Просуваємо свій сайт

2235
  • Чому так важлива внутрішня пошукова оптимізація сайту
  • Підбір ключових слів і аналіз тексту на переоптімізацію
  • Боремося з дублями контенту і налаштовуємо перелінковку
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні ми продовжимо розглядати нюанси написання статей з їх одночасною оптимізацією під пошукові системи. Це досить-таки важливий момент у складній системі створення і підтримання на плаву свого веб-проекту.

    Часто, нехтуючи такою річчю як внутрішня SEO оптимізація сайту, і не отримавши бажаної відвідуваності, вебмастер опускає руки і кидає свій, можливо в майбутньому, перспективний проект.

    Просуваємо свій сайт

    Для того, щоб уникнути розчарування ще на ранньому етапі становлення проекту, вам потрібно обов’язково приділяти належну увагу такої речі, як SEO і, в першу чергу, внутрішньої оптимізації, яка не вимагає грошових витрат на відміну від зовнішньої, але здатна творити дива при її належному використанні.

    Правда, вона вимагає витрат часу на її виконання, але зазвичай на початковому етапі розвитку приватного проекту є труднощі з коштами, а ось часу буває цілком достатньо.

    Чому так важлива внутрішня пошукова оптимізація сайту

    Якщо ви пишете тексти самі, а не тиріте їх у інших, то це вже дуже добре, бо унікальний контент (його можна завжди перевірити в онлайн сервісах антиплагіату, описаних завжди цінувався пошукачами).

    Але просто писати унікальні тексти не достатньо, треба ще вміти подати їх у такому вигляді, щоб ваші тексти змогли по тим чи іншим пошуковим запитам (зазвичай низькочастотним, описаних тут) зайняти високі позиції в результатах.

    Таким чином ви забезпечите своїм проектом самий стабільний трафік (потік відвідувачів) з усіх існуючих — з пошукових систем. Наскільки високим він буде, багато в чому залежить від того, наскільки добре ви розумієте суть оптимізації текстів і наскільки вдало у вас здійснена перелінковка сторінок вашого ресурсу.

    Я не вважаю за потрібне вкладати серйозні гроші в зовнішню оптимізацію, головне завдання якої полягає в тому, щоб купити або отримати безкоштовно зворотні посилання з потрібними анкорами. Однак у міру розвитку проекту та виходу його рівень прибутковості вас можуть зацікавити таки інструменти, як Міралінкс, описаний у статті про біржу статей Miralinks або ж Гогетлинкс, про яке йшлося в статті про біржу посилань Gogetlinks.

    Для того, щоб кожна з статей вашого веб-проекту зайняла високе місце в пошуковій видачі по потрібним вам запитам, зовсім не обов’язково купувати зовнішні посилання на цю статтю з потрібними анкорами, про яких ми говорили тут. Якщо у вас буде достатньо грамотна перелінковка сторінок і кожна із статей буде чітко і правильно заточена під певні ключові слова, то в топ по НЧ ви скоріше за все потрапите.

    Станеться це, звичайно ж, не відразу після написання унікального тексту, але вже через місяць або два вона буде здатна почати приводити на ваш проект відвідувачів з пошукових систем. Т. к. запити, за якими ми просуваємося, будуть низькочастотними, то і трафік, що залучається кожним з ваших матеріалів, буде не великий, але в сумі всі статті здатні створити потік відвідувачів, який цілком може вимірюватися тисячами на добу.

    Після того, як деякі з ваших публікацій займуть досить високі позиції в Топ 10, можете спробувати підняти їх в ТОП 3 по цьому пошуковому запиту. Справа в тому, що різниця в кількості відвідувачів при цьому може відрізнятися, в залежності від того, яке саме місце в першій десятці ви займаєте. Підйом вашого проекту з десятого-дев’ятого місця на перше-третє може збільшити трафік по цьому запиту в п’ять-шість разів.

    Для цього можете ще поворожити з внутрішньою оптимізацією або ж розоритися і купити (в згаданих трохи вище сервісах, ну, або ще можете використовувати Гетгудлинкс (там можна купити посилання зі сторінок, що мають потрібне вам значення ПеджРанк), Ротапост або ВебАртекс) кілька зворотних посилань на цю статтю з анкорами, що містять ключові слова з цього запиту, за яким ви хочете піднятися трохи вище.

    Такий спосіб можна назвати методом від досягнутого результату. Дуже багато хто такий метод з успіхом використовують, але більш детально про нього ми поговоримо окремо.

    Сьогодні ж продовжимо детально розглядати аспекти, які покликані забезпечити наших матеріалів високі позиції в пошуковій видачі по низькочастотних запитах. У черговий раз хочу звернути вашу увагу на важливість виконання всіх вимог успішності застосування такого інструменту.

    Тут немає дрібниць, хоча, напевно, це не зовсім вірно, оскільки в SEO всі окремі методи є дріб’язковими, бо окремо дають в кращому випадку кілька відсотків поліпшення позиції вашого проекту у видачі по тим чи іншим запитам.

    Але в сумі всі ці нехитрі способи оптимізації здатні просунути ваш сайт в топ. Нехтуючи будь-яким із способів ви навмисно знижує ваш проект або ж разоряете себе на купівлю зворотних посилань для досягнення того ж самого результату.

    Загальний список базових елементів пошукової оптимізації можете подивитися тут або тут.

    Підбір ключових слів і аналіз тексту на переоптімізацію

    Важливим моментом при написанні текстів є початковий вибір правильних ключових слів, які ви будете робити акцент (зрідка і дуже акуратно виділяти їх тегами STRONG, використовувати їх рівномірно в тексті і іноді у внутрішніх заголовках). В майбутньому ваша стаття буде боротися за ТОП пошукової видачі за запитами, в яких використовуватимуться ці ключові слова, на які ви зробили акцент.

    Я, в більшості випадків, вибираю ключевики інтуїтивно, хоча для цієї мети існує досить-таки зручний інструмент Яндекса під назвою «Статистика ключових слів«, про який досить докладно писав у статті про Вордстат і складання семантичного ядра сайту.

    Наприклад, якщо ви точно не знаєте, який саме варіант ключа буде краще, то можете ввести їх у форму Вордстата і наочно побачити, що найчастіше заращивают користувачі:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Вибравши найбільш частотний варіант, ви зможете поборотися за топ за більш перспективному запитом. В іншому випадку, можна так невдало вибрати ключові слова для статей, що навіть потрапивши в ТОП по багатьом сверхнизкочастотным запитам (менше 100 в місяць), істотного трафіку так і не отримаєте.

    У Google теж є сервіс по підбору ключових слів, який ви можете використовувати. Детальніше про нього читайте в моїй публікації на тему аналізу статистики пошукових запитів в Яндексі і Гуглі, розташованої тут.

    Не варто виділяти у всьому тексті матеріалу виключно тільки ключові слова. За це можна зловити фільтр, як я, наприклад. Можна разочок виділити тегом STRONG точне входження, а далі вже стронги використовувати тільки для реального підкреслення важливості певних фраз для ваших читачів, а не на догоду пошуку.

    Таким чином відвідувачам буде легше орієнтуватися в тексті. Для цієї ж мети я використовую проміжні заголовки, які не тільки і не стільки містять ключові слова, але і допомагають читачам знайти що цікавить їх місце в тексті.

    Звичайно ж, у підборі і вживанні в тексті потрібних ключів у різних словоформах або їх синонімів, дуже багато залежить від інтуїції, яка буде працювати тим краще, чим більше досвіду в області пошукового просування у вас буде.

    Після того, як ви напишіть статтю, обов’язково проаналізуйте її текст в сервісі ISTIO. Якщо ваш матеріал вже опублікований, то введіть його адресу у верхнє поле і натисніть на кнопку «Фільтрувати текст», у результаті чого в полі «Текст для аналізу» з’явиться його вміст і вам залишиться тільки натиснути на кнопку «Аналіз тексту».

    Якщо матеріал ви опублікувати ще не встигли, то в цьому випадку скопіюйте та вставте його в поле «Текст для аналізу», після чого натисніть кнопку «Аналіз»:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Відкриється нове вікно, де в області «Найбільш часті слова (БЕЗ стоп-слов)» подивіться, які з них є найбільш уживаними в даному матеріалі. В ідеалі, в самому верху цього списку повинні перебувати ключевики, за якими ви хочете просунути цю статтю.

    Але найбільш часто вживаними виявляються не ключові, а зовсім до них не належать слова. У мене в багатьох постах частота слів «сайт» чи «сторінка» сильно перевищує вживання ключевіков.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Така ситуація сумна (заважають дуже часто вживані слова, які не є з вашої задумом ключовими). Цю сторінку має нудити саме ключовими словами, тоді ймовірність попадання їх ТОП, буде значно вище. Поняття «нудота» ми розглянемо трохи пізніше, а поки просто приймемо до уваги цей факт.

    Коли сторінку «нудить» від ключових слів, то це хороший шанс на потрапляння в ТОП за пошуковим запитом, що містить дані ключевики. Правда це ж може бути і причиною попадання під згаданий трохи вище фільтр за переоптімізацію.

    Тому не спамте ключами, а вживайте їх не частіше одного разу в абзаці і найкраще в різних словоформах або навіть у вигляді синонімів. Мені здається, що такий відсоток буде безпечним.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Всі описані вище дії, що відносяться до поняття внутрішня оптимізація сайту, ми повинні робити при кожному написанні статей, але навіть оптимальне виконання всіх цих умов не гарантує стовідсотковий успіх (тільки 0.99 відсотків).

    Тим більше, що навіть, якщо ви правильно склали заголовок статті, вживши в ньому ключові слова, мета-тег заголовка сторінки TITLE, який є одним із найбільш вагомих важелів оптимізації, може бути сформований не оптимальним чином.

    Оптимальний мета-тег TITLE (заголовок сторінки, вміст якого ви можете побачити в самому верху вікна браузера) повинен мати вигляд: Назва статті — Назву проекту. Для того, щоб формувалися правильні TITLE, можете скористатися наступними матеріалами з даної теми:

  • Налаштування TITLE в All in One SEO Pack для WordPress
  • Title для Joomla
  • TITLE за допомогою плагіна ARTIO JoomSEF
  • Але одночасно Тайтл є і вашим безкоштовним оголошенням у видачі пошукових систем, а значить він повинен бути привабливим для користувачів. Про хитрощі складання правильних TITLE читайте тут.

    Боремося з дублями контенту і налаштовуємо перелінковку

    Для багатьох движків вебсайтів так само дуже гостро постає проблема дублювання контенту, коли на сторінках вашого проекту з різними адресами присутній один і той же текст. Пошукові системи відносяться до цього погано, а чому — я писав у цій статті про те, як працюють пошукові системи.

    В WordPress для цих цілей можна використовувати можливості універсального SEO плагін All in One SEO Pack, посилання на який наведено трохи вище. В ньому можна активувати можливість проставлення на сторінках з дублями спеціального мета-тега CANONICAL, який вкаже пошуковику на адресу оригіналу даного матеріалу. Як це зробити, читайте в матеріалі про чудовий плагін.

    Я, наприклад, так само для уникнення дублювання контенту у своєму блозі на WordPress заборонив в All in One SEO Pack індексацію сторінок з тимчасовими файлами і архівами тегів, дозволивши лише індексацію з вмістом рубрик.

    В результаті документів в індексі Яндекса і Гугла стало менше, але зате там вже не буде дублів, так і віддалені документи у мене не несуть особливого смислового навантаження. Краще менше, та краще. Тим більше, що в Google ці сторінки скоріше всього потрапили б у додатковий (сопливий) індекс, пошук по якому не ведеться і про який йшлося тут.

    Так само під уникнення дублювання контенту на головну сторінку блогу виводяться тільки анонси матеріалів, а їх повні версії відкриваються за посиланням «Читати далі», текст якої я зробив індивідуальним для кожної статті з тегом MORE, як описано тут.

    Теж саме можна зробити і для блогу на Joomla — докладніше про це читайте в цьому матеріалі.

    Так само для боротьби з дублюванням контенту можна вдатися до допомоги файлу ROBOTS.TXT, можливості якого описані тут, там же ви знайдете і приклади найбільш вдалих файлів для Joomla, Вордпресс і форуму Smf.

    Внутрішня перелінковка дозволяє перерозподілити статична вага (pagerank, описаний тут) між сторінками вашого сайту.

    Чесно скажу, що з початку зовсім не заморочувався з внутрішньої перелінковкою. У тому сенсі, що робив її, як бог на душу покладе, а не так, як велить науковий підхід до питання, про який я писав тут. А ви знаєте оптимальну схему перелінковки для просування сайту виключно з низькочастотним пошуковим запитам? Насправді, один з варіантів ви знайдете за наведеним посиланням.

    Однак, вона повинна зводитися до того, щоб сторінки сайту, ті на яких розміщені статті, отримали б максимально можливий статична вага.

    Я вже написав досить великий мануал по Google PageRank і навів трохи вище посилання на нього. Але поняття статичної ваги використовують всі пошукові системи, а не тільки Гугл, просто у нього є тулбарное значення ІН, яке можна дізнатися і подивитися, а в інших пошукових систем відкритої інформації про статичному вазі сторінок немає.

    Але принцип перерозподілу статвеса залишається приблизно таким же, як і у випадку з Google PageRank — з однієї сторінки на іншу передається вага по посиланню, але не повний, а лише його частина (раніше вважали, що це 0.85, але зараз схиляються до цифри 0.1).

    Всі розрахунки в різних схемах внутрішньої перелінковки виконуються за декілька ітерацій (повторних обчислень), поки різниця між сусідніми обчисленнями не буде достатньо малою. Тоді вважають, що розрахували статична вага передається по посиланнях в даній схемі.

    У них не враховують посилальне ранжування (динамічний вага), т. к. передається статвес не залежить від тексту посилання (анкора). Так от, у разі просування по НЧ, нам потрібно буде наздогнати найбільшу вагу на статті. При звичайному розкладі зовнішні посилання у більшості проектів проставлені на головну, а значить нам треба буде його перерозподілити з головної на внутрішні сторінки.

    Ось так буде виглядати ідеальна схема під НЧ:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Стрілками показано напрями посилань. Як ви можете бачити, статична вага перерозподілився в користь сторінок зі статтями, збавивши статична вага головної та рубрик. При простановке на головну декількох зовнішній зворотних посилань, ми отримаємо таку картину маслом:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Але найкращим варіантом буде простановка зовнішніх зворотних посилань не на головну, а безпосередньо на сторінки з текстовими матеріалами. У цьому випадку розклад вийде наступним:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Тому при просуванні по НЧ слід враховувати те, що краще всього купувати (або отримувати в результаті обміну) зворотні посилання на внутрішні сторінки, а не на головну.

    Але дана схема перелінковки є складно реалізується, бо намалювати картинку це одне, а реалізувати все це на реальному проекті — зовсім інше. На практиці вважається поганим варіантом створення невеликого блоку посилань внизу статті (підкажуть користувачеві аналогічні за тематикою матеріали). Щось подібне я реалізував у себе і описав тут і тут.

    Я так само активно проставляю посилання на інші свої матеріали прямо в тексті статей, що покращує внутрішню перелінковку, а так само сприяє збільшенню кількості сторінок, переглянутих одним користувачем. Показник глибини перегляду можливо враховується пошуковими системами при складанні думки про те чи іншому ресурсі.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу