Тестуємо онлайн-сервіси

3169
  • Що таке аптайп і чим загрожують перебої в роботі сайту
  • Безкоштовний моніторинг доступності сайту в UptimeRobot
  • Використання Яндекс Метрики для перевірки аптайма
  • Ще 10 онлайн-сервісів моніторингу
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Подібними онлайн сервісами, що дозволяють запустити моніторинг (що це?) доступності свого сайту, я користуюся вже досить давно, але от чого-то руки не доходили про них написати.

    Хоча питання це для кожного ресурсу повинен стояти дуже гостро, бо будь-які падіння хостингу буде безпосередньо відображатись на пошуковому просуванні вашого проекту (читайте тут про просування, оптимізацію та розкрутку сайту самостійно).

    Тестуємо онлайн-сервіси

    Особливо неприємні своїми наслідками падіння відразу після того, як ви опублікували нову статтю (у мене як-то трапилося подібне на безкоштовному тариф хостера). CMS відразу після публікації нової статті відсилає пінг пошуковим системам і іншим сервісам, через деякий час до вас прийдуть роботи пошукачів, які бажають проіндексувати новий контент. Найсумніше, якщо в цей момент ваш сайт виявиться не доступний.

    Простий сайту (його недоступність) особливо тривалий час (наприклад, коли ви поїхали у відпустку) дуже неприємна річ і не тільки в плані втрати сьогохвилинних доходів, але і в плані можливого погіршення позицій займаних їм в пошукових системах і, як наслідок, зниження відвідуваності. Тому потрібно постійно тримати руку на пульсі сайту, тим більше що налаштувати моніторинг доступність не складно і часто зробити це можна буде безкоштовно.

    Що таке аптайп і чим загрожують перебої в роботі сайту

    Щоб зрозуміти, наскільки хороший ваш хостинг, вам потрібно буде якимось чином налаштувати цілодобовий моніторинг його доступності. Якщо ви будете спостерігати, що аптайм знаходиться на належному рівні, то це буде говорити на користь покупки послуги саме у цього хостера, хоча все одно відгуки варто почитати.

    Не варто ставитися до цього питання з погордою, бо навіть несуттєве час недоступності (не стовідсотковий аптайм) може вплинути в тій чи іншій мірі на позиції вашого проекту в пошуковій видачі. Згаданий мною термін uptime — це час безперервної роботи вашого сайту виражене у відсотках. В ідеалі він повинен прагнути до 100%, але, на жаль, не всі хостинги можуть на ділі забезпечити такий ідеальний варіант, у всякому випадку за прийнятні гроші і на тривалому тимчасовому ділянці.

    Зовсім недавно чув повчальну історію, коли SEO компанія, що просуває комерційний проект, була дещо спантеличена нестабільним його положенням у видачі по потрібним їм запитам. Після розбору польотів виявилося, що ресурс мав аптайм трохи нижче 100 відсотків і лише десь по 20 хвилин на добу був не доступний. Здавалося б дрібниця, а весь ефект від витратної розкрутки цього проекту міг би бути перекреслений такої прикрої незграбністю, як не стовідсотковий аптайм (це ще раз доводить, що дрібниць у сайтоводстве не буває 🙂 ).

    Покластися на власника хостингу в моніторингу «наявності сайту на лінії» було б по меншій мірі не розумно. Він в цьому випадку буде особою зацікавленою, а значить і назвати його висновки не упередженими буде не можна. Обов’язково потрібно налаштувати незалежний моніторинг доступності сайту з допомогою якогось безкоштовного онлайн сервісу, благо їх на даний момент існує вже досить багато.

    Я розповім детально про тих з них (плюс ще Метрика, але це можна вважати варіантом за замовчуванням), якими користуюся, ну і перерахую (а так само коротко опишу) ще кілька, які я знаю, але поки або вже не використовую. Виглядати це може приблизно так (це скрін з UptimeRobot, про який мова піде нижче):

    Мониторинг аптайма в UptimeRobotТестуємо онлайн-сервіси

    Тут видно, що за останній місяць у мене Uptime був 100%, що є добре. Але головне не ця статистика, а попередження про проблеми з сайтом вчасно отримане від такого сервісу. Саме за це їх і тримають 🙂

    В догонку ролик по темі налаштування UptimeRobot і безкоштовної відправки на ваш телефон пуш-повідомлень про недоступність сайту:

    Тестуємо онлайн-сервіси«alt=»»>

    Ще варіант, коли моніторинг прояснює ситуація. Іноді буває, що ви зі свого комп’ютера не можете отримати доступ до свого сайту внаслідок некоректної трасування. Цей випадок досить рідкісний, але у мене він траплявся. Я тоді якраз почав битися з хостером з цього приводу. Але використовуваний мною сервіс перевірки аптайма мені ніяких повідомлень не слав, а значить і з доступністю проблеми були тільки в мене.

    Моніторимо доступність сайту в UptimeRobot

    UptimeRobot — це самий перший сервіс онлайн перевірки, яким я став користуватися. Дуже простий інтерфейс, реєстрація та додавання своїх ресурсів. Що примітно, можна на один аккаунт безкоштовно додати 50 сайтів (їх Url-адрес) для моніторингу їх доступності.

    Після того, як ви додасте свої ресурси, кожні 5 хвилин на них буде заходити їх робот. Якщо станеться страшне і ресурс, який підрядився перевіряти Uptime Robot, виявився недоступний, то власнику буде негайно надісланий лист на електронну пошту. У платній версії додається ще й відправлення SMS (коштує це близько 4-5$ в місяць в залежності від оплачуваного терміну). Але повторюся, що базовий функціонал безкоштовний.

    Реєстрації в UptimeRobot звичайна — логін, e-mail, пароль, плюс підтвердження пошти. Після авторизації вас перекине в розділ налаштування аптайма, де потрібно буде натиснути на кнопку «Add New Monitor» (зелена в лівому верхньому куті). На першому кроці вам запропонують вибрати тип моніторингу — за протоколом HTTP/HTTPS, перевірка пінгу сайту, пошук потрібного слова в коді сторінки, або перевірка порту. Я задовольняюся першим варіантом і він мене не підводив:

    Настройки мониторинга в UptimeRobotТестуємо онлайн-сервіси

    Після вибору типу моніторингу відкриються й інші поля для заповнення — назва сайту, його Урл і частота перевірки (не бачу сенсу робити це рідше заявлених 5 хвилин, але якщо боїтеся за зайве навантаження на сайті, то можете збільшити інтервал). Після цього тиснете на кнопку «Створити моніторинг» і все. Система запущена, можна спати спокійно. Скріншот роботи сервісу показаний у першій частині цієї публікації (про важливість відстеження аптайма).

    Для додавання інших своїх ресурсів, моніторинг яких повинен буде здійснювати UptimeRobot, вам потрібно знову клацнути по «Add New Monitor» у верхньому лівому кутку вікна і ввести Урл нового сайту. Загалом все просто.

    Якщо хочете, щоб сервіс надсилав Вам SMS повідомлення при недоступності сайту, то доведеться купити платний тариф (не дорогий — 5 баксів в місяць) натиснувши на кнопку «Upgrade» з верхнього меню. Особисто я цього не робив, бо SMS мені надсилає Метрика (але з досить великим лагом), а UptimeRobot служить для швидкого реагування, коли я сиджу за компом (бачу нові вхідні повідомлення пошти).

    При цьому статистика лічильників відвідувань (таких як Google Analytics, Яндекс Метрика тощо) ніяк не відреагують на захід робота Uptime Robot на ваш ресурс, т. до їх скрипт завантажений не буде. Але серверної програми статистики (Webalizer, AWStats, про них читайте в цій статті), на якому хоститься ваш проект, визначать і порахують захід цього робота.

    Але якщо ви виберіть спосіб перевірки «Keyword checking», то заходи робота цього сервісу будуть зараховані не тільки серверними програмами статистики, але і звичайними лічильниками відвідувань. Якщо воно вам треба (накрутити), то використовуйте другий спосіб моніторингу доступності — Keyword checking. Для способу перевірки під назвою Keyword checking вам потрібно буде вказати ключове слово, яке буде шукати на сторінці робот цього сервісу (у полі Keyword), і вибрати коли бити тривогу — у разі наявності цього слова на сторінці або в разі його відсутності.

    Загалом все досить просто. Коли у вас відбудеться падіння сервера, то вам тут же (в межах 5 хвилин) прийде лист або SMS від цього аптайм сервісу. Після того, як ресурс знову буде доступний, він надішле вам ще один лист або ПОВІДОМЛЕННЯ, де буде вказано час, протягом якого ваш сайт був недоступний.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Проблема показана на скріні з’явилася той день, коли на моєму хостингу Infobox.ru проводили технічні роботи, що вимагають відключення сервера з моїм блогом. В поштовій скриньці я знайшов листа від цього сервісу моніторингу (у другому зазначено час недоступності сайту).

    Використання Яндекс Метрики для перевірки аптайма

    Багато хто, напевно, використовують на своїх проектах лічильник відвідувань під назвою Яндекс Метрика, хоча називати його лічильником дещо спрощено — це дуже серйозний інструмент аналітики, має навіть можливість подивитися «кіно» про дії відвідувачів на вашому сайті і всякі інші навороти.

    Про отримання коду Метрика і установку його на різні движки я вже писав у наведеній трохи вище статті, тому перейдемо відразу до налаштувань моніторингу доступності через нього. Після переходу на сайт Метрики вам потрібно буде клацнути по напису «Лічильники», розташованої в самому верху вікна зліва. На сторінці, що відкрилася в кінці рядка потрібного лічильника вам потрібно буде клацнути по пиктограмке з шестірнею:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    На сторінці, що відкрилася в області «Повідомляти мене про проблеми в роботі» можете налаштувати отримання повідомлень при недоступності сайту як на вказаний E-mail, так і у вигляді SMS на вказаний номер мобільного телефону:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Номер мобільного спочатку потрібно буде підтвердити, ввівши отриманий цифровий код на спеціальній сторінці свого паспорта в Яндексі, про який детальніше читайте у статті про реєстрацію і отримання паспорта в Яндексі. І тільки потім заново зайти на цю сторінку і поставити галочку навпроти поля «SMS».

    Грошей за отримані SMS з повідомленнями про падіння або про доступність з вас, природно, брати не будуть. Халява, сер! Ось за це я і люблю Метрику 🙂 Правда, оперативність приходять повідомлень залишає бажати кращого — півгодини або годину запізнення цілком можливі (сайт вже давно лежить, я б’юся над його відновлення і тут SMS від Метрики приходить…). Але годину це все ж не критично, як мені здається. За безкоштовно цілком собі нормально буде.

    Інші онлайн-сервіси моніторингу

  • Pingdom — досить відомий сервіс вимірювання швидкості завантаження сайту, але за сумісництвом ще й моніторингу аптайма. Я вже писав про можливість його використання для визначення швидкості завантаження сайту, але на цьому його функціонал не закінчується. Коли ви тестуєте швидкість завантаження свого ресурсу, то можете внизу побачити запрошення тестувати ваш сайт кожну хвилину.

    Таким чином, зареєструвавшись на сайті, ви отримаєте можливість детального перегляду статистики доступності та аптайма, а в разі падіння отримаєте попередження на вказаний при реєстрації E-mail або номер стільникового телефону. Правда в безкоштовному акаунті ні відправки SMS про падіння або відновлення вашого ресурсу, так і uptime можна буде моніторити тільки у одного веб-ресурсу:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Налаштувати все це можна після реєстрації. Для моніторингу ви так само можете встановити і десктопное додаток, яке буде в треї виводити зелену іконку в разі нормальної доступності і червону кнопку — у разі падіння.

  • Monitorus.ru — сервіс з оплатою за кожну перевірку (0.006 рубля). Якщо моніторити сайт разів у десять хвилин, то це вам коштуватиме приблизно в 25 рублів. При цьому обіцяють безкоштовно (в рамках цієї оплати) повідомляти про проблеми не тільки Поштою, але і на телефон у вигляді SMS повідомлень (сервіс сам не пробував, тому стверджувати не беруся). Перший місяць безкоштовно, що чудово.
  • Host-tracker — досить-таки наворочений сервіс з безкоштовним тарифом (перевірка двох сайтів з інтервалом в півгодини) і місячним тестовим періодом. Можна моніторити різними способами різні речі належать до сайту. Наприклад, можна налаштувати моніторинг з різних географічних точок по всьому світу.

    Расценки на мониторинг доступностиТестуємо онлайн-сервіси

  • Monitis — ще один професійний інструмент має безкоштовний тариф (як я зрозумів, на ньому можна моніторити 3 сайту з інтервалом в 1 хвилину). Може крім самого аптайма моніторити і швидкість завантаження сторінок, а при встановлення спеціальної утиліти і навантаження на процесор, пам’ять і жорсткі диски сервера. Повідомляти можуть поштою, SMS або дзвінком, через Twitter і навіть через HTTP запит. Загалом, чума…
  • Ping-admin — платний онлайн сервіс моніторингу з розширеними можливостями. Оплата за кожну перевірку (частки цента). Перевірка сайту на сайт раз на 10 хвилин обійдеться вам трохи менше сорока рублів. Крім цього у сервісу є маса корисних безкоштовних можливостей, як то — перевірка доступності вашого сайту з різних точок світу (із сотень місць).
  • PingUp — безкоштовно тут можна перевіряти один сайт разів на годину і без відправлення SMS повідомлень про виникнення проблема. Зате всього за 2$ можна буде отримати вже перевірку раз в 15 хвилин. За більшу суму можна отримати більш точний аптай.
    Проверка аптаймаТестуємо онлайн-сервіси
  • Site24x7 — безкоштовної версії немає (на жаль), але є місячний безкоштовний період. Можливостей у сервісу море — може відправляти HTTP запити, шукати задані ключові слова, перевіряти працездатність POP, SMTP, FTP, може пінговать обраний порт, моніторити запису DNS і навіть повідомляти про закінчення терміну вашого SSL сертифікату (що зараз дуже актуально). З допомогою встановлення відповідного софта може і стан вашого сервера відстежувати. Загалом, комбайн з тарифами починаючи від 9$ (щохвилинний моніторинг, 50 SMS та ще дещо).
  • Є ще ряд онлайн сервісів, які ви можете використовувати для обчислення аптайма. Я просто перерахую, без докладного опису особливостей роботи з ними:

  • Uptimeinspector — теж платний
  • Siteuptime — можна безкоштовно моніторити один ресурс
  • Basicstate — безкоштовний
  • Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу