Як розкрутити сайт самому

2691
  • Створення проекту для контекстної реклами в Сеопульте
  • Налаштування контекстної кампанії в SeoPult
  • Перенесення налаштувань і бонусів Діректа
  • Галузеві рішення і синхронізація SEO з PPC
  • Ручний і автоматичний підбір ключових слів
  • Генерація оголошень і посадочних сторінок
  • Управління ставками і стратегіями показу оголошень
  • Використовувати PromoPult для роботи з контекстом?
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . У першій статті по просуванню сайту за допомогою системи Сеопульт я в основному торкнулася роботи з SEO-модулем (різні режими роботи, підбір ключових слів та цільових сторінок, умови зняття посилань тощо), але при цьому була порушена і робота з контекстним модулем, який також має місце бути в цій системі.

    Сьогодні ж я хочу детальніше поговорити саме про модуль для роботи з контекстною рекламою PromoPult (з Яндекс Діректом і Гугл Адвордсом). Сам по собі він дозволяє зменшити ваші трудовитрати (особливо при роботі з великою кількістю проектів), і одночасно працювати з ним простіше, ніж з Діректом або Адвордсом, що може зацікавити власників сайтів або оптимізаторів, які роблять в контексті перші кроки.

    Як розкрутити сайт самому

    Крім цього, контекстний модуль (PPC) в PromoPult дозволяє більш ефективно витрачати бюджет (наприклад, при створенні кампанії вибрати вже готову «Галузеве рішення», яке добре себе зарекомендувало на інших проектах схожих з вашою тематикою) для досягнення потрібного вам рівня продажів.

    Ну, і головна фішка — зв’язок модулів SEO і РРП, що дозволить відключати контекст по тим запитам, які SEO-модуль вже загнав в Топ, і, навпаки, включати рекламу по тим запитам, які з Топа з якихось причин випали. Укупі це повинно дозволити істотно оптимізувати витрати при досягненні потрібного вам рівня продажів.

    Створення проекту для контекстної реклами в Сеопульте

    Отже, після реєстрації в системі і авторизації вам потрібно буде створити новий проект. Для цього виберіть у верхньому меню пункт «Проекти в системі (список)» і натисніть на помаранчеву кнопку «Додати проект» у наступній сторінці.

    Проекты в СеоПультеЯк розкрутити сайт самому

    Вам буде запропоновано вибрати один з трьох варіантів проектів:

  • SEO — просування сайту в пошукових системах шляхом автоматичної закупівлі посилань з потрібними текстами на потрібні сторінки, що сприяє їх кращому ранжування і потрапляння в Топ. Є кілька варіантів роботи, які можна буде вибрати по мірі створення проекту: звичайний режим, PromoPult+, Сеопульт Max і ручний режим. Кожен з них має свої переваги і свої недоліки. Детальніше про це читайте за наведеним посиланням.
  • PPC — можливість управління контекстною рекламою Директ AdWords через Сеопульт. Включає в себе розміщення рекламних оголошень у видачі Гугла і Яндекса (по потрібним вам ключовими словами), а так само і в рекламних мережах (контекстно-медійної мережі Google і рекламної мережі Яндекса), що дозволяє автоматизувати роботу з Діректом (додаткової плати за це не береться) і з Адвордсом (береться десятивідсоткова комісія).

    Які завдання при цьому вирішує PromoPult:

  • Система сама пропонує добірку ключових слів, зібрану на основі аналізу сторінок сайту. Для новачків це дуже хороша підмога, бо для правильного збору семантичного ядра потрібно мати певний багаж знань і досвід, або звертати за допомогою до професіоналів (коштує це, правда, зовсім не дорого, у порівнянні з темі ж посиланнями).
  • Також він сама підбирає і посадочні сторінки під зібрані ключевики. Навіть якщо ви цілком компетентні в цьому питанні, то простіше буде перевірити вже автоматично зібрані посадочні сторінки, ніж самому їх додавати.
  • Модуль PPC в Сеопульте автоматично генерує по три варіанти текстів оголошень для кожного з підібраних ключових слів.
  • Здійснює безперервний моніторинг і корекцію ставок.
  • При налаштуванні PPC кампанії можна буде вибрати вже готовий набір оптимальних налаштувань, якщо такий є для вашої галузі (тематики).
  • У РРС модулі реалізовано управління контекстними кампаніями через файл формату xls. Тобто можна буде експортувати дані будь-якої кампанії, що проводиться в Сеопульте, щоб здійснити над ними якусь роботу на комп’ютері і завантажувати їх назад. Хто працює з великими об’ємами даних, той оцінить цю функцію.
  • Якщо в Директе вам надавалася знижка, то при перенесенні рекламної кампанії в PromoPult вона збережеться.
  • Можна буде підключити до свого аккаунту в системі Яндекс Метрику, щоб Сеопульт міг ефективніше управляти вашої рекламної кампанією.
  • SEO+PPC — в цьому випадку ви фактично створюєте два проекти (SEO плюс PPC). Навіщо це можете бути потрібно? Уявіть, що ви запустили SEO-проект на просування і чекаєте від нього віддачі. А її все немає і немає. Чому? Та тому, що пошукові системи врахують всі проставлені посилання лише через деякий час (від декількох місяців до півроку). Тому і логічно було б підключити відразу два модулі (SEO і PPC).

    Поки SEO просування не почне приносити плоди, до вас будуть приходити на сайт клієнти, залучені з контекстної реклами. Це перший плюс від використання цього режиму, але далеко не єдиний. Адже ви можете самі працювати з контекстом. Але при цьому ви не отримаєте інтеграцію, яку дає PromoPult, так і багато процеси по роботі з контекстом він автоматизує і оптимізує віддачу від вкладених коштів.

    Інтеграція ж SEO і PPC полягає в наступному. По ходу роботи система буде відмовлятися від ставок у контексті по тим запитам, які вже приносять трафік з органічної видачі (після їх попадання в Топ 10 стараннями модуля SEO). Це дозволить вам не переплачувати зайвого. І, навпаки, після випадіння запиту з Топа з якого-небудь запиту, за нього відразу почне закуповуватися контекстна реклама, щоб не знизився потік відвідувачів на ваш сайт.

  • Нас у рамках цієї публікації цікавить насамперед контекстний модуль, бо роботу і налаштування SEO модуля в Сеопульте ми досить детально розібрали в попередній статті. Напевно, оптимальною буде вибрати варіант SEO+PPC, але це вже на ваш розсуд.

    Якщо узагальнити, то контекстний модуль в PromoPult потрібен для економії вашого часу і, що особливо важливо, бюджету. До того ж він серйозно знижує рівень входження в тему, бо робота з Діректом і Адвордсом не так тривіальне, як може здатися на перший погляд. Особливо складно буде домогтися високої ефективності від створеної рекламної кампанії не володіючи певним досвідом.

    Отже, це ми трохи відволіклися на те, який же вибрати тип проекту. Далі я буду розповідати про роботу з PPC, але все це буде ставитися і до SEO+PPC, тільки там спочатку настроюється SEO модуль, а вже потім контекстний.

    Налаштування контекстної кампанії в PromoPult

    При виборі контекстного проекту потрібно буде дати йому назву (щоб ви потім легко з цієї назви могли зрозуміти, що це за проект і які у нього особливості), вказати Урл сайту, який буде просуватися, а також регіон (за нього буде розраховуватися передбачуваний бюджет майбутньої кампанії і буде вестися з’їм позицій по просуваються запитам).

    Добавление контекстного проекта в СеопультеЯк розкрутити сайт самому

    Після того, як ви натиснете на кнопку «Далі», вам вже пропонують провести настройку рекламної кампанії:

    Як розкрутити сайт самому

    Перенесення налаштувань і бонусів вашої кампанії в Яндекс Директе

    Якщо у вас вже є налаштована кампанія в Яндекс Директе, то ви її можете перенести в Сеопульт за допомогою Xml файлика.

    Импорт из Директа в СеопультЯк розкрутити сайт самому

    Для цього натисніть кнопку «Імпорт» (показану на наведеному нижче скріншоті).

    Дополнительные настройки контекста в PromoPultЯк розкрутити сайт самому

    Так, забув ще сказати про призначення кнопочки «Отримати бонус», яка розташована у правому верхньому куті вікна налаштувань контекстної кампанії в PromoPult.

    Получить бонус в ДиректеЯк розкрутити сайт самому

    Точніше, не отримати, а перенести його з Яндекса Діректа (якщо він у вас там накопичився).

    Перенос бонуса из Директа в СеопультЯк розкрутити сайт самому

    Для цього досить буде вказати дані вашого облікового запису в цій системі контекстної реклами.

    Основні настройки рекламної кампанії в Сеопульте

    Отже, давайте подивимося, які інструменти для настройки рекламної кампанії в Адвордсе і Директе нам тут пропонують:

  • За замовчуванням в якості місць розміщення оголошення вам пропонують пошукові видачі Яндекса і Гугла, а також їх рекламні мережі (рекламну мережа Яндекса і медійну мережу Гугла — Адсенс). Можете почитати про основи роботи з Google AdWords та створення рекламних кампаній в КМС, а ще про принципи роботи Яндекс Діректа. Для установки просто кликніть по цьому рядку (що, до речі, зовсім не очевидно).

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Тут можна буде вибрати будь-яку конфігурацію з описаних вище способів розміщення оголошень, а також вибрати відсоток розміщень рекламних мережах щодо розміщень в пошуковій видачі. Важко сказати, які налаштування тут краще використовувати, бо це визначається тільки тестовими розміщеннями.

  • В області «Місцеположення» вам потрібно буде вибрати регіон, користувачам якого будуть відображатися ваші оголошення (він обчислюється виходячи з IP адреси користувача). При необережному поводженні можна сильно звузити охоплення аудиторії (не виправдано) і не отримати на виході бажаних результатів (переходів на ваш сайт). Але й занадто «розмахуватися» теж не варто, бо отримаєте на виході багато не цільових відвідувачів і дірку в бюджеті. Якщо з контекстною рекламою до цього не працювали, то краще проконсультуйтеся в техпідтримці Сеопульта.
  • Часовий таргетинг — дозволяє дуже гнучко настроїти час показу оголошень. Обов’язково зверніть увагу на встановлений часовий пояс, бо країна у нас велика і час доби може разюче відрізнятися. Має сенс поставити галочку в області «Враховувати робочі вихідні дні» (коли з-за продовження свят країна виходить на роботу в суботу або неділю).

    Як розкрутити сайт самому

    Також можна буде настроїти режим показу ваших оголошень в святкові дні. Оптимальний часовий інтервал ви, звичайно ж, визначте вже в ході експериментів, отримуючи дані про те, коли ваша цільова аудиторія активна і готова купувати, а коли кліки пропадають даремно. Іноді це буває і зовсім не очевидно.

    Зверніть увагу, що у контекстному модулі від PromoPult можна не просто блокувати показ оголошень в певний час, але і можна в періоди зниженого попиту (вихідні дні чи ночі) попередньо вибрати розташованої на панелі праворуч нижчу ставку (менш яскравий колір) і клацнути мишею по тій тимчасової клітинки, для якої ви хочете знизити ставки, а не зовсім скасувати показ оголошень.

  • Ще вам буде запропоновано вибрати тактику, якої буде слідувати система при розміщенні оголошень. Справа це дуже важливе (можете подивитися, які стратегії показу пропонує Директ). У Сеопульте ж доступні такі варіанти:

    Выбор тактики показаЯк розкрутити сайт самому

  • Бюджет — Сеопульт буде намагатися отримати максимум переходів на ваш сайт за той бюджет, що ви поставите, і з урахуванням тієї максимальної ціни ставки, яку вкажіть.
  • Топ 1 — система буде намагатися тримати ваше оголошення буде на перших місцях спецрозміщення (ТОП1 «1СП») або гарантованих показів (ТОП1 «1Гар»), щоб забезпечити максимальний цільовий трафік. По грошам вийде накладненько.
  • Блок — ваші оголошення будуть потрапляти в спецрозміщення або гарантовані покази, але не будуть конкурувати за першу позицію в них. Це забезпечить достатній трафік при помірних витратах.
  • СП — потрапляння до «Спецрозміщення», але не на саму дорогу позицію.
  • Гар — потрапляння до «Гарантованих покази».
  • З+Р — залежно від встановленої максимальної ціни за клік ваші оголошення будуть відображатися або в одному блоці, або в іншому.
  • Дін — оголошення будуть показуватися не гарантовано з імовірністю від 0% до 99% (вони будуть бовтатися в динамічних показах).
  • Галузеві рішення, синхронізація SEO з PPC та інші додаткові налаштування

    Крім основних ви можете подивитися, що нам пропонують в додаткових настройках, клацнувши по відповідному посиланню внизу вікна основних налаштувань.

    Дополнительные настройки контекстной рекламы в СеопультеЯк розкрутити сайт самому

  • З додаткових налаштувань мені найбільш цікавими видалися «Галузеві рішення». Справа в тому, що для різних тематик бізнесу (онлайн або офлайн) можуть істотно відрізнятися успішні стратегії. Тому PromoPult пропонує вам, при бажанні, вибрати галузь вашого бізнесу, якщо вона мається в наведеному списку.

    Отраслевые решенияЯк розкрутити сайт самому

    Це допоможе вам отримати за ті ж гроші більше клієнтів (як правило). При виборі галузевого рішення ви отримуєте тематичний список мінус-слів, налаштування тактики, рекомендації щодо ціну кліка, бюджету і майданчиків для розміщення реклами.

  • Крім цього ви зможете додати сертифікати, якщо цього вимагають рекламовані вами товари (наприклад, медичні).
  • Також у додаткових налаштуваннях можна додати контактні дані компанії, які будуть відображатися в оголошенні і, по суті, підвищувати його привабливість (як правило). Зовсім не обов’язково вводити дані вручну, якщо у вас вже є створені кампанії в Сеопульте — просто скопіюйте їх звідти.

    Як розкрутити сайт самому

    Те ж саме стосується і заповнення двох форм для Діректа і Адвордса — заповніть (або скопіюйте дані з іншої кампанії) одну з них, а потім скопіюйте в іншу за допомогою розташованої вгорі кнопки «копіювання».

  • Синхронізація SEO і PPC дозволить заповнювати втрату органічного трафіку (досягнутого зусиллями СЕО) з якого-небудь запиту миттєвим підключенням показу по ньому рекламного оголошення в контексті. Для цього потрібно буде лише обрати зв’язку SEO-PPC установкою галочки і вказати позицію, при опусканні нижче якої буде підключатися контекст.
    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому
  • До речі, є можливість скопіювати вже створену вами раніше в Яндекс Директе кампанію з допомогою розташованої внизу кнопки. Це може знадобитися, наприклад, якщо в новій кампанії змінюється щось незначне (наприклад, регіон), а все інше залишається незмінним.
  • Раджу також вказати у додаткових налаштуваннях контекстної кампанії в Сеопульте номер вашого лічильника від Метрики, який встановлений на сайті. Це в цілому може підвищити ефективність кампанії і знизити її вартість.
  • Ручний і автоматичний підбір ключових слів в Сеопульте

    На наступному кроці майстер налаштування контекстної рекламної кампанії в Сеопульте пропонує нам підібрати ключові слова, за якими ми будемо залучати цільових відвідувачів (користувачам, вводить їх в Яндексі і Гуглі, буде показуватися ваша реклама). Тут акцент потрібно робити саме на виділення ключових слів цільової аудиторії для вашого сайту (без захоплення зайвих користувачів і без промаху повз лояльних). Справа ця не проста, вимагає досвіду і певних знань.

    Ось такий ось порада дає PromoPult:

    Подбор ключевых слов в PromoPultЯк розкрутити сайт самому

    Можете почитати детальніше про підбір ключових слів в Директе і роботу з ключами в Адводсе. У Сеопульте ж все трохи простіше.

    Выбор слов для показа по ним контекстной рекламыЯк розкрутити сайт самому

    По-перше, у вас може бути вже готове семантичне ядро, яке потрібно буде завантажити за допомогою розташованої нижче кнопки «Додати списком». По-друге, можна скористатися одним з інструментів підбору слів: «Авто» або «Семантика».

  • Авто — чудова річ, коли система сама пропонує вам ключові слова на основі аналізу сторінок вашого сайту.

    Автоподбор ключеых словЯк розкрутити сайт самому

    Після дослідження вашого сайту будуть вам запропоновані ключові слова (праворуч), кожне з яких ви зможете перемістити в лівий список (робочий) з допомогою кліка по знаку «плюс» поряд з цим запитом.

    Кожну фразу з лівої колонки можна пробити по Яндекс Вордстату (кнопка праворуч навпроти фрази) для збору пов’язаних запитів, що вам може знайти більш точні і краще підходять для вашого випадку ключові слова.

    В результаті відкриється вікно з ключами, які вже відсортовані по частоті їх введення в пошуковий рядок Яндекса протягом одного місяця. Вам залишиться тільки поставити галочки навпроти підходящих фраз і натиснути на розташовану внизу кнопку «Додати»:

    Подбор ключей в СеопультеЯк розкрутити сайт самому

  • Семантика — потрібно буде ввести в ліву колонку кілька основних фраз, які, як ви вважаєте, чи можуть вводити користувачі, які бажають отримати вашу послугу або купити ваш товар. PromoPult ж сам підбере на основі розширених семантичних відповідностей початкових фраз, спираючись на наявну в його надрах базу (в цій системі просуваються сотні тисяч сайтів, і серед них напевно знайдуться ті, що близькі з вашою тематикою).

    Зібрані в правій колонці запити ви знову ж таки можете проаналізувати і перенести відповідні фрази в ліву колонку з допомогою плюсик, розташованого праворуч.

  • По закінченні цього захоплюючого процесу тисніть на розташоване внизу кнопку «Далі».

    Генерація оголошень під вибрані ключі, автопривязка їх до посадковим сторінок і мінус-слова

    На черговому кроці майстра створення проекту для роботи з контекстною рекламою, система Сеопульт запропонує вам на розгляд вже готові варіанти оголошень для показу за тими ключовими словами, які ви вибрали на попередньому кроці.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Будуть сформовані оголошення (для вибраних вами систем контекстної реклами) з заголовками, описом і посиланнями на автоматично підібрані цільові сторінки. Під кожне ключове слово буде згенеровано до трьох варіантів оголошень і для показу в Яндексі, і для показу в Гуглі (вони ховаються під спойлером «Показати ще»).

    Будь оголошення ви можете відредагувати, а також, при бажанні, додати швидкі посилання з допомогою однойменної кнопки під оголошенням. Швидкі посилання зазвичай ведуть на відповідні розділи вашого сайту або, наприклад, на сторінки доставки або проїзду, і в деякому роді покращують видимість вашого оголошення серед інших.

    Також зверніть увагу на значок мінуса праворуч від ключового слова, який дозволяє додавати мінус-слова. Вони дозволять вам істотно заощадити на переходах однозначно не зацікавлених у вашому товарі або послузі користувачів (наприклад, можна додати «безкоштовно», «завантажити» тощо).

    PromoPult пропонує вводити мінус-слова безпосередньо, або вибрати зі сформованого нижче списку не релевантні ключові фрази, що досить зручно і наочно:

    Минус слова в СеопультеЯк розкрутити сайт самому

    Вони будуть застосовані лише при показі оголошень за цим ключовим словом, а загальний список мінус-слів (застосовуваний для всієї рекламної кампанії цілком) ви можете додати, натиснувши на аналогічній кнопці вгорі з оголошеннями:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Зверніть увагу, що посадкові сторінки контекстний модуль Сеопульта визначає автоматично, але все ж краще буде їх перевірити (проконтролювати, так би мовити, роботу автомата).

    Управління ставками і стратегіями показу оголошень

    Після натискання на кнопку «Далі» ми потрапляємо на останній крок майстра «Управління ставками і вибір тактик». Всі додані вами ключові слова поки ще стоять на паузі. Щоб їх запустити, потрібно буде виділити їх галочками і вибрати з розташованого внизу випадаючого списку пункт «Запустити».

    Управление ставками в SeoPultЯк розкрутити сайт самому

    Керувати ставками у Директе і Адвордсе можна як в загальному для них вікні налаштувань, так і в окремих. Вибір можна зробити в самому верху показаного скріншота. Спільний варіант має менше налаштувань і підійде початківцям.

    Якщо ж перейти, наприклад, на вікно налаштувань Діректа, то тут ви зможете при бажанні змінити стратегію ставок (її ми вибрали для всього проекту трохи вище) стосовно кожному оголошенню (для переходу в цей режим потрібно буде вибрати на панелі «Вигляд» варіанти «Повний»):

    Як розкрутити сайт самому

    У режимі перегляду «Докладний» можна побачити вартість переходу з різних місць в Гарантії і Спецрозміщенні за цим ключовим запитом. А також і час оновлення цієї інформації.

    Над позначеними галочками запитами можна проводити групові операції, клацнувши по відповідній кнопці у лівій верхній частині вікна. При роботі в режимі Адвордс+Директ можливих варіантів у списку «Операції буде» менше:

    Групповые операцииЯк розкрутити сайт самому

    Суть можливих групових операцій в контекстному модулі Сеопульта зводяться до наступного:

    Назначение групповых операцийЯк розкрутити сайт самому

    Вийшло досить зручно, бо знижує рутину.

    Т. к. PromoPult працює з обома контекстними монстрами (Діректом і Адвордсом), то ви будете вільні довіритися в розподілі бюджету між ними системи, або можете самі задати процентне співвідношення розподілу бюджету між ними, клікнувши по цифрам «Рекомендований бюджет»:

    Управление бюджетом в СеопультеЯк розкрутити сайт самому

    Після запуску рекламної РРС-кампанії PromoPult цілодобово стежить за вартістю кліка оголошень конкурентів і своєчасно реагує на їх зміну, коригуючи ваші ставки, але зберігаючи при цьому вигідну позицію оголошень. Це дозволяє більш економно витрачати рекламний бюджет без втрати ефективності просування, при цьому економлячи масу свого часу.

    Чи є сенс використовувати PromoPult для роботи з контекстом?

    Давайте після настільки докладного «розбору польотів» ще раз виділимо ті моменти, які є конкурентними перевагами Сеопульта в плані роботи через нього з контекстною рекламою:

  • Управління кампаніями в Яндекс.Директ і Google AdWords можна вести з одного аккаунта.
  • Швидка настройка реклами: система пропонує ключові слова на основі аналізу сторінок сайту, сама підбирає посадочні сторінки під ці запити і автоматично генерує по три варіанти текстів на вибір для кожного ключа.
  • Моніторинг і автоматична корекція ставок, щоб економно витрачати бюджет без втрати ефективності рекламної кампанії.
  • Нещодавно з’явилася можливість управління кампанією через Excel. У цій публікації я писав про можливість імпорту налаштувань кампанії з Діректа в Сеопульт через XML файлик, а також цим способом ви можете експортувати з вашого проекту файлу з поточної кампанією (посилання показано вище на четвертому за рахунком скріншоті) , виробляти в нього необхідні зміни і завантажувати назад.
  • У Сеопульте можлива синхронізація SEO і PPC, тобто автоматичне відключення показу оголошень за тим ключовикам, які по SEO досягли потрібних позицій. Можна налаштувати, щоб оголошення відключалися при досягненні ТОП-1, ТОП 5, ТОП-10 і т. д. Також можна налаштувати автоматичне підключення модуля РРС по тим запитам, які з Топа випали (ніщо не вічне під місяцем).
  • Можливість вибору готових галузевих рішень при налаштуванні кампанії.
  • Можливість збереження знижки, якщо кампанія переноситься з Яндекс.Директ.
  • Можливість підключення Яндекс.Метрики.
  • Ну, приблизно так. А ви що думаєте?

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу