Використовуємо програми

3804
  • Що таке вайбер? Що таке вацап?
  • Відмінності Viber від WhatsApp
  • Очевидні переваги
  • Історія створення Viber і WhatsApp
  • Як користуватися мобільним додатком WatsApp
  • Як користуватися мобільним додатком Viber
  • Вибер і ватсап на комп’ютер. Огляд Viber на ПК
  • Підсумки
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Мене звати Роман і сьогодні я розповім вам про дві програми, якими користуюся вже досить довго на своєму Iphone і вони дуже мене порадували за цей час (разом з Periscope).

    Це Viber (або вайбер, вибер) і WhatsApp (або вацап, ватсап). Це дуже зручні програми для спілкування за допомогою повідомлень і дзвінків з використанням інтернету. При тому все це абсолютно безкоштовно.

    Використовуємо програми

    Що таке вайбер? Що таке вацап?

    Viber — це мобільний додаток для здійснення дзвінків, а також відправки сообшений, не тільки текстові, але і відео, фото, аудіо повідомлень. І все це абсолютно безкоштовно (оплатити треба буде лише інтернет, з допомогою якого і працює додаток).

    Реклами тут немає, і , як заявляють розробники, не буде. Але є внутрішня реклама стікерів або наклейок вибера. Це дуже схоже на наклейки вконтакте. Картинка, що виражає ваші емоції, якщо простіше — великий смайлик (можете подивитися коди універсальних смайликів для Вконтакте). Але вона працює просто як повідомлення всередині додатка (цифри у вкладці, як на нових повідомленнях в діалозі). Але не будемо звинувачувати в цьому розробника, на даний момент це єдине чим він заробляє за рахунок користувачів, якщо не вважати платні дзвінки тим, у кого немає Viber (Viber out).

    Стикер ViberВикористовуємо програми

    Планується також випуск нових платних функцій, як повідомляє Viber, але те, що зараз безкоштовно, таким і залишиться, запевняє він.

    WhatsApp — це дуже схоже на Viber додаток, але без можливості дзвонити, хоча є і інші відмінності, давайте розберемося.

    Відмінності Viber від WhatsApp

    Отличия Viber от WhatsAppВикористовуємо програми

  • Перша відмінність — це «безкоштовність». Так, за другий рік використання WhatsApp вимагає з нас аж 0,99 USD.
  • У вацапа немає можливості дзвінків. Навіть на незареєстровані номера за гроші (як у випадку Viber out).
  • Ватсапа немає на пк.
  • У вибера є стікери, вацап такими похвалитися не може.
  • На цьому відмінності ніби як і закінчилися, якщо не вважати основні кольори інтерфейсу, звичайно.

    Також хочу додати, що це хоч і конкуруючі програми, але особисто я вважаю, що не взаємовиключні. У мене встановлені відразу дві на смартфоні. З вайбера можна безкоштовно дзвонити і переписуватися, а з ватсапа тільки обмінюватися повідомленнями. Окремо, звичайно, більш функціональний вибер, але як месенджер (що це таке?) WhatsApp куди приємніше, це знову ж таки імхо. Так що зручніше використовувати їх в тандемі (що це означає?).

    Очевидні переваги

    Я думаю, багато хто вже після прочитаного вище зрозуміли, що ж нам дають Viber і WhatsApp, але все-таки.

  • Два цих додатка відмінно економлять наш бюджет. Тепер достатньо лише класти гроші на телефон для оплати інтернету. А те, що ми б витратили на зв’язок, можна залишити собі.
  • Дуже швидко і зручно обмінюватися з вашими знайомими і друзями всім чим завгодно — відео, фото, розповідями.
  • Ваш обліковий запис — це ваш номер телефону! Не потрібна довга реєстрація, а всі контакти з вашого телефону відразу синхронізуються з додатком.
  • Абсолютно не обмежена нічим спілкування. «Давай вконтакте спишемся, а то дорого по телефону говорити» — в минулому! Говоріть з ким завгодно хоч добу безперервно.
  • Історія створення Viber і WhatsApp

    А після надихаючих промов про переваги цих двох програм, пропоную вам дізнатися про історію їх створення. Думаю, це буде вам цікаво.

    Почнемо з вайбера.

    Був, так і є зараз така людина — Тальмон Марко. Він заснував Viber разом з Ігорем Магазиником в 2010 році. Після отримання вченого ступеня в галузі комп’ютерних технологій і менеджменту він поїхав працювати в Азію, де відчував величезні незручності зі зв’язком: Skype погано підтримував дзвінки, а відправляти смс було занадто дорого. Тоді йому і прийшла ідея створити Viber.

    Тальмон МаркоВикористовуємо програми

    У перший раз продукт запустили в AppStore і тільки в Ізраїлі. У перший день його встановило 18 осіб, але вже через три тижні 31 000. А після появи Viber в світовому Appstore, менш ніж за місяць користувачів стало близько 2 мільйонів.

    З такою скажено возростающей популярністю компанії навіть не доводиться нічого витрачати на розкрутку, люди роблять все самі.

    У WhatsApp інша історія.

    Вацап створив Ян Кум, який народився в Україні, в містечку Фастів. Він продав своє творіння Facebook. На той момент йому було всього 36 років. Ця соціальна мережа купила WhatsApp за 16 млрд доларів і виплатила ще 3 млрд команді розробників через чотири роки.

    Forbes оцінив стан Яна в 6,8 млрд доларів. Причому дуже іронічно, що та угода з продажу вотсапа проходила в білому будинку, яке раніше було центром соціальної допомоги — Ян Кум приходив туди для отримання талонів на харчування.

    Ось і сам щасливий мільярдер Ян Кум.

    Ян КумВикористовуємо програми

    Як користуватися мобільним додатком WhatsApp

    Тепер, після болісно цікавої теорії, випробуємо на практиці їх мобільні версії. Для початку, вацап.

    Так, ви завантажили мобільний додаток WhatsApp. Відкриваємо його і бачимо п’ять вкладок в нижній частині екрана:

  • Обране
  • Статус
  • Контакти
  • Чати
  • Налаштування
  • Давайте переглянемо кожну, щоб ви зрозуміли пристрій додатки і ваші можливості його використання.

    Перша вкладка — «Вибране». Це список контактів, які ви занесли в список важливих. Використовувати цю вкладку можна, наприклад, якщо у вас багато контактів, але з декількома з них ви спілкуєтеся досить часто. Занісши їх у список обраних ви позбавите себе від постійного шукати цих людей в масі інших.

    Вкладка избранное в вацапВикористовуємо програми

    Далі, перейшовши по наступній вкладці, можна змінити свій статус. Потрібно це для того, щоб ваші знайомі не турбували вас дзвінками та повідомленнями, коли ви зайняті. Статус можна вибрати з представлених шаблонів або ж, клікнувши на поточний статус написати щось своє.

    Ваш статусВикористовуємо програми

    Далі йдуть ваші контакти. Вони автоматично синхронізуються з контактами на вашому телефоні, що дуже зручно. Тут, сірим кольором, відображаються статуси контактів, якщо у них є WhatsApp. Також прямо тут ви можете додати новий контакт, натиснувши на плюсик праворуч зверху.

    Контакты WhatsAppВикористовуємо програми

    У наступній вкладці список ваших чатів. Це історія вашого листування з якимись контактами. Натиснувши на будь-який, ви можете перейти до діалогу. Також є можливість створити новий діалог, натиснувши на іконку з олівцем і аркушем у правому верхньому куті. Або ж видалити старий діалог, натиснувши кнопку «змінити» в лівому верхньому кутку екрану. Поряд з діалогами з’являться червоні мінуси, натиснувши на які ви підтвердите видалення.

    Трохи нижче напису змінити є напис «Списки розсилки». Натиснувши на неї можна вибрати контакти, яким ви відішлете одне і те ж повідомлення. Це дуже зручно, наприклад, якщо ви хочете зібрати своїх друзів в якомусь місці. Відсилаєте всім потрібним повідомлення. Дуже швидко і зручно.

    Ваши чатыВикористовуємо програми

    Ось так (як на скріншоті нижче) виглядає діалогове вікно ватсап. На зеленому тлі праворуч ваші повідомлення, на сірому зліва — вашого співрозмовника. Зверху ім’я контакту та його аватар (фото профілю).

    Зверніть увагу на рядок набору повідомлення. Щоб з’явилася клавіатура, натисніть на порожнє місце у рядку набору. Праворуч від неї буде іконка камери і мікрофон.

    Фотоапарат відкриває додаток камери, звідки ви можете зробити знімок і моментально відіслати його співрозмовника. У цій же камері є останні зроблені вами знімки, їх також можна надіслати. Мікрофон — це голосове повідомлення, потримайте на ньому палець і говорите. Цей запис отримає ваш співрозмовник і зможе прослухати.

    Диалог в ватсапеВикористовуємо програми

    Лівіше рядки набору повідомлення є стрілочка. Натисніть на неї і з’явиться меню. Ви можете відправити вашому співрозмовнику фото, відео, місцезнаходження або контакт. Відповідно, перша вкладка дозволить зробити фото прямо з програми, а фотоархів — це ваші фото зроблені раніше на гаджеті.

    Вставить фото в диалогВикористовуємо програми

    Остання вкладка — це налаштування. Не раджу обходити її стороною. Так як спочатку, наприклад, всі фото в діалозі зберігаються на пристрій, що особисто мені не дуже подобається. Так що давайте налаштуємо додаток, що б воно працювало як хочемо ми.

    Настройки приложенияВикористовуємо програми

    Перейшовши по першій написи «Про програму» ми можемо подивитися номер поточної версії програми, а також звернутися до служби підтримки WhatsApp.

    Версия вашего приложения WhatsAppВикористовуємо програми

    Якщо ваш друг ще не знає про вацап, а ви хочете з ним поспілкуватися, надішліть повідомлення з запрошенням по смс або поштою, натиснувши на «Розповісти другу».

    Рассказать другу о приложенииВикористовуємо програми

    Далі можна налаштувати свій профіль. Натиснувши на коло, можна вибрати собі аватар. Можна також змінити ім’я і статус.

    Профиль вацапВикористовуємо програми

    Далі можна налаштувати ваш обліковий запис. Змінити налаштування приватності, номер, або видалити її.

    Настройки учетной записиВикористовуємо програми

    Є і настройки чату. Тут можна вибрати шпалери, які будуть відображатися в якості фону повідомлень в діалозі. Перейшовши по «Автозавантаження медіа» можна налаштувати те, про що я раніше казав. Щоб вацап не засмічував пам’ять вашого гаджета, ви можете відключити автозавантаження фото, аудіо і так далі.

    Настройки чатаВикористовуємо програми

    Якщо ви не хочете, щоб вотсап шумів з кожного приводу, то вимкніть всі або вибірково його повідомлення у відповідному розділі.

    Настройки уведомлений ВацапВикористовуємо програми

    До речі, ваші чати можна одним натисканням пальця видалити або ж увічнити в архіві, якщо перегорнути налаштування до самого низу.

    Архивация или удаление чатов вотсапВикористовуємо програми

    Ну ось і все. Простий і зручний месенджер. До речі, нещодавно з’явилася офіційна можливість встановити Ватсап на комп’ютер або використовувати його онлайн (через веб-браузер).

    Як користуватися мобільним додатком Viber

    А тепер давайте розберемося з вибером.

    По інтерфейсу він досить схожий на WhatsApp, тут ми бачимо хіба що нові функції.

    Тут також 5 вкладок, але вони вже інші:

  • Чати
  • Виклики
  • Контакти
  • Паблік
  • Ще
  • Перша — «чати» — це діалоги з вашими контактами.

    Чаты вайберВикористовуємо програми

    Вгорі є 2 вкладки: Все і Групи. З допомогою вайбера ви можете створювати групи контактів і спілкуватися з усіма відразу, на зразок конференції.

    Для того, щоб створити групу, натисніть фіолетову кнопку з відповідною назвою.

    Группы виберВикористовуємо програми

    Виберіть потрібні для групи контакти і готово.

    Создать группу из контактовВикористовуємо програми

    Далі вкладка «виклики». Як я говорив, тут можна дзвонити, тому присутні пропущені, вхідні та вихідні дзвінки як у звичайному телефоні.

    Якщо натиснути на сіру смужку з написом «відкрити клавіатуру», то можна буде набрати номер вручну.

    Вызовы viberВикористовуємо програми

    Далі йдуть ваші контакти, які, також як і у випадку з WhatsApp, автоматично синхронізуються з телефонними.

    Зверху можна відсортувати їх за наявності вайбера, а ще додати новий контакт, натиснувши на плюс.

    Контакты с ViberВикористовуємо програми

    Наступна вкладка — це «паблік чати». Це групові чати за інтересами, які ви можете читати. Виходить щось на зразок соціальної мережі.

    Паблик чатыВикористовуємо програми

    У вкладці «ще» ви можете змінити ім’я профілю і аватар.

    Профиль вибер и прочееВикористовуємо програми

    Можна поділитися Viber в соц мережах. Давайте походимо по вкладках і дізнаємося, для чого вони.

    Вкладка еще виберВикористовуємо програми

    У правому верхньому куті, поруч з налаштуваннями профілю, є QR код. Це ваш особистий код, який можна відсканувати і побачити ваш профіль, а при бажанні і додати вас в контакти.

    QR код вашего профиляВикористовуємо програми

    Зробити це можна, натиснувши на кнопку «сканувати QR-код». Відкриється спеціальна камера, помістіть в квадрат код, щоб відсканувати його.

    Сканировать QR кодВикористовуємо програми

    Перейшовши в розділ Viber Out можна поповнити ваш рахунок вибер, щоб здійснювати дзвінки на номери не зареєстровані в вайбере.

    Баланс Viber OutВикористовуємо програми

    Ще тут є магазин наклейок. Це різні набори картинок, які ви можете використовувати при спілкуванні в Viber. Вони платні, але не всі, деякі можна придбати безкоштовно на комп’ютері або ж отримати тематичні картинки в свята.

    Магазин наклеек виберВикористовуємо програми

    З вкладки ще можна додати контакт, вказавши його номер або ж відсканувавши QR код.

    Добавить контактВикористовуємо програми

    Тепер перейдемо до налаштування. Вони знаходяться в тому ж таки «ще».

    НастройкиВикористовуємо програми

    В налаштуваннях приватності можна вказати, чи хочете ви, щоб інші користувачі бачили що ви в мережі або ж переглянули повідомлення.

    Настройки конфиденциальностиВикористовуємо програми

    Ще тут можна внести контакти в «чорний список» і вони більше не зможуть зв’язатися з вами через Viber. У самому низу можна відключити обліковий запис.

    Продолжение настроек конфиденциальностиВикористовуємо програми

    Можна налаштувати повідомлення, які Viber буде вам відсилати.

    Настройки уведомленийВикористовуємо програми

    В розділі «виклики і повідомлення» можна вказати, чи хочете ви отримувати вхідні дзвінки не від користувачів вибер. Також тут можна видалити всю історію повідомлень або ж відіслати її поштою.

    Вызовы и сообщения виберВикористовуємо програми

    В «налаштуваннях мультимедіа» можна відмовитися від того, щоб вайбер автоматично зберігав всі фото з діалогів до вас на пристрій. Відключити завантаження фотографій при мобільному інтернеті, а також видалити всі голосові повідомлення.

    Настройки мультимедиаВикористовуємо програми

    У налаштуваннях Екрану можна змінити фонову картинку діалогів, а також орієнтацію вікна.

    Экран вайберВикористовуємо програми

    У загальних налаштуваннях можна перейти до управління контактами.

    Общие настройкиВикористовуємо програми

    Тут можна синхронізувати контакти Viber c вашої адресної книгою або icloud. Відповідно, у разі потреби, можна і відключити.

    Управление контактамиВикористовуємо програми

    В «інформації» можна подивитися версію вашого додатка.

    Версия приложенияВикористовуємо програми

    Тепер давайте перейдемо в «чати» і відкриємо будь-який діалог.

    У лівому верхньому кутку буде ім’я контакту та інформація про те, в мережі він чи ні. Правіше буде іконка трубки телефону, натиснувши на яку ви моментально зателефонуйте контакту з яким ведете діалог, і все це безкоштовно.

    ДиалогВикористовуємо програми

    У рядку написання повідомлення буде значок «+», натиснувши на яку ви зможете поділитися зі співрозмовником вашим фото, малюнком, розташуванням, аудіо, анімацією.

    Натиснувши на іконку ведмедя, ви отримаєте доступ до стікерами. А утримуйте значок мікрофона, зможете послати аудіоповідомлення.

    Прикрепить фото, рисунок, анимацию, расположениеВикористовуємо програми

    Натиснувши на шестірню, у вікні діалогу у верхньому правому куті можна налаштувати фонове зображення діалогу, його учасників, а також можна додати контакт з діалогу у чорний список.

    Информация о диалогеВикористовуємо програми

    Ось і все з мобільним додатком. Давайте спробуємо встановити Viber на комп’ютер.

    Вибер і ватсап на комп’ютер. Огляд Viber на ПК

    Також вибер і вацап є не тільки на мобільні пристрої, але і на пк. Ватсап трохи раніше випустив офіційний додаток для комп’ютера. До цього часу його можна було встановити на копм тільки через емулятор (програму, яка імітує Андроїд на пк). Докладну інструкцію можете подивитися за наведеною трохи вище посиланням.

    Ватсап на компьютерВикористовуємо програми

    Вайбер теж вже випустив програму на комп’ютер, завантажити її можна прямо з офіційне сайту Viber.

    Вайбер для компьютераВикористовуємо програми

    Возитися з емулятором все-таки не так прикольно, куди зручніше використовувати оптимізоване додаток. Тому я з вами розберу тільки вибер на пк. Так як ватсап на комп’ютер — це абсолютна копія мобільного додатка і дивитися там нічого.

    Так, ви завантажили Viber. Встановлюємо його, клікнувши на скачаний нами файл. Після установки відкриваємо вибер через що з’явився на робочому столі ярлик.

    Установка и запуск ViberВикористовуємо програми

    Відразу після першого запуску вайбер запитує нас, є його додаток на вашому мобільному телефоні.

    Добро пожаловать в виберВикористовуємо програми

    Оскільки акаунт viber прив’язаний до мобільного телефону, то відповідь «ні» програму не влаштує, і для початку роботи вам доведеться завантажити додаток на ваш телефон.

    Активация вайбера через мобильное приложениеВикористовуємо програми

    Як тільки ви обзавелися мобільною версією вайбера, на питання можемо відповісти «так» і ввести свій мобільний номер телефону.

    Введите номер мобильного телефонаВикористовуємо програми

    Після введення доведеться підтвердити ваш номер телефону.

    Код активации вайберВикористовуємо програми

    Для цього відкрийте ваш мобільний додаток. Там на весь екран з’явиться код активації, який ви можете використовувати на вашому комп’ютері.

    Код пришедший на мобильное приложение виберВикористовуємо програми

    Ну ось, ми увійшли. Давайте вивчимо інтерфейс програми, яка, до речі, дуже схожа на Skype.

    Зверху меню з усіма можливими функціями. Трохи нижче іконки вкладок.

  • Діалоги
  • Контакти
  • Відкриті чати
  • Номиронабиратель
  • Діалоги — це історія повідомлень з людьми.

    Контакти — це ті користувачі, яких ви додали в контакти на телефоні. Всі вони автоматично синхронізуються з Viber. Праворуч від контакту може з’явитися логотип Viber, це буде означати, що у цієї людини він є.

    Можна сортувати контакти, зробивши так, щоб відображалися тільки ті, у кого вайбер є. Для цього натисніть кнопочку «тільки viber», яка знаходиться над контактами.

    Главное окно ViberВикористовуємо програми

    Так званий «номеронабирач» імітує телефон. З нього ви можете здійснювати звичайні дзвінки, і дзвонити навіть тим, у кого немає Viber. Ця функція називається «Viber out». Щоб можна було нею скористатися, для початку поповніть рахунок Viber, натиснувши на $0.00 у верхньому правому куті вікна програми.

    Номеронабиратель виберВикористовуємо програми

    У вкладці «відкриті чати» ми можемо знайти подобу соціальної мережі. Тут можна вибрати чати за інтересами, підписатися на них і бачити у вкладці ліворуч. Переглядати та читати повідомлення знаменитостей або ж цікавих вам людей. Принцип той же, що і у twitter.

    Открытые чаты вайберВикористовуємо програми

    Там же, поруч з вашим балансом, є іконка шестірня.
    Настройки и галерея фонов диалогаВикористовуємо програми

    Звідти ми можемо перейти до налаштувань Viber. Вибрати мову, відключити повідомлення та інше можна зробити там.

    Настройки вайберВикористовуємо програми

    Також можна вибрати фон ваших діалогів з досить великої галереї.

    Выбор фона диалогов вайберВикористовуємо програми

    Ось і саме вікно діалогу, зліва ваші діалоги з іншими контактами, праворуч смайлики і стікери. У вікні повідомлення з допомогою іконок можна завантажити фотографію. А також відкрити або приховати вікно смайликів.

    У правому верхньому куті є дві фіолетові кнопки, з їх допомогою можна послати контакту відео або аудіо дзвінок. Клікнувши правою кнопкою миші по фону діалогового вікна можна отримати доступ до вищеперелічених функцій по засобу вибору зі списку.

    Диалог ViberВикористовуємо програми

    Досить вдало інтегровані всі хороші рішення інших месенджерів та соціальних мереж. Користуватися зручно.

    Підсумки

    Ми навчилися користуватися двома дуже корисними програмами, які економлять наші гроші і роблять спілкування ще більш зручним і необмеженим. Гарних вам листувань і всього найкращого!

    Останнім часом функціонал обох додатків став практично ідентичним і вибір між Вибером і Вацапом багато роблять просто на підставі якихось своїх особистих переваг.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу