Просуваємо бізнес-сайти

3196
  • Шість аргументів «за» природність і жодного «проти»
  • Чим характерна неприродна посилальна маса
  • Що надає посилальної маси ознаки природності?
  • Набір оптимального посилального ваги — Крок другий: осмислення
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Хочу сьогодні поговорити про основоположну в сучасному SEO концепцію просування — отримання природних посилань. Почнемо ми з того, що визначимося навіщо це потрібно і як їх слід формувати. Хоча, звичайно ж, слово «природних» тут варто брати в лапки, бо формувати посилання ми будемо в тому числі і цілеспрямовано, що з поняттям «природний» дещо розходиться.

    Але не суть — головне, щоб для пошукових систем все це виглядало натурально (в межах допустимого) і не викликало б у них бажання пессімізіровать просувний таким чином сайт. Як раз для цього потрібно буде дотримуватися деякі правила (наприклад, не перевищувати допустиму швидкість приросту посилань), що особливо актуально при просуванні молодих сайтів.

    Просуваємо бізнес-сайти

    Методи отримання «як би природних» і «реально природних» посилань будемо розглядати різні, в числі яких і часто згадуваний мною останнім часом «контент-маркетинг», а також безанкорниє посилання та аналіз успішних (твердо знаходяться в Топі) конкурентів.

    Відразу обмовлюся, що отримані «природні зворотні посилання» будуть позитивно позначатися на сайті протягом тривалого часу (таким чином ви робите довгострокові вкладення), але з іншого боку — ви повинні будете займатися цією справою постійно (це не одноразова акція). До всього іншого, справа це довгий (потрібно буде провести цілий комплекс заходів) і може бути дуже дешевим. Але для тих хто хоче стабільності, а не «хвилини в Топі», альтернативи цьому методу по суті і немає.

    Шість аргументів «за» природність і жодного «проти»

    Якщо почнете думати (і що важливо — почнете робити) про це прямо зараз, то результати не забаряться позначитися на термін від півроку до двох років. Нічого собі перспективка? Так! Але це сучасні реалії — від цього нікуди не втечеш. Дешево це теж не буде. Доведеться витрачатися на якісні тексти, інфографіку, відеоматеріали, а також на поширення всього цього «нажитого непосильною працею» за тематичними і околотематическим ресурсів. Натомість ви отримаєте саме ті самі «природні» зворотні посилання.

    Як тільки з’явиться віддача від ваших праць (через півроку, рік або два) ви зможете з цією справою зав’язати (заспокоїтися і просто знімати пінки). Чи ні? Звичайно ж, немає. Всій цій «каламутній тінню» доведеться займатись рівно стільки, скільки живе ваш сайт. Ні більше, ні менше. Ладно б ще терпимо, якщо ви просуваєте свій проект і самі себе умовити зможете. А якщо сайт клієнтський? Доведеться і переконати клієнта в цінності природної посилальної маси, і головне стоять за цим «жахливих» витрат і безперервного процесу вдосконалення. Але це вже ваша проблема… Ми підійдемо до питання «технічно».

    Хоча можете клієнтам (і собі при бажанні) «їздити по вухах» ось такими доводами на користь природності (натуральності):

  • Природні посилання зараз в тренді і це неймовірно круто. Ну, дуууже круто… Буржуї вже давно на це тільки й сподіваються, в адже вони трошки попереду нас біжать на терені СЕО…
  • Якщо клієнти на слово не повірять, то можна ще аргументиков накидати. Наприклад, з таким посиланнями багажем сайт отримує якусь універсальну щеплення, щоб не боятися потрапляння під фільтри пошукових систем за надмірне захоплення зовнішньої оптимізацією. Це, звичайно ж, не броня, але шанси потрапити під прес багаторазово зменшуються, порівняно з класичним (у рунеті) методом набору посилальної маси.
  • В теорії (по типу сферичного коня у вакуумі) такі зворотні посилання повинні бути в більшості своїй тематичні і жах як цікавими відвідувачам цих тематичних ресурсів, а значить з них можна буде отримати або тимчасовий або постійний приплив цільового трафіку (не з пошукових машин), добре конвертирующегося в додатковий прибуток.
  • Крім прямої вигоди різноманітність джерел трафіку чудово сприймається пошуковими системами, що може позитивно позначитися на зростанні трафіку з Яндекса (і Гугла). З усіх боків добре, куди не глянь (в теорії, принаймні).
  • Ступінь розходження теорії з практикою буде залежати тільки від вас — наскільки серйозно підійдете до справи (продумаєте, вивчіть підрядників, знайдете відповідних виконавців), як компромісними будуть вибрані рішення і наскільки щедрі ви будете в підсумку. Ну, і від везіння, звичайно ж, багато що буде залежати.
  • Навіть якщо впряжетесь у створення природного посилального кластера «по повній» і не знаючи відпочинку почнете линкбилдить, то все одно зростання посилальної маси буде поступовим. Влаштувати таким чином «посилальний вибух» буде вкрай важко (якщо взагалі можливо). Хоча б одне проблемою буде менше.
  • В принципі, саме так потрібно було набирати посилальну масу завжди (п’ять і навіть десять років тому), але в силу вогкості алгоритмів ранжирування пошукових систем в той час, можна було цього не робити, але в Топі сидіти мало не безвилазно. Потім стало трохи гірше, але раніше існували методи обману пошукових систем, коли спрацьовував метод «дешево і сердито». Зараз же стало зовсім несила «викручуватися» і всі старі трюки пошуковими системами виявляються і здебільшого фільтруються.

    Яндекс і Гугл прекрасно розуміють, яка саме посилання веде на ваш сайт — покупна або природна. Ну, не те що б все січуть, але те що робиться на потоці — практично з близькою до стовідсотковою ймовірністю. Це знання, в залежності від багатьох інших факторів, пов’язаних із сайтом, можуть виражатися в ігноруванні таких беклинков, їх частковому обліку, або їх обліку з негативним впливом на ранжирвоание, або ж пошуковики взагалі можуть карати за них. Останнє добре можна бачити на прикладі Мінусинська і Пінгвіна. Мінусинськ схоже виявився настільки ефективним, що Яндекс навіть починає здавати назад у своєму намірі зовсім відмовитися від обліку посилань. Точніше вже остаточно здав (посилання вже враховуються навіть за комерційною московської видачі).

    Загалом, просувати сайти стало складніше, але багато хто кажуть, що цікавіше (можливо, що це ентузіасти своєї справи, або мазохісти).

    Якщо б ви п’ять-десять років тому почали б формувати природну посилальну масу, то 99% ваших колег не перестаючи ерничали і жартували над вами, бо їх методи дозволяли добитися результату швидше, дешевше і з більшою ймовірністю. Правда сьогодні прийшла б ваш чергу сміятися, але думаю, що колеги здебільшого вже «перейшли на світлу сторону сили» (дотримуючись тренду), або взагалі злилися з цього бізнесу (або перебувають у занепаді). «Дешево і сердито» виявилося синонімом не довговічне («не довго музика грала»), а Природність ж обіцяє якраз стабільність в дуже тривалій перспективі.

    Чим характерна неприродна посилальна маса

  • Має місце бути засилля комерційних анкорів (явно не природний анкор-лист, коли використовуються лише слова ВЧ, СЧ і НЧ запитів даної ніші). Хто-небудь з реальних жителів мережі в здоровому глузді не буде посилатися на якийсь сайт з анкором (текст посилання), наприклад, «залізні бруски купити». Та й просто «залізні бруски» споживе один з тисячі гіпотетичних цінителів, який під враженням вирішив поділитися настільки цінною для суспільства інформацією.
  • В посилальної маси отриманої неприродним шляхом відсутні посилання з адресою сайту, що просувається виду «», «https://» або «www.», то це вкрай протиприродно. Ну, просто фі, як неприродно.
  • Відсутні нічого не значущі анкор (текст яких по суті не враховується пошуковими системами, тому їх і прозвали безанкорными посиланнями). Про те, які саме слова підходять під це визначення, можна сперечатися, але пошуковики просто дивляться на те, з якими анкорами найчастіше посилаються на сайти зі стовідсотковим природним посилальних кластером (Вікі, наприклад, і подібні їй ресурси) і чекають, що у просувається вами сайту буде приблизно так само (або хоча б схоже). Наприклад, такий запис буде, напевно, виглядати природно: «глянь тут (з цього слова ставиться посилання) залізні бруски за смачною ціною можна відхопити (майже халява)».
  • Методи з описаної вище серії «дешево і сердито», як правило, не передбачали того, щоб беклінків закуповувалися строго з тематичних сайтів, бо це ускладнювало процес, так і майже завжди в ніші не знаходилося достатньо «продажних ресурсів» потрібної тематики, готових послатися на вас за «малу дещицю» (основний принцип оптимізатора тоді був — чим більше, тим краще). Таким чином, засилля нетематичних посилань також стало одним з маркерів для пошукових систем, які говорять про те, що їх намагаються обдурити.
  • «Скажи мені хто твій друг і я скажу хто ти». Посилання по суті повинна представляти «голос дружнього ресурсу» відданий за ваш ресурс, як авторитетний з даного питання. Так от, якщо на вас будуть посилатися у величезній кількості відстійні, убогі і ущербні ресурси (ГС, сателіти — по мінімуми користі, по максимуму витягуваної вигоди), яким місце тільки на смітнику історії, то й вас пошуковики з радістю запишуть в ту ж когорти. Тому бійтеся забруднитися.
  • Як я вже згадував трохи вище, будувати природний посилальний плацдарм п’ять-десять років тому було моветоном (що це таке?) — навіщо впиратися, коли і так все просувається в Топ чудово. Зараз з таким скепсисом хтось ставиться до клікабельності посилань (отримати їх реально складно, а вигода від їх присутності в анкор-листі не завжди очевидна на даний момент). Ну так, це робота здебільшого на перспективу, але й природне просування це теж на перспективу.

    Можливо, що через пару років беклинки, за якими немає і не було ніколи переходів живих (не підставних) жителів інтернету, взагалі враховуватися не будуть, а може бути вони вже перестали враховуватися. Як тільки пошуковики будуть готові, вони обов’язково запустять облік клікабельності посилань на повну котушку, як це, наприклад, зараз намагається зробити Яндекс з поведінковими факторами. Все впирається не в бажання, а можливості і актуальність виконання цього завдання. У планах у пошукачів це вже точно є, а значить і ми повинні бути готові — якась частина посилальної маси обов’язково повинна бути клікабельним вже зараз. І навпаки, при методі «дешево і сердито» , швидше за все, не буде взагалі заходів по посиланнях.

  • Природність також характеризується наявністю лінків з різних типів сайтів, а не тільки з тих, які представлені в біржах посилань (по суті всі ГС і сателіти для пошукачів на одну особу), а ще які були отримані прогонами (наприклад, по форумах або по ГС-каталогів ). У «доброго господаря» в загашнику повинно бути все до купи: беклинки з блогів, форумів, соціальних мереж, новинних сайтів, регіональних, сайтів з Топа вашої ніші, тематичних, околотематіческіх та інших всяких різних і бажано корисних користувачам ресурсів.
  • Що надає посилальної маси ознаки природності?

    В принципі, можна частина з ознак отримати з попереднього списку шляхом логічного інвертування, але все ж варто частково повторитися, щоб розкласти все по поличках.

  • У природній масі буде дуже багато посилань з назвою сайту (типу, Хто На Новенького або ktonanovenkogo), його Урлом (URL адресою або хостом — https:// або ) або назвою бренду, який він представляє.
  • Будуть в тому числі і не активні посилання (не всі, хто посилається вміє це правильно оформити у вигляді гіперпосилання — особливо з форумів, соцмереж тощо), за якими перехід як такої зробити не можна, але можна скопіювати текст посилання і вставити в адресний рядок.
  • Достатня кількість беклінків йдуть з картинок надає наліт природності.
  • Багато безанкорных зворотних посилань (зі словами тут, цей, посилання тощо). Сюди ж напевно можна віднести і анкор зі сверхнизкочастотными ключами (грубо кажучи, дуже сильно розбавлені).
  • Комерційні анкор в природному ссылочном фундаменті безумовно мають місце бути, але зовсім не домінують.
  • Багато тематичних посилань ви знайдете в будь-якому абсолютно чесному або зовсім не продвигающемся, але успішне сайті.
  • Є достатня кількість клікабельних лінків, за яким йде реальний трафік на сайт, про подвійну користь якого ми говорили трохи вище.
  • Соціальні мережі серед донорів теж повинні бути широко представлені.
  • Як вже говорилося вище, у «натуралів» повинні бути різні типи сайтів-донорів в обоймі: ЗМІ, соцмережі, блоги, форуми, регіональні сайти (і сусідніх регіонів), глобальні проекти з ніші, сайти широко представлені в Топі вашої ніші, державні проекти та ресурси навчальних закладів (важливо в основному для буржунете), просто ресурси вашої тематики і прочая, прочая, прочая… Чим ширше (не виходячи за межі розумного), тим краще.
  • Загалом, десь так виходить. Ситуація складається дещо нетипова для тих, хто звик «дешево і сердито». Доведеться, наприклад, змиритися, що при створенні і просуванні сайту виникає необхідність досить багато уваги (часу і грошей) приділити створенню якісного контенту (вірусних текстів, відео, інфографіки) не для розміщення безпосередньо на самому ресурсі, а для розповсюдження в інтернеті.

    Якщо порівнювати з риболовлею, то до наживке знаходиться на гачку (контенту на сайті) рибку (відвідувача) ще потрібно буде залучити підгодовуванням (цим самим контент-маркетингом, крауд-маркетингом тощо). І це лише одна з особливостей притаманних набору оптимального посилального ваги. Як я вже говорив вище, просувати сайти дійсно стало складніше в рази, але в якійсь мірі цікавіше (чим складніше завдання, тим більше відчуваєш задоволення від її вирішення).

    Набір оптимального посилального ваги — Крок другий: осмислення

    У зв’язку з висловленим, було б логічно окреслити (поки тільки в загальних рисах) метод формування природного посилального пулу. Способи реалізації можуть різнитися, але використовувані принципи можна описати так: беремо пул запитів, йдемо в Яндекс, знаходимо тих хто в Топ 10, дивимося їх беклінків (сервіси будуть наведені нижче) і вибираємо найкраще, після чого домовляємося з власниками цих «золотих» сайтів-донорів про розміщення і в результаті отримуємо «респект і повага» від пошукачів, виражені в непомірному зростанні тематичного трафіку і ваших доходів.

    Почати можна, наприклад, так. Відразу обмовлюся, що це справа тоскне і трудомістка, але цілком здійсненне. В результаті ви зможете отримати, швидше за все, лише десяток посилань (десь за гроші, десь за рахунок розміщення свого першокласного контенту), але вони в підсумку можуть коштувати сотень і навіть тисяч закуплених за старою схемою. Готові? Ну, тады продовжуємо.

  • Є такий чудовий сервіс, про який я вже трохи писав в одній з відносно недавніх статей — Rankinity — сервіс перевірки позицій сайту в режимі реального часу. Сервіс платний, але ціни цілком реалістичні. Детально його описувати не буду, бо це вже в якійсь мірі зробив, та й ви самі в змозі розібратися (дочитали до цього моменту…). Опишу лише суть того, що можна з допомогою цього реалізувати.

    Якщо коротко, то завантажує в Rankinity ключові слова, за якими плануєте просуватися. За ним система допоможе відшукати ті сайти (входять у першу сотню Топа по цим запитам), які досить швидко в цей Топ вийшли (тобто припускаємо, що посилальна маса у них була просто чудова і тому в Топ їх занесло як на крилах).

    Їх посилальну масу даний онлайн-сервіс дозволяє досить швидко проаналізувати і вибрати для себе перспективних донорів. Чудово, що можна буде відстежувати всі нові беклінків одержувані вашими успішними конкурентами практично в реальному часі і мати можливість вибудувати їх за рангом (якості), щоб зручніше було знімати вершки особливо не напружуючись.

    Відібрані таким чином донори будуть з високою часткою ймовірності якісними, а проставлені з них посилання (якщо вдасться на них розміститися — доведеться списуватися з власниками та робити пропозиції, від яких важко відмовитися) тематичними і часто навіть клікабельними (а це два важливих принципи формування природного посилального плацдарму). Останнє, звичайно ж, сильно залежить від того, де саме на донорах ви домовитеся розмістити посилання.

    Наприклад, якщо це буде нішевий інформаційний ресурс, то можна запропонувати для публікації «взрывающую мозок» статтю або інфографіку, що цілком може послужити причиною дуже пристойного трафіку з цього ресурсу на ваш. Головний цимус в тому, що ви не будете «метати бісер перед свинями» (і йти на дотик), а вдарите з великого калібру саме по великому скупченню вашої цільової аудиторії, яку апріорі високо оцінили пошуковики.

    Напевно, те ж саме можна зробити і в якому схожому онлайн-сервісі, але в Rankinity зробити це простіше, як мені здалося. Ви маєте іншу думку? Чудово. Якщо це не «родинний секрет», то натякніть в коментарі.

  • Ahrefs — «серйозний» ресурс з розряду «має бути у всіх». Теж дозволяє реалізувати схожу схему спрощеного розшуку перлин в купі д… Розцінки тут в доллорях, але теж цілком осудні. Куди потрібно дивитися?
  • Упс. Захотілося перерватися. Не осудіть? Продовження вже пишеться, але от за датою публікації сказати важко. Розсилка вас, звичайно ж, про це повідомить, якщо тільки ці листи у вас в спам не падають…

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу