Вибираємо хостинг і домен

2459
  • Давайте розберемо по гвинтиках WebStix
  • Куди і на що дивитися при виборі сучасного хостингу?
  • Треба брати — дайте два!
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Це вже не перша моя стаття присвячена вибору хостингу. Ідеальних варіантів у цій справі, як відомо, не буває (в силу необхідності компромісу між ціною і надійністю) — у всіх є свої достоїнства і свої недоліки (причому деякі з них виявляються тільки в процесі тривалого використання).

    Не так давно я писав про те, на що варто звернути свою увагу при виборі, і як приклад наводив хостинг-провайдера дуже довго присутнього на ринку. Але вік — це не основний критерій, на який варто звертати увагу. Так, процеси вже напрацьовані, «собаку з’їли» на вирішенні поточних питань, але в силу цього у довгоіснуючих на ринку хостерів з’являється відсталість і дещо зневажливе ставлення до клієнтів (не у всіх, але у багатьох).

    Вибираємо хостинг і домен

    Тому сьогодні я хочу «оглянути» новачка — на ринку лише півроку, але відгуки про нього вельми не погані, і команда хостингу горить бажанням зробити все від них залежне, щоб не вдарити в бруд обличчям. У них відчувається запал і ентузіазм, а це дуже здорово. Звуть цього хостера Webstix.

    Це не реселлер (орендує потужності у інших компаній), а хостер, має свій «власний табун сучасних серверів» розміщених в одному з кращих пітерських дата-центрів. У них дуже привабливі тарифи, непогані умови (наприклад, немає обмежень по кількості сайтів, доменів і баз даних на всіх тарифних планах хостингу), непогана стабільність (судячи з відгуків) і знову ж таки «болеющая за вашу справу техпідтримка» (наприклад, на VPS включено 5 годин безкоштовного адміністрування в місяць, що є гуд). Ну, що будемо подивитися?

    Давайте розберемо по гвинтиках WebStix

    Хостинг зазвичай вибирають виходячи з сукупності параметрів, за якими його можна в тій чи іншій мірі оцінити. Найчастіше ті критерії, що здавалися дуже важливими спочатку, з часом переходять у розряд незначних, і навпаки.

    Наприклад, погнавшись за відмінними технічними характеристиками можна нарватися на серйозну нестабільність і неможливість оперативно вирішити проблеми з техпідтримкою, оскільки вона по вихідних не працює (у мене був такий випадок — всі лікті собі покусав за час простою сайту).

    Тому, я вкотре хочу розкласти все по поличках і подивитися, як буде виглядати WebStix
    якщо робити акцент саме на важливі моменти (у всякому разі для мене, спираючись на сумний і не дуже досвід життя на різних хостингах).

    Так, якщо кому-то не зовсім зрозуміло, про що взагалі зараз йде, то буквально в двох абзацах поясню. Хостинг потрібен тим, хто планує займатися вебмастерингом (сайтоводством). Хоча хтось може орендувати сервер для вирішення інших завдань, наприклад, парсити Кейколлектором мільйонні бази ключових слів. Але все ж у більшості випадку цільова аудиторія хостерів — це власники інтернет-проектів.

    Так ось, цей самий сайт має де жити (файли повинні десь бути розміщені) і не просто десь, а там де він буде доступний всім бажаючим з інтернету в режимі двадцять чотири на сім. Зрозуміло, що власний комп для цієї цілі мало підходить, а тому потрібно шукати пропозицію десь на стороні.

    Пропозицій цих тьма тьмуща, так і з кожним днем стає все більше (і це в рунеті, а про буржунете я вже й не кажу). Тому вибирати складно, багато сміттєвих відгуків зустрінете на цьому тернистому шляху, і практично будь-який більш-менш розкручений хостинг буде мати масу негативних відгуків.

    Загалом, морок у всьому цьому розбиратися (чесно, вам не заздрю, та й собі теж, коли виникають проблеми підштовхують до переїзду). Але вибирати доведеться, і швидше за все, спробувавши десяток продуктів на власній шкурі. Власне, наш сьогоднішній підопічний для цього підходить, бо має 15-ти денний тестовий період, протягом якого його можна «помацати» і нічого за це не платити. По початку це те що треба, бо буває, що буквально після кількох годин використання розумієш, що тобі «не те підсовують».

    Ідеального хостингу не існує за визначенням, бо завжди має місце бути компроміс — ціна/надійність. Поставте себе на місце хостера. Ви прибрали компроміс і пішли по шляху ідеалізації — зробили хостинг зі стовідсотковою надійністю (потрійним резервуванням, купою фахівців відстежують і миттєво вносять корективи). Але скільки це коштуватиме і хто за це погодиться стільки платити? Явно недостатньо, щоб все це благоліпність окупити.

    Тому будь-який (абсолютно будь-який масовий хостинг) — це компроміс. Наскільки він вдалий? Знову ж таки питання. Припустимо, більшість хвалить надійність у обраного вами кандидата, але ось невдача — ціна на послуги для вас зависока. Є ж на ринку точно такі ж пропозиції, але з чеком в два рази нижче. А адже і правда є. Як бути? Думати, пробувати, перевіряти і робити для себе свої власні (ні від кого не залежні) висновки.

    Куди і на що дивитися при виборі сучасного хостингу?

    Однак, на початку потрібно визначитися на що дивитися при виборі хостингу, наскільки це важливо саме для вас і чи варто за це переплачувати або, навпаки, ризикувати і відмовлятися.

  • Як я вже не раз говорив, перше на що варто звертати свою увагу — це робота техпідтримки. По суті не важливо, про який сервіс йде мова, але в разі хостингу особливо важлива швидка реакція саппорта на ваше повідомлення про виниклу проблему. Звичайно ж, вітається і адекватність, а також зацікавленість підтримки у вирішенні ваших проблем (іноді і не мають прямого відношення до хостингу). Якщо судити з відгуків, то в WebStix з цією справою все в порядку. Власне, ви і самі це можете перевірити, наприклад, попросивши SOS у саппорта під час п’ятнадцятиденного тріального періоду.
  • Років п’ять-десять тому дуже актуальним було отримання великого дискового простору від хостера, щоб туди помістився не один сайт. Зараз практично всі тарифи у всіх хостерів покривають потреби 90% сайтів в дисковому просторі. Однак, у жорстких дисків є така характеристика, як швидкість, а ось вона при інших рівних вище SSD. У WebStix на всіх тарифах використовують саме такі диски (навіть на супербюджетном тариф за 90 рублів на місяць будуть SSD), що є гуд.
  • Якщо говорити про звичайний віртуальний хостинг, то ще однією важливою характеристикою є кількість сайтів (доменів) і баз даних, які можна створювати на даному тарифному плані (у вебмастера в обоймі може бути багато не дуже відвідуваних сайтів, які простіше під один тариф засунути). У WebStix зробили хід конем — просто ввели безліміт за кількістю сайтів, доменів і баз даних на всіх тарифах (правда, крім супербюджетного Welcome, але це вже був би зовсім беззаконня).
    Тарифы на WebStixВибираємо хостинг і домен
  • Якщо у вас протилежна ситуація — мало сайтів, але вони відвідувані, то може постати питання з перевищенням допустимого навантаження на сервер. Зазвичай у хостерів ця величина вимірюється одиницями відсотків (в буквальному сенсі, наприклад, 5%) від потужності процесора, але в WebStix це вже більш вагомі величини (див. скріншот вище — до 70% від двох ядер). Та й доступна оперативка істотно зростає при збільшенні тарифного плану.

    Треба, звичайно ж, тестувати, але найчастіше простіше купити більш потужний тарифний план віртуального хостингу, ніж морочитися з VPS (особливо, коли в адмініструванні серверів ти не в зуб ногою). Проблем менше, та й більшість з них без докорів сумління можна буде перекласти на плечі техпідтримки.

  • Раз вже мова зайшла про серверах, то варто згадати, що в WebStix є можливість отримати як віртуальний сервер (VPS — на одному фізичному серваці й може висіти кілька VPS\VDS, але впливу вони один на одного не надають), так і орендувати реальний фізичний сервак (в залозі, що називається). Найбільшою проблемою при цьому може бути відсутність досвіду їх адміністрування (мій випадок). У Вебстикса щомісяця можна отримати 5 годин безкоштовного адміністрування і це є гуд, бо реально така робота коштує до штуки рублів у год, а тут безкоштовно.
  • Дуже важливим аспектом «подстилания соломки» є періодичне створення бэкапаов. Особисто я резервне копіювання роблю по-старому, але ці навички виробилися завдяки кратному наступанию на граблі. Тому, особливо для початківців (і забудькуватих) вебмайстрів відмінною підмогою стане щоденний (природно, безкоштовний) бекап сайтів в WebStix. Причому роблять вони це на окремий фізичний сервер, щоб бекапи не загинули разом з серваком, на якому жив сайт (якщо він потрапить метеорит 🙂 ).
  • Не так, щоб це було катастрофічно важливо, але все ж. Де хоститься ваш сайт? І де краще? Тут підходить прислів’я: де народився, так і згодився. Тобто сайт орієнтований на рунет і хостом повинен в рунеті. Наш геройський хостинг живе в одному з найбільших дата-центрів Росії, розташованому в славному місті Санкт-Петербург. В принципі, якщо є сумніви, то можете пробити якість вірогідною лінії через наявний у них Looking Glass.
  • Не всім це потрібно, але все ж хостери здебільшого надають ще і послуги прийому і відправки пошти з ящика закінчується на ваш домен (як у мене — admin@). Власне, Вебстикс не виняток. Число створюваних у нього поштових скриньок на будь-якому тарифі не обмежена.
  • Якщо у вас сайт близькою до вебмастерингу тематики, або ви активно спілкуєтесь на форумах з цієї тематики, то гроші виплачуються хостеру можна буде спробувати відбити і навіть, при вдалому розкладі, заробити. Само собою, що допомогою в цьому може стати партнерська програма, яка є практично у всіх представників цієї породи сервісів. Конкретно в WebStix вам пропонують отримувати десять відсотків з усіх витрат залучених вами клієнтів. Знову ж таки, все залежить від вас і ваших навичок заробітку на партнерках.
  • Заощадив — вважай заробив. Вебстикс в догонку до партнерці пропонує ще й програму лояльність. У перекладі на російську — вам дають знижку за тривале користування цим хостингом:
    Таблица лояльностиВибираємо хостинг і домен
  • Ну і взагалі, є сторінка акцій, де постійно щось анонсується. Зараз, наприклад, до літа можна отримати 20% знижку на хостинг і 10% знижку на VPS. Причому вони дійсні при оплаті на будь-який термін, що допоможе істотно заощадити (якщо після полумесячного тесту вирішите, що цей хостинг те що вам потрібно, і оплатіть його, приміром, на рік вперед).
  • Трохи не зазвичай, але в Вебстиксе надають ще й комплектну послугу по створенню і просуванню сайтів. Я такого не зустрічав, але адже технічна частина СЕО багато в чому визначається правильними налаштуваннями сайту на хостингу, а кому, як не його фахівцям краще з цим впоратися. Те ж можна сказати і про швидкості завантаження сайту, яка впливає на SEO — ніхто краще хостера з цим завданням не впорається. Цінами не цікавився, але думаю, що хтось і захоче отримати «All inclusive». До речі, багато популярні движки можна буде встановити з панелі управління хостингом автоматично в один клік — це я так, до слова.
  • Треба брати — дайте два!

    Ну, два не два, але брати можливо і варто, тому як:

  • Знижки до початку літа
  • Немає обмежень на віртуальному хостингу за кількістю баз, сайтів, доменів, поштових скриньок і т. п. Безліміт.
  • SSD скрізь і всюди
  • Ціни якщо не смішні, то по-любому приємні (особливо разом з програмою лояльності і знову ж знижками).
  • Поки що ще любляча клієнтів техпідтримка (не выбешенная ними до сказу і цілком всепонимающе і всепомогающе налаштована).
  • Явне прагнення розвиватися і слухати всі ваші «хотілки» простежується у керівництва компанії.
  • Тим хто хоче VDS, але боїться в цьому потонути, саме час реалізувати своє бажання, бо допоможуть не тільки всі запустити і налаштувати, але і по ходу справи зобов’язуються до 5 годин щомісяця на ваші «нуждопроблемы» вбивати.
  • Судячи з відгуків — хороша стабільність.
  • З того, що може збентежити:

  • Молодість (не порок, але все ж…)
  • Поки мало відгуків
  • У будь-якому випадку можна просто протестувати (сайт, якщо вже десь хоститесь, перенесуть без проблем, якщо звернутися в саппорт).

    Ну, і ваші коментарі стануть безперечною прикрасою цієї статті.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу