Як розкрутити сайт самому

2496
  • Початок ери Мінусинська
  • Критерії попадання під Мінусинськ і як це перевірити
  • Як уникнути фільтра і що робити при попаданні під нього
  • Що ми маємо на сьогоднішній день?
  • Факти і домисли на тему Мінусинська
  • Як жити оптимізатору в еру нового алгоритму Яндекса
  • Сумно-банальні висновки
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . За допомогою фільтрів, санкцій і бана пошукові системи намагаються боротися з маніпуляцією видачі, прагнучи зробити її як можна більш якісною, але і інші свої інтереси вони теж намагаються таким чином дотримуватись (збільшувати доходи від контекстної реклами, наприклад).

    Як би те ні було, але ми (вебмастера і сеошники) в більшості своїй цілком залежимо від пошукового трафіку, а значить змушені постійно приділяти увагу роботі Яндекса і Гугла. На цьому блозі я вже не раз публікував матеріали про різні фільтри Яндекса і Google:

  • За що можна отримати бан в Яндексі і потрапити під АГС
  • Санкції Яндекса за афілійованість, однакові фрагменти, дорослий контент і агресивну рекламу
  • За що можна отримати пессимізації або бан від пошукових систем (власний досвід)
  • Як визначити, під яким фільтром Гугла (Панда або Пінгвін) знаходиться сайт
  • Виведення сайту з під фільтра Google Пінгвін
  • Як розкрутити сайт самому

    До недавніх пір Яндекс, знаючи про існування у сайту зворотних посилань, отриманих шляхом купівлі-продажу, нічого при цьому особливо не робив у плані пессимізації. Гугл ж зі своїм Пінгвіном лютує вже пару років, а от Яндекс лише косо дивився на SEO-посилання. Проте, в середині травня 2015 все різко змінилося. За кілька днів, що минули з цього моменту, з’явилися достовірні свідчення того, що Мінусинськ дійсно почав свою роботу, і він таки реально викошує сайти з Топа.

    Початок ери Мінусинська

    При цьому Мінусинськ не звертає особливої уваги трастовий сайт перед ним, висока у нього відвідуваність і наскільки він великий, добре структурований і просто чудовий. Йому на це (принаймні поки що, за великим рахунком наплювати. В Топку летять мало не все підряд, хто був не обережний і не розбірливий у наборі посилальної маси. Так, поки що «щасливчиків», за запевненням представників Яндекса, не дуже багато (близько півтисячі), але це, швидше за все, лише «проба пера».

    Навіть якщо б Яндекс відмовився від ідеї введення в дії Мінусинська, то все одно, завдяки розпочатій за місяць до введення алгоритму масової розсилки повідомлень (по панелях для вебмайстрів), був досягнутий дуже пристойний результат — кілька тисяч сайтів істотно знизили наявне у них кількість зворотних посилань.

    Багатьох, правда, цього не вистачило для того, щоб убезпечити себе від даного фільтра (трохи нижче згадаю число Сео-посилань, при перевищенні якого великий ризик потрапити під Мінусинськ). Всього ж з початку квітня цього року використання Seo-посилань в рунеті (в основному з погодинною оплатою) знизилося приблизно на двадцять відсотком, що можна вважати дуже значним досягненням. Тільки через одного цього ефекту варто було починати всю бодягу (з точки зору пошукової системи, бо клієнти з Сео потечуть в контекст).

    Зрозуміло, що закуповувалися і знімалися вони, швидше за все, на біржах з погодинною оплатою (типу Сап), де приналежність до покупними посиланнями пошукачами обчислюється досить легко, але і зняти їх дуже просто. Покупну ж суть вічних посилань обчислити складніше, але і знімати їх буде вкрай важко (Яндекс це теж, до речі, розуміє і, швидше за все, не буде напирати на даний вид посилального просування).

    Ті кілька сотень сайтів, які вже потрапили під Мінусинськ, втратили левову частку наявного у них трафіку з Яндекса. Завдяки логічному аналізу, фахівці вже зараз виробили попередню методику виявлення знаходження сайту за Мінусинському в Яндексі, і на підставі зібраних даних можна зробити висновки про існуючі на сьогоднішній день критерії попадання під цей фільтр (згодом алгоритм буде безсумнівно змінюватися і вдосконалюватися). Але про це трохи нижче.

    А взагалі, посилання були і досі є одним із найдієвіших інструментів впливу на ранжирування пошукових систем. В купе з хорошою оптимізацією сайту (мається на увазі не тільки Сео-оптимізація, але і юзабіліті) посилання дуже навіть непогано працюють. Інша справа, що пошукачі про це теж дуже добре обізнані і всіма правдами і неправдами намагаються цю SEO-порушити ідилію.

    Основна проблема тут полягала в ефективному вирішенні однією важливою дилеми — якщо карати за зовнішні посилання, то це може стати одним з найбільш ефективних інструментів розборки з конкурентами. Розпочнеться СЕО-війна, в результаті якої видача Яндекса і Гугла може зовсім не сподобатися їх користувачами. Тому, вводячи у свій час у дію Пінгвін (фільтр за покупні посилання), Google надав у руки оптимізаторів інструмент під назвою Disavow links, що дозволяє повідомити пошуковій системі про погані посиланнях. Наскільки він виявився ефективним — це вже інше питання.

    Яндекс ж, наскільки я зрозумів, взагалі ніякого додаткового інструментарію надавати не став, а лише заздалегідь попередив про введення в дію Мінусинська і дав час вебмайстрам та оптимізаторам зняти раніше закуплені посилання (близько місяця було у нас з вами на те, щоб схаменутися).

    На запитання ж про те, що почнеться СЕО-війна і інтернет-підприємці почнуть топити один одного покупкою посилань з ГС (поганих сайтів), представник Яндекса висунув залізобетонний аргумент. Конкуренти не будуть «топити» вас роками, бо це буде надзвичайно складно, а значить враховувати в Мінусинську будуть тільки вже давно розміщені беклинки, відкидаючи з’явилися нещодавно. Дуже важко щось заперечити на цю логіку (у всякому разі, на перший погляд).

    Як б то ні було Мінусинськ вже заробив і зібрав досить-таки багатий урожай сайтів вилетіли з Топ з його вини. Символічно, що перші зрушення при введенні цього алгоритму були помічені в тематиці просування сайтів, де провалилося кілька лідерів ринку.

    Критерії попадання під Мінусинськ і як це перевірити

    Першим, на що звернули увагу оптимізатори при аналізі статистичних даних тих сайтів, яким не пощастило потрапити під цей фільтр Яндекса, стало те, що число посилаються на них доменів (що займаються продажем посилань, що пошукачі встановлюють досить точно) близько до однієї тисячі (точніше перевищує десять сотень).

    Це просто статистика, і до того ж все може змінитися при наступних ітераціях вдосконалення алгоритму, але поки що слід орієнтуватися саме на цю цифру. Варто так само згадати, що санкції можна отримати і з відносно невеликим числом вхідних SEO-посилань за умови, що вони будуть становити значну частину його посилального профілю.

    Соотношение ссылок, чтобы не попасть под фильтр ЯндексаЯк розкрутити сайт самому

    Для вірності краще буде розділити це число на два або навіть три. Якщо сайт має піддомени (наприклад, для просування в різних регіонах), то посилання на них, підсумовують і збільшують ймовірність попадання під фільтр і домену, і піддоменів. Доведеться їх розносити по відокремленим сайтів. А що робити?

    Таким чином, щоб отримати той самий ефект, доведеться закуповувати не все підряд посилання, а шукати якісних донорів, які можуть дати великий ефект і, можливо, зайнятися, прокачуванням сторінок-донорів для передачі ними більшого динамічного (анкорного) і статичної ваги (пейдранка). Загалом, переходити до кількаходівок від прямолінійної закупівлі. ІМХО.

    Як ви знаєте, багато сайтів, явно порушують рекомендації Яндекса, найчастіше не несуть покарання в силу своєї високої відвідуваності і популярності в мережі (їм дозволено все з-за високого авторитету у користувачів і пошукових систем). Однак, Мінусинськ на відвідуваність, пузомірки і розмір (якість) сайтів на даний момент практично не звертає увагу. Головне — це число СЕО-посилань проставлених на нього, і якщо їх тисячі, то всі інші достоїнства сайту нівелюються.

    При попаданні сайту під цей фільтр, в Топі залишається, як правило, дуже невелика кількість запитів, у зв’язку з чим спостерігається сильне просідання трафіку. Тому, якщо ви втратили більшу частину трафіку з Яндекса приблизно в середині травня цього року, то варто почати думати в цю сторону. Крім цього, є досить наочний спосіб перевірити попадання сайту під Минусинкс (поки працює, але, швидше за все, це тимчасово).

    Є таке поняття, як вітальний запит. На такий запит першим у видачі завжди повинен перебувати сайт, що відповідає цьому запиту. Наприклад, запит «сайт », введений в Яндекс, видасть на першому місці посилання на мій блог, бо для нього цей запит є вітальним. Так от для сайтів, що потрапили під Мінусинськ, це правило на даним момент не працює (це дещо спотворює і погіршує видачу, тому дана обставина яндексоиды можуть виправити, але поки начебто все працює).

    Отже, якщо ваш сайт втратив майже весь трафік з Яндекса в середині травня цього року, то:

  • Для початку перевірте його індексацію, ввівши в пошуковий рядок запит з параметром пошуку тільки по вашому сайту виду:
    site:ktonanovenkogo.гиЕсли сторінок в індексі стільки ж, скільки було і раніше, то це не АГС, який теж часто призводить до повної втрати трафіку з Яндекса.
  • Перевірте позицію вашого сайту за витальному запитом, наприклад такого:
    сайт ktonanovenkogo.діу «здорового» пацієнта буде все в порядку, а от у хворого Мінусинському на першому місці буде щось інше. Сам же досліджуваний сайт, швидше за все, знайдеться де-небудь у другому-третьому десятку. Це дещо псує видачу Яндекса, але поки вони це не поправили і таким чином можна досить чітко діагностувати накладення даного фільтра.
  • Як уникнути фільтра і що робити при попаданні під нього

    Ну, як вже говорилося вище, потрібно постаратися скоротити кількість SEO-посилань (на даному етапі розвитку алгоритму Мінусинська мова йде, швидше за все, лише про посиланнях з погодинною оплатою) до декількох сотень. Мається на увазі кілька сотень посилаються доменів, бо беклінків можуть у великій кількості йти і з одного сайту.

    Щоб сайт не просів слід переглянути підхід до купівлі посилань і акцентуватися на їх «силу і міць», а не на їх велику кількість без оглядки на якість. Крім посилань зверніть увагу на таку річ, як крауд-маркетинг, який прийшов до нас з буржунете, де на горло посилальної пісні настали трохи раніше. Про те, що сам сайт повинен бути «цукеркою», я вже й не кажу, бо і раніше без цього в Топі робити було практично нічого.

    Якщо ж ваш сайт вже потрапив під Мінусинськ, то з цієї ситуації за традицією може бути два виходи:

  • Плисти за течією
  • Можна привести сайт у відповідність з вимогами Яндекса, тобто знизити число посилаються Сео-доменів до декількох сотень.
  • Дочекатися того моменту, коли Яндекс переіндексірует сторінки-донори, з яких ви зняли посилання. Відстежувати зворотні посилання найкраще через Яндекс Вебмастер, щоб не бігти попереду паровоза.
  • Відписатися в техпідтримку пошукача, щоб вони звернули увагу на ваше усвідомлення провини і по можливості посприяли швидкому зняттю фільтра.
  • Спробувати змінити долю як це робили, наприклад, в період накладення вже існуючих раніше фільтрів в Яндексі
  • Перенести сайт на новий домен
  • Перекинути зі старого на новий сайт посторінковий 301-редирект
  • Дочекатися його повної індексації і появі позицій в Топі (трафіку)
  • Зняти редирект і прибрати з мережі початковий сайт (на зафильтрованном домені), щоб по редіректу не переполз на новий сайт і Мінусинськ
  • Розробляти і здійснювати стратегію просування нового сайту вже з урахуванням всього вище сказаного
  • Правда ніякої гарантії на швидкий вихід з під Мінусинська ні перший, ні другий варіанти не дають, але робити-то все одно треба. У період же «СЕО безриб’я» доведеться сподіватися на Гугл Адвордс і Яндекс Директ (на що частково і був націлений Мінусинськ). ІМХО.

    P. S. 27 травня схоже, що відбулася чергова ітерація алгоритму і по завіреннях Яндекса під Мінусинськ потрапила вже тисяча сайтів (плюс п’ять сотень, що потрапили під цей фільтр ще в середині травня). Схоже, що фільтр набирає силу (прям, як торнадо).

    P. S. 2 На блозі Девакі (Сергія Кокшарова) опубліковані Результати дослідження алгоритму «Мінусинськ». Дуже цікава інформація.

    Що ми маємо на сьогоднішній день?

    У минулій статті я згадував, що багато вебмайстрів і оптимізаторів просто не встигли за відведений Яндексом місяць (15 квітня його представники зробили «останнє китайське попередження» і розіслали близько десяти тисяч повідомлень) зняти покупні посилання (лише третина з цих сайтів дійсно почали знижувати покупну посилальну масу).

    Тут правда потрібно згадати, що, наприклад, у разі вічних посилань це взагалі виливається в досить-таки серйозну проблему. Однак, якщо такий проект не потрапив під цей фільтр, то, як не дивно, є приклади зростання трафіку і позицій саме за рахунок зняття посилань, що звучить дещо дивно. Але є й зворотні приклади.

    Як я вже згадував, Яндекс переслідує у веденні Мінусинська певну мету — змусити вебмайстрів перенаправити зусилля і грошові потоки з купівлі посилань на поліпшення своїх проектів (юзабіліті, якість, повноту та інші фактори ранжирування комерційних сайтів), ну і, звичайно ж, бажає збільшити доходи з розміщення контекстної реклами в свою видачу і рекламної мережі (що з цього первинно, нехай кожен вирішує для себе сам).

    Мінусинськ досить жорстко поводиться з тими ресурсами, які під нього потрапили — трафік з Яндекса зникає зовсім (крім запитів, які були підмішані видачу за технологією Спектр, але зараз, можливо, це теж почикали). Такий жорсткий підхід представники пошукача пояснюють тим, що за відведений місяць були зняті лише близько десяти відсотків всіх покупних посилань, що не дуже-то й багато.

    Під фільтр в першу хвилю потрапили багато лідери у своїх нішах (холодильник.ру, мортон, bdbd, елекс.ру тощо). В основному це дуже старі сайти, які просувалися за рахунок великої кількості платних посилань.

    Примеры сайтов попавших под Минусинск в первую волнуЯк розкрутити сайт самому

    Всього постраждало близько п’яти сотень сайтів (а може бути і більше, бо видача змінилася досить серйозно). Основним негативним фактором при цьому було те, що ці сайти давно і наполегливо нарощували величезну покупну посилальну масу (з великою кількістю ГС в якості донорів). Фактично Яндекс де-факто (а не тільки на словах) оголосив війну покупними посиланнями. Та й перші досягнуті результати вражають — частка СЕО-посилань загалом по рунету скоротилася на одну п’яту порівняно з квітнем цього року.

    Наступні хвилі Мінусинська вже не будуть супроводжуватися розсилкою попереджень, тому вебмастера і оптимізатори поставлені в досить-таки складну ситуацію, коли потрібно вирішувати питання про зняття або залишення наявної посилальної маси. Підігріває ситуацію ще і той факт, що поки не один з сайтів з під фільтра не вийшов (перших ластівок варто чекати через місяць або два, напевно).

    Кілька важливих, на мій погляд, моментів:

  • На питання власників сайтів, що потрапили під Мінусинськ, Платон Щукін зазвичай відповідає, що сайт дійсно знаходиться під цим фільтром, і треба зняти всі покупні посилання для виходу з під нього і дочекатися, коли це все побачить Яндекс (але можна буде і відписати в їх техпідтримку за фактом). Хоча, можна і самостійно діагностувати даний вид пессимізації способом, описаним у першій публікації.
  • Моє припущення про те, що від цього фільтра можна втекти перенесенням сайту на інше доменне ім’я та проставленням на якийсь час 301 редіректу, швидше за все, було помилковим.
  • На жаль, подібного інструменту Disavow links Яндекс створювати і використовувати не планує, що дещо ускладнює завдання оптимізаторам, бо доведеться в реалі знімати посилання, а не просто повідомляти пошуковику про тих з них, які не варто враховувати. Потрібно розуміти, що зняття посилань вплине і на позиції сайту в Гуглі.
  • Пессимізації зараз піддаються не всі сайти рунета відразу, а як би пластами. Таким чином Яндекс має можливість не сильно зіпсувати видачу можливими перегинами, але зате всі інші учасники СЕО-гонки отримують чіткий сигнал (бачачи страждання тих, кому не пощастило опинитися в перших рядах тих, хто програв), що потрібно не сподіватися на авось і приводити контрольний профіль в порядок.
  • Судячи з кількості надісланих попереджень (близько дев’яти тисяч), як мінімум таку кількість ресурсів може потрапити під цей фільтр в чергові хвилі пессимізації. Це досить багато, бо в основному розсилка велася з сайтів, що знаходяться в Топі у великих нішах бізнесу. Можливо, що більш дрібних гравців просто не спромоглися попередити або, можливо, що вони ще не набрали критичну масу поганих покупних посилань. З часом планка може опускатися і список кандидатів на Мінусинськ може бути розширений.
  • Які посилання можна залишати? Яндекс каже, що ті, які корисні користувачам. Власне, подробиці читайте в статті — Як посилання зараз враховуються пошуковими системами? Відмінність сьогоднішньої ситуації в тому, що раніше непотрібні користувачам посилання просто не працювали, а зараз за це можна позбутися всього трафіку з самою популярною в рунеті пошукової системи.
  • Факти і домисли на тему Мінусинська

    Також хочу ще раз зупинитися на факторах, на які орієнтується Мінусинськ при своїй роботі:

  • В першу чергу оцінюється вік є у профілі посилань (за датою їх індексації). Справа в тому, що алгоритм повинен чітко відрізняти накрутку вашого посилального профілю нечистими на руку конкурентами і вашими власними зусиллями з купівлі посилань. Зрозуміло, що конкуренти довго тримати посилання не будуть, бо це невигідно, а значить для їх відсіву достатньо буде розглядати беклінків, які були розміщені вже досить давно (більше року, орієнтовно).
  • Далі оцінюється кількість і якість беклінків. Якщо буде багато спамний посилань (по відношенню до природних), то такий профіль буде покликаний дефектним з наступним накладенням фільтра. Серед сайтів, які вже потрапили під Мінусинськ, спаммных посилань в кожному профілі було як мінімум більше декількох сотень, а частіше навіть більше кількох тисяч.
  • Цей Алгоритм має, природно, механізми зворотного зв’язку (в тому числі, напевно, навіть і з допомогою асессорского корпусу), а отже при черговій його хвилі може змінитися середній поріг за віком і кількістю посилань, достатньому для накладення фільтра. Все це буде відточуватися і доводитися до досконалості.
  • Після пессимізації сайт просідає на десяток позицій вниз по всім запитам, що автоматично приводить практично до повної втрати трафіку (як мінімум він просяде на порядок) з самого значущого для більшості комерційних сайтів пошуковика. Саме це і є головним калібром, яким Яндекс зараз поки ще вибірково палить з бірж посилань і сайтів, які з допомогою них просувалися.
  • Всі сайти, що знаходяться зараз під Мінусинському (які відловили оптимізатори), були всебічно вивчені. Аналізувався анкор лист, якість сайтів донорів, різноманітність посилальної маси і т. д. Деякі великі гравці ринку, які мають свої величезні масиви даних, на основі яких можна робити вибірки (наприклад, все той же Мегаиндекс) висловили кілька припущень, які можна звести до наступного:

  • Яндекс міг створити для себе чорний список донорів (які продають посилання в промислових масштабах), та при наявності у ссылочном профілі великого числа беклінків з них, сайт може бути пессимизирован. Це всього лише припущення, але на наявній у Мегаиндекса базі він викотив навіть «чорний список донорів», з якими ні в якому разі не варто мати справу.
  • Якщо знову ж таки на тому ж Мегаиндексе можна подивитися аналітику за вхідними посиланнями (перш, ніж переходити за посиланням , зареєструйтесь або авторизуйтесь в Мегаиндексе) для тих, хто потрапив під фільтр сайтів (вона там в графічному вигляді дуже навіть добре сприймається), то видно, що багатьох з них не врятували навіть спроби зробити контрольний профіль найбільш близьким до природного, наприклад, з допомогою додавання великої кількості безанкорных посилань. Яндекс такий обман, мабуть, досить легко розпізнає.
  • Судячи з кількості наявної у що знаходяться під Мінусинському сайтів посилальної маси (здебільшого понад тисячі беков), можна зробити висновок, що накопилася вона не один рік і має пристойний вік. Крім цього, чи не дев’яносто відсотків з усіх наявних беклинков були закуплені в біржах (побічно про це можна судити за низьким середнім значенням Тіц всіх наявних донорів, але не завжди це буде об’єктивно). І при цьому серед донорів багато гігантських линкопомоек.
  • У багатьох з зафильтрованных ресурсів можна також спостерігати сильний ухил анкор-листів у бік їх комерціалізації (мало розведень).
  • Цілком можливо, що з приходом чергових хвиль Мінусинська вимоги до посилальної маси будуть ще більше посилюватися.
  • Завалити » конкурента, як ви вже, напевно, зрозуміли, з допомогою покупки на нього тонни ГС беклінків не вийде, в силу того, що алгоритм насамперед враховує вік посилань (на даний момент навряд чи враховуються беки, проставлені менше року тому). Тримати посилання протягом року, мабуть, жоден конкурент собі дозволити не зможе (і конкурент може Яндексу поскаржитися на несанкціонований зростання посилальної маси).
  • Як жити оптимізатору в еру нового алгоритму Яндекса

  • Почати дуже трепетно ставитися до посилального профілю сайтів — якість посилань повинно превалювати над їх кількістю. За кількість зараз можна дуже жорстоко поплатитися.
  • Просування зараз, напевне, варто починати з покупки дуже трастових (з високим Тіцем), тематичних (наприклад, з галузевих каталогів) і потенційно клікабельних посилань. Донори при цьому не повинні торгувати посиланнями направо і наліво, а також бажано не повинні брати участь в посилальних біржах. Можливо, що вони будуть дуже дорогі (наприклад, Яндекс Каталог) або їх отримання буде дуже важко (пошук відповідних каталогів, довідників, порталів, форумів), але їх вплив є визначальним.
  • Якщо ви спочатку задастеся метою побудувати природний посилальний профіль, то ніякі санкції вам будуть не страшні. Про те, як це зробити, я думаю написати окрему статтю найближчим часом.
  • Окремо підкреслю один з ознак близької до природного профілю — досить висока разбавка анкоров, і як мінімум третина від загальної маси посилань (це особливо стосується молодих сайтів) повинна бути безанкорной.
  • Спочатку слід купувати (отримувати безкоштовно) беклінків виключно тільки з сайтів з вашої тематики і віддавати перевагу тим варіантам, де ймовірність кліків по вашому посиланню вище (з відвідуваних сторінок популярних ресурсів). Загальна якість донора теж дуже важливо, але його слід розглядати саме в прив’язці до тематики.
  • Все вищесказане буде марно, якщо ви не призвели сайт у відповідність з усіма вимоги пошукових систем (читайте про п’ять основних помилок при просування комерційного сайту). Для цього потрібно:
  • Зібрати повне семантичне ядро, а не кілька сотень лежать на поверхні запитів. Чим більше буде охоплення (повнота інформації в даній ніші), тим краще буде ставлення пошукачів і вище трафік з них (довгий хвіст запитів забезпечує швидке попадання в Топ і високу конверсію, а значить і хороші поведінкові характеристики).
  • Згрупувати дані запити по сторінкам з використанням принципу, коли одна сторінка сайту повинна вирішувати одну проблему користувача, з якою він звернувся до пошуковій системі своїм запитом. Запитів ж при цьому на одній сторінці може бути використано кілька, бо одну і ту ж проблему можна надати різні слова.
  • Написати контент для всіх сторінок (грамотно скласти техзавдання для копірайтерів) з правильною оптимізацією їх під намічені запити.
  • Скомпонувати отримані гори контенту на сайті (розділи, навігація тощо) і провести аудит зручності його використання для визначення напрямків для доопрацювання юзабіліті. Також необхідно буде провести технічний аудит сайту (типу описаного в статтях про дзеркала і дублі, а ще про Http відповідей і перенаправлення).
  • І тільки після цього почати роботу над побудовою близького до природного посилального профілю. Початок роботи з посиланнями раніше виконання наведених вище пунктів можна порівняти з тим, щоб почати розставляти книги не зібравши попередньо книжковий шафа.
  • У міру розвитку проекту та зростання трафіку, слід активно використовувати системи аналітики для підвищення конверсії та поліпшення юзабіліті. Процес цей ніколи не слід вважати завершеним, бо зупинившись фактично ви почнете відкочуватися назад.
  • Сумно-банальні висновки

    Правда полягає в тому, що сайти, які просуває по описаній вище схемі, дуже рідко зустрічаються, бо за простотою кроків стоять дуже великі трудовитрати. Однак, такому ресурсу вже будуть не страшні ніякі фільтри пошукових систем, бо він будувався з правильними пріоритетами і без «фінтів вухами», тобто з орієнтиром на зручність для кінцевого користувача.

    Тут втілюється в життя побита істина — робіть сайти для людей і вони до вас потягнуться, а пошуковики нічого не матимуть проти (тільки за). І це буде працювати завжди, принаймні в осяжному майбутньому. Часи з серії «дешево і сердито» завершилися, як би нам не хотілося цього визнавати. ІМХО.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу