Шукаємо плагіни для WordPress

2807
  • Навіщо потрібні хлібні крихти в WordPress
  • Установка плагіна Breadcrumb NavXT в Вордпресс
  • Виклик Breadcrumb NavXT і налаштування зовнішнього вигляду крихт
  • Можливості та налаштування плагіна Breadcrumb
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні я хочу розповісти про плагіні для WordPress, який використовуються на моєму блозі відразу для двох дуже важливих цілей.

    По-перше, він полегшує навігацію, а по-друге, вирішує дуже важливу проблему — створення правильної внутрішньої перелінковки. Щоб не затягувати інтригу відразу скажу, що мова піде про плагіні Breadcrumb NavXT. Але про все по порядку.

    Шукаємо плагіни для WordPress

    Я вже багато говорив про необхідність створення належної перелінковки сторінок сайту для того, щоб статична вага, передаваний з будь-яких зовнішніх посиланнях, рівномірно розподілявся по всьому вебстраницам проекту. Особливо це важливо при просуванні сайту по низькочастотних (НЧ) пошуковим запитам, про який йшлося тут.

    Навіщо потрібні хлібні крихти в WordPress

    Просування по НЧ має ряд переваг, головне з яких (особливо важливо для не комерційних проектів) — не потрібно вкладення грошових коштів, необхідних для покупки зовнішніх посилань. Пов’язано це з тим, що по НЧ можна просуватися тільки за рахунок однієї лише внутрішньої оптимізації контенту сайту і за рахунок створення правильної перелінковки, як було описано тут (наведена схема лінкування по НЧ).

    До речі, для комерційних проектів просування по НЧ теж має цілий ряд переваг, основною з яких знову ж таки є менша вартість, але крім цього відвідувачі, які прийшли з видачі за такими запитами, будуть набагато частіше конвертуватися в грошові знаки, ніж відвідувачі, які прийшли за запитами середньо і високочастотним (у зв’язку з неконкретність останніх).

    Основна думка правильної лінкування зводиться до того, щоб статична вага, передається на різні сторінки сайту (найбільше зовнішніх посилань зазвичай веде на головну), без проблем перетікав на ті, які безпосередньо просуваються по НЧ (там, де, власне, розташовані статті).

    Але ідеальна кругова схема, описана в наведеній статті, важко здійсненний у реальних умовах, тому хорошим варіантом буде сферична схема лінкування. Грубо кажучи, таку схему можна перебільшувати до того, що чим більше буде внутрішніх посилань, тим краще буде розподілятися статична вага. Це схоже на розвинену кровоносну систему, що дозволяє крові донести кисень до всіх, навіть самих віддалених від легень, внутрішніх органів.

    Ви можете вручну додавати кожен раз при написанні статей лінки на інші матеріали вашого сайту, які будуть доречні. Правда дуже серйозно підходите до створюваного таким чином внутрішньому анкор-листа для кожної зі статей. Робити це потрібно приблизно так само, як і при підборі анкорів зовнішніх посилань. Не варто вживати у всіх посиланнях на неї один і той же нерозбавлений ключ, ну ви розумієте, про що я.

    Це дуже хороший спосіб, але його завжди буде не зайвим розширити і доповнити за допомогою автоматичних методів.Одним з найпоширеніших варіантів організації чогось подібного є, так звані, хлібні крихти, що розширюють можливості навігації по сайту, а так само створення блоку посилань на інші схожі матеріали вашого проекту, схожі за тематикою з цією статтею.

    Сьогодні я хочу детальніше розглянути перший варіант, а от про схожі матеріали для Вордпресс в цій статті читайте (там використовувався плагін Related Posts).

    Для реалізації хлібних крихт ми будемо використовувати плагін Breadcrumb NavXT. В принципі, ви можете використовувати для цих цілей і інші плагіни WordPress, але мені більше сподобалися саме ці. Можна навіть обійтися взагалі без плагінів для створення хлібних кроше, як я це описав тут.

    Установка плагіна Breadcrumb NavXT в Вордпресс

    Гаразд, пора переходити безпосередньо до встановлення та налаштування плагіна. Якщо ви раптом не знаєте що таке хлібні крихти, то нічого страшного. Власне, я теж спочатку не знав, бо цей термін взятий з буржунете і пов’язаний з їх буржуйської казкою про Гензеля і Грету, які використовували їх для того, щоб позначити шлях.

    У нашому розумінні, цей елемент навігації по сайту потрібно було б назвати «нитка Аріадни», бо грецька міфологія нам якось ближче. Ну, да ладно, як назвали, так і назвали. Отже, вони зазвичай відображаються де-небудь в верхній частині сайту та фактично представляють із себе шлях до тієї статті, яку ви зараз читаєте.

    Мені, наприклад, дуже подобається навігація з допомогою крихт і я завжди намагаюся знайти їх сходинку на будь-якому сайті для того, щоб зрозуміти, а де я, власне, перебуваю і як перейти в той розділ, де знаходиться ця чудова стаття, щоб почитати ще на ту ж тему.

    Ну що, згадали що таке хлібні крихти? Думаю, що згадали, а якщо ні, то подивіться в самому верху вікна під шапкою цього блогу.

    Для початку вам потрібно буде завантажити Breadcrumb NavXT звідси. Установка плагіна на WordPress стандартна. Підключіться до свого блогу по протоколу FTP (робота з клієнтом FileZilla докладно описано тут) і відкрийте папку на сервері:

    /wp-content/plugins

    Розпакуйте архів з Breadcrumb NavXT та скопіюйте отриману в результаті папку на сервер хостингу в директорію (/wp-content/plugins). Тепер потрібно буде зайти в адмінку Вордпресс, вибрати з лівого меню пункт «Додатки», а у вікні, що відкрилося, перейти на вкладку «Недоступне». Знайдіть рядок потрібне і клацніть по розташованої трохи нижче напису «Активувати».

    Виклик Breadcrumb NavXT і налаштування зовнішнього вигляду крихт

    Ось, власне, і все. Тепер залишилася ще одна суттєва деталь: вибрати місце в шаблоні (темі) WordPress, де буде виводитися рядок з хлібними крихтами, і вставити в це місце код функції плагіна Breadcrumb NavXT. Завдання не зовсім тривіальна для початківця вебмастера, мало знайомого зі структурою движка і роботою його тем.

    Але вас, мабуть, це не поставить в безвихідь, оскільки ви завжди можете почитати тут докладний мануал по влаштуванню тим (шаблонів) WordPress, благо, що там нічого складного немає.

    Якщо ви вже знайомі з пристроєм тим і знаєте призначення тих чи інших шаблонів в ній, то ми продовжимо. Але, в іншому випадку, все ж раджу вам хоча б поверхово ознайомитися з цим, використовуючи зазначений вище матеріал (або який-небудь інший).

    Отже, наше завдання полягає в тому, щоб визначити ті файли з папки з використовуваної вами темою, в які ми повинні будемо вставити код виклику крихт. А потім потрібно буде визначитися, яке саме місце коду будемо вставляти це:

    По-перше, вам потрібно підключитися до вашого блогу по FTP і відкрити папку з темою, яку ви наразі використовуєте:

    wp-content/themes/назва теми WordPress

    А тепер давайте розповім вам, як зробив висновок хлібних крихт я сам, а ви зможете повторити всі за мною, або використовувати свій варіант вставки.

    Якщо спробувати наочно уявити призначення шаблонів з теми, то вийде приблизно такий макет:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    З цього макета ми можемо зробити висновок, що код виклику Breadcrumb NavXT нам потрібно буде вставляти в ті шаблони, які відповідають за виведення вмісту в центральній частині блогу: INDEX, SINGLE, ARCHIVE, PAGE або SEARCH.

    Правда, я не став виводити крихти в INDEX, який відповідає за формування головної сторінки WordPress, бо там додаткова навігація буде зайвою.

    Я вставив його в: SINGLE (відповідає за формування сторінок зі статтями), ARCHIVE (формує сторінки рубрик, тимчасових архівів, архівів тегів), PAGE (формує в статичні сторінки, наприклад, «Про блог»).

    Код виклику Breadcrumb NavXT в ці шаблони я вставляв в одне і теж місце — на самому початку, відразу після першого рядка:

    щоб вийшло так:

    Файл таблиці каскадних стилів STYLE.CSS з папки з вашою темою я додав кілька властивостей CSS для класу BREADCRUMB:

    .breadcrumb {
    font:bolder 12px «Trebuchet MS» Verdana, Arial;
    padding-bottom: 10px;
    }
    .breadcrumb a{
    color: #1B7499;
    }
    .breadcrumb a:hover {
    color: #EF0E0E;
    }

    Ці властивості визначають зовнішній вигляд хлібних крихт у WordPress: розмір і тип шрифту за допомогою font, а відступи від сусідніх елементів дизайну за допомогою padding-bottom. Так само визначають колір посилань з хлібних крихт (.breadcrumb a) і колір посилань при наведенні на них курсору миші.breadcrumb a:hover). Взагалі раджу ознайомитись з правилами сучасної верстки в довіднику по CSS на цій сторінці.

    Можливості та налаштування плагіна Breadcrumb

    Ви вільні робити так, як захочеться. Як кажуть, господар — пан. Але цим ми тільки визначили місце виводу хлібних крихт і поставили їх зовнішній вигляд. Але у цього плагіна ще досить багато налаштувань.

    Для цього заходите в адмінку WordPress і вибираєте з лівого меню в області «Налаштування» пункт «Breadcrumb NavXT». У вікні побачите декілька вкладок:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    На вкладці «Загальні» можете вказати параметри, які будуть застосовані для всіх сторінок вашого блогу. В полі «Разделитель» — визначити символ, який буде служити роздільником у хлібних крихтах. У моєму випадку це символ «>», який задається спеціальним кодом, т. к. символ «>» проставлений в явному вигляді, буде інтерпретований Вордпресс, як знак відкривається HTML тега.

    Взагалі існує таблиця спецсимволов або мнемокодов (мнемонік), які, наприклад, можна вставити безпосередньо. Ось деякі з них:

    Мнемокод Символ
    «»
    & &
    <
    ¤ ¤
    ¦ ¦
    § §
    © ©
    ª ?
    « «
    ® ®
    ° °
    ± ±
    µ µ
    ¶ ¶
    · •
    1 ?
    € €

    Вибирайте будь-який вподобаний вам символ в якості роздільника для хлібних крихт.

    В поле «Максимальна довжина» ви можете задати довжину анкора (ссилки) в символах. Я поставив обмеження довжини в 60 символів, виходячи не з міркувань дизайну, а з міркувань оптимізації контенту.

    Справа в тому, що посилання з хлібних крихт будуть враховуватися пошуковими системами. При цьому вони будуть служити вам не тільки для передачі статичної ваги, але і так само пошуком будуть враховуватися їх анкори.

    Пошукачі можуть неоднозначно ставитися до посилань з однаковими анкорами, тому я і укорочую їх в крихтах для уникализации. Можливо, що це і не дуже потрібно, але так, на всякий випадок.

    Галочка в полі «Домашня посилання» в налаштуваннях Breadcrumb NavXT дозволить відображати в крихтах посилання на головну. Там же ви зможете задати анкор для неї. Я вибрав варіант «»:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    В полях «Префікс» і «Суфікс» можете ввести текст, який буде передувати або слідувати після посилання на головну в хлібних крихтах.

    В полі «Текст домашньої посилання» можете ввести текст, який побачать відвідувачі вашого WP блогу при підведенні миші до посилання на головну в хлібних крихтах:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Врахуйте, що цей текст буде поміщений в атрибут тега TITLE A і, можливо, буде врахований пошуковими системами як альтернативний анкор. Це я до того, що в ньому слід вжити ключові слова, що відносяться до головній сторінці вашого блогу.

    Не забудьте зберегти зроблені зміни в налаштуваннях плагіна Breadcrumb NavXT за допомогою однойменної кнопки. Далі ви можете пройтися по всім вкладкам. Наприклад, на наступній зможете задати параметри для посилання, яка буде вести на ту сторінку, де ви зараз знаходитесь:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Я поставив галочку в полі «Показувати посилання на поточну позицію» для поліпшення внутрішньої перелінковки. Якщо ви ще не забули, то на попередній вкладці я поставив обмеження у 60 символів саме в розрахунку на обрізання великих заголовків.

    В полі «Текст посилання поточної позиції» я залишив наявний там текст за умовчанням, бо він дуже добре відображає зміст переходу, що веде на цю ж вебсторінку. Його побачить користувач при підведенні курсору миші:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    На наступній вкладці «Запису / Сторінки» можете налаштувати відображення посилань на сторінки зі статтями та статичні сторінки вашого блогу:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Для статей я задав передує напис «Поточна стаття» і уклав текст у лапки з допомогою мнемокода (список мнемокодов див. вище):

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Переходимо на наступну вкладку «Рубрики». В принципі, тут повторюються всі ті ж параметри, що і на попередніх. Я не став задавати обрамлення (префікс та суфікс) для посилань на рубрики, але поставив обрамлення сторінок архівів:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    В результаті на вебстраницах архіву хлібні крихти виглядають так:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу