Просуваємо свій сайт

2777
  • Вплив внутрішньої оптимізації на спільне просування
  • Як просувати інформаційний сайт посиланнями
  • Фактори, що впливають на успішне просування сайту
  • Частота і типи входження ключових слів в тексті
  • Title — один з основних факторів внутрішньої оптимізації
  • Description і Keywords — їх вплив на просування сайту
  • Теги акцентування H1 — H6, STRONG і EM
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні я хочу написати незвичайну статтю, де буду розповідати про щось з області вебмастеринга або пошукового просування сайту і заробітку на ньому (читайте статтю про те, як заробити гроші в мережі), а хочу спробувати зав’язати з вами діалог, шановні постійні або випадково зайшли на вогник читачі цього блогу.

    Я переслідую при цьому, звичайно ж, особисті і суто егоїстичні цілі — спробувати отримати відповіді на ті питання, які в даний момент мене цікавлять, і на які не можу знайти однозначної відповіді.

    Просуваємо свій сайт

    Ці питання будуть пов’язані з просуванням і зокрема з внутрішньою оптимізацією сайту. Тепер настав час поговорити за їх просування. Начебто це тема, на яку я останнім часом досить багато пишу і намагаюся освятити в своїх статтях всебічно, повинна бути мені добре знайома і зрозуміла.

    Але це далеко не так. Практично по кожному аспекту внутрішньої оптимізації контенту існують досить різні і часто суперечливі думки.

    Вплив внутрішньої оптимізації на спільне просування

    Майже всі фактори, що впливають на оптимізацію, можуть бути витлумачені різними джерелами по різному. Це пов’язано найчастіше з інертністю поширення інформації, коли виходить ситуація, що багато міркують про фактори вже не актуальних зараз (вчорашній, а то й позавчорашній день) або ж вже не так актуальні, як це було раніше.

    Найчастіше зустрічаються і досить радикальні судження про те, що внутрішня оптимізація-це те, на що не варто звертати пильної уваги, благо завжди можна буде прикупити ще посилань і нівелювати будь-які огріхи внутрішнього SEO, за рахунок посилення зовнішнього. Зазвичай посилання покуют в Сапі, але просунуті товариші використовують щось типу ГоГетЛинкса або МираЛинкса.

    Ну, праві вони, звичайно ж, по-своєму. Збільшуючи обсяг зовнішніх посилань з потрібними анкорами, що містять ключові слова, по яких просувається сайт, можна домогтися бажаного результату, але коштувати це буде вже дещо дорожче, ніж якби проект був попередньо підданий всебічної внутрішньої пошукової оптимізації.

    З вуст людей, які мають великий досвід в просуванні різних комерційних проектів, звучать цифри аж до дворазового подорожчання вартості при поганій внутрішньої оптимізації. Тобто можна буде заощадити половину бюджету лише за рахунок внутрішнього SEO в самому запущеному випадку.

    Для проектів ж використовують в основному тільки безкоштовні методи просування (для залучення самого стабільного і бажаного трафіку з Яндекс.ру і Гугла) заточка контенту є взагалі основною і домінуючою завданням, яке потрібно вирішити в першу чергу.

    Внутрішня SEO це той коник, на якому можна досить далеко виїхати в плані розкрутки, при цьому не вкладаючи в свій проект практично ні копійки, за винятком оплати хостингу і домену.

    Отримуючи з миру по нитці, у вигляді невеликої кількості відвідувачів, що прийшли з пошукових систем по кожному з низькочастотних і середньочастотних запитів, ви цілком зможете досягти досить високої відвідуваності свого проекту за рахунок великої кількості таких запитів, яким буде йти трафік на ваш ресурс.

    Саме за низкочастотникам (НЧ) у вас буде йти основний потік відвідувачів з Яндекс і Google, т. к. ваші добре оптимізовані тексти будуть здатні сходу потрапляти в Топ. Ну, а сильна і глибока перелінковка сторінок проекту довершить справу.

    Все це, звичайно ж, добре в ідеалі. Але, по-перше, ідеалу не так-то просто досягти, в силу того, що мало хто по справжньому і до кінця розуміє логіку роботи пошукових машин і всі ті фактори внутрішньої оптимізації, на які вони дійсно звертають увагу.

    По-друге, всі ми люди, і зробити ідеально оптимізовані тексти, навіть знаючи як, не завжди може вийти в силу ряду причин.

    Але до ідеалу треба прагнути і тому я хочу в цій статті ще раз сформулювати свою думку з приводу значущості і важливості основних факторів оптимізації контенту на сайті, а так само з приводу того, як потрібно грамотно маніпулювати цими не дуже-то і численними інструментами SEO, які нам дані для боротьби за місце в пошуковій видачі (аля під сонцем).

    Але я висловлю своє бачення корисності того чи іншого способу впливу, а від вас мені дуже б хотілося почути ваші думки. Тільки величезне прохання не висловлювати вкрай радикальних поглядів на це питання, на зразок тих, що я наводив вище. Це не конструктивно, а швидше просто призведе до засмічення теми.

    Загалом, це мій перший досвід написання подібного роду статті, що передбачає серйозний діалог з читачами. Мені дійсно цікаві ваші думки з приводу всіх аспектів оптимізації контенту, навіть тих, що не будуть згадані в цій публікації. Можливо, що деякі моменти в статті будуть переписані або доповнені, якщо в спорі народиться істина, за що, власне, ми і боремося. Ну, поїхали.

    Чому не вийде просувати некомерційний проект покупними посиланнями

    Ну і, чорт забирай, уб’ємо останній цвях в кришку труни ідеї просування некомерційного проекту за допомогою покупки зворотних посилань на різних біржах. Загалом, для інформаційних запитів всі куплені вами зворотні посилання взагалі не будуть чинити ніякого впливу на стан вашого ресурсу в пошуковій видачі.

    Те, що Яндекс вміє визначати покупні посилання — це факт, а от те, що він перестав їх враховувати в некомерційних запитах — це вже, хай і не першої свіжості, але новина, яку, до речі, дуже легко перевірити, ввівши в пошуку, наприклад, запит Москва.

    Ви побачите в топі проекти, дійсно відносяться до цього запиту, а не всякі магазини, які при своєму просуванні тоннами закуповували посилання з анкорами, що містять слово «Москва» має в своєму складі.

    Тобто нам з вами залишається тільки вдосконалювати внутрішню оптимізацію, намагатися отримати безкоштовні посилання (я використовую, наприклад, цю базу трастових сайтів), покращувати юзабіліті свого проекту для утримання на ньому відвідувачів, ну і, напевно, використовувати методи SMO для залучення відвідувачів і отримання посилань з соціальних мереж.

    Все йде до тієї моделі, яка зараз актуальна на заході (в буржунете). До речі, існуючий міф про те, що деякі показники не впливають на просування сайту, швидше за все так і залишиться міфом. Яндекс і Гугл зараз використовують дуже складні і здатні адаптуватися до різних ситуацій алгоритми, які здатні враховувати сотні факторів, у кінцевому рахунку впливають на ранжирування документів.

    Наприклад, думка про те, що ТІЦ не впливає на релевантність документа — є помилковим. Може бути вплив ТІЦ і не дуже велике, але воно є. Або ж міф про те, що посилання не можуть мати від’ємного ваги, тобто вносити негатив. Це теж не так. Зворотні посилання на ваш проект здатні призводити до погіршення і зниження позиції сайту.

    Цьому є непрямі підтвердження, правда, досить проблематично визначити, які саме беклінків можуть давати негативний вагу і погіршувати тим самим карму проекту. Напевно, це лінки з ГС, різних сміттєвих каталогів, дощок оголошень і подібних ресурсів, які пошукові системи не хочуть бачити у своєму індексі і не хочуть, щоб ці смітники позитивно впливали на просування якихось проектів, що отримують з них беки.

    Давайте, нарешті, займемося розглядом тих внутрішніх факторів, на які ми можемо вплинути, а значить вплинути і на успішність просування свого сайту в цілому.

    Фактори, що впливають на успішне просування сайту

    Все ж перш, ніж перейти до розгляду конкретних факторів, хочу сказати про їх частки впливу на загальне просування сайту. Насправді зараз актуальними є три великі групи факторів, які алгоритми враховують при ранжируванні документів. Їх, напевно, умовно можна розділити на внутрішні, зовнішні і користувача.

    Так от, всі ці три великі групи надають приблизно однаковий вплив на стан вашого проекту в пошуковій видачі (у всякому разі, це стосується Яндекса). Тобто виходить, що фактори внутрішньої оптимізації є одним з трьох китів, на яких стоїть успішне просування проекту. Це я кажу, щоб підкреслити всю важливість поднимаемого в цій статті питання.

    Але, на жаль, в розділі внутрішніх факторів дуже багато окремих позицій, за якими алгоритми будуть оцінювати матеріали на вашому проекті. Багато хто з них ми знаємо і розуміємо, як вони впливають на релевантність документів, але от оцінити ступінь цього впливу не так-то просто.

    Так само, якщо ви помітили, з’явилася відносно нова група факторів — власні. А ступінь їх впливу на успішність просування проектів дуже висока. Вони роблять дуже значущий вплив при визначенні релевантності документів вашого ресурсу яким-небудь пошуковим запитам.

    Може бути це не такий жирний кіт, як внутрішня і зовнішня оптимізації, але тим не менш вони враховуються пошуковими системами і служать для них своєрідним зворотним зв’язком, що дозволяє формувати найбільш релевантну видачу.

    Якщо комусь не зрозуміло слово релевантність або ранжування, то дивіться тут. Ну, а група користувальницьких факторів, що впливають на стан вашого сайту, являє собою отградуированное за певними показниками поведінку відвідувачів (поведінкові фактори, описані тут). Воно обліковується як на вашому ресурсі, так і в пошуковій видачі, де бере участь документ з вашого проекту.

    Загалом-то, вони теж піддаються вашому впливу і не вимагають при цьому, на відміну від чинників зовнішньої оптимізації, астрономічних витрат на придбання зворотних посилань в ГетГудЛинкс або РотаПосте.

    Знову ж таки, кажу про їх облік стосовно саме до Яндексу, т. к. з цього приводу були проведені дослідження (не мною, звичайно ж), підтвердили наявність істотного впливу поведінки користувачів на сторінках вашого проекту на успішність його просування. Але думаю, що Google, як передова світова пошукова система, вже враховує це або ж буде враховувати в рунеті найближчим часом.

    Інше питання, звідки Яндекс бере інформацію про поведінку користувачів на сайті. Тут, очевидно, використовуються дані, що знімаються Яндекс барами, про які ми говорили тут (зараз це додаток перейменовано в Елементи). Вони встановлені у багатьох користувачів рунета. Нехай не у всіх, але думаю, що то їх кількість достатня для проведення достовірної вибірки.

    А Яндекс бар здатний знімати купу різноманітної інформації про поведінку відвідувачів і потім на підставі цих чинників, зможе вже набагато краще ранжувати документи з урахуванням того, наскільки ваш ресурс цікавий вашим відвідувачам.

    Для пошукачів важливо, йдуть відвідувачі до вашого проекту, не встигнувши на нього потрапити або ж, навпаки, знаходять у вас масу для себе цікавого і залишаються у вас жити.

    Ці фактори ви можете використовувати в свою користь, поліпшивши, наприклад, навігацію за своїм проектом, виводячи блоки з новими матеріалами на вашому ресурсі, зі статтями користуються популярність і т. д. Грошей, як правило, за це платити не треба, хіба що тільки, маючи комерційний проект, варто залучити профі з розряду юзабіліті або дизайну.

    Ну, а пошуковим машинам такий зворотний зв’язок у вигляді поведінкових характеристик теж приносить безсумнівну користь, бо у видачі на високих позиціях буде знаходитися все більше дійсно цікавих і гідних вашої уваги проектів. Тому Яндекс і надає таке величезне значення такого нового для себе фактору ранжирування.

    Частота і типи входження ключових слів в тексті

    Почати, напевно, варто з такого поняття, як частота використання ключових слів на сторінці або, іншими словами, щільність їх входження в документ. Кілька років тому для розрахунку оптимальної частоти використовували формулу розрахунку, так званої, нудоти сторінки. Напевно, чули про такий термін?!

    В принципі, зараз про нудоту вже можна забути, бо вона канула в лету. Але тим не менш, принципи використання ключових слів на сторінці для її успішної внутрішньої оптимізації, напевно, залишилися колишніми. Вони повинні використовуватися достатню кількість раз для того, щоб пошуковики могли б визначити, про що ваша стаття і за яким запитом потрібно буде її ранжувати.

    Оптимальна частота вживання часто наводиться у відсотках від загальної кількості слів у документі. Найчастіше вважають достатньою частоту в 1-2 відсотки. Але крім прямого входження ключів (у тому самому відмінку, числі і т. п.) пошукові системи так само враховують їх зустрічальність в інших відмінках, числах і т. п. (леми) та зустрічальність їх синонімів.

    Важко, напевно, буде зробити ідеальний текст, який одразу потрапить в топ видачі саме за тим ключовикам, за якими ви планували просунутися, але спробувати варто.

    До речі, на це впливає не тільки частота їх вживання у відсотковому відношенні, але і розмір самого документа. Чим більше буде ваш текст з 1-2 відсотковою часткою ключових слів в ньому, тим імовірніше буде попадання в топ по низькочастотного запитом.

    Тут, правда, варто обмовитися, що при досягненні певного кількість слів у тексті подальше збільшення розміру документа вже практично не буде впливати на його релевантність. Цей поріг, після якого подальше збільшення розміру тексту можна вважати не рентабельним, становить приблизно 1000 слів (саме слів, а не символів, як багато хто вважає). Детальніше про це можна прочитати в цій статті.

    Сказане вище, з приводу частоти і оптимальній довжині тексту, не є догмою (та й не може бути). Тому прошу вас висловлювати свою думку на цей рахунок.

    Title — один з основних факторів внутрішньої оптимізації

    Другим важливим чинником внутрішньої оптимізації є правильно сформований мета тег заголовка сторінки Title. Незважаючи на всі зміни, що відбуваються в алгоритмах роботи Google або Яндекса, він, ось вже протягом багатьох років, грає дуже важливу роль на успішне просування проекту. Заголовок сторінки можна побачити в самому верхньому полі вашого браузера.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Нюансів, які слід розглядати при складанні Title кілька, але найголовніше, щоб його вміст було релевантно тексту документа. Якщо у вашому тайтлі будуть використовуватися слова, яких немає у тексті, то це ні до чого доброго не призведе.

    Оптимальний мета тег повинен складатися переважно з ключів, за якими ви плануєте просувати цю сторінку, але це не повинно бути просте їх перерахування. Вміст має бути читабельним і привабливим, бо воно буде показуватися в пошуковій видачі і ваші потенційні відвідувачі будуть вирішувати, перейти чи не перейти на вашу сторінку, саме дивлячись в основному на Title, про секрети якого читайте тут.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Вважається, що в ньому пошуковими системами враховується тільки перші 15 слів. Мені здається, що це не зовсім так, бо часто у видачу Яндекса мій блог потрапляє за запитами, ключові слова яких зустрічаються в самому кінці Title і за межами 15 перших слів. Але може я і помиляюся.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Так, у ньому не слід вживати точки, крапки з комою, а так само окличні або питальні знаки для розділення окремих його частин. Це догма, яку проповідують все і дуже давно. Можливо, що на даний момент це вже ніяк не впливає, але тим не менш, багато хто все ж радять дотримуватися цього правила.

    Ще варто згадати, що в більшості CMS (Joomla, WordPress і т. п.) Title формується на основі заголовка статті, а в кінці ще додається назва проекту.

    Ще один цікавить мене питання по тайтлу: чи має сенс вживати одне і те ж ключове слово в ньому більше одного разу? Хтось вважає це зайвим, а хтось призводить приблизну формулу збільшення релевантності сторінки пошуковому запиту при збільшенні частоти вживання. Формула виглядає приблизно як N поділена на N плюс один. Формулу представили?

    Виходить, що для одного входження ключового слова в тайтлі ми отримаємо коефіцієнт 0.5, а вже для двох примірників одного і того ж ключевіков — 0.66, для трьох — 0.75 і т. д. загалом, з цього питання теж хотів би запитати у вас поради, шановні читачі.

    Description і Keywords — їх вплив на просування сайту

    Давайте почнемо з мета тег Description, в якому зазвичай пишуть короткий опис того, про що йде мова на цій сторінці. Абсолютно ніякого впливу на позицію вашого сайту він не надає, оскільки використовувані в ньому слова не враховуються при ранжируванні. Але зате його вміст в деяких випадках може виводитися в пошуковій видачі в якості фрагменту, про який йшлося тут:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Фактично це буде безкоштовна реклама вашої сторінки. Правда вміст Description далеко не завжди буде виводитися як фрагменту, а тільки у разі повної відповідності опису того запитом, для якого формується дана видача. Але все одно, мабуть, варто заповнювати його текстом, який буде здатний привернути увагу користувачів.

    Тепер давайте перейдемо до мета тегу Keywords. Зараз вже практично стало догмою думка, що його вміст не впливає на просування і навіть, навпаки. Спам в цьому теге може негативно позначитися на позиціях вашого проекту.

    Але є думка, що ключові слова, додані до нього (радять при цьому додавати ключі через пропуск, а не через кому) враховуються в Google. Було це відмічено при введенні запиту і аналізі веб-сторінки, яка була у видачі Google на першому місці.

    Шукане слово з помилкою не було знайдено в тексті цієї сторінки, але були присутні в Keywords. Звідси випливає висновок, що його заповнювати все ж варто, але тільки не спамити. Причому, туди можна буде додавати слова з помилками, бо пошук по ним теж може призвести вам нових відвідувачів, а так само можна буде додати в нього слова, написані не в тій розкладці.

    Ось і з приводу цього я теж хотів би попросити вас висловити свою думку, шановні читачі.

    Теги акцентування H1 — H6, STRONG і EM

    Порівняно з минулими часами вплив тегів заголовків H1 — H6 і тегів виділення STRONG і EM істотно знизилося. Але тим не менше мені все одно здається, що варто їх використовувати, хоча б для створення зручності користувачам. Особисто я дотримуюся паритету між включенням в них одних лише ключевіков і включення в них тієї інформації, на якій я хочу сфокусувати увагу читачів.

    Хтось радить в CSS зробити для оформлення STRONG і EM звичайним, без виділень, а виділяти потрібні місця в тексті (для акценту на них уваги відвідувачів) альтернативними тегами B і I. тобто для пошукачів ви буде укладати ключі в логічні STRONG і EM, написання яких нічим не буде відрізнятися від звичайного, а для видимого виділення будете використовувати B і I. Виходить своєрідний клоакінг, як мені здається.

    Так, і з приводу H1 слід сказати окремо. Радять використовувати його тільки один раз на сторінці, а далі використовувати при необхідності вже H2 — H3. Так само радять не включати в H1 ніяких класів і ID для надання йому певного виду, а так само не укладати його в інші теги, наприклад, не робити заголовок H1 посиланням.

    Виходить, що при правильній оптимізації заголовки H1 повинні бути завжди голими, у відповідності з описаними вище правилами. Але наскільки актуально це правило, я не знаю. Само собою мається на увазі при цьому, що в H1 у вас будуть полягати заголовки статей, які потім будуть служити для заповнення вмісту тега Title, описаного трохи вище.

    Але у мене на блозі це не так, бо півтора року тому, коли я тільки почав роботу над ним, у мене постало питання про формування потрібної структури заголовків. Для цієї мети я досліджував структуру найбільш відвідуваних на той момент блогів і зробив все по аналогії з відомим усім блогом Маулнет.

    У Мауле заголовок H1 був взагалі однаковий для всього сайту, а заголовки всіх статей укладені були, відповідно, в тег H2. Мауль це навіть якось обґрунтовував, але я вже не пам’ятаю як. Загалом, я взяв і тупо скопіював у себе структуру, яка, до речі кажучи, розходиться із загальноприйнятою схемою. Тим не менш просування мого блогу, можна сказати, йде успішно.

    Загалом, з приводу тегів оформлення тексту я теж хотів би почути вашу думку, вельмишановні читачі. За сім цю статтю дозволю собі закінчити і чого забув, то допишу потім. Чекаю ваших висловлювань з приводу актуальності тих чи інших факторів просування сайту.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу