Як розкрутити сайт самому

3447

§1 Платон завжди правий
§2 Якщо Платон не правий, дивись §1

Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні поговоримо про нову страшилку Яндекса — Мінусинську, і з допомогою статистики дізнаємося, чи такий він, як заявлено.

Як розкрутити сайт самому

Даний матеріал та статистичні дані підготовлені командою Wizard.Sape. Ця система оперує досить великою базою сайтів, на якій можна робити цілком собі репрезентативні викладки.

Спочатку віртуально — що кажуть про нього представники Яндекса:

  • Алгоритм, запущений 15 травня 2015 року, проявляє себе як фільтр, що знижує позиції сайту в пошуковій видачі Яндекса по всім запитам на 10 і більше позицій.
  • Накладається за велику кількість «неприродних» посилань або за їх високу частку у співвідношенні природні/неприродні.
  • Автоматично накладається і автоматично знімається.
  • Якщо сайт не під фільтром, то всі посилання, куплені на біржах, необхідно негайно зняти.
  • Якщо сайт під фільтром, то всі посилання, куплені на біржах, необхідно негайно зняти.
  • Поступливі оптимізатори, які зняли всі посилання, заслужать збереження доминусинских позицій.
  • Фільтр спрямований на боротьбу з одним з найефективніших інструментів просування — покупні зовнішні посилання.
  • При таких розкладах повинні виграти всі, крім систем з продажу посилань. Власники сайтів направлять свої «величезні» посилальні бюджетів на розвиток ресурсів, оптимізатори, замість виснажливого відбору посилань, будуть «курити бамбук» і роздавати завдання копірайтерам, копірайтери потонуть у роботі і куплять кожен з «Лексуса» (не подобається «Лексус»? тоді на «Майбаху»), Яндекс отримає якісні сайти для формування видачі, і всі чесні оптимізатори будуть премійовані гумовими… втім, цього, здається, не обіцялося. Але зате сайти, створені для продажу посилань, зникнуть як клас, що зробить Рунет зразком чистоти, безкорисливості та економії порівняно з іншими національними зонами.

    Гладко було на папері, та забули про яри

    На жаль, реальність виявилася сильно відрізняється від райських кущ, обіцяних Яндексом. Фільтр прасує Рунет вже 3 місяці, і за цей час у сервісів продажу посилань накопичилася певна статистика. Wizard.Sape — система комплексного просування сайтів — вирішив їй поділитися.

    Ми, як ніхто інший, зацікавлені в тому, щоб наші клієнти не потрапляли під санкції. Щоб зробити такі випадки є поодинокими, а згодом виключити зовсім, наші аналітики після кожного апдейта відстежують ситуацію з усіма просуваються в системі сайтами: спостерігають, хто потрапив під санкції, хто з-під них вийшов, досліджують всі процеси, включаючи закупівлю посилань, в їх динаміці і т. п. На основі всеохоплюючого аналізу ми міняємо наші стратегії. А якщо треба, проводимо експерименти.

    Ще до запуску Мінусинська, кандидатів на потрапляння під нього були розіслані повідомлення від Яндекса через сервіс Яндекс.Вебмастер. Для більшого піару про майбутні репресії і блага, які стануть альтернативою репресіям, було оголошено за місяць до першої хвилі нового фільтра на міжнародній конференції з інтернет-маркетингу «Тиждень Байнета».

    Сайти, які отримали повідомлення від Яндекса, нами були виділені в окрему групу для аналізу. Важливо було зрозуміти, чому ці сайти отримали листа, а інші, мало чим відрізняються, немає.

    Всього отримали оповіщення 0,71% від всіх проектів у системі.

    На підставі аналізу були зроблені деякі висновки та для проведення експерименту створено дві контрольні групи сайтів. Для першої групи були застосовані нові смітники стратегії, для другої групи використовувалися старі. В результаті, перша хвиля Мінусинська не «накрила» ні один сайт першої групи. Після цього ми поступово стали поширювати нові стратегії на інших клієнтів і відразу ж використовувати їх для нових сайтів в системі. Був розроблений алгоритм чищення посилальної маси для сторонніх і внутрішніх клієнтів.

    Ось як в підсумку виглядає динаміка попадання під Мінусинськ сайтів з Wizard.Sape:

    Сайты попавшие под МинусинскЯк розкрутити сайт самому

    З появою нових даних ми вносимо зміни в наші алгоритми розміщення посилань, тим самим безперервно покращуючи їх. Тому кількість наших клієнтів, які потрапили під новий фільтр, неухильно знижується.

    Клієнти, чиї сайти виявилися під Мінусинському опиняються перед вибором:

  • Послухати «Платона» і зняти всі посилання.
  • Послухати аналітиків і обмежитися чищенням посилальної маси.
  • Не станемо приховувати, що деякі наші клієнти, повіривши Яндексу, відмовилися від просування в Wizard.Sape. Але інші залишилися і з нашою допомогою (ця допомога безкоштовна) чистять посилальну масу сайту. Незалежні сервіси аналітики та оцінки видимості сайтів допомогли нам підрахувати, скільки пішли клієнтів позбавилися від санкцій пошукової системи в порівнянні з тими, хто став застосовувати рекомендовані нами методи чищення посилального профілю:

    Снятие фильтра МинусинскЯк розкрутити сайт самому

    В результаті ми бачимо, що сайти, що залишилися в системі, позбулися санкцій швидше. А ось авантюрне зняття всіх посилань, за статистикою, зовсім не гарантує швидкий вихід з-під Мінусинська.

    Не менш важливо і те, що про заявленому Яндексом відновлення позицій для сайтів, які зняли посилання, немає і мови. Та ж статистика незалежних сервісів показала, що сайти, які зберегли частину посилань, вийшли з-під фільтра, зберігши більше, ніж зняли всі посилання:

    Восстановление позиций после МинусинскаЯк розкрутити сайт самому

    «Шматок» справа значно більше, правда? Розумний підхід до посилальної маси дозволяє відновити більше половини того, що було до накладення санкцій.

    Спасибі Megaindex за статистику за ефективним показів сайтів.

    Підіб’ємо підсумки

    Посилання, безумовно, залишаються важливим фактором ранжирування. Аналітики Wizard.Sape не знайшли фундаментальних змін у принципах ранжирування Яндекса. Поспішати відмовлятися від ефективного інструменту не варто. Зняття всіх посилань віддаляє терміни виходу сайту з-під санкцій, а вийшли знижує кількість слів, які повертаються в ТОП.

    Успішного просування,
    команда Wizard.Sape.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу