Освоюємося з інтернет-грошима

3514
  • Що взагалі таке токен?
  • Token для аутентифікації
  • Що це таке в криптовалюте?
  • Відмінність токенів від монет
  • Як проходить ICO і що робити з токенами?
  • Майбутнє
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Волею-неволею, але кріптовалюти стають частиною нашого життя. Нові можливості заробити (як здається — легко і швидко) захоплюють розум і вже важко залишитися байдужим, коли все навколо тільки і говорять, що про биткоинах, альткоинах, криптобиржах, ICO і інші ще менш зрозумілих з ходу речі.

    Освоюємося з інтернет-грошима

    Навіть не маючи бажання влазити у все це стає цікаво — а що це, власне, взагалі таке і чому навколо цього варто такий неймовірний хайп. Та й просто може виявитися корисним бути в тренді того, що зараз обговорюють і про що говорять «особливо просунуті» люди.

    Самим загадковим словом для мене у всьому цьому компоті був токен. Що за звір? Ну, начебто криптовалюта — це хоч більш-менш зрозуміло, а тут щось таке загадкове. До того ж і раніше слово Token проскакувало, але тоді й мови про критовалютах навіть в помині не було.

    Загалом, на цих своїх спогадах я і вирішив написати цю невелику статтю про великий і жахливий «жетон», який вже готовий захопити весь світ.

    Що взагалі таке token?

    Як не дивно, але однозначної відповіді на це питання немає, бо слово це має як мінімум кілька значень, і те що передбачали раніше вимовляючи «токен» зараз особливо ніхто і не згадає (флешку з екранчиком). Через багатозначності терміна в головах людей часто виникає плутанина і тому я вирішив коротко викласти суть речей (парадигму) це поняття.

    А взагалі, слово token перекладається на російську мову як жетон, талон або якийсь символічний знак, який найчастіше використовується як замінник грошей, який з якихось причин зручніше використовувати. Пам’ятаєте у часи перебудови у нас були жетони на метро. По суті, це були токени, так само як і фішки.

    Пример токена из девяностыхОсвоюємося з інтернет-грошима

    Інша іпостась токена — це вказівка на те, що його власник може отримати доступ куди-то (по суті це аутентфикация, т. е впізнання). Раніше в такій ролі могли виступати охоронні грамоти та інші документи (або предмети, як, наприклад, бирка-пайцза в орді або жетон військовослужбовця), що підтверджують особу або право на прохід або використання чого-небудь.

    Пример токенаОсвоюємося з інтернет-грошима

    У нашому сучасному комп’ютерному світі сенс цього слова майже не змінився. Є два основних застосування поняття token — це впізнання (аутентифікація) і якийсь віртуальний жетон (талон, знак) замінює собою гроші.

    Причому використання слова токен для позначення еквіваленту грошей стало резонансним завдяки лавиноподібного зростання популярності так званих криптовалют.

    Token в виде криповалютыОсвоюємося з інтернет-грошима

    По суті токен зараз став почасти синонімом слова криптовалюта або принаймні однієї зі складових її частин (нарівні з монетами).

    Але на відміну від монет token не вимагає створення свого блокчейна і його підтримки. Він може розміщуватися поверх вже існуючої криптовалютной мережі (найчастіше вибирають эфириум), що значно знижує витрати, прискорює процес випуску нового сертифіката.

    Але давайте про все по порядку.

    Token для аутентифікації

    Ще зовсім недавно термін «маркер» в більшості випадків трактувався б, як якесь пристрій (зовні схожу на флешку за розміром і має невеликий екран з кнопкою), яке було б життєво необхідно для двофакторної аутентифікації (що це таке?) користувача в якомусь сервісі пов’язаному з грошима.

    Аппаратный токенОсвоюємося з інтернет-грошима

    У мене було подібне пристрій, коли мій розрахунковий рахунок ІП розміщувався в нині вже не існуючого банку. За допомогою цього сертифіката я отримував доступ до сервісу онлайн-банкінгу і міг проводити грошові операції (платежі) прямо зі свого комп’ютера. По суті такий апаратний токен представляє з себе сховище одноразових паролів, які дуже складно перехопити і вкрасти на відміну від паролів багаторазових (постійних).

    Зараз же для цієї мети набагато частіше використовують програмні 2FA токени, які представляють із себе програми для мобільного телефону. Яскравим прикладом можуть служити додатки Google Authenticator, Authy і ще ряд подібних їм. Їх перевага перед апаратним варіантом (аля флешка) — безкоштовність.

    Программный tokenОсвоюємося з інтернет-грошима

    Принцип дії залишається незмінним, за винятком того, що спочатку програма потрібно буде пов’язати з вашим акаунтом у якомусь сервісі простим скануванням кьюар коду. Таким онлайн-сервісом може бути той же онлайн-банкінг, або будь-який інший сервіс пов’язаний з грошима, наприклад хмарний майнінг або біржа криптовалют Ексмо.

    Token-додатка зараз дуже популярні і практично повністю витіснили апаратні пристрої. Але їх частіше називають абревіатурою 2FA (скорочення від «двоетапна аутентифікація»). Тому зараз слово токен в аспекті надійного сховища одноразових паролів вже досить рідко використовується, але розповісти про це було потрібно, щоб у вас не виникало потім запитань і непорозумінь.

    Що таке токени в криптовалюте

    Найчастіше токени в світі криптовалют (цифровому світі) виконують роль:

  • Внутрішньої платіжної одиниці. Наприклад, багато біржі криптовалют мають внутрішню валюту (типу Binance Coin на Бинанс або Exmo, відповідно, на Ексмо), якими можна оплачувати комісію зі знижкою і використовувати для інших цілей. Їх ще називають токенами додатків (користувацькими або аппкоинами), які служать для оплати додаткового функціоналу, дають знижку або ще щось.
  • Або цифрового аналога акцій (наприклад, актуальне зараз ICO «телеграма» на основі випуску власних токенів під назвою TON).

    Зібрані гроші йдуть на розвиток компанії, що їх випустила. Як у випадку із звичайними акціями тут можуть нараховуватися дивіденди (що це таке?), а при великому пакеті токен-акцій можна впливати на напрямок розвитку компанії.

    Випускаються такі віртуальні акції для залучення інвестицій через проведення так званого ICO (це первинне розміщення токенів). Причому обов’язково обмеженим (хоча може бути і дуже великим) тиражем, і після того, як всі їх продадуть подальша покупка tokens можлива буде тільки на вторинному ринку (криптобиржах).

  • У будь-якому випадку це виходить якийсь замінник грошей, вартість якого визначається ринковим шляхом (попитом).

    Відмінність токенів від монет (класичної кріптовалюти)

    Взагалі технологія блокчейн — це набагато більше, ніж просто криптовалюта. Саме блокчейном зайняті уми багатьох людей на планеті, бо на його основі можна створювати будь-які розподілені бази даних (не тільки грошові). В блоки можна записувати і надійно зберігати будь-які дані, причому не потрібно буде витрачати час на їх захист і звірку наявності.

    Інша справа, що створити свій власний блокчейн — це досить трудомістке, і тому токени базуються на вже створених блокчейн-мереж, в яких закладена така можливість. Биткоин для цих цілей зовсім не підходить, а ось друга за популярністю криптовалюта в світі (Эфириум) підходить ідеально. Саме його і використовують як базу для розміщення та операцій, виплачуючи за це скромну комісію.

    Є також і спеціалізовані рішення, але більшість віддають перевагу класиці. Є такий чудовий сервіс, як КоинМаркетКап, де можна поглянути на рейтинг найпопулярніших на даний момент токенів і визначити, на якій саме блокчейн-платформі вони базуються:

    Рейтинг токеновОсвоюємося з інтернет-грошима

    Поясню на відверненому прикладі. Ви відкрили невеликий інтернет-магазин. Найскладніше тут налагодити логістику і зокрема доставку. Можна все зробити з нуля, а можна віддати частину рутини на аутсорс, щоб зосередитися на головному. Так само справа йде і з токенами. Набагато простіше їх випустити на базі вже відмінно працює криптовалютной мережі, ніж самим винаходити велосипед.

    Резюмуючи відмінності tokens і криптовалют (монет):

  • У токен немає своєї блокчейн-мережі (вони використовують вже існуючі, і найчастіше це Ethereum, Waves, NEM, Omni), а у кріптовалюти (монети, коіна) — є.
  • Його не майнят (не видобувають в поті чола в годину по чайній ложці — що таке майнінг читайте за посиланням), а випускають всі монети відразу (через деякий час компанія-емітент може частину монет викупити у власників для підтримки інтересу).
  • А от зовні (для кінцевого інвестора) відмінностей майже немає (в усякому разі поки що). Головне вміло ними розпоряджатися, тобто отримати на виході позитивно сальдо (купити дешевше, ніж потім продасте). А на чому саме ви заробите (монеті або жетоні) — не суть важливо.
  • Вартість tokens не пов’язана з вартістю кріптовалюти, яка надала для нього платформу. Эфириум може зростати або падати, а використовують його блокчейн (для транзакцій та обліку) токени можуть вести себе абсолютно з ним не пов’язано.
  • Як проходить ICO, де можна купити або продати токени?

    Як проходить ICO? Якщо перебільшувати, то всі бажаючі надсилають гроші на вказаний гаманець, після чого підраховується отримана сума ділиться на заплановану кількість токенів. По закінченні ICO всі учасники отримують певну кількість віртуальних акцій пропорційно вкладеним коштам.

    Простіше нікуди. Причому таким чином можна інвестувати будь-яку, навіть дуже маленьку суму без будь-яких проблем. Спробуйте купити реальні акції за сто сатошей і зрозумієте, як ICO сильно розширюють кількість можливих учасників (інвесторів).

    Де зберігати токени? Ну, більша частина з них базується на популярних блокчейн-платформах і найчастіше використовується для цього блокчейн Эфириума. А значить для зберігання можна використовувати будь одновалютный Эфириум-гаманець, який підтримує стандарт ERC 20 (саме по ньому проводяться майже всі ICO), а також на зручному вам мультивалютному гаманці для криптовалют підтримує цей стандарт, наприклад на Exodus.

    Інша справа, що це зараз практично ніяк не регулюється в правовому плані і розвелося дуже багато шахраїв будують піраміди під виглядом ICO, які незабаром зазнають краху (відбувається їх скам, тобто схлопування міхура). Так і в разі чесного проекту він може просто не вистрілити і ви не зможете продати токени дорожче, ніж їх купили.

    Якщо почитати договір з ICO, то можна прийти до висновку, що ви просто віддаєте свої гроші організатором (даруйте), а в замін отримуєте певну кількість цифрових розписок (віртуальних акцій, аналогічних цінних паперів). Що дадуть вам ці розписки залежить від конкретного договору.

    Продати токени можна там же де ви їх купили, або на біржі криптовалют. Купівля ж після закінчення ICO можлива тільки на крипто-біржах (ну, і деяких обмінниках типу цього).

    Заробляти можна не лише на ICO, але і на короткострокових спекуляціях торгуються на біржах токенів, або на довгострокових інвестиціях в них. Варіантів багато. Тут мало відмінностей від заробітку на криптовалютах.

    В принципі, токени можна отримувати безкоштовно, але такі пропозиції дуже обмежені і є по суті акціями для популяризації та залучення інтересу. Розрізняють два способи:

  • Bounty (баунті) — жетони роздають за допомогу в реалізації проекту.
  • Airdrop (эирдроп) — лунає трохи халяви за допомогу в просуванні проекту.
  • Правда тут все одно треба щось робити, хоча грошей витрачати не потрібно.

    Природне, що для вибору придатних для інвестиції tokens слід використовувати спеціалізовані сервіси і докладно вивчати всю наявну в мережі інформацію. Можу запропонувати кілька з тих сервісів, з яких можна почати:

  • КоинГеко
  • КоинМаркетКап
  • ХайпСтат
  • CoinSchedule
  • Cyber.Fund
  • Smith + Crown
  • ICO Tracker
  • ICO CountDown
  • ICO List
  • ICO Rating
  • Token Market
  • Майбутнє

    Токени і ICO — це одне з перших масових застосувань технології блокчейн в реальному житті (не рахуючи власне кріптовалюти). Думаю, що це тільки початок. За цифровий економікою майбутнє і, напевно, не далеко той час, коли буде існувати універсальна загальна блокчейн-мережу (як зараз існує глобальний інтернет з його стандартами) і на її базі буде будуватися і працювати маса надбудов (як це зараз відбувається з веб-сайтами).

    Причому поточна ситуація і ажіотаж саме навколо поточного використання блокчейна (як системи гарантованого обміну віртуальної готівки) може зійти нанівець, як зійшов на немає бум доткомів на початку нульових років. Швидше за все, систему чекає переосмислення та здоровий розвиток, відповідно до потреб користувачів.

    Але поки є хайп навколо криптовлют має сенс ловити хвилю, якщо є на те бажання.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу