Освоюємося з інтернет-грошима

3392
  • Реєстрація гаманця на сайті W1 (Wallet One)
  • Особливості перекладів в Єдиному гаманці
  • Як поповнити єдиний гаманець і вивести кошти
  • Єдина каса від W1 для прийом платежів на сайті
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні хочу продовжити розмову про популярних в рунеті та в світі електронних грошах. Черга дійшла до відносно нової системи віртуальних платежів під дуже простою назвою — Єдиний гаманець, який був запущений компанією Wallet One (скорочено W1).

    Серед очевидних переваг цього сервісу можна відразу виділити простоту реєстрації, можливість роботи зі своїм рахунком анонімно, досить низьку або взагалі відсутню комісію за переміщення коштів усередині платіжки.

    Також слід відзначити величезну кількість послуг, які можна оплатити через дану систему і велика кількість способів введення і виведення грошей з рахунку. Ну і недавно з’явилася можливість підключити Єдину касу для прийому платежів на своєму сайті (без комісії). Мені ця платіжна система найбільше нагадує РУРУ.

    Освоюємося з інтернет-грошима

    Але можна зіпсувати бочку меду ложкою дьогтю. Всі ці плюси і переваги можуть зійти нанівець, якщо у вас заблокують аккаунт або виникнуть проблеми з перекладом або виведенням коштів.

    На жаль, в інтернеті мають місце негативні відгуки по роботі з Єдиним гаманцем. Правда багато негативу ви знайдете і за іншими платіжними системами (наприклад, по Ликпей або РБК мані, і навіть буржуйським Moneybookers і Паер).

    Звичайно ж, по можливості краще працювати з великими гравцями ринку аля Вебмані (через Keeper Classic із захистом через E-num авторизацію) або світовим лідером PayPal, але вони теж не ідеальні і не всеосяжні.

    Реєстрація гаманця на сайті W1 (Wallet One)

    Давайте я розповім про ті переваги, якими володіє система W1, а ви в коментарях відобразіть свою думку на рахунок надійності і зручності роботи з нею, яке почерпнули на практиці. Особисто у мене проблем поки не виникало, але я і не є активним користувачем і власником цих електронних грошей.

    Взагалі, гаманець Wallet One позиціонується в основному для оплати послуг стільникового зв’язку, доступу в інтернет, комунальних платежів, обміну на ігрову валюту і ще безлічі інших популярних і не дуже сервісів. Зберігати або збирати свої електронні заощадження в цій валюті я б не став, бо з-за максимального забезпечення зручності реєстрації та користування, в системі не дуже сильний акцент робиться на забезпечення безпеки зберігання коштів.

    Хоча навіть у супер складній системі безпеки WebMoney, зломщики досить легко знаходять дірки. Ну, а в Єдиному гаманці ви можете, наприклад, спочатку прив’язати рахунок номер свого мобільника, а не до поштової скриньки (у мене як раз підібрали пароль Gmail скриньки, а вже потім почистили WMR рахунок). Перехопити SMS набагато складніше технічно, ніж отримати доступ до вашої пошти.

    Єдиний гаманець на даний момент ще примітний ще й тим, що в ньому крім звичних рублів (W1 RUR) і доларів (W1 USD) є можливість працювати з національними валютами України (гривнями), Казахстану (тенге) і, увага, Південної Африки (ранды). Що примітно, працювати з валютою ПАР (рандами) вони почали значно раніше, ніж з гривнями і тенге. Цікаво, з чим пов’язаний цей парадокс?!

    По суті гроші, передані вами гаманець W1, розміщуються на рахунках закритого акціонерного товариства під назвою Інформаційно процесинговий центр (ІСЦ). Створений сервіс був в 2007 році, і при його розробці використовувався накопичений раніше досвід. До цього у компанії ІСЦ був досвід створення платіжної системи, а саме X–plat. Але це не суть важливо і згадується тут скоріше для галочки.

    Отже, реєстрація на сайті W1.ru відбувається за вкрай спрощеною схемою, що є безперечною перевагою. У верху сторінки знаходиться панелька входу або реєстрації нових користувачів:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Жмакаете по кнопочці «Реєстрація» і спостерігаєте вікно, де вам пропонують на вибір або ввести адресу поштової скриньки, або вказати номер свого мобільного телефону. Зрозуміло, що варіант з використанням стільникового для входу в свій єдиний гаманець, з точки зору безпеки сильно виграє в варіанту з емайлом, бо перехопити надсилаються на мобільник одноразові паролі для зловмисників буде досить проблематично.

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Однак, варіант з використанням адресу знято з підписки в якості логіна дозволить вам зберегти анонімність, бо стільниковий телефон все одно буде зареєстрований на ваше ім’я. Та й втрата мобільника викличе серйозні проблеми з доступом до своїм грошиками, хоча її все ж можна вирішити після спілкування зі службою технічної підтримки.

    Можна буде при реєстрації вказати e-mail, а вже в налаштуваннях свого єдиного гаманця (Налаштування — Профіль) вказати номер стільникового і підтвердити його (прийде SMS з кодом). Надалі, в якості логіна для входу на сайт W1, ви зможете використовувати будь-який з трьох варіантів:

  • Підтверджений адресу вашої поштової скриньки
  • Підтверджений номер мобільного телефону у міжнародному форматі (типу +7915…)
  • Двенадцатизначный номер свого гаманця
  • Досить зручно, не знаходите? При реєстрації із зазначенням в якості логіна E-mail, вам на вказаний ящик впаде лист з присвоєним унікальним номером і згенерованим паролем для входу:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Даний пароль ви вільні буде потім поміняти в налаштуваннях (вкладка «Безпека») на більш складний. Якщо ви вказали при реєстрації номер свого мобільного телефону, пароль для доступу і номер єдиного гаманця будуть скинуті вам в SMS повідомленні. Особливістю ЄК W1 можна назвати те, що ви можете не світити свій основний пароль попало (особливо на чужих комп’ютерах).

    Ви можете використовувати для входу в Єдиний гаманець тимчасовий пароль, який буде дійсний лише протягом десяти хвилин:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Залежно від способу входу, цей тимчасовий (одноразовий) пароль буде надіслано на E-mail, або у вигляді SMS-повідомлення на номер мобільного телефону, вказаний вами при реєстрації. Дуже зручно, на мій погляд, та й підвищує безпеку істотно, особливо при використанні номера мобільника в якості логіна.

    Процес реєстрації, так і саму роботу з Wallet One, можна буде вести і з мобільного телефону. Зрозуміло, що для цього можна просто зайти на сайт W1 через браузер мобільного телефону. Однак, існують розроблені для різних платформ мобільні версії для роботи з єдиним гаманцем:

  • Для смартфонів на базі Android додаток можна завантажити з Android Market. Для простоти можете просто своїм мобільником розшифрувати цей баркод і відразу потрапити на потрібну сторінку маркету:
    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима
  • Для iPhone, iPod Touch і iPad можна скачати офіційну версію W1 Lite з магазину App Store
    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима
  • Можна скачати мобільну версію у вигляді Java-додатки — W1 Java Mobile. Для цього в своєму мобільнику перейдіть по цьому посиланню:
    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима
  • Для Windows Mobile додаток можна завантажити з цієї сторінки.
  • Особливості перекладів в Єдиному гаманці

    Веб інтерфейс на офіційному сайті платіжки досить простий і інтуїтивно зрозумілий. У правому верхньому куті ви побачите свій двенадцатизначный номер, а також зможете побачити поточний баланс коштів і довідатися про прийшли повідомленнях. З меню балансу також можливе виконання всіх операцій з вашим рахунком, які доступні і на основній сторінці:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Відразу зупинюся на одній особливості системи W1. Коли вам приходить переклад (комісія за переказ коштів всередині системи не стягується), то гроші не капають автоматично в ваш гаманець. Для цього вам необхідно буде підтвердити цей платіж. Те ж саме стосується і здійснюваних вами перекладів — поки опонент не підтвердить прийом переданих йому грошей, ви вільні платіж скасувати.

    А ось вже після підтвердження скасувати його не вийде, хоча в Wallet One можна буде перестрахуватися від можливої помилки і завчасно захистити платіж протекцією, тобто спеціальним кодом, без введення якого опонент гроші на свій рахунок не отримає. Також можна вказати термін закінчення дії коду протекції, після якого ваші гроші повернуться до вас:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Особисто я намагаюся проводити платежі з захистом протекцією щоб уникнути нікому не потрібних накладок (всі ми люди і схильні робити помилки).

    Ще, як і в будь-якій іншій платіжній системі, ви можете виставити рахунок. Що примітно, в Єдиному гаманці можна зробити переказ або виставити рахунок навіть того опонента, який в ній не зареєстрований. Для цього, наприклад, при виставленні рахунку ви повинні будете вказати або E-mail адресу опонента, або номер його мобільного телефону:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Система W1 вас чесно попередить, що такого користувача в ній не зареєстровано, але все одно дозволить вам виставити рахунок. При цьому буде оперативно створений новий гаманець з вказаними вами Емайлом (або номером стільникового) в якості логіна.

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Пароль ж і інші пояснення будуть вислані знову наданих клієнту системи Wallet One або поштою, або в SMS повідомленні:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Як поповнити єдиний гаманець і вивести кошти, що таке захищені гроші

    Такі ось справи. Поповнити гаманець W1 можна тисячею і одним способами, але є нюанси. По-перше, не всі способи однаково безкоштовні. Там, де з вас не візьмуть відсотків, буде красуватися нулик, а в інших випадках потрібно буде клацати по іконці і дивитися відсотки комісії на введення грошей даними способом:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    По-друге, кошти можна вводити в п’яти різних валютах: рублях (RUB), доларах (USD), тенге (KZT), гривнях (UAH)і південноафриканських рандах (ZAR). Поповнення можливо і готівкою, наприклад, через банкомати, платіжні автомати (наприклад, термінали Ківі), сервіси миттєвих платежів або салони зв’язку (досить буде назвати номер свого єдиного гаманця). Для Росії ще існує варіант поповнення через поштові відділення.

    Поповнення безготівковим способом увазі під собою переклад з карти Віза або МастерКарт (дозволяють проводити оплату в інтернеті), а також прямий банківський платіж за вказаними реквізитами. Ось тут-то якраз і криється засідка. Якщо ви поповните рахунок з платіжної картки, то ці гроші в подальшому зможете витратити лише на дуже обмежений набір послуг, бо в цьому випадку введена сума підпадає під положення про «Захищених грошах».

    Їх не можна перекладати на інший гаманець у Wallet One або інші платіжні системи, можна з допомогою них оплачувати товари в інтернет-магазинах і кредити, а також не можна їх виводити. Жах, та й тільки. Не знають цього користувачі стають в безвихідь при спробі оплати заборонених речей введеними з карти засобами (система в цьому випадку просто говорить про нестачу коштів на рахунку).

    Витратити захищені гроші з єдиного гаманця можна тільки на наступні послуги:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Крім цього, для поповнення пластикової картки вам доведеться вказати паспортні дані та верифікувати її (довести володіння). З карти зніметься сума в межах десяти рублів, а вашим завданням буде — вказати точну цифру вилучених грошей (можна подивитися через інтернет-банкінг або ж запитати у оператора банку по телефону).

    Для чого ж потрібно терпіти всі ці нестатки й виникають на ходу проблеми? Виявляється для того, щоб отримати можливість відкликати свій платіж, як це прийнято робити при використанні пластикових карток. Якщо вам ця можливість не критична, то краще не морочитися з захищеними грошима в W1 і вводити кошти в систему іншим способом. Що примітно, поповнення з пластику здійснюється за посередництвом вже розглянутої нами раніше системи Liqpay.

    Наприклад, можна поповнити рахунок за допомогою вже згаданих Ликпеев, Грошей Яндекса, Ківі, РБК, грошей Майл.ру або білоруських Easy Pay. Всередині Єдиного Гаманця ви можете здійснювати обмін будь-якою з п’яти внутрішніх валют (W1 RUB, W1 USD, UAH, KZT, ZAR) на іншу. Курс цілком прийнятний, на мій погляд:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Ну і варто сказати пару слів про виведення коштів з W1. Способи виведення передбачені для трьох основних валют (рублі, долари і гривні), якщо не вважати валюту ПАР, яку можна виводити тільки на Скайп. Найбільше варіантів буде запропоновано для виведення рублів:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Навпроти кожного способу виведення зазначена комісія, яка буде з вас утримана. Сама висока (5%) у поштових переказів, а без комісії можна лише придбати електронні ваучери Ukash (один із способів анонімної оплати послуг і товарів в інтернеті). Деякі переклади в Єдиному гаманці будуть виконані практично миттєво, а деякі потребують часу для здійснення операцій.

    Єдина каса від W1 для прийом платежів на сайті

    Пару років тому Wallet One запропонував усім бажаючим інтернет бізнесменам встановити у себе на сайті форму, яка дозволить їм приймати платежі будь-якими зручними для відвідувачів способами.

    Через цю касу покупці зможу оплатити товар або послугу як готівкою (платіжні термінали, салони зв’язку, великі гіпермаркети, банки, поштові відділення або системи грошових переказів) так і безготівковим способом (карти, банківський переказ), а також з допомогою наявних у нього електронних валют.

    Додаткової комісії Єдина каса не бере, але посередники все одно візьмуть вам належну їм суму (подробиці див. тут). Для активації прийому платежів вам потрібно в налаштуваннях свого облікового запису включити цю функцію (Налаштування — Інтернет магазин) і заповнити наявні там поля:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Право на володіння сайтом, зазначеним при активації каси, вам доведеться підтвердити одним із двох запропонованих способів додати файлик з потрібним назвою в кореневу папку свого вебсайту або додати потрібний метатег між тегами Head коду вашого шаблону. Я б вибрав перший спосіб, щоб не засмічувати код сторінок.

    Подивитися на демонстрацію роботи Єдиної каси можна за наведеною посиланням.

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Детальніше про технічну сторону підключення до каси свого сайту читайте тут. Там ви зможете створити і налаштувати платіжну форму, яку потім і перенесете в свій інтернет-магазин. Якщо у вас сайт працює на Joomla, а інтернет-магазин реалізований з допомогою VirtueMart, то можете подивитися невелику допомогу по підключенню Єдиної каси до вашого дітища:

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    Ось і все, що хотів сказати про Wallet One. Виходить, що штука ця корисна і потрібна в господарстві, якщо, звичайно ж, все буде працювати як задумано. А ви як думаєте?

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу