Тестуємо онлайн-сервіси

2191
  • Можливості Облако@Майл.ру
  • Його основні характеристики
  • Онлайн версія сховища
  • Програма для роботи з диском
  • Мобільний додаток Cloud Mail.Ru
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні розмова піде про ще один хмарний сервіс, цього разу від корпорації Майл.ру. Спочатку трохи лірики. У мене в комп’ютері досі працюють два жорстких диска, яким вже років дванадцять-п’ятнадцять, а може бути і більше. «Ну і що, буває, скажете ви. Так, але…

    За останні кілька років я викинув в смітник штук шість-сім ЖД, яким було від двох до чотирьох років від народження, але вони всі по черзі виходили з ладу. Комплектуючі зараз (а ЖД особливості) вкрай ненадійні (мабуть це змова, щоб продавати все нові і нові обсяги, бо від фірми виробника якість не залежить). Тому всю важливу і не дуже інформацію доводиться резервувати. Хмарні сховища в цьому плані довелися як не можна до речі.

    Тестуємо онлайн-сервіси

    Зараз я сиджу на Дропбоксе, але підходять до кінця халявні гігабайти, які я отримав за встановлення їх застосування на мобільник S3. Платний пакет чинності девальвації рубля подорожчав майже у два рази. Тому зараз я перебуваю на роздоріжжі — або придушити жабу, або шукати альтернативне безкоштовне хмара.

    Варіант хмари від Mail.ru мені сподобався великими для безкоштовного сервісу розмірами області для зберігання даний — 25 Гбайт (на моєму старому записі Майл.ру я навіть сотню отримав в безроздільне користування) і його досить великою популярністю в рунеті. Однак, давайте поглянемо на продукт трохи уважніше…

    Можливості Облако@Майл.ру в порівнянні з конкурентами

    Раніше у корпорації існував проект Файли Mail.ru і надавав користувачам можливість обміну файлами. У Files був ряд обмежень на розміри переданих об’єктів і багато іншого, але починаючи з 2014 цей проект вважається закритим і всім настійно радять переїхати на хмару, куди і був перенесений весь його основний функціонал:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Тому сьогодні є сенс говорити виключно про Облако@Mail.ru. Для початку нагадаю, що трохи раніше я описав кілька популярних в рунеті хмарних сервісів, кожен з яких цілком конкурентоспроможний (за наведеними посиланнями ви знайдете докладний опис):

  • Навчитися користуватися Dropbox — чудовий сервіс (родоначальник інших хмар), який зберігає не тільки файли, але і історію їх змін (мене ця опція разок серйозно виручила). Правда, безкоштовно дають всього лише якихось два гіга, хоча і можна різними способами изощриться, розширивши їх до шістнадцяти. На платному тариф дають терабайт, але попросять в обмін на це сто вічнозелених папірців в рік (свавілля якийсь).
  • Створити свою сторінку на диску Яндекса — на безкоштовному акаунті є обмеження в 10-20 Гигов, які знову ж таки доведеться добувати різними неприродними способами. В основному використовую його для передачі якихось файлів (папок) за допомогою розшарювання, або ж для викладання якихось речей для скачування з сайту (Дропбокс в цьому плані вибагливий до обсягом створюваного при скачуванні трафіку).
  • Увійти у свій обліковий запис на диску Google — як і в Дропбоксе тут має місце бути збереження у хмарі історії зміни документа, а також величезне число типів файлів можна подивитися без їхнього завантаження на комп’ютер. За замовчуванням пропонує п’ятнадцять гигов безкоштовно (правда вони будуть поділені з Джимайлом і Гугл фотками). Там ви знайдете онлайн-офіс (те, що раніше було Гугл документами), якщо захочете створювати і редагувати документи онлайн.
  • OneDrive (колишній СкайДрайв) — дітище Мікрософта. Простим смертним надають за сім гигов радості, а для власників ліцензійних вісімок — двадцять п’ять. З фішок можна відзначити повну аналогію офісу в онлайн, який обзивається Office Web Apps, а також можливість з інтернету отримувати віддалений доступ до комп’ютера, де у вас встановлено хмарне додаток.
  • Люб’язно пропустивши вперед і представивши конкурентів, я думаю, що пора оглянути можливості веб-інтерфейсу даного хмари, його програми для установки на комп’ютер і мобільного додатка Mail.Ru Cloud. Набір загалом стандартний, так і можливості даного сервісу чимось схожі з уже описаними у прямих конкурентів.

    Проте рік тому у Майле була акція, за якою багато зуміли отримати один терабайт вільного місця в хмарі просто за установку мобільного клієнта і його підключення до облікового запису. Тому в рунеті цей сервіс досить активно використовується в тому числі і для розшарювання чого-небудь корисного в вузьких колах. Взагалі мені подобається підхід корпорації до бізнесу і це я зазначив, коли писав про їх оновлену електронну пошту. Недарма в сумі всі їхні ресурси займають перше місце по відвідуваності в рунеті.

    Основні характеристики Майлрушного хмари

    Отже, якими властивостями і характеристиками володіє Облако@Майл.ру:

  • Висока швидкість скачування і закачування файлів, яка по ідеї повинна бути обмежена тільки шириною вашого інтернет-каналу. В принципі, з приводу скачування можу підтвердити, бо доводилося це робити неодноразово. Причому, при завантаженні можна виділити (постановкою галочок) відразу кілька файлів і папок, які в самому хмарі запакуются в архів і скачаются одним файлом, що дуже зручно.
  • Всі заливаються на даний сервер файли перевіряються антивірусом Касперського, що знову ж таки є досить вагомим плюсом, особливо, якщо вам хтось пропонує щось скачати з розшареної з Mail.ru-диска посиланням.
  • Можна скачати програму зі сторінки cloud.mail.ru для роботи з хмарою як з десктопного комп’ютера (підтримується Вінда, Лінукс і МакОс), так і з мобільного пристрою (є програми для Андроїда, АйОС і знову ж Вінди).

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Це істотно підвищує функціонал і зручність роботи (на десктопі буде відбуватися автоматична синхронізація даних). Хоча, згадані вище конкуренти теж весь цей арсенал мають у своєму запасі.

  • При установці мобільного додатку на гаджеті за замовчуванням відразу включиться синхронізація наявних відзнятих вами картинок і роликів з хмарою Майла (для цієї мети там буде матися спеціальна папка). Дуже зручна опція, яка дозволяє оперативно скидати свої шедеври з мобільника на комп, або просто оперативно звільняти місце на гаджеті для нових творчих поривів.
  • Як я вже згадував, в цьому сервісі працює той же принцип, що й у інших конкурентів — на комп’ютері (їх можна підключати до одного запису до п’яти штук і ще стільки ж гаджетів з кожної із згаданих вище ОС) створюється папка, вміст якої в реальному часі буде синхронізуватися з хмарою. Крім цього на самому Майл.ру ваші файли будуть зберігатися в двох різних дата-центрах (в одному основна копія, в іншому — резервна). Це ще більше підвищує надійність і знижує ймовірність втрати цінних даних.
  • Можна розшарювати ваші файли і папки за допомогою надання на них посилання. Користувач, який по ній перейде, зможе це вміст або переглянути, або завантажити.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

  • На вкладці «доступ» ви зможете відкрити папки для спільного їх використання з іншим користувачем Mail.ru-хмари. Ви відправляєте йому запрошення на Емайл, після підтвердження якого він зможе або тільки переглядати вміст даної папки, або отримати можливість його редагування (за вашим вибором).

    Тестуємо онлайн-сервіси«alt=»»>

    Можливість спільного редагування одного документа різними користувачами (WebDAV) поки знаходиться в стадії тестування.

  • Хмара пов’язано з поштою Майл.ру, в ньому можна зберігати файли з листів або, навпаки, приколювати щось із сховища до повідомлень.
  • Є можливість створювати прямо в браузері текстові документи в онлайн-редакторі схожому на Ворд, а також електронні таблиці та презентації у відповідних онлайн-редакторах. Облако@Mail.ru цим мене трохи здивувало, бо в рунетовських проектах такого я не зустрічав.
    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси
  • За замовчуванням вам відразу надається 25 Гбайт вільного простору на віртуальному диску. Раніше, наскільки я зрозумів, надавали сотню, але потім, мабуть, почали скупитися. Але тим не менш для безкоштовного сервісу це досить пристойна цифра, тим більше що ніяких додаткових рухів для їх отримання робити не доведеться.
  • Як ви можете бачити, історія зміни файлів тут не ведеться, а отже, відновити вигляд файлу, який він мав тиждень тому, ви не зможете. З одного боку це мінус, але з іншого — я за два роки даною можливістю скористався в Дропбоксе тільки раз.

    Онлайн версія сховища файлів Облако@Mail.ru

    Веб-інтерфейс хмари досить простий і лаконічний. Немає нічого зайвого і відволікаючого. Особисто мені він імпонує більше, ніж варіанти конкурентів (дизайнери і юзабелисты попрацювали на славу).

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Вгорі є дві вкладки: «Хмара» і «Загальний доступ». Перша вкладка відкривається за замовчуванням, а опис другий ви знайдете відео наведеному трохи вище (там ви можете розшарити для ваших друзів або колег одну з папок і дозволити кожному з них або тільки переглядати вміст, або наділіть їх можливістю редагувати його). Пробіжимося по інтерфейсу вкладки «Хмара»:

  • Кнопка «Завантажити» дозволяє вам залити на віртуальний диск в Майл.ру ваші файли. Підтримується просте перетягування об’єктів мишею. Правда, як і у конкурентів, веб-інтерфейс має обмеження на розмір файлу, що завантажується в 2 Гбайта. Хочете більше? Ставте програму на свій комп’ютер.
  • Кнопка «Створити» служить для створення нових папок (якщо хочете зробити вкладену структуру, то поставте галочку або кликніть правою кнопкою по вже існуючій папці та виберіть однойменний пункт), а також нових текстових документів, таблиць і презентацій. Відкриються відповідні онлайн-редактори — простенькі, але цілком зрозумілі і достатніх, наприклад, для створення документа з чужого комп’ютера.
  • Далі у нас слід кнопка з галочкою, що дозволяє виділяти всі файли і папки у відкритій директорії, а трохи далі слід кнопка «Завантажити». Вона може стати в нагоді при роботі не з домашнього комп’ютера або при передачі вам посилання на расшаренный файл або папку в хмарі Майл.ру. Можна виділити кілька файлів і папок галочками і вони всі скачаются у вигляді одного архіву (по-моєму, є обмеження на розмір такого архів в 4 Гбайта).
  • Роботу кнопки «Отримати посилання» простіше пояснити невеликим відеороликом:
    Тестуємо онлайн-сервіси«alt=»»>
  • Праворуч на панелі інструментів розташовані кнопки перемикання вигляду відображення вмісту вашого хмари: або у вигляді списку або у вигляді плитки. Ну, і остання кнопка «Властивості» дозволяє дізнатися всю таємницю виділеного файлу або папки.
  • Власне, всі вышеозвученное можна зробити, клацнувши правою кнопкою по певному об’єкту і вибравши відповідний пункт у контекстному меню.
    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси
  • В лівій колонці ви знайдете структуру папок, кнопку для звернення в техпідтримку (і читання найбільш часто виникають у користувачів даного сервісу проблем). Ну, а трохи нижче зможете відслідковувати залишилося вільне місце на вашому віртуальному диску Облака@Майл.ру та скачати програми для вашого комп’ютера і гаджета, щоб підвищити зручність роботи (реально) і отримати додаткові опції.
  • Mail.Ru Cloud — програми для роботи з диском

    Власне, давайте зараз якраз по роботі з десктопної і мобільного версією «Mail.Ru Cloud» і пробіжимося. Почнемо з комп’ютера. Завантажити програму для Віндовс можна за наведеною посиланням. Майстер установки абсолютно «типовий». Після установки програми [email protected] вам буде запропоновано ввести свої логін і пароль від облікового запису майла:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Якщо ввели все вірно, то на наступному кроці вам запропонують при бажанні поміняти місце проживання папки [email protected], яка і буде надалі синхронізуватися з хмарою. Врахуйте, що її розмір буде дорівнює розміру файлів, що зберігаються на віртуальному хмарному диску, і може досягти 25 Гігабайт (а в моєму випадку і всієї сотні).

    За промовчанням цю папку пропонується створити на диску «С», що особисто для мене не прийнятно, бо я періодично роблю його образ Акронисом і зайві гігабайти мені там зовсім не вперлися.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Традиційно, після установки програми, в треї з’явиться піктограма, клікнувши по якому лівою кнопкою миші ви як раз і потрапите в цю саму загальну папку, яка буде синхронізуватися з хмарою. Ну, а меню правої кнопки дозволить вам зробити ряд важливих і не дуже дій.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Наприклад, якщо ви працюєте з одним і тим же хмарою від Майла з декількох комп’ютерів (дозволено підключати їх до п’яти штук), то напевно у різних користувачів будуть якісь свої папки, які немає сенсу синхронізувати всім іншим. Для подібної установки служить пункт меню «Вибрати папки». У вікні, просто зніміть галочки з тих папок, синхронізувати вміст яких на цьому комп’ютері вам не потрібно. Якщо що, то можна буде все відіграти назад просто повернувши галочки на місце.

    Щоб додати новий файл або папку в хмару вам тепер не потрібно буде відкривати в браузері сервіс cloud.mail.ru, а достатньо буде просто скопіювати в папку [email protected] потрібні об’єкти і вони негайно почнуть синхронізуватися з віртуальним хмарним диском. До речі, в контекстному меню всіх ваших файликів і папок після установки програми з’являться додаткові пункти допомагають у цій нелегкій справі:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    А в контекстному меню об’єктів, що містяться безпосередньо у спільній папці, з’явиться додатковий пункт, що дозволяє швидко скопіювати в буфер обміну посилання на будь-який файл або папку, які живуть у вашому віртуальному хмарі на Майле, щоб потім ними з ким-небудь поділитися.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Ну, як би з десктопної програмі і не знаю що ще можна сказати. Досить просто, наочно і зрозуміло. Давайте подивимося чи так добре стоїть справа з додатком для мобільних пристроїв.

    Мобільний додаток Cloud Mail.Ru

    Я ставив його на iPad, тому про нього і буду розповідати. Ставиться воно з App Store (пошук або за Cloud Mail.Ru, або за хмари Майл.ру). Природно, що знову доведеться вводити свій логін і пароль від закладки.

    Після цього вас запитають на предмет бажання автоматично скидати фотки і відео з цього гаджета в майлрушное хмара.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Якщо погодитеся, то автоматично буде створено в корені вашого віртуального диска папка «Camera Uploads», куди всі медіа-файли і почнуть відразу ж копіюватися. Власне, наведені тут скріншоти я саме таким чином на комп’ютер і закинув. Штука зручна.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Інтерфейс мобільного додатку знову ж досить-таки простий і продуманий. Праворуч вгорі ви знайдете кнопочку для налаштування зовнішнього вигляду відображення файлів у вікні (знову ж горезвісну плитку або список вам запропонують вибрати). Там же, до речі, можна буде і сортування налаштувати (за алфавітом, по даті і в зворотному порядку).

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Розташована поруч кнопочка з плюсиком дозволить додати нову папку, а також здійснити ще кілька дій:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Ліва кнопка на панелі інструментів відкриває приховане меню, що дозволяє виконати ряд дій.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Забув згадати, що мобільний додаток само собою ніякої синхронізації між гаджетом і хмарою Mail.ru не проводить, бо у першого з пам’яттю, як правило, туговато. Однак, деякі файли можна зберігати на гаджеті. Найпростіший варіант це зробити — натиснути при перегляді файлу на значок зі стрілкою вгору, але є і універсальний спосіб. Для того, щоб звершити над яким-небудь файлом глум, достатньо клікнути на букву «i» в кружечку і вже вікні, вибрати потрібну дію (збереження, розшарювання, переміщення, перейменування тощо).

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Там же можна буде налаштувати спільний доступ до папки:

    Тестуємо онлайн-сервіси«alt=»»>

    При перегляді файлів у режимі списку можна буде просто зрушити рядок з описом об’єкта вліво і отримати доступ до тих же самим налаштувань:

    Тестуємо онлайн-сервіси«alt=»»>

    Природно, що файли багатьох форматів можна буде переглянути прямо в вікні додатки (фото, відео, текстові документи тощо). Ну, ось і все, мабуть.

    Як би враження від юзабіліті сервісу та програм під загальною назвою Облако@Майл.ру у мене залишилося дуже хороше. Якщо найближчим часом докрутити ще і можливість спільної роботи з файлами, а також (мрії) додадуть можливість доступу до історії зміни файлів, то я, можливо, на це файлове сховище переїду з Дропбокса (100 Гбайт отримані від майлрушки мене цілком задовольнять за розміром). Однак, буду вдячний почувши ваші відгуки. Авось отговорите.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу