Як створити інтернет-магазин

2847
  • Як встановити OKAYCMS на хостинг
  • Огляд функціоналу OKAYCMS
  • Чим платна версія відрізняється від безкоштовної
  • Підіб’ємо підсумки
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Вибір движка CMS для інтернет-магазину складний, але саме від нього залежить, наскільки комфортно буде їм управляти і як ефективно підуть продажу. Винуватець сьогоднішнього торжества – молодий і ще слабо відомий, але подає великі надії, движок магазинів. Перед тим як я заглянув під капот», був певний скепсис щодо того, що задум розробників приживеться.

    Як створити інтернет-магазин

    Однак на платформі OKAYCMS вже туляться близько 1000 інтернет-магазинів. Люди її використовують, і на це є причини. Так, розробники врахували недоліки інших поширених движків: надмірну складність і відсутність адаптації під сучасні вимоги SEO оптимізації. Є як платне, так і безкоштовна версія з урізаним функціоналом, щоб клієнти могли оцінити переваги движка і запуститися з мінімумом вкладень.

    Це лише частина переваг свіжоствореної CMS. Насправді, їх набагато більше. Чого тільки коштує великий маркетинговий інструментарій! Але не будемо забігати вперед. Почнемо з азів і закінчимо десертом.

    Як встановити OKAYCMS на хостинг

    Для початку необхідно завантажити на офіційному сайті Лайт (безкоштовну) або повноцінну версію движка в архіві, розпакувати його в себе на вінчестері. З’являться 2 файлу — install.php і okaycms.zip. Потім потрібно зайти в файловий менеджер вашого хостингу, відкрити папку свого домену, завантажити розпаковані файли в корінь сайту.

    Перейдіть в розділ «MySQL»свого хостингу і створіть нову базу даних для майбутнього інтернет-магазину. Потім до адреси головної сторінки додайте приставку виду /install.php перейдіть на цю сторінку. Дотримуйтесь кроків, які вимагає система. Там потрібно буде налаштувати базу даних, задати пароль і логін адміністратора. На останньому кроці з’явиться посилання на адмін-панель, з якої ви будете керувати сайтом.

    установка OKAYCMSЯк створити інтернет-магазин

    ввод параметров базы данныхЯк створити інтернет-магазин

    получение текстового ключаЯк створити інтернет-магазин

    Огляд функціоналу OKAYCMS

    У статті буде описана платна версія і трохи пізніше я розповім про те, чим вона відрізняється від безкоштовної. Забігаючи вперед, відзначу, що тут набагато більше вибір шаблонів і ширші можливості.

    Адмін-панель має приємний і інтуїтивно зрозумілий інтерфейс такого виду:

    админ панель okaycmsЯк створити інтернет-магазин

    SEO оптимізація

    Автоматизація в плані внутрішнього SEO має значення, коли в магазин викладаються тисячі товарів, і прописувати вручну мета-теги для них недоцільно. Подивимося, які корисні функції пропонують розробники OKAYCMS.

    Перше, що кидається в очі при додаванні нового товару – параметри сторінки. Щоб зайти у розділ створення картки, натисніть в меню зліва «Каталог» і у вкладці «Товари» натисніть кнопку «Додати товар».

    добавить товар в каталогЯк створити інтернет-магазин

    У параметрах при додаванні title ви виявите, що url-адресу генерується з нього. В результаті ми отримуємо ЧПУ, що зручно і для людей, і для роботів.

    параметры страницыЯк створити інтернет-магазин

    Поля «Тайтл», «Кейвордс» і «Дескріпшн» заповнюються вручну або автоматично генеруються по заданому вами шаблоном. Щоб створити його, перейдіть у вкладку «Категорії» в розділі адмінки «Каталог». При створенні або редагуванні категорій можна задати поля у пункті «Мета дані картки товару» таким способом:

    Мета данные карточки товараЯк створити інтернет-магазин

    В результаті сгенерируются тайтли, ключові слова та мета-опис для всіх карток товару в цій категорії. Плюс в тому, що мета-теги при використанні шаблону завжди будуть унікальними для кожної сторінки. Однакові Title при створенні вручну – часта помилка в інтернет-магазинах, що погано позначається на подання сайту в пошуковій видачі.

    Шаблоны товаров okaycmsЯк створити інтернет-магазин

    Зауважте: за шаблоном можна створювати не тільки мета-теги, але й опису товарів у картці. Крім того, якщо ви імпортуєте відомості про товари з таблиць CSV, то у всіх карток автоматично сгенерируется Title.

    Ще одна дуже корисна властивість движка – SEO-оптимізація фільтрів. Вони необхідні для зручної навігації користувача і допомагають йому швидко знайти товар за потрібним критеріям. Однак у результаті фільтрації з’являються сторінки, які дублюють вже існуючі назви, опису, характеристик товару.

    Дублі негативно позначаються на ранжируванні, і такі сторінки надзвичайно складно просувати. Разом з тим прописувати мета-теги і інші параметри для кожної сторінки фільтра довго і затратно по часу. OKAYCMS пропонує автоматизацію цього процесу. Розглянемо на прикладах.

  • Якщо товари фільтруються по виробнику, то для такої сторінки формується унікальний URL. Так, тайтл і H1 доповнюються словами «бренд $brand». Припустимо, ми маємо справу з фільтрацією телевізорів по виробнику LG. Адреса буде мати вигляд site.ru/catalog/TVset/brand — LG, а в H1 і тайтл буде прописана фраза «Телевізори бренд LG».

    Якщо телевізори фільтруються за властивостями, наприклад, «тип: плазмовий», то урл буде виглядати так: site.ru/catalog/TVset/type-plazmennyj, а в тайтл і H1 буде прописано «Телевізори, тип плазмовий».

  • Якщо при фільтрації користувач задає 2 властивості або властивість 1 і 1 бренд, то в метатегах прописуються обидва цих параметра. Так, якщо потрібно подивитися плазмові телевізори LG, то відвідувачу здасться сторінка з URL виду site.ru/catalog/TVset/brand-LG/type-plazmennyj, а в тайтл і H1 з’являться фрази «телевізори бренд LG, тип плазмовий». Тобто, сторінка фільтра автоматично заточується під низькочастотний, але при цьому «гарячий» запит, переходячи по якому, відвідувачі добре конвертуються у клієнтів.
  • Якщо вказується 3 властивості або 2 виробника, то подібні сторінки фільтрів за допомогою коду закриваються від індексації, оскільки вони дуже рідко призводять до конверсії, або запитів в пошукових системах по них надзвичайно мало. Наприклад, сторінки фільтра з параметрами «Телевізори LG і Samsung» або «Телевізори з РК дисплеєм Full-HD 20 дюймів» не будуть брати участь у пошуку.
  • Маркетингові інструменти

    Повернемося до розділу «Товари», який ми вже розглядали в рамках можливостей SEO.

  • Поряд з кожним товаром відображається рейтинг від 0 до 5 балів, він присвоюється на основі оцінок користувачів. При необхідності рейтингом можна управляти в панелі адміністратора:

    рейтинг товараЯк створити інтернет-магазин

    З допомогою цієї функції можливо позначати потрібну продукцію високим рейтингом для залучення уваги потенційних покупців.

  • Ще акцентувати увагу можна за допомогою стікерів «Акція», «Хіт продажів» та інших, які прикріплюються до головного зображення в панелі адміністратора при створенні/редагуванні картки товару.

    стикер акцияЯк створити інтернет-магазин

    Ось як виглядають промо-зображення у каталозі Інтернет-магазину:

    промо-изображения в каталогеЯк створити інтернет-магазин

    Такий прийом допомагає підтягти продажу товарів, які не особливо популярні серед покупців. До речі, можна завантажувати і свої промо-стікери. Ця можливість знаходиться в розділі адмінки «Каталог» на вкладці «Промо-зображення».

    Трохи нижче в панелі адміністратора є опція «Рекомендовані товари». Якщо ви продаєте ноутбук, додайте до картці товару аксесуари (мишки, коврики, сумки тощо), щоб мотивувати покупця покласти у кошик супутню продукцію або розглянути варіант такого ж товару від іншого бренду.

    рекомендуемые товарыЯк створити інтернет-магазин

  • Перемістимося в розділ панелі «замовлення». Тут зберігається інформація про нові, прийнятих і виконаних замовленнях, які залишені користувачем або створені самим менеджером, якщо клієнт зателефонував. Можна привласнити замовленнями мітки різного кольору. Так, якщо клієнту необхідно передзвонити, поставте відповідну позначку.

    два заказаЯк створити інтернет-магазин

    метка заказаЯк створити інтернет-магазин

  • Радує те, що тут в зручному вигляді представлені дані для аналізу. У розділі «Статистика» показується на графіку сума оформлених замовлень за день, завдяки чому можна стежити за динамікою активності покупців.

    статистика заказовЯк створити інтернет-магазин

    У вкладці «звіт про продажі» можна подивитися, що продавалося і за який період, відфільтрувати замовлення по категоріям і статусів, скачати і роздрукувати дані. У «категоризації продажів» видно, скільки товарів було реалізовано в категоріях, підкатегоріях.

    скачать отчет по заказамЯк створити інтернет-магазин

    Зручно, що статистика з Я. Метрики проглядається прямо з панелі адміністратора. Для цього підключіть сервіс аналітики в розділі «Налаштування» за текстової або відео інструкції, яка знаходиться тут же:

    категоризация продажЯк створити інтернет-магазин

  • Ще одна перевага движка – форма зворотного зв’язку, за допомогою якої клієнт залишає повідомлення із зазначенням e-mail, і форма замовлення зворотного дзвінка. Цими опціями керують з розділу адмінки «Коментарі». Примітно, що ці інструменти маркетингу зустрічаються далеко не у кожної CMS, хоча це важливі точки контакту з потенційними клієнтами.
  • У відповідному розділі адмінки створюються банери і групи з них. Є код для вставки банерів і слайдера для зміни зображень.
  • Інтеграція з Яндекс Маркет і Топвизор

    Повернемося до розділу «Каталог» в адмінці. Тут можливо вивантажувати потрібні товари, їх властивості, бренди і категорії магазину в Яндекс.Маркет. Робиться це кількома способами.

  • На вкладці «Товари» відзначаємо галочкою картки товарів для вивантаження і внизу сторінки у випадаючому меню вибираємо «в Я. Маркет», і «Застосувати».
  • Відзначаємо синім кольором іконку візки навпроти найменування товарної позиції.
    иконка тележкаЯк створити інтернет-магазин
  • У вкладці «Бренди» і «Категорії» навпроти потрібних позицій натискаємо посилання «в Я. Маркет» — і всі картки, що відносяться до бренду/категорії, вивантажуються у файл для експорту.
  • У «властивостях» описано, які властивості картки варто вивантажувати, а які ні.
  • Для отримання файлу вивантаження в адресному рядку прописуємо имя_домена/yandex.xml і тиснемо Enter.

    Зазначу, що OKAYCMS – перший двигун, в який інтегрований сервіс Топвизор. З його допомогою можна, не виходячи з панелі адміністратора, спостерігати за зміною позицій по регіонах, пошуковим системам і тематик. Тут відображається динаміка за запитами, можна вибрати потрібний часовий інтервал. Інтегрований сервіс Топвизор дозволяє аналізувати і корегувати SEO-стратегію по ситуації.

    апометр youtubeЯк створити інтернет-магазин

    Шаблони і доповнення на OKAYCMS

    Змінювати шаблон в відповідному розділі панелі адміністратора. Тут редагується код сайту. В CMS використовується шаблонизатор SMARTY для управління кодом PHP. OKAYCMS пропонує більше сотні шаблонів для різних тематик: авто, спорт, одяг, меблі та інших. Всі вони мають адаптивний дизайн і однаково зручні для перегляду на стаціонарних і мобільних пристроях. Також є більше 50 доповнень.

    темы шаблоновЯк створити інтернет-магазин

    В панелі адміністратора передбачений функціонал для редагування стилів, скриптів, зображень шаблону і robots.txt.Людей з навичками програмування розбереться з них досить швидко, проте для новачка цей інструментарій марний.

    Чим платна версія відрізняється від безкоштовної

    У OKAYCMS є те, чого немає у OKAYCMS Lite, а саме:

  • Можливість використовувати промо-стікери і функціонал розширеної вивантаження в Я. Маркет;
  • Можливість створювати мітки і призначати їх товарів;
  • Форма зворотного дзвінка;
  • Детальна статистика продажів;
  • Інтеграція з Топвизором;
  • Завантаження банерів з адмінки;
  • Відключення інтернет-магазину для проведення технічних робіт;
  • Попереднє замовлення;
  • Установка прав різного рівня для менеджерів;
  • Додавання карток товару в порівняння і уподобання;
  • Використання шаблонів для мета-тегів;
  • Експорт карток за брендами і за категоріями;
  • Відображення Я. Метрики в панелі адміністратора.
  • Таким чином, у безкоштовної версії немає значної частини тих функцій, які необхідні для управління інтернет-магазином. Немає частині маркетингових і SEO-інструментів, вбудованої аналітики, що робить движок не таким зручним для використання.

    Підіб’ємо підсумки

    Плюси OKAYCMS очевидні: це молода та перспективна платформа, в якій є унікальні функції. Якщо більшість движків інтернет-магазинів пропонує стандартний функціонал для їх складання, то OKAYCMS дозволяє вести аналітику і з допомогою великого маркетингового інструментарію піднімати продажу. Тут є відкритий для редагування код, що також є рідкістю.

    Однак розробникам є куди прагнути, наприклад, розширити вибір безкоштовних шаблонів і доповнень і зробити редагування шаблонів зрозумілим для новачків, які не розбираються в кодах.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу