Вибираємо хостинг і домен

4007

Хотів в цьому пості поговорити про бэкапах і резервному копіюванні, але вирішив відкласти цю тему до наступного разу, а зараз хотів би зупинитися на тому, що може знадобитися починаючому вебмастеру в самому початку його роботи над сайтом і відповісти на питання: що це таке — хостинг.

Вибираємо хостинг і домен

Що відбувається після того, як ми купили платний hosting або зареєструвалися на безкоштовному? Очевидно, що нам надають доступ до того, за що ми заплатили або отримали безкоштовно. Яким чином? У вигляді логіна і пароля до адміністративної панелі керування; у вигляді адреси і знову ж логіна з паролем для доступу до ресурсу по FTP; і, нарешті, у вигляді доступу до бази даних.

Останній пункт варто обговорити окремо. Справа в тому, що у випадку, якщо ви реєструєтеся на такому хостингу, де відразу ж встановлена CMS (Joomla, SMF або WordPress), то доступ до бази даних буде полягати в наданні Вам імені і адреси (в більшості випадків адреса буде localhost) вашої бази і, знову ж таки, горезвісних логін з паролем.

Частіше ж за все, вам просто дадуть можливість засобами адміністративної панелі керування створити цю базу даних самостійно. Ви дасте їй ім’я, придумаєте ім’я користувача, придумати пароль і не забудете призначити користувачу створеного максимальні привілеї. Потім, при установці движка сайту, ви вкажете ці параметри майстру установки, коли він про це запитає.

Робота з cPanel на вашому хостингу

Отже, доступ нам надали, але що з цим робити? Почнемо з самого простого — панелі управління. На платних хостингах дуже часто використовується cPanel, яка дозволяє зробити практично все, що може знадобитися вебмайстру для роботи над сайтом.

Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

Кожен з представлених на цьому малюнку пунктів можна розкрити та виявити масу інструментів для налаштування і управління:

  • для створення і управління поштовими акаунтами (зазвичай при покупці хостингу вам надається можливість зареєструвати декілька поштових скриньок виду текст@ваше_доменное_имя, наприклад, admin@)
  • Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

  • для створення резервних копій і доступу до наших файлів, для їх подальшого редагування, додавання нових або видалення непотрібних
  • Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

  • для роботи з базами даних
  • Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

  • і багато іншого
  • В принципі, робота з cPanel, як правило, не викликає особливих труднощів, завдяки інтуїтивно зрозумілому інтерфейсу, але, наприклад, у мене, виник ряд не зовсім очевидних моментів, про які я планую розповісти в наступних постах.

    Інструментів для роботи з сайтом в cpanel досить багато, але, за великим рахунком, найбільш затребуваним з цього набору для нас буде можливість вносити зміни у файли, розташовані на хостингу, і мати доступ до управління базами даних.

    Ці можливості можна реалізувати, причому аніскільки не втративши в якості, а навіть, навпаки, придбавши за допомогою двох програм — ftp-менеджера FileZilla і програми для роботи з базами даних phpMyAdmin. Причому ftp-менеджер — це програма, яка встановлюється і запускається у вас на комп’ютері, а програма для роботи з базами даних, яку я хочу вам представити, копіюється з допомогою ftp-менеджера до вас на хостинг і запускається з адресного рядка браузера.

    Чому для доступу по FTP потрібно використовувати FileZilla

    Думаю, що багато з вас, так само як і я, користуються для роботи з файлами на вашому комп’ютері програмою Тотал командер (раніше називалася Віндовс командер). Ця програма являє собою файловий менеджер, але також може працювати в якості ftp-менеджера. Було б дуже здорово використовувати, що вже стала звичної, програму для доступу до файлів на вашому хостингу.

    До того, як я зайнявся сайтобудування, у мене був досвід роботи з тотал коммандером як ftp-менеджер. Дуже зручно, доповім я вам. Віддалений хост відкривається у вас ніби це папка на жорсткому диску, і єдине, що відрізняє таку роботу, так це більш низька швидкість, з якої копіюються файли з віддаленого хоста на ваш комп або навпаки.

    Я використовував доступ до FTP серверу для того, щоб отримати можливість скачати програми та ігри для свого кишенькового комп’ютера. Справа в тому, що було це років сім тому і такого поняття, як файлообмінник (RapidShare, MegaUpload, FileFactory, Depositfiles і т. д.) не було.

    Тому для обміну софтом, іграми та іншими потрібними речами для КПК на одному, що існує і понині форумі, був створений FTP сервер. Всі зареєстровані користувачі могли, знаючи логін і пароль, підключитися до сервера і завантажувати все, що їх зацікавило. Зараз, звичайно, все це викладали на файлообмінники, але тоді FTP був оптимальним варіантом.

    Цінність пароля в цьому випадку для мене була не велика, т. к. він був доступний для всіх зарегенных на форумі користувачів. Чому я заговорив про цінності пароль? Все дуже просто — Total Commander не є надійним в плані зберігання пароля. Ну і що, скажете ви? Кому потрібен ваш сайт, який ще власне і не створено? Пароль крадуть, як правило, для того, щоб включити в движок вашого сайту шкідливий код — вірус, простіше кажучи (читайте про мою історію зараження і перевірки вірусів на сайті).

    Вам це треба? Якщо ні, то, використовуючи Total Commander, вводите кожен раз пароль доступу до сайту по FTP вручну, не зберігаючи його в програмі. Якщо ж вводити пароль кожного разу вручну для вас не вихід (сайтів, з якими ви, можливо, будете працювати в подальшому, може бути значно більше одного), то я можу порадити вам ftp-менеджер, позбавлений від цього недоліку — FileZilla.

    По зручності FileZilla, на мій погляд, зовсім не поступається тоталом. Налаштування та використання у цієї програми прості і інтуїтивно зрозумілі. Але вам все одно потрібно буде виконати ряд кроків, які допоможуть повністю убезпечити себе від злому. Ці кроки я докладно описав у статті про KeePass.

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу