Добуваємо посилання на сайт

3162
  • Вимоги до посилань
  • Що зараз можете завдати шкоди?
  • Посилальна стратегія і обов’язковий пакет
  • Робота з посилань в Sape
  • Як відфільтрувати поганих донорів(ГС)?
  • Візуальний відбір і фільтри для знімання посилань
  • Побудова анкор-листа
  • Робота з вічними посиланнями
  • Пошук донорів поза бірж
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . У попередній статті цього циклу «чи Потрібні зовнішні посилання для SEO-просування сайту» ми розбиралися з тим, впливають сьогодні посилання на ранжирування і які умови дозволяють це вплив посилити.

    Крім цього, ми детально розібрали як посилання зараз враховуються пошуковими системами, а також які беклінків купують оптимізатори і для яких цілей. І в завершенні статті ми відповіли на питання: де зараз можна отримувати зовнішні посилання, а де цього робити категорично не варто.

    Добуваємо посилання на сайт

    Сьогодні ми все це деталізуємо і поговоримо про вимоги до посилань, про изжившие себе і навіть стали шкідливими способи їх отримання, а ще про ті варіанти отримання беклінків, які потрібно використовувати в обов’язковому порядку. Поговоримо і про Сапу (стратегії, фільтрацію донорів, побудова анкор-листа), ну і вічні посилання, і беки з сайтів не беруть участь у біржах теж обов’язково обговоримо. Сподіваюся, що буде цікаво.

    Вимоги до посиланнями і неприйнятні методи роботи з ними

    Робота з посиланнями, як будь-яка інша робота по оптимізації повинна проводитися в певній послідовності (за технологією). Можна виділити наступні кроки відбору. Всіх потенційних донорів (сайти, з яких ви плануєте отримати зворотній посилання на свій ресурс — див. статтю «Як почати розуміти те, про що говорять SEO-шники») слід досконально перевірити на відповідність наступним вимогам:

  • Сторінка донора, з якої буде проставлена зворотній посилання має бути тематична вашого ресурсу (або близька йому за тематикою). Навіть відповідність донора всім зазначеним нижче критеріям не може переважити той факт, що беклінків не буде відповідати вашій тематиці. Це один з найважливіших зараз критеріїв відбору.
  • На цій сторінці ваш беклінків повинен бути розташований в основній частині контенту, щоб існувала ймовірність кліків по нього людей, цю сторінку переглядають. Не погоджуйтеся на варіанти розміщення у підвалі. Як я вже говорив у першій статті, клікабельність посилання може істотно підвищити її ефективність.
  • Візуально перевіряєте сайт-донор на приналежність до ГС (це сайти, які створюються виключно для обману пошукових машин і заробітку на залученого пошуковому трафіку). При візуальному їх перегляду стає ясно, що людям на них робити нічого.
  • Кандидат не повинен брати участь в посилальних біржах типу Сапи, бо це підвищує ймовірність того, що він буде сильно заспамлен виходять з нього посиланнями.
  • Бажано, щоб донор був доданий або в Дмоз, або в Яндекс.Каталог (або обидва каталогу), бо там має місце бути попередня модерація, а значить ви в якійсь мірі вже будете застраховані від помилок.
  • Бажано, щоб ваша посилання була єдиною або однією з декількох вихідних зі сторінки-донора (але не однією з сотень). Це сприяє передачі більшого статичної ваги (читайте про це у першій статті).
  • Що може завдати шкоди вашому посилального профілю?

    Уникайте «простих і швидких способів потрапляння в Топ, які виражаються в таких ось неприйнятних способи роботи з посиланнями:

  • Не користуйтеся послугами прогону по тисячам ГС каталогів, які досі активно пропонуються на ринку (особливо згубно це може відбитися на молодих сайтах). Однак, не плутайте ГС з трастовими і якісними тематичними каталогами, які досі чудово працюють (Дмоз, Яндекс каталог та ряд інших тематичних).
  • Якщо все-таки вирішите закуповуватися в Сапі, то обов’язково використовуйте фільтри (з розумом). У разі закупівлі без фільтрів відсоток марно витрачених грошей у вас може наблизитися до абсолюту.
  • Якщо самі з фільтрами боїтеся не впоратися, то перекладіть цю задачу на плечі посилальних агрегаторів (Візарда, Сеопульта, Мегаиндекса, Руки, Вебэффектора, Сеохамера або когось ще). Вони, правда, візьмуть з вас за це відсоток від вартості закуплених посилань, але при відборі будуть застосовувати свої напрацьовані фільтри і будуть стежити за донорами надалі, щоб знімати неефективні посилання. Інша справа, що не варто створювати кампанії в агрегаторах без обмеження бюджету, бо це загрожує надмірним витратою коштів.
  • Не робіть одночасної закупівлі величезного числа посилань на молодий сайт (вік домену якого менше року), бо потрібно імітувати природне зростання посилальної маси (хоча б по декілька штук в тиждень).
  • Власне, навіть для вже вікового сайту не варто закуповуватися тисячами посилань одночасно (особливо в автоматичному режимі), бо можна потрапити під фільтр «посилальний вибух», що призведе до їх неврахування пошуковою системою. Знову ж, намагаємося імітувати природність процесу.
  • Комерційному сайту не варто брати участь в різних системах по обміну посиланнями. Так і ручний обмін краще обмежити, і взагалі намагатися якнайменше розміщувати зовнішніх посилань на інші ресурси.
  • Не варто купувати з одного сайту сотні, і вже тим більше тисячі беклинков, бо це позбавлено сенсу. Достатньо одного бэклинка з одного донора, але якщо у вашій тематиці гідних кандидатів на розміщення не багато, то можна і кілька беків проставити, але з різних сторінок донора на різні сторінки вашого сайту. Правда, для великих сайтів (великих інтернет-магазинів або порталів) цим правилом нехтують, закупаясь великою кількістю посилань з одного ресурсу для прискорення індексації, ну і для зростання позицій.
  • Стратегія оптимізації і обов’язковий пакет посилань

  • Як ми вже неодноразово говорили, посилання самі по собі нічого не вирішують, тому потрібно чітко дотримуватися стратегії оптимізації:
  • По-перше, потрібно провести повну внутрішню оптимізацію сайту (технічний аудит — «Дзеркала, дублі сторінок, url адреси» і «Http відповіді сервера, редиректи», а так само збір повного семантичного ядра з тисяч і десятків тисяч запитів — одна сторінка сайту вирішує одну проблему, продумування навігації та перелінковки).
  • По-друге, під зібране семантичне ядро пишемо контент (для всіх запитів із ядра) і розподіляємо його по сторінках сайту. При цьому не забувайте застосовувати методи форматування тексту, і взагалі намагайтеся дотримуватися правил написання контенту озвучених у статті «Seo оптимізація текстів для комерційного сайту»
  • Перш, ніж приступати до закупівлю посилань, варто почекати кілька місяців, поки весь новий контент на вашому сайті проиндексируется. Після цього зніміть позиції по всіх запитах з вашого семантичного ядра (наприклад, з допомогою Rank Tracker) і подивіться, які з них вже потрапили в Топ просто за рахунок хорошої внутрішньої оптимізації (в основному це буде низько — і наднизькочастотні запити, ну і частина середньочастотних). При належному підході таких запитів може бути досить багато, бо не посиланнях єдиними…
  • Слід також врахувати те, що для старого і молодого сайту будуть припустимі різні швидкості закупівлі посилань. Нарощувати посилальну масу у молодого ресурсу (домен, якого зареєстровано не більше року тому) потрібно буде плавно і дуже обережно.
  • Визначаєте для себе, чи будете ви використовувати агрегатори (Візард, Сеопульт, Мегаиндекс, Руки, Вебэффектор, Сеохамер), або будете безпосередньо працювати з Сапою або біржами вічних посилань і статей (WebArtex, ГоГетЛинкс, ГетГудЛинкс, РотаПост , Міралінкс). Скрізь є свої плюси і свої мінуси:
  • Плюси самостійної закупівлі посилань полягають у тому, що ви економите гроші на відрахування агрегатор, отримуєте можливість купувати різні типи посилань (з погодинною оплатою, вічні) і при належному навику може відфільтрувати (забракувати) набагато більше донорів, ніж це зробить агрегатор, що, власне, дозволить ще більше заощадити.
  • Мінуси самостійної роботи з посиланнями — потрібно мати за плечима чималий досвід і навички (потрібні напрацьовані фільтри з відбору посилань для всіх випадків життя), щоб дійсно економити, а не кидати гроші на вітер. Крім цього, процес цей дуже трудомісткий і відніме у вас багато часу (ті ж самі анкор-листи вам доведеться складати самостійно).
  • Плюси роботи з агрегаторів — можна просувати одночасно сотні сайтів і не надірвати пупок (немає обмежень на людино-години). Майже все навантаження по роботі з посиланнями бере на себе агрегатор і ви можете взагалі про це не думати — анкор-листи спробують за вас скласти (тобто зібрати семядро, правда, не завжди адекватне) і про фільтрах з відсіву донорів вам теж турбуватися не доведеться.
  • Мінуси роботи з агрегаторами — фактично це посередник між вами і біржами, що тягне за собою додаткові витрати (близько 20% вони накидають за свої праці). Крім цього, не за всіма тематиками знайдуться посилання в агрегаторах, так і висока ймовірність того, що грамотні конкуренти (які вміють працювати з посиланнями самостійно) зможуть вас обігнати. Загалом, агрегатор це далеко не панацея, а швидше серйозний компроміс.
  • Є ще й обов’язковий пакет посилань, отримати який повинен намагатися будь-який комерційний сайт:
  • Після того, як ваш сайт прийме свій остаточний вигляд (буде повністю проведена внутрішня оптимізація), слід подавати заявки на додавання його в Яндекс.Каталог (на платних умовах, бо безкоштовно потрапити туди комерційного сайту не реально) і в Дмоз (вибравши попередньо відповідну категорію). Подробиці і нюанси дивіться тут.
  • У будь-якій тематиці також напевно знайдеться ряд трастових каталогів, куди обов’язково потрібно спробувати потрапити. Їх список буде залежати від тієї ніші, в якій ви працюєте. Те ж саме можна сказати і про трастові регіональні каталоги.
  • Крім цього варто спробувати отримати посилання з великих і авторитетних інформаційних ресурсів. Це може бути Вікіпедія (читайте про те що таке Wikipedia для вебмайстра), популярні соціальні мережі (читайте про створення бізнес-сторінки в Фейсбуці та каналу на Ютюбі), сервіс питань і відповідей від Майл.ру, трастові сайти вакансій, дошки оголошень, жовті сторінки або щось ще подібне.
  • Також слід додати свій сайт в сервіси пошукових систем. Наприклад, в Яндекс.Довідник, щоб відображатися на Яндекс.Картах або в Google Maps.
  • Кілька порад по роботі з посилань в Sape

    Що б ми там не говорили, але більшість SEO-оптимізаторів так чи інакше працюють через Sape, тому варто витратити час на пояснення деяких нюансів роботи з цією біржею при роботі з орендними посиланнями.

  • Попередньо складається анкор-лист, розмір і зміст якого залежать від віку вашого сайту і складності просуваються запитів
  • При купівлі звичайних посилань ви традиційно:
  • Створюєте проект на Сапі на вкладці «Оптимізатора»;
  • Додаєте в нього просувні Урл адреси та відповідні їм анкор;
  • Налаштовуєте передфільтри (на вкладці «Швидкий набір»)
  • Задаєте параметр закупівлі посилань в напівавтоматичному режимі (але ні в якому разі не в автоматичному)
  • Налаштовуєте плагін Вінка і купу інших різних фільтрів (наприклад, Rds бар або CS Sape Master), щоб по максимуму відсіяти ГС.
  • Далі ви очима фільтруєте залишилися «вкусняшки». Найсмачнішими серед них будуть ті сайти, що додані в Сапу не пізніше місяця тому, бо вони ще не сильно заспамлены і від них можна очікувати хорошої віддачі.
  • Зверніть увагу, що в Сапі ще є можливість здійснення релевантного підбору майданчиків для розміщення, коли біржа буде шукати серед наявних у ній донорів сторінки, релевантні введеними вами запитам (тобто ті, які перебувають за цим самим запитів в Топ 50).

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Видані біржею в результаті сторінки будуть більш-менш тематичними для вашого сайту, що, як ми вже розібрали трохи вище, є дуже важливим показником для обліку посилання пошуковими системами. Правда з деякими з підібраних донорів ви не побачите Url (замість нього буде напис «URL закритий») і не зможете своїми очима оцінити ресурс, що не є добре. Вибирайте не дуже дорогих (тисячорубльових в топку) донорів, щоб відповідати принципом «дешево і сердито».

  • Також при пошуку майданчиків для розміщення посилань через Сапу вам буде доступна вкладка «Контекстні посилання». Мається на увазі, що посилання будуть проставлені безпосередньо з контенту (основного вмісту сторінки), що є добре (говорили про це трохи вище за текстом). Для вибору відповідних донорів вам пропонується цілий набір фільтрів, але обов’язковим буде заповнення поля з ключовими словами. Таким чином можна буде отримати якраз і потрібні нам тематичні або околотематические посилання.
  • Якщо ж плануєте покупку звичайних посилань на Сапі, то не застосуйте з усією належною увагою поставитися до заповнення передфільтри на вкладці «Швидкий підбір» (доменні зони, рівні вкладеності, тематики майданчиків, регіон тощо). Власне, про це я вже згадував у другому пункті.
  • Як відфільтрувати поганих донорів(ГС)?

    Основна проблема бірж посилань, як я вже не раз відзначав, полягає в тому, що серед тих, що знаходяться в їх базі сайтів переважають саме ГС. В результаті цього виходить, що більше дев’яноста відсотка закуповуються середнім комерційним сайтом посилань взагалі не мають жодного впливу на ранжування (не дають потрібного ефекту). Щоб не уподібнюватися їм, слід використовувати цілий ряд фільтрів, за якими можна в тій чи іншій мірі відсіяти не ефективних донорів:

  • Чим менше зовнішніх посилань буде проставлено зі сторінки донора, тим буде краще. У будь-якому випадку вони повинні вимірюватися одиницями, а не десятками (наприклад, не більше двох).
  • Те ж саме можна сказати і про внутрішні посилання, які ведуть не на зовнішні сайти, а на інші сторінки донора. Правда, тут рахунок зазвичай йде на десятки, але я б не став радити купувати беки зі сторінок з більш ніж зі ста внутрішніми лінками.
  • Бажано, щоб у контенті сторінки-донора не зустрічалося і нецензурних належать до табу-тематиками слів (фарма, тобто ліки, зброю, азартні ігри і т. п., якщо ви, звичайно ж, не просуваєте сайт саме в цих тематиках). А ще інші слова і фрази, що характеризують небажаних вам донорів (наприклад, реферати, результати пошуку, скачати безкоштовно, дошка оголошень тощо). Їх ще називають «стоп-слова».
  • Те ж саме стосується і url-адрес сторінок-донорів. Таким чином можна відсіяти дуже пристойне число недостойних розміщення вашого бэклинка сторінок. Наприклад, в стоп-лист урлов додають різні варіанти типових закінчень для админок сайтів, службові папки движків, сторінки авторизації, пагинации (розбиття на сторінки) і пошуку, версії сторінок » для друку, урли з параметрами (дії, сесії), сторінки тегів, тимчасових архівів, рсс стрічок і т. п. Наприклад, так:

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Списки стоп-слів в Урлах і контенті зазвичай напрацьовуються оптимізаторами роками, або купуються або яким ще чином виходять.

  • Бажано, щоб на донорі була достатня кількість контенту. Абсолютних цифр, напевно, не існує, але думаю, що півтори тисячі — це той самий мінімальний поріг.
  • Як я вже не раз згадував вище, тематичость донора вашого ресурсу буде плюсом, але і всі інші фактори повинні відповідати. Очевидно, що при закупівлі бажано слідувати правилу:
  • Серед усіх пройшли крізь сито фільтрів сайтів-донорів в першу чергу потрібно використовувати всі тематичні. У деяких тематиках закінчуються вони, на жаль, дуже швидко
  • Потім вже можна використовувати околотематеских донорів
  • Ну, а потім вже все решта, які задовольняють вашому набору фільтрів, але з тематикою вашого ресурсу не перетинаються
  • При просуванні регіональних запитів, пріоритет слід віддавати і донорам з того ж регіону.
  • Сайт повинен бути «живим», тобто на нього повинні заходити реальні відвідувачі. Перевірити це можна, пошукавши лічильники відвідувань (читайте про те, як дізнатися відвідуваність чужого сайта), або звернути увагу на значення Алекси Ранк, яка опосередковано відображає потік трафіку на даних ресурс.
  • Значення Тіц і раніше є якістю показника донора, але не варто на нього звертати уваги більше, ніж інші фактори. Тіц більше трьох сотень можна вважати хорошим показником.
  • Також побічно за якісний донор говорить його наявність в Дмозе або ЯК (Яндекс каталозі), бо в цих каталогах мається обов’язкова модерація. Але це знову ж не основний фактор, а один із багатьох.
  • Наявність в індексі Яндекса і Гугла певної кількості сторінок. Краще, якщо їх буде більше декількох сотень.
  • Ще важливо звертати увагу на тих донорів, у яких дуже велика різниця між числом сторінок, проіндексованих цими пошукачами
  • Рівень вкладеності щодо головної сторінки, напевно, не варто ставити вище трьох.
  • Рівень домену, з якого проставляється беклінків, теж може грати свою роль. Зазвичай вибирають домени другого рівня (типу ) і не вище (типу blog.).
  • Вік домену теж може знижувати ризики нарватися на ГС. У цьому сенсі можна орієнтуватися на домени старше десяти місяців.
  • Ціна посилання теж є важливим фактором відбору, вона не повинна бути дуже високою (не забувайте, що це ціна за місяць розміщення). Наприклад, непоганим буде фільтр в 11 рубльов, це не сильно дорожче 10, але відкриє для вас пласт донорів, які за традицією відсіваються стандартним фільтром в десяточку.
  • Якщо ви всіх ваших потенційних донорів будете відсіювати за даними фільтрам, то зумієте позбутися переважної більшості ГС (відсотків на дев’яносто, а то й більше). У підсумку прийшли вам тисяч заявок залишаться десятки або навіть одиниці донорів, які пройшли крізь сито ваших фільтрів.

    Візуальні відбір і фільтри для знімання посилань

    В принципі, вже можна купувати з них посилання, але краще все ж переглянути їх візуально (своїми очима, щоб переконатися, що це не ГС і що-то ще не прийнятне. Правда при просуванні безлічі сайтів одночасно, ви можете просто не встигати переглядати всіх відібраних донорів, але потрібно прагнути це робити.

    При візуальній оцінці сайтів-донорів варто звертати увагу на наступні речі:

  • Повинна бути контактна інформація. Перевіряти її достовірність немає сенсу, але вона повинна бути на сайті для людей.
  • Не повинно бути засилля реклами
  • Текст відповідним чином має бути оформлений і відформатовано, а не вдавати з себе нестравний «цеглина» з набором слів.
  • Коротко можна пробігтися і за змістом тексту (хоча б перших абзаців), щоб оцінити їх читабельність.
  • Є картинки окрім тексту
  • Дизайн відрізняється від шаблонного (додана оригінальна шапка тощо), немає якихось нахлестів та іншої кривизни верстки, яка дуже часто кидається в очі на ГС
  • Повинні бути ознаки «жвавості» даного ресурсу:
  • Проставляються дати публікацій
  • Є коментарі
  • Додаються лайки, якщо відповідні кнопки на сторінках наявні
  • Є лічильник кількості переглядів сторінки
  • Але крім цього потрібні ще й фільтри для знімання посилань, які з тих чи інших причин стали неефективними. Такими причинами можуть бути:

  • Якщо посилання по закінченні якогось проміжку часу (наприклад, місяць) не індексується, то має сенс її зняти.
  • Якщо донор з плином часу перестає задовольняти тим фільтрам, які використовувалися вами на етапі відбору майданчиків (наприклад, зросло число зовнішніх посилань, вилучений контент або ще щось змінилося). Таку перевірку краще робити щодня, щоб вчасно припиняти такі спроби вас «надути».
  • Побудова анкор-листа — входження, пропорції і швидкість

    У першій статті «чи Потрібні зовнішні посилання для SEO-просування сайту» ми говорили про те, які беклінків купують і навіщо. Так от, всі ці типи мають використовуватися при побудові вашого анкор-листа:

  • Прямі посилання — досить просто взяти пошуковий запит, по якому ви плануєте просувати цю сторінку свого сайту, і оточити його відкриваючим і закриваючим тегами гіперпосилання
  • Посилання з разбавкой — в цьому випадку в якості анкора використовується текст запиту, плюс до нього додається якесь разбавочное слово. Слова для разбавки часто беруться просто з семантичного ядра, або використовується щось універсальне, відповідне в більшості випадків (дешево, недорого, місто тощо).
  • Безанкорниє посилання — текст у таких посиланнях присутній, але здійснювати за нього ранжирування пошукових систем вкрай важко, бо цей текст являє з себе які-небудь поширені слова типу прислівників «тут», «тут», «там» або інших загальних слів (наприклад, «цей сайт»).
  • З околоссылочным текстом — вони досить часто використовуються при закупівлі в Сапі і їй подібних біржах, або в посилальних агрегаторах (таких, як, наприклад, Мегаиндекс, Сеопульт і їм подібних). По суті, вони з себе представляють закінчене речення, схоже на заголовок рекламного оголошення, але тегами посилання оточується тільки потрібний ключовий запит (не обов’язково в прямому входження).
  • Щоб отримати контрольний профіль максимально близький до природного, потрібно використовувати всі ці варіанти, плюс ще й природні посилання, які з’являються без вашої активної участі. Як дізнатися пропорцію, яка призведе до естетственности профілю? Очевидно, що питати про це найкраще самі пошукові системи.

    Просто подивіться на ваших успішних конкурентів на предмет їх анкор-листів і намагайтеся дотримуватися ті ж самі пропорції, бо їх вже високо оцінили пошуковики (вводите вас зацікавив запит і уважно вивчаєте сайти з Топ 10). Для цього можна використовувати сервіси типу Ахрефс або Open Site Explorer, або програми подібні описаному мною нещодавно SEO SpyGlass.

    Пропорції в анкор-листі за яким-небудь пошуковому запиту залежать ще й від його частотності (скільки разів в місяць його запитують користувачі пошукових систем). Дізнатися частотність можна з Вордстата, розрізняють низько -, середньо-та високочастотні запити.

  • Низкочастотка — для потрапляння в Топ найчастіше посилань і взагалі не потрібно, ну, а якщо вони і купуються, то по одній-дві на кожен запит, і це, як правило, будуть беклінків з прямим входженням (вони дають найбільший ефект, а можливість їх склеювання виключається, бо вони закуповуються практично в одиничних екземплярах). Ну, максимум одним словом можна розбавити запит.
  • Среднечестотка — прямих входжень відсотків п’ятдесят-шістдесят, плюс десять-двадцять відсотків — фрази запиту в іншій словоформі, а ще десять відсотків розбавлених одним словом і відсотків п’ять розбавлених двома і більше словами. До речі, тут про безанкорниє посилання забувати не варто (п’ятнадцять відсотків на них відвести) і навіть використовувати синоніми (чуйний, відсотків на п’ять, не більше).
  • Высокочастотка — пряме входження не більше половини, плюс п’ять-десять відсотків словоформ; стільки ж розведень двома і більше словами, а розведень одним словом — близько десяти-п’ятнадцяти відсотків. Безанкорных посилань і синонімів тут знадобиться трохи більше (до двадцяти відсотків перших і до десяти друге).
  • Також для різних типів і віків сайтів розрізняється і швидкість закупівлі посилань. Точну швидкість ви навряд чи зможете дізнатися, але приблизно можна орієнтувати на такі значення:

  • Для молодих сайтів (до року) — перший місяць йде закупівля в день за посиланням, другий місяць — по півтори (в середньому), третій — по дві, четвертий — по три, ну і далі ще більшими темпами, але не наглея.
  • Сайти від року до трьох — у перший місяць вже можна за сорок п’ять штук в місяць, вдруге — за сімдесят, у третій — по сто, п’ятий і далі — по сто п’ятдесят і більше беклінків на місяць.
  • Понад трьох років — все те ж саме, що і в попередньому випадку, але відсотків на десять можна збільшити інтенсивність закупівлі в кожен з місяців після того, як ви вирішили зайнятися закупівлею посилань.
  • Віковий сайт без посилальної маси в швидкості нарощування посилань нічим не повинен випереджати сайт молодий.
  • Робота з вічними посиланнями та донорами поза бірж

    Крім закупівлі орендних посилань (з помісячною оплатою) зараз SEO-оптимізатори приділяють досить-таки велике значення роботі з так званими вічними посиланнями. За них платять тільки один раз, і по ідеї вони повинні залишатися висіти на сайті-донорі вічно, що, звичайно ж, не завжди виходить (частина завжди відвалюється, але це допустимі ризики, до того ж у багатьох біржах є можливість страховки від зняття беклінків).

    До речі, варто відразу згадати і основних гравців ринку вічних посилань:

  • Раз ми тут так багато говорили про Сапу, то варто згадати, що у них є сервіс для роботи і з вічними посиланнями — Pr.Sape. Приблизно рік тому я написав оглядову статтю по роботі з цим інструментом (можете ознайомитися з нею по наведеній посиланням).
  • ГоГетЛинкс — одна з найпопулярніших бірж з великим числом донорів. Подробиці роботи з нею я описував у статті «GoGetLinks — вічні посилання для просування сайту»
  • Міралінкс — дана біржа дозволяє розмістити написану вами або вашим копірайтером статтю (з органічно вставленими в неї вашими зворотними посиланнями) на сайт донора, що підходить вам по ряду параметрів (схожих з тими, що були описані трохи вище для Сапи). Читайте докладніше про цю біржу тут — «Просування свого сайту в біржі MiraLink»
  • ГоГетТоп — цей сервіс дозволяє автоматизувати закупівлю посилань з Миралинкска і Гогетлинкса, що дозволяє істотно спростити і прискорити процес просування для людей зайнятих, але заможних. Якщо цей сервіс вам потенційно цікавий, то читайте оглядову статтю «GoGetTop — як просувати сайт вічними посиланнями на повному автоматі»
  • ГетГудЛинкс — відгалуження від ГГЛ, орієнтований на покупку посилань зі сторінки, які мають потрібне вам значення ПР (пейдж ранка). Такі посилання, по ідеї, повинні передавати досить-таки великий статична вага (читайте подробиці у першій статті циклу — посилання на неї наведена на початку цієї публікації).
  • РотаПост — більш демократична біржа вічних посилань, куди приймають практично всі блоги на будь-яких движках і безкоштовних блог-платформах, а також твіттер-акаунтів. Там можна при великому старанності знайти дешевих і досить-таки пристойних донорів, але і ГС там предостатньо. Читайте мій огляд цього сервісу під назвою «Ротапост — продаж і покупка посилань з блогів»
  • WebArtex — відносно нова біржа статей, схожа за своєю суттю, на Міралінкс, але має суттєві відмінності в логіці роботи і функціонал. У свій час я і по ній оглядову статтю встиг написати — «WebArtex — нова можливість просування сайтів за рахунок розміщення статей»
  • Фільтри з відбору донорів у разі вічних посилань будуть схожі на використовувані в Сапі. Перш ніж їх перерахувати, хочу сказати, що в ссылочном профілі повинні бути різні посилання, включаючи беки з соціальних мереж і блогів. Нехай вони і не мають прямого і істотного впливу на ранжирування, але вони входять у згаданий вище «обов’язковий пакет», що допомагає вашому сайту краще виглядати в очах пошуковиків.

    Теперича про фільтрах при відборі донорів вічних посилань:

  • Донор не повинен брати участь у біржах типу згаданої вище Сапи (в іншому випадку буде велика ймовірність його сильною заспамленности)
  • У згаданих трохи вище біржах вічних посилань і статей є досить розгорнуті системи фільтрів (читайте про їх використання в наведених оглядах), які обов’язково потрібно використовувати для звуження кола претендентів. Критерії відбору використовуються приблизно такі ж, як і в Сапі (див. вище). Є кілька спеціалізованих рішень щодо пошуку оптимальних донорів, наприклад, описаний мною онлайн-сервіс від SEObuilding.
  • Решта сайти після «грубих» фільтрів обов’язково слід оцінювати вручну за допомогою візуального огляду. У біржах вічних посилань кількість донорів не таке велике як в Сапі, тому зробити це буде не важко. Знову ж таки, потрібно звертати увагу в першу чергу на «жвавість» сайту-донора і призначеного його для людей (не ГС).
  • Вказуйте в коментарях до завдань вебмайстрам вимога (прохання) про розміщення вашого посилання в клікабельним області (ближче до початку тексту статті, наприклад) і бороніть її розміщувати де-небудь в самому низу. Причини були досить докладно описані вище.
  • Стаття, в якій буде розміщений ваш беклинк, повинна бути тематичною. Знову ж таки, вказуйте ця обставина в коментарі до завдання вебмайстрам, щоб потім не вступати з ними в полеміку.
  • Вважається, що вічні посилання гарні насамперед тим, що вони додаються в індекс пошукових систем разом з текстом сторінки, що є найбільш природним варіантом. У разі бірж статей (Міралінкс і WebArtex) ця умова буде виконуватися завжди, а ось в біржах типу ГГЛ потрібно обговорювати це або в коментарях до завдання, або вибирати покупку тільки такого виду посилань.
  • Також можна спробувати спочатку закуповуватися посилання з сайтів, які було додано в біржу за останній місяць (задається у фільтрах), бо це підвищує ймовірність того, що такий ресурс не буде заспамлен бэклинками.
  • Біржі посилань — це дуже зручно, і в той же час більшість доданих до них донорів або ГС, або вже надмірно заспамлены. Однак, використовувати їх, швидше за все, все одно доведеться, і при належному підході можна отримати досить-таки непоганий результат збільшення цільового трафіку на ваш комерційний сайт.

    Правда, не за всіма тематиками ви знайдете донорів у біржах, тому буде не зайвим спробувати отримати беклінків з ресурсів, які ні в яких біржах не складаються і не складалися. Знайти їх і домовиться з власниками буває досить утомливо. Якщо є можливість комусь це передоручити (робота не вимагає кваліфікації), то можна отримати тематичні посилання з незаспамленных ресурсів, які напевно врахуються у вашу користь пошуковими системами.

    Варіанти отримання беклінків поза бірж

  • Можна спробувати пошукати донорів, вводячи в Яндекс пошуковий запит, по якому ви намагаєтесь просунутися. Знайти власника сайту, який погодиться за прийнятні гроші розмістити ваш бэклин, не просто (добре, якщо один із ста погодиться), але можна. Купуючи одну посилання з донора, зазвичай домовляються про одноразову плату за розміщення назавжди.
  • В принципі, можна навіть і обмінятися невеликою кількістю беклінків сайтів вашої тематики, не беруть участі у будь-яких біржах, але тут треба знати міру, бо можна і не досягти бажаного результату. Звичайно, варіанти обміну знайти буває простіше, ніж для покупки. Проте, ні в якому разі не створюйте сторінку для розміщення «лінків по обміну», бо за це можуть однозначно пошуковики покарати. Думаю, що і «протягами» змінюватися не варто (з блоку, який виводиться на всіх сторінках). Краще проставляти посилання з тексту якийсь тематичной сторінки і вимагати того ж самого від партнера по обміну.
  • Якщо у вас величезний портал або інтернет-магазин на десятки тисяч сторінок, то можна буде спробувати знайти донора, з якого ви купите тисячу і більше посилань за раз (з різних сторінок донора на різні сторінки вашого сайту). У цьому випадку можна домовлятися про щомісячній оплаті (своєрідна гарантія їх неудаления), бо навіть при ціні в рубль або полрубля загальна сума отримується вебмайстром буде відчутною і він цілком може зацікавитися.
  • Деякі оптимізатори (в основному великі агенції) мають власну сітку сайтів, яку використовують для просування клієнтів. Як правило, вони заспамлены нижче, ніж донори з бірж, тому, якщо надасться можливість в таку сітку (особливо тематичную вашого ресурсу) додати свої беклінків, то це буде непоганим доповненням до посилального профілю.
  • У першій статті ми говорили, що клікабельні посилання будуть тим чи іншим чином обов’язково враховуватися пошуковими системами. Тому має сенс пошукати такі варіанти розміщення серед тематичних вашому сайтів. Те, що посилання буде кликабельна, можна побічно судити по високій відвідуваності потенційного донора, ну, і вона повинна розміщуватися у видимій області статті. Коштувати, правда, такий беклінків буде дуже і дуже переконливо (тисячі або навіть десятки тисяч рублів одноразово).
  • Є ще і не зовсім білі способи отримання беклінків з досить жирних (трастових сайтів, які не передбачають контактів з їх власниками. Використовуються зазвичай якісь особливості движка, які дозволяють додати на сайт посилання (або навіть цілу статтю з посиланнями) без відома його власника. Це спам, але багато хто цим не гребують. Якщо цікаво, то у мене є кілька відносно нових баз таких сайтів (на початку цього року куплених) — обміняю їх на ваші розшарювання сторінок мого блогу в розкручених акаунтах соцмереж або на тематичних сайтах (контакти дивіться вище).
  • Всіх потенційних донорів потрібно знову ж ретельним чином перевіряти за згаданим вище показникам (не додано до біржі, тематичен, число вихідних і вхідних посилань тощо) і переглядати візуально (дизайн, відвідуваність тощо). Тут ціна помилки, як правило, буде набагато вищою, ніж у біржах (в прямому сенсі — сім разів перевір, а один заплати).
  • Ну, десь приблизно так. Але тема далеко ще не розкрита, тому буде продовження.

    Продовження >>> (Тут можна підписатися на поштову розсилку з анонсами нових статей)

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу