (читайте про те, «Як вставити карту від Яндекса на свій сайт» або «Як отримати Гугл карту для свого сайту»).
  • Просуваємо бізнес-сайтиПросуваємо бізнес-сайти

  • Опис проїзду — крім малюнки або схеми корисно буває додати ще й детальний текстовий опис маршруту проїзду на громадському транспорті, так і на автомобілі (можна ще й посилання на «версію для друку додати, щоб користувач не заморочувався зайвий раз і не загубився по дорозі). В особливо складних випадках іноді буває корисно додати в текстовий опис схеми проходу, підкріплюючи його в потрібних місцях наочними фотографіями (покрокові), зробленими за маршрутом прямування.
  • Про компанії — відвідувач, перш ніж віддати вам гроші (особливо, якщо сума велика, наприклад, при замовленні дорогої послуги або товару), може цілком справедливо захотіти дізнатися про вашу компанію якомога більше. Тому дана сторінка, по-перше, повинна бути обов’язково, а по-друге, вона не повинна складатися з одного абзацу.

    Просуваємо бізнес-сайтиПросуваємо бізнес-сайти

    Чим більше ви напишіть (по суті питання), тим краще. Це може бути інформація про те, хто ви, яких результатів досягли (привести, наприклад, сертифікати, нагороди, дипломи, кількість клієнтів, кількість товарів тощо). Урізноманітнити це все відео і фото з офісу або ще чимось.

    Асесори Яндекса високо оцінюють заповнені таким чином сторінки (або розділи) «Про компанії», бо це важливо відвідувачам, а значить важливо і пошуковій системі, яка прагне їх радувати результатами своєї видачі.

  • Як оцінюють асесори «асортимент і зручність вибору»

    Асортимент і зручність вибору — мається на увазі не тільки великий асортимент товарів або послуг, який можна буде легко знайти на сайті за допомогою системи розгорнутих меню і фільтрів (пошуку параметрів, але і коли у користувача є великий вибір адрес магазинів (або точок доставки, як це зараз прийнято у багатьох). Убогий асортимент і відсутність вибору для покупця призводить до серйозного погіршення позицій сайту у видачі.

  • Великий вибір — сайт, де у відповідь на запит користувача пропонується багато різноманітних варіантів (наприклад, по нерухомості в певному районі або телевізорів якийсь марки), має набагато більший шанс отримати від асесора високу оцінку (як правило, «релевантний+»). Якщо у вас один-два варіанти, в той час як у конкурентів в вашій тематиці їх десятки або навіть сотні, то шансів на хорошу загальну оцінку від асесора у вас практично не буде.
  • Зрозуміла навігація у вигляді розгорнутих меню — навіть на головній сторінці відвідувачу повинно бути зрозуміло, яким є асортимент товарів і послуг представлена на даному сайті. У розділах з конкретними товарами бажано використовувати хлібні крихти і розкриті на даному розділі багаторівневі меню, як це, наприклад, реалізовано на показаному скріншоті:
    Просуваємо бізнес-сайтиПросуваємо бізнес-сайти
  • Вказівка цін — знову ж цей чинник позитивно впливає як на оцінку асесорів, так і на ставлення ваших відвідувачів, що буде приводити до збільшення конверсії. Ціни обов’язково повинні вказуватися на самому сайті інтернет-магазину, а не пропонуватися у вигляді прайс-листа (який потрібно завантажити, відкрити в будь-якій програмі, а потім ще шукати в ньому потрібний йому товар).
  • Просуваємо бізнес-сайтиПросуваємо бізнес-сайти

  • Те ж саме стосується і фотографій товару (або відео або 3d-об’єктів, які можна покрутити і подивитися з усіх боків) — вони повинні бути в достатній кількості, різного розміру (наприклад, маленькі зображення, середні зображення в картці товару, або ж великі картинки у спливаючому вікні при натисканні по зображенню) і відмінної якості. У цьому випадку відвідувач зможе буквально «помацати і покрутити» товар в руках, а не купувати «кота в мішку». Така «відкритість» позитивно оцінюється асесорами Яндекса.
  • Опис товару або послуги — основна вимога, щоб текст був написаний для людей, а не для пошукових систем (читайте детальніше в статті «Seo оптимізація текстів для комерційного сайту — 8 основних помилок і 6 порад для успішного просування»). Тексти дуже важливі як для зайняття високих позицій у видачі, так і для хорошої конверсії відвідувачів в покупців.

    Але вони при цьому повинні бути відповідним чином відформатовані (заголовки, абзаци, списки та все те, про що ми говорили у наведеній трохи вище статті). Ну, і для асесорів Яндекса цей компонент дуже важливий, бо вони, по суті, такі ж відвідувачі, яким важливо все, на що звертають увагу звичайні люди, що зайшли на той чи інший сайт.

  • Фільтри (пошук по параметрам) — дозволяють відвідувачеві сильно звузити область візуального пошуку товарів. Використовувати звичайну пошуковий рядок (куди потрібно вводити запит) теж потрібно, але подібна система фільтрів для багатьох може виявитися кращим. В цьому плані мені імпонує пошук по параметрам на сайті Ситилинка (у правій колонці):

    Просуваємо бізнес-сайтиПросуваємо бізнес-сайти

    Такі речі істотно поліпшують конверсію вашого сайту і позитивно оцінюються асесорами Яндекса, а найголовніше створюють зручність покупцям (а це хороші поведінкові фактори, повторні заходи і покупки тощо).

  • Повнота інформації від товарі або послузі — чим більш детально і наочно буде описаний товар або послуга, тим більше довіри ви будете викликати у відвідувачів (асесорів теж) і вигідно виділятися на тлі конкурентів. Це той випадок, коли стислість не говорить на вашу користь. У певних нішах буде доречно опис покрокового використання (складання) товар і т. п.
  • Різноманітність інформації на сайті про послуги або товари — це один з тих факторів, за які асесори можуть дати оцінку «корисний» або «релевантний+». Під різноманітністю розуміється наявність крім комерційної інформації якихось оглядів (тест-драйвів), відгуків, відповідей на питання, розгорнутих описів, докладних характеристик, списку супутніх товарів, рад тощо

    Причому, сторінки з оглядами можуть бути досить-таки об’ємними і самі по собі залучати відвідувачів з пошукових систем, а також допомагати сайту потрапити в Топ по комерційному запитом (за рахунок високої оцінки за різноманітність інформації).

    Просуваємо бізнес-сайтиПросуваємо бізнес-сайти

    Для того, щоб отримати це саме «різноманітність інформації», потрібно буде зібрати повне семантичне ядро (у кілька десятків або навіть сотень тисяч запитів — про це читайте у статті «Що заважає SEO-просування вашого сайту і як це виправити — 10 основних помилок та 5 базових рекомендацій»), щоб досягти повного розуміння того, яку інформацію треба давати вашим майбутнім клієнтам, щоб вони були б повністю нею задоволені.

    Трохи більш легким, але не таким всеосяжним, є спосіб «підглядання за конкурентами», але це вже окрема тема для розмови.

    Просуваємо бізнес-сайтиПросуваємо бізнес-сайти

    Коли ви зберете всю семантику по вашій тематиці, то зрозуміє, що користувачів може зацікавити не тільки сам товар, але і супутні йому атрибути, які користувачі досить часто згадують у своїх запитах разом з назвою товару. Такі сайти, які відповідають практично на всі запити їх потенційного клієнта, оцінюються асесорами вище, ніж ресурси тільки з відповіддю на цей запит, але не мають додатковий контент.

  • На що дивляться асесори при оцінці «довіри і якості послуги»

  • Дизайн — сам по собі зовнішній вигляд сайту може викликати або не викликати довіру. Сайт, над яким попрацював професійний дизайнер (особливо у співпраці з юзабелистом), в більшості випадків буде викликати набагато більшу довіру, ніж той, який був створений на коліні» вами або «школярем» за символічну плату. Економія тут, як правило, виявляється дуже уявної.

    Якщо у вас з дизайном зараз «не дуже», то має сенс докласти зусилля саме в напрямку його поліпшення. Сучасний, зрозумілий, функціональний і волають довіру дизайн може істотно поліпшити позиції вашого сайту, займані їм у видачі по потрібним вам пошуковим запитам, бо цей фактор оцінюють асесори і він є досить значущим.

  • Якість послуги — досить важко оцінити його «не помацавши», але будь-які спроби власника сайту зробити це оцінюються асесорами і відвідувачами вельми позитивно. Це може бути відео, фото, описи, огляди послуг (магазину), характеристики, блог-супутник і т. п. речі. Чим більше ви розповісте про себе і методах, тим менше залишиться у відвідувача сумнівів і вище буде довіра. Подивіться, як чудово на різних конференціях власники бізнесу демонструють свої знання і як це підвищує довіру до їхнього продукту. Будьте відкриті і люди до вас потягнуться.
  • Читабельні тексти — для комерційного сайту цей показник є навіть більш важливим, ніж для будь-кого іншого. Тут неприпустимі так звані SEO-тексти, важкочитаємі розлогі опуси або тексти, запозичені з інших сайтів (неунікальні). Контент повинен бути легко читаємо, містити форматування (заголовки, картинки, виділення та інші речі, про які ми говорили в статті «Оптимізація текстів під пошукові системи»).
  • Що напевно не сподобається асесорам на вашому сайті?

    Отже, ми обговорили речі, які повинні бути належним чином реалізовані на вашому сайті, бо це сподобається не тільки асесорам Яндекса, але і вашим відвідувачам. Але цього не достатньо для успіху. Потрібно ще буде уникати низки чинників, які можуть звести всі ваші зусилля нанівець.

  • Не варто на комерційному сайті розміщувати рекламу (наприклад, від РМЯ або Гугл Адсенс). Асесор навіть при повному задоволенні всім описаним вище вимоги, швидше за все, знизить оцінку вашого сайту до «релевантний з мінусом». Комерційний сайт повинен продавати свої послуги, а не рекламувати чужі. Якщо говорити про сайтів комерційної спрямованості, то тут вас асесори можуть оштрафувати» (аж до «нерелевантні») не за сам факт наявності реклами, а за її настирливість або надмірність.
  • Важко читаються, або переоптімізірованниє під запити тексти будуть, швидше за все, погано сприйняті асесорами (аж до прирівнювання до спаму). Те ж саме вас чекає в разі запозичення контенту з інших ресурсів (у великих обсягах). Власне, про це говорили трохи вище.
  • Слідкуйте за контентом на своїй сайті не тільки в плані його відповідності названим вище вимогам, але і в плані його актуальності. Асесор, перейшовши з видачі по якомусь запиту на ваш сайт і виявивши на сторінці вже застарілу інформацію (неактуальну), може дати погану оцінку. Тут ще треба розуміти, що буває завжди актуальний контент, а буває, на противагу йому, швидко застаріваючий.
  • Тексти повинні бути актуальними, зрозумілими, добре размеченными і, що важливо, не містять орфографічних помилок. Хоча б не в такій кількості, щоб це впадало в очі вашими відвідувачам і вже тим більше асесора. Можна використовувати якісь засоби автоматичного пошуку і виправлення граматичних помилок або ж скористатися послугами більш-менш толкового редактора.
  • Відсутність якої-небудь виразної інформації на сторінці «Про компанії», або якщо вона буде надто мізерна. Рада — подивіться, що там пишуть ваші успішні конкуренти і творчо це переробіть. Власне, знову ж про це говорили трохи вище.
  • Дуже маленький вибір варіантів товару або послуг (немає асортименту там, де він повинен бути), який пропонує ваш сайт користувачам, що перейшов з пошукової видачі (порівняно з конкурентами у вашій ніші).
  • Сайт без функціонального дизайну (або з сильно застарілим дизайном) теж може отримати від асесора Яндекса позначку «нерелевантні», так як їм вельми проблематично користуватися. Потрапити в Топ 10 у який-небудь більш-менш конкурентною тематики з таким «шедевром» буде вкрай проблематично. Також важливо перевіряти свій сайт на предмет битих посилань і посилань на закачування чого-небудь, що пропонується скачати. Всі вони повинні працювати правильно, бо асесор або алгоритм можуть звернути на це увагу і кілька знизити ваш ресурс у видачі.
  • Іноді під комерційні сайти маскуються дорвеї та інші ГС (псевдомагазины, псевдосайти послуг, псевдоофициальные сайти тощо). Вони досить легко розпізнаються асесорами Яндекса і позначаються відповідним чином («спам» або «нерелевантні»), щоб не засмічували своєю присутністю видачу.
  • Давно вже не працює розміщення списку ключових фраз на своєму сайті в блоці подібному «Нас знаходять за такими запитами», «нас Часто помилково називають» і т. п. Але тим не менш такі речі досі ще зустрічаються. При виявлення цієї «краси» асесором, ресурсу буде негайно присвоєна оцінка «спам», хоча і сам пошуковий алгоритм цілком здатний фільтрувати таких «хитрунів».
  • Напевно ви чули застереження щодо використання великого числа редиректів на сайті (це, коли при попаданні користувача на сайт, url, який відображається в адресному рядку його браузера, не відповідає тому, яким він переходив з видачі). Пов’язано це з тим, що таким чином дуже часто дорвеї маршрутизируют збирається ними в пошукових системах трафік на сайти замовників (рекламодавців). Тому асесори аналізують у цьому випадку природу редиректа, і якщо це дорвей, то дають оцінку «спам», а якщо це звичайний серверний редирект, то оцінка вже виноситься із загальних міркувань.
  • Ресурси, на яких більша частина контенту підвантажується через кадр, можуть бути відзначені асесором як спам. В основному це партнерки (партнерські магазини тощо), на сторінках яких більшу частину займає сторінка іншого сайту, подгружаемая допомогою фреймів (це така Html шняга, про яку ви можете детальніше почитати з наведеної вище посиланням. По суті, такі сайти є дублями того, що підвантажується у фреймі, а значить абсолютно марні для пошукової системи і її користувачів, тому і позначаються як «спам».
  • Ще раз повторюся, що у випадку, якщо у вас є інтернет-магазин, то вказуйте ціни для товарів прямо на сайті, а не відсилайте користувачів скачувати прайс, а потім шукати там потрібні йому продукти. Зараз цей моветон може призвести до зниження оцінки вашого ресурсу асесором (прямо чи опосередковано).
  • Підсумовуємо

    Підсумовуючи скажу, що завдяки асесорам Яндекс навчився переглядати сайти очима людини. Тепер йому доступна оцінка дизайну, якості, довіри та інших понять, які досить легко піддаються аналізу людиною, але не доступні для розуміння машині. Оцифровав людський погляд, Матрікснет істотно поліпшив якість пошукової видачі (у всякому разі, для комерційних запитів) і зміг дещо відсунути на другий план легко піддаються накрутці чинники ранжирування, такі як посилання, ключові слова, поведінкові фактори.

    Другим основним моментом є те, що оцінка сайту асесором в більшості збігається з оцінкою, яку б йому дали відвідувачі (звичайні люди). Якщо ресурс сподобався асесора, то він сподобається і більшості відвідувачів на нього зайшли. У підсумку це призводить до того, що відвідувачі будуть купувати на сайтах не «всупереч» (крізь зуби лаючись на творців цього «шедевра»), а на благо (подумки відзначаючи зручність даного ресурсу).

    Озвучені вище вимоги до сайтів, які пред’являють асесори при виставленні високої оцінки, та типові помилки, що призводять до одержання низької оцінки, можуть здатися банальними. Швидше за все це саме так і є, але це аніскільки не благає їх важливості. Світ витканий з банальностей, і саме вони є невід’ємними складовими чогось значущого і вже виходить за рамки буденного (це якраз та ситуація, коли кількість переходить в якість).

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу