Як розкрутити сайт самому

3362

Здрастуйте, шановні читачі блогу . Це вже 201 стаття, а значить стаття про злом Вебмані була ювілейною, як-то навіть і забув про це згадати. Проте подія, до того ж збіглося з передднем Нового 2011 року.

Як розкрутити сайт самому

Хоча, вважати цю публікацію за повноцінну статтю, напевно, не варто, бо вона навряд чи буде містити в собі якусь цінну інформацію. Швидше за все, тут я просто привітаю Вас, мої постійні або швидкоплинні читачі, з наступаючим святом, ну, і побажаю всього того, чого зазвичай бажають на новий рік.

Загальні враження і реверанси моїй другій половинці

Але привітання давайте перенесемо на кінець публікації, а зараз я спробую резюмувати, що став рік, що минає, для блогу що змінилося, що з’явилося, а що зникло, що залишилося як і раніше. Можливо, що скажу і про те, що чекаю від Нового 2011 року, але це вже як піде. Чомусь не завжди виходить заздалегідь передбачити, як саме буде будуватися стаття, про що скажу, а про що краще промовчу.

Взагалі, коли довго не пишу, а займаюся, наприклад, внутрішньою оптимізацією старих матеріалів, іноді навіть не віриться, що написав їх саме я. Не звик ще, напевно, до цієї думки. Планування статей у мене завжди якось не дуже виходило.

Іноді думаєш, дай напишу на таку-то тему невелику статейку, може бути ще й про щось інше додам, щоб вийшов прийнятний розмір. А виходить не одна стаття, а три, чотири чи навіть п’ять.

Прикладами можуть служити мої серії статей по фотогалереї Phoca Gallery для Joomla , по інтеграції форуму SMF в Joomla і багато інших, про які я спочатку думав, що матеріалу не буде вистачати навіть на одну публікацію.

Загалом, резюмуючи, можу сказати, що я не завжди знаю у що виллється та чи інша стаття, коли її тільки починаю писати. І не скажу, що такий варіант, чимось поганий або незручний. Навіть, навпаки, іноді буває цікаво дізнатися, а як воно все обернеться і чим закінчиться.

Адже просто строчити матеріали по суворому і добре продуманим планом досить нудно і втомлює, а от коли експромтом (напрошується порівняння з джазом, який я, до речі, не дуже жалую), то виходить, що захоплює сам процес і ти впадаєш у досить приємний стан «творчості».

Взяв це слово в лапки, бо до високого епістолярної жанру дане творчість не відноситься, але на своєму, досить низькому літературному рівні, адже теж можна парити («творити»).

Зазвичай я спочатку пишу вступну частину в описаному трохи вище стані душевного пориву, доходжу до того місця, де вже просто необхідно переходити до конкретики (постійно вставляючи малюнки, назви різних полів, описувати послідовність дій) і різко гальмую темп. Повертаюся до вже написаного, поправляю подекуди формулювання і проставляю посилання на інші свої матеріали, на які було б доречно послатися для уточнення.

В першу чергу при цьому дбаю, звичайно ж, про вас, шановні читачі. Сам іноді мав при читанні, навіть дуже добре і вдало написаних чужих статей, пекуче бажання перейти за наявною у цій статті посиланню і почитати про тих чи інших моментах, які були висвітлені поверхово або неповно. Напевно, ідеалом в цьому плані може служити вікіпедія, описана мною тут.

Ну і, звичайно ж, питання внутрішньої перелінковки не варто залишати без уваги. Вона являє собою дуже важливий аспект оптимізації контенту на сайті, який має лише позитивні властивості (покращує зручність пошуку потрібних матеріалів, створює хороші умови для правильного перерозподілу статичної ваги).

При цьому навіть перестаратися з нею, ви навряд чи викличте засудження своїх відвідувачів. Перелінковка практично не заважає читанню, а переходити чи ні по посиланню вже будуть вирішувати самі читачі. Краще як йдеться перепильнувати, ніж недобдеть. Посиланнями скористаються ті, кому це потрібно.

А от виправлення граматичних і орфографічний помилок я цілком і повністю покладаю на свою обожненої дружину, бо у неї з цим все на п’ять з плюсом, на відміну від моєї вродженої безграмотності.

При написанні я використовую так званий сліпий метод друку, який дозволяє мені писати з тією ж швидкість, з якою формуються думки в голові. Але думки, схоже, не завжди проставляють правильні закінчення в словах, що дуже сильно скаржиться моя ненаглядна друга половинка, бо їй доводиться перевіряти тексти буквально по складах.

Мій же, збочений масовим читанням книг на КПК (після розпізнавання відсканованих копій виходить найчастіше така абракадабра) погляд, трансформує будь-яке слово, навіть з масою помилок і друкарських помилок в те, що потрібно.

Зараз, звичайно ж, якість відсканованих і розпізнаних книг сильно підвищився, а от раніше Файнридер таку ахінею видавав при розпізнаванні, що по початку навіть читати було не можливо. Але з часом я взагалі перестав помічати помилки в словах — мозок навчився все швидко трансформувати у звичні слова.

Загалом, якби не моя обожнювана дружина (аля відповідальний редактор всіх статей блогу ), то навряд чи б я наважився опублікувати всі ті тексти, які виходять у мене з під пера (пардон, клавіатури), що називається, в чорновику.

А правити помилки сам я, як це не дивно звучить, органічно не пристосований. Величезний їй за це респект і уважуха, бо вона дозволила мені займатися тим, що мені дуже подобається — вести і розвивати блог (або що більш пафосно — проект) .

Так, мою красуню дружину звуть Олена. Насправді, у становленні та розвитку KtoNaNovenkogo дуже багато вкладено її праці (картиночки в фотошопі теж, до речі, вона для мене робить і навіть написала на моє прохання мануальчик по підготовці графіки для сайту).

Так і хочеться після всього вище сказаного почати співати їй дифірамби, чого вона, безумовно заслуговує, бо людина дуже хороший і терпляче ставиться до моєї захопленої роботі над блогом. Правда, щиро не розуміє і дивується, кому можуть бути цікаві статті на настільки цікаві, з її точки зору, теми. Ну, не знаю, на смак і колір…

P. S. За чотири роки ведення блогу (цей запис я додав 21 липня 2013 року) можу сказати, що пара статей (з чотирьох сотень), їй все ж сподобалися. Що, загалом, непогано. Буду намагатися догодити і далі.

Звіт про досягнуті блогом KtoNaNovenkogo результати

Однак, у висновку хочу підвести певний підсумок — яких висот вдалося досягти проекту в плані просування за 2010 рік. Почну, звичайно ж, з самого вражаючого зростання — відвідуваність блогу збільшилася за рік приблизно з 400 відвідувачів на добу до майже 4 000. Просто приголомшливо, особливо в порівнянні з минулим. Ви не знаєте випадково, чи є в рунеті блоги з відвідуваність в сорок тисяч?

Це в сенсі планів на наступний 2011 рік. 🙂 Я досі вважав самим відвідуваним проект Мауле, але можливо, що в інших тематиках така відвідуваність зовсім і не фейк. Загалом, якщо без жартів, то є в мене заповітна цифра, до якої мені хотілося б наблизитися — 10 000 унікальних відвідувачів на добу. Не сильний я в веб аналітиці, тому навіть не можу припустити, реально досягти такого рівня чи ні.

До цих пір, в плані збільшення кількості відвідувачів я завжди тримав курс на Михайла Шакіна. Це перший сайт, який я прочитав, що називається, від кірки до кірки, і Михайла можна назвати моїм незримим вчителем (до речі, по одному з вищих освіт Михайло дійсно вчитель, по-моєму, біології).

Загалом, мені було і є на кого рівнятися. Респект Вам, Міша, і величезна уважуха. Успіхів Вам і всім Вашим проектам. Без Вас я б, можливо, й не став морочитися з KtoNaNovenkogo.

Під самий кінець року моя улюблена пузомерка Alexa Rank, про яку я розпинався тут, нарешті, опустилася нижче 10 000, що саме по собі дуже примітно.

Це означає, що в загальносвітовому табелі про ранги потрапляє в перші десять тисяч найбільш відвідуваних сайтів. Справа в тому, що цей показник побічно відображає відвідуваність і вимірюється на основі даних, зібраних мільйонами Alexa Toolbar.

А ось одна з найбільш пузомеристых пузомерок рунета під назвою ТІЦ, про яку читайте тут, не дуже-то сильно додав за рік, що минає. Тіц виріс, але всього лише на пару десятків одиниць. Чи То справа у Сергія Сосновського. Ви в курсі? У нього за рік він (ну, в сенсі тематичний індекс) підріс, по-моєму, на 400 одиниць або близько того.

Але тут, звичайно ж, вніс свою лепту той факт, що Сергій не пошкодував грошей і додав свій блог в Яндекс Каталог, про що я говорив у статті про реєстрацію в пошукових системах, але так цього і не зробив. Сильний ріст у нього намітився саме після цього, але думаю, що й інші фактори нарощування принесли свої результати. Мені дуже подобається блог Сергія і його манера подачі матеріалу, настійно раджу ознайомитися і скласти свою власну думку.

Інша важлива пузомерка під назвою Google PageRank в цьому році веде зовсім не типово — був лише один апдейт на початку квітня, а потім тиша. З одного боку це добре, бо в той апдейт перепав PR=4.

З іншого боку, хочеться динаміки, а то який утворився застій. Так, з приводу Google у мене ближче до кінця року намітився якийсь негатив. Сильно просіла кількість відвідувачів, що приходять з цієї, без сумніву, чудовою пошукової системи. Одночасно з цим в його індекс потрапило дуже багато сторінок блогу, тут всі подробиці.

У Гугловських «Інструментах для вебмайстрів» перевірка на «Доступ для сканера» говорить, що сторінки дійсно заборонені для індексації, а в індекс Google продовжує наполегливо засмоктувати все, до чого здатний дотягнутися його пошуковий робот, не звертаючи уваги на таку пустячную річ, як robots.txt і його заборони.

Чи пов’язані між собою просідання позицій та наявність купи дублів (в основному це канали основних сторінок в індексі. Мабуть так, бо навесні сталася подібна ситуація, яка розсмокталася сама собою.

Будемо і тут сподіватися на те, що все само собою утворюється, бо видалення сторінок заборонених в robots з індексу, навіть через спеціально призначений для цього інструмент «Видалення URL» ніякого результату не дає. Про як, може хто що порадить по виходу з ситуації неприємної ситуації.

Забув сказати про досить пристойному зростання кількості передплатників на RSS-стрічку блогу. Правда, вже не пам’ятаю, скільки їх було рік тому, але ось на початку червня їх було близько 800, а зараз вже більше 2000. Сам я таке зростання пов’язую насамперед з появою на блозі нової рубрики Безкоштовні зворотні посилання. Вийшло вже 16 статей в її рамках і всі вони мають масу коментарів і відгуків. Загалом, вийшло вдало потрапити в тему, яку можна назвати гарячої.

Так, ще нагадаю вам про дві події, які сталися зі мною в цьому році. Спочатку мене пограбували, зламавши WebMoney гаманець, але зате трохи пізніше мені досить сильно пощастило і я виграв MacBook Pro в Профіт Партнері. Причому, виграш безумовно виявився більш вагомим, ніж понесені мною втрати в WebMoney.

У зв’язку з цим хочу ще раз висловити величезний респект Профіт Партнеру — успіхів вам, процвітання і стрімкого розвитку, хоча ви і зараз є кращим ЦОПом рекламної мережі Яндекса, про яку я навіть написав цю статтю.

Ну і, нарешті, хочу у фінальній частині це статті висловити свою вдячність вам, мої шановні читачі. Спасибі, що ви були в цьому році, що минає, зі мною, хай навіть і на ту коротку мить, поки ви читали ту чи іншу публікацію. Без вас блог вести було б безглуздо — це як розмовляти з самим собою. Спасибі вам за масу позитивних і світлих відгуків, які ви залишали в коментарях і надсилали мені на пошту.

Хочу так само вибачитися перед усіма тими читачами, на чиї питання я відповісти не зміг. Іноді мої пізнання в цій темі практично не простягаються за межі того, про що я вже написав. На жаль і ах — я по суті новачок в вебмастеринге і просуванні (пару років не термін), але швидко вчуся і намагаюся у всіх подробицях ділитися з вас, шановні читачі, тим, що мені вдалося дізнатися і застосувати на практиці.

Загалом-то, напевно, так і повинно бути — блог для початківців вебмайстрів повинен вести той, хто ще сам у недавньому часу був зеленим, але допитливим новачком. Мало хто з тих, які перейшли у профі може доступною мовою, зрозумілою всім (а не тільки обраним з вищої касти), розповідати про тих простих речах і питаннях, на які найважче знайти відповіді новачкові. Загалом, «ми з вами однієї крові», як казав незабутній Мауглі.

Хлопці (і дівчата теж, звичайно, але мені, здається, що хлопці це узагальнююча формулювання, яка мені дуже подобається при зверненні, хоча і є кілька фамильярной), що хочу сказати? Всіх вас з Наступаючим Новим 2011 Роком!! Щастя вам та вашим близьким, здоров’я, успіхів вам і вашим проектам! Нехай наступний рік буде для вас, принаймні, не гірше минає, ну, а якщо він буде краще, адже ніхто заперечувати не буде, правда?

Вітаю!!!! З наступаючим!!! Удачі!!! Успіхів!!!

Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу