Що використовувати вебмайстру

4172
  • Додавання сайту в панель вебмайстрів Майл.ру
  • Можливості кабінету вебмайстрів Mail.ru
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні я хочу поговорити про такий необхідний інструмент для будь-якого власника інтернет-проекту, як панель (кабінет) для вебмайстрів. Практично всі великі пошукові системи Росії і інтернету мають подібні інструменти у своєму активі.

    Трохи раніше я вже писав про панель для вебмайстрів від Яндекса і про роботу в Гугл Вебмастере. У пошукових систем Бінг і Яху, після їх фактичного об’єднання, є тепер уже загальна панель Bing.

    Що використовувати вебмайстру

    Подібне представництво вебмастера у володіннях пошуковика дає багато корисного обом учасникам процесу. Пошук отримує своєчасну інформацію про появу нових матеріалів на даному ресурсі з допомогою завантаженої в нього карти сайту Sitemap xml, а ще має можливість економити свої ресурси не індексуючи порожні сторінки, які власник закриє від індексації у файлі robots.txt і перевірить його працездатність в панелі.

    Ну, а сам вебмастер зможе оперативно відстежувати всі виникаючі при індексації його проекту проблеми, аналізувати видимість сайту в пошуковій системі і відстежувати наявну у нього посилальну масу.

    До недавнього часу такого інструменту у досить популярною в рунеті пошукової системи Майлу.ру ще не було (хоча все інше вже було, включаючи навіть платіжну систему Mail.ru Гроші), що дещо ускладнювало просування конкретно під цей пошуковик. Але тепер такий інструмент є.

    Реєстрація та додавання сайту в панель вебмайстрів Майл.ру

    Отже, кабінет знаходиться за адресою Webmaster.mail.ru. Для входу в нього потрібно використовувати дані свого облікового запису користувача в цій системі. Якщо такого у вас немає, то ніхто не заважає вам отримати на халявку поштову скриньку в Майл.ру і використовувати його дані (e-mail та пароль до нього) для входу в кабінет вебмайстрів:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Є правда одне «але». При реєстрації доведеться вказувати номер свого стільникового телефону, на який буде надіслано код підтвердження для закінчення процесу реєстрації. З одного боку це стало вже мало не повсюдним вимогою на великих ресурсах та соцмережах, бо забезпечує більш високий рівень захищеності від злому.

    З іншого боку, стільниковий прив’язаний до ваших реальних особистих даних і якийсь ореол анонімності, до якого звикли всі користувачі мережі інтернет, починає поступово випаровуватися. Хоча я при роботі зі своєї скриньки на Gmail використовую двоступеневу верифікацію (добровільно прив’язав до поштової скриньки номер мобільника), щоб отримати максимальну захищеність. З двох зол вибирають менше.

    Після входу в кабінет вебмайстру запропонують додати свій сайт:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Вводите його Урл і вас, за традицією, просять підтвердити своє право на його володіння (раптом ви хочете розкрити всі секрети конкурента і нашкодити йому). Способів підтвердження два і обидва вони класичні:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Якщо є доступ до ресурсу по ФТП, то краще використовувати перший спосіб, створивши в Notepad файл з потрібним назвою і змістом, після чого його можна завантажити в кореневу папку, наприклад, скачавши і встановивши безкоштовну програму Файлзила.

    Якщо доступ по ФТП немає, то нічого не залишається, як загидити вихідний код зазначеним метатегів. Взагалі краще код тримати в чистоті і прибрати з нього всі небажані закомментированные ділянки, метатеги і навіть зайві прогалини (читайте про технічний аудит сайту, і для прикладу відкрийте вихідний код головної Яндекса або Google).

    Якщо ви зробили все правильно, то після натискання кнопки «Перевірити» вас перекине в вікно з переліком, доданим вами в панель вебмайстрів Майл.ру проектів. Якийсь час знадобиться системі, щоб зібрати статистику по вашому ресурсу. В це час ви можете продовжити додавання наявних у вас інтернет-проектів, а можете додати до вже наявним карту сайту у форматі xml:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Шлях до файлу з нею слід вказувати щодо кореня (читайте про відносні й абсолютні посилання). Колись я вже писав про те, як зазвичай реалізують автоматичне формування та оновлення Sitemap (читайте про компонент Xmap для Joomla і плагін Google XML Sitemaps для WordPress).

    Карта дозволить пошуковій системі своєчасно дізнаватися про появу на вашому ресурсі нових матеріалів і здійснювати їх індексування, а надалі і ранжування в пошуковій видачі. Не нехтуйте цим інструментом.

    До речі, карта вашого сайту зовсім не обов’язково повинна називатися sitemap.xml — це просто загальноприйнятий штамп. Деякі вебмастера, які працюють з проектами комерційної тематики (та й не тільки), ховають її глибоко в папках, а щоб ніхто не здогадався про її призначення змінюють назву і розширення файлу. Робиться це як превентивна міра захисту свого контенту від автоматичного копіпаста і плагіату.

    Можливості Вебмайстра від Mail.ru

    Отже, поки ми возилися з додаванням карти сайту, панель вебмайстрів від Mail.ru встигла довантажити всі наявні в неї дані з вашого ресурсу.

    Безпосередньо на сторінці зі списком проектів ви зможете побачити, скільки сторінок для кожного з них було завантажено роботом пошуку Майл.ру, скільки з них у підсумку потрапив в індекс, а ще побачите загальна кількість зворотних посилань на ваш сайт. Для отримання більш детальної інформації потрібно буде клацнути по доменному імені (читайте про те, що таке домен і навіщо він потрібен):

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Зазвичай панелі для вебмайстрів являють собою багатосторінковий (многовкладочном) інструмент, по суті нагадує маленький вебсайт. У кабінеті Mail.ru для кожного вашого ресурсу передбачена тільки одна сторінка. Напевно, це пов’язано з етапом бета тестування, на якому зараз знаходиться проект, а може бути це зроблено на догоду наочності.

    Поки ще немає можливості перевірити свій файл роботс.тхт на працездатність, немає можливості додавати свої тексти в панель перед їх публікацією в Яндекс.Вебмастере.

    Та й багато чого ще немає (вибору головного дзеркала, звітів про помилки індексації, що дозволяють відловлювати биті посилання і багато іншого). Але зате є дуже зручний, простий і наочний інтерфейс, а також щось таке, чого в панелях інших вебмайстрів досі не спостерігалося.

    У кабінеті вебмайстра від Mail.ru є можливість одним оком поглянути на поведінкові фактори вашого сайту за тим чи іншим пошуковим запитам.

    Точно так само, як і більшість інших пошукачів, Майл.ру у своїй панелі для вебмайстрів відображає структуру вашого ресурсу такою, якою вона йому бачиться:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Отримує структуру він, мабуть, просто розбираючи URL адреси (за слешам). На цьому скріншоті зеленими галочками відзначені правильно визначені кабінетом Mail.ru розділи мого блогу. Дещо там виявилося зайве. Але не суть.

    Найголовніше, що ця структура стала фактично вкладками, по яких окремо можна отримати весь обсяг інформації, як в чисельному вигляді (три стовпці: викачані, в індексі і вхідні посилання), так і детально — на розташованій трохи правіше багатоекранної області (прокручується по вертикалі).

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Отже, вибираєте в Вебмастере від Майл.ру розділ, що цікавить вас, або ж весь сайт (перший рядок у структурі) і переміщується в праву область для детального ознайомлення з наступними параметрами:

  • Недавні запити — фактично це пошукові запити, за якими в Топ 10 Mail.ru переглянути сторінки вашого ресурсу з обраного в лівому полі (структура) розділу. В одній з колонок вказується конкретна позиція, яку займав він у видачі.

    Всього може бути доступно до 500 запитів (двадцять п’ять сторінок з двадцять запитів — пагинация розташована внизу списку). Кожен запит є посиланням на пошукову видачу, щоб ви могли наочно переконатися в справедливості наведених даних.

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    А що буде, якщо клацнути за URL адресою розташованому в колонці «Сторінка»? Правильно, нам покажуть всі запити з Топ 10 у пошуковій видачі Mail.ru, для яких дана сторінка вашого сайту є приземляющей (цільовий).

    Знову ж таки ви зможете побачити конкретну позицію вашого проекту в Топ 10 і всю іншу інформацію (поведінкові, зовнішні посилання, донори, а ще додатково Входять редиректи» — ті сторінки, з яких користувачі 301 перенаправленням перенаправляються на дану). По-моєму, чудово.

  • Поведінкова інформація — а ось це найцікавіше. Примітно, що ці дані можна з деякою натяжкою апроксимувати і на інші пошукові системи. Тут будуть приведені найбільш релевантні розділу запити, для яких пораховано два показники, які пошуковик здатний без праці відстежувати у своїй видачі:
  • СПД (середня привабливість документа) — показує наскільки вдало сніппет вашого сайту узгоджується з запитом і наскільки він здається привабливим користувачам пошуку Майл.ру. Чим вище число, тим краще (десятибальна система).
  • СУП (середня задоволеність користувача) — наскільки ваш ресурс відповідає очікуванням користувача, який перейшов на нього по даному пошуковому запиту. Очевидно, що вирішальним фактором тут будуть повернення видачу після перегляду вашого проекту (означає, що користувач там відповіді на своє запитання не знайшов або ж не знайшов в достатньому обсязі). Чим більше цифирьки, тим краще.
  • Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

  • Топ сайтів, з яких ведуть зовнішні посилання на сторінки вибраного вами розділу (посилання з доменів). Якщо у вас є донори, з яких проставлені протяги (посилання з однаковим анкором розміщена на всіх сторінках), то вони будуть кілька розмивати загальну картину, бо пошук такі посилання враховує фактично як одну. Максимально може бути показане тільки 200 донорів з найбільшою кількість беків на ваш ресурс.
  • Топ сторінок із вибраного вами розділу, на які ведуть зовнішні посилання. Таким чином «вебмастер Майл.ру» допоможе відстежити найбільш прокачані сторінки вашого ресурсу (читайте про внутрішню перелінковку). Правда тут знову ж розробники схоже не роблять різниці між звичайними посиланнями і протягами. Останні не дають внеску пропорційного кількості сторінок у донора.
  • Переіндексовані сторінки — тут ви можете побачити, наскільки бот пошуку Mail.ru часто відвідує ті або інші сторінки.
  • Ну, мабуть, і все. Якщо з’явиться щось нове в Вебмастере від Майл.ру, то я обов’язково цю інформацію додам.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу