Освоюємося з інтернет-грошима

3992
  • ИзиПей — ніж білоруські гроші краще за інших
  • Реєстрація та заклад гаманця в EasyPay
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні я хочу продовжити огляд платіжних систем, які в тій чи іншій мірі популярні та використовуються в рунеті. Раніше я орієнтувався в основному на Росію, бо сам я є громадянином цієї країни, але рунет має набагато більшу географію, тому сьогодні хочу приділити трохи часу опису можливостей білоруської EasyPay.

    Освоюємося з інтернет-грошима

    На мій погляд Изипей ближче всього стоїть до RBK Money і RURU з тією лише різницею, що вони орієнтовані на клієнтів з різних країн — Білорусі та Росії, відповідно. Негативних відгуків по роботі з цими електронними грошима менше, ніж у російського аналога, але зате мають місце бути кілька менш вигідні комісії при перекладі та виведення, однак введення грошей (не у всіх випадках) і оплата товарів і послуг в Ізі пий (як і в РБК мані) виконуються без комісії.

    ИзиПей — ніж білоруські гроші краще за інших

    Взагалі, республіка Білорусь виявилася обділеною увагою міжнародної системою Paypal, яка не включила цю країну в один із трьох своїх списків (у Пайпал має місце дискримінація за територіальною ознакою). Тому білорусам офіційно працювати з ними не було можливості, хоча можна було вказати, що вони росіяни.

    Інша справа, що існує альтернативна міжнародна платіжка Moneybookers (Skrill), яка не робить відмінностей між громадянами різних країн і дозволяє здійснювати перекази по всьому світу, оплачувати товари і виводити на пластикові карти зароблені в інших країнах гроші, в тому числі і жителям Білорусі. А є ще й реєстрація у Payeer, яка дозволяє працювати з нею повністю анонімно і не заморочується на походження проводяться через неї коштів.

    Електронні гроші EasyPay в першу чергу орієнтовані саме на Білорусію, хоча в ній може зареєструватися і не резидент цієї країни. Система створювалася для здійснення максимально простих способів оплати товарів в інтернет-магазинах, комунальних платежів, поповнення рахунків мобільних телефонів і т. п. операцій.

    За певних умов комісія за введення і оплату товарів та послуг стягуватися не буде, але от виведення коштів або переведення на інший гаманець Изипей оподатковується комісією (1,5% та 2% відсотка, відповідно). Всі розрахунки виконуються в білоруських рублях.

    Примітно, що на відміну від вже згаданих трохи вище міжнародних систем, вона дозволяє офіційно здійснювати обмін своїх електронних одиниць на WebMoney, Яндекс.Гроші, Єдиний гаманець W1 та ін.

    Крім цього Изипей, для підвищення безпеки роботи зі своїм електронним гаманцем, пропонує безпрецедентний спосіб захисту. У всякому разі я такого ще ні в кого не зустрічав.

  • По-перше, управління рахунком можна здійснювати або шляхом входу на сайт EasyPay.by (робота здійснюється з включенням SSL шифрування) вводячи логін і пароль (після трьох неправильних введень аккаунт буде заблоковано на одну годину), або можна буде керувати їм за допомогою відправки SMS (за звичайним тарифом вашого стільникового оператора).
  • По-друге, підтвердження кожного платежу в Easy Pay можна здійснювати або за допомогою виданого вам при реєстрації багаторазового контрольного коду (чотири цифри), або за допомогою картки зі списком одноразових кодів підтвердження (купується окремо і коштує 2100 білоруських рублів за 30 одноразових контрольних кодів).

    Саме другий варіант дозволяє здійснювати найбільшу ступінь захисту перекладу в Изипей, бо дізнатися або обчислити яким-небудь чином черговий одноразовий код написаний на вашій картці буде не можливо. Даний спосіб захисту настільки надійний, що його використовують вже дуже давно при шифруванні повідомлень особливої державної важливості.

    Принцип дії заснований на тому, що вам продають картку з 30 контрольними кодами, точна копія яких зберігається і в надрах системи. Ви послідовно використовуєте ці коди для підтвердження своїх платежів, а останній використовується для активації наступної картки.

  • Гаманці в EasyPay мають чотири ступені градації, що дозволяє реалізувати різні можливості і мати різні верхні межі за операціями:

  • Простий — дозволяє тільки оплачувати товари і послуги з даного списку, але зате для його отримання вам навіть не потрібно буде заповнювати поля з особистою інформацією.
  • Простий+ — дозволить крім оплати товарів і послуг ще й поповнювати свій рахунок в ИзиПей з інших електронних систем (за винятком Яндекс.Грошей), але для цього доведеться заповнити поля зі своїми особистими даними.
  • Персональний — дозволить ще й виводити кошти в інші платіжні системи, і переводити їх на інші гаманці всередині системи (правда, для отримання цього типу гаманця доведеться вказати і підтвердити номер свого стільникового).
  • Ну, і якщо вам буде потрібно реалізувати максимум можливостей в EasyPay, то заводьте Завірений гаманець, істотно підвищує ліміти грошового обороту, але натомість вимагає фізичної підтвердження і підписання угоди, що багатьом може здатися незручним.
  • Ця платіжна система існує вже досить давно (з 2004 року) і її власником (і творцем) є білоруський банк Белгазпромбанк (звідси і аналогія з РБК мані). Тому всі способи поповнення рахунку в Ізі пий допомогою цього банку (у його касах або з його пластикової картки) не оподатковуються комісією. Теж саме можна сказати про поповнення через поштові відділення Білорусі (комісія 0%).

    Всі інші способи введення грошей на свій рахунок і стягнуту за це комісію ви можете оглянути на цій сторінці (в тому числі і з особового рахунку мобільного телефону). Можливість поповнення з інших систем електронних платежів (крім чомусь Paypal і Яндекс.Гроші) у вас з’явиться тільки починаючи з гаманця Простий+.

    Гроші з EasyPay.by можна буде виводити (переводити) тільки в білоруських рублях і тільки в банку Белгазпромбанк (готівкою або ж на кредитку) і при цьому з вас буде утримана комісія у розмірі 2%, ну або можна буде обміняти ці електронні гроші WebMoney, Яндекс.Гроші, RBK Money, MoneyMail та ін. Щоправда, висновок і обмін Изипей буде можливий тільки для гаманців Персональний та Засвідчений.

    Обмін буде здійснюватися за допомогою Roboxchange.com, що неминуче спричинить за собою додаткові витрати. Рахунок у ИзиПей можна прив’язати до вашого гаманця WebMoney і здійснювати швидко і легко операції з обміну на WMR, WMZ та інші титульні знаки.

    Реєстрація та заклад гаманця в EasyPay

    Отже, для реєстрації в Ізі пий потрібно буде пройти сюди. На сторінці, що відкрилася, вам потрібно буде вибрати країну, громадянином якої ви є, а також вказати свій E-mail і пройти капчу:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Далі ви погоджуєтеся з умовами і тиснете на кнопку «Відправити заяву». На вказаний E-mail прийде лист, де вам потрібно буде клацнути по посиланню «Підтвердження реєстрації», а на сторінці відкрити дані про ваш пароль в Easy Pay і багаторазовому контрольному коді:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Ці дані дозволять вам отримати наступні можливості:

  • Логін і пароль входити на сайт системи і отримувати доступ до даних свого гаманця
  • Привітання розуміти, що ви знаходитесь на офіційному сайті Изипей, а не на шахрайський (ресурсі шахраїв, який точно копіює зовнішній вигляд оригінального), де ви цього привітання, відповідно, не побачите. Дуже цікаве рішення, що дозволяє істотно підвищити безпеку роботи з грошима за рахунок формування унікальної фрази для кожного користувача.
  • Багаторазовий контрольний код — з допомогою нього ви зможете підтверджувати всі ваші грошові операції в системі. Але для отримання більш високою мірою захищеності краще не пошкодувати невеликої суми білоруських рубликів і купити картку з 30 одноразовими кодами.
  • Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Вам потрібно буде зберегти ці дані в надійному місці краще всього не на комп’ютері. Наведені на скріншоті паролі я не став замазувати, бо це всього лише мій демонстраційний рахунок EasyPay, на якому грошики розміщуватися ніколи не будуть.

    Для завершення процесу реєстрації клацніть по розміщеної внизу посилання «Перейти до активації гаманця». Тут вам запропонують в перший раз ввести логін і пароль для входу.

    Примітно, що для захисту від клавіатурних шпигунів (спеціальних програм-вірусів, що дозволяють вести запис набираються на клавіатурі знаків і отримання з них паролів) у вас буде можливість скористатися віртуальною клавіатурою (взагалі, зараз проблема вірусів на сайтах дуже актуальна):

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Ну і для остаточної активації електронного гаманця вам буде потрібно ще ввести отриманий вами раніше багаторазовий контрольний код (чотири цифирьки):

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Вам повідомлять про успішність проведення операції активації і настійно будуть рекомендувати заповнити особисті дані по уникнення втрати доступу до свого рахунку в Изипей і неможливості цей доступ відновити (грошики втратите, простіше кажучи, і не зможете довести, що вони дійсно ваші, що є загальною тенденцією у всіх платіжках):

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Загалом, дана платіжна система надає вам самим вирішувати дилему про те, що саме для вас є більш важливим — анонімність або ж гарантованість доступу до своїх коштів при будь-якому форсмажоре. Особистих даних зажадає ввести досить багато і вони, природно, повинні відповідати дійсності, бо при відновленні доступу у вас можуть вимагати, наприклад, пред’явити скан паспорта:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    При вході в свій аккаунт на сайті EasyPay звертайте увагу на привітання, яке для кожного користувача повинно бути індивідуальним:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Всі операції вам будуть доступні на вкладці «Гаманець» і думаю, що розписувати все це в подробицях не має сенсу:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Система Ізі пий справила на мене суто позитивні враження — продумана безпека, приємний і не перевантажений інтерфейс, хороші відгуки про роботу служби техпідтримки. Якщо б ще й комісія по всіх операціях була б 0% (як це зараз зробили в Рбк мані), то було б взагалі все ідеально.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу