Освоюємося з інтернет-грошима

2220
  • Майнінг – що це таке, простими словами
  • Як заробляють на видобутку криптовалют
  • Хмарний майнінг
  • Зараз варто вкладатися в mining
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу ! У попередніх статтях ми знайомилися з найпопулярнішим представником імперії криптовалют – биткоином. Якщо ви ще не знаєте, що він собою являє, то почитайте статейки «Биткоин – що це таке?» і «Як користуватися криптовалютой».

    Освоюємося з інтернет-грошима

    Так само нами був не так давно зроблений і короткий огляд найефективнішого варіанта заробітку на криптовалюте – купівля/продаж оной на біржі (читайте статтю «Як купити або заробити биткоины в Інтернеті».

    Тема ж сьогоднішнього матеріалу майнінг (mining) – менш прибутковий, ніж спекуляції на курсі криптовалют, спосіб заробітку (але більш прибутковий, ніж Bitcoin крани), зате значно більш популярний і не такий ризикований, як торги на криптобирже спосіб поповнення биткоин-гаманців.

    Майнінг биткоинов – що це таке, простими словами

    Криптовалюта – це інформаційні гроші, що існують в мережі за рахунок активної роботи певного алгоритму (читайте що таке блокчейн простими словами). Це можна ще назвати криптозолотом або віртуальним аналогом золота. Як і золото, кількість кріптовалюти суворо обмежена і її можна одержати або шляхом купівлі, або шляхом видобутку. Останнє якраз і називається Mining.

    Видобуток криптовалют (і биткоинов зокрема) йде шляхом перебору чисел, для кожного з яких обчислюється так званий хеш (його ще часто використовують для перевірки цілісності даних, наприклад, при завантаженні файлів з мережі). Якщо він (хеш) відповідає заданому шаблону (наприклад, попереду буде стільки то нулів), то відбувається випуск нової одиниці кріптовалюти (по суті її видобуток).

    Складність шаблону задається такою, щоб ймовірність видобутку відповідала плану (є план до 2033 року для биткоина). Ця складність постійно регулюється так, щоб чергову монетку добували приблизно раз у десять хвилин (у цей же час проходить і підтвердження усіх скоєних за цей час транзакцій).

    З часом добувати (майнить) буде тільки складніше. За кожен блок (знайдене число) майнер отримує винагороду. Ймовірність отримати винагороду тим вище, чим більше обчислювальна потужність використовуваної ним системи.

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    Щоб алгоритм виконувався успішно, необхідний комп’ютер колосальної потужності (найкраще для розрахунків підходять GPU відеокарти, підтримують величезну кількість паралельних конвеєрів). Популярність же биткоинов постійно зростає (так само, як і число майнер), а значить складність пов’язаних з цим інформаційних операцій збільшується.

    Майнить поодинці зараз вже практично безглуздо, бо ймовірність добути монетку практично дорівнює нулю (життя не вистачить). Тому люди об’єднуються в пули (з тисяч учасників), які ділять отриману винагороду між усіма учасниками в пропорції з задіяними ними потужностями. Винагорода тут буде менше, але зате воно буде.

    Причому, заробіток на майнинге кріптовалюти, починаючи з 2008 року по 2015 роки, склав в цілому більш ніж два мільярди доларів (зараз ця сума, мабуть, вже істотно перевищена):

    Заработок на майнинге криптовалютыОсвоюємося з інтернет-грошима

    Майнин виконує для систем криптовалют в ньому нужденних (а їх вже більше тисячі різних з’явилося, якщо вірити сервісу КоинМаркетКап) незамінну роль. Він підвищує безпеку за рахунок випадкового вибору того, хто запише чергові транзакції в блокчейн (робить це той, хто здобув чергову монетку) і, власне, забезпечує зберігання цього самого блокчейна (ланцюжка блоків).

    Загалом без нього нікуди, і саме консорціум майнер зараз, по суті, вирішує долі криптовалют. Як приклад — останні події навколо форк биткоина і проблем з високою комісією за транзакції. Майнер вигідна висока комісія, хоча вона і може вбити всю ідею «віртуальних готівки» на корню.

    Варіанти заробітку на майнинге криптовалют

    Через звичайний ПК – ви завантажуєте на комп’ютер програму, жертвуєте процесу обрахунку кріптовалюти (майнингу) частину потужності своєї відеокарти і успішно робите гроші просто сидячи за комп’ютером і займаючись своїми справами.

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    Ніяких додаткових вкладень від вас в цьому випадку не буде потрібно, але і заробити багато биткоинов таким чином не вийде.

    Mining через спеціальне обладнання – ви купуєте пристрій ASIC («інтегральна схема спеціального призначення», якщо перекладати дослівно) і створюєте «ферму», яка активно працює і приносить вам дуже великі суми.

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    Само собою, що в цьому випадку доведеться спочатку витратити чималу суму реальних грошей (від 1000$ на все про все), щоб почати заробляти віртуальні гроші (криптовалюту) в промислових масштабах.

    З недавнього часу стали випускатися відеокарти спеціально заточені під майнінг. У них немає нічого зайвого, а тільки чиста продуктивність. Деякі з них навіть відеовиходів не мають, бо майнер вони ні до чого.

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    У зв’язку з тим, що останнім часом биткоин сильно подорожчав, майнінг криптовалют завойовує все більше популярності, бо витрати на обладнання та електроенергію з лишком окупаються. Курс биткоина до долара після різкого злету наверх поки не поспішає знижуватися.

    bitcoin price chartОсвоюємося з інтернет-грошимаbitcoin price chartОсвоюємося з інтернет-грошима

    Багато на цій хвилі прагнуть зараз інвестувати в ASIC (і потужні відеокарти в ній використовуються, найчастіше спеціалізовані), а так само з’явилися послуги з надання обчислювальних потужностей.

    Для деяких людей буде відкриттям той факт, що криптовалюта не обмежується одними лише биткоинами: є ще лайткоины, додекоины і так далі, і тому подібне. В процесі майнінгу варто звертати увагу, напевно, на нові типи криптовалют, оскільки биткоин – варіант вже досить застарілий.

    Операції з Bitcoin робить все більша кількість людей, а максимальне число одиниць цих інформаційних грошей– 21 000 000 – рано чи пізно ліміт вичерпається. Необхідно аналізувати, звичайно, цілий ряд показників, щоб зробити правильний вибір. Є спеціальні калькулятори майнінгу, допомагають зробити правильний вибір, наприклад, WhatToMine:

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    Але вирішувати за будь-вам, а я лише намагаюся в двох словах змалювати ситуацію на ринку майнінгу і описати намітилися тенденції.

    Хмарний майнінг

    Як у багатьох інших сферах бізнесу, в заробітку на видобутку кріптовалюти деякі процеси теж можна віддати на аутсорсинг. Ви напевно знаєте, що зараз, наприклад, ніхто не розміщує сайти на своїх комп’ютерах, а використовує хостинги. Це дешевше, простіше, надійніше і вигідніше, нарешті.

    Так навіщо майнить на своєму залозі? Це незручно у багатьох сенсах. Адже потрібно купувати відеокарти або ASIC, налаштовувати, монтувати і розміщувати їх у відповідному місці, стежити і постійно моніторити працездатність, а також стан цього заліза і обстановку на предмет пожежної та іншої небезпеки. Реально клопітно.

    Тому на ринку вже давно з’явилися послуги хмарного майнінгу. Компанія закуповує залізо оптом за ціною значно нижче роздрібної (за якою його не продадуть вам). Розміщують його в спеціальних приміщеннях (дата-центрах), де минизируются витрати на розміщення, охолодження і спостереження. Після цього вони частина наявної потужності (або всю повністю) здають в оренду для майнінг.

    Чому вони не заробляють на цьому залізі самі? А чому фірми спеціалізуються, наприклад, на логістиці не займаються всім процесом (від виробництва до продажу)? Тому що зосередившись на чомусь одному можна досягти більшого успіху і отримувати більшу чистий прибуток знижуючи ризики. Тут теж саме.

    Онлайн сервіси, що надають послуги хмарного майнінгу, мають стабільні дохід (стягуючи плату за оренду їх обладнання) не залежить від того, наскільки вірну стратегію в майнинге вони обрали. Це як хостери, яким все одно, що за сайти у них розміщені і наскільки вони успішні — лише б їм гроші за оренду капала.

    Інше питання, що на темі хмарного майнінгу зараз сильно паразитують ті, хто заробляє на хайп-проектах (піраміди типу МММ). Легше побудувати піраміду (не закуповуючи ніякого обладнання) і виплачуючи відсотки на вкладені кошти за рахунок нових клієнтів, поки піраміда не впаде.

    Тому основним критерієм при виборі хмарного майнінгу буде аналіз відгуків про сервіс в інтернеті. Врахуйте, що на сотню «обманок» припадають лише одиниці реально працюючих дата-центрів з реальним обладнанням для майнінг. А все інше — швидко вмирають лохотрони, де можна заробити, але ризик втратити все, не встигнувши вивести гроші, завжди дуже високий.

    Якщо дозволите, то я наведу свій список сервісів хмарного майнінгу биткоинов та інших криптовалют, яким можна довіряти (принаймні, можете почати свій розгляд теми саме з них). Зрозуміло, що ситуація на цьому ринку постійно змінюється і тому ваші доповнення в коментарях будуть дуже доречні.

  • HashFlare — стабільно працює вже кілька років, що для сервісів хмарного майнінгу небувалий термін. Сервери знаходяться в основному в Естонії, а сам сервіс належить досить відомої у світі майнер компанії HashCoins, яка разрабатываает софт і спеціальне залізо для видобутку кріптовалюти.

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    На даний момент хмарний майнінг від HashFlare пропонує на вибір кілька тарифів: Bitcoin (2.2 бакса за 10 GH/s), Liteсoin (7.5 доларів за 1 MH/s), Ethereum (2.2 $ за 100 KH/s), Zcash (2 бакса за 1 H/s) і ТИРЕ (3.2 $ за 1 MH/s). Мені більше подобається перший тариф і зовсім не подобається останній, але я в цій області далекий від професіоналізму.

    Поясню лише, що ви орендуєте по суті потужність, яка вимірюється в числі хешів розраховуються за одну секунду (весь майнінг — це тупо перебір чисел, щоб на виході отримати потрібний хеш). Для різних криптовалют алгоритми та умови обчислення хешу різняться.

    Майнінг можна вести через ряд різних пулів (добровільних объедениний майнер для підвищення ймовірності заробітку — разом простіше відшукати голку в копиці сіна, а отриману за це премію потім поділити), від чого може залежати ваш підсумковий дохід. Загалом, є про що подумати.

    Зароблені гроші можна виводити (на криптовалютные гаманці) , або автоматично інвестувати у додаткові потужності на цьому ж сервісі. Оплатити контракт на оренду обладнання можна буде не тільки криптовалютой, але і банківським переказом або з платіжних систем Пейер або Вебмані.

  • Genesis Mining (hjXUKF — промокод для отримання 3% знижки на покупку) — ще один довгожитель на ниві хмарного майнінгу. Сервіс належить (або пов’язаний пільговим контрактом) відомій фірмі-виробнику заліза для видобутку криптовалют.

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    В активі Genesis Міпіпдсейчас має по чотири тарифних плани для кожної з шести основних криптовалют, здатні задовольнити запити більшості людей охочих вкластися в mining. Який з них вибирати, яку валюту майнить і взагалі доцільність цього підприємства варто заздалегідь прорахувати, або з’ясувати досвідченим шляхом.

  • Інших більш-менш реально видобувних криптовалюту, а не будують піраміду сервісів хмарного майнінгу навести не можу. Якщо знаєте, то пишіть в коментарях.

    Висновок про заробіток на майнинге

    Ефективність майнінгу прямо пропорційна потужності, яку ви готові жертвувати ресурсу в обмін на гроші. Якщо провести якісний аналіз, можна прийти до висновку, що доходи не дуже вражаючі, враховуючи вартість електроенергії та інші параметри. Хмарні сервіси теж мають свої нюанси і багато залежить від того, скільки все це вам приносить.

    На руку майнер зараз, звичайно ж, відіграє зростання курсу криптовалют. Правда, перспективність биткоина та інших альткоинов (криптовалют), про яку сьогодні багато говорять і пишуть, не так вже й однозначно райдужна: у справу залучається велика кількість людей, отже, ймовірність знецінення цього «пузырика» зростає. Втім, час покаже. Поки що все дуже заманливо, бо вартість кріптовалюти росте як на дріжджах.

    Так, трохи не забув, зароблені биткоины ви можете обміняти на потрібну вам валюту або вивести на рахунок через наведений за посиланням список обмінників:

  • 24PayBank
  • Ramon Cash
  • 60сек
  • Ychanger
  • Platov
  • BaksMan
  • ProstoCash
  • Якщо є час і бажання розбиратися в тонкощах роботи криптобирж, то можете ще більш вигідно використовувати зароблену вами криптовалюту тут:

  • BitexBook
  • Binance
  • BitMEX
  • EXMO
  • LocalBitcoins
  • Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу