Тестуємо онлайн-сервіси

3292
  • Короткі посилання від Гугла (goo.gl) — плюси і мінуси
  • Де ще можна надійно вкоротити посилання?
  • Як можна заробити на коротких посилання?
  • Який сократитель (сокращатель) посилань вибрати?
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Давайте відразу спробуємо відповісти на питання — навіщо може знадобитися зменшення (укорочення) посилань? Насправді варіантів багато.

    Наприклад, короткі посилання набагато зручніше буде відправити через SMS або сервіс миттєвих повідомлень, ніж вихідний Url, який може містити сотні символів (набирати замучитеся). Правда в цьому випадку може допомогти перетворення Урлов в QR-коди, які буде легко рахувати з мобільного телефону, але краще підстрахуватися.

    Тестуємо онлайн-сервіси

    Крім цього деякі сервіси (типу Твіттера) не допускають написання довгих повідомлень, тому скорочення довжини вставляється посилання може бути дуже важливим фактором. Та, власне, Твіттер і став відправною точкою для набору популярності різних онлайн-сократителей. Правда Twitter процес укорочення вже давно автоматизував (довгий Урл перетворюється в короткий без вашої участі).

    Але не тільки це. У більшості сервісів скорочених посилань ведеться детальна і детальна статистика переходів, що може бути корисно для відстеження тих чи інших процесів. Ну і, звичайно ж, партнерські програми з їх реферальными посиланнями. Хто не знає, що це таке — читайте у цій статті, а хто вже давно заробляє на партнерках, розуміє, як важливо уберегти закінчення рефссылки в цілості й схоронності, бо саме воно дозволяє нам заробляти.

    Сокращатель посилань від Гугла (goo.gl) і його можливості

    Офіційно цей сервіс коротких посилань називається Google URL Shortener, але його більше дізнаються з його досить таки дивним Урл адресою, а точніше доменному імені (що це таке?) — goo.gl.

    Найголовнішою його перевагою є те, що він належить Гуглу, в результаті чого можна констатувати і його основні переваги перед конкурентами по укорочення Урлов:

  • Ви повинні розуміти, що користувач, клікаючи по будь коротким посиланням, потрапляє на потрібну сторінку не відразу, а транзитом через сайт (веб-сервер) сервісу-сократителя. А якщо таких переходів буде відбуватися величезна кількість одночасно? Правильно, сервер може почати пригальмовувати. Будуть люди, що переходять за вашим укороченым посиланнями, чекати довго? Не факт.

    Тому дуже важлива надійність і навантажувальна здатність серверів подібних сервісів. А хто по вашому володіє найпотужнішою серверної потужністю в світі? Правильно, Гугл. І тому саме goo.gl, при інших рівних умовах, буде краще вибирати з-за високої гарантії працездатності скорочених в Google URL Shortener посилань.

  • Для отримання короткої посилання в goo.gl вам не потрібно буде реєструватися, бо будуть використовуватися ваші дані з вже існуючого облікового запису Google, який є у всіх, хто користується поштою Джимайл (з високим ступенем захищеності), заробляє в Гугл Адсенс, встановив код лічильника Аналитикса, використовує сервіс пошуку згадок Google Alerts, купує рекламу в Адвордсе і т. п.
  • Також дуже важливою проблемою при роботі з сокращателями є можливість припинення роботи коротких посилань через якийсь час. Погодьтеся, що постійно моніторити їх на працездатність не комільфо. Гуглівський ж сократитель goo.gl зберігає короткі посилання в цілості до тих пір, поки існує ваш аккаунт. Звичайно ж, є ризик, що цей сервіс буде закритий (таке іноді трапляється, наприклад, з Гугл рідер), але ви принаймні будете заздалегідь про це попереджені.
  • Працювати з укорачивателем Гоо.гл до смішного просто. Вводите в приведену форму Урл (універсальний ідентифікатор ресурсу), який потрібно скоротити, після чого тиснете на кнопку «Shorten URL» і тут же отримуєте можливість скопіювати отриману посилання, що починається з доменного імені goo.gl:

    Сокращение ссылок в ГуглеТестуємо онлайн-сервіси

    У вікні, ви побачите скріншот сторінки, адресу якої коротшає, а трохи вище буде приведена і сама коротке посилання. Щоб її скопіювати в буфер обміну достатньо буде натиснути на піктограмку листочків паперу, розташовану праворуч від неї. Після цього спливаюче вікно можна буде закрити і побачити список всіх посилань, які ви коли-небудь скорочували в сервісі Гоо.гл під цим своїм акаунтом:

    Список сокращенных ссылок в goo.glТестуємо онлайн-сервіси

    На цій сторінці можна буде подивитися і кількість переходів за скороченим в цьому сервісі посиланнями, а при підведенні курсору миші до рядка з потрібним «укоротом», можна буде при необхідності повторно скопіювати цей короткий Урл в буфер обміну. Також праворуч з’явиться випадаюче меню, де клікнувши по пункту «Analytics Data» можна буде статистику кліків вивчити у всіх подробицях:

    Статистика по коротким ссылкам в goo.glТестуємо онлайн-сервіси

    Там же ви зможете скопіювати картинку з QR-кодом для того, щоб цю посилання можна було б швидко перенести на мобільний телефон (за допомогою програм розпізнавання такого виду кодів — фотографуєте з телефону і відразу потрапляєте на сторінку сайту, куди це Урл веде). Ну, і само собою, що стали непотрібними, короткі посилання можна буде з цього списку сховати за допомогою пункту «Hide URL випадаючого меню.

    З недоліків сервісу-сократителя Goo.Gl можна відзначити:

  • Всі укороты зібрані в одну купу і немає ніякої можливості розіпхати їх по папках.
  • Тут не вийде зробити кілька різних коротких посилань ведуть на одну і ту ж сторінку, наприклад для тестування їх розташування і вибору найбільш ефективних місць на сайті.
  • Так само обережно слід використовувати короткі посилання з Гоо.гл в поштових розсилках, бо ці укороты можуть раптом перестати працювати з підозрами в поширенні спаму.
  • Де ще можна надійно вкоротити посилання?

  • Vk.cc (vk.com/cc) — офіційний сокращатель посилань від ВК. Однак, створені в ньому короткі Урли можна використовувати не тільки всередині цієї соціальної мережі, але і в будь-якому іншому місці. Працює він дуже просто: вставляєте Урл, який потрібно скоротити, тиснете на кнопку і копіюєте короткий варіант посилання. І все! Правда ніякої статистики і навіть списку вже створених вами раніше скорочених Урлов немає (доведеться самим у себе на компі створювати і зберігати їх базу, що не дуже зручно).

    Сокращаем ссылку в ВК через vk.ccТестуємо онлайн-сервіси

    Зате не виникає питань з працездатністю вкорочених до ВК посилань, бо його серверні потужності просто величезні. Та й реєстрації ніякої додаткової не потрібно, бо в Контакті практично весь рунет зареєстрований. Ось тільки з приводу збереження створених коротких посилань сказати нічого не можу, бо все залежить від поточної політики ВК.

  • Клікер від Яндекса — ще один досить-таки простенький сервіс (але від іменитого розробника, що дає надію на стабільність його роботи), що дозволяє скоротити посилання. Знову ж таки є тільки форма для введення цільового Урла і кнопка. Правда тут після закінчення процесу укорочення ще й картинку з QR-кодом вам пропонують скопіювати, на відміну від розглянутого вище сократителя посилань від ВК. Цілком може згодитися.

    Кликер - укоротитель ссылок от ЯндексаТестуємо онлайн-сервіси

    На мій погляд не вистачає функціональності, але зате надійність повинна бути на висоті в силу серйозності бренду якому оселилась цей сокращатель на своїх потужностях.

  • Bitly.com — раніше цей скорочувач розміщувався за адресою bit.ly, якщо хто пам’ятає. Для скорочення адреси сторінки потрібно лише вставити її в наведене поле і натиснути на кнопку «Shorten». Буде проведено миттєве скорочення і вам запропонують скопіювати отриманий в результаті відкоша:

    Тестуємо онлайн-сервіси

    Всі зроблені вами за дану сесію короткі посилання будуть відображатися нижче (за ним навіть статистику переходів можна буде подивитися), і це все без реєстрації (мабуть, вас ідентифікують за кукам збережені в браузері).

    Однак, якщо ви пройдете реєстрацію в сокращателе bit.ly (для цього можна використовувати вже існуючі акаунти в соцмережах), то зможете отримати доступ до розширеної статистики, а також зможете змінювати вид отриманих коротких посилань на свій розсуд (якщо такий варіант вже кимось не використовується):

    Редактирование сокращенной ссылки в bitly.comТестуємо онлайн-сервіси

    Укорочені лінки починаються з j.mp. Непотрібні посилання можна буде відправляти в архів, а також варто знати, що для переадресації сервіс використовує 301-редирект, що дає певну надію на те, що по такому посиланню передається вага (це важливо власникам сайтів і СЕО-шникам).

  • TinyUrl.com — один із перших сервісів-сокращетелей, який за цей час набрав досить-таки солідну армію прихильників. Щоправда його поточний зовнішній вигляд дещо не відповідає вимогливим вимоги користувачів, але працює він цілком справно.

    Сокращение адреса страницы в TinyUrl.comТестуємо онлайн-сервіси

    Як видно на скріншоті, при бажанні ви можете поміняти пропонований Урл на щось осмислене. Якогось ще додаткового функціоналу даний сервіс не надає.

  • U. TO — даний сервіс-укоротитель належить компанії uCoz. Посилання в результаті виходить ще коротше, ніж у більшості конкурентів, в силу дуже короткого доменного імені сервісу. Якщо ви пройдете реєстрацію, то отримаєте доступ до статистики кліків по укороту, а також аудиторії їх виробляє (країна, браузер, ОС тощо).
  • Як можна заробити на коротких посилання?

    Як не дивно, але на цій справі можна й заробити. Існують спеціальні сервіси, які дозволяють не просто скоротити посилання, але і отримувати гроші за переходи по них. Справа в тому, що на проміжній сторінці користувачеві буде показуватися невелика реклама, на якій цей сервіс і заробляє, ділячись частиною прибутку з вами. Виходить щось на зразок реклами при перемиканні каналів супутникового телебачення (типу Триколору).

    Причому такі укорочені посилання можна розміщувати як у себе на сайті, так і в будь-якому іншому місці інтернету (форумах, соцмережах, блогах тощо). Будь перехід по них буде оплачуватися, що разом може вилитися в цілком пристойні суми при належному підході. В принципі, багато подібних сервісів, але з них я б вибрав один перевірений, якому можна довіряти:

  • CatCut — тут одна з найвищих ставок за перехід по поширюваної вами посиланням. Створюються укороты прямо в інтерфейсі сервісу (потрібно буде на головній сторінці вибрати варіант заробітку На посиланнях»).
    Заработать на укоротах в CatCutТестуємо онлайн-сервіси

    Вставляєте оригінал (наприклад, https://), отримуєте укроченную (http://catcut.net/7LL7) і саме її вставляєте на форумі, соцмережі і в інших місцях.

    Не забудьте в налаштуваннях (вкладка «Заробіток на посиланнях») включити показ реклами, при переході з укороченим в сервісі посиланнями (інакше вони приносити дохід не будуть):

    Включить показ рекламы при переходе по укоротамТестуємо онлайн-сервіси

    Так само можливі і інші варіанти заробітку, про що можна почитати у них на сайті. Виведення грошей можливий на Вебмані і Яндекс Гроші. Мінімальна сума для виводу один рубль, що є гуд.

  • Якщо користуєтесь якимось сокращателем з можливістю заробітку, то не застосуйте поділитися своїм досвідом і рівнем доходів.

    Який сократитель посилань вибрати?

    Тут все залежить від поставлених перед вами завдань.

  • Якщо вам потрібно вкоротити Урл якийсь сторінки раз на місяць і потім немає необхідності відслідковувати статистику переходів або просто звертатися до списку раніше ваших скорочених адрес сторінок, то чим простіше буде сервіс, тим краще. Варто враховувати, мабуть, тільки їх надійність, тому тут можна порекомендувати http://vk.com/cc або http://clck.ru/ у силу їх простоти і приналежності до великим гравцям рунета.
  • Якщо ж ви проводите, наприклад, планомірне скорочення ваших реферальних посилань, то тут дуже бажано буде мати можливість періодично звертатися до їх списку і переглядати статистику переходу з ним. Тут однозначно можна рекомендувати goo.gl або Bitly.com.
  • Якщо плануєте використовувати короткі посилання в Емайл-розсилках, то краще вибрати Bitly.com бо Гоо.гл, як вже згадував, може раптом перестати відкривати укороты під приводом підозри в розсилці спаму.
  • Якщо крім усього іншого ви хочете ще й заробити на укораченных посиланнях, то можете спробувати CatCut
  • А в іншому все визначається вашим смаком, вподобаннями або звичками.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу