Шукаємо плагіни для WordPress

3044
  • Яку роль перелінковка грає в просуванні сайту
  • Варіанти лінкування за допомогою плагіна upPrev
  • Налаштування зовнішнього вигляду виїжджає панелі
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні хочу розповісти про досить-таки функціональний та зручний плагін upPrev, який вміє реалізовувати відразу кілька видів перелінковки сторінок. Його роботу ви можете спостерігати (у всякому разі, на момент написання цієї статті) внизу кожної сторінки зі статтею — праворуч з’являється выплывающая панель зі списком схожих матеріалів.

    Шукаємо плагіни для WordPress

    Плагін вміє виводити не тільки схожі матеріали, але і попередні статті з тієї ж рубрики або архіву тегів (це той самий варіант для перелінковки сайту, який називається кільце про який ми говорили докладно в наведеній статті, та практичну реалізацію якого я описував тут), попередні матеріали в форматі всього блогу, а так само публікації, взяті навмання. До того ж все це можна присмачити мініатюрами, якщо при написанні постів ви створюєте.

    Яку роль перелінковка грає зараз в просуванні сайту

    Взагалі оптимізація сайту, для його подальшого успішного просування, є завданням номер (номер два — це отримання зворотних посилань). Внутрішні фактори можуть заблокувати і знизити вплив всього іншого. З іншого боку і переборщувати з внутрішньою оптимізацією не можна (особливо з ключовими словами в контенті і анкор внутрішніх посилань).

    Зараз рулить комплексний підхід до просування і в ньому перелінковка займає досить вагоме місце. Останнім часом стало модно використовувати інфографіку для наочного представлення всього чого завгодно. По темі Сео можна знайти безліч подібних блок-схем, наприклад, у Сеопрофи у статті про те, як розкрутити сайт. Я, на жаль, поки не готовий створювати такі шедеври, але відсилання до них дозволить мені не лити зайву воду.

    Яку схему лінкування вибирати? Досить складне питання, бо багато хто з добре працюючих раніше схем (всі теж горезвісне «кільце», посилання на способи реалізації якого я наводив трохи вище) вже не дають тих феноменальних результатів, що ще спостерігалися десяток років тому. Пошуковики теж вчаться і намагаються не зважати на те, що з їх точки зору є явною накруткою.

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Перелінковка у вигляді ряду кілець, по теорії Пейдранка, повинна серйозно збільшувати статична вага сторінки сайту (про статичний і динамічний ваги, а так само анкор посилань можна почитати тут), які в цьому кільці задіяні.

    Однак це не завжди працює на практиці. Можливо, що при випадінні окремих сторінок з індексу кільце розривається, а можливо, що для зниження накруток пошук ввів серйозний понижуючий коефіцієнт в класичну формулу розрахунку статвеса.

    У перелінковки сторінок сайту є й інша задача, яка спрямована вже не на те, щоб сподобатися Яндексу або Гуглу, а на те, щоб сподобатися відвідувачу. Однієї статті, щоб він розпробував ваш блог, буде явно недостатньо — потрібно обов’язково запропонувати йому пройти ще куди-небудь, щоб зацікавити, затримати і, можливо, зробити його своїм передплатником.

    Таким чином, лінкування впливає ще й на поведінкові фактори, які пошук теж враховує і з кожним роком все більшою і більшою мірою. Розуміють це практично всі вебмастера і додають на сайт блоки з схожими матеріалами, з найбільш читаними публікаціями або зі статтями з тієї ж рубрики. Напевно, є і ще варіації на тему.

    Природно, що варіантів реалізації внутрішньої перелінковки теж існує маса. Можна навіть обійтися без плагінів (приклад можна подивитися в цій статті), але і їх для лінкування написано чимало. Найважче — це підібрати ідеально працює саме на вашому блозі варіант.

    Сам я перепробував масу і про деяких з них навіть написав огляди (читайте про Yet Another Related Posts Plugin і поліпшення статистики відвідуваності сайту тут). Насправді, згаданий плагін є одним з кращих для обчислення схожих постів і виведення їх на сторінках блогу.

    Але його дані вміють використовувати і інші розширення Вордпресс, оформляючи їх більш барвисто або химерно. У тій же статті про YARP я як раз наводив приклад використання його даних плагіном Related Posts Slider, який дозволяв виводить схожі пости у вигляді слайдера такого виду:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Ну, або такого:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Сьогоднішній наш герой під назвою upPrev теж вміє брати інформацію з бази Yet Another Related Posts Plugin і правильно робить, бо немає потреби щоразу винаходити велосипед. Давайте, власне, перейдемо до опису можливостей цього дива інженерної думки.

    Варіанти лінкування за допомогою плагіна upPrev

    Скачати upPrev можна на офіційному сайті, де усі файли перевіряються на віруси та іншу каламутність. Рейтинг у нього там, до речі кажучи, вельми не поганий, хоча популярність не дуже велика. Ну, да ладно, головне, щоб вам сподобалося.

    Ставиться він стандартно. Чим мені подобається Вордпресс, так це постійністю. Його версією чотирирічної давності нічим глобально не відрізняються від сучасних. Так, витребеньок додалося, але та стаття, що я писав про встановлення плагінів WordPress актуальна і донині.

    Якщо в двох словах, то розпаковуєте архів і копіюєте отриману папочку на віддалений хост в директорію /wp-content/plugins, а далі бігом в адмінку активувати upPrev в розділі «Додатки».

    Правда, налаштування його живуть не в звичному розділі «Параметри», а на вкладці «вигляд», що трохи дивно:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    На першій вкладці з налаштуваннями ви задаєте тип цієї панелі — буде вона виїжджає або ж поступово виявляється (мені перший варіант сподобався). Можна вибрати і бік екрану, до якої ця панель буде притиснута при появі. Далі ставите зовнішні відступи цієї панелі від краю екрану знизу і праворуч (або ліворуч, якщо виберіть інший варіант показу).

    Так само в налаштуваннях можна легко задати ширину виїжджає вікна. Далі ви ставите у відсотках від висоти сторінки ту позицію при прокручуванні, по досягненні якої дана панелька здасться відвідувачу. У моєму випадку це половина довжини сторінки. Однак, розташованої трохи нижче формі я вказав ID (читайте про селектори ID, class в CSS тут), при наявності якого в коді сторінок перша умова скасовується.

    Поясню. ID з назвою #comments (якщо будете вказувати class, то відповідно ставте перед ним крапку, а не грати) у мене завжди передує початок коментарів. Якщо таких у статті ще не з’явилося, то цього ID в коді не буде і тоді виконується перша умова — панелька вискочить після прокручування половини сторінки.

    Якщо ж коментарі мають місце бути в цій статті, то панелька виїде тільки при прокручуванні сторінки до першого коментаря.

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Над цим рішенням я довго не думав, бо колись було, тому воно не ідеально (слушні поради з вашої сторони вітаються). Але суть цей приклад, думаю, пояснює.

    Далі ви можете відзначити показ заголовка панелі для перелінковки і кнопочки дозволяє її закрити (хрестика в правому верхньому куті). Трохи нижче наведені CSS властивості, які вам можна буде прямо тут вносити зміни, однак, тут без загальних знань в стилях оформлення ніяк не обійтися (раджу ознайомитися з матеріалами рубрики CSS уроки майстерності).

    Я ці стилі не чіпав, бо пішов іншим шляхом (не самим прямим), який опишу нижче по тексту. За сім переходимо на другу вкладку:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Вибираємо кількість посад, на які даний плагін буде формувати посилання. А ось трохи нижче, ми як раз і вибираємо тип перелінковки для нашого сайту. У мене обраний варіант схожих постів з використанням бази плагіна Yet Another Related Posts Plugin (він повинен бути попередньо встановлений), але ви можете налаштувати лінковку типу «кільця», вибравши другий або третій варіант, а так само перелінковку у вигляді великого кільця, вибравши перший.

    Це справа я припускав організовувати тільки для постів, про що і говорить галочка у відповідному полі. Крім заголовка посту в цій панелі може виводитися і кілька слів (їх кількість визначається в самому низу) з початку поста або області цитати, якщо ви заповнюєте. Мені це здалося зайвим.

    Третя вкладка служить для налаштування відстеження кліків по посиланнях в цій панелі, що я не став користуватися. Однак, на четвертій вкладці кеш я все ж активував. На п’ятій вкладці я заборонив показ панелі на мобільниках, але не заперечив проти її виїзду на планшетах:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Ну, і все, налаштування upPrev на цьому завершив, але зовнішній вигляд панелі я вже змінював у налаштуваннях плагіна Yet Another Related Posts Plugin.

    Налаштування зовнішнього вигляду вмісту виїжджає панелі

    Там я вибрав файл шаблону, який буде відповідати за виведення схожих постів (суть і специфіку роботи з цим розширенням подивіться про наведеною трохи вище лінком):

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Т. о. тепер за зовнішній вигляд списку схожих постів, виведених плагіном upPrev (у виїжджає панелі) відповідає код, який прописаний у мене в файлі yarpp-template-list.php з папки з моєю темою (читайте про хитре і розумне пристрій тим і шаблонів в Вордпресс тут). Якщо ваш блог формує мініатюри до постів, то має сенс вибирати шаблон з арсеналу Yet Another Related Posts Plugin з їх підтримкою.

    Код у цього файла такий:

    Це не реклама, а схожі статті з цього ж сайту (посилання відкриваються в новому вікні):

      have_posts()):
      $postsArray = array();
      while ($related_query->have_posts()) : $related_query->the_post();
      $postsArray[] = ‘

    • ‘.get_the_title().’
    • ‘;
      endwhile;
      echo implode(‘ ‘.»\n»,$postsArray); // print out a list of the related items, separated by commas
      else:?>

    No related posts.

    Як бачите, саме там живе заголовок виїжджає панельки, тому потрібно буде перетворити (при необхідності) цей файл на кодування UTF-8 без BOM під уникнення кракозябр (тут про кодування детальніше написано). Не знаю як у вас, а у мене вже досить довго живе в якості основного редактора Notepad++ (тут його обзорчик можна подивитися) і в ньому це перетворення робиться так:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Зрозуміло, що цей код формує лише банальний Html список (тут описані теги формують списки), а за зовнішній вигляд відповідають властивості CSS, прописані у файлі стилів для наявних в коді класів. В моєму випадку ці стилі виглядають так:

    a.oy {color: #333;font:700 1.2 em/1 «PT Sans Narrow», Arial, sans-serif;line-height:18px;}
    li.eto {text-align:center;padding:12px 5px 17px 5px;margin: 5px 0;border: dotted 2px #ccc;}
    li.eto:hover {text-decoration:underline;}
    div.oyy {margin:0 0 0 0;padding:5px 0;font:normal 17px «Trebuchet MS» Verdana, Arial;color:#666;}

    Клас lampochka додає зелені галочки, які в коді Css задаються у мене з допомогою base64 коду (десь я цей код скопіював). Якщо цікаво, то гляньте в моєму style.css. Ну, ось і все. Якщо щось забув, то питайте. Правда, я налаштовував цей варіант перелінковки місяць тому і вже що-то з голови за цей час зникло.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу