Як створити сайт

4191
  • Як дізнатися, що сайт зроблений на Joomla
  • Приклади сайтів на Joomla не з рунету
  • Приклади сайтів на Джумла в рунеті
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні буде особливо корисна, з практичної точки зору, стаття з серії присвяченій Джумли. Я не буду розповідати про самої CMS або про її різних компонентах, модулях або плагінах, бо говорив про них тут. Сьогодні хочу поговорити про тих прикладах сайтів на цьому движку, які можна знайти в інтернеті.

    Як створити сайт

    Причому, мене більше займала ідея знайти саме успішні сайти створені на Джумли (можна зробити сайт повністю самому?), які б могли похвалитися або високою відвідуваністю (кажуть, що цей движок погано тримає високу навантаження), або високим трастом, який можна оцінити в XTools, ну або побічно судити про нього за значенням Google PageRank для ресурсів буржунете, ну або за значенням Тіц Яндекса для рунета.

    Як дізнатися, що сайт зроблений на Joomla (движок)

    Загалом ідея вдалася, так скажімо, наполовину. В буржунете мені досить швидко вдалося знайти варіанти як високо відвідуваних проектів, так і ресурсів з дуже високим трастом, у яких тулбарное значення PageRank доходить до 9, що є просто фантастичним досягненням.

    У рунеті ж все-сайти, Джумла, які мені траплялися, не могли похвалитися ні високою відвідуваністю, ні високим трастом. Загалом, якщо у вас є на прикметі рунетовские проекти на цьому движку, здатні похвалитися хоча б своєю красою і привабливістю, то не вважайте за працю кинути ссилочку в коментах.

    Напевно, перше, з чого слід почати — це отримати відповідь на питання, як визначити движок сайту, на якому він зроблений. По відношенню до Joomla це питання видається не дуже складним, бо всі ми, працюючи з нею, помітили і виділили для себе ряд ознак і закономірностей, за якими можна однозначно виділити її серед інших движків.

    В принципі, як ви, напевно, знаєте, сайти, створені на ній, виводять в футері повідомлення: «Powered by Joomla!». Але мало хто з власників web-проектів залишає цю напис в недоторканності. То соромляться, що їх серйозний проект зроблений на несерйозне безкоштовному движку, то ще з якихось причин, але факт залишається фактом — таким способом пізнати CMS нам навряд чи вдасться.

    Другим найбільш очевидним способом, з допомогою якого можна було обчислити ресурс, створений саме на Джумла — спробувати зайти в адмінку, додавши до адреси головної сторінки «administrator». Але швидше за все на серйозному проекті це ні до чого не призведе і головна причина тут швидше криється не в тому, щоб приховати справжнє обличчя движка, а в тому, щоб створити додаткову складність злодіям.

    Є спеціальні розширення, які дозволяють сховати форму входу в адмінку від сторонніх очей і про цих розширення ми ще поговоримо в одній з наступних статей серії Уроки Joomla.

    Ще один досить простий спосіб ідентифікувати проект зроблений на цій CMS — додати до адреси головної сторінки «?tp=1». В результаті, для більшості шаблонів, про яких йшлося тут, ми повинні будемо побачити в тій чи іншій формі підсвічування позицій для модулів:

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Але даний метод буде працювати аж ніяк не у всіх шаблонах, але все ж досить часто таким чином можна визначити та ідентифікувати сайт на Джумла.

    Є ще низка ознак, за якими можна сказати з певною часткою ймовірності, але для їх пошуку потрібно буде вивчати вихідний код сторінки проекту, що може зажадати певних тимчасових витрат. У цьому випадку більш раціональним буде звернутися з питанням визначення движка до спеціальних онлайн-сервісів, здатним це зробити в автоматичному режимі.

    Одним із таких сервісів, що дозволяє дізнатися CMS, на якій працює сайт, є Сервіс визначення CMS. Працює він дуже просто — повідомляєте йому Урл ресурсу, для якого ви хочете дізнатися движок, проходьте капчу і практично миттєво отримуєте вердикт:

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Наскільки коректно працює визначення движка на цьому онлайн сервісі я не знаю, але для підстраховки можна скористатися описаним мною раніше сервісом 2ip, а точніше його інструментом визначення CMS, ну і додатково можна перевіряти движок на його приналежність до Joomla з допомогою додавання «?tp=1».

    P. S. Трохи пізніше відкрив для себе набагато більш простий і зручний спосіб, що дозволяє дізнатися на якому движку працює відкритий в браузері сайт. Про це згадував у статті про розширення для google chrome. Цей диво-плагін називається Wappalyzer:

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Там же досить зручним виявився сервіс комплексного аналізу сайту SEObuilding.RU, який крім усього іншого і видає інформацію про движку.

    Як створити сайтЯк створити сайт

    А також і про хостинг де розміщений ресурс, що може бути корисним у боротьбі з крадіжками контенту ви завжди будете знати, кому писати скаргу на того, хто краде ваш контент.

    Приклади сайтів на Joomla не з рунету

    Напевно, перше, що приходить в голову — це сам офіційних ресурс проекту Джумла, який розташований за адресою Joomla.org і який має просто фантастичні показники просування, відображають траст цього ресурсу: ПР=10 (абсолютний максимум), а Тіц=24 000.

    Крім цього його відвідуваність (особливо для буржунете) можна побічно оцінити за значенням Alexa Rank, який для Joomla.org дорівнює 215, тобто цей ресурс на 215 місці серед найбільш відвідуваних проектів у світі (знову фантастика). У Alexa Rank тільки наближається до 6 000 і це незрівнянно (зникаюче) мало (або велико?).

    Для пошуку інших ресурсів в інтернеті, зроблених на Джумла, було б логічним пошукати цю інформацію на сторінках вже згаданого офіційного сайту движка, бо його основоположники вже точно повинні мати щось на зразок портфоліо. Власне так воно і виявилося, сторінка з прикладами web проектів різних тематик, зроблених на цій CMS — Joomla Portfolio.

    Як я вже згадав, всі ресурси там розкладені по тематиках. Майже всі приклади представляють із себе дуже красиві, добротні проекти, які мають досить-таки середні показники відвідуваності і трастовості в своїй більшості.

    Ось невеликий список красивих сайтів на самому популярному движку, взятих, так би мовити, з офіційних джерел:

  • Fudzilla
  • Jj’s House
  • Таким чином, приклади красивих сайтів на Joomla ми досить швидко і просто знайшли, залишилося пошукати приклади трастових і високо відвідуваних.

    Ось, власне, невеликий список популярних буржуйських сайтів на движку Joomla:

  • Joomla.org
  • Rockettheme.com
  • ITWire.com
  • Thaindian.com
  • Але хотілося б знайти приклади реально працюючих трастових ресурсів, порівнянні з самим титулованим проектом на цьому движку — Joomla.org.

    Буржуїни досліджували мільйон найпопулярніших ресурсів з каталогу Alexa і з’ясували, що приблизно 3 % з цих сайтів були зроблені на Джумла. Досить відчутна частка, враховуючи, що досліджувалися дійсно найбільш популярні в інтернеті.

    Що примітно, там виявилося досить багато трастових: 8 ресурсів з ПР=9 і 60 проектів з ПР=8. Я наведу тільки список проектів на Джумла з ПР=9:

  • Ercim.org
  • Joomla.org
  • Joomlart.com
  • Joomlashack.com
  • Правда, як я вже згадував трохи вище, значення Page Rank для Joomla.org зросла останнім часом вже до максимально можливого і дорівнює 10. Сайтів з Пр=10 в інтернеті зовсім не багато і можливо, що їх можна перерахувати по пальцях.

    Приклади сайтів на Joomla у рунеті

    А ось з прикладами в рунеті у мене вийшло не дуже здорово. То популярних ресурсів на цьому движку в рунеті не так вже й багато, то мені просто не пощастило їх знайти. Загалом, наведу приклад ті більш-менш пристойні сайти, які мені зустрілися.

    Є такий чудовий ресурс, як рейтинг CMS:

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Якщо йому вірити, то Джумла за популярністю серед всіх наявних на ринку рунета платних і безкоштовних движків знаходиться на другому місці. У рядку навпроти неї вказана цифра з кількістю сайтів створених на цій ЦМС і відомих цьому рейтингу. Якщо ви клацніть по ній, то побачите список самих жирних сайтів на Joomla в рунеті (відсортовано за значенням Тіц):

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Також, напевно, правильно було припустити, що основні інформаційні портали з Джумли повинні бути зроблені саме на цьому движку. Правда, назвати їх дуже красивими в мене якось язик не повертається, але от за популярністю вони, звичайно ж, на висоті. Напевно, це найбільш популярні сайти на Joomla в Рунеті:

  • Joomla.ru
  • Joom.ru
  • JoomlaPortal.ru
  • Сподіваюся, що ви мені підкажіть в коментах ще які-небудь рунетовские проекти на Joomla, які було б не соромно додати в цей список прикладів (у кращому розумінні цього слова). Удачі.

    P. S.: У коментарях додали інформацію, що Джумла була обрана для сприяння внутрішнім інновацій представниками eBay. Що дуже значимо.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу