Як створити сайт

3728
  • Створення сайту самостійно і безкоштовно
  • Три кити, на яких стоїть сайт
  • Почніть саме з цього
  • Як зробити свій сайт — 4 основних способу
  • Повністю своїми руками
  • Замовити у професіоналів
  • Безкоштовні онлайн-конструктори
  • CMS (движок для сайту)
  • Як створити свій сайт на безкоштовному движку
  • Що вибрати — WordPress або Joomla?
  • Використовуємо WordPress
  • Використовуємо Joomla
  • Створити просто — складніше зробити його успішним
  • Як і звідки залучити відвідувачів
  • Що потрібно зробити для оптимізації ресурсу
  • Заробіток на безкоштовно створеному сайті
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Зазвичай перше питання, яке задає собі потенційний вебмастер — як самостійно створити свій майбутній сайт не вкладаючи при цьому коштів. Воно і зрозуміло, кому хочеться витрачати гроші (платити за движок або ж за повноцінну розробку), коли зовсім не зрозумілі перспективи цього проекту.

    При цьому багато хто спочатку помилково вважають, що головне в сайті — це зробити так, щоб все гарно виглядало, було зручно, функціонально, креативно і хотілося б сказати «Вах!». Але вебсайт — це не картина, і його художня цінність не відіграє суттєвого значення. Сайт — це передусім контент (див. детальніше що таке контент), а оболонка, в яку він буде укладено, вторинна.

    Як створити сайт

    Але оболонка (движок, дизайн, структура) тим не менше теж важлива, бо невдале рішення може перешкодити розвитку потенційно успішного проекту. На мій погляд, найкращим варіантом є безкоштовний движок типу Joomla або WordPress, бо це практично професійні рішення, які поширюються абсолютно безкоштовно. Але вирішувати вам — я ж нижче озвучу всі варіанти з їхніми плюсами і мінусами.

    У будь-якому випадку зробити сайт самому на цих безкоштовних движках (або на недорогих платних) не є чимось надзвичайно складним, тим більше, що ви скористаєтеся матеріалами і посиланнями з цієї статті, забезпечивши собі гандикап щодо стартують разом з вами вебмайстрів 🙂

    Створення сайту самостійно і безкоштовно

    Ще раз хочу повторити основний меседж, який привів у вступній частині — ні той сайт хороший, що гарний, а той, на якому є що почитати (або подивитися, якщо графіка і відео є переважаючою частиною контенту). Краще вивчати цікавий контент на білій сторінці без особливої навігації, ніж в непонятках бродити по суперкрасивому і продуманому веб-проекту з абсолютно порожнім і марним контентом.

    Це як бібліотека з дуже чудовими стелажами, зручним каталогом, хорошим бібліотекарем, але містить нікому не цікаві книги (ще й у малій кількості). Краще вже нехай книги по підлозі будуть разбросны, але жодну з них не візьми — шедевр.

    Хоча в ідеалі на сайті (як у людині повинно бути все добре — і наповнення, і оформлення, і подача. Це і є формула успіху проста у формулюванні, але дуже складна в реалізації, бо диявол криється в дрібницях, а дрібниць цих стільки, що навіть читати про них втомлює, а не те що стежити за ними.

    Не налякав вас? А то далі читати не будете, тим самим погіршите поведінкові характеристики цієї статті 🙂 Є ще бажання зануритися у все це? Похвально, бо дорогу здолає той, хто йде, але при цьому краще якщо хтось підкаже найменш тернистий шлях орієнтуючись на свій досвід. Правда ж, адже? Тоді вже давайте по суті питання.

    Три кити, на яких стоїть сайт

    Отже, для початку потрібно зрозуміти, що сайт повинен буде:

  • Десь розміщуватися. Зазвичай для цього використовують хостинги (спеціальні дата-центри з так званими серверами, де вам нададуть місце під файли і бази даних, а так само забезпечать безперервний доступ до сайту через інтернет для всіх бажаючих). Хоча на етапі розробки можна використовувати і локальний сервер типу OpenServer, але потім все одно без хостингу ніяк. Раджу ознайомитися з моєю статтею про те, що таке хостинг і як його правильно вибрати.
  • У вебсайту повинно бути ім’я (ім’я) і це дуже важливий момент, бо поміняти ім’я буде складніше, ніж, скажімо, поміняти хостинг. Що таке доменне ім’я і як це все влаштовано читайте у наведеній за посиланням статті (зрозуміло, що спочатку буде важкувато, але хоча б по діагоналі пробіжіться, щоб бути в темі).
  • Ну, і мало хто зараз вносить текст статей безпосередньо в Html файли, а тому у вашого ресурсу повинна бути якась система управління контентом (CMS — адміністративна частина, де можна додавати тексти статей, редагувати, розсортовувати їх за рубриками, вставляти картинки та відео. Так само CMS зазвичай ще відповідає і за зовнішній вигляд вебсторінок (використовуються теми/шаблони оформлення), функціонал (різні доповнення до движка) і навігацію, що теж дуже важливо. В онлайн-конструкторах теж CMS використовується, якщо що.
  • Всі ці складові за своїм важливі і кожен з них буде впливати не тільки на вартість створення сайту і його володіння), але і на його майбутній успіх у пошукових систем і відвідувачів. Розглянемо дві крайності. Наприклад, створити сайт можна абсолютно безкоштовно, якщо використовувати:

  • Безкоштовний хостинг. Як не дивно, але таке буває. Детальніше дивіться мою статтю про 21 безкоштовний варіант отримання хостингу. Особисто я починав саме з цього і вже коли стали прокльовується перспективи, перейшов на платний хостинг.
  • Безкоштовний домен. Таке теж можливо, але в більшості випадків це будуть домени третього рівня, що не айс для просування. Можна безкоштовно отримати домени другого рівня, але в досить специфічних доменних зонах і з не дуже зрозумілими вашими правами на це ім’я.
  • Безкоштовна CMS. Таких теж хоч відбавляй і кращими прикладами можуть служити Джумла і ВордПресс. Насправді, це не так складно, наприклад завдяки цьому безкоштовному курсом — https://ifish2.ru/free/ навіть новачок може з нуля зробити сайт на ВордПресс і почати заробляти на ньому.
  • Протилежний абсолютно безкоштовним варіант вам, мабуть, відомий. Це просто відстебнути бабла неміряно (або помірно) того, хто все купить, підключить і зробить за вас. Через деякий час ви все отримаєте готовим до використання (що називається, під ключ). Залишиться лише додати контент, хоча і його можна купити на текстових біржах або найняти знову ж для цієї справи контент-менеджера.

    Розпочніть створення сайту з цього

    Скажу вам по секрету, що істина (варіант з оптимальним співвідношення ціна/якість) лежить десь посередині. Знайти цю середину і є ваша основна задача на даний момент. Тому по кожному з пунктів я дам поради (короткі або не дуже):

  • Хостинг — поки забийте на це. Можна навіть на локальному сервері тренуватися або на безкоштовному хостингу. В онлайн-конструкторів (про них читайте нижче) так взагалі з цим морочитися не треба буде. Це потім проблема вибору хостера постане перед вами у всій красі, але це питання не першої необхідності.
  • Домен — дуже важливо саме спочатку зробити правильний вибір. Це ім’я сайту (нехай і технічний), а значить від неї частково залежить і доля всього проекту (як ви човен назвете…). Тому за порядком викладу диспозицію і дам посилання на те, де про це можна почитати детальніше:
  • Перевірити домен на зайнятість. Сайтів (в світі, і в рунеті зокрема) дуже багато і всі їх власники хочуть отримати коротке і звучне ім’я для свого ресурсу. Ваше завдання знайти щось підходяще і ніким ще не зайняте у тій доменній зоні, яку ви оберете. Зазвичай для рунета беруть доменну зону першого рівня RU, рідше SU і зовсім рідко РФ. Зробити це можна прямо тут, ввівши передбачуване ім’я в розташовану нижче форму:
    Введіть ім’я домену:
    Перевірити
    Приклади: google, google.com
    Для зон RU і SU можна використовуватися тільки поєднання латинських символів та деяких допустимих знаків ([0-9],[a-z],[A-Z],[_],[-]). Зазвичай слова в доменному імені нічим не поділяють, тобто пишуть разом, як наприклад «». Якщо такий варіант вже зайнятий, а вам дуже хочеться, то можна використовувати тире в якості роздільника, але не знак підкреслення, бо його не особливо видно і користувачі можуть плутатися. Можна ще пошукати варіанти серед вивільнюваних доменів, але там буде дорожче.
  • Зареєструвати (купити) домен. Дуже важливий момент після підбору імені. У рунеті є десяток офіційних реєстраторів доменних імен, серед яких вам і доведеться вибирати. Не забувайте, що домен — це по суті і є ваш сайт. Втратите його, і з великою часткою ймовірності втратите свій ресурс. Тому реєструйте його тільки у перевірених реєстраторів (я користуюся найстарішим з них), а також указуйте свої реальні дані, бо в разі форс-мажору це допоможе відновити свої права на домен.
  • При реєстрації домену раджу скористатися можливістю по приховуванню ваших реальних даних з whois (що це таке?). Буде така галочка у налаштуваннях при реєстрації домену. Це може в майбутньому вберегти вас від зайвих проблем із шахраями, вимагачами та іншими редисками.
  • Безкоштовні домени має сенс використовувати лише для тіста (повчитися, наприклад, змінювати записи DNS серверів у вашого реєстратора, для перенесення сайту на інший хостинг) або для ресурсів, подальша доля яких вам буде не важлива. ІМХО.
  • CMS (система управління контентом) — вона буде у вас по-любому, бо якось матеріали на сайт, вам доведеться додавати. Навіть якщо створення замовите в студії, то там буде їхня власна CMS (або якась із загальнодоступних). Те ж стосується і онлайн-конструкторів. Важливо вибрати саме зараз оптимальний для вас варіант, бо потім перенесення сайту на новий движок буде досить складною проблемою. Весь наступний розділ присвячений саме цій проблемі, тому тут я замовкаю для економії вашого часу.
  • Щоб зібрати в одну купу блукаючі думки, раджу вам ознайомитися з узагальнюючої публікацією про зв’язки хостингу, доменів, Ip адреси DNS серверів. Важкувато, але якщо трохи себе пересилити, то розуміння прийде (писав досить докладно).

    Як зробити свій сайт — 4 основних способу

    Але давайте спочатку відповімо на питання порушене у заголовку. На мій погляд, існують три чотири основних підходи, що дозволяють створити повноцінний веб-проект:

  • Все повністю зробити самому — від двигуна до дизайну
  • Все віддати на відкуп студії або фрілансеру
  • Використовувати безкоштовний онлайн-конструктор (або платний — за бажанням)
  • Використовувати безкоштовний і платний готовий движок для сайту (CMS — систему управління контентом)
  • Давайте детальніше розглянемо плюси і мінуси кожного з цих способів, бо від цього вибору дуже багато залежить.

    Наприклад, закопавшись з головою в першому варіанті і не отримавши належної результат, ви можете назавжди поставити хрест на кар’єрі вебмастера, при цьому володіючи хорошим потенціалом. Другий варіант може вселити в вас помилкову надію, що гроші вирішать всі питання. Конструктор ж взагалі може здатися ідеальним рішенням, якщо не знати всіх його підводних каменів. Так що «хош не хош», а читати далі вам все ж доведеться 🙂

    Створити свій сайт самому (повністю своїми руками)

    Потрібно розуміти, що це входить цілий комплекс робіт: розробити дизайн, написати скрипт движка, зверстати макет, додати модулі, подумати про безпеку і врахувати багато іншого. І якщо на виході ви отримаєте відмінний результат, то вам саме місце не серед вебмайстрів, а серед творців движків для сайтів 🙂

    У повністю самостійного варіанти створення вебсайта є свої плюси:

  • Можна зробити все безкоштовно
  • В ході роботи над своїм вебсайтом вам волею-неволею доведеться в доскональності вивчити підручник Html, простудіювати довідник по CSS, познайомитися з PHP та іншими технологіями, необхідними при розробці сучасних інтернет-проектів. Т. о. ви станете фахівцем в цій області.
  • Ви будете «від і до» знати, як саме влаштовано і як працює ваш движок, бо фактично ви зберете його самі по гвинтиках. Ви будете чітко знати і уявляти, як що-то в нього можна додати, як його поліпшити і т. д.
  • Створений вами самими движок буде являти собою зразок доцільності і не буде містити в собі абсолютно нічого зайвого, чого не скажеш про продукти загального призначення
  • Тепер давайте перейдемо до мінусів створення сайту з нуля (причому з повного), лише своїми власними силами:

  • Вам буде потрібно величезна кількість часу на вивчення всіх можливих аспектів (що це?) розробки веб-проектів (Html, CSS, PHP та ін)
  • Розраховуючи лише на свої власні сили, ви швидше за все не зможете додати всі модулі, які б вам хотілося, з чого випливає ще один мінус цього варіанта створення веб-проекту — його обмежена функціональність.
  • Непрофесійний дизайн — ви можете витратити час і досконально розібратися в усіх аспектах розробки сайтів з нуля і написання движків, але щоб зробити професійний дизайн потрібно бути в душі художником, а це дано далеко не кожному.
  • Ресурси створені своїми руками, як правило, мають досить низький рівень безпеки, бо зробити безпечний движок на порядок складніше, ніж звичайний (потрібні глибокі пізнання в досить специфічних областях).
  • Замовити сайт у професійній веб-студії або у фрілансера

    Тут ще, до речі, велике питання у кого краще замовляти — у студії або у фрілансера (хто такий фрілансер можете прочитати за посиланням). Студія візьме більше, але це передбачає більше професіоналізму при виконанні. Хоча фрілансер в ідеалі може зробити те ж саме (а то і краще), але за менші гроші. Загалом — як пощастить.

    Давайте відзначимо спочатку плюси цього способу створення свого веб-проекту:

  • Якісний і унікальний дизайн — професійний дизайнер з веб-студії з хорошою репутацією і портфоліо, швидше за все, зробить вам дуже якісний шаблон, який в свою чергу позитивно позначиться на юзабіліті і поведінкових факторах
  • Високий рівень безпеки — професіонали зроблять так, що ваш ресурс буде дуже добре захищений від злому. В усякому разі, рівень безпеки буде набагато вище, ніж при самостійній розробці сайту з нуля.
  • Тепер давайте розглянемо мінуси сайту, зробленого професійної веб-студією або хорошим фрілансером:

  • Вам влетить створення в копієчку, і це ще м’яко сказано. Наприклад, тільки за розробку унікального дизайну для мого блогу з мене запросили в одній дуже хорошій студії 80 000 рублів. Ну, а повне створення сайту «від і до» обійдеться вам, як мінімум, в два рази дорожче.
  • Ви вже не будете володіти всією повнотою інформації про вашому двигуні і його пристрої, як це було б при його власноручним розробки з нуля. У разі появи необхідності доопрацювання або ж розширення наявного функціоналу, вам доведеться за це окремо заплатити розробникам.
  • При замовленні створення веб-проекту в професійній студії вам буде потрібно попередньо скласти технічне завдання, яке може відняти багато часу і сил на опрацювання.
  • Створити сайт в безкоштовному онлайн конструкторі

    Дуууже привабливий варіант. Безкоштовно (в базі), просто, швидко, наочно і зрозуміло навіть гуманітарію. Не треба ні купувати домен, ні з хостингом морочаться, ні грошей вкладати. Трохи мишкою поводив, базову тему оформлення підправив і вперед публікувати нетлінки. До успіху і всесвітнього визнання залишиться всього один крок пройти…

    Коли я робив свій перший сайт (на початку нульових — це, насправді, секрет і про це я ще не згадував, так що мовчок), то онлайн-конструкторів (крім нині покійного Яндекс Народу) по суті ще не існувало. Тому я використовував програму-конструктор, де всі елементи вебсторінок версталися методом «схопив мишею — перетягнув». Назви вже не пам’ятаю, але той вебсайт відмінно працював і навіть успішно вирішував покладені на нього завдання (правда, не довго).

    З тих пір з’явилася ціла розсип онлайн-конструкторів з дуже привабливим зовнішнім виглядом, зручних у використанні і в більшості своїй безкоштовних (в базі достатньою для створення сайту-візитки). Давайте я назву ті з них, що зараз знаходяться на слуху:

  • Юкоз — найстаріший в рунеті конструктор сайтів входить до складу uKit Group, який взяв під крило ще і користувачів Яндекс Народу після його закриття
  • Moguta.CMS — інтернет-магазин в хмарі
  • Сатом.ру — інтернет-магазин за п’ять хвилин
  • Юкит — відмінний конструктор лендингов, візиток та інтернет-магазинів
  • Google Мій бізнес — безкоштовний сайт всього за кілька хвилин, який апріорі буде заточений під вимоги пошукового гіганта
  • Вікс — буржуйський конструктор адаптований під рунет
  • Давайте подивимося на плюси створення сайту в подібному конструкторі:

  • Низький поріг входження — навіть гуманітарій легко розбереться що до чого і швиденько сварганит щось легкотравне і гарненьке
  • Велика кількість готових дизайнів, вносити зміни в які можна кліками миші або простим перетягуванням об’єктів
  • Всі виникаючі проблеми і непонятки зазвичай вирішуються в реальному часі з допомогою техпідтримки сервісу
  • Можна отримати безкоштовно — і місце під сайт (хостинг), і доменне ім’я, та техпідтримку
  • Тепер плавно переходимо до мінусів:

  • Далеко не всі в онлайн-конструкторах безкоштовно, особливо якщо ви плануєте робити проект для бізнесу
  • Простота роботи з дизайном і функціоналом іноді має зворотний бік — дуже засмічене (важкий) код вебсторінок. Тому коли тестуєте той чи інший конструктор перегляньте вихідний код сторінок на предмет наявності там всякого сміття. Якщо самі не бельмеса в цьому не розумієте, то попросіть це зробити знаючої людини (мене не треба просити).
  • Безкоштовний домен і хостинг мають зворотний бік. Домени третього рівня не дуже добре ранжуються пошуковими системами, тому доведеться таки купувати домен другого рівня, якщо хочете бути успішними. Безкоштовний хостинг може суттєво гальмувати (тим більше, що хостинги безкоштовно роздають не тільки в онлайн-конструкторах), але це визначити можна тільки спробувавши.
  • Зробити сайт на безкоштовній або платній CMS (движку)

    Можна вивчити який-небудь движок сайту (CMS) і вже зробити веб-проект на його основі. CMS (система управління контентом, наприклад Joomla, Вордпресс або Друпал) представляє з себе програму (точніше скрипт, работащий на сервері хостингу), що дозволяє створювати проекти різної складності.

    Які дивіденди (плюси) ми отримаємо, роблячи його саме таким чином?

  • Можна створити сайт практично без матеріальних витрат, за умови використання безкоштовних CMS
  • Не потрібно знати Html і CSS в повному обсязі, досить базових понять.
  • Веб-проект на базі CMS можна створити буквально за пару годин, що недосяжно при повністю самостійною його розробки з нуля.
  • Для будь-якої системи управління контентом існує безліч розширень, що дозволяють додавати нові можливості і новий функціонал створюваного сайту (модулі або компоненти для Joomla та плагіни для WordPress).
  • Для багатьох популярних CMS можна знайти і скачати масу як платних, так і безкоштовних шаблонів (тим зовнішнього оформлення), в розробці яких брали участь професійні дизайнери. Можливо, що ці шаблони не будуть унікальними, але зате вони будуть володіти хорошим юзабіліті, порівняно з тим, що ви могли б намалювати самі.
  • Високий рівень безпеки — популярні движки, як правило, відповідають високим вимогам з безпеки і, завдяки постійно виходять оновлень, зламати такий сайт буде значно складніше, ніж створений вами самими з нуля.
  • Які недоліки (мінуси) можна угледіти в створенні свого сайту на базі CMS:

  • Вам все одно доведеться витратити час на вивчення системи управління (як платною, так і безкоштовною). Хоча в більшості випадків це буде набагато простіше і займе набагато менше часу, ніж досконале вивчення Html, CSS, PHP та інших технічних аспектів.
  • Веб-проекти створюються на базі CMS будуть більш громіздкими і «важкими», ніж самописні сайти. Відбувається це внаслідок універсальності движків (аля, швейцарський ніж), яка йде на шкоду легкості.
  • У безкоштовних систем управління контентом є ще одна ахілесова п’ята — практично відсутня виразна техпідтримка. З іншого боку, у вас є можливість відточити уміння шукати в Яндексі і гуглити в Google (вже повірте мені на слово — станете в цій справі «докою»).
  • Як створити свій сайт на безкоштовному движку

    Підводячи підсумки можна сказати, що золотою серединою в питанні створення свого сайту, на мій погляд, є використання безкоштовної CMS. Так, веб-проект вийде трохи важкуватим, але швидкість завантаження потім можна буде підшаманити.

    Зате ви зможете створити абсолютно безкоштовно і при цьому вам не потрібно витрачати роки на вивчення Html, CSS і PHP. Хоча пару днів на вивчення движка витратити все ж доведеться, але це вже дрібниці в порівнянні з трудозатратностью першого варіанту і величезною вартістю другого. Як я і говорив — вийшла золота середина, якою і користуються більшість початківців вебмайстрів.

    Ну ось, я вас трохи налякав майбутніми труднощами, завантажив, напевно, не зовсім зрозумілою інформацією, так що прийшов час відповісти на питання, як і на чому створювати свій майбутній диво-сайт самому і при цьому безкоштовно.

    Для початку потрібно буде купити хостинг, або зареєструватися на безкоштовному (одному із згаданих на початку статті). Про домен я вже писав — там, думаю все зрозуміло.

    В принципі, має сенс свій майбутній веб-проект створити для початку просто на своєму власному комп’ютері, попередньо встановивши на нього локальний сервер (підійде будь — Опен Сервер або Денвер). Для початку буде саме те, але іноді виникають трабли при перенесенні сайту на реальний хостинг. Так що дивіться самі.

    Що вибрати — WordPress або Joomla?

    Може здатися, що відповідь очевидна. Робите сайт — беріть Джумлу, створюєте блог — Ворпресс буде саме те. Це так і не так одночасно. Чому? Ну, тому що блог можна забабахати і на Джумла, а відмінний вебсайт вийде і на WordPress. Це вносить некотрый сумбур у голови користувачів, де і так панує спочатку велика плутанина 🙂

    Давайте я спробую вже обкатаному вище стилі плюсів\мінусів пробігтися по двом цим движка. Отже, для початку Joomla.

    Плюси Джумлы для створення сайту:

  • Власне, цей движок саме під це і заточений (те що доктор прописав, як говориться).
  • На ньому легко створити розгалужену структуру аж до реалізації каталогів і інтернет-магазинів. Правда, для останнього знадобляться розширення (наприклад, K2 і ВиртуеМарт), але тим не менш.
  • Остання інкарнація цього движка стала зручніше в плані оновлення та управління контентом, а так само безпечніше і стабільніше.
  • Можна знайти багато корисних безкоштовних розширень для Джумлы, а так само безкоштовних шаблонів, які роблять ваш сайту гідним уваги.
  • У мережі дуже багато інформації з цього движку і розширень до нього. При бажанні відповідь можна буде знайти на будь-яке питання.
  • Мінуси Joomla:

  • Неправильна, з моєї точки зору, політика оновлення движка. У мене ряд сайтів створені на Joomla 1.5 і просто так оновити їх до третьої версії не вийде. Потрібні танці з бубном, які мені нецікаві в плані малої значимості цих проектів. В підсумку я прийшов до висновку, що простіше їх трохи убезпечити від злому (див. як захистити Joomla 1.5 від вірусів і зломів), ніж портувати на концептуально нову версію движка (нехай і більш надійний), бо шкурка вичинки не варта.
  • За моїми відчуттями, Джумала поважче Вордпреса буде при інших рівних умовах. В принципі, це логічно, бо великі можливості тягнуть за собою більш складну реалізацію. Причому це поважче виражається не тільки у швидкості роботи створеного на Джумла сайту, але і в швидкості освоєння движка. Joomla — це своя особлива філософія, може бути не настільки складна, як Друпал, але вже точно більш складна, ніж Вордпресс.
  • Ну, тепер по WordPress пробіжимося. Спочатку плюси, як водиться:

  • Легкий в освоєнні движок. Напевно, самий легкий з наявних на ринку. Так, в ньому є «глибина», куди не кожен запливає, але у своїй основі — це максимально легка в освоєнні CMS. Встановили, плагинчики додали і вперед з піснею статейки штампувати.
  • Все дуже просто з оновленнями, які проходять автоматом (без шуму і пилу). Ніяких концептуальних відмінностей між лінійками продукту немає — все лінійно, послідовно і взаємозамінні. Як порада: краще використовувати останні версії движка і плагінів, щоб знизити ризик злому і зараження (але це для всіх CMS актуально).
  • Моє ІМХО — статті на Вордпресс побысрее потрапляють в індекс пошуковиків. Знаю, що це питання спірне, але кажу, що думаю.
  • При роботі з WordPress є відчуття, що це професійний продукт стоїть чималих грошей. З Джумлой у мене такого відчуття чомусь не виникає.
  • Недоліки Вордпресс:

  • Цей двигун спочатку не заточений для створення сайтів з розгалуженою структурою. На ньому істотно складніше домогтися гарної навігації та зручності користування відвідувачами сайту. Я вже ламаю голову над цим багато років. В Джумла це зробити на порядок простіше.
  • Загалом картина, думаю, більш-менш зрозуміла. Так що думайте і вибирайте самі. Я свій вибір зробив уже давно.

    Як створити сайт на WordPress

    В принципі, забороніть коментарі в Вордпресс (поставте одну галочку в адмінці) і от вам і движок для створення сайтів. Хоча коменти можна і залишити — дуже гарне доповнення до тексту і фідбек для автора.

    Движок швидкий в роботі, легкий в освоєнні, класно виглядає і радує різними приємними можливостями. Я не агітую, а просто констатую. У мене вже є стаття як самому створити свій блог на Вордпресс.

    Вона дуже велика і там я намагався вмістити все, що накопичив за роки роботи на цьому движку (і заробітку). Навіть не буду тут ще щось писати, щоб не захаращувати ваш екран.

    Як створити сайт на Joomla

    Тут було все просто, якби я не закинув Джумлу на версії 1.5. От про неї у мене є достатньо матеріалів. А про Joomla 3 не густо набереться. Тільки оглядова стаття з Джумлою 3 і про те, як її встановити ( і чим вона відрізняється від попередньої версії Joomla 2.5).

    Але по-любому, що в новій, що в старій версії сайту можуть бути збільшені за рахунок розширень (extensions) , які поширюються як на безкоштовній, так і на платній основі (знову ж таки потрібно уважно дивитися для якої версії движка завантажуєте розширення). Ну і, звичайно ж, можна знайти при бажанні масу платних і безкоштовних шаблонів для Джумлы.

    Взагалі, якщо ви ще ніколи не мали справу з системами управління контенту типу CMS Joomla, то раджу ознайомитися з деякими нюансами її роботи за наведеним посиланням. Адмінка дозволить вам додавати статті, при цьому зовсім не володіючи знаннями в Html і Css, а також в ній можна буде проводити всі необхідні зміни в налаштуваннях Joomla, встановлювати розширення, шаблони і т. д.

    Великі можливості нам можуть дати розширення, створені сторонніми розробниками для цього безкоштовного движка. Як я вже говорив трохи вище, розширення для Джумли (а вони діляться на три частини — модулі, компоненти та плагіни) бувають платними і безкоштовними.

    Давайте наведу тут список безкоштовних розширень, які я вважаю одними з кращих і необхідних при створенні сайтів різних тематик і типів, ну а рішення про їх використання чи невикористання ви вже будете приймати самостійно:

  • Xmap — це засіб, він дозволяє здійснювати автоматичне створення карти сайту, яка просто необхідна для поліпшення індексації пошуковими системами вашого проекту. Посилання на карту, що дозволяє створити Xmap, вам потрібно буде додати в Яндекс Вебмастер і панель інструментів Гугла.
  • ARTIO JoomSEF — цей компонент дозволяє зробити посилання вашого сайту зручними для розуміння користувачам і більш привабливими для пошукових систем. JoomSEF дозволяє автоматично створити URL сторінок шляхом транслітерації заголовків статей. Його плагін також дозволить вам налаштувати правильний Title, що дуже важливо для успішного самостійного просування веб-проекту.
  • Akeeba Backup — приголомшливо зручний безкоштовний компонент для створення бекапу вашого сайту, буквально в один клік мишею. Раджу обов’язково ознайомитися з його можливостями самостійно — не пошкодуєте.
  • Phoca Gallery — фотогалерея для Joomla, що дозволяє з легкістю створити також і слайд-шоу, або вставити кілька зображень в статтю з можливістю їх збільшення по кліку миші. Напевно, кращий з безкоштовних галерей.
  • JComments — компонент, який дозволяє зробити з вашого сайту подобу блогу, додавши можливість коментування статей. Багато налаштувань і багатий функціонал, з яким вам доведеться розібратися самостійно, вивчаючи статтю наведену трохи вище по посиланню.
  • K2 для Joomla — ще один безкоштовний і дуже корисний компонент, що дозволяє зробити з вашого сайту блог, каталог або портал, з можливістю простого додавання статей вашими користувачами. Причому, при створенні матеріалу вони зможуть додавати в статті галереї, відео, файли для скачування і багато іншого.
  • VirtueMart — включає в себе компонент, модулі і плагіни інтернет-магазину для Джумли. Досить складний у вивченні і освоєнні, але зате дозволяє здійснити створення інтернет-магазину з нуля. Унікальна річ у своєму роді, хоча і неідеальна.
  • Створити сайт просто — складніше зробити його успішним

    Взагалі ця стаття була навіяна листами читачів, які просили написати, в якій саме послідовності вивчати опубліковані на статті. Спочатку я не наважувався її написати, бо не було ще достатньо матеріалів по всім тонкощам роботи, але тепер, думаю, саме час упорядкувати все те, що дозволить відповісти на питання — як створити свій власний сайт абсолютно безкоштовно.

    Отже, по-перше, вам слід зрозуміти, що безкоштовно не означає, що хтось це зробить за вас, потрудитися і поламати голову доведеться обов’язково. По-друге, зробити інтернет-проект на базі безкоштовного движка зовсім не означає, що він вийде якимось несправжнім або іграшковим. Щоб зробити професійно проект зовсім не обов’язково використовувати платну CMS. В якості підтвердження я хочу запропонувати вам ознайомитися з прикладами популярних веб-сайтів на Joomla.

    Як і звідки залучити відвідувачів

    Не так важливий движок, на якому ви намагаєтесь зробити безкоштовний сайт (з таким же успіхом можете замовити його створення за гроші), і не так важливий зовнішній вигляд вашого майбутнього проекту, як думають багато початківці вебмастера. Головне, що може зробити ваш сайт популярним (є рейтинги сайтів і блогів), потрібним і рентабельним — це контент. Саме він править балом, але і контент контенту ворожнечу.

    Дуже важливо при наповненні майбутнього проекту враховувати побажання ваших майбутніх читачів, а для цього обов’язково доведеться зануритися в тематику SEO (намагатися зробити так, щоб ваш ресурс сподобався Яндексу та Google). І не тільки SEO. Є ще SMO (social media), звідки теж можна запросто залучити відвідувачів на свій сайт.

    Так, є ще один спосіб створення постійної аудиторії для вашого проекту — зробити доступною підписку на RSS. Що таке RSS ви можете дізнатися за наведеним посиланням, а також можете подивитися, як організовувати стрічку новин (канал) на своєму проекті. Крім цього, не зайвим буде ознайомитися з можливостями сервісу Feedburner. Ну, і не варто обходити стороною недавній тренд — Яндекс Дзен . Як створити RSS-стрічку для Дзена я вже писав.

    Хочете зробити свій сайт відвідуваним і прибутковим? Тоді відразу ж після того, як його створите вивчіть всі доступні вам матеріали з безкоштовної розкрутки та просування.

    Що потрібно зробити для оптимізації ресурсу

    Якщо після установки движка відразу ж почнете писати статті без урахування пошукової оптимізації, то ви дасте тим самим величезну фору своїм конкурентам або соратникам. Раджу попередньо ознайомитися з матеріалами щодо самостійної розкручування і просування сайтів, а також подивитися уроки по темі оптимізації і seo-просування сайтів (постарався їх сортування в порядку черговості вивчення).

    З того, що варто зробити негайно:

  • Додати сайт в пошукові системи (щоб знали)
  • Додати його в каталоги
  • Додати його на панель Яндекса і Search Console Гугла
  • Налаштувати карту сайту
  • Налаштувати Robots
  • Систему збору статистики підключити (щоб знати про відвідувачів, про їхні діях, про які здійснюються ними запитах в пошукових системах): Я.Метрику, лічильник Лайвинтернет, Аналітікс
  • Налаштувати резервне копіювання на хостингу, а краще все ще продублювати вручну (як зробити бекап файлів і бази даних)
  • Підключити будь-яку систему моніторингу аптайма вашого сайту, щоб бути в курсі коли він стане недоступний і вжити необхідних заходів до відновлення (хостеру зателефонувати).
  • Коли з’явиться вільний час перевірити відповідь сервера, налаштувати 404 сторінку і подумати за дзеркала і дублі сторінок на вашому сайті.
  • Закрити зовнішні посилання ведуть на інші сайти) в Nofollow (атрибут такий додати до посилань). У мене це плагін WP-NoRef робить (можливо, що він вже застарів). Ну, і тег Canonical налаштувати.
  • Придумати і створити Favicon — іконку видиму у видачі Яндекса і в закладки\вкладках браузерів.
  • Як бачите, все простіше нікуди. Дивно, що багатьох це лякає. З чого б це? Дивно.

    Обов’язково перед написанням статей (додаванням контенту) складайте для них семантичне ядро, уважно вивчаючи статистику запитів і підбираючи найбільш підходящі ключові слова у Wordstat. Так само раджу почитати мою публікацію на тему автоматизації підбору ключових слів (дуууже сильно економить час). І ще в догонку полезняшка (щоб голова остаточно у вас вибухнула) — кластеризація ключових фраз.

    Заробіток на безкоштовно створеному сайті

    Насправді створений на безкоштовному движку вебсайт може стати основним і самим улюбленим вашим хобі (як для мене). А при правильному підході, витрачений вами час може окупитися сторицею і стати основним вашим джерелом доходу. Але розраховувати на те, що буквально вчора зроблений вами проект тут же почне приносити дохід не варто, бо навряд чи момент відчутною монетизації сайту настане раніше, ніж через рік після запуску і постійної роботи над своїм проектом.

    Після того, як мені вдалося створити свій перший сайт (на халявному хостингу, наприклад) і самому розкрутити його до прийнятного рівня, то у мене виникла думка про те, що було б не погано якось компенсувати витрачені сили і час. Загалом-то, тема заробітку встає на певному етапі перед кожним вебмайстром, і щоб вам не довелося її вирішувати самим, я можу вам дати кілька порад із власного досвіду.

    Починати бізнес стоїть з розміщення контекстної реклами. Це досить універсальний метод та найчастіше він виявляється самим результативним. Два основні гравці на цьому ринку — рекламна мережа Яндекса і Гугл Адсенс (про роботу з Адсенс можете почитати за посиланням).

    Є обмеження на прийом майданчиків в ці системи заробітку (див. їх у статті монетизації, посилання на яку наведено вище), але вони не дуже суворі. Скільки ви зможете заробити? Залежить від тематики, відвідуваності і удачі. Якщо контекст на вашому сайті не виправдає надій, то можете спробувати тизерну рекламу.

    Якщо захочете заробити раніше, ніж сайт набере достатню відвідуваність для контексту (десь 500 уніків на добу) або не зможете переступити цей рубіж взагалі, то найбільш підходящим способом заробітку в мережі на цей період буде акуратна продаж посилань з сайту. Цей же метод можна порадити для монетизації занедбаних, другорядних і не дуже потрібних проектів, розкручувати які руки не доходять.

    Я б порадив для початку біржі типу GetGoodLinks, ГоГетЛинкс і РотаПост. Також дуже зручно працювати з статейными біржами типу Міралінкс і WebArtex — там вам дадуть вже готові статті з унікальним контентом, які тільки залишиться розмістити на своєму проекті. Що примітно, за цю справу вам ще й заплатять. Це мій улюблений спосіб монетизації. Недавно ще й МаксТаргет з’явився, можете спробувати.

    Ще дуже гарною підмогою в заробітку можуть стати партнерки. Про способи заробітку на партнерських програмах я писав в окремій великій публікації, з якою неодмінно рекомендую ознайомитися. Практично під будь-яку тематику знайдуться партнерки. Інша справа, що з сотні попробованных добре, якщо десяток будуть давати вихлоп. І вже зовсім чудово, якщо парочка з них виявиться дуже прибутковими. Дізнатися імена переможців перегонів можна тільки досвідченим шляхом.

    Так само ще можете спробувати банерну рекламу (краще від прямих рекламодавців без посередників — в міру розвитку проекту вони самі на вас вийдуть). Ну, і рекламні статті ніхто не відміняв. Послуга ця популярна і досить добре оплачувана. Дерзайте. От тільки перш ніж починати, треба б авторитету трохи набрати, щоб було що потім марнувати.

    Виводити перші самостійно зароблені на сайті гроші вам швидше за все доведеться або на електронний гаманець WebMoney (тут написано, як зараз виводити гроші з Вебмани), або на електронний гаманець Яндекс гроші, або на Ківу. В останніх двох сервісах можна до рахунку (гаманцю) прив’язати пластикову картку, з якої потім без комісій розплачуватися в магазинах і в інтернеті.

    Т. к. спочатку ваш заробіток не буде дуже великим, то ці кошти можна буде не виводити в реал, а пустити на оплату хостингу, інтернету, мобільного телефону або ще чого-небудь, що можна буде ними оплатити.

    Сподіваюся, що в цій публікації мені вдалося зробити головне, а саме відповісти на питання: як створити свій сайт безкоштовно, як самостійно його розкрутити і як почати самому заробляти на своєму проекті.

    Тут ми розглянули далеко не всі технічні й організаційні питання, які доводиться вирішувати вебмайстру. Тому настійно вам рекомендую подивитися ролик з вебмастерской Яндекса, де дуже доступно розкриваються основи запуску сайту і можливі помилки, які можуть звести всі ваші зусилля нанівець:

    Як створити сайт«alt=»»>

    Як створити сайт«alt=»»>

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу