Освоюємося з інтернет-грошима

2128
  • Чим Ликпей відрізняється від інших систем?
  • Реєстрація в Liqpay
  • Що можна зробити зі своїми грошима
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні я хочу поговорити про черговий системі електронних платежів під назвою Liqpay, яка сама себе позиціонує, як реальну альтернативу популярним у всьому світі PayPal, Moneybookers і Payeer гаманець (а так само планує скласти конкуренцію і системою міжнародних грошових переказів Western Union).

    Поки, я б сказав, це у Ликпей виходить ні добре, ні погано, але і конкуренти вже давно закріпилися на міжнародному ринку, тоді як дітище українського Приватбанку з’явилося на світ всього лише кілька років тому і у більшості зарубіжних користувачів викликає певну недовіру.

    Освоюємося з інтернет-грошима

    Однак, якщо звернутися до фактів, то Liqpay володіє рядом переваг, як перед визнаними лідерами міжнародного ринку електронних платежів, так і перед основними гравцями рунета (Вебманями, Яндекс Грошима і Рбк манями). І ці переваги не ефемерні, а вельми значні і важливі. Можна з упевненістю сказати, що ця система на даний момент є однією з найбільш захищених і простих у використанні з усіх вище перерахованих. Однак, одна ложка дьогтю псує всю бочку меду і про це ми теж поговоримо в цій статті.

    Чим Ликпей краще або гірше інших систем?

    Як я вже згадував у вступі, плани у розробників Liqpay були по істині наполеонівські і вони частково змогли їх реалізувати. Ця система була створена на базі найбільшого банку України (Привату) та електронні гроші фактично розміщуються на віртуальних його рахунках. У цьому плані все дуже схоже на ситуацію з RBK Money і Moneybookers.

    Більше того, саме фізична прив’язка електронних одиниць, нехай і віртуальним, але банківських рахунків, тягне за собою підвищену увагу власників до чистоти проходять через гаманці грошей. Напевно, найбільше в інтернеті ви знайдете негативних відгуків саме про цих трьох платіжках — Ликпей, Манібукерс і РБК Мані. Всі претензії пов’язані саме з блокуванням гаманців за підозрою в чистоті проходять коштів.

    На жаль і ах, але така реальність. Негативу про нашого героя ви знайдете багато, але якщо уважно придивитися, то ллють воду на млин розбрату фактично одні і ті ж особи, просто залишаючи коментарі до статей на дану тематику. Я не хочу сказати, що це все підставні маріонетки, хоча й такий факт можливий, але реально поганих відгуків від тих людей, думку яких я довіряю, не зустрічав.

    Однак, крім блокування акаунтів часто скаржаться на технічні негаразди, на некомпетентність служби підтримки та інші пов’язані з цим факти. Тут знову ж таки можливі варіанти, але такого типу негатив я чув і від авторитетних для мене людей. Так що частка правди в неідеальності Liqpay є і треба, мабуть, буде дотримуватися ті ж правила, що і з іншими схожими системами: отримав (ввів) гроші — тут же їх виведи (або витрати).

    Ну, і найчастіше скаржаться на блокування рахунку при великих сумах перекладу (більше 500 вечнозеленных, наприклад), бо дрібні платежі вони, швидше за все, не перевіряють. Хоча, у багатьох може скластися думка (особливо почитавши відгуки про Ликпей в інтернеті), що це свого роду «кидок» власників товстих гаманців. Але, як мені здається, це занадто дрібно для того великого гравця, думав про світове панування.

    Виходить, що почав цю статтю за здравіє, а продовжив за упокій. Але таким чином я просто попереджаю можливу шквал негативних коментарів і намагаюся роз’яснити неоднозначну ситуацію, яка здається мені цілком зрозумілою. Однак, я ні в якому разі не перешкоджаю вам висловлювати свою думку на цей рахунок в коментах. Ласкаво просимо, як мовиться, бо в суперечці народжується істина.

    Отже, тепер, власне, варто поговорити про те хороше, що привносить Liqpay у світ електронних грошей і чого немає у його конкурентів. Точніше у конкурентів це є, але все відразу і в одному місці. Наприклад, досить надійна міжнародна платіжна система Пайпал не дозволяє виводити мешканцям третього світу гроші ніяким іншим чином, крім як на рахунок в банку США, а Манібукерс, наприклад, не володіє такою захищеністю, як наш сьогоднішній герой.

    Але про все по порядку. Почнемо з переваг Ликпея перед іншими аналогічними гравцями:

  • Простота реєстрації, бо її немає як такої (повний аналог Ківі)
  • Дуже висока ступінь захищеності — при кожному вході в гаманець і при проведенні операцій з рахунком генерується одноразовий пароль, що відсилається користувачеві через SMS на його мобільник
  • Немає комісії на введення та переміщення коштів усередині системи
  • Досить не висока комісія на виведення коштів

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

  • До віртуального рахунку в Liqpay можна прив’язати будь-яку платіжну карту Віза або Мастеркарт (з дозволеними інтернет транзакціями) для поповнення рахунку, а для виводу можна використовувати або картку Віза будь-якого банку, або емітовану самим Приватом.
  • Можна виводити ці електронні гроші і через банкомати Приват Банку, які є у великій кількості і на Україні, і в Росії (Додаткові послуги — Платежі — LP — Видача готівки). Платіж знову ж таки потрібно буде підтвердити, ввівши пароль присланий допомогою SMS, і з вас знімуть за цю справу 1.95$ плюс 1% від суми, що виводиться.
  • Мінімальна сума переказу може становити одну копійку або цент (в євро або доларах), що дуже зручно для здійснення мікроплатежів, і дозволяє Линкпею успішно конкурувати з SMS-банкінгом по зручності та у зв’язку з відсутністю комісії
  • Можна тримати гроші в рублях, доларах, евриках або гривнях за вашим розумінням. Ну, і обмінювати їх між собою можна буде теж запросто.
  • Міжнародна Система і дозволяє прив’язати рахунок до будь-якого з номером мобільного телефону будь-якого оператора на земній кулі
  • Можна відправляти гроші навіть не авторизованому користувачу, просто вказавши його номер стільникового телефону. Йому прийде SMS з посиланням на Liqpay.com, а після переходу по ній, прийде SMS містить пароль для доступу до переведеним йому грошей
  • Є можливість підключити систему Ликпей для прийому платежів на сайті (мерчанта). Саме завдяки простоті реєстрації нових користувачів з будь-якої точки світу і не складного виведення коштів для продавця, цей спосіб стає досить популярним в рунеті (в іншому світі про нього просто мало хто знає).
  • Мобільний платіжний термінал — вам за висилають безкоштовно рідер для пластикових карток, який ви встромляєте в аудіо-роз’єм свого смартфона на базі Android або IOs. Потім завантажуєте iPay для свого телефону і приймаєте картки для оплати за надані вами послуги або купленого товару.

  • Деякі мінуси системи:

  • Не можна використовувати платіжну картку і номер стільникового телефону зареєстровані в різних країнах. Це зроблено задля безпеки та припинення відмивання грошей через цю платіжку.
  • Викликає деякі нарікання, як не дивно, неоперативність, з якої відповідають на ваші запитання, а саме некомпетентність служби підтримки
  • Можна впасти жертвою боротьби за чистоту вироблених операцій і позбутися кровно зароблених грошей
  • Багато негативних відгуків про Liqpay ви знайдете в інтернеті, а диму без вогню, як кажуть, не буває
  • Іноді виникають технічні збої, які не дуже оперативно усуваються техпідтримкою
  • Прив’язка рахунки до номера мобільного телефону спрощує реєстрацію і підвищує безпеку, але у випадку втрати або крадіжки телефону доведеться блокувати рахунок, а потім намагатися відновити доступ до нього
  • Плюсів вийшло більше, але якщо прикриють ваш рахунок з кількома тисячами баксів або ж виникне технічна накладка при терміновому платіж, а техпідтримка не зуміє це оперативно розрулити, то всі ці плюси будуть для вас вже не важливі.

    Тому приймайте рішення про використання Ликпея для операцій з грошима або для прийому коштів в інтернет-магазині виключно на свій страх і ризик, і що ні в якій мірі не залучаючи мене до відповідальності, бо я відмазався.

    Реєстрація в Liqpay — простота і безпека

    Почати працювати з цією платіжною системою не просто, а дуже просто (теж саме можна сказати і про платіжці Єдиний гаманець). Реєстрації немає взагалі як такої. Досить буде просто на їх сайті ввести номер свого мобільного (підтримуються практично всі оператори в світі, що працюють у стандарті GSM або CDMA).

    Можна буде так само розшифрувати QR-код, що розташований у верхній правій частині вікна, щоб зайти з мобільника.

    Ну, а щоб поєднати приємне з корисним і отримати малу копієчку в подарунок, можна буде пройти реєстрацію, клацнувши по кнопці «Отримати п’ять центів«, яка розташована в правій колонці головної сторінки:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    У відповідь вам прийде SMS з кодом, який ви введете в якості пароля для входу в свій гаманець.

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    І все. У правому верхньому куті ви побачите свій номер телефону, прив’язаний до гаманця Liqpay (на один номер можна зареєструвати, природно, тільки один рахунок).

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Правда, після закінчення часу сесії дану операцію доведеться повторити (отримати новий код пароль знову прийшла на стільниковий SMS), що буде трохи складніше, ніж вставити запам’ятований вашим браузером логін з паролем.

    Однак, це маленька незручність несе в собі практично стовідсотковий захист від злому вашого гаманця в системі Ликпей, бо пароль для доступу до нього змінюється кожен раз та відсилається на мобільний оминаючи пошту і інші інтернет-комунікації, які за замовчуванням можуть бути зламані. Перехопити SMS теж технічно можливо, але ніхто не буде цим займатися заради ваших копійок.

    Особисто я пару років тому ставився до безпеки (в вебманях) досить безладно. В якості основного мейла вказав поштову скриньку в Гмайле, який створив років за п’ять до цього і встановив для нього пароль легкий для запам’ятовування (на кшталт, 123456). Використав я для доступу до гаманця наворочену програму WebMoney Keeper Classic з купою файлом паролів і ключів (а не веб інтерфейси Light або Mini) і вважав, що безпечніше вже й нікуди.

    В результаті мою пошту і гаманець зламали і забрали півтора десятка тисяч рубликів, залишивши чомусь кілька сотень не зворушеним. Після цього я сильно переймався безпекою, а так само своєчасним виведенням або витратою наявних на віртуальних гаманцях коштів.

    Однак, після прочитання багатьох статей на цю тему, прийшов до висновку, що абсолютного захисту від цієї напасті немає, бо інтернет вразливий за замовчуванням. Ідеальним мені здалося рішення, схоже з використовуваним в Liqpay за замовчуванням — підтвердження всіх маніпуляцій з рахунком через мобільний телефон (я вибрав варіант з відправкою SMS з разовим паролем).

    За це неподобство в Вебманях відповідає окрема служба під назвою E-num. У цьому випадку захист виходить практично абсолютною, але шахраям все одно залишається лазівка звана «соціальний інжиніринг», але тут вже крім уважності та розсудливості, напевно, ніщо не допоможе.

    У будь-якої платіжної системи, через яку ви плануєте здійснювати переміщення грошових коштів, слід вказувати свої персональні дані.

    Ну, і щоб уникнути подальших проблем найкраще буде вказувати реальні ПІБ та адресу, бо це може допомогти при відновленні доступу або при верифікації прив’язаною до рахунку в Ликпей вашої платіжної карти (вам на вказану поштову адресу буде надіслано листа з кодом адресної верифікації, тому адресу не повинен бути фейковим).

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Там же слід вказати альтернативний номер стільникового і E-mail, що знову ж таки можуть допомогти при втраті телефону прив’язаного до рахунку Liqpay. Для вірності можна буде додати і Google авторизацію, яка полягає в прив’язці до рахунку вашої скриньки з пошти Gmail:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Ну, і після всього цього можна буде вже підключити свою пластикову картку до рахунку:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Що можна робити зі своїми грошима в Liqpay

    Після всієї цієї рутини ви, нарешті, зможете почати використовувати систему за призначенням. Поповнивши свій рахунок з картки зможете здійснити з ними ряд операцій. Наприклад, відправити гроші з рахунку в Ликпей одним з чотирьох способів:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

  • Відправити їх на будь-який номер стільникового (не плутайте цей пункт з поповнення балансу телефону, бо тут мається на увазі рахунок Liqpay, до якого прив’язаний чи буде прив’язаний потім цей номер мобільника), власник якого потім зможе авторизуватися в системі і отримати доступ до цих грошей, навіть якщо раніше він у ній не був зареєстрований
  • Отримані через цю платіжку грошики можна буде вивести на картку (тільки Віза або будь-яка карта Приватбанку) або ж перевести гроші з однієї картки на іншу
  • Поповнити баланс свого або будь-якого іншого телефону (начебто тільки для України і Росії)
  • Сплатити невеликий набір послуг — інтернет, телефон, комуналку, хостинг і т. п.
  • До речі, якщо ви заробляєте в Гугл Адсенс, а висновок на Рапіду (дуже зручно з неї виводити гроші в WebMoney, а потім вже на розрахунковий рахунок індивідуального підприємця) у вашій країні не можливий (я маю на увазі Україну), то система Ликпей пропонує вам відіслати їм скан обох сторін чека отриманого від Google, а сам чек відіслати їм поштою р. Дніпропетровськ. Усі подробиці цієї операції ви знайдете на цій сторінці.

    Ну і, нарешті, ви зможете підключити Liqpay для прийому платежів на вашому сайті або інтернет магазині. Сам я цього не робив, але все що потрібно ви знайдете на вкладці «Підключити магазин»:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    В плані обміну на інші електронні валюти можна сказати, що прямих шлюзів з популярними Вебманями або Яндекс Грошима немає, але ніхто не заважає вам скористатися обмінними пунктами. Взагалі, багато додаткової інформації ви зможете знайти на форумі, а так само дізнатися відповіді безпосередньо з чату з техпідтримкою Ликпея (справа в середині екрана ви знайдете однойменні вкладки):

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу