Вивчаємо відвідуваність сайту

2894
  • Отримання коду лічильника OpenStat і установка його на сайт
  • Реєстрація та підтвердження прав на домен
  • Налаштування і можливості лічильника OpenStat
  • Загальне враження і особливості системи OpenStat
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . OpenStat з’явився в 2009 році як логічне продовження сервісу SpyLog (лічильника відвідуваності). При цьому він був створений практично з нуля, взявши від свого прабатька лише базу користувачів.

    Рівень сервісу підвищився, його функціонал і наочність наданих даних істотно покращилися. Зараз, на мій погляд, ця система становить непогану конкуренцію популярній Метриці від Яндекса, але при цьому має одну незаперечну перевагу перед останньою.

    Вивчаємо відвідуваність сайту

    Метрика, Аналітікс (та й Лайвинтернет, з великою ймовірністю) використовують зібрані дані для аналізу поведінкових характеристик вашого сайту і врахування їх в ранжируванні пошуковими системами. Добре, якщо на даному етапі у вас з цією справою все в порядку. А от якщо це не так, то установка цих лічильників може вийти боком.

    OpenStat ж позизиционирует себе так, що він нікому свої дані не надає, тому було б логічним встановлювати лише його на ті сайти, де є що палити. Ну і крім цього у даної системи існує каталог (рейтинг), куди потрапляють сайти з встановленим лічильником. Він досить трастовий і подібно Рамблеру Топ100 здатний, на мій погляд, надавати позитивний вплив на просування сайту.

    Отримання коду лічильника OpenStat і установка його на сайт

    Цей лічильник стоїть у мене вже дуже давно (ще з тих пір, коли він називався SpyLog). У нього є свої особливості і зручні фішечки, яких немає або вони не так зручно оформлені у конкуруючих систем. З тих пір, як система стала називатися OpenStat, проблем з подгрузкой їх коду у мене не виникало (на відміну від ХотЛога, який з-за цього довелося зняти).

    Правда от написати про нього якось руки не доходили, тому вирішив виправити цю історичну несправедливось. Порівняно з тим часом, коли я отримував код лічильника, розробники істотно спростили цю процедуру, і отримати код лічильника OpenStat зараз можна навіть без реєстрації на сайті, прямо з головної сторінки www.openstat.ru.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Тобто код лічильника ОпернСтат можна отримати навіть для сайту, якого ще не існує (не куплений або не приклеєний до нього домен). Т. о. в розробляється сайт можна відразу включити готовий код лічильника, без реєстрації власника в системі. Зручно, коли йде потокова розробка (або невідомий запуск сайту).

    За замовчуванням пропонується код невидимого лічильника, тобто без інформера, на якому виводяться цифри відвідуваності. Результати його роботи (зібрану статистику відвідуваності) ви зможете дізнатися, лише зайшовши в свій кабінет на сайті OpenStat. Якщо вас це не влаштовує, то клацніть по кнопці «Налаштувати зовнішній вигляд» і поставте галочку «Лічильник з картинкою».

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Тут ви зможете вибрати тип інформера і налаштувати його зовнішній вигляд. Особисто мені, цифирьки виведені на інформері здаються важливими, особливо цікаво відображення числа користувачів переглядають ваш сайт прямо зараз.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Також мені здається досить-таки інформативною та сторінка, на яку потрапить будь-який користувач, кликнувший по інформеру лічильника OpenStat. Там буде битися пульс вашого сайту в реальному часі, відображаючи гістограму числа відвідувачів, що перебувають зараз на сайті (коли у мого блогу була відвідуваність побільше, то дружина запускала цю картинку у себе на компі в куточку, щоб спостерігати цифри доходять до 150 і «вболівати за наших»):

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Там же будуть показані п’ять найбільш відвідуваних сторінок і місця, займані даними ресурсом у різних рейтингах ОпенСтата. Ну і, звичайно ж, відвідуваність за вчорашній день та поточний місяць (в тому числі і з відображенням даної інформації на тимчасових діаграмах).

    Ця інформація буде доступна всім бажаючим, а ось більш детальна статистика стане доступною тільки після того, як ви зареєструєтесь OpenStat і підтвердіть права на сайт (про це поговоримо трохи нижче).

    У багатьох початківців вебмайстрів цілком резонно виникає питання про те, як же їм встановити код потрібного їм лічильника на свій сайт. Це потім вже приходить розуміння і все здається просто, а на початковому етапі — справжня проблема. В цьому плані мені дуже подобається підхід ОпенСтата — вони пропонують прямо на головній сторінці (трохи нижче коду лічильника) скачати розширення (плагін) для тієї CMS, на якій працює ваш сайт.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Охоплені популярні платні і безкоштовні движки. Для установки лічильника досить буде встановити потрібний вам плагін.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Плагін офіційний і його можна знайти в адмінці, перейшовши на вкладку «Плагіни» — «Додати новий».

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Досить натиснути на кнопку «Встановити», а потім не забути його активувати. Після цього в меню «Параметри» з’явиться новий пункт «Лічильник Openstat». З налаштувань доступно тільки зміна коду лічильника. Зрозуміло, що він буде невидимим, а статистику по ньому ви зможете подивитися в своєму кабінеті сайту ОпенСтат. На мій погляд, це хороший варіант для тих, кому поки ще важко самостійно розібратися з установкою лічильників.

    Якщо ж код будете ставити самостійно, то слід розуміти, що у випадку «видимого» лічильник буде складатися з двох частин. Сам код ви можете вставити перед закриваючим тегом Body, а видимий інформер OpenStat в те місце, де він повинен з’явитися.

    Власне, я так і зробив — виніс скрипт в окремий файлик js (у мене там всі скрипти живуть, щоб трохи прискорити завантаження сайту). Цей фрагмент виглядає так:

    var openstat = { counter: 2035557, image: 5083, color: «9D9D9D», next: openstat };
    (function(d, t, p) {
    var j = d.createElement(t); j.async = true; j.type = «text/javascript»;
    j.src = («https:» == p ? «https:» : «http:») + «//openstat.net/cnt.js»;
    var s = d.getElementsByTagName(t)[0]; s.parentNode.insertBefore(j, s);
    })(document, «script», document.location.protocol);

    А в низ сайдбара (в WordPress за нього, як правило, відповідає файлик sidebar.php — читайте про пристрій тим) додав лише:

    Більш докладно про це я писав у статтях про установку лічильників в Joomla 1.5 і установку їх у блозі на WordPress.

    Реєстрація та підтвердження прав на домен (для універсального лічильника)

    У Openstat є два види коду: універсальний і индентифицированный. Ми розглянули трохи вище отримання та встановлення універсального коду лічильника. Він відрізняється від индентифицированного лише тим, що код ви отримуєте спочатку, а лише потім реєструєтеся в системі, щоб отримати доступ до своєї статистики. Ну, а для установки ідентифікованого лічильника доведеться спершу зареєструватися, пройшовши за наведеним посиланням.

    Зрозуміло, що універсальний варіант був придуманий для поліпшення роботи воронки конверсії (відношення прийшли на сайт ОпенСтата відвідувачів до числа встановлених лічильників), і саме він пропонується на головній сторінці сервісу. Т. до. ми універсальний код отримали та встановили на свій сайт (безпосередньо або з допомогою пропонованих вище плагінів), то нам залишається лише перейти на головній сторінці за посиланням «Зареєструватися«, або скористатися для входу акаунтом у Фейсбуці або Гугл+.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Реєстрація стандартна, з підтвердженням зазначеного адресу знято з підписки. Після цього головна сторінка http://www.openstat.ru/ дещо зміниться і ви побачите запрошення підтвердити ваше право на той домен, куди ви цей лічильник поставили.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Це дещо незвично бачити в сервісі статистики, але тим не менш процедура підтвердження домену абсолютно звична і знайома багатьом вебмайстрам, які додавали свій сайт в панелі Яндекс Вебмастера або Google вебмастера. Із запропонованих трьох варіантів мені завжди більше подобався той, що полягало в копіюванні певного файлика в кореневу папку сайту.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Після того, як натиснете на зелену кнопочку і перевірка завершиться успішно, можете сміливо переходити на головну сторінку сервісу, де побачите, що на ній з’явився блок з вашим першим лічильником Openstat. Ви зможете додавати на один аккаунт сервісу скільки завгодно багато сайтів з лічильниками, щоб можна було зручно з ними працювати з однією адмінки.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Власне, залишилося лише пробігтися по інтерфейсу і можливостями вашого кабінету в Openstat.

    Налаштування і можливості лічильника OpenStat

    На першій вкладці надається зведена інформація про відвідуваність вашого сайту.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Інформації дуже багато, вона добре візуалізувати, і я недарма на початку статті порівнював систему Опенстат з Метрикою Яндекса. Тут і показник відмов, і точки входу-виходу, та тривалість сесій, і багато іншого. Якщо ви не зовсім розумієте значення згаданих мною показників, то раджу почитати мою статтю про аналіз відвідуваності сайту.

    У Openstat можна задавати цілі, давати доступ до статистики іншим користувачам. Крім цього є можливість отримувати зведений звіт в форматі ПДФ.

    Вгорі знаходиться кнопка «Налаштування лічильника», де на першій вкладці вам запропонують вибрати одну або кілька рублик рейтингу, де ваш сайт буде брати участь.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Особисто я вибрав свій час такі рубрики:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    На вкладці налаштувань «Код лічильника» можна змінити зовнішній вигляд інформера або взагалі прибрати (зробити невидимим). Так можна буде поставити галочку для обліку кліка по зовнішніх посиланнях, розташовану трохи нижче. Особисто мені ця опція здається потрібною, і в такому зручному вигляді я цю опцію зустрічав тільки в Метриці.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Використовуючи ліве меню, ви зможете перейти з установки лічильника на вкладки цілей створення, управління доступом і створення друкованих звітів.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Розробники сервісу Openstat досить часто виступають на різних конференціях і призводять досить-таки цікаві дослідження на підставі зібраних їх лічильниками даними. Вибірка виходить більш ніж репрезентативною, бо 95 відсотків користувачів рунета заходять на сайти з встановленими лічильниками ОпенСтат.

    Тому цілком логічним виглядає те, що у них на сайті є розділ Тренди, де зібрана статистика використання браузерів, пошукових систем та інших речей. Фактично це той же самий сервіс статистики, але тільки не по одному сайту, а по всьому рунету.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Свого часу я писав статті про пошукові системи рунета і популярні браузери, але тоді сервіс «Тренди від Openstat» для себе не відкрив, а шкода, бо було б досить просто проиллюстировать поточне положення справ.

    Загальне враження і особливості системи OpenStat

    По роботі з системою Openstat є досить-таки розгорнутий хелп. Тому раджу до нього звернутися, бо в одній публікації всіх нюансів не розкажеш. Спробую просто тезисно відбити ті особливості, які має даний сервіс по збору статистики відвідуваності сайтів.

  • Анонсується висока точність вимірювання відвідуваності, що я можу підтвердити багаторічним досвідом використання даної системи.
  • Зазвичай статистика по лічильників відвідуваності зберігається обмежена кількість часу, бо дані відбирають багато місця на серверах. У Openstat дані доступні починаючи з 2009 року (часу перетворення сервісу з SpyLog), розробники обіцяють зберігати їх необмежено довго для всіх користувачів системи.
  • Ймовірність попадання даних про погані поведінкових факторах вашого сайту в Яндекс або Гугл значно нижче, ніж у випадку використання Метрики, Аналитикса (ну і, напевно, ЧИ).
  • Має місце бути спрощена система отримання коду універсального лічильника (без реєстрації в системі), який можна буде встановити на сайт знаходиться на стадії розробки, а вже після запуску просто підтвердити права на домен.
  • Якщо копнути трохи глибше, то є можливість використання декількох лічильників OpenStat на одному сайті. Наприклад, один буде вважати відвідуваність за загальним кластеру сайтів (допусти, домен і піддомени), а інший — конкретно з цього. Працювати з цими лічильниками можна під одним акаунтом, що дуже зручно.
  • Ще одним прикладом використання декількох лічильників на одному сайті може бути A/B тестування, наприклад, продає сторінки. На одну версію сторінки ставите один лічильник, а на іншу — інший. Аналізуючи потім їх статистику, можна буде робити висновки.
  • Можна отримати звіти в форматі Пдф з поясненнями всіх наведених параметрів, наприклад, для звіту перед клієнтом, сайт якого ви просуваєте (щоб він все зрозумів, навіть не ім’я досвіду).
  • Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу