Просуваємо свій сайт

2887
  • Зручно шукати в Яндексі?
  • Налаштування і можливості пошукової системи
  • Пошукові підказки і секрети видачі
  • Сімейний пошук, а також пов’язані запити
  • Розширений пошук або мова запитів Яндекса
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні я хочу продовжити тему пошуку інформації в інтернеті і перейти до опису свого основного інструменту, яким користуюся вже друге тисячоліття.

    Так історично склалося, що зазвичай спочатку я веду пошук в Яндексі, а вже потім, якщо нічого гідного знайдено не буде, переключаюсь на Гугл (нещодавно, до речі, я писав про те, які інструменти можуть допомогти при пошуку в Гуглі і як їх можна використовувати).

    Просуваємо свій сайт

    В Яндексі, так само як і в Гуглі, має місце бути свій (але дуже схожий) мови запитів, розширений фільтр, а так само сімейний пошук. Правда, немає такого багатого набору фільтрів в самій пошуковій видачі (сторінці з результатами пошуку), але зате має місце відображення фавиконов сайтів, які в цій видачі присутні. Не знаю як вам, але мені це справа дуже допомагає швидко знайти гідні моєї уваги сайти, яким я довіряю і відповіді яких мене до цього цілком влаштовували.

    Зручно шукати в Яндексі?

    Взагалі, звичайно ж, трохи дивним виглядає те, що про основний інструмент корпорації Yandex (читайте, чому Яндекс називається саме Яндексом) я пишу вже після того, як оглянув інші (другорядні по відношенню до пошуку сервіси:

  • Головна сторінка і паспорт Яндекса — на відміну від Гугла, дзеркало рунета спочатку прийняло рішення про використання своєї головної (стартової) сторінки для зручності користувачів і для своєї вигоди (показує там банери буквально за копійки). У зв’язку з чим цю сторінку зараз можна налаштовувати, міняти теми, відключати рекламу т. п. Ну, і за аналогією з Гугл акаунтом був введений Паспорт, який дійсний на всій території всіх володінь дзеркала рунета.
  • Яндекс Вебмастер — те місце, куди всі власники сайтів додають свої дітища, а потім з трепетом стежать за їх індексацією і видимістю в цій пошуковій системі, а потім рвуть волосся і пишуть жалісливі або ж гнівні листи в службу підтримки, якщо щось піде не так.
  • Яндекс Гроші — мабуть, друга за популярністю після Вебмані платіжна система в рунеті. Хоча, якщо брати в розрахунок Ківі гаманці, то виходить, що третя. Але не суть важливо, бо сама назва надає їй певну статусність і підвищує довіру користувачів до неї.
  • Яндекс Директ — основне джерело одержання надзвичайних доходів для цієї корпорації, який полягає у розміщенні текстових оголошень зверху, праворуч або знизу органічної пошукової видачі. Хочете отримувати відвідувачів і покупців для своїх інтернет-магазинів, сайтів послуг і т. д? Тоді реєструйтеся в Директе, читайте мою статтю про принципи роботи цієї аукціонної системи (за наведеним лінком) і отримувати бажане.
  • Рекламна мережа Яндекса — це зворотний бік Діректа. Справа в тому, що Yandex має налагоджену систему роботи з контекстною рекламою, так чому ж йому обмежуватися лише своєю власною пошуковою видачею (сторінку з результатами пошуку)? Адже кругом купа інформаційних та комерційних сайтів, які з задоволенням будуть розміщувати ці ж контекстні оголошення у себе і з задоволенням будуть віддавати п’ятдесят відсотків (пятидесятину) за цю справу дзеркалу рунета.
  • Яндекс Метрика — система статистики відвідуваності сайтів для не дуже просунутих (не схиблених на аналітиці) вебмайстрів. Вона вигідно відрізняється від аналогічного інструменту Гугла (Аналистикса) тим, що має інтуїтивно зрозумілий і ошатний інтерфейс, а так само зовсім не перевантажена функціоналом. Для просунутих ж у Метриці є Вебвізор. Так от, знай наших.
  • Яндекс пошта — реальна альтернатива засилля пошти від Майла в рунеті і популярному серед просунутих користувачів гугловскому дітищу Джимейл. По функціоналу нова інкарнація Yandex Mail не сильно уступає останньому, а в деяких аспектах навіть перевершує. Наприклад, є безкоштовна можливість отримання пошти для домену в Яндексі, що в Гуглі зараз стало коштувати малу копієчку (пошта для домену в Гугл Аппс).
  • Хмарне сховище Яндекс Диск — додаток до пошти, який покликаний стати реальною альтернативою Дропбоксу (читайте про те, як користуватися Dropbox) і подібних йому сервісів хмарних сховищ, що дітищу дзеркала рунета, загалом-то, непогано вдається.
  • Пошук по вашому сайту від Яндекса — корпорація не жадібна (певною мірою) і готова поділитися з вами своїм движком, який буде здійснювати пошук серед матеріалів тільки вашого сайту. Залишиться лише налаштувати зовнішній вигляд форми пошуку і встановити її у себе в зручному місці.
  • Тіц і Віц Яндекса — це не сервіси, але важливі інструменти, з допомогою яких компанія оцінює статична вага всіх проіндексованих документів (читайте про те, як тяжко і нелегко працюють пошукові системи), а звичайні користувачі можуть оцінити, за яку ціну варто продавати або купувати посилання з певних сайтів (читайте про біржі статей Міралінкс, вічних посилань ГГЛ або Ротапост)
  • Яндекс Народ — спочилий у бозі (а точніше в Юкоз) безкоштовний конструктор народних сайтів. Як і Гугл (званий ще корпорацією добра), дзеркало рунета звільняється від сервісів не приносять свою частку прибутку в загальний котел. Місця альтруїзму, на жаль, вже не залишилося навіть у тих, хто може собі це дозволити. Всім і вся правлять гроші.
  • Яндекс бар (Елементи) — досить популярна надбудова над браузерами, яка, щоправда, самій пошуковій системі набагато потрібніше, ніж користувачам (установка пошуку за умовчанням, домашньої сторінки, збір користувацьких переваг тощо). Так, все це не так агресивно реалізовано, як у Вебальты, але щось спільне є.
  • Візуальні закладки Яндекса — Зараз з якихось загадкових причин (може бути через сформованого негативного думки про нього) Бар був перейменований в Елементи, а так само окремим додаток випускаються дуже зручні візуальні закладки (тут причепитися навіть не до чого, якщо, правда, не будете оновлювати їх до останньої версії).
  • Яндекс Браузер — ще одна спроба впливу на уми користувачів в плані вибору пошуку за умовчанням і домашньої сторінки, а так само дуже хороший спосіб збору користувацьких переваг.
  • Блок Яндекса Поділитися — набір кнопок для додавання анонсів статей на сайті в популярні соціальні мережі. Статистику цього блоку можна відслідковувати в Метриці, ну, а так само вона буде цікава і корисна самого дзеркала рунета.
  • Апдейти Яндекса — це не сервіс і не інструмент, а просто констатація того, що ця пошукова система ще поки не здатна здійснювати ранжування в реальному часі і оновлює пошукову видачу дискретно через певні нерівнозначні тимчасові інтервали, як правило, вимірюються одиницями або навіть десятком днів. Момент, коли відсоток пошукових запитів, видача за яким оновилася, стає відчутним і прийнято називати апом. Апнуться може ще і Тіц, і фавіконки, і пошук по картинках і…
  • Яндекс картинки — варіація пошуку, про яку ми ще поговоримо в цій статті. Правда, дзеркало рунета так ще і не навчилися шукати за зразком зображення, як це вміє робити Гугл або Тинай.
  • Онлайн перекладач від Яндекса — ну, звичайно ж, це далеко ще не Google translate, але мати такий інструмент будь-яка поважаюча себе мегакорпация інтернету просто зобов’язана
  • Перевірка правопису в Яндексі — тут і сказати особливо нічого, бо сервіс дуже зручний і цілком претендує на звання кращого в рунеті
  • Каталог Яндекса — це таке місце, куди хочуть пропхати свої сайти все вебмастера, але, на жаль, потрапити туди навіть на платній основі вдається далеко не всім. Прийнято вважати, що наявність сайту в Каталозі позитивно впливає на його відвідуваність і Тіц, але вірно, швидше за все, лише останнє твердження.
  • Яндекс Вордстат — мабуть, щоSeo просування в рунеті було б вкрай ускладненим без цього сервісу. Але дзеркало рунета змушене було піти на його створення, щоб їх годувальники з числа рекламодавців Діректа мали б можливість підбирати найбільш відповідні ключові слова для показу оголошень. Природно, що цією статистикою пошукових запитів користуються і Сеошники, при складанні семантичного ядра і підбору анкорів для зворотніх посилань.
  • Напевно, це сталося тому, що сам процес пошуку інформації в інтернеті став для нас такий же само собою зрозумілою річчю, як дихати, ходити, говорити і т. п. Ми на цьому не заостряем увагу, хоча, якщо підходити до цього процесу з толком і розстановкою, то можна буде істотно заощадити свій час, нерви і знайти те, що у звичайних умовах вислизнуло від нашої уваги.

    Отже, давайте пробіжимося по зовнішньому вигляду сторінки з результатами пошуку і тим інструментам, що там присутні.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    У самому верху розташований список інших сервісів і тематичних пошуків Яндекса, які вас можуть зацікавити. Однак, і в результати загальної пошукової видачі підмішуються результати пошуку по новинах, товарів, картинок і т. п. Наприклад, праворуч відображаються зображення як раз з пошуку по картинках.

    За деякими типами запитів Яндекс (так само як і Гугл) вміє давати досить-таки специфічні відповіді. У дзеркала рунета це фіча обзивається колдунщиком. Колдунщиков досить багато (про них можна почитати і подивитися на цій сторінці). Іноді колдунщик виводить свій блок, на подобі того, що я описував у статті про Яндекс кольору, а дає лише посилання, наприклад, на Маркет.

    При запиті погоди, відразу після форми вводу запиту, ви побачите погодний колдунщик:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Налаштування та параметри пошуку

    Якщо у вас повільний інтернет канал (наприклад, через мобільний телефон), то можете відключити показ графічного банера і картинки, розташованих праворуч (кнопка «Налаштування» у правому верхньому куті вікна видачі).

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    За замовчуванням у налаштуваннях вікна пошуку так само включено відображення піктограм сайтів (фавиконов), які дозволяють на візуальному рівні дуже швидко відшукати серед результатів ті сайти, яким ви звикли довіряти. Так само там можна буде збільшити кількість відповідей на сторінці з результатами до 50 штук, що, особисто я і роблю, бо в першій десятці дуже багато шуму присутній, як правило.

    Можна включити відображення окремої статистики по кожному зі слів, що містяться у вашому запиті (відображається під формою введення запиту), але це для переважної більшості користувачів буде непотрібним надмірністю. Так, ще в пошуковій видачі Яндекса іноді можна побачити діалогові підказки (див. сірі кнопочки на попередньому скріншоті під формою введення запиту), які дозволяють швидко переглянути результати за уточненим запитом.

    Пошукові підказки і що важливого можна побачити у видачі (результати)

    Так, я ж бо ще про пошукові підказки Яндекса не сказав. Вони тепер за замовчуванням стають персоналізованими і враховують всі набрані вами раніше запити і всі інші нюанси вашої особистої життя.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Відключити їх персоналізацію можна або на цій сторінці, або перейшовши по відповідному посиланню (Мої запити) прямо з випадаючого вікна з цими самими пошуковими підказками.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Бачите, ця сторінка з налаштуваннями відрізняється від загальної сторінки налаштувань пошуку. Чому то у Яндекса таких кілька сторінок і функціонал деяких з них перетинається. Побачити всі можливі настройки пошуку дзеркала рунета можна буде на сторінці Tune.yandex.ru.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Але повернемося до наших баранів, а саме на сторінці налаштувань пошуку, яка живе за цією адресою. Що там ще можна налаштувати, щоб шукати в Яндексі не було б нестерпно боляче? Ну, для мене однозначно зручніше відкривати сторінки сайтів з результатів пошуку в новому вікні (те ж саме, до речі, я намагаюся реалізувати і на цьому блозі). Так само, я активував у пункті «Мої знахідки» запис історії своїх пошуків, бо буває необхідно знайти сайт, який забув додати в закладки, але раніше шукав через пошуковик. В разі чого цю історію можна буде очистити (читайте про це у статті про те, як видалити історію в Яндексі).

    Раніше я так само вибирав відображення більш докладного фрагменту, взятого з тексту сайту (в області «Опис документа» варіант «Розширене») або ж його опису, щоб зайвий раз не переходити на ті ресурси, де відповіді на моє питання, швидше за все, не знайдеться. Зараз же, при досить швидкому інтернеті (як точно виміряти швидкість інтернету), простіше перейти на сайт, ніж вчитуватися в фрагментом, який формується дзеркалом рунета не завжди вдало і інформативно.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Під фрагментів розташована ланцюжок посилань, що ведуть до знайденого документа на даному сайті (схоже на хлібні крихти), яка в деяких випадках може стимулювати додаткові кліки, якщо їх приверне назва рубрики або розділу, де ця сама сторінка живе. Зазвичай, ці ланцюжки і беруться їх хлібних крихт, наявних на сайті.

    Заголовок документа береться з мета тегу Тайтл, хоча іноді можуть робитися винятки. Але це скоріше важливо не тим хто шукає в Яндексі, а тим, хто хоче щоб їх знайшли (вебмайстрам).

    Користувачеві ж цікавіше, наприклад, посилання «Копія», яка дозволяє подивитися збережену в кеші пошукової машини копію даного документа. Це може знадобитися у випадку тимчасової недоступності даного сайту або ж у випадку зараження сайту вірусом, що призведе до неможливості переходу на нього з видачі Яндекса.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    До того ж, на сторінці з копією набрані вами ключові слова будуть виділені яскравим жовтим фоном, хоча, це справа можна відключити простим зняттям галочки в полі «виділяти слова запиту». Стрілочками праворуч і ліворуч від тексту запиту можна буде переміщатися між знайденими ключовими словами в тексті.

    Але є ще кращий спосіб побачити те, чого вже немає — це Webarchive майже всіх сайтів інтернету. Дуже цікава штука і навіть про тонкий або не дуже гумор самого Яндекса може нам розповісти (джерело знаходиться тут, а виділений фрагмент видно тільки при виділенні, бо написаний білим шрифтом на білому фоні, що суворо заборонено робити правилами самих пошуковиків).

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Так само ви, напевно, помітили, що, як правило, в результатах пошуку Яндекса, так і Гугла теж, найчастіше присутня лише одна сторінка з сайту. Ось. А якщо вам цікавий саме цей ресурс і вся інформація, що цікавить вас проблеми знайдена тільки на ньому, то тут вам на допомогу прийде кнопка «Ще».

    Значно рідше ви можете зустріти напис «Знайдено за посиланням», що буде говорити вам про те, що слів з вашого запиту на цьому сайті знайдено не було, але зате мають місце бути посилання ведуть на цей документ, в анкорі яких ці слова присутні. Схожим чином сайт Буша молодшого з успіхом шукався з цілком безсторонньою фразою, якою в тексті його сторінок бути не могло. Вгадайте, яким чином так вийшло?

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Наступна область налаштувань пошуку Яндекса дозволяє вибрати мову, на якому ви воліли б бачити відповіді, а так само є можливість заборонити автоматичне виправлення зроблених вами у запиті помилок або помилок. Насправді, раніше була така тенденція, як просування по запитах з помилками, які часто повторюються. Але зараз Яндекс сам їх виправляє і фішка вже не працює.

    Сімейний пошук, прямий ефір і пов’язані запити

    Тут же ви можете включити або, навпаки, відключити фільтрацію дорослого контенту (кому що треба). За замовчуванням використовується помірний фільтр, коли дорослий контент буде показуватися тільки в разі вашого явно вираженого в запиті бажання його побачити. Якщо комп’ютером користуються діти, то краще всього буде переключитися на Сімейний пошук, під уникнення усіляких неприємних ексцесів.

    Ну, а якщо ви вже напевно хочете запобігти можливість включення дорослого контенту в результати пошуку, то можна буде користуватися спеціальним сайтом Яндекса для сімейного пошуку Family.yandex.ru, який виглядає точно так само, як і головна сторінка дзеркала рунета, і який можна буде додати в якості пошуку за замовчуванням і домашньої сторінки використовувані вами браузери.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Є у них і спеціальний пошук людей Yandex People, де можна шукати людину як у всіх популярних мережах, так і з якоїсь окремої з них.

    Яндекс людиПросуваємо свій сайт

    Раз вже ми заговорили від спеціальних сайтах Яндекса зі специфічним пошуком, то як вам такий варіант Днез-пошуку, коли по натисненню кнопки «Знайти» буде показуватися видача по одному з висувають перед зараз запитом:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Так само дуже цікаво буде перейти по посиланню «Прямий ефір« і побачити на тлі карти світу, які саме запити і в якій точці планети набирають ті, хто намагається щось шукати в Яндексі.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    В останній частині налаштувань пошукової видачі ви зможете включити або відключити стеження Яндекса за вами і обліку отриманих даних при формуванні підказок і видачі.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Так само як і в Гуглі, на тих, хто наважиться щось шукати в Яндексі, буде заведено досьє, яке можна буде переглянути перейшовши за посиланням «Мої знахідки». Все, з налаштуваннями покінчено.

    До речі, внизу вікна з результатами пошуку досить часто зустрічаються пов’язані запити, які вводили ті ж самі користувачі, намагаючись знайти відповідь на важливе питання їх. По-перше, ви можете, клацнувши по ним, побачити сторінку з цими результатами пошуку, ну, а по-друге, вебмастера можуть тут підібрати нові ключові слова для їх майбутніх статей.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    На відміну від багатих наборів фільтрів Гугла, біля дзеркала рунета ми спостерігаємо лише перемикачі сортування по релевантності (відповідності тексту запиту) або за датою. Причому останній спосіб видає сайти вкрай далекі від того, що ви хотіли побачити вводячи свій запит.

    Розширений пошук і мова запитів Яндекса

    Всі можливості фільтрації зосереджені виключно в розширеному пошуку Яндекса (праворуч від пошукового рядка значок з двома горизонтальними лініями), який ми зараз по швидкому і розглянемо.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Таким чином, професійно шукати в Яндексі можуть не тільки знавці мови запитів цієї пошукової системи (він, до речі, дуже схожий на мову запитів Гугла), але і звичайні непідготовлені користувачі. Спочатку ви вводите запит у полі «Я шукаю», де можна буде застосувати один або декілька операторів, щоб звузити область пошуку. В Гуглі, в цьому плані, розширений пошук більш функціональний.

    Давайте пробіжимося по тим операторам мови пошукових запитів, які реально можуть знадобитися:

  • За замовчуванням між усіма словами запиту Яндекс розставляє логічний оператор АБО. Однак, якщо вам потрібно, щоб в результатах видачі одне з слів було б обов’язково, то поставте перед ним знак » + » без пробілу справа, але з обов’язковим пропуском зліва:

    просування сайтів +москва

    Так само, як і будь-який інший пошуковик, дзеркало рунета ігнорує слова, які дуже часто зустрічаються у запитах. Це так звані стоп-слова і найчастіше це прийменники, частки або займенника. Для того, щоб ці стоп-слова враховувалися вами, знову ж таки досить буде поставити перед ними без пробілу символ»+»:

    движок для сайту

  • Шукати можна і за допомогою оператора заперечення. Наприклад, вам потрібно знайти огляд якої-небудь речі, але вам в результатах трапляються одні інтернет магазини з цим товаром. Як бути? Досить просто. Досить поставити перед словами, які ви не хочете бачити у видачі, подвійну тільду ~~ (з пробілом між ними і словом), ну, або на худий кінець знак мінуса (без пробілу справа, але з пропуском зліва):

    Ipad 4 ~~ ціни ~~ купитьIpad 4 -ціни -купити

  • Часто люди шукають цитати і для цього є можливість укласти цю фразу в лапки, щоб Яндекс шукав ці слова в цій же послідовності.
  • Якщо ви в якийсь цитати, прислів’я чи приказки забули одне або кілька слів, то можете замість них поставити знак або символ зірочки * відокремлені від інших слів пробілами:
    «спочив у *»
  • За замовчуванням Яндекс розуміє морфологію російської мови та здійснює пошук не тільки за тим словоформ (відмінками і числами), які ви використали у запиті, але і по всім іншим (розумний типу). Правда, частин мови це не стосується (якщо вказали в запиті іменник, то прикметники, утворені від цього слова, не будуть шукатися). Але це вже не суть важливо.

    Інша справа, що в рідкісних випадках вам може знадобитися заборонити Яндексу шукати з урахуванням морфології. Це можна зробити за допомогою знака оклику поставленого без пробілу перед тим словом, яке треба буде шукати тільки в тій формі, в якій ви його вжили (відмінку, числі).

    «!просування !сайту»

    Причому, якщо шукане слово звичайно пишеться з великої літери (наприклад, прізвище), то знак оклику перед таким словом змусить пошуковик шукати тільки слова з великої літери:

    !Лев !Миколайович

    Ще є варіант використання подвійного знака оклику, який змушує дзеркало рунета шукати по словниковій формі цього слова, але я далекий від лінгвістики і не зрозумів, в яких випадках це може бути корисним.

  • Часто може виникнути ситуація, що пошук на сайті, який вам цікавий, настільки тупий і дурний, що краще ним не користуватися. У цьому випадку ви, звичайно ж, можете звернутися до розширеного пошуку Яндекса (див. скріншот трохи вище) і вказати адресу потрібного сайту (або декількох сайтів через кому), щоб обмежити область пошуку.

    Але так може зробити кожен. Набагато ефектніше виглядатиме використання оператора мови запитів Site, який буде виглядати приблизно так:

    просування сайтів site:https://

  • Так само розширений пошук дозволяє вибрати тип документів, в яких буде шукатися потрібна вам фраза (звичайні інтернет сторінки, пдф документи, вордовские файли і ще щось там таке). Зручно ж, коли реферат чи диплом буде знайдений саме в тому форматі, який вимагається для його здачі — не потрібно робити зайвих рухів. Однак, оператором Mime скористатися буде значно більш круто:
    просування сайтів mime:doc
  • Не зовсім зрозуміло, для чого це може знадобитися, але у дзеркала рунета здавна існують оператори & і &&, які дозволяють шукати розділені їм слова в одному реченні або в одному документі (фактично && замінює умолчательный логічний оператор, АБО оператор І)
  • Ще більш загадковим для мене є оператор мови запитів Яндекса у вигляді слеша «/», який дозволяє задавати інтервал (вимірюється в кількості слів), який буде витримуватися при пошуку по вашому запиту. Відстань між сусідніми словами приймається рівним одиниці.

    просування /2 сайтів

    Це означає, що між словами «просування» і «сайт» в знайдених документах не може стояти більше одного слова. А є ще варіанти використання знака плюс або мінус перед цифрою для визначення порядку розташування слів. Так, а ще туди ж можна і & (&&) впихнути, щоб вже зовсім у бідного користувача вежу знесло:

    просування &&/(-1 +2) сайтів

  • І як ви могли бачити з останнього прикладу, для складання надскладних запитів можемо використовувати круглі дужки.
  • У розширеному пошуку можна досить тонко обмежувати область, задаючи певний часовий інтервал, коли ці документи були створені або оновлені. Існують так само і оператори мови запитів, які дозволяють робити теж саме — Date. Він дозволяє задавати як конкретну дату, так і інтервали.
  • Приклади використання всіх згаданих і забутих операторів ви знайдете тут, можливо, що це допоможе вам шукати в Яндексі більш продуктивно, швидко і з меншою затратою нервових клітин.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу