Вибираємо хостинг і домен

3501
  • Чому саме InDeepSky і що таке SLA?
  • Тест-драйв хостингу InDeepSky
  • Візуальний конструктор сайтів в InDeepSky
  • Установка додатків з панелі управління
  • Інші можливості панелі хостингу
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Хочу сьогодні трохи попіарити перспективного новачка на ринку надання хостингу і віртуальних серверів — InDeepSky. Гравець цей зовсім молодий (мій хостинг в діди йому годиться), але за ним стоїть кампанія, яка вже досить давно працює на ринку IT-технологій (Супрематика).

    Позиціонується він як хостинг преміального рівня (але за доступними цінами), що забезпечує дуже високий рівень доступності (аптайм) близька до ста відсотків (99,98%, що означає ймовірність простою не більше восьми хвилин в місяць). За угодою, при порушенні цієї умови ви отримуєте компенсацію аж до десятикратної вартості місячного тарифу.

    Вибираємо хостинг і домен

    Іноді хороший проект просто потребує того, щоб про нього дізналися. Як мені здається, InDeepSky — саме такий випадок. Тарифи у них конкурентноспроможні (особливо виділяється безлімітний хостинг за 145 рублів на місяць), а ще є двотижневий тестовий період для перевірки аптайма і тестування роботи техпідтримки. Є калькулятор для підбору тарифу, можливість установки в один клік практично будь-якої CMS або програми, а також є (що дивно) повноцінний конструктор сайтів. Мають місце бути і спеціалізовані тарифи для 1С-Бітрікс і UMI.CMS (InDeepSky є рекомендованим хостингом для Юмі включаючи нову версію 3.0).

    Крім цього, до 7 грудня діє акція для тих, хто бажає переїхати на InDeepSky від іншого хостера. У цьому випадку вам потрібно буде оплатити будь тариф хостингу терміном на один рік, щоб отримати другий рік розміщення безкоштовно. Ну або можете отримати у подарунок (абсолютно безкоштовно) доменне ім’я в зонах: ru, com, рф, net, biz, info, org, uk, de, eu, us, mobi, name при оплаті будь-якого тарифу на рік вперед. Заманливо, чи не правда? Давайте уважніше подивимося на те, що криється під упаковкою.

    Чому саме InDeepSky і що таке SLA?

    У мене зараз головна проблема з поточним хостингом полягає в його низької надійності. У ситуації, коли не вистачає ресурсів хостингу, завжди можна перейти на інший тариф або перенести сайт на VPS з потрібними параметрами, тим більше, що при використанні кешування величезних ресурсів не потрібно. А от надійність мій поточний хостер забезпечити не може навіть за додаткову плату. З техпідтримкою у них теж рік від року все гірше і гірше стає. У зв’язку з цим в голову все частіше приходить «крамольна» думка про переїзд.

    InDeepSky спокушає якраз гарантією аптайма на дуже високому рівні. Як я вже згадував, це 99,982%, або не більше восьми хвилин простою на місяць. Причому фактично ви укладаєте з хостингом договір (угода про рівень сервісу — SLA від Service Level Agreement), повний текст якого можна подивитися тут. У цій угоді обумовлюються матеріальні компенсації у разі невиконання хостером таких високих зобов’язань, а також прописані всі терміни надання екстреної технічної допомоги при виникненні проблем з доступністю сайтів.

    За рахунок чого гарантується такий високий аптайм (час безперебійної роботи, виражене у відсотках від усього часу роботи вашого сайту)? Справа в тому, що InDeepSky використовує, по суті, ту ж саму технологію, що і мій поточний хостер — Parallels. Тобто, грубо кажучи, у них однакове. Відмінність же полягає в матеріальній базі — серверах, а точніше використовуваному дата-центрі. У мого поточного хостера він знаходиться в Москві і, судячи з усього, рівень безпеки та відмовостійкості не дуже високий (чи то на резервування економлять, то на типах використовуваних серверів, то на всіх відразу).

    У InDeepSky ж дата-центр використовується буржуйський (базується в Латвії, що не дуже далеко від європейської частини нашої країни — час відгуку серверів 30-60 мсек), з доволі високим рівнем безпеки і відмовостійкості — Tier-3. У цьому випадку здійснюється резервування всіх основних структурних елементів, що забезпечує автоматичне перемикання на робочий комплект при виникненні неполадок. Та й самі складові використовуються брендові (Делли і Циски, наскільки я зрозумів).

    Крім цього харчування такого дата-центру здійснюється за декількома незалежними фидерам і все обладнання підключене через джерела безперебійного живлення. Йде дублювання і каналів зв’язку дата-центру з інтернетом. Також у будівлі дата-центру Tier-3 є система виявлення і гасіння пожежі, так само як і реальна фізична охорона. Власне, саме це і дозволяє власникам InDeepSky досить-таки безбоязнено брати на себе матеріальну відповідальність за можливу недоступність вашого сайту, тому що ймовірність цієї події мала.

    При всьому при цьому ціни на хостинг і віртуальні виділені сервера (VPS) у них залишаються на прийнятному рівні (хостинг, мабуть, навіть дешевше, ніж у багатьох конкурентів). Судіть самі, ось тарифи простого хостингу:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    А от тарифи на VPS:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Мій тариф тут трохи виходить дорожче, ніж у поточного хостера. Але я був готовий платити поточного хостеру в два рази більше (реально вів листування з цього приводу), лише б була гарантія близької до ста відсотків доступності сайту, та оперативне реагування на кризові ситуації. Сказали, що таких гарантій стабільності роботи вони дати не можуть. InDeepSky може, принаймні заявляє про це.

    До речі, про пташок, тобто про тарифи. Мій улюблений питання хостерів зазвичай полягав у тому, який тариф мені потрібен. Відповідь зазвичай звучить досить розпливчасто і багато в чому залежить від відповідального. У InDeepSky зробили простіше — створили калькулятор тарифів, який на підставі простої інформації дає пораду про рекомендований тариф хостингу або ж віртуального сервера:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Давайте я в загальних рисах поясню різницю між звичайним хостингом (віртуальним) і віртуальним виділеним сервером (VPS).

  • У першому випадку, відразу безліч сайтів розміщуються в окремих розділах реального фізичного сервера (комп’ютера) і використовують одне і те ж ПО. Кожному з цих сайтів в теорії доступні всі ресурси сервера (процесор, оперативна пам’ять), але в реальності вони за ці ресурси конкурують. Зазвичай хостер призначає відсоток від ресурсів сервера, який ваш сайт не повинен буде перевищувати (у всякому разі на тривалий час).

    Також, в залежності від тарифного плану, регламентується відводиться вам обсяг дискового простору, число сайтів та баз даних, які ви зможете розмістити і створити на цьому тарифі, а ще число поштових скриньок і акаунтів для доступу по FTP. Подробиці читайте в статті, що таке хостинг.

  • VPS ж, хоч і розміщуються на одному фізичному сервері, спочатку обмежені в ресурсах, розмір яких визначається обраного вами тарифу. Вище цього стрибнути вже не вдасться. Зате на них варто незалежне один від одного і ви вільні його змінювати і розширювати за своїм розсудом (правда ось адміністрування виділеного сервера — справа непроста). При цьому виділені ресурси вам гарантовані і «нахабний» сусід з сервера ніяк не зможе вплинути на роботу вашого сайту або сайтів, бо їх на VPS можна розміщувати без обмежень, так само як і створювати бази даних не лімітовано).
  • Тест-драйв хостингу InDeepSky

    Отже, у віртуального хостингу в InDeepSky є двотижневий тестовий режим. Їм і скористаємося. Після натискання на кнопку «Тестувати» під цікавою тарифом, потрібно буде пройти процес реєстрації (вказати ПІБ, e-mail адресу і придумати пароль для свого особистого кабінету). Після цього на вказаний e-mail прийде лист з посиланням для підтвердження. Перейшовши по ній ви потрапите в особистий кабінет, звідки перейдіть в магазин, де вже виберіть той тариф, який бажаєте відтестувати по повній.

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Мені сподобався безлімітний тариф. Після цього на сторінці, що відкрилася, вам потрібно буде поставити галочку в полі «Безкоштовне підключення на 15 днів» і при бажанні поміняти назву піддомену, на якому тимчасово буде жити ваш сайт підключення до домену другого рівня. Його можна або купити, або отримати в подарунок при оплаті на рік вперед, що теж є добре.

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Підібрати вільне доменне ім’я можна буде, наприклад, на реєстр.ру (можете вводити передбачуване ім’я домену прямо в наведену нижче форму):

    Введіть ім’я домену:
    Перевірити
    Приклади: google, google.com

    У правій верхній частині ви побачите кошик (адже не дарма інтерфейс магазином обізвали), куди потрапив ваше замовлення. Потрібно тепер його підтвердити клацанням по кнопці «Перегляд замовлення», а у вікні по кнопці «Розмістити замовлення». Вам на пошту прийде лист з підтвердженням, а також з логіном та паролем для доступу до вашого сайту по ФТП.

    Після цього сміливо переходьте за посиланням «Управління підпискою», або зі сторінки свого особистого кабінету перейдіть в «Панель управління». Після чого з верхнього списку вибираєте свою передплату і насолоджуєтеся наданими вам панеллю Parallels Panel можливостями:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Можливостей досить багато. Насправді, у мого поточного хостера теж встановлена ця панель (Parallels Panel, на мій погляд, дуже зручна), та й взагалі обидва цих хостингу використовують хмарну технологію Parallels, яка зараз, можна сказати, є трендом. Відмінності, як я вже говорив, полягають у різної матеріальної бази (використовуваному дата-центрі). Однак, це докорінно впливає на безвідмовність роботи віртуального хостингу серверів в InDeepSky (повинно впливати в кращу сторону, по ідеї).

    Що примітно, InDeepSky не зациклюється тільки на наданні высокоустойчивого хостингу за доступні гроші, хоча і це важливо. Особисто я до цього не зустрічав вбудований в панель управління хостингом конструктор сайтів («Parallels Presence Builder» у нижній лівій області на наведеному скріншоті). Зазвичай, навпаки, конструктори сайтів надають місце під створений проект.

    Крім цього, тут є можливість установки будь-яких із трьох десятків додатків (вкладка «Програми» або кнопка внизу вікна), найбільш популярними з яких є популярні безкоштовні CMS (Joomla, WordPress та Drupal), які навіть виведені окремо на бічну панель. Власне, можна і просто залити вже готові файли і бази даних сайту, який ви, наприклад, переносите з іншого хостингу або ж створили на локальному сервері (область «Індивідуальний сайт» внизу вікна).

    Візуальний конструктор сайтів в InDeepSky

    Конструктор сайтів під назвою «Parallels Presence Builder» пропонує вам спочатку вибрати тематику свого майбутнього сайту, після чого ви вводите його назву і заповніть інші поля за бажанням, потім тиснете на кнопку «Створити сайт». Відкриється шаблон, відповідний обраної тематики, а також панель конструктора, яка дозволить в два кліка цей самий шаблон змінити, поміняти місцями блоки, замінити шрифти, додати блоки з текстом, графікою, відео, слайд-шоу і навіть інтернет-магазином.

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Природно, що ви можете ще додавати меню (в тому числі і вкладені), нові сторінки і все інше, що може прийти в голову створити з сайтом. При цьому все робиться однієї лише миші без будь-яких Html або CSS кодів, що багатьом новачкам доведеться за смаком. Зрозуміло, що в плані верстки такий сайт не буде ідеальним, але він буде працювати і виконувати свою функцію, а це в ряді ситуацій буде головним.

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    До того ж, у випадку цього конструктора, код вийдуть досить-таки чистим. Щоб переконатися, просто опублікуйте сайт за допомогою показаної вище кнопки і перейшовши на нього подивіться вихідний код сторінки. Він не так вже і забруднений, тим більше, що це не такий вже важливий фактор просування.

    Установка додатків прямо з панелі управління хостингом

    Теперича давайте подивимося, що пропонує InDeepSky трохи більш просунутим юзерам, які, наприклад, знають, що означає абревіатура CMS. А пропонує він цю саму CMS встановити в один клік. Хочете Джумлу, Вордперсс або Друпал? Так немає проблем, просто клікніть по їх назвами в низу лівої колонки вікна панелі управління хостингом. Все інше ховається на вкладці «Програми» з верхнього меню панелі:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Установка обраного програми може бути здійснена буквально в один клік (натисканням на кнопку установки), але при бажанні ви можете попередньо щось налаштувати, вибравши з меню кнопки пункт «Вибіркова установка».

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    У мене сам процес установки зайняв менше хвилини, після чого мені запропонували зробити для встановленого движка налаштування. Втомлювати вас подробицями не буду, бо в InDeepSky є цілком вичерпний хелп (на всі випадки життя), а в ньому розділ інструкцій.

    Власне, на лівій вкладці «Всі програми» ви зможете побачити весь арсенал, готовий до миттєвої установці за вашим сигналом. Думаю, що даний список буде з часом розширюватися, бо є APS каталог з більш ніж 300 готовими рішеннями від Parallels:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Інші можливості панелі хостингу

    Серед інших можливостей панелі Parallels Panel хочеться відзначити дуже спритний файловий менеджер, який цілком може звільнити вас від необхідності використання додаткових програм для доступу до файлів вашого сайту по протоколу ФТП.

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Зрозуміло, що існує маса зовнішніх систем збору статистики сайту, які володіють дуже великим функціоналом (один Гугл Аналітікс чого тільки вартий), але для вирішення ряду завдань може знадобитися внутрішня система, яка здійснює збір даних безпосередньо на сервері (читайте про те, навіщо потрібна аналітика).

    За замовчуванням збір серверної статистики зупинений, але ви на сторінці «>Налаштування хостингу» (посилання на неї знаходиться на першій вкладці панелі, трохи правіше домену вашого сайту). Там можна буде вибрати один з двох найбільш популярних на сьогоднішній день скриптів:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Доступ до зібраної статистики ви зможете отримати через деякий час на однойменній вкладці панелі управління InDeepSky. Так, до речі, на першій вкладці панелі під назвою «Сайти і домени» є ряд елементів прихованих під спойлером, який показаний на приведеному скріншоті (це так, для загальної інформації):

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Там же на першій вкладці ви знайдете кнопку «Менеджер резервного копіювання», яка дозволить вам або вручну зробити чергову копію сайтів та баз даних, або налаштувати автоматичне резервне копіювання за розкладом. Мабуть не варто говорити, що це справа архіважлива і краще про це подумати заздалегідь.

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Помацати віртуальний виділений сервер в тестовому режимі, наскільки я зрозумів, не можна. Тому обмежуся описом можливостей віртуального хостингу.

    Так, ще раз нагадаю, що до 7 грудня при оплаті будь-якого тарифу хостингу у InDeepSky терміном на один рік, другий рік ви отримуєте в подарунок (безкоштовно). Таким чином тариф Анлим, наприклад, може вам обійтися в сімдесят рублів на місяць, що більше ніж прийнятно, особливо для преміального хостингу. Ну, або домен безкоштовно отримаєте. Тут ще саме було б таймер зі зворотнім звітом до кінця акції поставити…

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу