Як розкрутити сайт самому

3354
  • Пошукова система Вебальта — історія одного падіння
  • Як видалити Webalta з комп’ютера?
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . За останні півтора року я написав серію статей з оглядами найвідоміших і знаходяться на слуху пошукових систем рунета і світу. Ось дійшла черга і до Вебальты, яка на даний момент задовольняється скромними кількома десятими відсотка від всього ринку пошуку рунета, хоча в абсолютних одиницях це виливається в сотні тисяч щоденних відвідувачів (45 місце в рейтингу Alexa по рунету).

    Як розкрутити сайт самому

    Але навіть цю незначну величину (для пошукача з Росії) він отримує абсолютно неприйнятним способом — заміною собою домашньої сторінки та пошуку використовуваного за замовчуванням у браузері користувачів. Робиться це досить варворским способом без відома користувача і прибрати Вебальту зі свого браузера буває не так вже і просто. У всякому разі, проста заміна домашньої сторінки в настройках браузера не допомагає.

    Фактично це нагадує дію вірусу, бо штатна можливість видалення не завжди має місце бути чи не завжди спрацьовує, в результаті чого для її видалення доводиться чистити реєстр від всіх ключів, що містять у своїй назві webalta, ну, а заодно і шерстити всі файли на комп’ютері, на предмет наявності у їх коді цього самого слова. Для новачка це взагалі може здатися нездійсненним завданням. Саме тому цей пошуковик і ненавидить буквально весь рунет.

    Пошукова система Вебальта — історія одного падіння

    Якість пошуку Вебальты саме по собі теж залишає бажати кращого і відсоток відмов користувачів, що прийшли з цієї пошукової системи, в рази перевищує аналогічний показник користувачів, що прийшли з Яндекса або Гугла (читайте про роботу зі статистикою відвідувань сайту). Це говорить про те, що ранжування у цього пошуковика здійснюється не найкращим чином та у видачі присутній сторінки з низькою релевантністю пошуковому запиту (читайте про способи збору статистики по пошуковим запитам).

    Загалом, цього і слід було очікувати, бо сам по собі движок цієї пошукової системи був написаний ще в далекому 2005 році:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    А роботи над ним припинилися приблизно в 2008 році або навіть раніше (проект був проданий компанії Артфон):

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    З початку Webalta являла собою досить амбітний проект, який розвивався завдяки групі ентузіастів без вкладень в нього яких-небудь грошових коштів і без залучення інвестицій. Плани розвитку були наполеонівськими і включали в себе реальну конкуренцію з Яндексом і Гуглом, які до того часу вже понад міцно стали на ноги.

    Звичайно ж, це було утопією, яка завершилася продажем проекту тим, хто зараз і зробив з нього відвертий ГС, який приваблює трафік зовсім вже «не кошерними» методами, щоб заробляти на тизерах від «Маркетгид» та іншої реклами, властивою швидше торрент-сайтом, а не пошуку. Ні, сам по собі такий спосіб заробітку цілком має право на життя, але він зовсім не до лиця сайту, який позиціонує себе, як пошукова система.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Google, наприклад, як і раніше дотримується того принципу, що як головна сторінка Google.com, так і Google.ru не повинна містити нічого, крім рядка для введення запиту. Його основною і більш успішний конкурент на ринку пошуку рунета, навпаки, використовує головну сторінку по повній — і для реклами і для потреб користувачів. Головну Яндекса можна налаштувати, додати віджети і поміняти теми. Але, звичайно ж, до тізерів ніхто з поважаючих себе пошукачів ще не опускався, крім Webalta.

    Власне, на етапі становлення проекту, у Вебальты навіть була (або була в планах) своя система контекстної реклами під промовистою назвою Оптиміст (і грошова система, на зразок, Яндекс грошей або WebMoney). Але щоб пошуковик, запущений в середині двохтисячних років, зміг конкурувати з тими, хто вийшов на цей ринок на десять років раніше і щільно на ньому утвердився, повинно було статися диво.

    Навіть тим, хто розпочав у середині дев’яностих нарівні з лідерами, не вдалося утриматися в сідлі — пошукової системи Апорт немає вже зовсім, а пошук Рамблера повністю перейшов на утримання до Яндексу. Навіть такий монстр як Яху вже не є пошуковою системою, а використовують у цих цілях можливості Бінга. Тут як у фільмі «Горець» — повинен залишитися тільки один, ну, або максимум два. По любому, слабкий повинен піти.

    Засновник Вебальты якось писав, що у них був шанс отримати досить пристойний інвестиційний пакет, але він був відданий іншому перспективному стартапу з тієї ж ніші — інтелектуальної пошуковій системі Нигма, яка, до речі, до цих пір знаходиться на плаву, нехай і з таким же мізерним трафіком, як і Webalta, але зате вона не опускалася до вірусного впровадження в браузери користувачів і не заробляє на тизерах.

    Перед тим, як Вебальта була продана, з’явилися чутки про те, що під неї був організований один з найбільших у той час дата-центрів, який надалі, знову ж таки за чутками, був відданий під організацію абузоустойчивого хостингу. В періоди з 2008 по 2010 роки сайт цього пошуковика частково взагалі не дозволяв здійснювати пошук, ну, а починаючи з 2010 почалася вірусна епопея, яка хоч і дозволила залучити трафік, але повністю поховала репутацію Webalta.

    Проте, пошукова частка у них все ж побільше буде, ніж у чесній Нигмы:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Повторюся, що по суті зараз це ГС або щось до нього близьке по духу і типу залучення трафіку. Тому розмов про те, як просувати свій сайт під цей пошуковик і збільшувати частку відвідувачів приходять з нього, не буде. Хоча, можу зазначити, що він дуже жваво реагує на появу нових зовнішніх посилань і дає на такі сторінки дуже пристойний трафік (тимчасово), але при цьому показник відмов серед користувачів приходить з цієї пошукової системи буде просто зашкалювати.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Виходить, що трафік з Вебальты вельми посередньої якості — багато заходів щодо запитів, відповідей на які користувачі не знаходять (проблеми з ранжируванням і релевантністю на особу), що призводить лише до погіршення ПФ (поведінкових факторів), які можу бути, у свою чергу, враховані Гуглом і Яндексом (через встановлену у користувачів панель бару Яндекса, наприклад, або ж за даними лічильника Метрики або Аналитикса).

    Як видалити Webalta з комп’ютера

    Особисто я цепанул Вебальту пару років тому і навіть не пригадаю, що саме послужило причиною зараження. Зазвичай це відбувається одночасно з установкою якої-небудь програми, завантаженої з якого-небудь неблагонадійного сайту (краще качати з офіційних джерел у уникнення ексцесів, причому, набив оскому тулбар Вебальты, може виявитися меншим з можливих зол).

    Разом з потрібною вам програмою на комп’ютер встановлюється Webalta Toolbar, який і додає головну сторінку цього пошуковика (start.webalta.ru) в якості домашньої сторінки у всі знайдені на вашому комп’ютері браузери. При цьому не завжди майстер установки вважає за потрібне інформувати користувача про встановлення цього тулбара, ну, або це попередження буває приховано за спойлером.

    Насправді, подібною тактикою користуються багато пошуковики, в сенсі, встановлюють свої тулбари разом з установкою якихось безкоштовних програм. Але роблять вони це цивілізовано, задаючи відповідні запитання кроки майстра установки (так, наприклад, надходить Яндекс при установці Пунто Свитчера на комп’ютер користувача). Звичайно ж, багато хто і не читають, про що їх там майстер установки запитує, але це вже їх проблеми.

    Ну, і головним відзнакою «білих» методів нав’язування домашньої сторінки від методів «чорних», які ріднять Webalta Toolbar з вірусом, є те, що спроба змінити домашню сторінку в настройках браузера, як правило, ні до чого не призводить — ненависна пошукова система знову відновлює свій статус-кво. Саме це й дратує багатьох користувачів.

    Власне, перший крок, який слід зробити для того, щоб позбутися від цього зла, полягає у видаленні Webalta Toolbar. Зробити це можна або з панелі управління (Пуск — Панель управління — Програми і компоненти — Webalta Toolbar — Видалити), або запустивши його uninstall зі списку встановлених програм (Пуск — Програми) або безпосередньо з папки з цієї шкідливої прогою (можна скористатися пошуком).

    Важливо при видаленні обов’язково поставити галочку в полі «Прибрати тулбари з браузерів» на другому кроці майстра видалення даної програми. Причому з першого разу запис у «Програми та компоненти» про це тулбарі може і не зникнути. Натиснувши на неї ще раз і виберіть «Видалити», ми знову побачимо майстер видалення Вебальты з комп’ютера, але тепер на другому кроці буде запропоновано поставити галочку в полі «Прибрати стартову сторінку Webalta». Після цього запис про це тулбарі повинна зникнути.

    Тепер можна буде зайти в налаштування використовуваних вами браузерів і встановити потрібні домашні сторінки, а так само пошукові системи використовувані за замовчуванням (до речі, пропоную подивитися огляд популярних браузерів і віддати голос за той, який ви вважаєте кращим). По ідеї, вже ніщо не повинне цьому перешкодити.

    Якщо це не допомогло або Webalta Toolbar у вас у встановлених програмах не знайшлося, а так само у разі, коли ви хочете позбавитися абсолютно всіх слідів присутності цієї нав’язливої пошукової системи на вашому комп’ютері, то потрібно буде почистити реєстр від всіх ключів, що містять це страшне слово, а так само пошукати на компі всі файли, які містять його у своєму нутрі. Робота ця досить клопітка і вимагає певної обережності, особливо це стосується роботи з реєстром.

    Отже, запускаємо вбудований в віндовс редактор реєстру (якщо вмієте користуватися чимось більш просунутим, то прапор вам в руки). Для цього потрібно вибрати «Пуск» — «Виконати» або натиснути комбінацію клавіш «Windows+R». У вікні потрібно буде ввести команду regedit і натиснути на OK:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Вибираєте з верхнього меню редактора реєстру пункти «Правка» — «Знайти» або тиснете на стандартне сполучення клавіш Ctrl+F. У вікні вбиваєте слово webalta, тиснете на кнопку «Знайти» і через деякий час бачите один із знайдених ключів, які прописав і не прибрав за собою цей противний тулбар.

    Далі просто видаляєте ключ реєстру з ненависним словом (правою кнопкою по ключу в правій колонці редактора і обираєте пункт «Видалити» випав з контекстного меню) і переходьте до наступного ключа містить слово «webalta», натискаючи по F3 на клавіатурі.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Якщо слово «webalta» наявний у назві гілки (область ліворуч), то можна буде видалити її всю, вибравши відповідний пункт з її контекстного меню:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Проблема полягає в тому, що таких ключів в наявності може виявитися не один десяток або навіть не одна сотня, що кілька сповільнить процес очищення реєстру. У будь-якому випадку, робіть все з толком і розстановкою, бо в разі краху вашої ОС я умиваю руки.

    Крім реєстру, противна Вебальта може жити і в безлічі файлів на вашому комп’ютері. Для пошуку оних я зазвичай використовую чудовий файловий менеджер під Windows — Тотал Командер. Справа в тому, що він вміє шукати потрібне слово не тільки в назвах файлів, але і в їх текстовому вмісті.

    Пошук в Тоталі активується клавішами Alt+F7. Якщо введете в полі «Шукати» слово «webalta», то пошук буде вестися за назвою файлу, а якщо залишите це поле порожнім, а поставите галочку «З текстом» і впишіть в цьому полі ненависне слово, то воно вже буде шукатися у текстовому вмісті файлів:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Зрозуміло, що файли зі словом webalta в назві (або лежать в папці з такою назвою) можна буде сміливо зносити. Інша справа файли, вміст яких були знайдені сліди вебальты. Їх треба буде акуратно спробувати почистити від цієї гидоти. Швидше за все це будуть якісь конфігураційні файли браузерів(з розширеннями .ini, .js), з яких рядки тесту із цим словом потрібно буде просто видалити. Приклади видалення рядків з «webalta» для файлів зі складу firefox, opera і chrome ви можете знайти у наведеному внизу відеоролику.

    У Mozilla Firefox налаштування з прописаної сторінкою http://home.webalta.ru/ можуть зберігатися у файликах prefs.js і user.js, які можна знайти в папці вашого профілю (з верхнього меню вибрати Firefox — Довідка — Інформація для вирішення проблем — кнопка Показати папку):

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Знаходите там рядки з «webalta» і сміливо їх видаляєте (до крапки з комою, наприклад, такий рядок user_pref(«browser.startup.homepage», «http://home.webalta.ru/»;).

    В Opera можна пошукати згадки про Вебальте у файлах operaprefs_fixed.ini або operaprefs_default.ini (самі файли шукаєте за допомогою Тотала або за допомогою вбудованого в Віндовс пошуку). У Google Chrome можна пошукати присутність зарази у файлі Preferences (без розширення), який можна буде легко знайти за допомогою пошуку по системному диску.

    Так само зверніть увагу на ярлики, які ви використовуєте для запуску ваших браузерів (на робочому столі, в Програмах або десь ще). Суть в тому, що вірус вебальты дописує до них певні значення в якості параметра і саме з-за цього скидаються зроблені вами в черговий раз налаштування домашньої сторінки або пошуку за промовчанням в улюбленому і постійно використовуваному вами браузері.

    Для перевірки просто клацніть по ярлику будь-якого браузера правою кнопкою миші і виберіть з контекстного меню пункт «Властивості». На вкладці «Ярлик» в області «Об’єкт» можна візуально побачити дописаний параметр з адресою головної сторінки Вебальты (http://home.webalta.ru/), який і треба буде звідти видалити (всі праворуч подвійних лапок, не зачепивши їх), зберігши після цього зміни:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Хоча, можна ярлики просто видалити, а потім їх створити заново перетягування правою кнопкою миші виконавчих файлів з папок браузерів, але це вже кому як простіше. Власне, всі, хіба тільки що хочу порадити подивитися досить якісний ролик на тему — як позбутися від Вебальты остаточно і безповоротно:

    Як розкрутити сайт самому«alt=»»>

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу