Як створити сайт

2220
  • Суть MotoCMS і її безкоштовний тест протягом місяця
  • Як отримати будь-який із 1500 шаблонів для тестування
  • Відмінність Флеш і Html шаблонів в каталозі MotoCMS
  • Адмінка і можливості MotoCMS по створенню сайтів
  • Підсумовуємо
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Не завжди оптимальним рішенням при створенні сайту є створення його з нуля в блокноті.

    Так, такий ресурс буде хороший з точки зору чистоти коду, але його привабливість для відвідувачів буде сумнівною в силу того, що задатками дизайнера володіють далеко не всі вебмастера. А адже найчастіше сайт потрібен саме як вітрини наданих власником послуг або його бізнесу.

    Залучати на нього відвідувачів власник, швидше за все, буде старим добрим контекстом, а сам ресурс буде виконувати роль лендинга, головним завданням якого буде справити враження (гарне, природно). Зробити таку «цукерочку» самому навряд чи вийде, так і при використанні безкоштовних движків сайтів все одно доведеться купувати професійний шаблон, щоб не вдарити обличчям в бруд. А з ним адже доведеться розбиратися і без базових знань в Html, CSS і PHP обійтися навряд чи вийде.

    Як створити сайт

    Ось я і подумав, а чому б у цьому випадку не купити потрібний шаблон відразу з йшла разом з ним панеллю керування сайтом (ЦМС), яка б сповідувала принцип Drag&Drop? Тим більше, що таке рішення вже кілька років має місце на ринку і називається воно MotoCMS.

    Ціна питання 139 вічнозелених, а вибирати можна з півтори тисячі вже готових шаблонів (дається 30 днів тріалу, за які можна все перепробувати і навіть створити сайт, після чого вже оплатити вибраний шаблон з вами змінами внесеними, якщо забажаєте). Плюс довічна техпідтримка (і це важливо, бо я мозок свого часу зламав про Джумлу).

    MotoCMS, завдяки своїй адмінці, де всі тягається мишею і працювати з якої простіше, ніж з Ворд, приваблива не тільки для кінцевого споживача (власника бізнесу), але і для фрілансера (або веб-студії), бо в МотоЦМС мають місце бути знижки при купівлі від 5 до 50 шаблонів (від 10 до 50 відсотків). Отже, ви можете ліпити своїм клієнтам шедеври з більшою вигодою, так і з підтримкою сайту проблем не виникне.

    Суть MotoCMS і її безкоштовний тест протягом місяця

    Особисто я сам дещо відійшов останнім часом від створення сайтів на замовлення, але от моя дружина, як і раніше продовжує отримувати замовлення від своїх знайомих. Робить вона сайти на Joomla, однак, незважаючи на те, що непогано розуміє Html, CSS у неї найчастіше виникають непереборні труднощі, до вирішення яких незмінно привлекаюсь я, незважаючи на свою зайнятість «більш важливими справами».

    Коли все повторюється з разу в раз, то виникають думки про пошук рішення, яке б позбавило мене від необхідності все кидати і поспішати на допомогу «досвідченому вебмайстру». Навряд чи вона сподвигнется на поглиблене вивчення CSS, але ось з тих пір, як я дізнався про MotoCMS, у мене з’явилася надія, що її ця ЦМС зацікавить і вона переключиться на неї з Joomla.

    У цьому випадку запитань до мене вже не буде, як мені здається, бо вона добре освоїла Фотошоп і з офісними програмами знайшла спільну мову, тому в освоєнні панелі управління MotoCMS проблем виникнути не повинно.

    Сама по собі MotoCMS орієнтована на створення сайтів-візиток (хоча у неї і є віджети кошики та інші можливості створення простеньких і чарівних інтернет-магазинів). На конференції TemplateMonster було гарне виступ представника MotoCMS, яке називалося «Сайти візитки врятують світ»:

    Як створити сайт«alt=»»>

    Саме такі ресурси і ліпить моя дружина — півтора десятка сторінок, форма зворотного зв’язку, карта проїзду, фотогалерея, іноді відео, ну і тому подібні речі. Сподіваюся, що вони знайдуть один одного (дружина і дана CMS з легким порогом входження).

    Ще раз хочу акцентувати вашу увагу на незвичності ситуації з купівлею шаблону. Напевно, всі ви звикли, що шаблон являє собою розширення, яке встановлюється розміщений на вашому сайту движок (ЦМС).

    У разі ж MotoCMS практично всі навпаки. Ви купуєте шаблон і разом з ним іде в комплекті панель управління сайтом (движок) і набір віджетів, наявних у даному шаблоні (схоже на пакети «швидкий старт» при купівлі платних шаблонів для Joomla).

    Як створити сайтЯк створити сайт

    При цьому сам движок MotoCMS можна буде безкоштовно оновлювати по мірі виходу нових версій прямо з адмінки, і там же можна буде робити бекапи сайту. Але ось на іншому сайті з іншим доменним іменем) цю ЦМС і куплений шаблон вже використовувати не вийде, якщо ви, звичайно ж, не домовитеся з техпідтримкою, пояснивши причину переїзду на інший домен.

    До речі, відразу згадаю, що МотоЦМС базу даних не використовує, а це ще більше знижує вимоги до хостингу, на яких ваш сайт буде повноцінно працювати. Так, ще звертаю вашу увагу, що це не конструктор сайтів, який забезпечує вас і хостингом і доменним ім’ям.

    Після покупки шаблону вам потрібно буде знайти відповідний за параметрами хостинг, завантажити туди по ФТП отримані файли з ЦМС і шаблоном, після чого підключити домен до сайту шляхом прописування адрес ДНС серверів у реєстратора доменних імен.

    Загалом все як завжди, а якщо остання пара пропозицій здалися вам нісенітницею, то неодмінно прочитайте мій публікації на тему вибору доменного імені і зв’язку ip-адреси і доменного імені за допомогою ДНС серверів (вам сподобається).

    Як отримати будь-який із 1500 шаблонів для тестування

    Власне, довго описувати можливості даної ЦМС мені здається зайвим, бо є можливість протестувати роботу з її адмінкою що називається в живу. Для цього потрібно всього лише натиснути на кнопку «Отримати демо«, яка є, напевно, на всіх сторінках їх офіційного сайту.

    За замовчуванням пропонується випробувати шаблон інтернет магазину, але ви вільні вибрати будь-який інший шаблон з наведеного нижче слайд-шоу або ж взагалі з усіх наявних в асортименті, натиснувши на кнопку «Переглянути всі шаблони». Коли з цією справою визначитеся, то залишиться лише вказати e-mail і номер телефону у форматі +7…):

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Правда для цього доведеться вказати свій реальний номер телефону, бо на нього прийде код підтвердження. На вказану поштову скриньку впаде лист від MotoCMS — перейдіть за посиланням активації шаблону. Ну, а так само там буде мати місце посилання на » панель управління обраним вам шаблоном (там же будуть і дані для авторизації в цій адмінці — логін і пароль).

    Виглядає адмінка MotoCMS шикарно в стилі останніх версій Фотошопа, як мені здалося).

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Є три панелі інструментів, верхнє меню і, що саме чудове, всі елементи, які розташовані в центральному вікні, можна перетягувати або змінювати їх розміри миші (той самий Drag&Drop). Нові елементи можна буде вибирати з лівої панелі і точно так само мишею поміщати на належне їм місце (на відкритій панелі управління MotoCMS сторінці вашого майбутнього сайту).

    Якщо ви раптом захочете потестувати інший шаблон MotoCMS, то просто клацніть по ньому в загальному каталозі шаблонів і на сторінці скористайтесь кнопкою «Протестувати безкоштовно»:

    Як створити сайтЯк створити сайт

    У запропоновану форму введіть ті ж Емайл і номер телефону, що й раніше, після введення коду прийшов в СМС повідомленні ви побачите вікно з проханням підтвердити зміну шаблону у вашій тестової панелі управління (врахуйте, що всі доданий вами панелі для попереднього шаблону при натисканні на кнопку «Так» буде втрачено):

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Власне, на пошту знову прийде лист, де обов’язково треба буде перейти за посиланням активації, щоб змінився шаблон в панелі управління. А також вам повідомлять про те, що змінювати шаблони можна як завгодно довго протягом строку тріалу:

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Відмінність Флеш і Html шаблонів в каталозі MotoCMS

    Ще скажу пару слів про шаблони MotoCMS. Справа в тому, що вони бувають двох типів — Html і Флеш. Шаблони Html з’явилися в цій системі відносно недавно і призначені вони для реалізації трохи більшого числа можливостей, ніж це можна було б зробити на Флеш. Але і Флеш шаблони мають своє незаперечне достоїнство — барвиста анімація (багато сайтів відомих брендів зроблені на флеша для створення феєричності).

    Правда стало мені це зрозуміло не відразу, а лише після звернення техпідтримку, де мені відповіли наступне:

    В flash шаблони більше вбудованих віджетів і більш барвиста анімація. Вони індексуються, тому що система автоматично створює HTML-копію сайту. Шаблони HTML набагато швидше вантажаться і працюють на пристроях без fkash плеєра.

    Тому потрібно вибирати виходячи з поставлених перед вами завдань, ну і, власне, в демо версії можна буде подивитися і те, і інше, після чого зробити відповідні висновки.

    Безпосередньо в каталозі ви зможете відсортувати шаблони за типом (Html, флеш або все разом), а також вибрати потрібну вам тематику.

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Адмінка і можливості MotoCMS по створенню сайтів

    Повернемося до адмінки MotoCMS. Давайте я детально опишу принципи роботи з нею, враховуючи всі можливі нюанси і приховані можливості. Не лякайтеся, я, звісно, жартую. Для навчання вам буде набагато простіше прочитати пару розгорнутих статтею на цю тему (тут або тут), ну або хоча б подивіться ролик, щоб зрозуміти всю простоту створення сайту на панелі:

    Як створити сайт«alt=»»>

    А я лише коротко опишу можливості, які вам пропонує MotoCMS створення сайту на основі вибраних вами шаблонів.

  • При покупці будь-якого шаблону з їх офіційного магазину або з сайту партнера сама ЦМС йде в комплекті. Тобто окремо встановлювати движок не знадобиться.
  • Відразу скажу, що крім звичайного редактора сайту є можливість перейти до редагування мобільної версії сайту за допомогою відповідної кнопки на верхній панелі інструментів адмінки. За замовчуванням, вміст шаблону просто переформатується під меншу ширину екрану (адаптивний дизайн), але ви вільні вносити потрібні зміни.

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Повернутися назад можна буде за допомогою все тієї ж кнопки, яка змінить назву на «Редактор сайту». Для того, щоб мобільна версія подгружалась при заході користувачів з цих пристроїв, потрібно буде перевірити, щоб в налаштуваннях (вкладка «Параметри сайту» в самому низу) стояла відповідна позначка:

    Як створити сайтЯк створити сайт

  • SEO оптимізація створюваного сайту. При створенні нових сторінок сайту в MotoCMS є можливість прописати для них тайтл, дескрипшен (опис) та ключові слова (в більшості випадків це буде зайвим, але якщо бажаєте, то переконаєтеся, що в статті ці слова дійсно зустрічаються). Також можна буде формувати Урли сторінок.
    Розробники заявляють, що код системи в останніх версіях став більш чистим і валідним за WC3. Є можливість підключити до адмінки Google Analytics і Google Webmaster Tools, а також створити карту сайту (site map).
  • Drag&Drop (потяг, затиснувши ліву кнопку миші, щось і відпустив у потрібному місці, те ж саме стосується зміни розміру блоку — мишею хапаєте кордон і рухаєте в потрібному напрямку) — в черговий раз акцентую вашу увагу, але саме це є основною фішкою адмінки даного движка. Переміщати блоки на веб мишею при її створенні — це найприродніший спосіб для будь-якої людини, а для не підготовленого, так взагалі єдино можливий. Перетягніть об’єкти, міняйте їх розташування, редагуйте, видаляйте…
  • Окремим рядком варто відзначити віджети в MotoCMS. Вони дозволяють додати новий функціонал та елементи на створюваний вами сайт:
  • Форма зворотного зв’язку — мабуть, що один і найбільш затребуваних віджетів. Тут це робиться все декількома кліками, однак ви можете почитати про організацію зворотного зв’язку на менш людинолюбних движках і самописних сайтах, щоб відчути різницю.
  • Галереї і слайд-шоу — знову ж таки в два кліка є можливість організувати, наприклад, слайдер фону. Бачив подібне не раз на сайтах фотографів, до речі в MotoCMS для них передбачені спеціальні фото шаблони. Ну і ще п’ять-десять різних типів галерей віджети дозволяють реалізувати. Пам’ятаєте, нещодавно я писав про те, як не просто знайти підходящий слайдер для сайту і змусити його коректно працювати. Для новачка це часто знаходиться за межею реальності. А ту все більш, ніж доступно.
  • Загальні — тут ви знайдете можливість створити кнопки під свої потреби, вставити довільний Html код (наприклад, лічильника відвідувань), кнопку оплати через Пайпал або додати відео (з Ютуба або ще звідки)
  • Карти Google — є можливість на основі Карт Гугл показати місце розташування свого офісу з потрібним описом. Налаштувань цілком достатньо для більшості завдань.
  • Ну і, звичайно ж, меню. Який же сайт без них обійдеться. Є варіант додавання віджетів горизонтальних і вертикальних меню. Простим перетягуванням миші можна зробити вкладені пункти, які будуть випадати при наведенні мишею на батьківський елемент. Я свого часу описував один із способів створення вертикальних і горизонтальних меню для будь-яких сайтів — можете порівняти ту прірву в складності реалізації, а також одержуваний результат.
  • Медіафайли (фото і графіка) живуть у медіатеці, де є свій редактор зображень (можна змінити яскравість, контраст, повернути, трансформувати або накласти ефект). Також є і менеджер шрифтів, що дещо незвично для сайтів, бо за замовчуванням використовуються лише кілька шрифтів (які свідомо будуть встановлені на переважній більшості комп’ютерів користувачів). Мабуть, додаткові шрифти будуть подгружаться разом з сайтом (якось я вже писав про один з варіантів додавання красивих шрифтів на сайт через Google Font).
  • Прямо з адмінки ви зможете робити резервні копії вашого сайту, а також оновлювати движок MotoCMS до останньої версії (безкоштовно).
    Як створити сайтЯк створити сайт
  • При бажанні, ви зможете запаролити вхід на ваш сайт і налаштувати панель входу. А також, наприклад, при проведенні технічних робіт або ще до запуску сайту, ви можете перевести його в режим «У розробці», а відвідувачам буде видано відповідне повідомлення. Власне, розробку сайту можна взагалі вести на локальному сервері (типу Денвера) і купувати доменне ім’я з хостингом лише після його повної доведення.
  • Якщо ви зовсім не дружите з такими речами, як ФТП та хостинг, то послугу установки купленого шаблону можна замовити в техпідтримці MotoCMS. Від вас буде потрібно тільки купити хостинг (ну і доменне ім’я). Правда, це буде коштувати грошей.
  • Даний движок дозволяє створювати сайти на декількох мовах. За подробицями відсилаю знову ж таки в техпідтримку, але якщо говорити в двох словах, то вам потрібно буде створити кілька папок на сервері і в кожній з них розмістити копію шаблону, але перекладений на відповідну мову. Перехід між мовними версіями можна буде повісити на кнопки.
  • Якщо ви протягом місяця, відведеного на безкоштовне тестування шаблону MotoCMS, що вже там наваяли (в плані створення сторінок вашого майбутнього сайту), то є можливість купити шаблон з цими змінами (велика червона кнопку вгорі вікна адмінки).

    До речі, дана модель (безкоштовні 30 днів тестування) буде зручна для вебмайстрів та невеликих веб-студій: знаходите клієнта, підбираєте шаблон, реєструєте демо, вносите зміни і, зберігши їх, показуєте клієнту, отримуєте добро і оплату, купуєте шаблон і переносите всі зміни себе на хостинг.

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Подивитися знижки, пропоновані при оптовій закупівлі шаблонів, можна на сторінці відведеної девелоперам.

  • Є партнерська програма (читайте про те, що таке партнерки і реферали). Ви будете отримувати 20 відсотків від суми всіх проданих по вашій реферального посиланням (розміщеною, наприклад, у тексті статті або на сайті у вигляді промобаннера) і 25 — від заробітку ваших рефералів (тих, хто теж почне продавати шаблони MotoCMS зареєструвавшись у них на сайті вашої рефссылке). Навіть якщо свого сайту немає, то вам пропонують готові партнерські інтернет-магазини з продажу шаблонів — залишиться тільки домен прикупити і закинути його на хостинг
  • Підсумовуємо

    На мій погляд, MotoCMS закриває досить-таки затребувану нішу, в якій перебувають ті користувачі, хто хоче створити невеликий сайт вигляд «на всі сто». Причому, цей самий користувач не хоче платити за це творіння великі гроші веб-студії або фрілансеру, і водночас не хоче занурюватися в нетрі мов розмітки, програмування і принципів побудови дизайну і юзабіліті.

    Цілком логічно, що на цьому ринку з’явилося дане рішення, яке менш ніж за п’ять тисяч (в перерахунку на рублі) дозволяє отримати професійно зверстаний сайт. Наповнювати його новими матеріалами або видозмінювати зможе будь-яка людина знайомий з навичками роботи на комп’ютері. Не треба знову звертатися в студію і до приватного вебмастеру, щоб додати ще одну сторінку, редагувати текст або вставити зображення в слайд-шоу.

    Переглянути шаблони пропоновані MotoCMS і замовити Демо терміном на 30 днів ви зможете за допомогою наведеної нижче форми:

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу