Вивчаємо відвідуваність сайту

2382
  • Установка лічильників LI, Рамблер Топ 100 і інших в Joomla
  • Відключаємо візуальний редактор в Joomla для вставки коду
  • Розміщення лічильників в області відведеної модулю
  • Вставка коду лічильників відвідувань прямо в шаблон Joomla
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Вирішив написати окрему статтю про те, як поставити лічильники відвідувань на сайт. Мова піде про LiveInternet (читайте про можливості Лайвинтернета), ТОП Майл.ру, рейтингу HotLog і Рамблер Топ100 , OpenStat і деяких інших.

    Вивчаємо відвідуваність сайту

    Ми будемо намагатися інтегрувати їх у шаблон Joomla, а в наступній статті вже в WordPress і форум на SMF.

    Установка лічильників LI, Рамблер Топ 100 і інших в Joomla

    Перераховані вище лічильники володіють однією загальною рисою — вони мають видиму відвідувачам вашого ресурсу область з інформацією про відвідуваності вашого ресурсу. У той час як Google Analytics і Яндекс.Метрика такої видимої відвідувачам області не мають, тому їх код досить буде встановити, припустимо, перед закриваючим тегом BODY шаблону вашого сайту.

    Поправка — Метрика зараз отримала можливість вставляти інформер, але цю можливість потрібно буде спеціально активувати в налаштуваннях (див. детальніше по наведеній тільки що ссылке).

    Код невидимих лічильників відвідувань (Аналитикса і Метрики) іноді намагаються розмістити в кінці Html коду сторінки для того, щоб він не гальмував підвантаження інформаційної складової сторінки, хоча точність підрахунку в цьому випадку буде трохи нижче, ніж при розміщенні коду у верхній області.

    А ось Ливинтернет, Майл.ру, Рамблер Топ 100, ХотЛог або ОпенСтат (мають інформер) потрібно встановлювати в те місце шаблону вашого сайту, де ці самі інформери будуть виглядати доречно і поєднуватися із загальним дизайном. Або можна отримати двухчастевой код лічильника (про це читайте в другій частині статті по наведеній трохи вище посиланню), що дасть вам певну гнучкість в його розміщенні.

    Коли у мене блок з інформерамі був вставлений в футер (нижню область всіх станиць вашого ресурсу):

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Якщо ви ще не мали справу з лічильниками відвідувань, то, можливо, вам буде цікаво ознайомитися з серією уроків по отриманню, установці, налаштуванні і роботі з ними (див. посилання наведені на початку цієї статті).

    Будемо вважати, що код потрібного вам інформера ви отримали і тепер стоїть завдання вставити його в шаблон вашого сайту, форуму або блогу. Відразу звертаю вашу увагу, що основним нашим завданням при вставці буде розміщення цього коду таким чином, щоб лічильник відображався на всіх сторінках вашого ресурсу.

    В іншому випадку показання збирається статистики не будуть відповідати дійсності (частина відвідувачів вашого ресурсу не буде врахована). Справа в тому, що підрахунок здійснюється за кількістю завантажень картинки із зображенням інформера.

    У випадку проекту, заснованого на тому чи іншому движку (CMS — читайте огляд платних і безкоштовних движків), реалізувати це завдання зовсім не складно. Справа в тому, що у проектів, заснованих на движку, як правило, є шаблон, на основі якого формуються всі сторінки ресурсу.

    Наше завдання в цьому випадку зводиться до того, щоб вставити код лічильників відвідуваності в те місце шаблону, що відображається на всіх сторінках сайту. Наприклад, в Joomla це може бути, наприклад, модуль, в WordPress — футер, так і у SMF таке місце буде знайти не складно.

    Але про все по порядку. Давайте будемо розбиратися з кожним движком сайту (де скачати і як встановити той чи інший движок ви можете прочитати: Joomla, WordPress, SMF) окремо і почнемо, мабуть, з «великої і жахливої» Джумлы.

    Почнемо з самого очевидного способу вставки. Він не вимагає відкривати на редагування файлів шаблону. Всі операції будуть виконуватися з адмінки Joomla. Код лічильника ми будемо вставляти в одну з позицій для модулів (тут про модулі читайте детальніше), яка передбачена у використовуваному вами шаблоні (тут я писав про те, як влаштовані шаблони в Джумла і де їх можна взяти безкоштовно, ну, або за гроші).

    Побачити всі позиції для модулів, наявні саме у вашому шаблоні, ви зможете, просто додавши в кінці URL вашого ресурсу в адресному рядку браузера ?tp=1(наприклад, http://fdfd.ru/?tp=1). У різних шаблонах кількість і розташування місць для модулів відрізняється. Отже, заходимо в адмінку Джумлы, вибираємо з верхнього меню «Розширення»- «Менеджер модулів».

    На сторінці, що відкрилася, вам потрібно буде натиснути на кнопку «Створити», розташовану у верхньому правому куті вікна:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    і вибрати з відкритого списку модулів варіант «Довільний HTML-код». В верхній лівій частині вікна відкрився в області «Подробиці» ви повинні будете заповнити поле «Заголовок», поставити галочку в позицію «Так» у поле «Включено», а потім вибрати з випадаючого списку в полі «Позиція» місце на сторінках сайту для відображення створюваного модуля з лічильниками відвідуваності.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Крім описаного вище способу можна так само подивитися позиції для модулів, вибравши з верхнього меню адмінки Joomla «Розширення»- «Менеджер шаблонов». Клацніть на сторінці за назвою шаблону (навпроти нього в стовпці «За замовчуванням» буде стояти зірочка). Відкриється сторінка налаштування, де у верхній правій області вам потрібно буде натиснути на кнопку «Перегляд»:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    В результаті, відкриється головна сторінка вашого проекту з виділеними і підписаними позиціями для модулів. Вуаля.

    Відключаємо візуальний редактор в Joomla для вставки коду лічильників

    У нижній частині відкритого вікна «Довільний HTML-код» ви можете вставити отриманий код лічильників відвідувань (відвідуваності). Але при цьому не забудьте вимкнути візуальний редактор на час вставки коду. Його можна відключити в загальних налаштуваннях Joomla, вибравши з верхнього меню пункт «Сайт» — «Загальні налаштування» і перейшовши на вкладку «Сайт». В області «Параметри сайту» в полі «Візуальний редактор за замовчуванням» виберіть з випадаючого списку варіант «No Editor»:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Якщо ви спробуєте вставити код відмінний від Html при включеному візуальному редакторі, то після збереження внесених змін (кнопки «Зберегти» або «Застосувати») частина його просто зникне. Справа в тому, що редактор обрізає все, що не є тегами і атрибутами мови гіпертекстової розмітки. Якщо ви не хочете кожен раз відключати редактор, то можете зайти в налаштування редактора TinyMCE і відключити там виправлення Html коду.

    Після того, як ви додасте фрагмент з кодом лічильника в модуль довільного HTML-коду, збережіть зроблені зміни і переконайтеся, що на вашому ресурсі вони відображаються саме так, як ви й хотіли. Після цього візуальні редактор можна буде знову включити (з них все-таки зручніше працювати зі статтями, ніж робити це в голому HTML).

    Для його включення вам потрібно виконати ті ж самі дії, що ви виконували для його відключення, і з випадаючого списку в полі «Візуальний редактор за замовчуванням» вибрати використовуваний вами.

    Детальніше почитати про візуальний редактор, використовуваний для підвищення зручності при написанні статей, ви можете тут — Налаштування візуального редактора за замовчуванням для сайту на Joomla. До речі, зовсім не обов’язково кожен раз його відключати в загальних налаштуваннях движка.

    Можна створити спеціального користувача з потрібними правами (напевно, менеджер або адміністратор), в налаштуваннях якого буде відключений візуальний редактор, і коли знадобиться вставити в текст статті або в модуль якийсь скрипт, то можна буде просто увійти в адмінку під цим користувачем. Як це зробити, детально описано за наведеною у попередньому абзаці посиланням.

    Позиціонування інформерів в області відведеної модулю

    Для позиціонування інформерів LiveInternet, Mail.ru, HotLog, SpyLog або Rambler Top100 в області, відведеній під модуль в шаблоні Джумлы, ви можете укласти їх код у відкриваючий і закриваючий теги DIV (створити контейнер) і прописати в початковому тегу DIV атрибут CLASS. Наприклад:

    фрагмент

    а у файлі CSS шаблону оформлення (зазвичай знаходиться в папці /templates/папка_вашего_шаблона/css/) прописати для цього класу (у нашому прикладі — poziciy) відповідні властивості (дивіться уроки по CSS), за допомогою яких ви зможете, наприклад, задати відступ лічильника від кордонів модуля або навіть зробити його невидимим.

    При цьому, статистику цей лічильник буде продовжувати справно збирати, але відвідувачі вашого ресурсу його інформер бачити не будуть. Робите, наприклад, так:

    код лічильника(ів)

    А у вашому файлі CSS прописуєте для цього ID властивість:

    #nevidimka {display:none;}

    Про CSS властивість display читайте тут. Все, тепер лічильник, укладений в контейнер з id=»nevidimka», зникне з сторінок вашого ресурсу.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Хочу навести приклад з информером LiveInternet, в якості ілюстрації позиціонування його зображення за допомогою каскадних таблиць стилів. Як бачите, картинка лічильника розташована праворуч, трохи відсунута від правого краю, а зліва від неї розташовується цей текст. Для того, щоб цього домогтися, потрібно було всього лише укласти Html тег IMG, з допомогою якого вставляються зображення в HTML-код, в відкриваючий і закриваючий теги DIV з визначеним класом:

    Вивчаємо відвідуваність сайту

    а в CSS-файл шаблону оформлення вставити властивість для цього класу:

    .live {
    float: right;
    margin-right: 30px;
    }

    Рядок float: right; (тут про Float і clear в CSS читайте докладніше) задає притиснення цього контейнера до правого наступного елемента дизайну, а рядок margin-right: 30px; (а тут про відступи і рамки з допомогою Padding, margin та border) задає відступ в 30 пікселів від правого краю. Все досить просто.

    Вставка коду лічильників відвідувань прямо в шаблон Joomla

    Якщо ви з якихось причин не хочете використовувати модуль «Довільний HTML-код» чи у вас це зробити не виходить, то можна додати інформер зі статистикою в модуль на вашому сайті прямо, отримавши доступ до сервера хостингу по FTP (тут я писав про Файлзилу — кращий ФТП клієнт).

    Наприклад, для того, щоб вставити код лічильників в футер (сама нижня область на всіх сторінках), то вам потрібно буде відкрити на редагування файл /modules/mod_footer/tmpl/default.php. Найкраще місце для додавання інформера буде після рядків:

    Код лічильника ви можете укласти в контейнер (тегами DIV з визначеним класом) і здійснювати його подальше позиціонування і вирівнювання за допомогою стилів, які ви можете дописати в CSS-файлі шаблону оформлення (зазвичай знаходиться в папці /templates/папка_вашего_шаблона/css/).

    До речі кажучи, саме в файлі /modules/mod_footer/tmpl/default.php можна прибрати рядок з футера, в якій мовиться, на чому він працює (Joomla! — вільне програмне забезпечення, яке розповсюджується за ліцензією GNU/GPL). Для цього потрібно видалити /modules/mod_footer/tmpl/default.php рядок:

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу