Освоюємося з інтернет-грошима

4556
  • Реєстрація в WebMoney і отримання WMID
  • Вибір способу входу і роботи в системі Вебмані
  • Отримання формального атестата WebMoney для WMID
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . У сьогоднішній статті мова піде про систему WebMoney.

    Напевно, більшість із вас вже є електронні гаманці різних систем платежів, наприклад, Yandex Гроші або Qiwi (тут докладний огляд Ківі знайдете), з допомогою яких можна оплатити різні послуги, наприклад, придбання доменного імені і хостингу для свого сайту, або ж зберігати на них гроші, які вам вдалося заробити в інтернеті (тут описані 20 способів заробітку в мережі без вкладень).

    Освоюємося з інтернет-грошима

    Сьогодні мова піде про реєстрацію, отримання WMID (ідентифікатора) і вході в саму популярну і одну з найбільших в світі (не кажучи вже про Росію) системі електронних платежів Вебмані.

    Кількість зареєстрованих в ній користувачів на даний момент становить близько десяти мільйонів осіб, а її грошовий оборот обчислюється десятками мільйонів доларів в день. Сьогодні будуть розглянуті питання вибору способу управління своїм рахунком в цій платіжній системі і докладно описана реєстрація гаманця і вхід у разі використання програми Keeper Classic.

    Реєстрація в WebMoney і отримання WMID

    На заході вже давно для розрахунку за придбані через інтернет замовлені товари та послуги використовують кредитні карти. У нас такий спосіб оплати поширення досі не отримав і в цьому, напевно, почасти винні бурхливо розвиваються системи електронних грошей, такі як Вебмані.

    Справа в тому, що оплата за допомогою кредитних карт має ряд недоліків як для покупців, так і продавців товарів і послуг. По-перше, існує ймовірність, що реквізити вашої кредитної картки можуть бути перехоплені шахраями, а по-друге, для продавців існує такий неприємний момент, як відгук платежу вчиненого за кредиткою.

    Як запевняють творці системи Вебмані, вона позбавлена описаних вище недоліків при оплаті товарів або послуг. Електронні гроші після реєстрації, входу в систему та здійснення платежу не можуть бути відкликані і можливо, що їх навіть складніше вкрасти, ніж реквізити кредитної карти. Але це питання спірне (читайте про те, як захистити гаманець Вебмані з допомогою Enum).

    Що примітно, в подібних системах звертаються не реальні грошові кошти (готівка або безготівкові), а електронні гроші, які тим не менше можуть бути без проблем конвертовані в реальні і цілком собі фізично відчутні гроші. Про те, як виводити Web Money по безналу, я писав у статті про індивідуального підприємця, але в 2016 році виведення Вебмані став уже не так простий, як раніше (про це читайте за посиланням)

    Сплатити деякі види послуг (наприклад, хостинг або купівлю доменного імені) на даний момент можливе тільки з допомогою електронних грошей, а WebMoney є фактично основним варіантом розрахунку. До того ж ваш заробіток на сайті у багатьох випадках теж буде виводитися в реал саме через цю систему, ну, або ж через Яндекс Гроші.

    Напевно, на даний момент, Вебмані є найпоширенішим способом розрахунку. При здійсненні платежу з вас стягується комісія в розмірі 0.8% від суми платежу. Досить гуманна комісія, на мій погляд, хоча можна було б і поменше.

    За допомогою цієї платіжної системи можна, наприклад, перевести гроші на стільниковий телефон або ж здійснювати комунальні платежі за квартиру. При цьому з вас буде утримана тільки комісія за переказ (0.8 %). Ну, і ще багато для чого її можна використовувати і при цьому не потрібно буде кудись ходити, стояти в чергах і терпіти інші незручності.

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Необхідно буде тільки пройти процедуру реєстрації в системі, отримати WMID (ідентифікатор) та здійснити вхід на сайт за допомогою вибраного вами при реєстрації способу. Ну, а потім залишиться лише перевести гроші зі свого гаманця на рахунок продавця або фірми, що надає потрібні вам послуги (наприклад, оператора стільникового зв’язку).

    Операції з переказу грошей в WebMoney проходять за декілька секунд. А тепер давайте розглянемо питання вибору способу реєстрації і входу, а так само одержання та управління своїм гаманцем.

    Для реєстрації вам потрібно буде на їх головній сторінці натиснути на велику кнопку «Реєстрація» у верхній частині сторінки зліва.

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    На першому кроці обов’язково потрібно вказати номер свого мобільного телефону. Робиться це виключно з міркувань безпеки — на цей номер вам будуть висилати одноразові паролі для входу, підтвердження переказу коштів або для відновлення загубленого доступу до аккаунту:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Якщо номер вашого мобільника у цьому сервісі ще не був засвічений, то вам буде запропоновано заповнити форму. Якщо хочете працювати з гаманцем довго і плідно, то краще буде вказати в анкеті реальні дані, бо вони зможуть допомогти відновити доступ у випадку форс-мажору. Тиснете на кнопку «Продовжити», ще раз перевірте введені дані, і, якщо все вірно, то ще раз тиснете на ту ж кнопку.

    Далі копіюєте код, який прийшов від WebMoney листи і вставляєте його в форму на третьому кроці реєстрації (якщо поштова скринька вказали раніше не правильно, то можна змінити його перейшовши по посиланню з правого меню):

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Потім вам на мобільний прийде СМС з кодом — його ви вводите на наступному кроці, після чого потрапляєте на фінішну пряму, де залишиться тільки придумати складний пароль (читайте про генератор і менеджер паролів):

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Все, вважайте, що ви зареєструвалися в Вебмані і отримали WMID (він написаний у правому верхньому куті):

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    WMID унікальний для кожного користувача системи, він не секретний (але тим не менш запишіть) і є адресою учасника в системі WebMoney, а так само дозволяє отримати з нього інформацію про власника цього WMID і зв’язатися з ним по внутрішній пошті системи. Так само слід розуміти, що він не є реквізитом для отримання коштів (для цього потрібно знати номер гаманця, на який здійснюється переказ).

    До одного і того ж WMID ви можете прив’язати скільки завгодно кіперів з вашими гаманцями. Для отримання переказу і виведення електронних грошей Вебмані передбачені спеціальні гаманці (прив’язані до певного WMID), але про них ми поговоримо в наступних статтях, присвячених цій системі.

    Але той інтерфейс, в якому ви опинилися після закінчення реєстрації (вхід пройшов автоматично) не є, на мій погляд, самим безпечним способом роботи з цими грошима.

    Називається це неподобство — Keeper Mini, проте, я волію працювати з WebMoney через програму Keeper Classic (тут читайте про створення гаманців у Кіпер Класик).

    Вибір способу входу і роботи в системі Вебмані

    Тому раджу відразу ж перейти на вкладку «Налаштування» (див. попередній скріншот) і активувати таку можливість.

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Ви побачите форму, де потрібно буде ще раз здійснити вхід в Вебмані за допомогою вказаного вами при реєстрації адресу знято з підписки, або Wmid, або номери стільникового:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    В результаті, ви потрапите на сторінку WebMoney-Безпечність. Якщо до цього ви номер свого мобільника не підтвердили, то тут це доведеться зробити, бо далі вам з цими налаштуваннями просто працювати не дадуть.

    На головній вкладці цього ресурсу ви знайдете масу посилань на всілякі розумні інструкції, але нас цікавить вкладка «Способи управління» з лівого меню.

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Як бачите, всього існує чотири способи управління, а активний зараз тільки один Міні. Один із способів входу в Вебмані здійснюється за допомогою спеціального програмного забезпечення Keeper Mobile, призначеного виключно для мобільних телефонів і працює під управлінням Java, або під Windows Mobile. Цю версію кіпера я не експлуатував і тому розповісти про роботу з нею у мене не вийде.

    Три інших способи входу здійснюється з допомогою різних версій Кіпера, які призначені для різних варіантів використання електронних гаманців:

  • Classic — представляє з себе програму під операційну систему Windows. На мій погляд, Кіпер Класик — це самий зручний і надійний спосіб роботи з вашим гаманцем WebMoney. Але є одне але. Для того, щоб здійснити вхід з іншого комп’ютера, вам потрібно буде попередньо встановити на ньому цю програму.

    Тобто даний спосіб входу і роботи буде незручний тим, кому потрібно отримувати доступ до свого гаманця Вебмані з безлічі комп’ютерів або навіть з інтернет-кафе. Такі користувачі можуть скористатися іншими способами, розглянутими нижче

  • WebMoney Keeper Light — зможете управляти своїми електронними грошима через веб-інтерфейс, але при цьому у використовуваному вами браузері обов’язково повинна бути включена підтримка JavaScript.

    Даний спосіб управління непогано захищений, у зв’язку з чим, для того, щоб здійснити роботу з іншого комп’ютера, вам потрібно буде перенести на нього сертифікат для доступу до облікового запису.

    До того ж швидкість роботи з онлайн-сервісом Light виявиться не дуже високою, оскільки для виконання кожної дії потрібно перезавантаження сторінки (витрати високої захищеності). Читайте докладніше про цей спосіб управління по наведеній трохи вище посиланням.

  • Mini — найпростіший спосіб управління вашим гаманцем в Вебмані (за промовчанням, після реєстрації у вас буде активний саме він). Реалізується він знову ж таки через веб-інтерфейс спеціального онлайн сервісу системи WM, але при цьому від браузера не потрібно включення підтримки JavaScript, не потрібен сертифікат і робота з вашим гаманцем буде відбуватися значно швидше, ніж у випадку Keeper Light.

    Але при цьому ви втрачаєте деяких можливостей і знижується безпека роботи. Такий спосіб управління зручно використовувати при оплаті товарів і послуг, при цьому доступ можна буде отримати з будь-якого комп’ютера, КПК або інтернет-кафе.

  • Т. о. при реєстрації в системі WebMoney ви автоматично підключаєтеся до Кіпер Міні, який, безумовно, є найпростішим, але не самим надійним способом управління. Тому на сторінці з вибором способу управління можна буде клацнути по кнопці «Підключити» в області з Кіпер Класик.

    Отримання формального атестата WebMoney для свого WMID

    Правда, тут не все так просто, бо для цього потрібно отримати формальний атестат у цій системі:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Втім, зробити це не складно. Клацаєте по посиланню, зазначеної на скріншоті і потрапляєте на сторінку WebMoney-Паспорта, де потрібно заповнити форму для отримання атестата найнижчою ступеню — формального.

    Для початку знадобиться вказати всі необхідні персональні дані включаючи паспортні (якщо гаманцем плануєте користуватися всерйоз і надовго, то бажано вказувати реальні).

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Зверніть увагу, що навпроти тих даних, які ви не хочете виставляти напоказ, обов’язково поставте галочку в полі «Не показувати».

    Якщо ви заповнили всі поля вірно, то побачите пропозицію перейти на сторінку вашого формального атестата, а вам на пошту прийде лист. Перейдіть за вказаним посиланням і подивіться свої дані.

    Там ви знайдете всю введену вами інформацію, а так само дані по WMID. До речі, щоб перевірити, як виглядає публічна версія WMID і яка інформації про вас там відображається, достатньо буде відкрити сторінку вашого формального атестата в іншому браузері, де ви в Вебмані не входили.

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Посилання на сторінку з даними WMID виглядає так:

    http://passport.webmoney.ru/asp/certview.asp?wmid=123456789123

    Досить просто замінити ВМИД на свій. Як бачите, замість ПІБ на скріншоті показано лише псевдонім, який я ввів при реєстрації в системі, а все, що я захотів сховати — закрито замком.

    Гаразд, повернемося до того, з чого почали — хочемо перевести управління нашими гаманцями в Вебмані на Кіпер Класик. Ми клацали по кнопці «Підключити» на вкладці «Способи управління», але нас відправили отримувати формальний атестат, що ми з успіхом і зробили. Теперича повертаємося на ту ж саму вкладку сторінки WM-Безпека і тиснемо ще раз на «Підключити» в області з Keeper Classic (див. четвертий скріншот, якщо прокручувати сторінку звідси наверх).

    В результаті відкриється вікно, де нас попросять придумати новий пароль для входу, бо змінюється спосіб управління.

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Після цього вам запропонують завантажити файл ключів для роботи з Кіпером Класик:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Обов’язково це зробіть. Для чого він може знадобитися і що з ним робити читайте на цій сторінці. Ну, а про те, як працювати з WM Keeper Classic.

    Трохи важкувато і навіть місцями параноїдально, але з допомогою WMID і кіпер класик з набором файлу паролів і ключів, ви отримуєте максимальну безпеку електронних грошей (якщо ще і Енум підключіть). Після установки програми Classic у вас повинні бути в наявності наступні дані для можливості роботи зі своїм рахунком у Веб мані:

  • WMID (WM-ідентифікатор — дванадцяти розрядне число;
  • пароль на вхід в програму Кіпер Класик;
  • резервна копія файлу ключів з розширенням .kwm, збережений в якомусь місці вашого жорсткого диска, або на змінному носії;
  • пароль для доступу до файлу ключів
  • Занотуйте паролі у декількох місцях і збережіть файл ключів на різних носіях для того, щоб не мати проблем з доступом до свого рахунку.

    Можете також подивитися ютуб відео (тут про цей відеохостинг можна почитати) на тему:

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу