Як розкрутити сайт самому

1958
  • Афіліат-фільтр в Яндексі
  • Фільтр за однакові фрагменти
  • За дорослий контент
  • Фільтр за агресивну рекламу
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Хочу продовжити тему фільтрів і пессимізації в пошуковій системі Яндекс. У першій статті цієї серії ми вже встигли розглянути низку актуальних питань:

  • Види санкцій Яндекса і причини попадання сайту в бан
  • За що можна отримати бан?
  • Фільтр АГС (17, 30 і 40) від Яндекса
  • Як вивести сайт з під АГС (17, 30, 40)?
  • Санкції Яндекса за текстове вміст сайту (за контент)
  • Портяночний фільтр
  • Фільтр за переоптімізацію вмісту
  • Як розкрутити сайт самому

    Яндекс намагається боротися за повноту та розмаїтість своєї видачі не тільки з допомогою технології «Спектр», але і шляхом накладення афіліат-фільтра і пессимізації за однакові фрагменти, які і сьогодні детально розглянуті. Крім цього сьогодні ми поговоримо також про причини влучення і способи виходу з під фільтрів за дорослий контент і агресивну рекламу. Сподіваюся, що буде цікаво.

    Афіліат-фільтр в Яндексі

    Суть афіліат-фільтра полягає в тому, що з видачі по певних пошукових запитах виключаються сайти, що належать одній і тій же компанії. Точніше, у видачі залишається тільки один з них. Потрібен фільтр для більш-менш чесного розподілу місць в Топ 10, щоб виключити варіанти, коли одна кампанія займає у видачі більш одного місця за одним запитом.

    Насправді, ідея «окупації» Топа прийшла в голову оптимізаторам вже досить давно, і до того моменту, коли з’явився фільтр за аффилирование, все це більш або менш успішно реалізовувалося. Тобто складалося кілька сайтів для просування по одній і тій же групі запитів, які насправді належали одній компанії і дозволяли отримувати більшу частину органічного трафіку, доступного в Яндексі за даним запитом (якщо вдавалося зайняти весь Топ 3, 5 або навіть 10).

    Якихось сервісів, які на сто відсотків дозволяють перевірити афілійованість, на даний момент немає. В принципі, про це писали і самі яндексоиды:

    Фильтр за аффилированностьЯк розкрутити сайт самому

    Однак, дещо все-таки спробувати зробити можна. Пам’ятаєте, я писав про те, як шукати в Яндексі і його мова пошукових запитів? Так от, як раз деякі з цих операторів і можна буде використовувати.

    Якщо у вас з’явилися підозри, що ваш сайт випав з Топа з причини того, що Яндекс порахував його афіліатом якогось іншого ресурсу, то можна буде це перевірити. Для цього введіть у пошуковий рядок ось такий запит:

    пошуковий запит ~~ site:урл передбачуваного афіліата

    Цим самим ви як би виключаєте з ранжирування той ресурс, який Яндекс міг порахувати афілійованим з вашим сайтом (подумати, що вони належать одній компанії). Якщо це дійсно так, то з такого ось хитрому запитом ваш ресурс повинен буде здатися (приблизно на тай ж самої позиції). Можливо, що на момент прочитання цієї статті даний спосіб вже працювати в повній мірі не буде.

    Тому оптимізаторам, подвигающимся на просуванні чужих сайтів, має сенс питати у клієнта про те, чи немає у нього інших сайтів з такими ж контактними даними (які належать цій же фірмі), які просувають, наприклад, інші Сеошники. У цьому випадку ви можете отримати всі симптоми афіліат-фільтра навіть не підозрюючи про високу вірогідність його накладення. Давайте, до речі, ці самі симптоми і розглянемо:

  • Різке просідання вебсайту по всім запитам, з яким він був «видно» на Яндексі. Падіння може відбуватися відразу на сотні позицій вниз (Яндекс не буде терпіти в Топі або близько до нього аффилиаты).
  • Логічно, що перший фактор призводить до різкого просіданню трафіку, тобто потоку відвідувачів приходять з Яндекса.
  • Тому, якщо ви навіть не відстежуєте позиції свого сайту за просуваються запитам (наприклад, в Топвизоре або SE Ranking), то просідання трафіку ви точно помітите, що спонукає вас шукати причину і ви не зможете не помітити провал за всіма раніше займаних позиціях.

    Що ж може служити для Яндекса передумовою до того, щоб накласти афіліат-фільтр:

  • У статті про роботу асесорів Яндекса я згадував, що одним з важливих чинників для комерційного сайту, який вони перевіряють, є контактна інформація і її повнота. Вони можуть навіть вибірково перевіряти її достовірність. Так от, явною ознакою афільованості для Яндекса буде збіг телефонів, адрес, положення на карті і інших контактів. Цілком логічно зробити припущення, що належать до однієї і тієї ж кампанії, а значить всі, крім одного, повинні бути виключені з ранжирування.
  • Коли ви купуєте доменне ім’я, то вказуєте свої контактні дані, які в залежності від налаштувань вашого реєстратора можна буде приховати загального доступу (через WHOIS). Якщо дані не приховали і при цьому всі домени були зареєстровані на одне і те ж особа, то для Яндекса це буде дуже серйозним приводом для накладення фільтра за афілійованість.
  • Навіть якщо ви закрили особисті дані WHOIS IP, то пошуковик може звернути увагу на використання одного і того ж реєстратора доменів або на те, що вони зареєстровані були приблизно в один і той же час.
  • Дуже часто все аффилиаты розташовуються власниками на одному і тому ж хостингу і часто навіть мають один і той же IP-адресу, що знову ж таки полегшує пошуковій системі завдання їх виявлення. Зрозуміло, що так зручніше, але розкрити вашу маленьку хитрість» Яндексу теж праці не складе.
  • Не такими явними, але все ж наводячи на підозра ознаками афільованості, можуть також бути:
  • Використання на всіх сайтах однакової структури розміщення даних, приблизний збіг номенклатури товарів і послуг, а також використання схожих принципів їх опису.
  • Побудова вебсайтів на одній і тій же CMS (движку).
  • Будь-які інші дрібниці не очевидні для вас, але які кинуться в очі «машині», бо ймовірність такого збігу буде не так вже й висока на тлі «середньої температури по лікарні».
  • І добре б, якщо під цей фільтр потрапляли б сайти тільки з однієї і тієї ж тематики, що було б цілком логічним і зрозумілим, бо тут явно присутній «злий умисел». Але часто під нього потрапляють і ресурси, що належать одній і тій же компанії, але зроблені під різні тематики. Бувають ж різнопланові компанії. Але їм все одно доводиться враховувати все вище сказане і намагатися не створювати приводу для накладення афиллиат-фільтра «за здорово живеш».

    Таким чином вихід з-під цього фільтра для багатьох власників таких різнопланових компаній буде досить болісним. Тому для уникнення накладання даного роду пессимізації має сенс під кожну з тематик робити сайти, які Яндекс не повинен буде якимось чином зв’язати. Для цього потрібно, щоб:

  • На кожному з них вказувалися унікальні контактні дані (телефони, адреси, прізвища тощо).
  • Розміщення сайтів здійснювалося на різних хостингах або хоча б на різних IP адреси.
  • Реєстрацію доменів бажано проводити на різних осіб, в різних реєстраторів і з рознесення в часі.
  • Використовувати різні системи управління сайтами (движки) і постаратися створювати різну структуру і навігаційні рішення.
  • Власне, всі ті ж самі поради стануть в нагоді і тим, хто вирішить все-таки обдурити пошукову систему, намагаючись загнати в Топ по потрібних запитах кілька ресурсів однієї тематики. Але в цьому випадку критерій присвоєння афільованості, як мені здається, буде використовуватися більш суворий, ніж для сайтів різних тематик. Знову ж таки, ІМХО.

    Фільтр за однакові фрагменти

    Нагадаю, що сниппета прийнято називати описи сайтів, які пошукова система надає відповідь на запит користувача. Текст фрагменту пошуковик вибирає на свій розсуд, і для однієї і тієї ж сторінки у видачі по різним запитам він може відрізнятися. Текст береться, звичайно ж, із змісту сторінки (або з її опису — Description).

    Сниппет в выдаче ЯндексаЯк розкрутити сайт самому

    Як я вже говорив, Яндекс, як і будь-яка інша пошукова система, дбає про різноманітність і повноті своєї видачі. Серед основних інструментів цієї боротьби можна виділити:

  • Технологію «Спектр», яка формує видачу з неоднозначним запитам, коли не можна чітко зрозуміти, що саме хоче побачити у відповідь користувач набрав. Наприклад, за запитом «просування сайтів» мій блог іноді пролазить в Топ 10 саме завдяки спектру, бо користувача може цікавити не тільки отримання послуги просування, але й інформація про те, як це робиться.
  • Також з видачі намагаються прибрати пропозиції однакових товарів або послуг від однієї і тієї ж компанії. Як ви зрозуміли, це робить вже розглянутий нами вище афіліат-фільтр.
  • Ну і, нарешті, буде не дуже здорово, якщо у видачі (серпі, як його називають оптимізатори) будуть присутні сайти з однаковим описом (нехай і не афілійовані один з одним). За це, відповідно, відповідає фільтр, що накладається за однакові фрагменти.
  • Найбільш часто фільтр за однакові фрагменти накладається при просуванні якихось конкретних товарів (чи їх позицій), опис яких було запозичене багатьма з якогось одного і того ж джерела (ну, чого там вигадувати, тим більше, якщо товарів десятки або навіть сотні тисяч). Тобто фільтр накладається тоді, коли неуникальное опис товару потрапляє в сніппет і при цьому ваш сайт не визнається Яндексом автором цього контенту (тобто вас визнають копипастером). Фактично, ваш сайти у видачі склеюється з тим, кого пошук вважав автором.

    Іноді при перегляді такої видачі можна побачити внизу напис, яка говорить про те, що з результатів пошуку виключені занадто подібні відповіді. Щоб побачити повну видачу без накладення фільтра, можна буде клікнути на розташовану внизу напис «Показати всі без винятку», або можна прокрутити Url в адресному рядку вправо до кінця і додати там оператор «&rd=0»:

    Фильтр Яндекса за одинаковые сниппетыЯк розкрутити сайт самому

    Основним симптомом накладення фільтра є втрата позицій по одному або декільком запитам (найчастіше товарним). Що потрібно зробити, щоб вийти з-під фільтра за однакові фрагменти:

  • Шукаємо у видачі сайт, у якого з вашим збігається сніппет (розклеюючи їх з допомогою «&rd=0»), після чого намагаємося переписати свій фрагмент. Тобто шукаємо в тексті ту фразу, яку Яндекс виводить у видачі, і переписуємо її, але так, щоб вона не втратила свою привабливість, бо цей текст буде фактично вашим безкоштовним оголошенням, розміщеним в Яндексі.
  • На всякий випадок і в мета-тег description замінюємо неуникальное (або взагалі відсутня) опис на щось привабливе з використанням ключових слів, але ні в якому разі не спамное. За деякими запитам сніппет може формуватися на основі дескрипшена, якщо він є.
  • Якщо у вас інтернет-магазин і ви використовуєте не унікальні опису в картках товарів (взяті з інших сайтів), то обов’язково потурбуйтеся їх уникализацией. Допишіть, наприклад, на початку картки товару кілька унікальних пасажів із згадкою тих ключових слів, за якими ви плануєте рухатися. Частина з цього фрагмента може бути взята пошукачем для формування фрагменту.
  • Якщо у вас є яке-то унікальну торгову пропозицію, то згадуйте про нього в картках товарів.
  • Можливо, що переписані вами опису товарів не дадуть відчутного зростання позицій (все залежить від вашого таланту копірайтера і оптимізатора), але це точно має знизити ймовірність попадання під фільтр за неунікальні сніппети. Так, і, до речі, від фільтра Гугла під назвою Панда це теж може в деякій мірі захистити.

    Фільтр Яндекса за дорослий контент

    Пошукові системи намагаються оберігати користувачів від фривольних сайтів при відповіді на ті запити, які однозначно не вказують на бажання цього самого користувача цей самий «дорослий» контент побачити. Тобто такі сайти у видачі по звичайним запитам просто напросто не беруть участь.

    Найчастіше під цей фільтр потрапляють цілком собі білі і пухнасті сайти, що називається «без злого умислу» (не маючи як такого змісту «для дорослих» або посилань на нього провідних). Наприклад, така інформація може бути виявлена пошуковцями в рекламі, яка показується на вашому ресурсі. Причому це може бути навіть контекстна реклама. Досить незвично було в свій час прочитати про чиюсь листування з Яндексом щодо накладення фільтра, коли в результаті з’ясувалося, що причиною стали рекламні блоки з мережі самого ж Яндекса (РМЯ).

    В результаті накладення фільтра ваш сайт може повністю зникнути із звичайної видачі (крім «дорослих» запитів), що вельми сумно. Основною ознакою даного роду пессимізації може служити різке падіння трафіку з Яндекса (в рази) при полоном збереженні трафіку з Гугла.

    Що ж може стати причиною накладення фільтра за дорослий контент:

  • Навмисне або ненавмисне (наприклад, при недостатньо жорсткої модерації постів на форумі або коментарів у блозі) розміщення інформації «для дорослих» на звичайному сайті.
  • В залік ідуть і вже згадані рекламні блоки з фривольним вмістом або сумнівні партнерські програми розміщені на вашому ресурсі.
  • А також залишені вами або кимось ще посилання на сайти для дорослих. В принципі, для потрапляння під фільтр за дорослий контент досить буде і однієї подібної посилання. Особливу увагу на це варто звернути блогерам, бо часто коментаторам дозволяється залишати Урл свого сайту, який цілком може підвести вас «під монастир».
  • Методи виходи з під фільтра Яндекса випливають з причин його викликають:

  • Забрати всі фривольне вміст, якщо таке є (статті, зображення, коментарі, посилання тощо).
  • Прибрати всю рекламу, в якій можливо появи такого роду контенту. Можна і не прибирати, а лише відключити «дорослу рекламу», як це, наприклад, можна зробити в рекламній мережі Яндекса.
  • Після того, як все це зробите, потрібно буде зв’язатися з техпідтримкою цієї пошукової системи (читайте про це у статті про панель для вебмайстрів в Яндексі) і дочекатися відповіді від неї. Якщо претензії з приводу дорослого контенту все ще залишаються, то попросіть у Платона Щукіна показати приклад тих сторінок або посилань, які викликають нарікання у пошукача.
  • Якщо все нормально, то через пару апдейтів трафік з Яндекса у вас повинен буде відновитися.

    Фільтр за агресивну рекламу

    За чистоту видачі Яндекс бореться на стороні самих сайтів, викидаючи або знижуючи у видачі ті з них, які розміщують попандеры, кликандеры, тизери із шок-рекламою та інші різновиди нав’язливо-агресивної реклами, наприклад, займає весь екран або блокує перегляд сторінки. В результаті відвідувач змушений чекати чи шукати спосіб обійти нав’язану йому рекламну інформацію. На думку пошукової системи, в Топі таким «редискам» не місце, бо вони дискредитують її роботу.

    Ознакою накладення такого фільтра може служити випадання з Топ-10 за просуваються запитам (особливо за дуже конкурентною). Методи виходу в цьому випадку традиційні:

  • Списатися з саппортом Яндекса і спробувати з’ясувати причину пессимізації.
  • Якщо це все ж виявиться фільтр за агресивну рекламу, то доведеться усунути причину — не використовувати даний вид реклами, хай і в збиток витягається з сайту доходу. Опір не має сенсу, бо схожий фільтр на вас може накласти і Гугл, тим самим повністю позбавивши вас трафіку, а значить і доходу.
  • Що стосується тізерних мереж, то практично у всіх з них можна відключити показ шокуючої реклами, яку також з недавніх пір злюбив Яндекс.
  • Найчастіше за агресивну рекламу пошуковці беруть спливаюче вікно з пропозицією підписатися на розсилку або отримати знижку (купон, промо-код). Щоб мінімізувати ризики, краще це пропозиція показувати користувачам в той момент, коли вони збираються вже піти з вашого сайту (тиснуть на хрестик в браузері). Робиться це за допомогою скрипта типу ComeBacker (камбекер), який дозволяє «зачепити» двадцять відсотків з, здавалося б, безповоротно пішли відвідувачів.

    Як розкрутити сайт самому

    Як мені здається, даний вид реклами, незважаючи на його високу ефективність, важко буде зарахувати до агресивного. З розряду «і вовки ситі, і вівці цілі».

  • Написати в техпідтримку Яндекса за результатами виконаних робіт і почекати кілька апів, поки фільтр не зніметься. Якщо цього не відбудеться, то знову ж таки звернутися в саппорт за роз’ясненнями (ввічливо, дохідливо, без нервів і по суті питання).
  • На сьогодні все. Поговоримо при фільтри Яндекса за накрутку поведінкових і некоректну роботу з посиланнями в самий найближчий час. Залишайтеся на зв’язку, щоб нічого не пропустити.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу