Тестуємо онлайн-сервіси

3132
  • Вхід, реєстрація і створення скриньки
  • Як можна перевірити вхідні в Rambler-поштою
  • Веб-інтерфейс (ваша сторінка)
  • Налаштування електронної пошти Рамблера
  • Рамблер в порівнянні з конкурентами
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Свого часу я написав ряд оглядів зі своїми особистими напрацюваннями і враженнями від роботи з популярними поштовими сервісами, а точніше з їх веб-інтерфейсами:

  • Гмайл (Джимейл) — використовую для основних поштових скриньок, бо при підключенні подвійний верифікації цей сервіс апріорі є самим надійним.
  • Яндекс Пошта — все чудово, а особливо порадувала безкоштовно і функціональна пошти для домену.
  • Пошта Майл.ру — ну, як би нічого видатного на тлі попередніх монстрів, але тим не менш в новому інтерфейсі цього поштового сервісу все досить добре продумано і причепитися ні до чого.
  • Yahoo Mail — безкоштовна пошта з найбільшим обсягом скриньки в 1 Тбайт. В іншому сервіс нічим особливим не виділяється серед конкурентів.
  • Всі три вищевказаних сервісу володіють високою стабільністю і в них, що важливо, присутні спаморезки. Де вони працюють краще, десь гірше, але загалом і в цілому вони свою роботу виконують.

    Тестуємо онлайн-сервіси

    Наш сьогоднішній герой — пошта Рамблера. З’явилася вона на самому початку цього тисячоліття і в свій час користувалася величезною популярність, на якій, швидше за все, сервіс і виїжджає до цих пір. Як ви пам’ятаєте, пошукова машина Рамблера була замінена не так давно на движок від Яндекса, і Rambler, за великим рахунком, став великим порталом з рядом популярних сервісів (включаючи пошту, рейтинг Рамблер Топ 100 і багато іншого). Однак, підхід до цієї справи у них явно став змінюватися, і не в кращу сторону. Але про все по порядку…

    Вхід, реєстрація і створення скриньки поштою Рамблера

    Особисто я веб-інтерфейсом Рамблер-пошти не користувався досить давно, бо у мене була налаштована збірка пошти з наявних там поштових скриньок на основний, кореспонденцію з якого я в свою чергу читаю в клієнті зі складу старої Опери. Однак, наткнувшись на ряд негативних відгуків про роботу цього сервісу, я зважився випробувати на собі їх новий (для мене) інтерфейс, що з’явився в 2012 році. Власне, ця стаття і завдячує своїй появі тим враженням, що були отримані.

    Вхід в Рамблер-пошту розташований тут: Email.rambler.ru.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Якщо ж хочете не увійти, а завести новий ящик, то на тій сторінці ви знайдете зелену кнопочку «Завести пошту», яка допоможе вам в цьому протиприродній бажання. Як ви могли бачити з попереднього скріншота, існує кілька варіантів закінчення вашого майбутнього поштової скриньки (окрім стандартного @rambler.ru). Це, до речі, може допомогти, якщо вибрана вами назва вже зайнято:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    На наступному кроці вас стандартно попросять придумати пароль, вибрати контрольний питання і дати на нього відповідь (ця інформація може знадобитися вам при відновлення доступу до вашої поштової скриньки при зломі або ж простий втрати пароля). Власне, все. Вас привітають з цінним придбанням і запропонують оглянути свої володіння.

    За аналогією з паспортом Яндекса або обліковим записом Google, ваш логін і пароль до поштової скриньки стане вашим обліковим записом і для інших сервісів, що належать корпорації Rambler. Тут же ви можете встановити свою фотографію або зображення, які будуть видні одержувачі ваших листів.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    По входу та реєстрації в ел. поштою варто відзначити, що на відміну від згаданих вище конкурентів в Рамблер-поштою не здійснюється прив’язка до номера мобільного телефону, що знижує безпеку роботи з ящиком, як мені здається. Як ви розумієте, аргумент, що у Вас в ящику нічого цінного немає, не особливо-то і котить, бо практично сто відсотків Емайлов ламають на потоці, а не на замовлення. Полюють не тільки грошима, але і за акаунтами соцмереж та іншими речами, які потім можна продати оптом спаммерам або іншим яким-то «редискам».

    Зовнішній вигляд веб-інтерфейсу схожий на який-небудь дуже простенький поштовий клієнт (програму, встановлену у вас на комп’ютері, яка збирає кореспонденцію з усіх ваших ящиків). До речі, розробники саме це і пропонують вам реалізувати, натиснувши на розташовану в лівій колонці посилання «Додати інші ящики». Тобто вам пропонують налаштувати збір пошти з усіх інших наявних у вас поштових скриньок (в тому числі і з інших сервісів) для перегляду кореспонденції саме в дітище рамблера.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Досить-таки сміливу пропозицію у світлі того, що основна частина критики на Rambler-пошту пов’язана з поганою роботою спаморезки, а це, на мій погляд, нарівні з зручністю інтерфейсу і функціоналом (фільтри, установки тощо) є основоположною умовою при виборі основного скриньки, де буде збиратися вся кореспонденція. Особисто мені імпонує спаморезка Гмайла, так і функціонал його знаходиться на більш високому рівні. Але це все справа смаку.

    На користь даного інтерфейсу може говорити його простота і очевидність. У лівому нижньому куті ви знайдете кілька кнопок з горизонтальними і вертикальними смужками, які дозволяють вам перемикатися з двухколоночного режиму перегляду пошти у трехколоночный, коли список листів залишається відкритим, а вміст цікавить вас листа відкривається правіше в окремій обрости.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Там же, але трохи праворуч ви знайдете кнопку для переходу до налаштувань вашої поштової скриньки в Rambler-поштою (по них пробіжимося трохи пізніше).

    Як можна перевірити вхідні в Rambler-поштою

    Варіантів традиційно кілька.

  • Можна увійти в веб-інтерфейс і подивитися на лічильник непрочитаних листів:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Приблизно те ж саме ви будете спостерігати і в мобільній версії пошти від Рамблера.

  • Також, перебуваючи на головній сторінці Rambler.ru та деяких інших сервісах цієї корпорації, ви побачите кількість непрочитаних повідомлень поруч з вкладкою «Пошта». Ну, а увійти в свій ящик ви зможете простим кліком по цій вкладці.
    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси
  • При бажанні ви можете встановити розширення для браузерів під назвою Рамблер-Асистент (в нього входить кілька блоків, включаючи і поштовий). Після цього у вашому браузері, на панелі відведеної для розширень (читайте про плагіни для Хрому і доповнення для Фаерфокса), ви побачите значок з числом непрочитаних повідомлень.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    А при кліці по ньому ви зможете прочитати заголовки нових листів і при бажанні увійти в свій обліковий запис для ознайомлення з їх вмістом.

  • Ви можете налаштувати збір пошти з вашої скриньки в пошті Рамблера в якийсь ваш основний ящик на іншому сервісі або в програму поштового клієнта, встановлену у вас на комп’ютері. Для цього вам потрібно буде знати параметри підключення до вихідному і вхідному серверів Rambler. Знайти ці дані ви зможете тут. Тепер за перевірку та повідомлення про прихід нових повідомлень у вас буде відповідати програма-клієнт або інтерфейс іншого поштового сервісу (Гугла, Янедкса, Майл.ру або чогось ще, до чого ви звикли більше).
  • Веб-інтерфейс (ваша сторінка) Rambler Mail

    Вгорі розташовані самі необхідні кнопки для управління і сортування вхідної кореспонденції:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

  • Для написання нового листа:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    У вікні створення нового повідомлення за замовчуванням включений режим «Форматований», дозволяє оформляти текст листа з допомогою інструментів, що нагадують можливості класичного текстового редактора типу Ворда. Все інше як у всіх простеньких інтерфейсів — тільки необхідне і нічого зайвого.

  • Для переходу до адресної книги Рамблера. У неї можна експортувати ваші контакти з вже існуючих поштових скриньок з допомогою показаних на скріншоті кнопок. Також можна додавати контакти і вручну, за допомогою розташованої вгорі кнопки «Новий контакт»:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Ще новий контакт можна додати при прочитання листа, клікнувши у полі «Від» та вибравши відповідний пункт:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    В лівій колонці адресної книги можна буде налаштувати угрупування контактів (наприклад, друзям, роботі і тощо), а на вкладці «Автоматичні» будуть накопичуватися контакти тих користувачів, з ким ви вели переписку через даний поштову скриньку.

  • Для додавання вибраного листа spam (що це таке читайте за посиланням) або для його видалення
  • Для переміщення листів між вже існуючими папками і для створення нових
  • Для позначення кореспонденції як прочитаної або важливою (трохи нижче про це читайте)
  • Ну, і найнеобхідніше — кнопки для відповіді та пересилання обраної кореспонденції кому б то не було.
  • Також важливим є зручність перегляду списку кореспонденції і можливість позначення окремих листів. В Рамблер-поштою це реалізовано, хоча і досить-таки простенько (при малих обсягах листування цілком зійде). Важливі листи ви можете позначати зірочками, контур яких буде промальований навпроти кожного листа праворуч, а знімати мітку «Прочитано» можна з допомогою контуру кружечка розташованого ліворуч. Для групової позначки можна поставити галочки навпроти потрібних і скористатися випадаючим меню кнопки «Ще», розташованої вище.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Ну, а щоб потім налаштувати підсвічування фоном тільки важливих або непрочитаних листів і потрібно буде вибрати підходящий варіант із випадаючого списку показаного на скріншоті. Для пошуку по всіх листів можна використовувати вгорі пошуковий рядок. На мій погляд, можна було б трохи підвищити функціональність роботи з кореспонденцією, але зате цей варіант вже точно з розряду «простіше нікуди».

    Налаштування електронної пошти Рамблера

    Давайте тепер пробіжимося по налаштувань пошти від Rambler, які ховаються за кнопкою з шестірнею, розташованої внизу лівої колонки.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Власне, їх не так вже й багато. З одного боку, це не відлякає недосвідченого користувача, але ось більш-менш звикла до комфорту і зручності юзера вони можуть дещо розчарувати. Тим не менш, що є, то є.

    На першій вкладці налаштувань ви зможете задати ім’я відправника (а при бажанні вказати інший e-mail, на який будуть приходити відповіді), додати підпис додаватиметься внизу всіх надісланих вами листів, а також зможете змінити обкладинку сторінок з вашою поштою (за замовчуванням використовується синя текстура, але ви можете її замінити на один з десятка варіантів фону). Ну, і ще ви зможете побачити скільки вільного місця залишилося у вашому безкоштовному поштовому ящику, якого спочатку дається не так вже й багато на тлі конкурентів (всього 2 Гіга).

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    На наступній вкладці сторінки налаштувань Rambler Mail ви зможете додати нові папки, якщо така необхідність виникне. На вкладці «Інші ящики» ви зможете при бажанні налаштувати збір пошти з усіх наявних у вас поштових скриньок в цьому або будь-яких інших сервісах. Достатньо буде тільки вказати логін і пароль від цих самих скриньок. Якщо сервіс, звідки повинна збиратися кореспонденція буде не стандартним (для них вже відомі адреси і порти сервера РОР3), то доведеться вказати ще й ці дані.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    В даному сервісі електронної пошти, само собою, є фільтри. Живуть вони на відповідній вкладці налаштувань. Вони дозволяють налаштувати обробку вхідної кореспонденції за допомогою перевірки всіх листів на відповідність заданим умовам, а у разі їх задоволення — робити над ними одну з таких дій:

  • позначати листи прочитаними;
  • позначати важливими;
  • видаляти листи;
  • переміщати в указану папку
  • Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Є кілька варіантів для завдання умов і виконуваних при їх задоволенні дій (вибираються з випадаючих списків показаних на скріншоті). Умов, до речі, можна задати кілька з допомогою кнопочки з плюсом. Загалом, все як завжди і досить-таки просто, якщо не сказати примітивно. Але зате немає нічого складного і доступно абсолютно непідготовленому користувачеві (на відміну, наприклад, від тих же фільтрів і ярликів Гмайла).

    Вкладка автовідповідач, на мій погляд, представляє мало користі, хіба що тільки на час відпустки налаштувати автовідповіді і терміни, коли ви зможете відповісти на вхідну кореспонденцію. А ось вкладка «Пересилання листів» цілком може стати в нагоді. Як я вже згадував, багато скаржаться на спаморезку Рамблера, і якщо вона дійсно працює погано, то має сенс налаштувати пересилку всіх вхідних листів на інший сервіс, де спам відсівається на раз-два (той же Гмайл або Яндекс).

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Для налаштування пересилання достатньо буде лише переставити галочку в область «Включена», вказати поштову скриньку адресата в полі «Кому» і вирішити, чи будете ви зберігати на сервісі Rambler копії пересилаються листів.

    Ну, а на вкладці «Поштові програми» ви зможете дізнатися дані для налаштування прийому і відправки пошти через даний поштову скриньку за допомогою програми-клієнта, встановленої у вас на комп’ютері (можна використовувати і SMTP і IMAP).

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Так, ще вкладка «звуки», де можна активувати відключені за умовчанням звуки, які будуть програватися при прихід нового листа в папку Вхідні, а також при відправленні кореспонденції або при виникненні збою.

    Рамблер в порівнянні з конкурентами

    Якщо все описане вище (включаючи спаморезку) буде працювати в цьому поштовому сервісі ідеально, то його цілком можна рекомендувати вимогливим користувачам мережі, які хочуть отримати максимально простий і, що не мало важливо, дуже зрозумілий інструмент для роботи з поштою.

    Однак, серйозної конкуренції Гмайлу, Яндекс Пошті і навіть Майл.ру цей сервіс надати не може. Недостатній функціонал, не опрацьовано питання з безпекою, так і налаштувань для серйозної роботи з великим обсягом кореспонденції явно не достатньо.

    Якщо ж брати до уваги і масу негативних відгуків користувачів в мережі (тут знову ж таки потрібно підходити вибірково, бо коли все влаштовує, то відгуки зазвичай просто не пишуть), то перспективи у Rambler пошти у боротьбі з конкурентами за ринок досить-таки примарні. Їх основним завданням зараз, як мені здається, буде утримання вже існуючих клієнтів. ІМХО.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу