Використовуємо програми

1945
  • WebSite Auditor — підготовка сайту до просування
  • Rank Tracker — моніторинг позицій і збір семядра
  • SEO SpyGlass — вивчення зворотних посилань
  • LinkAssistant — автоматизація обміну посиланнями
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Я не часто описую SEO-програми, бо користуюся досить малою їх кількістю, і в основному з розряду безкоштовних. Найчастіше остання характеристика затьмарює все інше (безкоштовно — значить добре). Але з часом приходить в голову думка, що власний час і працю коштують набагато більше, ніж софт, що дозволяє автоматизувати якісь процеси просування сайту.

    Свій перший огляд подібного софта я хочу присвятити досить популярному в буржунете (і набирає популярності в рунеті) пакету програм під назвою SEO PowerSuite. Розробники цього програмного комплексу «наші», але спочатку вони планували захоплення світового ринку для просування сайтів, що, судячи за даними Вікіпедії, їм з успіхом вдалося зробити.

    Використовуємо програми

    Всі вхідні в комплект програми мають як платні, так і безкоштовні версії, які обмежені тільки по функціоналу, але не за часом використання. Сьогодні мова піде про таких програмах:

  • WebSite Auditor — проводить повний аудит вашого ресурсу і дозволяє виявити технічні недоліки, а також дає можливість провести SEO-аналіз уже наявного на сайті вмісту.
  • Rank Tracker дозволяє істотно розширити (і поглибити в бік «довгого хвоста») семантичне ядро вашого сайту, а також чудовим чином вміє знімати та аналізувати динаміку позицій вашого сайту з будь-якої кількості пошукових запитів.
  • SEO SpyGlass — дає можливість переглянути всі зворотні посилання на ваш сайт, зняти з ним всі необхідні вам параметри та на їх основі знайти «погані посилання» заважають просуванню, дізнатися звідки беруть посилання ваші конкуренти, оцінити сайти ваших потенційних донорів на якість і багато іншого.
  • LinkAssistant — інструмент для автоматизації процесу обміну посиланнями та відслідковування їх наявності та відкритості для індексації пошуковими системами.
  • WebSite Auditor — підготовка сайту до просування

    Програма призначена для технічного аудиту та SEO аналізу сторінок вашого сайту. Для початку роботи їй лише потрібно дізнатися у вас доменне ім’я сайту, на якому потрібно зібрати всю доступну інформацію, ну і ще вам буде запропоновано поставити галочки навпроти тих чинників (можливо впливають на ранжирування в пошукових системах), які ви вважаєте за потрібне включити в звіт.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Існує три версії WebSite Auditor (власне, як і всіх інших з пакету SEO PowerSuite): безкоштовна, Professional і Enterprise. Безкоштовна має ряд обмежень, і крім цього вам покаже дані не про всіх сторінках вашого сайту, а лише про третини з них. Версія Enterprise буде корисна вам тільки в тому випадку, якщо ви «працюєте на дядю» і цього самого дядька вам потрібно надавати відповідні звіти. Якщо працюєте самі на себе, то переплачувати за Enterprise ніякого сенсу немає — за очі вистачить Professional.

    Власне, як я вже неодноразово говорив (в тому числі і в статті про зовнішні посилання та їх актуальність), перш ніж замислюватися про оптимізацію зовнішньої, потрібно привести в порядок сайт, тобто провести внутрішню оптимізацію. Вона включає в себе як технічний аудит сайту, так і складання семантичного ядра (великого). Першу задачу нам якраз і може допомогти вирішити WebSite Auditor.

    При запуску перевірки сайту вам ще запропонують зробити ряд параметрів, пов’язаних з глибиною сканування і відсіюванням не важливих для вас сторінок зі списку аналізованих, щоб скоротити час сканування. Після чого, власне, і почнеться процес збору інформації. Для мого блогу він зайняв трохи менше години і кілька разів за цей час мені пропонувалося розгадати капчу, хоча в WebSite Auditor є можливість підключити антикапчу (цей сервіс платний):

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    В результаті я отримав звіт по проведеному SEO-аналізу мого блогу:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Тут відповідним чином відзначені критичні (з точки зору розробників WebSite Auditor) зауваження, а також менш критичні і цілком собі нормальні. Важливим, на мій погляд, є повідомлення про те, що у мене правильно обробляються помилки 404, є 302 редиректи (їх не дуже люблять пошуковики) і наведений список сторінок з битими посиланнями.

    Останні зведені в таблицю: у першій колонці вказано Урл сторінки сайту, де ці самі биті посилання були виявлені (відкриваємо ці сторінки в браузері і дивимося їх вихідний код), а в іншого — самі биті Урли (їх якраз і шукаємо у вихідному коді сторінки). Зрозуміло, що ця програма за вас всі знайдені недоліки не виправить, але вона їх знайде, а далі справа вже за вами та вашим бажанням покращувати свій сайт і його ранжування в пошукових системах.

    На вкладці «Сторінки» з лівого меню програми ви зможете дізнатися, який код відповіді віддають всі сторінки вашого сайту і які з них заборонені вами до індексації пошуковими системами у файлі robots.txt. До речі, у верхньому меню WebSite Auditor є можливість запустити майстер створення роботс.тхт для вашого сайту, так само як і майстер створення карти сайту у форматі xml:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Але повернемося до нашого звіту по сторінках сайту. Мені сподобалося, що там відображається ще й інформація за значенням ПеджРанк даної сторінки, і кількість вихідних з неї внутрішніх і зовнішніх посилань. Ну і заголовки сторінок теж наводяться, щоб їх потім при необхідності можна було б знайти на своєму сайті.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Зверху цієї таблиці є вкладки, які дозволяють більш детально поглянути на вихідні посилання, технічні фактори, перевірити індексацію цих сторінок пошуковими системами, побачити всі знайдені у соціальних мережах посилання на них, а також оцінити трафік приходить на кожну з цих сторінок.

    Правда для роботи останньої вкладки доведеться підключити свій аккаунт Гугл Аналитикса в показаних трохи вище налаштуваннях з верхнього меню WebSite Auditor. Якщо використовуєте в Гугл записі двоетапну верифікацію, то вводите пароль ні до самого запису, а спеціально створений пароль для даного додатка (читайте подробиці в наведених за посиланнями статтями).

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    На вкладці «Аналіз вмісту зможете проаналізувати текстову оптимізацію вакансій, що вас сторінок на предмет частоти входження потрібних вам ключових слів (як окремих, так і фраз — остання з верхніх вкладок), а також зможете отримати зведений звіт по цій сторінці із зазначенням всіх зібраних для неї чинників ранжирування:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    На вкладці «Метрики домену» ви зможете побачити зведений звіт за показниками головної сторінки і всього вашого сайту цілком: Тіц, Пр, наявність в каталогах, IP адреса, вік, час завантаження сайту, кількість сторінок в індексі пошуковиків, кількість зворотних посилань (у тому числі відкритих і закритих — Dofollow і Nofollow), кількість посилань з соціальних мереж (і кількість переходів за ним, якщо аккаунт Аналитикса підключили), ну і аналіз відвідуваності сайту буде наведено.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    На останній вкладці «Звіти» з лівого меню WebSite Auditor ви зможете подивитися короткий або детальний зведені звіти щодо стану справ на вашому сайті. У мене, правда, чомусь він англійською виводиться, хоча в налаштуваннях програми обрано російську мову. Якщо подивитися скріни доступні в інтернеті, то переклад звітів має місце бути, але я поки не зрозумів як активувати. Але не суть.

    Звіт змістовний. Мені, наприклад, сподобалася інфа про кількість сторінок мого блогу, мають якісь значення ПеджРанка:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Налаштувань і можливостей у цієї програми насправді ще дуже багато (це тільки вершина айсберга), але не хочу вас надмірно втомлювати. Ви і самі можете взяти, так і завантажити безкоштовну версію WebSite Auditor, щоб помацати її можливості в загальних рисах. Але у всій красі дана програма розкривається тільки в платній версії.

    Rank Tracker — моніторинг позицій і збір семядра

    Якщо попередня програма допомагала підготувати сайт для просування з точки зору технічного аудиту та аналізу наявного контенту, то Rank Tracker може допомогти зібрати повноцінне семантичне ядро на основі декількох основних запитів, а також дозволяє моніторити позиції вашого сайту по всіх цікавлять вас пошуковим запитам. Програма будує графіки і дозволяє відстежувати динаміку позицій. Якщо інтеграції при створенні проекту не зробили, то її можна настроїти в меню налаштувань програми.

    При запуску проекту вам відразу запропонують провести інтеграцію з Google Analytics (вказавши логін і пароль від вашого аккаунта в Гуглі, чи пароль для програми, якщо використовуєте двоступеневу аутентифікацію). Це дозволить отримувати, крім інформації про позиції вашого сайту, ще й дані про те, скільки трафіку щодня по тому чи іншому ключовому запиту отримує ваш сайт (інтеграцію можна зробити і потім, в меню налаштувань програми). Відчути, що називається, доцільність просування по даному запиту.

    Ще вам запропонують інтеграцію ще й з Google Adwords для розрахунку показника KEI (індекс ефективності ключових слів). З Adwords програма також підтягує частотності, в результаті чого видно максимум того чи іншого запиту. І разом з розрахунком KEI (індекс ефективності слова) відразу видно на які ключі варто робити упор. Точно так само бажано буде інтегруватися і з Яндекс Вордстатом (вказавши ваш логін і пароль від Яндекс Пошти), щоб програма мала можливість знімати частотність запитів, отримувати підказки ключових слів і т. п.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Взагалі Rank Tracker володіє дуже хорошими інструментами для збору семантичного ядра (кому-то він навіть більше Кейколлектора подобається). Є у нього ще можливість ввести API-ключі або симулювати поведінку користувача, щоб не морочитися з розгадуванням капчі. Дані про ключових словах він вміє збирати з маси місць:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    У налаштуваннях можна додавати сайти ваших конкурентів, щоб відразу відстежувати їх позиції в порівнянні зі своїми. Таким чином ви можете оперативно відслідковувати за яким джерелам вони просідають, а за яким йдуть вгору відносно вашого сайту.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Після зняття всіх значень, що цікавлять вас, ви побачите результуючу таблицю зі списком ключових слів і позиції вашого сайту в потрібних вам пошукових системах за цим ключів:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Кнопка «Підказати ключевики» якраз і слугує для розширення семантичного ядра вашого сайту, якщо воно ще не досить повне. Вкладки вгорі таблиці дозволять отримати більш детальну інформацію за запитами, наприклад, відомості про зразкову трафік, який ви з них отримаєте (вкладка «Аналіз ключевіков»):

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Трохи нижче таблиці ви зможете подивитися динаміку зміни позицій, в тому числі і на графіках. Якщо відображаються в таблиці параметрів вам не достатньо, або якісь з них є для вас зайвими в Rank Tracker, то просто клікніть правою кнопкою по верхньому рядку таблиці і настроїти програму під себе:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    На вкладці «Зведення», з лівого меню Rank Tracker, ви зможете оцінити видимість вашого сайту в обраних вами для аналізу пошукових системах:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Налаштувань і можливостей у Rank Tracker дуже багато і всі їх описати не представляється ніякої можливості. Ви і самі можете частина з них випробувати, завантаживши безкоштовну версію Rank Tracker з офіційного сайту. Правда в ній багато обмежень, але якщо програма сподобається, то вже можна буде думати про покупку. До речі, весь пакет SEO PowerSuite купувати вигідніше (оптом істотно дешевше).

    SEO SpyGlass — вивчення беків (своїх конкурентів, донорів)

    Дана програма призначена для збору та аналізу посилального профілю будь-якого сайту (вашого власного або ресурсу конкурента). Також SEO SpyGlass можна з успіхом використовувати і для аналізу посилальної маси ваших потенційних донорів (читайте детальніше про Сео-термінологію) або перевірки домену при його купівлі.

    При вивченні свого посилального профілю можна, наприклад, спробувати відшукати низькоякісні посилання, щоб не отримати з-за них пессимізації (пенальті) від пошукачів (в Гуглі за цю справу Пінгвін відповідає). Для кожної такої посилання SEO SpyGlass надасть інформацію про можливі ризики (при кліку по значку «i», показаному на скріншоті):

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Для збору зворотних посилань, як зазвичай, вибираєте з верхнього меню «Файл» — «Створити проект», вводите Url адресу аналізованого сайту, вибираєте з сотень запропонованих пошукових систем підходящі вам (мене влаштував варіант за замовчуванням) і чекаєте якийсь час, поки програма збере всі відомості. Збір йде досить швидко, бо SEO SpyGlass бере посилання з декількох джерел: це пошукові системи і своя власна база, яка поповнюється за рахунок кролера партнерської компанії.

    При бажанні, звичайно ж, ви можете додати сюди ще й посилання, вивантажені з Гугл.Вебмастера або панелі для вебмайстрів від Яндекса (за допомогою імпорту CSV в меню «Файл» програми SEO SpyGlass), щоб їх теж перевірити на якість.

    Для тих посилань, що вас зацікавлять, або для всіх одразу (виділивши їх за допомогою Ctrl+A) можна буде розрахувати ряд показових параметрів, натиснувши вгорі кнопку «Оновити». У вікні, ви зможете поставити галочки напроти потрібних вам параметрів і почати процес збору.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Можна і посилальний профіль конкурентів з допомогою SEO SpyGlass повивчати, щоб спробувати зрозуміти їх стратегію просування і взяти собі що-небудь на замітку. У лівому меню є опція «Порівняння проектів», з допомогою якої ви зможете порівняти контрольний профіль і профіль ваших основних конкурентів.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Порівнювати можна на предмет їх перетину (верхня вкладка «Всі посилаються доменів) або на предмет пошуку нових джерел отримання зворотних посилань (вкладка «Потенційні донори»):

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    На вкладці «Огляд» з лівого меню SEO SpyGlass (в режимі порівняння проектів) можна буде і узагальнену порівняльну таблицю подивитися, щоб побачити, наскільки ви сильно відстаєте або випереджаєте своїх конкурентів в наявності якісної посилальної маси:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    При аналізі потенційного донора або купівлю б/у домена інтерес можуть викликати: вік домену; значення Alexa rank; наявність у трастових каталогах; PR домену і конкретно сторінки-донора; IP; тіц; кількість вихідних посилань з домену і з цієї сторінки, і багато іншого.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Також за допомогою SEO SpyGlass можна перевіряти наявність посилань (куплених або отриманих в результаті обміну), адже деякі з них могли видалити з моменту останньої перевірки або закрити від індексації з допомогою nofollow.

    Програма знову ж надається в трьох варіантах, один з яких безкоштовний, але з деякими функціональними обмеженнями. Можете завантажити безкоштовну версію SEO SpyGlass, покрутити її в руках і вже далі вирішувати про придбання платної версії (знову ж Enterprise потрібна для Сео-контор, а для вебмайстрів більш ніж достатньо буде версії Professional).

    LinkAssistant — автоматизація обміну посиланнями

    Ця програма служить для автоматизації процесу обміну посиланнями між сайтами схожої тематики. LinkAssistant шукає сайти, цільові (тематичні) вашу думку, допомагає вести листування зі знайденими потенційними партнерами, моніторить наявність всіх ваших зворотних посилань (і появи в них nofollow, заборон robots.txt, редиректів тощо), а також створює і завантажує на ваш сайт каталог відповідних посилань на ресурси беруть участь з вами в обміні.

    Вона вміє по ряду ознак знаходити придатних для обміну з вами сайти (для цього з верхнього меню потрібно вибрати пункт «Інструменти» — «Знайти нових партнерів»:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    В результаті ви отримаєте список потенційних партнерів для обміну, серед яких вам запропонують вибрати найбільш підходящих, поставивши навпроти них галочки:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Даний інструмент на практиці я не використовував, тому детально його описати не можу. Однак, ви знову ж таки можете завантажити безкоштовну версію LinkAssistant, в якій, щоправда, досить багато обмежень.

    Трохи додам ІМХО

    Даний пакет програм присутня на ринку (і не стільки рунета, скільки буржунете) вже дуже давно (близько десяти років). За статистикою на 2011 рік кожен третій Сеошник у світі користується SEO PowerSuite. Продажі були і є величезні, тому і сил на вдосконалення функціоналу і інтерфейсу не жалелось, судячи з усього. Як мені здається, навіть людина з дуже скромними і загальними знаннями в SEO зможе інтуїтивно зрозуміти як і що потрібно робити, щоб отримати потрібний результат. У всякому разі у мене вийшло. Дизайн теж на рівні — сучасний, очевидний і неперегруженный.

    При цьому всі три описаних спочатку цієї статті програми (WebSite Auditor, Rank Tracker і SEO SpyGlass) є однозначно корисними інструментами, спрямованими на конструктивне поліпшення внутрішньої і зовнішньої оптимізації вашого сайту. Питання про їх використання впирається тільки у ваші уподобання.

    Все це стає тим більш актуальним, що можна завантажити безкоштовну версію SEO PowerSuite і скласти свою думку про зручність і можливості (хоча останні в безкоштовному варіанті будуть кілька куповані). Так, власне, і покупка всього пакету програм не виявиться таким вже великим ударом по вашому гаманцю, особливо якщо ви живете на пострадянському просторі (СНД).

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    А ось LinkAssistant, при всій своїй унікальності і високому рівні автоматизації обміну, особисто у мене викликає питання — а як пошуковики відреагують на створюваний у вас каталог із зворотними посиланнями на сайти ваших партнерів по обміну)? Власне, це питання, напевно, швидше до розробників, у яких повинні бути статистичні дані. Хоча сама можливість отримання якісних і трастових посилань з тематичних ресурсів «на автоматі» мені здається дуже навіть привабливою. А вам?

    P. S. таки Отримав відповідь від розробників з приводу останньої з таких програм:

    З приводу програми Link Assistant: це скоріше рудемент, який залишився з давніх часів. Деякі клієнти користуються ним, і ми продовжуємо підтримку і не видаляємо з пакета. Зрозуміло, що каталог посилань в такому вигляді, як створює ця програма може нашкодити.

    Наскільки мені відомо, зараз Link Assistant користуються в основному для моніторингу покупних посилань/статей і листування з донорами.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу