Добуваємо посилання на сайт

2526
  • Посилання не працюють? А чи так це насправді?
  • Посилання зараз враховуються пошуковими системами?
  • Які беклінків купують і навіщо?
  • Де зараз можна отримувати зовнішні посилання?
  • Висновки по посиланнях в 2014 — 2015 роках?
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Посилання аж до цього моменту є однією з найбільш обговорюваних тем в колах власників сайтів і сеошників.

    Хоча, звичайно ж, сьогодні це зовсім не та тема, з якої слід починати просування (думаю, що ви вже здогадалися, що я кажу про контент, а саме оптимізацію текстів), але вона як і раніше залишається однією з найбільш актуальних. Тому не поговорити про посиланнях в рамках нової рубрики «Просування комерційних сайтів» ми просто з вами не могли.

    Добуваємо посилання на сайт

    Розмова піде про те, як працювати з посиланнями, а також потрібні вони для сучасного просування сайтів. Ще ми розглянемо, які бувають посилання (з якими анкорами) і для чого використовується кожна з різновидів. Ну і, звичайно ж, подивимося звідки сьогодні можна черпати зовнішні посилання, а про які методи їх отримання варто забути назавжди.

    Посилання не працюють? А чи так це насправді?

    Дуже багато використовуючи SEO просування через деякий час починають мучитися сумнівами, що, напевно, вони якось не так або не там закуповують посилання, або не правильно крутять поведінкові. Результату немає, хоча вже минуло багато часу. Але в більшості випадків «скринька відривався взагалі з іншого боку». Справа в тому, що будь-які дії помножені на нуль в результаті дадуть нуль. Під нулем я маю на увазі роботу з внутрішньої оптимізації сайту. Без цього посилання і які-небудь інші способи зовнішнього впливу на сайт працювати не будуть.

    Починати просування потрібно по-любому з внутрішньої оптимізації. Зробити технічний аудит (стаття трохи застаріла, але я постараюся написати нову, а поки можете почитати про дзеркала і редиректи з відповідями сервера), щоб упевнитися, що немає ніяких перешкод до успішного просування сайту в плані правильності роботи сервера і інших речей.

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Знову ж таки, потрібно розробити для сайту повноцінне і повнорозмірне семантичне ядро (можна самому безпосередньо з допомогою Вордстата собратть, хоча краще використовувати автоматизацію, наприклад, Кейколлектор, про який хочу поговорити докладно у найближчих статтях — підписуйтесь) і втілити його в життя (створити структуру і написати текст).

    Ну і перевірити ваш сайт на наявність інших помилок, які можуть заважати його SEO просування, теж потрібно. На що саме дивитися і як це виправляти читайте у статті «Що заважає SEO-просування вашого сайту і як це виправити». Справа щось серйозне, і підходити до нього треба з усією відповідальністю і дотриманням послідовності дій.

    Власне, через кілька місяців після внутрішньої оптимізації, навіть без закупівлі посилань частина запитів з вашого семантичного ядра може цілком потрапити в Топ. Зрозуміло, що це не будуть високочастотники, але ж саме по НЧ (читайте про SEO термінологію за посиланням) відсоток переходів набагато більше (з умовою, що семядро ви склали адекватне). Однак, незважаючи на всю очевидність цього факту, мало хто спочатку проводить внутрішню оптимізацію, вважаючи за краще відразу переходити до закупівлі посилань. Так робити не можна, навіть якщо дуже хочеться.

    Таким чином, з приводу внутрішньої оптимізації сайту ніяких інших думок крім того, що робити її треба обов’язково, бути не може. А ось з приводу того, чи впливають сьогодні посилання на ранжирування сайтів в пошукових системах, все більше і більше виникає суперечок. Зрозуміло, що питання це далеко не такий однозначний, як згадані внутрішні фактори, але все ж однозначно можна стверджувати, що посилання як і раніше впливають на успіх просування сайту.

    Інша справа, що цей вплив істотно знизилася за останні роки. Спори виникають в основному з-за того, що посилальне ранжування за цей час перейшло з розряду топових факторів в розряд не основних. Тобто зараз закупівля тонни посилань на молодий сайт не піднесе його до небес, як це було раніше. У цьому сенсі сайти стало просувати набагато складніше, хоча і не так, щоб зовсім важко або не можливо. Просто потрібно правильно розставляти акценти і пріоритети, не зациклюючись як раніше лише на наборі посилального.

    Крім цього, якщо розглядати всю посилальну масу, яку комерційні сайти зможуть зібрати за час свого існування, виявиться, що в кращому разі лише десять відсотків посилань (а то і менше) реально будуть впливати на ранжирування сайту, а інші є просто баластом. Цей відсоток можна підвищити, але для цього треба знати деякі тонкощі і витрачати на це час, а також прикладати мозок. Все на тій же Сапі, за грубими підрахунками, відсотків п’ять цілком собі добре працюючих посилань (в абсолютних цифрах це дуже багато), але їх треба шукати, фільтрувати ГС і нетематические, перевіряти вручну і т. п.

    Тому на даний момент я б рекомендував вам приділяти отримання зовнішніх посилань не більше десяти відсотків свого часу, а всі основні зусилля кинути на внутрішню оптимізацію сайту. Справа ця не проста, а у випадку комерційних сайтів, крім технічного аудиту та складання семядра, доведеться ще думати над дизайном і функціоналом сайту, щоб він як мінімум не був гірше сайтів конкурентів (тільки гідний продукт зараз отримує право закріпитися в Топі). Ще раз пропоную подивитися на деякі особливості просування комерційних сайтів.

    Будемо вважати, що порядок на своєму сайті ви навели, тим самим удостоїлися права закріпитися в Топі по потрібним вам запитам. Але ось вже для того, щоб потрапити в цей Топ, нам знадобляться будь-які мало-мальськи значимі чинники ранжирування, якими можна в тій чи іншій мірі намагатися маніпулювати (можна використовувати слово поліпшити, але будемо називати речі своїми іменами). Одним з них як і раніше є посилання. Однак, для того, щоб їх правильно використовувати, треба для себе зрозуміти — навіщо ж взагалі сайту потрібні посилання (будь-які, не тільки зовнішні).

    Посилання зараз враховуються пошуковими системами?

    Насправді я про це вже частково говорив у статті «Анкор — що це таке і наскільки вони важливі в просуванні сайту», але повторюся. У посилання в зв’язці з тією сторінкою, на яку вона веде (її ще називають зворотним посиланням), є кілька основних якостей, кожна з яких враховується пошуковими системами при ранжуванні:

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

  • По-перше, це нагромадження сторінками вашого сайту так званого статичної ваги. Для кожного докуметна, розміщеного в мережі інтернет (веб-сторінки), ця вага розраховується окремо. Залежить він від числа провідних на дану сторінку (її називають у цій схемі акцептором) посилань з інших сторінок (їх називають донорами) цього або будь-якого іншого сайту. Причому статвес акцептора буде залежати не тільки від числа донорів, але і від їх власного статвеса. Тексти посилань при цьому в розрахунок ніяк не приймаються. По суті, цей же алгоритм лежить в основі розрахунку Пейдж Ранка.
  • Крім статвеса кожна сторінка вашого сайту накопичує ще й анкорный вага (його ще іноді називають динамічним). Він повністю залежить від наявного у ведучої на дану сторінку посилання тексту (він якраз і називається анкором). Чим точніше анкор збігається з пошуковим запитом, за яким ви дану сторінку намагаєтеся просувати (чим вище щільність входження), тим більший динамічний вага зможе передати гіперпосилання.
  • Як не дивно це звучить, але гіперпосилання придумали для того, щоб по них можна було переходити на інші документи в мережі. Відповідно, посилання — це худо-бідно, але все ж ще і трафік, тобто певний потік відвідувачів, залучених на ваш сайт. Звідси випливає ще одна властивість посилання — її клікабельність. Не важливо, внутрішня або зовнішня посилання, але якщо за неї переходять користувачі (живі люди, а не боти), то це є яскравим свідченням її якості, бо вона затребувана. Отримання клікабельних зворотних посилань дуже актуально на сьогоднішній момент і є нашим основним завданням, хоча отримати їх не просто і коштують вони не дешево.
  • Також не варто будувати ілюзій, що пошукові системи не здатні відрізнити природні посилання від покупних. Вже років п’ять як це може робити Яндекс (алгоритмічно і з допомогою асесорів) і, можливо, ще довше це вміє робити Гугл. Інше питання, що знаючи це, пошукова система все ж не відкидає цей фактор ранжування, продовжуючи враховувати частина з покупних посилань. Особливо це стосується тих з них, щодо яких здійснюються переходи (клікабельних).

    У статті про анкор (див. трохи вище) я досить докладно зупинявся на питанні впливу тексту зворотних посилань ведуть на дану сторінку) на її ранжування за певним пошуковим запитом. Ми згадували, що найбільший внесок, по ідеї, повинні приносити посилання, текст яких повністю співпадає з ключовим запитом, за яким просувається дана сторінка. Новачки Seo-шники (або виступають у їх ролі власники сайтів) сприймають цей факт спрощено і купують відразу сотні, а то й тисячі беэклинков з прямим входженням.

    Добитися таким чином зараз прогресу дуже складно, якщо не сказати, що не можливо. Пошуковики прекрасно бачать і кількість, і якість закуповуваних вами посилань. Констатуючи появу великої кількості беклінків, що ведуть на ваш сайт, з прямим входженням якого-небудь високочастотного запиту (так ще і комерційного), пошукові системи все це чудово відфільтровують, і вкладені вами кошти виявляються витраченими нераціонально.

    Потім така людина додає свій голос до армії тих, хто говорить про те, що посилання вже не працюють, SEO померло і пора йти в Директ. Власне, в Директ (і взагалі в контекстну рекламу) можна йти і паралельно з пошуковим просуванням, бо це дасть миттєвий приплив відвідувачів, а результатів від Сео ще рік або навіть більше доведеться почекати. Але от зате коли вони з’являться, ви, швидше за все, відчуєте, що вартість залучення покупця в цьому випадку виходить істотно нижче. Але це вже як пощастить.

    Тепер ще пару слів про статична вага. Я забув трохи вище згадати, що передається сторінкою вага ділиться порівну між усіма витікаючи з неї посиланнями (не важливо, внутрішні чи зовнішні). Що це нам дає? Ну, на основі цього факту можна фільтрувати сторінки-донори, які особливої користі вам у просуванні не принесуть. Яким буде портрет ідеальної сторінки-донора в плані статвеса, з якою вам було б бажано отримати посилання?

    Відповідь очевидна. З цієї сторінки повинно вести якомога менше число вихідних внутрішніх і зовнішніх вихідних посилань, і одночасно з цим на неї має посилатися як можна більшу кількість інших сторінок (якщо вони будуть ще і тематичны вашої, крім цього підвищиться ймовірність обліку даного бэклинка пошукачами). У цьому випадку у донора буде хороший статична вага і він зможе досить серйозну його частина передати вам (статвес буде поділений між усіма вихідними посиланнями, включаючи і вашу).

    Те ж саме стосується і вашого власного сайту. У теорії, якщо з нього буде проставлено багато зовнішніх посилань, то тим самим ви кілька зменшіть статична вага, передається на внутрішні сторінки сайту. Але, швидше за все, це буде справедливо тільки при серйозному їх кількості, а в більшості випадків з цим морочитися не варто. Хоча, посилатися зі свого сайту на безліч ГС теж не варто, вже з інших міркувань (пошук може вас зарахувати до ГС). На хороші сайти посилатися можна і навіть потрібно, якщо це буде доречно (природність і ще раз природність).

    Які беклінків купують і навіщо?

    Так, йдемо далі. Ми дізналися, як посилання можуть впливати на ранжирування вашого сайту. Тепер давайте подивимося, які бувають посилання з точки зору тексту, укладеного всередині них (анкора). На всяк випадок нагадаю вам, що гіперпосилання в Html представляють із себе конструкцію виду:

    анкор (текст, який буде посиланням)

    Тому можливі такі варіанти беклинков (зворотних посилань на ваш сайт:

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

  • Безанкорниє — незважаючи на назву, текст у таких посиланнях присутній, але здійснювати за нього ранжирування пошукових систем вкрай важко, бо цей текст являє з себе які-небудь поширені слова типу прислівників «тут», «тут», «там» або інших загальних слів (наприклад, «цей сайт»). До них ще можна віднести беки, де в якості тексту виступає адресу цього сайту (його Урл, наприклад, так — https://).

    Для чого вони потрібні? Очевидно, що для розведення анкор-листа (це тексти всіх посилань, що ведуть на дану просувається вами сторінку). Це надає посилальної маси наліт якоїсь природності. Що примітно, пошукові машини навіть з безанкорных беклінків намагаються вичавити якусь інформацію, що може знадобитися при ранжируванні. Тому вони, не знайшовши в тексті посилання чого-небудь має сенс, починають шукати десь поруч, і можуть врахувати як анкора текст навколо посилань (перед або після заслання). Можете їм допомогти і розташувати поруч ключові слова або їх синоніми.

  • З прямим входженням ключових слів — найпоширеніший і очевидний тип анкора, бо досить просто взяти пошуковий запит, по якому ви плануєте просувати цю сторінку свого сайту, і оточити його відкриваючим і закриваючим тегами гіперпосилання. Нічого вигадувати не треба. Саме це і є їх слабким місцем, бо купівельна суть таких беклінків видно пошуковим системам навіть неозброєним поглядом. Судіть самі.

    У природному анкор-листі сайту, на який посилання ніколи не закуповувалися, беків з прямим входженням буде вкрай мало (там буде більше безанкорных беклінків з згаданими вище словами, або просто з адресою сайту в якості анкора). А ось вже в разі сайту, продвигающегося покупкою посилань, подібних анкорів буде набагато більше (так мало не всі, тому що по визначенню ефект від прямого входження повинен бути більше). Але не варто забувати, що пошукачі все це чудово фільтрують при виявленні ознаки переходу за межі природності.

  • З розведеним входженням — в цьому випадку в якості анкора використовується текст запиту, плюс до нього додається якесь разбавочное слово. Слова для разбавки часто беруться просто з семантичного ядра, або використовується щось універсальне, відповідне в більшості випадків (дешево, недорого, місто тощо).
  • З околоссылочным текстом — вони досить часто використовуються при закупівлі в Сапі і їй подібних біржах, або в посилальних агрегаторах (таких, як, наприклад, Мегаиндекс, Сеопульт і їм подібних). По суті, вони з себе представляють закінчене речення, схоже на заголовок рекламного оголошення, але тегами посилання оточується тільки потрібний ключовий запит (не обов’язково в прямому входження):
    Швидке створення сайтів всього за 100 рублейПри повременном розміщення посилань (наприклад, в Сапі) цей варіант вважається більш кращим, бо посилання виходить як би вписаною в текст, а не стоїть збоку-припечу (підвищується ймовірність, що по ній хто-небудь клацне). При закупівлі вічних посилань в Гогетлинке, і вже тим більше при розміщенні статей в Миралинксе, подібний вид посилань вам не знадобиться, бо буде реальна можливість не тільки вписати посилання в текст, але і весь текст написати під цю посилання. Але це коштує дорожче, тому при закупівлі орендних посилань такий вид анкорів досить часто використовується.
  • Посилання, в яких в якості анкора використовуються зображення — у природному анкор-листі подібні посилання зустрічаються, тому ніхто не заважає вам їх купити. При цьому було б не погано, якщо б поряд з цією картинкою в тексті зустрічалися ключові слова, за якими ви просуваєтеся, ну і в атрибуті alt (або title тега A (гіперпосилання) теж ключові слова можна було б згадати.
    Швидке створення сайтів без передоплати в Москві. Добуваємо посилання на сайт Сайти-візитки, інтернет-магазини та інші складні сайти за подібною ціною.

    Служать вони знову ж таки для разбавки анкор-листа, як і згадані на початку безанкорниє посилання.

  • Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Трохи вище я наводив оціночні дані, які говорять про те, що лише близько п’яти відсотків посилань, наявних в базі Сапі, можуть допомогти вам підрости у видачі. Якщо подивитися на це з іншого боку, то ми побачимо, що в середньому по лікарні» понад дев’яносто відсотків вкладених у посилальне просування грошових коштів витрачається вкрай не рентабельно (фактично, в порожню). Зазвичай вважається, що двадцять відсотків від вжитих дій приносять вісімдесят відсотків результату, але тут справа йде гірше. При зовсім невдалий підході можна злити даремно взагалі весь посилальний бюджет.

    Крім цього, як вже згадував, посилання самі по собі потихеньку перейшли з розряду основних чинників ранжирування у другорядні. Пошукові системи намагаються таким чином боротися з впливом посилального спаму на результати видачі, але зовсім відмовитися від обліку посилань поки не можуть (хоча й пробують це зробити періодично). З цієї причини, до речі, додався часовий лаг (у всякому разі в Яндексі), протягом якого куплені посилання ніякого впливу на ранжування надавати не будуть, навіть якщо вони самі по собі цілком робочі (лаг може становити від трьох місяців до півроку).

    Щоб SEO-шники не дрімали, пошуковики періодично змінюють свої алгоритми, в результаті чого коли-те добре працюючі схеми стають не працездатними. Причому відстежити все це досить оперативно буває не так-то вже й просто, в слідстві чого, навіть при грамотному підході до зовнішньої оптимізації, гарантій щодо стовідсоткової рентабельності вкладених коштів отримати не можливо (завжди є частка ризику). А в невмілих руках цей інструмент взагалі може бути марним, що і викликає масу пересудів — мовляв, посилання-то вже не працюють.

    Все вище сказане відноситься саме до посилань, що закуповуються на різних біржах, особливо якщо при їх закупівлі не застосовуються якісь продумані фільтри, бо більшість із стандартних схем (обкатаних роками) перестають працювати або знижується їх ефективність. Наприклад, не можна орієнтуватися тільки на пузомеркі сайту (Тіц і Пр).

    Так звані жирні (трастові) посилання найчастіше зовсім не варті витрачених на них грошей, бо параметрів в оцінці донорів повинно бути набагато більше, і серед них «трастовості» (тіц і пр) не є визначальним. Хоча, звичайно ж, отримати робочу (проходить по всім іншим критеріям відбору) посилання з трастового сайту вашої тематики було б здорово, але їх не так вже й багато знайдеться.

    Ну і як ми вже говорили трохи вище — найкращим варіантом буде придбання посилань, за якими будуть переходити живі люди. Це надає їм чималий наліт природності і підвищує віддачу, але їх ще треба пошукати.

    Де зараз можна отримувати зовнішні посилання, а де не можна?

    У зв’язку з усім вищесказаним потрібно буде дуже серйозно підходити до процесу просування за рахунок отримання безкоштовного або платного) зовнішніх посилань на свій сайт. Про те, що і як бажано було робити, ми з вами ще поговоримо в продовженні цієї серії статей (традиційно нагадую про доцільність підписки на розсилку з анонсами нових статей на цьому блозі), але хочу відразу зупинитися на тому, що робити для набору посилальної маси не треба:

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

  • Не таке вже важливе зауваження, але… В ідеалі, з одного сайту вам достатньо отримати одну посилання (для отримання максимуму результату при мінімумі вкладених коштів). Але хороших донорів в будь-якій тематиці досить-таки мало, тому отримання декількох посилань з одного сайту (наприклад, на різні сторінки вашого ресурсу) можна вважати справою звичайним. Однак, не варто купувати з одного сайту сотні, і вже тим більше тисячі беклинков, бо це позбавлено сенсу.
  • Не варто купувати посилання в посилальних біржах типу Сапі без використання фільтрів. Чому? Та тому, що в цьому випадку відсоток марно витрачених грошей у вас може наблизитися до сотні (читайте про це вище).
  • Якщо самі з фільтрами боїтеся не впоратися, то перекладіть цю задачу на плечі посилальних агрегаторів (Візарда, Сеопульта, Мегаиндекса, Руки, Вебэффектора, Сеохамера або когось ще). Вони, правда, візьмуть з вас за це відсоток від вартості закуплених посилань, але при відборі будуть застосовувати свої напрацьовані фільтри і будуть стежити за донорами надалі, щоб знімати неефективні посилання. Інша справа, що не варто створювати кампанії в агрегаторах без обмеження бюджету, бо це загрожує надмірним витратою коштів.
  • Забудьте про послуги прогону по тисячам ГС каталогів, які досі активно пропонуються на ринку. Цей поїзд вже років десять, як пішов. Не плутайте ГС з трастовими і якісними тематичними каталогами, які досі чудово працюють (читайте про реєстрацію в Яндекс Каталозі і Дмозе). Але навряд чи ви знайдете таких більше десятка, і вже точно не сотні і тисячі.
  • Не робіть одночасної закупівлі величезного числа посилань на молодий сайт, бо потрібно імітувати природне зростання посилальної маси (хоча б по декілька штук в тиждень).
  • Власне, навіть для вже вікового сайту не варто закуповуватися тисячами посилань одночасно (особливо в автоматичному режимі), бо можна потрапити під фільтр «посилальний вибух», що призведе до їх неврахування пошуковою системою. Знову ж, намагаємося імітувати природність процесу.
  • Комерційному сайту не варто брати участь в різних системах по обміну посиланнями. Так і ручний обмін краще обмежити, і взагалі намагатися якнайменше розміщувати зовнішніх посилань на інші ресурси.
  • Ну і в двох словах опишу джерела отримання зовнішніх посилань стосовно до комерційного сайту:

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

  • Необхідний пакет для бізнес-сайту полягає в спробі потрапляння в Яндекс Каталог, Дмоз, якісні тематичні каталоги, додавання в Яндекс Довідник, щоб показуватися в пошуку Яндекс Картах, а також в Гугл Картах. Створення акаунтів в популярних соціальних мережах (Вконтакте, Фейсбук, Твіттер, Ютуб — це теж зворотні посилання). Ну і чого-небудь ще трастового та іміджевого. Наприклад, у Вікіпедію спробувати прорватися, але це вже складніше.
  • Робота з біржами орендних посилань (Сапа, ТрастЛинк) безпосередньо, або за допомогою агрегаторів (їх перераховував трохи вище). Посилання там оплачуються помісячно і тому їх можна знімати, якщо виявиться з ними проблема (бан донора, випадання з індексу тощо). Їх переваги полягають у величезній кількості наявних донорів та можливості автоматизації процесу закупівлі і зняття через агрегатори. Мінуси були описані вище.
  • Робота з вічними посиланнями на біржах типу Гогетлинкс, Ротапост, Гетгудлинкс, або на біржах, де є можливість розміщувати цілі статті з наявними там посиланнями на ваш сайт (це Міралінкс або Вебартекс). З недавніх під з’явився спосіб автоматизації закупівлі вічних посилань з допомогою Гогеттоп. Перевагою такого виду линкбилдинга є більш органічне вписування вашого посилання в текст сторінки, де вона розміщується. Недоліки, втім, практично ті ж, що і у Сапи — багато донорів, розміщення на яких можна вважати марною тратою грошей. Знову ж таки, потрібно ретельно фільтрувати майданчики.
  • Вільний пошук донорів без використання яких-небудь бірж. Набагато складніше і трудозатратнее, але зате ви з великою ймовірністю отримаєте реально працюючу посилання, якщо сайт-донор буде тематичным вашому і не буде брати участь у згаданих вище посилальних біржах, а посилання буде розташована в місці, де за нею будуть клікати. Крім цього було б чудово, якщо цей донор не був би ГС, а навпаки, був би доданий в Яндекс Каталог і Дмоз. Ну і вже зовсім ідеалізуючи можна вказати, щоб крім вашого посилання зі сторінки-донора інших лінків проставлено не було.
  • Говорили, говорили, а висновки-то які містяться в 2014?

    Підсумовуємо на сьогодні за зворотним посиланнями:

  • Посилання по як і раніше потрібні, бо це один з факторів ранжирування, що використовується в пошукових системах. У багатьох комерційних нішах битви за Топ 10 йдуть між багатьма тисячами конкурентів, і потрапити туди сайту, не підкріпленому може бути і не дуже великий, але якісної посилальної масою буде вельми проблематично, якщо не сказати, що не можливо. Бувають, звичайно, винятки, але вони лише підтверджують правило.
  • Без внутрішньої оптимізації сайту посилання абсолютно марні і безсилі що-небудь змінити, бо це вже не фактор ранжування номер один (швидше за все, він балансує на межі першої десятки найбільш значущих факторів).
  • З усієї маси доступних на ринку посилань працює не більше однієї двадцятої з них. Це накладає певні вимоги на відбір донорів, щоб ваші зусилля не виявилися марними.
  • Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

  • На жаль, з кожним роком просувати сайти стає все важче, і це в повній мірі стосується линкбилдинга (побудови працює посилальної маси). Тому не варто шукати легких шляхів, типу згаданого вище прогону по каталогах, обміну бэклинками або закупівлі в Сапі тонни копійчаних посилань за раз, в надії на те, що на наступний день ви порвете Топи по всіх цікавлять вас пошуковим запитам. Все стало набагато складніше, але в той же час і цікавіше.
  • Сьогодні було своєрідне вступ з частини зовнішніх посилань — так би мовити, «квіточки». «Ягідки» ж будуть ще попереду, тож не перемикайтеся і слідкуйте за новими публікаціями. Сподіваюся, що буде цікаво.

    Продовження >>> (Тут можна підписатися на поштову розсилку з анонсами нових статей)

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу