Просуваємо свій сайт

2173
  • Траст і авторитетність сайту в пошукових системах
  • Що впливає на показник трасту того чи іншого сайту
  • Унікальний контент, а так само кількість відвідувачів
  • Зворотні посилання з авторитетних тематичних ресурсів
  • XTools — сервіс перевірки трасту в Яндексі
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні ми продовжимо розглядати тему пошукового просування сайту. У попередній статті цієї серії ми розглянули деякі особливості просування сайту в пошуковій системі Google.

    Його основною відмінністю від Яндекса є набагато більший масштаб охоплення аудиторії й інші критерії віднесення того чи іншого вебсайту до певного регіону.

    Просуваємо свій сайт

    Сьогодні ж мова піде про TrustRank. Іншими словами, ми поговоримо про поняття трастовості того чи іншого ресурсу і розглянемо ті критерії, які можуть вплинути на траст, як у гіршу, так і в кращу сторону. А так само я розповім про чудовий сервіс XTools, що дозволяє оцінювати траст будь-якого цікавить вас сайту, що може дуже стати в нагоді при закупівлі посилань, щоб брати тільки авторитетні посилання.

    Траст і авторитетність сайту в пошукових системах

    Траст сайту просто можна охарактеризувати, як ступінь довіри пошукової системи до певного ресурсу. Цей показник незважаючи на те, що його ніяк не можна виміряти, сильно впливає на ранжування в пошуковій видачі. А взагалі, ви пам’ятаєте основні фактори, за якими Google і Яндекс виробляють ранжування? За якими критеріями вона визначає, що цей сайт буде займати таке-то місце за такою запитом?

    Насправді критеріїв цих досить багато, але можна виділити основні з них. По-перше, пошукова система дивиться на сам документ, для якого потрібно буде визначити місце видачі і по багатьом параметрам судить про ступінь відповідності тексту документа запиту.

    Що примітно, внутрішньою оптимізацією цього документа ви зможете домогтися більш високої позиції. Другим основним фактором, на який спирається Яндекс і Google при ранжируванні, про який я писав тут, є так зване посилальне.

    Тобто пошуковик аналізує всі анкор зворотних посилань, проставлених з інших вебресурсів на цю вебсторінку і визначає, наскільки вони відповідають запиту, за яким він намагається ранжувати даний документ. Як правильно складати анкор-листи розписано тут.

    Ми розглянули два основних фактора, але є ще досить важливі показники, що відносяться як до цього конкретного документа (веб), так і до всього сайту цілком. Ви вже, напевно, здогадалися, що стосовно до самого документа враховується статична вага або ж стосовно Google — PageRank, про який йшлося в цій статті.

    ПР безпосередньо впливає на положення документа в пошуковій видачі, але не значно. Хоча, по любому, чим він вище буде у веб-сторінки, тим більше шансів у документа зайняти більш високу позицію у видачі пошуковика при інших рівних умовах, які впливають на ранжирування.

    В принципі, ми всі це знали і враховували при пошукової оптимізації свого сайту. Але є ще один показник, який теж може дуже сильно впливати на стан документа (веб-сторінки) у видачі Google і Яндекса — це показник трастовості або авторитетності сайту.

    Причому траст настільки сильно впливає на пошукову видачу, що не рідкісні випадки, коли який-небудь документ, тільки з’явившись на дуже серйозному ресурсі, тут же потрапляє в топ видачі по багатьом запитам, які мають відношення до його тематики. При цьому на нього може взагалі ще не стояти жодної зовнішньої посилання.

    Ну і що ж, скажіть ви, по низькочастотних запитах можна потрапити в топ теж не маючи практично зворотних посилань, лише завдяки внутрішньої пошукової оптимізації документа і правильної внутрішньої перелінковки, як було доведено тут. Так, це безперечно так, але трастовий сайт зможе виконати той же фокус не тільки по НЧ запитом, але і по СЧ і навіть ВЧ. І що не мало важливо — високо конкурентному (ВК).

    Причому, документ з дуже авторитетного ресурсу може потрапити в топ по ВЧ запитом практично миттєво, тобто фактично відразу після його індексації пошуковою системою. Фантастика, чи не правда. Але не хвилюйтеся, нам в більшості випадків це не загрожує, бо досягти такого рівня довіри у пошукачів дано небагатьом.

    Але не варто через це скидати траст з рахунків. Адже він має певні градації, за якими той чи інший проект може бути більш наворочених ніж який-небудь інший. Тобто існує шкала, по якій пошук оцінює загальну авторитетність сайту, щоправда, на відміну від PageRank, ми (прості смертні) не можемо дізнатися значення TrustRank для свого проекту.

    Взагалі, строго кажучи, поняття трасту оповите міфами та домислами. На думку багатьох такого поняття не існує взагалі.

    Але зате ми можемо певним чином вплинути на показник трастовості. Є певні фактори, які можуть призводити як до збільшення, так і зниження. Ці фактори варто знати і враховувати при оптимізації і роботі над своїм проектом.

    Траст буде впливати на положення всіх документів вашого проекту разом, а отже і на його відвідуваність. Це дуже потужний фактор, який може суттєво підняти ваш проект, так і опустити його, привівши до серйозного зменшення пошукового трафіку.

    Думаю, що пора переставати агітувати за радянську владу і переходити безпосередньо до розгляду факторів, що впливають на траст ранк. Напевно, цю інформацію ні для кого зайвою не буде.

    З допомогою пошуковці визначають для себе найбільш значимі і вагомі ресурси, які в подальшому будуть легко займати високі позиції по багатьом запитам. Яндекс або Гугл таким проектам довіряє, а значить матеріали, які з’явилися на них, будуть гідні топа тільки грунтуючись на змісті цих документів.

    Знаєте який проект може бути дуже хорошим прикладом і доказом того, що траст це не міф, а реальність? Ну, звичайно ж, це Вікіпедія. Якщо у вікіпедії є стаття хоч скільки-небудь коррелирующаяся з вашим запитом, то вона обов’язково буде в Топі видачі.

    Інші ресурси, що не мають високих показників трастовості і авторитетності, будуть пробиватися в топ на загальних підставах, правда, з урахуванням їх поточного показника TrustRank.

    Давайте розглянемо ті фактори, які враховує Google при присвоєння того чи іншого рівня трастовості різних проектів в інтернеті.

    Що впливає на показник трасту того чи іншого сайту

    Вік та історія сайту впливає на авторитетність — як не сумно це буде звучати для молодих проектів. В принципі, все правильно — чим більше людину знаєш, тим більше ти йому довіряєш. Пошукові системи виходять з того ж принципу.

    Але тут потрібно обмовитися, що на траст сайту впливає не стільки вік доменного імені, скільки вік контенту та проставлених на них зворотних посилань. Взагалі, Google дуже цінує зовнішні посилання, які стоять дуже довго (вічні, якими можна затаритися, наприклад, в ГоГетЛинкс або Міралінкс) і саме за цим чинником він може виявляти довіру.

    Миготливі зовнішні посилання можуть навести на думку, що ви використовуєте покупні посилання і за цим може послідувати фільтр, бо Гугл сильно виступає проти такого роду спаму. Що, власне, і впливає на те, що в буржунете біржі посилань слабо розвинені, на відміну від рунета. Але це ми вже трохи в сторону пішли від розглянутої в даний момент теми факторів, що впливають на траст.

    Вік того чи іншого сайту, до речі, ви можете оцінити, скориставшись сервісом Internet Archive, про який я писав у статті про ВебАрхив всього інтернету. Вам досить буде ввести URL цікавить вас ресурсу в полі «ВЕБ» і натиснути на кнопку «Take me back»:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Для більшості проектів ви отримаєте можливість оцінити їх вік. Правда, впливати на цій фактор ми не можемо, але зате це дозволяє зрозуміти, чому з віком документи ростуть у видачі з того чи іншого запиту.

    Google дуже потужна і масштабна пошукова система, яка може собі дозволити стежити за ходом розвитку всіх сайтів інтернету, коли-небудь потрапили в поле її зору (індекс).

    У зв’язку з цим варто сказати, що для нього має велике значення те, як розвивався поетапно проект, яка була динаміка нарощування тих чи інших показників, наскільки ця динаміка корелювалася з середніми показниками для аналогічних проектів.

    Історія розвитку сайту, таким чином, відіграє певну роль при призначенні йому того чи іншого показника TrustRank. Тут враховується швидкість, з якою зростала відвідуваність, швидкість нарощування посилальної маси, швидкість наповнення проекту матеріалами і багато інші фактори, пов’язані з розвитком. Чим ближче графіки зростання цих показників будуть до природних (усередненими), тим вище буде авторитетність у цього проекту.

    Унікальний контент, а так само кількість і якість відвідувачів

    Контент, або ж по іншому інформаційне наповнення, оцінюється Гуглом і Яндексом при визначенні трасту. З якої точки зору оцінюється? Напевно, з точки зору корисності його відвідувачам. Але як це може оцінити пошукова система, яка по суті не вміє читати й розуміти тексти (тільки окремі слова)?

    Ну, тут, напевно, відіграє важливу роль унікальність текстів, але знову ж таки не завжди алгоритми здатні правильно визначити першоджерело.

    Вашу унікальну і корисну користувачам статтю можуть вкрасти, і якщо у вас ще не наросла достатня посилальна маса на цей документ і ваш ресурс ще не досить авторитетний в очах пошуковиків, то при невдалому збігу обставин злодія можуть вважати першоджерелом, а вас визнають злодієм.

    Як з цим боротися? Напевно, крім різних способів захисту контенту від крадіжки, слід звернути увагу на такий спосіб, як підвищення трасту свого проекту в очах Гугла з Яндексом. Тоді злодій, що володіє меншим значенням TrustRank, так і залишиться злодієм. Хоча, звичайно ж, потрібно намагатися боротися з копіпастом, плагіатом і порушенням авторських прав. Вони не універсальні, але все ж краще, ніж нічого.

    Так, це все ми говорили про унікальність контенту, що саме по собі дуже важливо, але не варто забувати, що пошукачі не зможуть оцінити ваших письменницьких здібностей і будуть судити про тематичності і відповідності статті того чи іншого запиту лише по частоті вживання в ній тих чи інших ключових слів. Тому не забувайте про внутрішню пошукову оптимізацію, що може суттєво підвищити цінність контенту для систем пошуку.

    Але як же алгоритми визначають корисність контенту на сайті для користувачів (відвідувачів)? Ну, тут є свої способи.

    По-перше, вони дивляться на відвідуваність того чи іншого ресурсу. Робити це вони можуть, враховуючи переходи з пошукових видач, а так само можуть використовувати статистику лічильників відвідувань (наприклад, Метрика описана належить Яндексу, а Аналітікс, самі знаєте — Гуглу), статистку сервісу FeedBurner (який належить Гуглу), статистику Alexa Rank (непряма оцінка відвідуваності) і т. п.

    Так само алгоритми оцінюють динаміку і сталість зростання трафіку (відвідуваності). А ще вони розглядають поведінку відвідувачів на сайті — як довго вони були на проекті, скільки документів при цьому переглянули і багато іншого. Це так звані поведінкові фактори, про які читайте тут детальніше.

    Це, до речі, є непоганим способом для пошукових систем відстежити правильність присвоєння того чи іншого ресурсу високого траст ранка. Наприклад, якщо якого-небудь вебресурсу буде випадково присвоєно не заслужено високий Trust Rank, то орієнтуючись на те, що відвідувачі практично відразу ж йти з нього, не знайшовши потрібної для себе інформації, алгоритми зможуть скорегувати значення авторитетності для цього проекту до реально їм заслуженого.

    Зворотні посилання з авторитетних тематичних ресурсів

    Ключова фраза в заголовку, розташованому вище, це посилання з тематичних ресурсів. Саме вони найбільш високо цінуються Гуглом і при інших рівних показниках і вони здатні приносити користі в кілька разів більше, ніж аналогічні зворотні посилання, але з сайтів іншої тематики.

    Напевно, вже дочитавши статтю до цього місця, ви чітко собі уявляєте, що між Trust Rank і відвідуваністю можна провести чітку взаємозв’язок. Чим вище траст, тим вище буде відвідуваність, при інших рівних умовах. Ну, а посилання з авторитетних ресурсів, до того ж ще і з близькою вам тематикою, будуть чи не основним чинником, що впливає на збільшення авторитетності вашого власного проекту.

    Шкода тільки, що немає чіткого показника, що говорить про його величиною. Можна тільки спиратися на непрямі показники — наприклад, ТІЦ, або ж PageRank головної, а так же можна орієнтуватися на Alexa Rank, якому дуже велике значення надає Google. Хоча в кінці статті я наведу огляд одного дуже цікавого сервісу XTools, який дозволяє дізнатися Trust будь-якого сайту.

    Загалом, орієнтуючись на непрямі показники трасту, ви можете оцінити цінність зворотного посилання на ваш сайт з такого проекту. Ну і, звичайно ж, ще раз скажу, що при необхідності швидко і сильно збільшити цей показник, іншого найбільш ефективного способу, ніж одержання жирних зворотних посилань з авторитетних ресурсів ваше тематиці, не існує.

    Таким чином, молодий, але амбітний проект, може дуже швидко проскочити так званий пісок Google — фільтр, що не дозволяє молодим проектів потрапляти в топ видачі з високо конкурентним запитам.

    Зворотні посилання на ваш сайт можуть, до речі, надати не тільки позитивну дію, що приводить до зростання авторитетності, але можуть призвести до деякого зниження. Наприклад, таким ефектом можуть володіти спам-посилання і інші беки з неякісних ресурсів або отримані неправедним способом.

    Так само до зниження трасту можуть привести і виходять з вашого сайту посилання на неякісні і спамерські ресурси (наприклад, не авторитетні каталоги). Логіка пошукових систем в цьому випадку досить проста. Якщо ви посилаєтеся на ГС або спамний ресурс, то ви самі теж є другосортним проектом, якому не належить високе значення TrustRank.

    Тому раджу, на всяк випадок, закривати від індексації зовнішні посилання в коментарях, бо перевіряти всі ресурси, посилання на які залишаються, не можливо, та й не рентабельно.

    XTools — сервіс перевірки трасту в Яндексі

    Вже кілька років успішно існує і розвивається сервіс XTools. Розробники запевняють, що у них є формула, за якою можна оцінити трастовий будь-якого ресурсу в мережі. Формулу вони, природно, не наводять, але результат ви можете побачити самі.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Щоб перевірить свій сайт, вам достатньо буде вставити його Урл на головній сторінці цього сервісу або ж у наведену нижче форму, а потім натиснути «Перевірити»:

    Аналіз сайту:
    Перевірка Трасту

    В результаті відкриється сторінка з величезною кількістю інформації. Траст (xt) в них вимірюється за десятибальною шкалою, за аналогією з Педжранком. Чим більше цифирьки, тим, природно, краще. Крім цього, ви зможете побачити ще багато цікавої інформації про те сайті, який перевіряєте.

    Фактично одночасно з вимірюванням трасту ви проводите на XTools повноцінний SEO аналіз і зможете дізнатися вік ресурсу, його Тиц і Пр, оцінити кількість і якість зовнішніх посилань. Це може здорово стати в нагоді при оцінці донорів, з яких ви плануєте купити посилання (наприклад, в РотаПосте або ГетГудЛинксе).

    Трохи нижче можна буде подивитися графік зміни трасту для цього сайту з плином часу, що теж може бути дуже цікаво.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Наприклад, на ньому дуже чітко видно момент попадання мого блогу під фільтр Яндекса, про який я писав тут. Ще трохи нижче можна оцінити відвідуваність досліджуваного ресурсу показання Алекси, лічильника, або ж трафіку з Гугла, що теж може бути корисним.

    Якщо ви будете використовувати XTools для постійної перевірки донорів при купівлі посилань, то за це доведеться заплатити. Однак, впевненість в тому, що гроші на посилання, ви витрачаєте не даремно, того варто, на мою.

    Однак, якщо ви перейдете на XTools з цієї статті, то після реєстрації вони обіцяли дати вам по 50 безкоштовних прогонів, щоб розкуштувати сервіс. Ну, а після цього вони просять по долару за 100 запитів. Загалом, нормально.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу